Sufizam
- basicm
#576 Re: Sufizam
Kako je ljubav bolja od velicanja?
Allah kaze : A ljude i dzinne sam stvorio samo da bi mi robovali.
Da li postoji ijedan ajet koji kaze volite Allaha?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Allah kaze : A ljude i dzinne sam stvorio samo da bi mi robovali.
Da li postoji ijedan ajet koji kaze volite Allaha?
- HadiRa
#577 Re: Sufizam
@ basicm / Da li postoji ijedan ajet koji kaze volite Allaha?
" Reci:
“Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!”
– A Allah prašta i samilostan je "
Imranova porodica / 31
" Reci:
“Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!”
– A Allah prašta i samilostan je "
Imranova porodica / 31
- HadiRa
#578 Re: Sufizam
Uzvišeni Allah kaže:
"Uistinu Allah voli one koji se kaju i voli one koji se čiste",
"voli one koji se pouzdavaju (u Njega)",
"voli strpljive",
"voli zahvalne i one koji dijele u ime Boga",
"voli dobročinitelje",
"voli one koji se bore na Njegovom putu u stroju kao da su čvrsti bedem …"
"Uistinu Allah voli one koji se kaju i voli one koji se čiste",
"voli one koji se pouzdavaju (u Njega)",
"voli strpljive",
"voli zahvalne i one koji dijele u ime Boga",
"voli dobročinitelje",
"voli one koji se bore na Njegovom putu u stroju kao da su čvrsti bedem …"
- nemampojma0
#579 Re: Sufizam
Sirazi govori o stanjima evlija:
"Bože, Ti se daš vidjeti ali ne i sagledati.
Tako uvećavaš svoju ljepotu i razgaraš našu vatru.
Neposredno sam opazio Voljenoga
Pa mi se događa da zalutam s puta.
Ti rasplamsavaš našu vatru pa je gasiš vodom;
Zato me vidiš i kako gorim i kako se utapam".
"Bože, Ti se daš vidjeti ali ne i sagledati.
Tako uvećavaš svoju ljepotu i razgaraš našu vatru.
Neposredno sam opazio Voljenoga
Pa mi se događa da zalutam s puta.
Ti rasplamsavaš našu vatru pa je gasiš vodom;
Zato me vidiš i kako gorim i kako se utapam".
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#580 Re: Sufizam
Ne dođoh ovde svojom voljom, i ne mogu tako da odem.
Ko god da me je doveo ovamo, moraće da me odvede kući. (Rumi)
Ko god da me je doveo ovamo, moraće da me odvede kući. (Rumi)
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#581 Re: Sufizam
U svim dušama krije se saznanje
da iza razuma, glasova i slova postoji golem i nepregledan svijet.
hz. Rumi
hz. Rumi
- fatamorgana
#582 Re: Sufizam
Isto nas uči i C.G.Jung.Nurudin wrote:U svim dušama krije se saznanje
hz. Rumi
- Nurudin
#583 Re: Sufizam
On se je naslanjao dosta na kršćansku gnozu...psiholozi su ipak druga vrsta i ne bih ga svrstao uopće u ove vode . Oni se bave čovjekom koji se identifikuje sa vanjskim odrazima svijeta , sa iskustvom ...oni liječe ega , krpaju ih , dok mistici odbacuju ego u potpunostifatamorgana wrote:Isto nas uči i C.G.Jung.Nurudin wrote:U svim dušama krije se saznanje
hz. Rumi
- fatamorgana
#584 Re: Sufizam
Očito da ne poznaješ ili malo poznaješ Junga ....Nurudin wrote:On se je naslanjao dosta na kršćansku gnozu...psiholozi su ipak druga vrsta i ne bih ga svrstao uopće u ove vode . Oni se bave čovjekom koji se identifikuje sa vanjskim odrazima svijeta , sa iskustvom ...oni liječe ega , krpaju ih , dok mistici odbacuju ego u potpunostifatamorgana wrote:Isto nas uči i C.G.Jung.Nurudin wrote:U svim dušama krije se saznanje
hz. Rumi
- Nurudin
#585 Re: Sufizam
Malo poznajem , gledao sam onaj film o njemu i nešto malo čitao . Govorim općenito o psihologiji , ja ne znam da postoji neka metoda kojoj je cilj isprazniti se od ego- sebstva
- fatamorgana
#586 Re: Sufizam
Kad se govori o Jungu onda ne govorimo općenito o psihologiji ....Nurudin wrote:Malo poznajem , gledao sam onaj film o njemu i nešto malo čitao . Govorim općenito o psihologiji , ja ne znam da postoji neka metoda kojoj je cilj isprazniti se od ego- sebstva
- Nurudin
#587 Re: Sufizam
Kad govorimo onda govorimo u svoje imefatamorgana wrote:Kad se govori o Jungu onda ne govorimo općenito o psihologiji ....Nurudin wrote:Malo poznajem , gledao sam onaj film o njemu i nešto malo čitao . Govorim općenito o psihologiji , ja ne znam da postoji neka metoda kojoj je cilj isprazniti se od ego- sebstva
- fatamorgana
#588 Re: Sufizam
Another "One book man"?Nurudin wrote:Kad govorimo onda govorimo u svoje imefatamorgana wrote:Kad se govori o Jungu onda ne govorimo općenito o psihologiji ....Nurudin wrote:Malo poznajem , gledao sam onaj film o njemu i nešto malo čitao . Govorim općenito o psihologiji , ja ne znam da postoji neka metoda kojoj je cilj isprazniti se od ego- sebstvajer ja Junga vežem isključivo za psihologiju
- apsidejzi
#589 Re: Sufizam
A Jung je znaci tvoj konj za utrkefatamorgana wrote:Isto nas uči i C.G.Jung.Nurudin wrote:U svim dušama krije se saznanje
hz. Rumi
-
Bujrum majstore
#590 Re: Sufizam
Mislim da je Jung govorio o tome da je covjeku "urodjena" religioznost i sl. jer kao djete i bez adekvatnih informacijaapsidejzi wrote:A Jung je znaci tvoj konj za utrkefatamorgana wrote:Isto nas uči i C.G.Jung.Nurudin wrote:U svim dušama krije se saznanje
hz. RumiDivno. Koliko se ja ono sjecam Jung je polazio od teze da je religioznost prirodna i urodjena ljudska osobina. Ne kazem zbog tebe nego ostalih ateista koji tvrdise da se covjek radja kao ateista. Haman su preskocili ovog tvog
mozes vjerovati u sve i svasta, ne samo Boga, Djed Mraz, Hobbiti itd.
Dakle "urodjeno" tj. "od rodjenja" jer tad mozak nema dobar info background i moze se napuniti svime i svacime.
Kako bice polako odmice "od rodjenja" tako se i njegovo poimanje svega mijenja, naravno ukoliko dodje do adekvatnih informacija, pa je sve teze i teze natjerati ga da vjeruje u nesto sto bas nema veze sa onim sto vidi oko sebe i za sta ima objasnjenja.
- fatamorgana
#591 Re: Sufizam
Pa Jung je bar postojao za razliku od tvog letećeg konja za utrke koji je odletio s Muhamedom na nebesa,apsidejzi wrote:A Jung je znaci tvoj konj za utrkefatamorgana wrote:Isto nas uči i C.G.Jung.Nurudin wrote:U svim dušama krije se saznanje
hz. RumiDivno. Koliko se ja ono sjecam Jung je polazio od teze da je religioznost prirodna i urodjena ljudska osobina. Ne kazem zbog tebe nego ostalih ateista koji tvrdise da se covjek radja kao ateista. Haman su preskocili ovog tvog
- nemampojma0
#592 Re: Sufizam
Savršen čovjek je onaj, u kojeg se nađe ovo četvero:
− vjera koja ga upućuje
razum za kojim se povodi
− plemenito porijeklo koje ga čuva i
− stid koji mu dostojanstvo štiti.
A u koga se nade makar jedno od ovoga, on je u svom narodu među odabranima.( hz.Hasan Basri)
− vjera koja ga upućuje
razum za kojim se povodi
A u koga se nade makar jedno od ovoga, on je u svom narodu među odabranima.( hz.Hasan Basri)
- nemampojma0
#593 Re: Sufizam
Dvoje ne mogu nikada zajedno: zadovoljstvo i zavist.
Dvoje se nikada ne razdvajaju: pohlepa i mržnja.
Dvoje se nikada ne razdvajaju: pohlepa i mržnja.
- nemampojma0
#594 Re: Sufizam
Kada je čuo jednog kako proklinje: - Bože, uništi griješnike, Hasan je primijetio:
- Tada ćemo se osjećati usamljenim na putu i umanjiće se broj onih koji postupaju po vlastitom nahođenju.
- Tada ćemo se osjećati usamljenim na putu i umanjiće se broj onih koji postupaju po vlastitom nahođenju.
- nemampojma0
#595 Re: Sufizam
Čuvajte se pobožnjaka koji je neznalica i učenjaka koji je razvratnik, ta oni su veliko iskušenje za svakog. (hz Hasan Basri)
- nemampojma0
#596 Re: Sufizam
Na Sudnjem danu najviše će pomagati i pomoć tražiti čovjek kome je Uzvišeni Allah bio podario svoje dobro,pa se on njime pomogao u griješenju prema Njemu.(hz Hasan Basri)
- apsidejzi
#597 Re: Sufizam
Jest, samo sto nas priroda malo malo pa iznenadi pa sva objasnjenja koja imamo mozemo macku o rep. Ljudi vjerovase da je zemlja ravna, kad ono okrugla. Ljudi vjerovase da je Njutn opisao prirodu kako treba kad ga Ajnstajn pobi. Ljudi vjerovase da je ajnstajn ubo kad ga kvantna fizika pobi. Ljudi vjerovase da kvantna fizika ima odgovore kad ono nema. Postoji samo vjerovatnoca da nesto uopste postoji. Sad ljudi vjeruju u multiverzum ili hologramski svemir...Bujrum majstore wrote: Mislim da je Jung govorio o tome da je covjeku "urodjena" religioznost i sl. jer kao djete i bez adekvatnih informacija
Dakle "urodjeno" tj. "od rodjenja" jer tad mozak nema dobar info background i moze se napuniti svime i svacime.
Kako bice polako odmice "od rodjenja" tako se i njegovo poimanje svega mijenja, naravno ukoliko dodje do adekvatnih informacija, pa je sve teze i teze natjerati ga da vjeruje u nesto sto bas nema veze sa onim sto vidi oko sebe i za sta ima objasnjenja.
Nista mi ne znamo moj ti... Samo se zavaravamo kao i generacije prije nas.
-
LSD
#598 Re: Sufizam
Lik 'ladno ubaci Junga u opticaj na temi sufizma

-
Bujrum majstore
#599 Re: Sufizam
Ne bih se slozio za prirodu al nema veze.apsidejzi wrote:Jest, samo sto nas priroda malo malo pa iznenadi pa sva objasnjenja koja imamo mozemo macku o rep. Ljudi vjerovase da je zemlja ravna, kad ono okrugla. Ljudi vjerovase da je Njutn opisao prirodu kako treba kad ga Ajnstajn pobi. Ljudi vjerovase da je ajnstajn ubo kad ga kvantna fizika pobi. Ljudi vjerovase da kvantna fizika ima odgovore kad ono nema. Postoji samo vjerovatnoca da nesto uopste postoji. Sad ljudi vjeruju u multiverzum ili hologramski svemir...Bujrum majstore wrote: Mislim da je Jung govorio o tome da je covjeku "urodjena" religioznost i sl. jer kao djete i bez adekvatnih informacija
Nista mi ne znamo moj ti... Samo se zavaravamo kao i generacije prije nas.
Takodjer nije istina da ne znamo nista.
I mozda se zavaravamo u nekim stvarima sto je sasvim realno jer ne znamo sve (a ne nista) i necemo vjerovatno nikad znati "sve" al je cinjenica da se iz generacije u generaciju sve manje i manje zavaravamo jer je spoznaja stvari oko nas veca kako vrijeme prolazi.
-
Bujrum majstore
#600 Re: Sufizam
Cool, ti si sigurno savrsen a ja npr. nisam jer nemam vjeru koja me upucuje nit imam "plemenito porijeklo koje me cuva".nemampojma0 wrote:Savršen čovjek je onaj, u kojeg se nađe ovo četvero:
− vjera koja ga upućuje
razum za kojim se povodi
Ovo porijeklo je sjajna furka.
Potsjeti me na englesku kraljevsku porodicu, rodis se medju njima i picis kako picis, cool.