zilla_ wrote:Bilo koje auto od navedenih da uzmem morat ću u roku od 2 godine uradit veliki servis, ići na remont ili bar čišćenje turbine, zamijenit najmanje jednu diznu, set kvačila sa plivajućim, sredit trap i sl... Znači ja bilo koje auto da uzmem planiram uložit nekih 2-3000KM u narednih 2 godine u to auto koje kupim pod uslovom da potrefim auto u koje se isplati uložit i koje mislim zadržat nekih 5 god...
U početku jesam tražio auto koje je jeftino za održavanje jer sam imao budžet do 6500KM... Sad sam proširio budžet i hoću malo višu klasu auta od npr clia...
Nisi dovoljno prosirio budzet po meni. Ja smatram da pogresno gledas, ali na kraju krajeva znas sam najbolje za svoje pare.
Cisto okvirno, auto kompaktne klase staro 5-6 godina (2008) s realnih 100-150 k na satu, dizel, Pezo 308, Focus, Astra, Megane, je 13-14 hiljada, recimo kod Kramara. C4, Bravo, Alfa 147 su 12-13 hiljada. U to auto na pocetku imas ulaganje za stvari tipa gume, disk-plocice i slicno. Znaci nekih 200-300 KM, i to je eventualno, zavisno od modela koji dobiju. Kod svih je odradjen servis koji je bio na redu (bio on mali ili veliki). I auta su u odlicnom stanju. Govorim ti iz licnog iskustva jer sam prije nekih 20 dana jedan takav dovukao burazu.
Ako racunamo da je Kramar skuplji od ostalih, rekao bih da za 10 hiljada mozes uzeti dobrog kompakta dizela, 2005-2006, (ali to ti ne mogu tvrditi jer ja gledam do 5-6 godina starosti), da nemas ulaganja u njega.
Hocu da kazem, pogresno je gledati da planiras kad kupujes auto uloziti 2-3 hiljade u njega. Bolje sacekaj jos i skupi te 2-3 hiljade, ili na kraju krajeva posudi od nekoga ako ti je hitno, pa kupi novije i bolje auto. Ne kazem da ne trebas imati nesto para sa strane, jer na kraju krajeva i na novom autu se desi da se nesto neplanirano pokvari, da ne govorim na polovnom. Niko ti ne garantuje i kad promijenis tom autu sve sto si eto kao "planirao", da te opet negdje nece baciti u trosak dodatno.