crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#576 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by mk ultra »

radostan dan wrote:vozio sam aleka čitavih 50 kilometara...
osjećaj - nenadjebiv. :izet:
za sve ostalo , tu je master card...
tako je moj stari u ratu dobio novog aleka za siću :mrgreen:
bijeli 8-)
dabarizmabra

#577 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dabarizmabra »

Bilo je tih mahinacija sa autima (Lade Samare), tog slucaja se sjecam, bio sam klinac tada.

Naime, narod je nakon Markovicevih reformi, dosao do para, a taj Koprivica trade, je nudio uvoz i kupovinu Lada.
Tu je dosla do izrazaja naivnost naroda na nasim prostorima...

Kad je doslo do zijana, trazila im policija i sudstvo dokumente, uplatnice itd. vecina njih nema nista, samo neke rukom pisane papire, ono u smislu: Vlado- Lada Samara, Ramiz-Lada Riva itd.

Bilo je prije rata i firmi, koje su nudile modele samokreditiranja (ne klasicne piramide), u kojem se u jednoj firmi skupi 10-20 kolega koji zajedno rade, koji hoce npr. da kupe Yugu.
Podijeli se iznos cijene na 20 rata i oni svaki mjesec uplacjuju.

Po sistemu zrijeba ili izvlacenja, iz sesira izvlace ko ce biti 1. 2., 3. itd. da dobije auto kada ode uplata svakog mjeseca.

U sustini, nezgodan sistem, jer oni koji dobiju medju prvima, kasnije krenu zatezat sa uplatom rata, a u socijalizmu i prelazu u privatizaciju nisu bili bas efikasni sistemi ziranata i prinudnog oduzimanja i naplate kao danas, a bilo je i inflacije koja je "jela" dugove. (to je i jednim dijelom problem sto se dosta starijih ljudi, koji pamte onaj sistem i nasuce na zirant- probleme, jer danas banke brzo otcapare svoje).

Evo vam jedan detalj, 100 % siguran, za koji danasnje generacije ne mogu vjerovat da je istinit.
Kod uplate golfova u TAS-u, kad se uplati auto, cekalo se na isporuku. Kupac nije mogao birati boju, vec sta ga zapadne.

Doduse, bilo je opcija da napise koju boju preferira, pa ako bude na stanju, mozda i dobije,ali ako ne, dobijes sta te zapadne :)
johntra

#578 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Image
corsa

#579 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by corsa »

Samo kad im ova dvojica nazad negdje ostanu! :D
citroen xm

#580 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Jedno je žensko. :D
Mala se voza u kabrioletu :lol:
johntra

#581 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Image
goran16v

#583 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Imam ja skoro kompled DeA kolekciju, nisam kupovao aute kojih nije bilo na ovim prostorima tipa neka stara Volga, ARO, neki stari Taunus, Tatra, ZIS itd, sad izlazi stari Moskvic koji cu takodjer preskociti, ali od Zastave su, mimo 101, 128, 1400BJ i tristaca, izasli jos Zastava kombi, Fico, Yudo i Florida, a od Zastava related modela, Fiat 125p, Peglica, Fiat 132, Lada Niva, Lada 2103.
johntra

#584 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

corsa wrote:Samo kad im ova dvojica nazad negdje ostanu! :D
vidi kako ovaj drži gepek, da vrata ne spadnu dole... :lol:
goran16v

#585 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

johntra wrote:
corsa wrote:Samo kad im ova dvojica nazad negdje ostanu! :D
vidi kako ovaj drži gepek, da vrata ne spadnu dole... :lol:
Drzi on men'se cini i zadnja vrata na mjestu da se ne presavije napola! :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#586 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

Dajte mi link te teme o istocnoevropskim autima :D
bach

#587 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

dabarizmabra wrote:Bilo je tih mahinacija sa autima (Lade Samare), tog slucaja se sjecam, bio sam klinac tada.

Naime, narod je nakon Markovicevih reformi, dosao do para, a taj Koprivica trade, je nudio uvoz i kupovinu Lada.

Kad je doslo do zijana, trazila im policija i sudstvo dokumente, uplatnice itd. vecina njih nema nista, samo neke rukom pisane papire, ono u smislu: Vlado- Lada Samara, Ramiz-Lada Riva itd.

Bilo je prije rata i firmi, koje su nudile modele samokreditiranja (ne klasicne piramide), u kojem se u jednoj firmi skupi 10-20 kolega koji zajedno rade, koji hoce npr. da kupe Yugu.

Po sistemu zrijeba ili izvlacenja, iz sesira izvlace ko ce biti 1. 2., 3. itd. da dobije auto kada ode uplata svakog mjeseca.

U sustini, nezgodan sistem, jer oni koji dobiju medju prvima, kasnije krenu zatezat sa uplatom rata, a u socijalizmu i prelazu u privatizaciju nisu bili bas efikasni sistemi ziranata i prinudnog oduzimanja i naplate kao danas, a bilo je i inflacije koja je "jela" dugove. (to je i jednim dijelom problem sto se dosta starijih ljudi, koji pamte onaj sistem i nasuce na zirant- probleme, jer danas banke brzo otcapare svoje).

Evo vam jedan detalj, 100 % siguran, za koji danasnje generacije ne mogu vjerovat da je istinit.
Kod uplate golfova u TAS-u, kad se uplati auto, cekalo se na isporuku. Kupac nije mogao birati boju, vec sta ga zapadne.

Doduse, bilo je opcija da napise koju boju preferira, pa ako bude na stanju, mozda i dobije,ali ako ne, dobijes sta te zapadne :)
Ja svojim rođacima nikako ne mogu da pojasnim da se uato nije kupovalo po sistemu " keširaj, potpiši, furaj". ... Ne konta mlađarija taj sistem u kojem uplatiš auto pa ga čekaš 100 godina ili ga možda ne dobiješ nikako...

Nekad oko 1990. sa valom kvazidemokratskih promjena pojavio se do tada neviđen marketinški slogan i potpuno nov način prodaje auta.

Plati pa vozi

To je bilo nešto apsolutno novo, čudo neviđeno... "Mi radimo po principu Plati pa vozi" vrištalo je sa reklama...

Nešto prije euforije "plati pa vozi", rođak inače direktor sektora u jednoj jaloj firmi je htio kupiti stojadina, novog naravno. Znam da je uplaćivao nekakve rate, pa nešto auta nije bilo, pa se jako sikirao hoće li uopšte dobiti auto... Kada su mu rekli da dođe po auto, nije bilo sretnijeg od njega...

Ah taj socijalizam...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#588 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

koliko ja znam ,za kes si auto vozio odmah ,oni sto su kupovali na cekove i rate su cekali po 12 mjeseci ...(odnosi se na juge i stojadine)

evo link bato

http://www.klix.ba/forum/automobili-ist ... 95157.html
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#589 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote:koliko ja znam ,za kes si auto vozio odmah ,oni sto su kupovali na cekove i rate su cekali po 12 mjeseci ...(odnosi se na juge i stojadine)

evo link bato

http://www.klix.ba/forum/automobili-ist ... 95157.html
Hvala drug :kakoste:
goran16v

#590 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Ne za kes nego za devize. Tako je moj stari '83. iskoristio to da se moj rodjak koji zivi u Austriji zove isto kao on i da ne traze maticni broj pa je za devize uplatio staroj GTL-a 55 i isti dan ga preuzeo. Zato golfa nisi mogao dobiti odmah da ga suhim zlatom placas, a ne devizama ako nemas stele kod Abaza Deronje. :-D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#591 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

ja znam da je stari 1991. izbrojao lovu i da smo isti dan otisli po yugu na aerodrom.e sad ne sjecam se da li je platio markama ili dinarima...
O'zone
Globalni moderator

#592 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by O'zone »

Ovi ko da su čitali ovu temu pa ih prenijelo :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/1507 ... pet-minuta
bach

#593 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bach »

bitanga_sa_otesa wrote:ja znam da je stari 1991. izbrojao lovu i da smo isti dan otisli po yugu na aerodrom.e sad ne sjecam se da li je platio markama ili dinarima...
91. je već druga priča. 88 ili 89 kada je moj rođo kupovao Skalu 55, bilo je drugačije i komplikovanije.

Jedan moj drugi rođak je 1991. kupio Ladu ( ne znam tačno koja je, ona koja liči na Pezejca), platio je kešom, dinarima i dovukao odmah. Sjećam se torbe u kojoj je odnio pare, bila je to puna jedna manja aktn - tašna, toliko je trebalo dinarskih novčanica da se u kešu kupi auto ...
mayab

#594 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by mayab »

dabarizmabra wrote:Bilo je tih mahinacija sa autima (Lade Samare), tog slucaja se sjecam, bio sam klinac tada.

Nije puno bilo bolje ni sa Zastavinim Yugama, uplata, pa čekanje, onda stigne kontingent auta, ako se potrefi boja dobro je, mada znam da su ljudi vise preferirali da ih zapadne auto kojem se vrata daju pristojno zatvoriti :roll: , pa su probavali zalupljivanje vrata na placu sa Yugama :lol: , ko je imao stelu , pa prije saznao da su auti stigli, mogao je doci pa prije probrati ono so je donekle dobro, ko dodje kasnije, uzmi sta je ostalo.
Sve je to jos dobro kad se uporedi sa istocnim Njemcima i njihovim patnjama sa cekanjem Trabanta....
sparky

#595 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

goran16v wrote:Ne za kes nego za devize. Tako je moj stari '83. iskoristio to da se moj rodjak koji zivi u Austriji zove isto kao on i da ne traze maticni broj pa je za devize uplatio staroj GTL-a 55 i isti dan ga preuzeo. Zato golfa nisi mogao dobiti odmah da ga suhim zlatom placas, a ne devizama ako nemas stele kod Abaza Deronje. :-D
identicno samo sto moj stari nije morao petljati sa maticnim :D
gtl 55 bijeli 3 vrata

znam da mu je stela za golfa trazila neku cifru, skoro pola golfa da uleti i tako se iznervira i uzme stoleta :D
goran16v

#596 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

sparky wrote:
goran16v wrote:Ne za kes nego za devize. Tako je moj stari '83. iskoristio to da se moj rodjak koji zivi u Austriji zove isto kao on i da ne traze maticni broj pa je za devize uplatio staroj GTL-a 55 i isti dan ga preuzeo. Zato golfa nisi mogao dobiti odmah da ga suhim zlatom placas, a ne devizama ako nemas stele kod Abaza Deronje. :-D
identicno samo sto moj stari nije morao petljati sa maticnim :D
gtl 55 bijeli 3 vrata

znam da mu je stela za golfa trazila neku cifru, skoro pola golfa da uleti i tako se iznervira i uzme stoleta :D
Nije ni ovdje bilo petljavine sa maticnim, u tome i jest bio fol, niko ga nije trazio, a bio je u pitanju isto GTL 3 vr, samo smedji!
corsa

#597 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by corsa »

goran16v wrote:
Imam ja skoro kompled DeA kolekciju, nisam kupovao aute kojih nije bilo na ovim prostorima tipa neka stara Volga, ARO, neki stari Taunus, Tatra, ZIS itd, sad izlazi stari Moskvic koji cu takodjer preskociti, ali od Zastave su, mimo 101, 128, 1400BJ i tristaca, izasli jos Zastava kombi, Fico, Yudo i Florida, a od Zastava related modela, Fiat 125p, Peglica, Fiat 132, Lada Niva, Lada 2103.
Ja sam kupio sve! :D Juce izasao Moskvich 407.
drndalo

#598 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Kao i obicno, istina je negdje izmedju... Da, nije se moglo bas otici i kupiti auto, i odvesti ga... Najcesce... Zavisilo je to od dosta stvari tipicnih za soc. privredu... Npr. ja se sjecam nase kupovine i preuzimnja Conforta na Stupu, tamo negdje oko Standarda... Skladiste otvoreno, ogradjeno zicom, armaturnom, glatkom, cini mi se... Dosli mi tamo, auta ima, mi smo pozvani da mozemo preuzeti auto, nisam siguran u vrijeme izmedju uplate i mogucnosti odlaska, ali nije bilo nesto narocito puno, 1-2 sedmice... Na skladistu lijevo mediterani, desno conforti... Od conforta, ima bijela, zuta, i ona ruzna mrljava zelena boja u toj posiljci... Mozes odabrati koji god hoces sa parkinga, ili sacekati iducu posiljku u kojoj ce mozda biti i drugih boja... Sacekali smo iducu sedmicu kada je stiglo i crvenih i teget... Bilo je opet vremena kada ja Zastava izbacivala nezavrsene aute, jer je neki od kooperanata bio u problemima, strajku, ili njima nije dolazila sirovina za proizvodnju, pa su npr. u Kragujevcu imali 1200 auta na parkingu, nekompletnih, jer im fali svima volan... Jugoplastika iz Splita nije poslala dovoljno zbog nekih problema... Odmah tih 1200 ne mozes slati po gradovima u prodaju, jer su nekompletni... Drugi put Trepca nije imala Kumulatora, pa im stoji 2000 kom. u Kragujevcu mjesec-dva, dok se to ne ustabili... Treci put, na 3500 kom, fale prednja sjedista.... Itd...

U TASu su se pravile vjestacke nestasice, i pored toga sto su oni koliko se ja sjecam imali uvijek dinarsku cijenu dnevno ili sedmicno uskladjenu sa DM, pa Golfa nikada nisi mogao kupiti regularno po "staroj cijeni" kojoj je inflacija pojela 20%... Zastavu si mogao i regularno... I na chekove, jos ako si imao nekoga u banci da ti ih da dovoljno da mozes kupiti auto na njih (po pravilima nisi trebao moci dobiti vise chekova nego sto ti je dovoljno za mjesecnu platu), pa da ti ih onda taj isti "stopira" u banci jedno mjesec-dva-tri, dok ne izgube jos 20-30% vrijednosti, bio si na konju... Kako "nasi" nisu mogli mesetariti sa cijenama zbog Nijemaca, mogli su te vjestacke nestasice koristiti kao "sticung", gdje moras znati nekoga, pa mu dugovati uslugu za necekanje dobijanja Golfa sa lagera na kojem u Vogosci okom vidis da ih ima npr. 2000 kom u 4 boje, ili da nekome ko o tome odlucuje to necekanje platis u parama, tj. DM-ovima... Mozda je moglo i posteno, ali znas ti nas...
radostan dan

#599 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

ćale kad je kupovao stodvadesetosmicu cl 1984., ponio lovu, iz bosne otišao u vrbas (vojvodina), iskeširao i dotjerao auto.
dabarizmabra

#600 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dabarizmabra »

radostan dan wrote:ćale kad je kupovao stodvadesetosmicu cl 1984., ponio lovu, iz bosne otišao u vrbas (vojvodina), iskeširao i dotjerao auto.
Toliko je bila normalna procedura, da je pored Sarajeva (ipak tada glavni grad SR BIH), morao ici u Vrbas, koji je selo u Vojvodini gabarita mozda kao Kakanj, da kupi auto :-) :-)

Cudni su putevi socijalizma :D
Post Reply