ROLAN GAROS 2014.

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply

RG 2014. osvaja :

R Nadal
38
41%
N Đoković
36
39%
S Vavrinka
3
3%
R Federer
7
8%
D Ferer
0
No votes
T Berdih
1
1%
E Marej
1
1%
M Raonić
0
No votes
K Nišikori
3
3%
neko drugi
4
4%

Total votes: 93

ultima_palabra

#576 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by ultima_palabra »

area51 wrote:Moje je mišljenje da Rafa za 2 godine prestiže "čarobnjaka" po broju GS titula,naravo ako ga zdravlje posluži
Da nije bilo one povrede u Australiji, možda... nekako imam osjećaj da je pri kraju snaga. Mada je njegova karijera takva da nijedan ishod ne treba otpisati.
medjutim

#577 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by medjutim »

Moje skromno misljenje je da je Nole psihicki izgubio ovaj mec i prije nego sto je poceo. Novak je sve vaznije meceve u karijeri gubio. Dovodjenje Bekera u tim je mislim iskljucivo radi Wimbledona, Boris takodjer nije osvojio RG nikada.
Blek Stena

#578 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Blek Stena »

medjutim wrote:Moje skromno misljenje je da je Nole psihicki izgubio ovaj mec i prije nego sto je poceo. Novak je sve vaznije meceve u karijeri gubio. Dovodjenje Bekera u tim je mislim iskljucivo radi Wimbledona, Boris takodjer nije osvojio RG nikada.
6 gs, 3 tour finals, 19 mastersa su takodje bili vazni mecevi koje je dobio tako da ti konstatacija ne stoji. cinjenica ostaje da ima neobicno veliki broj izgubljenih vaznih meceva.
ultima_palabra

#579 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by ultima_palabra »

U 2011. ih je skoro sve dobio... zašto ne može replicirati to fizičko i mentalno stanje, to je pitanje za njegov tim.
radostan dan

#580 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by radostan dan »

odgovor zna supruga radosnog dana...
radostan dan

#581 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by radostan dan »

Nadal – Đoković 3:6, 7:5, 6:2, 6:4:
Trajanje: 211 minuta
Asovi: Nadal 3, Đoković 11
Duple greške: Nadal 4, Đoković 3
Ubačeni prvi servis: Nadal 70% (84-120), Đoković 65% (82-126)
Osvojeni poeni na prvi servis: Nadal 73% (61-84), Đoković 72% (59-82)
Osvojeni poeni na drugi servis: Nadal 50% (18-36), Đoković 36% (16-44)
Najbrži servis: Nadal 199 km/h, Đoković 203 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Nadal 175 km/h, Đoković 182 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Nadal 136 km/h, Đoković 145 km/h
Poeni na mreži: Nadal 69% (11-16), Đoković 68% (17-25)
Brejk lopte: Nadal 6-10 (60%), Đoković 3-9 (33%)
Direktni poeni: Nadal 44, Đoković 43
Neiznuđene greške: Nadal 38, Đoković 49
Ukupno poena: Nadal 130, Đoković 116
medjutim

#582 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by medjutim »

Blek Stena wrote:
medjutim wrote:Moje skromno misljenje je da je Nole psihicki izgubio ovaj mec i prije nego sto je poceo. Novak je sve vaznije meceve u karijeri gubio. Dovodjenje Bekera u tim je mislim iskljucivo radi Wimbledona, Boris takodjer nije osvojio RG nikada.
6 gs, 3 tour finals, 19 mastersa su takodje bili vazni mecevi koje je dobio tako da ti konstatacija ne stoji. cinjenica ostaje da ima neobicno veliki broj izgubljenih vaznih meceva.
Polufinale RG 2011. kad je prekinuo seriju od 43 pobjede, finale US open-a, kad je ganjao Rafu na prvom mjestu sve sto je mogao bitno, zijanio je, kad je njega Rafa pritisnuo gubio je sve vazne meceve, na Olimpijskim igrama zijan. Na te sam meceve mislio, ne kazem da Nole nije veliki teniser, ali opet ponavljam moje skromno misljenje je da je gubio sve sto mu je realno bilo jako bitno da ne izgubi, zato kontam da je najveci problem ta psiha, povracanje ili sta vec se desilo, to je samo jedan od pokazatelja stresa sa kojim se borio u toku finala(obzirom da sam penzionisani sportista na profi nivou, prepoznajem neke od simptoma :D ), isto tako oni nagli padovi, gdje je ostajao bez snage itd. Onoliko koliko sam ja skontao u finalnom mecu, sve je dobro islo dok ga je sluzio prvi servis, cim ne ubaci prvi, problemi pocinju. U prvom setu je totalno dominirao i kontrolisao sve, pomislio sam da ce ga uzeti 3-0, medjutim onda taj neki pad, Rafa se razigrao i to je to. Nisam neki strucnjak sto se tice tenisa, pratim ga dugo, ali vidim da ima vas kolega forumasa, koji se jako dobro razumijete u tematiku, radosni, ti, ultima, area51, Leopold_IV, ciribiribela, shmizlica, burek itd, zato mi nemojte zamjerati na mojim analizama, vrlo je moguce da grijesim u nekim stvarima.
ultima_palabra

#583 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by ultima_palabra »

radostan dan wrote:
Nadal – Đoković 3:6, 7:5, 6:2, 6:4:
Trajanje: 211 minuta
Asovi: Nadal 3, Đoković 11
Duple greške: Nadal 4, Đoković 3
Ubačeni prvi servis: Nadal 70% (84-120), Đoković 65% (82-126)
Osvojeni poeni na prvi servis: Nadal 73% (61-84), Đoković 72% (59-82)
Osvojeni poeni na drugi servis: Nadal 50% (18-36), Đoković 36% (16-44)
Najbrži servis: Nadal 199 km/h, Đoković 203 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Nadal 175 km/h, Đoković 182 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Nadal 136 km/h, Đoković 145 km/h
Poeni na mreži: Nadal 69% (11-16), Đoković 68% (17-25)
Brejk lopte: Nadal 6-10 (60%), Đoković 3-9 (33%)
Direktni poeni: Nadal 44, Đoković 43
Neiznuđene greške: Nadal 38, Đoković 49
Ukupno poena: Nadal 130, Đoković 116
Ključna statistika po meni.

Otkud 11 asova? :-?
5 0 5

#584 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by 5 0 5 »

87 neiznudjenih gresaka u 4 seta, za broj 1 i 2 u tenisu. puno brate.
radostan dan

#585 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by radostan dan »

pa imao je 11 asova, samo što su bili loše raspoređeni, ili su pak dolazili u pogrešno vrijeme... :mrgreen:

ma nek se nosi u pm...ja koga volim, prema njemu sam najgori...šta ću, takav sam. :zoka:

medjutim dana 10/06/2014 10:44

Polufinale RG 2011. kad je prekinuo seriju od 43 pobjede, finale US open-a, kad je ganjao Rafu na prvom mjestu sve sto je mogao bitno, zijanio je, kad je njega Rafa pritisnuo gubio je sve vazne meceve, na Olimpijskim igrama zijan. Na te sam meceve mislio, ne kazem da Nole nije veliki teniser, ali opet ponavljam moje skromno misljenje je da je gubio sve sto mu je realno bilo jako bitno da ne izgub......
evo ti jedna fina analiza by saša ozmo, fino piše...podsjeti me nekad stilom (mada još uvjek jako, jako daleko od njega), na
miroslava radojčića...o tenisu sam prvi put čitao zahvaljujući tom bardu novinarstva, i preko njega saznao o čuvenom brdu, čuvenim toaletama, šeširima, jagodama, itd, itd, a da nisam znao ni pravila igre...

pročitaj, nećeš se pokajati.
pozz.

Novak Đoković – kako naći lek za ’glavu’?

Razočaranje, beznađe. To su dve emocije koje najtačnije opisuju stanje navijača Novaka Đokovića posle još jednog neuspešnog pohoda na Rolan Garos. Treću godinu u nizu na Novakovom putu ka teniskoj besmrtnosti i kompletiranju Gren slema našao se Rafael Nadal. Prošlogodišnji poraz izazvao je ogromnu tugu, ali svetlo na kraju tunela činilo se tako blizu. Posle ovog poraza preovlađuje osećaj bespomoćnosti jer Novak nije igrao ni blizu svog maksimuma.

Već neko vreme Novak u završnici Gren slem turnira ne uspeva mentalno da iznese teret – dobio je pet od svojih prvih sedam GS finala, a od tada samo jedno od šest. Na to treba dodati i prošlogodišnji duel sa Nadalom na Rolan Garosu koji je s razlogom nosio epitet “finala pre finala“.

Ništa različito nije bilo ni sada – Đoković nije uspeo da prikaže svoju najbolju igru u odlučujućem meču i to je najjednostavniji način da se opiše finale.

Boris Beker došao je u Novakov štab upravo da bi mu pomogao da se izbori sa mentalnim aspektom najvećih okršaja – sudeći prema prva dva GS turnira sezone, napretka nema, naprotiv, kao da je učinjen i korak unazad. Đoković je u drugom i četvrtom setu dozvolio brejk u trenutku kad je servirao za ostanak u setu, a posebno je ilustrativan način na koji je to uradio – skoro isključivo sopstvenim greškama.

U poslednjem gemu vodio je Novak 30:0, a onda se redom dogodilo sledeće – promašena bekhend paralela po širini, nerezonski izlazak na mrežu, insajd-aut forhend u autu i dupla greška kojom je završio meč, baš kao u finalu 2012. godine (publika jeste zasmetala, ali to ne može biti izgovor).

Jasno je da je problem u glavi – pre meča isticao sam važnost osvajanja prvog seta, bio sam siguran da će to ’otkraviti’ Novaka i učiniti da pusti ruku. Prvi set, ne baš kvalitetan sa obe strane, Đoković je osvojio, ali to ni izbliza nije imalo očekivani efekat – kao da srpski teniser nije imao nikakav ’momentum’, a videli smo kako je Nadal produžio svoje preimućstvo posle osvajanje drugog seta. Od početka do kraja meča Novak je bio stegnut, sa izuzetkom dva gema kada je već zaostajao u trećem setu.

To je problem kojim sve počinje i sve se završava – kada pronađe rešenje za njega, doći će i nove Gren slem titule.

Đokovića izuzetnim teniserom čini i istančan osećaj za donošenje odluka – kada napasti, kojim intenzitetom, a kada se povući i čekati bolju priliku. Rečju, Novak je briljantan taktičar i čovek kojem mozak radi sve vreme meča, ali sada tako nije bilo – u pojedinim periodima igra mu nije imala ni glavu ni rep, bez jasnog plana napada i zamisli kako bi želeo da izgledaju poeni. To je samo unosilo dodatnu nesigurnost u ionako već krhku igru, što se moglo videti npr. po promašenom ziceru na mreži početkom trećeg seta ili u nekoliko situacija kada je birao pogrešnu stranu u ’gotovim’ poenima i gubio ih.

Bezidejnost je naročito došla do izražaja kada je postalo očigledno da Novaka bekhend dijagonala ne sluša. Njome je ili pravio greške ili, što je još gore, slao nedovoljno prodorne loptice kojima je Nadalu omogućio da uđe u ritam forhendom nakon lošeg prvog seta Španca.

Rafa nije bio na svom nivou u prva dva seta, ali ga je Novak ’pozvao’ u meč i dao mu dovoljno vremena da uhvati ritam. Tako je i tada je meč zapravo izgubljen.

Nadovezali su se fizički problemi – od sredine drugog do sredine trećeg seta Novak je delovao ispijeno, bio je crven u licu i slabo se kretao. Dakle, u intervalu kada se meč lomio, Đoković nije bio sposoban da uloži svoj maksimum. To jeste za žaljenje, ali i fizička sprema je deo sporta i bila je nužan uslov za pobedu.

Gledajući statistiku servisa, ne bi se reklo da je tu iko ostvario prednost, ali u važnim poenima Nadal je uvek bio na visini zadatka (servisi u telo npr), za razliku od Đokovića koji je retko pronalazio servis-vinere kada su mu bili neophodni.

Konačno, Nadal je jednostavno bio hrabriji, dovoljno hrabar i da svojim slabijim udarcem osvoji značajne poene. Pri rezultatu 30:30 na svoj servis u ranoj fazi drugog seta pogodio je liniju bekhend paralelom, a pri izjednačenju na 4:4 u četvrtom setu pronašao je munjevitu bekhend dijagonalu.

Ako se vratimo godinu dana unazad, Nadal je nešto slično uradio i prošle godine – kada je Đoković pretio duplim brejkom u petom setu, Španac je iz rukava izvukao dva spektakularna bekhenda, što se na kraju ispostavilo ključnim. Zato je Nadal ikona tenisa, možda i najbolji igrač svih vremena.

Rafael sada u svojoj kolekciji ima 14 Gren slem titula, koliko i veliki Pit Sampras, a prvi je igrač u istoriji koji je pet puta u nizu osvojio Rolan Garos.

Novak je doživeo još jedan težak poraz, teži nego prošle godine – iako je lani bilo više drame, ove sezone Đoković može da se kaje što nije prikazao svoju “A igru“, pa ni blizu nivoa nedavnog meča u Rimu, i to u duelu u kojem je dobio prvi set i u kojem se Nadal ’nudio’. Zato je žal mnogo veća.

Đokovićev san opet nije postao java i pitanje je hoće li do kraja karijere Novak uspeti da ga ostvari. Još je veće pitanje koliko će Novaku biti potrebno da se psihički oporavi od poraza. Igra je i dalje tu, a lek za ’glavu’ u finalima Gren slemova preko je potreban.
KENJAC

#586 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by KENJAC »

Joj brate presraste ga! Kad izgubi, aj kuku daj lijek za glavu , gubi sve vazno, nema koncentraciju.... Kad istog tog Spanca odere ko kurbana u sred Rima ... Rafa nikad gori, sam je sebe pobijedio.... Momenat kad shvatite da u ovom trenutku tenis igra bar sest - sedam ljudi koji bi prije 6-7 godina bili zasigurno bar par sedmica No1 , e tog momenta cete shvatiti sta cini Novak Djokovic sa ovim sto drzi Rafu na 200 poena vise (ili manje...) Mec je izgubio samo zato sto ga je Rafa dobio, sto bi reko Grunf! Islo ga je sve , a Djokovic povraco po terenu! Izgubiti od Rafe u finalu 6:2, 6:2, 6:2 nije sramota. Izgubiti u finalu je uspjeh ogromni za svakog , sem za Balkanca koji od pivskog trbuha ni saha ne moze da igra, ali ga to ne ometa da u preciznim analizama objasni kako bi on tog istog Rafajla sa dvije beckhend dijagonale ili dva passing shoota (izrazi koje je predhodno pokupio uz pomoc googla) rasturio ko beba zvacku! Zamislite samo kakav bi tenis bio danas da nema Djokovica! Turniri bi se zavrsavali utakmicama za drugo i trece mjesto!
... Mislim da je vrijeme da zatvorimo poglavlje Pariza i okrenemo se Londonu! Citati ovu temu za mene je ko Manijacima gledat Videoton ili navijacima Cibone gledat Kecmana ... Idemo Nole, ima nas koji su uz tebe i koji su ti zahvalni za sve.
P.S. Kad me moja zena vidila kako su mi suze isle u cetvrtom setu, obecala je da ce me pustit na Wimbldon! Sad je do nje !!
Lunetina

#587 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Lunetina »

Eh kada mnogi dadoše svoje viđenje „teške“ Đokovićeve situacije, da i ja dodam koju...

Tenis pratim od rane mladosti kada su u najvećem zamahu bili Navratilova, Graf, Lendl, Edberg... nešto kasnije se pojavila i Seleš i drugi. Doduše, Navratilova će se uskoro povući sa scene, ali dobro pamtim njene i Šteficine okršaje. Dakle, tenis volim i pratim nekih 30-tak godina.

Odmah na početku da se izjasnim kao vatreni Rafin navijač i sve stvari koje volim kod njega su upravo stvari koje ne volim kod Đokovića. Osvrnuću se samo na jednu situaciju u kojoj je, po meni, mnogo toga rečeno. Gledam noć prije famoznog finala intervjue koje su radili ljudi sa Eurosporta sa obojicom finalista i na jednoj strani vidim Nadala koji odmjereno, ponizno, objema nogama na zemlji priča o predstojećem meču i naglašava kako će meč biti izuzetno težak, kako je od Đokovića izgubio posljednja 4 meča, ali da će dati sve od sebe da to promijeni u nedjelju, jer se radi o finalu njegovog omiljenog turnira. S druge strane prikazuju Đokovića koji nadmeno isto pominje 4 dobijena meča, a posebno osvojeni meč/turnir u Rimu od prije nekoliko sedmica, pominje razrađenu taktiku protiv Nadala koju ne želi da otkriva i onako pun sebe samo što ne kaže 'dajte mi pehar, već sam ga osvojio'. Onda, tokom samog meča, sve je super kod Đokovića dok ide po njegovom, odnosno dok Nadal pravi greške. Čitav prvi set i dobar dio drugog izigrava kulera, stvari se odvijaju onako kako je zamislio. Čim je Rafa krenuo malo preciznije da pogađa i da prijeti, slijedi slaganje faca, ironični osmijesi, bacanje reketa i, ono što je po meni najgore za jednog sportistu, raznorazne gadne psovke koje mu lijepo čitam sa usana. Užas! Ponašanje razmaženog derišta koje ne može da se pomiri s činjenicom da ga je neko u datom momentu nadigrao, jer je on u svojoj glavici već pripremio pobjednički govor.

Da ne duljim priču, a mogla bih vrlo lako, imate na jednoj strani mentalitet Nadala koji je spreman da bukvalno pogine za svaku loptu i vrlo često od izgubljenog poena napravi osvojeni i koji u svaki meč ulazi znajući da postoji realna mogućnost da ga i izgubi, jer cijeni protivnika s druge strane mreže i imate mentalitet Đokovića koji se može jednostavno opisati frazom 'niko kao ja' koji ga koči i koji će ga uvijek kočiti da postigne i polovinu onoga što je Nadal već postigao i upisao se u istoriju, a tu su oni negdje po pitanju godina (godine pominjem, jer mnogi govore kako je Nadal na izmaku karijere, a kao za Đokovića ima još vremena da osvaja turnire, a razlika između njih dvojice je nepuna godina dana).
Blek Stena

#588 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Blek Stena »

ako iko nije nadmen u nastupu i ponasanju onda je to Nole, kao i Rafa naravno, tako da ti je prica nidje veze :-)
Leopold_IV

#589 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Leopold_IV »

Pozdrav radosnoj grupi. Eno vijest dana da je Nadal bio u ponedeljak u Pariskom katastru i da trazi da se upise na zemlju u RnR.
Ide trava, Djokovic odmara, odmorite i vi.
Leopold_IV

#590 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Leopold_IV »

KENJAC wrote: Zamislite samo kakav bi tenis bio danas da nema Djokovica! Turniri bi se zavrsavali utakmicama za drugo i trece mjesto!
Ne mogu da se ne nasmijem :lol: , a mogu da zamislim.
Cijenim Djokovica kao igrača ali njegove ljubitelje nakon ovakvih izjava mahom ne cjenim kao ljubitelje tenisa.

Pa pa i vidimo se na travnjacima all england club-a, a do tada uzivajmo u tenisu dr. Ive Karlovica.
medjutim

#591 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by medjutim »

@radostan dan Hvala na ovom tekstu, zaista jako dobar! :thumbup:
@KENJAC Svako od nas druze iznosi svoje misljenje, to nije nikakvo preseravanje kao sto ti rece, neko malo vise kritikuje, neko manje, na forumu imamo pravo na to. Diskusija i razmjena misljenja. Ima ljudi koji u svojim kritikama pretjeruju i to rade perfidno sa dozom netrpeljivosti koja se osjeti u postovima, ali i to je ok, neko nam je simpatican, neko malo manje, a pojedinci nikako. Inace mi je uvijek smetalo ono kad pocne se ona nasa prica u fazonu :" Eto svi selektori, svi sve znaju", naravno da ne znamo, ali imamo pravo da kazemo ono sta mislimo i nasa neka laicka zapazanja. Napomenuo sam vec, tenis pratim intenzivno (kao i mnoge druge sportove, jer se od malih nogu bavim sportom), ali daleko od toga da sam neki strucnjak i ekspert, sve neke ove stvari posmatram iz nekog svog ugla, iz svog iskustva visegodisnjeg bavljenja individualnim sportom.
KENJAC

#592 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by KENJAC »

Leopold_IV wrote:
KENJAC wrote: Zamislite samo kakav bi tenis bio danas da nema Djokovica! Turniri bi se zavrsavali utakmicama za drugo i trece mjesto!
Cijenim Djokovica kao igrača ali njegove ljubitelje nakon ovakvih izjava mahom ne cjenim kao ljubitelje tenisa.

Pa pa i vidimo se na travnjacima all england club-a, a do tada uzivajmo u tenisu dr. Ive Karlovica.
Ne treba tebi puno da nadjes dlaku u Novakovim navijacima... nisam ni sumnjo, al cinjenica je da njih dvojica imaju poena koliko Wawrinka , Federer , Murray , Bedrich , Ferrer i Del Potro zajedno !!! .... manje vise ....
KENJAC

#593 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by KENJAC »

.... sad tek vidjeh , da u ovom trenutku Gulbis upada u prvih 8 i znaci isao bi on u London ??? Ima li sansi da tako i ostane ???
Mislim na Race to London !
radostan dan

#594 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by radostan dan »

sve zavisi od ponude i potražnje na amsterdamskoj burzi....
Blek Stena

#595 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Blek Stena »

KENJAC wrote:.... sad tek vidjeh , da u ovom trenutku Gulbis upada u prvih 8 i znaci isao bi on u London ??? Ima li sansi da tako i ostane ???
Mislim na Race to London !
duga je sezona jos i ja mislim da nema jer ce oni disciplinovaniji i konstantniji nakupit vise bodova, mada ako izdrzi bez kafane i bude redovno trenirao k'o sto je obeco ko zna....
Po meni, Raonic je veci kandidat za London jer racunam da ce osvojit dosta bodova na travi i americkom betonu, plus Marey i prvih 6 sa race liste trenutno.
Leopold_IV

#596 Re: Odg: ROLAN GAROS 2014.

Post by Leopold_IV »

KENJAC wrote:
Leopold_IV wrote:

Ne treba tebi puno da nadjes dlaku u Novakovim navijacima... nisam ni sumnjo, al cinjenica je da njih dvojica imaju poena koliko Wawrinka , Federer , Murray , Bedrich , Ferrer i Del Potro zajedno !!! .... manje vise ....
Nije sve u bodovima ;-)
KENJAC

#597 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by KENJAC »

Leopold_IV wrote:

Ja se taman nameracio da malo uzivam.... kad ono... hiljadu mu retorti naleti na Bruce Lee-a
Blek Stena

#598 Re: ROLAN GAROS 2014.

Post by Blek Stena »

KENJAC wrote:
Leopold_IV wrote:

Ja se taman nameracio da malo uzivam.... kad ono... hiljadu mu retorti naleti na Bruce Lee-a
stotinu mu crvenih mundira :D
Post Reply