Otorinolaringologija - je prva rijec (pod uslovom da uopste postoji) koja mi pada na pamet.Maraschino wrote:Da li neko zna, koja je najduza rijec kod nas i koliko ima slova ?![]()
Mozda je nekada neko isto pitao ali ne zamjerite mi na propustenom.
gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise
- Maraschino
ne znam, nisam siguran jeli to rijec
prijestolonaslijednikovica
-
Downunda
Valjda misliš "prestolonasljednica" ili je možda u pitanju najnovija verzija kviza:Maraschino wrote:ne znam, nisam siguran jeli to rijec
"Vi pišete izmišljene riječi - a mi vas nagrađujemo"?
Imam osjećaj da ovo "ije" sada ulazi u svaku drugu riječ, da ne bi, ne daj Bože, rekli nešto što "nije" Bosanski!
prIJEskoči
prIJErano
Mama, prIJEsjeko sam vene!
......"moj Nedime, šta nam ovo rade..."
-
zrikavac48
I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"?
Ako sam dobro razumjela pitanje, mislim da imenica lov nema mnozinu.
Mozemo reci da idemo u lov, da cesto idemo u lov i da smo vise puta bili u lovu. prema tome mnozine nema.
Mozemo reci da idemo u lov, da cesto idemo u lov i da smo vise puta bili u lovu. prema tome mnozine nema.
- Jara
U pravu si, množina imenice "lov" se ne upotrebljava, pa se može reći da "lov" nema množinu, da je "singularija tantum".zrikavac48 wrote:I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"?
Međutim, način na koji to zaključuješ nema logike i ništa ne dokazuje niti pokazuje.
Primjer:
Idemo u kafić, često idemo u kafić i više puta smo bili u kafiću...Po tvome ovo bi bio dokaz da "kafić" nema množinu - a ima - "kafići" !
-
elSaik
Bilo je to pitanje. Zaključili smo da je množina riječ lovovi.zrikavac48 wrote:I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"?
Učestvovao je u mnogo neuspješnih lovova.Jara wrote:U pravu si, množina imenice "lov" se ne upotrebljava, pa se može reći da "lov" nema množinu, da je "singularija tantum".
Međutim, način na koji to zaključuješ nema logike i ništa ne dokazuje niti pokazuje.
-
walkabout
Zrikavac48, Jara, ElSaik - zahvaljujem na razjasnjanju mnozine za imenicu "lov", odavno trazim odgovor na ovo pitanje (nisam znao da je vec bilo na forumu, inace ne bih vas zamarao).
Dakle, izgleda da mnozina imenice lov postoji (lovovi) ali se ne koristi !
Sto je dosta nelogicno (jer cemu postojanje ako se ne koristi) ali evo izgleda ne i nemoguce.
Sto je dosta nelogicno (jer cemu postojanje ako se ne koristi) ali evo izgleda ne i nemoguce.
- cyprus
Ne znam, ja samo nastavioelSaik wrote:sedamstosedamdesetsedmogodišnjakinjacyprus wrote:stosedamdesetsedmogodišnjakinjafrolac wrote:sedamnaestogodisnjakinja
ili
sedamdesetsedmogodisnjakinja
ili kontaj nemam pojma
Nego, čega igramo?![]()
- Jara
elSaik wrote:Bilo je to pitanje. Zaključili smo da je množina riječ lovovi.zrikavac48 wrote:I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"?
Učestvovao je u mnogo neuspješnih lovova.Jara wrote:U pravu si, množina imenice "lov" se ne upotrebljava, pa se može reći da "lov" nema množinu, da je "singularija tantum".
Mea culpa ...
Provjerih, kaže se i "lovovi" ("ribolovove" ne nađoh).
"Takvi lovovi bili su društveni događaji..."
-
Fox Mulder
Ima mnozina od ribolov-ribolovi, gdje se zadnje o cita kao dugo o (oo). Znaci akcenat je na drugo slovo "o". Ne mogu da gore pisem iznad slova kvakice i lukove.Jara wrote:elSaik wrote:Bilo je to pitanje. Zaključili smo da je množina riječ lovovi.zrikavac48 wrote:I jedno pitanje od mene: Koja je mnozina od imenice "lov"?
![]()
Mea culpa ...( ne vadi me ni fiksacija za grešku - analogija ribolovovi : lovovi
).
Provjerih, kaže se i "lovovi" ("ribolovove" ne nađoh).
"Takvi lovovi bili su društveni događaji..."
Last edited by Fox Mulder on 26/12/2007 11:04, edited 1 time in total.
-
elSaik
Bila je možda stranicu-dvije prije ove baš na ovoj temi.walkabout wrote:Zrikavac48, Jara, ElSaik - zahvaljujem na razjasnjanju mnozine za imenicu "lov", odavno trazim odgovor na ovo pitanje (nisam znao da je vec bilo na forumu, inace ne bih vas zamarao).
Množina postoji, i to su lovovi. Može se koristiti, samo što se koristi veoma malo u "normalnom" govoru, pa je zato, vjerovatno, rijetko čujemo.
Ja bih lov-lovovi doveo u vezu i sa drugim, sličnim, riječima, kao npr. krov-krovovi, zov-zovovi...
-
frolac
Maraschino je pitao:cyprus wrote:Ne znam, ja samo nastavioelSaik wrote:sedamstosedamdesetsedmogodišnjakinjacyprus wrote: stosedamdesetsedmogodišnjakinja
Nego, čega igramo?![]()
Da li neko zna, koja je najduza rijec kod nas i koliko ima slova ?
Pa mi je ta godisnjakinja pala na pamet.
-
elSaik
Evo jedno pitanje koje me već smara godinama. Zašto u našem jeziku postoji dvostruka negacija.
Na primjer:
P: Ko je u kući?
O: Nije niko u kući.
Zar ovaj odgovor ne bi trebao, logično, značiti da ako NIJE NIKO onda JESTE NEKO?
Na engleskom i njemačkom bi onda to zvučalo...
There is not nobody in the house.
Es ist nicht niemand im Haus.
Što je svakako pogrešno...
I zar nije
Niko te ne voli = Neko te voli
Nikako ti ne mogu pomoći = Svakako ti mogu pomoći
itd...

Na primjer:
Zar ovaj odgovor ne bi trebao, logično, značiti da ako NIJE NIKO onda JESTE NEKO?
I zar nije
itd...
- cyprus
Hm, mene sad živo zanima šta bi značilo: Niko jeste u kući.elSaik wrote:Evo jedno pitanje koje me već smara godinama. Zašto u našem jeziku postoji dvostruka negacija.
Na primjer:
I zar nije
itd...
A možda se pak misli na Niku Kovača:
Zajebanciju na stranu, i mene je ovo par puta zaintrigiralo, al mi nije palo napamet da nekog pitam. Pa evo pridružujem se elSaikovoj znatiželji u nadi da će se naći neki lingvista koji će ovo znati obrazložiti.
- Jara
RibolOvi? Meni je akcent na prvom slogu, a ne na trećem kao tebi...Fox Mulder wrote: Ima mnozina od ribolov-ribolovi, gdje se zadnje o cita kao dugo o (oo). Znaci akcenat je na drugo slovo "o". Ne mogu da gore pisem iznad slova kvakice i lukove.
Što nas zadevera ovaj lov
-
sulesavic
Mislio je èovjek na du¾inu...Jara wrote:RibolOvi? Meni je akcent na prvom slogu, a ne na treæem kao tebi...Fox Mulder wrote: Ima mnozina od ribolov-ribolovi, gdje se zadnje o cita kao dugo o (oo). Znaci akcenat je na drugo slovo "o". Ne mogu da gore pisem iznad slova kvakice i lukove.
©to nas zadevera ovaj lov...i ribolov!