On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JohnnyS

#576 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by JohnnyS »

Bambi_na_kofeinu wrote:
ultima_palabra wrote:Imam primjera u široj rodbini da roditelji grade spratove i čardake u nadi da će se djeca vratiti... a oni na zapadu, ni ne razmišljaju o tome :-) I tako to zjapi prazno...

Meni su ti spratovi odbojni, faktički ti neko planira budućnost bez da se išta pitaš :roll:
Zavisi od tačke gledišta.
Gdje ti vidiš planiranje budućnosti bez da te se išta pita, ja vidim opciju koju mogu a i ne moram iskoristiti. A opcije je lijepo imati.
S druge strane kuću ću praviti za normalan život jedne porodice, ako potomcima bude ćeif neka sebi nadograđuju, poslije mene neka gora rodi biserom, baš me briga.

tstststs ni prva lopata nije pala, a već se zna da će kuća biti nedovršena :D
sumirprimus

#577 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by sumirprimus »

Malo je k8d nas nar8d opterecen i imucstvom drugih,koga ba briga nisu svi ni sirotinja bili...
krater

#578 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by krater »

Bambi_na_kofeinu wrote:
ultima_palabra wrote:Imam primjera u široj rodbini da roditelji grade spratove i čardake u nadi da će se djeca vratiti... a oni na zapadu, ni ne razmišljaju o tome :-) I tako to zjapi prazno...

Meni su ti spratovi odbojni, faktički ti neko planira budućnost bez da se išta pitaš :roll:
Zavisi od tačke gledišta.
Gdje ti vidiš planiranje budućnosti bez da te se išta pita, ja vidim opciju koju mogu a i ne moram iskoristiti. A opcije je lijepo imati.
S druge strane kuću ću praviti za normalan život jedne porodice, ako potomcima bude ćeif neka sebi nadograđuju, poslije mene neka gora rodi biserom, baš me briga.
Tako je BambuŠo :D :sax:
McMoy

#579 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by McMoy »

Tirkiz wrote:
motorna_pila wrote:EVO KAKO CETE SKUPITI ZA KUPOVINU STANA ZA PAR GODINA ODRICANJA:

Kupite 2 vreće brašna, paket ulja od 5 litara i 2 kg soli. Ukupno to košta oko 40 KM, Svaki dan pecite ustipke ili ponekad, ali ne često napravite hljeb koji u kombinaciji sa šećerom djeluje kao ENERGETSKI boom koji će vam dati snagu da radite posao kojim se bavite.... 2
znam ja licno jednog koji je primjenio ovaj princio...i uspjelo mu fakat
doduse on je to pametnije odradio

dolazio na rucak i veceru u studentski dom...i studenti ko studenti vazda merhametli...neko mu da bon za rucak neko za veceru...spavao po studentskim sobama...i tako 4-5 godina.
kad odjednom...
Lola ima stan, auto...ali cujem jos uvijek dolazi na rucak i veceru u dom... :) :)
Uspio čovjek, nema govora.. :roll:
Objektivni navijac

#580 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Objektivni navijac »

duminjo wrote:Nemam jos 30 a uvijek mi je zelja bila da poslije zenidbe ne zivim daleko od majke (i moje i njene). Najbolja opcija bi bila neka veca kucetina al je to bas neizvodivo u gradu i preskupo bi bilo. Kasnije kontajuci, najvise bih volio npr da svi zivimo tu negdje blizu, u jednom naselju (grbavica, malta, dobrinja....) cisto zbog toga sto ce nasim roditeljima valjda nekad trebati nasa pomoc
Briga za roditelje. To je nesto sto na ovih 20-ak strana ,cini mi se niko nije pomenuo a veoma je vazno. Vjerovatno sto na topicu ,ucestvuje uglavnom mlada raja,studenti i slicno. Kada jednom dodjete u srednje godine,roditelji vam dodju u pozne godine i zahtjevaju paznju. Sa obzirom na drzavu u kojoj zivimo i nepostojanje sistema,roditelji su cesto odvisni od nas. Ako smo predaleko od njih ,tesko im mozemo pomoci i onda to puno kosta.Zato je uvijek bolja opcija zivjeti u blizini roditelja,u jednom gradu,jednom naselju,pa cak i u jednoj kuci ako je dovoljno velika.
Igrom slucaja sam se osamostalio prakticno sa 16 godina i igrom slucaja zivim veoma daleko od roditelja i ona najosnovnija paznja za roditelje me ekonomski kosta veoma puno. Ako se sabira na period 15-20 godina,izaslo bi dovoljno para za jednu nekretninu.
Druga stvar koji bi zelio pomenuti je to ta 'igra slucaja'. Nazovite to kako hocete ali igra slucaja,sudbina,sreca,slucajnost,bozja volja ili bilo koji drugi naziv vam rjesava 99 % stavri u zivotu. Covjek naravno treba da se bori da da smjernice svom zivotu,da pokusa uticati na njega ali tok zivota sve sam rjesava,bez da se covjek puno sta pita. U tom svijetlu ,ovo oko 'osamostaljenja' izgleda dosta usputno i nebitno.
Ako zena od tebe ultimativno zahtijeva da joj ispunis zahtjev bilo koji,od posjedovanja nekretnine,samostalnoga zivljenja do bilo kojih drugih slicnih zahtjeva,onda ti je najbolje da se ti ostavis nje. Niti je ona za tebe,niti si ti za nju.
Alfons Kauders

#581 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Keiko wrote:
LieToMe wrote:Citajuci pojedine postove morala sam da zastanem, osvrnem se oko sebe :roll: i da se uvjerim da sam jos uvijek u Sarajevu a ne u nekoj zapadnoevropskoj metropoli :-)
Pitanje za ove sto su se "osamostalili" do svoje 30te pa imaju stan od +60 kvadrata u svom vlasnistvu, kako su ga stekli? Jesu li ga kupili od svoje plate na kredit od +20 godina ili im ga je babo/tata/mama/nana/baba/deda/dajdza/amidza itd ostavio u nasljedstvo pa sad mogu drugima da drze govore???
Zbog cega tolika teznja ka kuci ili stanu u vlasnistvu (upuceno svima a ne samo LTM)? Ogroman broj Nijemaca, Danaca, Svedjana,...zive u iznajmljenim kucama i stanovima sto je najnormalnija stvar na svijetu. Ostali imaju kredite na 20-35 godina.

Stvarno ne razumijem zasto je opce misljenje da je za osamostaljivanje vlastiti stan u najmanju ruku esencijalan.

Fino je kad se dijete zaposli pa malo pomogne roditeljima prakticno i financijski ako moze ali zivot s' njima nije preduslov. Opet ponavljam da je samostalni zivot daleko od roditelja neophodan da bi se mlada osoba naucila disciplini i odgovornosti koje su im neophodne za ostvarenje normalnih veza s' ljudima i u privatnom i poslovnom kontekstu. Najgore je kad se dvoje vjencaju a ni jedno nema pojma gdje se placaju racuni, kako isplanirat' platu da se razvuce do kraja mjeseca, ocekuju sve moguce slobode jer im ono drugo nije otac / mati. Znam barem pet parova koji nisu prezivjeli vise od 2-3 godine braka upravo iz ovih razloga.
to je vec apsolvirano, maloprije ja rekoh
problem je... sto omladina danas konta da je "osamostaljivanje" jednako sto i rjesavanje svih egzistencijalnih pitanja... pa kontaju da ce se osamostaliti kada kupe stan, ili budu imali para da rentaju gotivan stan od 400... kad im svaki mjesec legne milja i po na racun i kada budu otkljucavali gotivan auto kad krenu na posao itd... to je slika koji mnogi imaju, mada o tome sanja i vecina ljudi sa desetak godina radnog iskustva, sa diplomom na zidu
nidje veze - ljudi fakat poistovjecuju kupovinu stana sa osamostaljivanjem... :-) jebote nisam znao da smo tolika gospoda i bogatuni, pa da kukamo sto neko do 30te ili 35te ne moze zaraditi da kupi stan 1/1... :lol: zestok je to standard za haman najsiromasniju zemlju na kontinentu

logika tipa "sve je za kurac, nema perspektive, ne mogu ustediti za stan za 6-7 godina rada" :lol: e pa tom logikom cijela planeta je u kurcu, jer to ne moze uraditi ni prosjecni norvezanin, amerikanac, japanac - niko manje vise, nigdje... zamislite koliko bi mladi par u engleskoj morao zaraditi da uzme stan u londonu za 6-7 godina... kvadrat 3-4 milje funti, kirija za stanove od 20 i kusur kvadrata milja funti... :lol:

fakat su shega nasi omladinci, nije ni cudo sto smo u kurcu kad ocekuju 2+ milje mjesecno na prvom poslu i ocekuju da do 30te imaju nekretninu bez dugova, posao, auto, porodicu... :-) recimo da sretnik koji diplomira sa 24, stazira do 25, ima pet godina rada do 30te... (a takvi su izuzetak malo je reci)... znaci trebao bi svaki mjesec staviti u stek 1500-2000 da do 30te ima za kakav-takav stancic... pa jeste li vi normalni ljudi?! dje vi zivite pobogu?! daj nadjite jednu evropsku drzavu gdje prosjecni ljudi nesto tako mogu priustiti :lol:

btw ovo podvuceno je istina, i ja znam za slicne situacije, nazalost... steta fakat, savrseno normalni i dobri ljudi se sjebu kad krenu u zajednicki zivot, jer prije nisu imali slicna iskustva :roll:
LieToMe

#582 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

Keiko wrote:
LieToMe wrote:Citajuci pojedine postove morala sam da zastanem, osvrnem se oko sebe :roll: i da se uvjerim da sam jos uvijek u Sarajevu a ne u nekoj zapadnoevropskoj metropoli :-)
Pitanje za ove sto su se "osamostalili" do svoje 30te pa imaju stan od +60 kvadrata u svom vlasnistvu, kako su ga stekli? Jesu li ga kupili od svoje plate na kredit od +20 godina ili im ga je babo/tata/mama/nana/baba/deda/dajdza/amidza itd ostavio u nasljedstvo pa sad mogu drugima da drze govore???
Zbog cega tolika teznja ka kuci ili stanu u vlasnistvu (upuceno svima a ne samo LTM)? Ogroman broj Nijemaca, Danaca, Svedjana,...zive u iznajmljenim kucama i stanovima sto je najnormalnija stvar na svijetu. Ostali imaju kredite na 20-35 godina.

Stvarno ne razumijem zasto je opce misljenje da je za osamostaljivanje vlastiti stan u najmanju ruku esencijalan.

Fino je kad se dijete zaposli pa malo pomogne roditeljima prakticno i financijski ako moze ali zivot s' njima nije preduslov. Opet ponavljam da je samostalni zivot daleko od roditelja neophodan da bi se mlada osoba naucila disciplini i odgovornosti koje su im neophodne za ostvarenje normalnih veza s' ljudima i u privatnom i poslovnom kontekstu. Najgore je kad se dvoje vjencaju a ni jedno nema pojma gdje se placaju racuni, kako isplanirat' platu da se razvuce do kraja mjeseca, ocekuju sve moguce slobode jer im ono drugo nije otac / mati. Znam barem pet parova koji nisu prezivjeli vise od 2-3 godine braka upravo iz ovih razloga.
:shock: :shock: :shock: Izvini zivota ti ali gdje ti zivis? I do kada cete Bosnu porediti sa Svedskom, Holandijom, Danskom, Njemackom...
Teznja za stanom u vlasnistvu je prvenstveno zbog toga sto nismo mi jedna Holandija (posto imam rodbine tamo pa sam malo vise upucena) koja gradi citava naselja gdje se stanovi rentaju za jako male pare u odnosu na plate, gdje te ne moze neko izbaciti iz stana eto zato sto mu je cejf, gdje je normalno da imas potpisan ugovor o koristenju stana na odredjeno, neodredjeno, na izvjesno vrijeme (ovdje ce mi pravnici malo bolje pomoci :D ), gdje se citava naselja ruse kad predju opdredjenu kilometrazu pa se grade, nova, bolja, ljepsa... i gdje se vise isplati rentati stan nego kupovati ali oni koji su se snasli malo bolje gledaju da kupe (moj rodjak i rodica kupili sebi nekretnine :D ) i ti mi sad pricas o Danskoj, Holandiji, Njemackoj ...elem... ...ovdje to nista nemas, niti imas stanova koje drzava gradi da bi mladi mogli da se "osamostale" niti se stanovi rentaju za pristojne pare, niti su ljudi koji rentaju stan normalni...(u potrazi smo bili 4 godine za stanom pa znam o cemu pricam, niti se potpisuju ikakvi ugovori, pa bolan porodilje nemaju naknade, socijalno se ne uplacuje, penzije nikakve...i mi sad da ocekujemo da nam drzava gradi stanove da bi mladi poslije srednje mogli da se osamostale... studentski domovi samo sto nam se ne struse, studenti se smrzavaju, nemaju adekvatne uslove... i mi sad da ocekujemo neke stanove za rentanje...mi ovdje glupi a Holandjani pametni jel :D

I kad ti sve to saberes i oduzmes, koliko kosta rentanje stanja i pripadajuci racuni za taj stan (i nadjite mi stan od 200 KM za rentanje na relaciji otoka-centar a da je pristojne kvadrature-recimo za cetvoroclanu porodicu) i kad sve to fino nabacis na papir onda dobijes finu sumu koju recimo ako samo malo dodas mozes pokriti ratu kredita za svoju nekretninu a bar ulazes u svoje. Za rentanje u nasim uslovima (kadpogledas cijene rentanih stanova i prosjecna primanja) bacas pare. I svaki put kad gazdi das 400 KM za rentanje bolje da si bacio u Miljacku jer taj gazda ne ulaze u svoju nekretninu (znam ljude koji se naduravaju sa gazdama da bar participiraju u popravci bojlera, instalacija, bilo cega, istrebljuju sami zohare iz austougarskih stanova ...) taj gazda stavi to sebi u dzep a ti se snalazi od svoje crkavice (ono malo sto ti je ostalo).

E u ovoj varijanti gdje ti renta stan za 400 KM + racuni bolje ti dodje kod babe/oca podici sprat nego ici i "osamostaljivati" se. I dajte ba skontajte vise, nije ovo Danska, Svedska, Holandija... nemamo mi primanja preko 2000 KM (bar vecina nema), nemamo mi drzavnih stanova za 100-ju da se rentaju, nemamo mi regulisane radne odnose, vecina ljudi radi kod privatnika koji im ne uplacuju ni socijalno ni penziono...de ba spustite se malo na zemlju (ovo ja ono svima ne samo tebi :D )
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#583 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ladyblue18 »

Keiko wrote:
Ja nigdje i nikoga nisam nazvala ni idiotom ni nesposobnjakovicem zato lijepo molim da mi se ne pripisuju takve teze. Ogromna je razlika u zivotu s' roditeljima i samostalno. Djevojka koja zivi s' roditeljima moze komotno zadnjih 100KM potrositi na cipelice / tasnu / nebitno jer ce joj mama sve jedno servirat' rucak i mozda cak dat' cenera za kafu jer je tek 25-ti u mjesecu. Djevojka koja uradi to isto a zivi sama, ne samo sto nema za namirnice vec nema ni za bus da ode mami na rucak. O toj vrsti odgovornosti ja govorim.
A reci da ljudi trebaju otici od kuce da nauce da placaju racune, kuhaju, peru ves je sta nego porediti ljude sa idiotima?
Neke stvari se ne moraju napisati.

A sto se tice tvog primjera, pa makar bio i izmisljen ja bih rekla da gospodjica nije bas najbistrija, i cisto sumnjam da takvima moze pomoci da se osamostale pa makar otisla na NZ cuvati ovce. :D
Cak sta vise znam 2,3 takve koje su samostalne tako sto svoje pare trose na svoje prohtjeve a roditelji placaju kirije i racune. :mrgreen:
Alfons Kauders

#584 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

dakle - da bi se neko osamostalio treba kupiti stan od 100,000... po mogucnosti do 30te... po mogucnosti bez kredita...

a mi koji bacimo to na papir i vidimo da nam se ne isplati smo budale...

ok... :-)
WildRedRose

#585 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

ladyblue18 wrote: Cak sta vise znam 2,3 takve koje su samostalne tako sto svoje pare trose na svoje prohtjeve a roditelji placaju kirije i racune. :mrgreen:
:lol: :lol: e jesu samostalne, ljubi ih ruza :lol:

ali neka, ipak same zive, da ih ne bi uspjesni forumasi kritikovali :mrgreen: :sax:
ultima_palabra

#586 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Ne znam za Holandiju, ali u većini zapadnih zemalja su stanovi za rentanje skupi... ljudi daju po 40-50% zarade na kirije, što je više nego kod nas. Naravno kod njih su cijene recimo hrane i odjeće relativno manje, ali kad sve sabereš nisu to drastične razlike u kvalitetu svakodnevnog života prosječnog zaposlenog čovjeka.

I dosta ba više sa tim spratovima, pa većina su ovdje haustorska djeca koji nemaju tu opciju... već treća generacija mojih je po zgradama :D
Last edited by ultima_palabra on 27/03/2014 08:52, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#587 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

WildRedRose wrote:
ladyblue18 wrote: Cak sta vise znam 2,3 takve koje su samostalne tako sto svoje pare trose na svoje prohtjeve a roditelji placaju kirije i racune. :mrgreen:

ali neka, ipak same zive, da ih ne bi uspjesni forumasi kritikovali :mrgreen: :sax:
jos ako imaju stan placen 1/1 do 30te... materijal za udaju, nema sta :D
newlevel

#588 Re: AW: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by newlevel »

Mislim da je to tesko za pronaci takvog muskarca, uzimajuci u obzir stopu nezaposlenosti, i prosjek placa. Ali, na srecu tim djevojkama koje traze takve potencijalne muzeve, ima pofin broj dobro uhljebljenih muskaraca koji ispiunjavaju te uslove...

Sent from my Nokia 3310.
WildRedRose

#589 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

Alfons Kauders wrote:
WildRedRose wrote:

jes' , svakako ce se kod punice i svekrve na pitu ici ..tako da nema veze sto ne zna kuhati. ali je dobra u shopingu :mrgreen: :mrgreen:
Alfons Kauders

#590 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:Ne znam za Holandiju, ali u većini zapadnih zemalja su stanovi za rentanje skupi... ljudi daju po 40-50% zarade na kirije, što je više nego kod nas. Naravno kod njih su cijene recimo hrane i odjeće relativno manje, ali kad sve sabereš nisu to drastične razlike u kvalitetu svakodnevnog života prosječnog zaposlenog čovjeka.

I dosta ba više sa tim spratovima, pa većina su ovdje haustorska djeca koji nemaju tu opciju... već treća generacija mojih je po zgradama :D
ma na zapadu med i mlijeko, kirija 10% plate, tuku ko nece... nema zohara, nema malih stanova, nema vlage i gljiva, nema krs gazdi... sve je ba to... drugacije, kontas :D

moram to reci prijateju koji je na sjeveru engleske placao 1800 funti i prvi put od fakulteta zivio s cimerom, jer drugacije nije imalo smisla... ili drugom prijatelju koji je u londonu rentao stan od 20tak kvadrata za milju i kusur - isto s cimerom...

al eto kod nas stan za cetveroclanu porodicu, i to na potezu otoka - centar... treba biti 200 mara, odnosno 20% prosjecne plate u KS... pa toliko nisu bili ni u devedesetim :-)
Alfons Kauders

#591 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

WildRedRose wrote:
Alfons Kauders wrote:
WildRedRose wrote: :lol: :lol: e jesu samostalne, ljubi ih ruza :lol:

jes' , svakako ce se kod punice i svekrve na pitu ici ..tako da nema veze sto ne zna kuhati. ali je dobra u shopingu :mrgreen: :mrgreen:
nikakav problem - svakako kuham bolje od 90% koje poznajem... :D samo mi se ne isplati pa najcesce jedem vani :D nije vadiona svega mi :D

s pitama sam tanak, ali punica/svekrva varijanta je tu... kao i budegdzinice
LieToMe

#592 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by LieToMe »

ultima_palabra wrote:Ne znam za Holandiju, ali u većini zapadnih zemalja su stanovi za rentanje skupi... ljudi daju po 40-50% zarade na kirije, što je više nego kod nas. Naravno kod njih su cijene recimo hrane i odjeće relativno manje, ali kad sve sabereš nisu to drastične razlike u kvalitetu svakodnevnog života prosječnog zaposlenog čovjeka.

E pa nisu im skupi cim mogu da se "ostamostaljuju" poslije srednje, da zive, rade i dolaze u Bosnu i ovdje se kurce (da prostis)... :D Izvini ti ali ovi sto imaju "spratove" su u boljem polozaju nego mi haustorcad :D ja ne mogu dici sprat iznad svojih (ili muzevih) jer imamo komsije iznad :lol:

Ovdje se porede babe i zabe, ne uzima se u obzir da imas drzavu u kojoj nista ne funkcionise, nemas uredjene odnose, ne postuju se zakoni (ovo kad predajes za povrat poreza najbolje vidis - salteruse bi te zatukle zato sto doneses papire da "trazis svoje" i kad ti pripadajucu porodiljsku naknadu koja ti se svaki put odbija od plate umanjuju svaki put i kad od opstine trazis nazad razliku kazu "Sta hoS BA???") i ja sad da ocekujem da do 35 imam drzavu koja ce rentati stanove za pristojne pare tako da ne moram banci davati oba bubrega za ratu kredita... i sad kad imam za vratom kredit od 20 godina jer je izvinucete rjesavanje krova nad glavom po meni ipak esencialno pitanje (jer po nekima muzi ja bi bili paraziti koji zive kod mojih ili njegovih) treba da mi aplaudiraju jer sam se osamostalila :izet: Alal mi vera, e jesam se osamostalila, svaka mi cast :D a i drzava mi je pomogla... a i Svedska, Danska i Holandija :izet: ja bih samo voljela da ovi koji zive sa ovim ruzicastim naocalama povremeno skinu te naoce i uvide da ne bljesti ovdje toliko :D
WildRedRose

#593 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

Alfons Kauders wrote:
nikakav problem - svakako kuham bolje od 90% koje poznajem... :D samo mi se ne isplati pa najcesce jedem vani :D nije vadiona svega mi :D

osjecam da ces zavrsiti k'o edo maajka u onoj pjesmi. :mrgreen: nedo Bog, dakako :mrgreen:

Alfons Kauders

#594 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

jap... jer na zapadu drzava renta stanove...

i to jeftino :D

btw evo pitao lika u tokiju koliko placa... :D 1100 dolara studio, plus ostali troskovi :D
Objektivni navijac

#595 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Objektivni navijac »

Gdje su vecina haustorska djeca :? :-) :-) :-) U BiH ,u Sarajevu :-) :-) :-) :? :-)
Ne mozes se u ovakvim raspravama povoditi licnim primjerom on je irelevantan. Ja sam isto haustorce ali vidim da sam mrtva manjina i u Sarajevu a kamoli u Bosni. Osim toga,sto ti ne mozes praviti kucu ili sprat ?!? Imam prijatelja,koji je isto haustorce,pa je sa roditeljima i sestrom ,dao stan pod kiriju a zajedno kupili kucu sa 2 i pola stana i garzazom i bastom i vocnjakom i sada zive svi sretno pod istim krovom. :D :D
Znaci svaka haustorska porodica sa roditeljima i dvoje-troje djece ,moze iznajmiti ,prodati stan i kupiti ili praviti kucu,gdje ce im biti komotnije i jeftinije.
Sto se tice kirija u Sarajevu ,za dalje ne znam ali za Sarajevo znam. Besmisleno su male i nikakve. Nema nikakve ekonomske logike baviti se rentanjem po ovim cijenama kirija,ne moze se ni amortizacija pokriti. Znam ,jer sam racunao i racunao i ne isplati se. Kod nas renta ko mora,kao privremeno rjesenje ,kao nuzdu i manje zlo.
Alfons Kauders

#596 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

WildRedRose wrote:
Alfons Kauders wrote:

osjecam da ces zavrsiti k'o edo maajka u onoj pjesmi. :mrgreen: nedo Bog, dakako :mrgreen:

ma jok, mene ne zanimaju bombe...

ono sto ja prvo trazim kod zene je inteligencija

ako je ima - bjezim :D
ultima_palabra

#597 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Objektivni navijac wrote:

Gdje su vecina haustorska djeca :? :-) :-) :-) U BiH ,u Sarajevu :-) :-) :-) :? :-)
Ne mozes se u ovakvim raspravama povoditi licnim primjerom on je irelevantan. Ja sam isto haustorce ali vidim da sam mrtva manjina i u Sarajevu a kamoli u Bosni. Osim toga,sto ti ne mozes praviti kucu ili sprat ?!? Imam prijatelja,koji je isto haustorce,pa je sa roditeljima i sestrom ,dao stan pod kiriju a zajedno kupili kucu sa 2 i pola stana i garzazom i bastom i vocnjakom i sada zive svi sretno pod istim krovom. :D :D
Znaci svaka haustorska porodica sa roditeljima i dvoje-troje djece ,moze iznajmiti ,prodati stan i kupiti ili praviti kucu,gdje ce im biti komotnije i jeftinije.
Sto se tice kirija u Sarajevu ,za dalje ne znam ali za Sarajevo znam. Besmisleno su male i nikakve. Nema nikakve ekonomske logike baviti se rentanjem po ovim cijenama kirija,ne moze se ni amortizacija pokriti. Znam ,jer sam racunao i racunao i ne isplati se. Kod nas renta ko mora,kao privremeno rjesenje ,kao nuzdu i manje zlo.
U Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru itd... odakle piše 99% raje ne računajući ove koji su vani :D

Zašto ne mogu praviti, zato što sam lijen :D Imam puno posla i volim da mi je sve potaman kad dođem kući, taman posla da se još zajebavam oko ogrijeva ili bašte... svaka čast onome ko može i kome se da.

A to oko kirija se slaže, to i govorim cijelo vrijeme... mogu se tri jarana/jaranice utaliti i rentati za smiješnu svotu, olakšaće i sebi i starcima, potpomoći kruženju para u ekonomiji, poboljšati socijalni život i natalitet... đe ćeš bolje :mrgreen:
madner

#598 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by madner »

Mogu ti predat moju crnu knjigu, ima tacno naznacen koeficijent dobrote (VS / IQ).
ultima_palabra

#599 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:jap... jer na zapadu drzava renta stanove...

i to jeftino :D

btw evo pitao lika u tokiju koliko placa... :D 1100 dolara studio, plus ostali troskovi :D
To ti kažem, jaran i žena u Oslu rentali prvi stan od 12 kvadrata :-) Nisu mogli priuštiti veći... ali jbg, kad svaki dan dođeš s posla u taj tabut, onda upireš ko vo da zaradiš za veći. Sad im je puno bolje.
madner

#600 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by madner »

Sto se tice kirija, smatra se da je oko 30% plate normalno opterecenje. No za urbane centre to ide i do 50%.

Sto se tice sprata, ekonomska racunica je jasna, dobije se stan za 1/3 do 1/2 cijene.
Post Reply