tako je moj stari u ratu dobio novog aleka za sićuradostan dan wrote:vozio sam aleka čitavih 50 kilometara...
osjećaj - nenadjebiv.![]()
za sve ostalo , tu je master card...
bijeli
Moderators: _BataZiv_0809, anex
tako je moj stari u ratu dobio novog aleka za sićuradostan dan wrote:vozio sam aleka čitavih 50 kilometara...
osjećaj - nenadjebiv.![]()
za sve ostalo , tu je master card...
Imam ja skoro kompled DeA kolekciju, nisam kupovao aute kojih nije bilo na ovim prostorima tipa neka stara Volga, ARO, neki stari Taunus, Tatra, ZIS itd, sad izlazi stari Moskvic koji cu takodjer preskociti, ali od Zastave su, mimo 101, 128, 1400BJ i tristaca, izasli jos Zastava kombi, Fico, Yudo i Florida, a od Zastava related modela, Fiat 125p, Peglica, Fiat 132, Lada Niva, Lada 2103.
vidi kako ovaj drži gepek, da vrata ne spadnu dole...corsa wrote:Samo kad im ova dvojica nazad negdje ostanu!
Drzi on men'se cini i zadnja vrata na mjestu da se ne presavije napola!johntra wrote:vidi kako ovaj drži gepek, da vrata ne spadnu dole...corsa wrote:Samo kad im ova dvojica nazad negdje ostanu!
Ja svojim rođacima nikako ne mogu da pojasnim da se uato nije kupovalo po sistemu " keširaj, potpiši, furaj". ... Ne konta mlađarija taj sistem u kojem uplatiš auto pa ga čekaš 100 godina ili ga možda ne dobiješ nikako...dabarizmabra wrote:Bilo je tih mahinacija sa autima (Lade Samare), tog slucaja se sjecam, bio sam klinac tada.
Naime, narod je nakon Markovicevih reformi, dosao do para, a taj Koprivica trade, je nudio uvoz i kupovinu Lada.
Tu je dosla do izrazaja naivnost naroda na nasim prostorima...
Kad je doslo do zijana, trazila im policija i sudstvo dokumente, uplatnice itd. vecina njih nema nista, samo neke rukom pisane papire, ono u smislu: Vlado- Lada Samara, Ramiz-Lada Riva itd.
Bilo je prije rata i firmi, koje su nudile modele samokreditiranja (ne klasicne piramide), u kojem se u jednoj firmi skupi 10-20 kolega koji zajedno rade, koji hoce npr. da kupe Yugu.
Podijeli se iznos cijene na 20 rata i oni svaki mjesec uplacjuju.
Po sistemu zrijeba ili izvlacenja, iz sesira izvlace ko ce biti 1. 2., 3. itd. da dobije auto kada ode uplata svakog mjeseca.
U sustini, nezgodan sistem, jer oni koji dobiju medju prvima, kasnije krenu zatezat sa uplatom rata, a u socijalizmu i prelazu u privatizaciju nisu bili bas efikasni sistemi ziranata i prinudnog oduzimanja i naplate kao danas, a bilo je i inflacije koja je "jela" dugove. (to je i jednim dijelom problem sto se dosta starijih ljudi, koji pamte onaj sistem i nasuce na zirant- probleme, jer danas banke brzo otcapare svoje).
Evo vam jedan detalj, 100 % siguran, za koji danasnje generacije ne mogu vjerovat da je istinit.
Kod uplate golfova u TAS-u, kad se uplati auto, cekalo se na isporuku. Kupac nije mogao birati boju, vec sta ga zapadne.
Doduse, bilo je opcija da napise koju boju preferira, pa ako bude na stanju, mozda i dobije,ali ako ne, dobijes sta te zapadne
Hvala drugbitanga_sa_otesa wrote:koliko ja znam ,za kes si auto vozio odmah ,oni sto su kupovali na cekove i rate su cekali po 12 mjeseci ...(odnosi se na juge i stojadine)
evo link bato
http://www.klix.ba/forum/automobili-ist ... 95157.html
91. je već druga priča. 88 ili 89 kada je moj rođo kupovao Skalu 55, bilo je drugačije i komplikovanije.bitanga_sa_otesa wrote:ja znam da je stari 1991. izbrojao lovu i da smo isti dan otisli po yugu na aerodrom.e sad ne sjecam se da li je platio markama ili dinarima...
Nije puno bilo bolje ni sa Zastavinim Yugama, uplata, pa čekanje, onda stigne kontingent auta, ako se potrefi boja dobro je, mada znam da su ljudi vise preferirali da ih zapadne auto kojem se vrata daju pristojno zatvoritidabarizmabra wrote:Bilo je tih mahinacija sa autima (Lade Samare), tog slucaja se sjecam, bio sam klinac tada.
Naime, narod je nakon Markovicevih reformi, dosao do para, a taj Koprivica trade, je nudio uvoz i kupovinu Lada.
Tu je dosla do izrazaja naivnost naroda na nasim prostorima...
Kad je doslo do zijana, trazila im policija i sudstvo dokumente, uplatnice itd. vecina njih nema nista, samo neke rukom pisane papire, ono u smislu: Vlado- Lada Samara, Ramiz-Lada Riva itd.
Bilo je prije rata i firmi, koje su nudile modele samokreditiranja (ne klasicne piramide), u kojem se u jednoj firmi skupi 10-20 kolega koji zajedno rade, koji hoce npr. da kupe Yugu.
Podijeli se iznos cijene na 20 rata i oni svaki mjesec uplacjuju.
Po sistemu zrijeba ili izvlacenja, iz sesira izvlace ko ce biti 1. 2., 3. itd. da dobije auto kada ode uplata svakog mjeseca.
U sustini, nezgodan sistem, jer oni koji dobiju medju prvima, kasnije krenu zatezat sa uplatom rata, a u socijalizmu i prelazu u privatizaciju nisu bili bas efikasni sistemi ziranata i prinudnog oduzimanja i naplate kao danas, a bilo je i inflacije koja je "jela" dugove. (to je i jednim dijelom problem sto se dosta starijih ljudi, koji pamte onaj sistem i nasuce na zirant- probleme, jer danas banke brzo otcapare svoje).
Evo vam jedan detalj, 100 % siguran, za koji danasnje generacije ne mogu vjerovat da je istinit.
Kod uplate golfova u TAS-u, kad se uplati auto, cekalo se na isporuku. Kupac nije mogao birati boju, vec sta ga zapadne.
Doduse, bilo je opcija da napise koju boju preferira, pa ako bude na stanju, mozda i dobije,ali ako ne, dobijes sta te zapadne
identicno samo sto moj stari nije morao petljati sa maticnimgoran16v wrote:Ne za kes nego za devize. Tako je moj stari '83. iskoristio to da se moj rodjak koji zivi u Austriji zove isto kao on i da ne traze maticni broj pa je za devize uplatio staroj GTL-a 55 i isti dan ga preuzeo. Zato golfa nisi mogao dobiti odmah da ga suhim zlatom placas, a ne devizama ako nemas stele kod Abaza Deronje.
Nije ni ovdje bilo petljavine sa maticnim, u tome i jest bio fol, niko ga nije trazio, a bio je u pitanju isto GTL 3 vr, samo smedji!sparky wrote:identicno samo sto moj stari nije morao petljati sa maticnimgoran16v wrote:Ne za kes nego za devize. Tako je moj stari '83. iskoristio to da se moj rodjak koji zivi u Austriji zove isto kao on i da ne traze maticni broj pa je za devize uplatio staroj GTL-a 55 i isti dan ga preuzeo. Zato golfa nisi mogao dobiti odmah da ga suhim zlatom placas, a ne devizama ako nemas stele kod Abaza Deronje.![]()
gtl 55 bijeli 3 vrata
znam da mu je stela za golfa trazila neku cifru, skoro pola golfa da uleti i tako se iznervira i uzme stoleta
Ja sam kupio sve!goran16v wrote:Imam ja skoro kompled DeA kolekciju, nisam kupovao aute kojih nije bilo na ovim prostorima tipa neka stara Volga, ARO, neki stari Taunus, Tatra, ZIS itd, sad izlazi stari Moskvic koji cu takodjer preskociti, ali od Zastave su, mimo 101, 128, 1400BJ i tristaca, izasli jos Zastava kombi, Fico, Yudo i Florida, a od Zastava related modela, Fiat 125p, Peglica, Fiat 132, Lada Niva, Lada 2103.
Toliko je bila normalna procedura, da je pored Sarajeva (ipak tada glavni grad SR BIH), morao ici u Vrbas, koji je selo u Vojvodini gabarita mozda kao Kakanj, da kupi autoradostan dan wrote:ćale kad je kupovao stodvadesetosmicu cl 1984., ponio lovu, iz bosne otišao u vrbas (vojvodina), iskeširao i dotjerao auto.