zimske gume i lanci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#576 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
Pa, ima li zimskog? Ako ima guma sa ljetnim profilom, a znamo da ima jer je Pravilnik pominje, koji još profil postoji? Ako su svi isti, zašto pojam ljetni?

Na pitanja odgovaras pitanjima, a kao sto znas to se radi kad nemas argumenata. Da ti ponovim pitanje:
Ako ne znas prepoznati, odnosno ako nemas na osnovu cega identifkovati sta je ljetni profil, kako ces prepoznati zimski profil i reci ovo je guma sa zimskim, a ovo sa ljetnim profilom, odnosno ova moze, a ova ne moze biti zimska oprema?
goran16v

#577 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
Pa tvoj je argument da ne postoji ono što nije definisano u zakonu. Ako ti to kažeš za "ljetni profil", ja kažem za "profil". To je da vidiš da ti je argumentacija besmislena.
Moj argument je da ne postoji ono sto nije pomenuto u zakonu, a ne sto nije definisano u zakonu. Ako u zakonu nije pomenuta guma sa zimskim profilom, onda ona za zakon ne postoji. Ja sam samo na primjeru pojma pneumatik pokazao koliko smisla ima tvoje pitanje za profil.
goran16v

#578 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

Evo jedan zgodan primjer kako profil ne podrazumjeva sastav:

Michelin Alpine A3
Image

Profile New Alpine - protekt guma.
Image

Osim ako se neko ne je javi i ne ustvrdi da su sastavi isti. :lol:
nemezis

#579 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
Pa, ima li zimskog? Ako ima guma sa ljetnim profilom, a znamo da ima jer je Pravilnik pominje, koji još profil postoji? Ako su svi isti, zašto pojam ljetni?

Na pitanja odgovaras pitanjima, a kao sto znas to se radi kad nemas argumenata. Da ti ponovim pitanje:
Ako ne znas prepoznati, odnosno ako nemas na osnovu cega identifkovati sta je ljetni profil, kako ces prepoznati zimski profil i reci ovo je guma sa zimskim, a ovo sa ljetnim profilom, odnosno ova moze, a ova ne moze biti zimska oprema?
Proizvodjač ima pravo reći da je njegova guma sa ljetnim ili nekim drugim profilom.
nemezis

#580 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
Pa tvoj je argument da ne postoji ono što nije definisano u zakonu. Ako ti to kažeš za "ljetni profil", ja kažem za "profil". To je da vidiš da ti je argumentacija besmislena.
Moj argument je da ne postoji ono sto nije pomenuto u zakonu, a ne sto nije definisano u zakonu. Ako u zakonu nije pomenuta guma sa zimskim profilom, onda ona za zakon ne postoji. Ja sam samo na primjeru pojma pneumatik pokazao koliko smisla ima tvoje pitanje za profil.
Pomenut je ljetni profil jer se zahtijeva. Ako neki zakon na primjer kaže "radni odnos mogu zasnovati osobe sa navršenih 16 godina" i nigdje ne pominje osobe mladje od 16 godina jer one nisu interesantne za taj zakon, je li to znači da ne postoje osobe mladje od 16 godina samo zato što nisu pomenute u tom zakonu? Ili to znači da te osobe nemaju pravo zasnovati radni odnos? "sa ljetnim profilom" je kao "sa navršenih 16 godina". Podrazumijeva se da mora imati to iza "sa". Ako je bez toga, onda nije sa.
nemezis

#581 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

uskrsno_respo wrote:
preludezalude wrote:Znas sta je profil valjda. To ti je dio gume koji je u kontaktu sa podlogom po kojoj vozis. Zimske i ljetne gume se razlikuju u obliku sara, dubini sara, uzduznim i poprecnim kanalima, kolicini praznog prostora izmedju sara i najbitnije, u vrsti materijala od kojih je guma napravljena.
e vidis u zakonu ili preciznije u pravilniku se ne misli na taj profil
cisto informacije radi :D
Zašto si škrt na riječima?:) Mogao si reći i na šta je mislio Pravilnik.
goran16v

#582 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
goran16v wrote:
Proizvodjač ima pravo reći da je njegova guma sa ljetnim ili nekim drugim profilom.
Proizvodjac ima pravo reci i da je guma od puslice, ali to nece napraviti i to nije bilo pitanje. Pitanje je bilo:

goran16v

#583 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
goran16v wrote:
nemezis wrote:
Pomenut je ljetni profil jer se zahtijeva. Ako neki zakon na primjer kaže "radni odnos mogu zasnovati osobe sa navršenih 16 godina" i nigdje ne pominje osobe mladje od 16 godina jer one nisu interesantne za taj zakon, je li to znači da ne postoje osobe mladje od 16 godina samo zato što nisu pomenute u tom zakonu? Ili to znači da te osobe nemaju pravo zasnovati radni odnos? "sa ljetnim profilom" je kao "sa navršenih 16 godina". Podrazumijeva se da mora imati to iza "sa". Ako je bez toga, onda nije sa.
Nije ti dobar primjer, prvo jer je osoba mladja od 16 godina definisana u drugim zakonima, iako za Zakon o radu ona ne postoji, a drugo osobu sa 16, vise ili manje godina ces identifikovati na osnovu godine rodjenja. Gdje su definisani i kako identifikovati gume sa ljetnim ili zimskim profilom?
Da ti ponovim gradivo, kod proizvodjaca termini "guma sa ljetnim profilom" i "guma sa zimskim profilom" ne postoje, postoje jedino ljetne i zimske gume, a to su usvojeni i standardizovani nazivi za tipove guma. To sto oni imaju pravo nazvati gumu kako zele apsolutno nije bitno jer postoje standardi u obiljezavanju i nazivima.Pojam "guma sa ljetnim profilom" ces naci samo u nasem zakonu da pri tome pojam nije definisan i ne postoje uslovi koje guma mora ispuniti da bi bila "guma sa ljetnim". Pojam "guma sa zimskim profilom" neces naci nidgje, ni u zakonu ni kod proizvodjaca. Ako se pojam "guma sa ljetnim profilom" u djelu zakona koji tretira zimsku opremu javlja kao alternativa "zimskoj gumi" sad zakljuci sta je za nas zakon guma koja nije "zimska guma".
Bezeze siris pricu na primjere koji nemaju veze jer nemas argumenata za ono sto tvrdis...
Last edited by goran16v on 08/12/2013 10:45, edited 1 time in total.
nemezis

#584 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
goran16v wrote:
Proizvodjac ima pravo reci i da je guma od puslice, ali to nece napraviti i to nije bilo pitanje. Pitanje je bilo:

To trebaš pitati onoga ko je pisao Pravilnik. Ja vozim ove iz tačke 1. A nisam ni policajac. Tako da ne moram znati kako identifikovati gume sa ljetnim profilom. Ali znam da Pravilnik dozvoljava gume sa ljetnim profilom što znači da ne dozvoljava gume bez ljetnog profila. I znam da proizvodjač ima pravo proizvesti gumu bez pahulje i reći da su njegove gume sa zimskim profilom. I znam da tada te gume ne bi bile dozvoljene po Pravilniku. Ja ovdje pričam o Pravilniku a ne o policajcu koji provjerava nečiju zimsku opremu.
nemezis

#585 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
goran16v wrote: Moj argument je da ne postoji ono sto nije pomenuto u zakonu, a ne sto nije definisano u zakonu. Ako u zakonu nije pomenuta guma sa zimskim profilom, onda ona za zakon ne postoji. Ja sam samo na primjeru pojma pneumatik pokazao koliko smisla ima tvoje pitanje za profil.
Nije ti dobar primjer, prvo jer je osoba mladja od 16 godina definisana u drugim zakonima, iako za Zakon o radu ona ne postoji, a drugo osobu sa 16, vise ili manje godina ces identifikovati na osnovu godine rodjenja. Kako identifikovati gumu sa ljetnim ili zimskim profilom?
Bezeze siris pricu na primjere koji nemaju veze jer nemas argumenata za ono sto tvrdis...
Ti ne kontaš primjer. Osoba mladja od 16 godina je jednostavno osoba mladja od 16 godina. Kojim zakonom je definisana i šta se tu uopšte ima definisati? Ako misliš da ne postoji u smislu davanja prava, ne postoji ni guma bez ljetnog profila za Pravilnik, pa je ne možeš koristiti zimi.
goran16v

#586 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:
goran16v wrote:

To trebaš pitati onoga ko je pisao Pravilnik. Ja vozim ove iz tačke 1. A nisam ni policajac. Tako da ne moram znati kako identifikovati gume sa ljetnim profilom. Ali znam da Pravilnik dozvoljava gume sa ljetnim profilom što znači da ne dozvoljava gume bez ljetnog profila. I znam da proizvodjač ima pravo proizvesti gumu bez pahulje i reći da su njegove gume sa zimskim profilom. I znam da tada te gume ne bi bile dozvoljene po Pravilniku. Ja ovdje pričam o Pravilniku a ne o policajcu koji provjerava nečiju zimsku opremu.
Vidi sad! :lol:
Ako nisi policajac i ako ne moras znati kako identifikovati gumu kako onda znas da zakone ne dozvoljava "gume bez ljetnog profila". Kako onda znas da postoji "gume bez ljetnog profila", a da nije zimska guma, na sta se odmah nadovezuje pitanje, sta su i gdje su definisane "gume bez ljetnog profila". To na sta proizvodjac ima pravo ostavi kad nadjes primjer da je IJEDAN proizvodac proizveo gumu bez pahulje i naveo da su njegove gume sa zimskim profilom. Vrtis se u krug pricom da su u zakonu nedozvoljene gume koje ne postoje. Svasta ti nesto znas, ali o gumama i ovomdjelu zakona pojma nemas...
topcam
Vozim: uzbrdo

#587 Re: zimske gume i lanci

Post by topcam »

Jeste zakomplikovali. :mrgreen:

Kod mene se zna Goodyear ljetne, Michelin zimske.
Davno nekad Goodyear bile zimske, Michelin ljetne.
Jednostavno ko grah sa pasuljem.
goran16v

#588 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote:]

Ti ne kontaš primjer. Osoba mladja od 16 godina je jednostavno osoba mladja od 16 godina. Kojim zakonom je definisana i šta se tu uopšte ima definisati? Ako misliš da ne postoji u smislu davanja prava, ne postoji ni guma bez ljetnog profila za Pravilnik, pa je ne možeš koristiti zimi.
Ja ne kontam primjer?!?!?! Cuj kojim zakonom i sta se tu ima definisati?!?!?!?! :lol: Npr. Zakonom o jedinstevnom maticnom broju i Zakonom o maticnim knjigama, a moze se definisati npr. maticni broj, ime i prezime, mjesto i datum rodjenja, drzavljanstvo, imena roditelja i na osnovu toga identifikovati osobu mladju od 16 god... Ne mogu da vjerujem, raspravljas o detaljima Pravilnika o zimskoj gumama i gumama, a postavljas ovakva pitanja!?!?!?!?!?! :-)

Sad cu ti opet ponoviti pitanje, gdje su pomenute i definisane "guma sa zimskim profilom", a evo i najnovija "guma bez ljetnog profila" da bi se znalo da uopste postoje, bi se mogle idenitfikovati i da bi prema ovom Pravilniku mogle biti dozvoljene ili nedozvoljene.

Kad odgovoris na ovo jednostavno pitanje mozemo nastaviti...
nemezis

#589 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:
goran16v wrote:

Vidi sad! :lol:
Ako nisi policajac i ako ne moras znati kako identifikovati gumu kako onda znas da zakone ne dozvoljava "gume bez ljetnog profila".
Zato što piše da dozvoljava "sa ljetnim profilom". Na listi obavezne opreme nema "bez ljetnog profila".
goran16v wrote: Kako onda znas da postoji "gume bez ljetnog profila", a da nije zimska guma, na sta se odmah nadovezuje pitanje, sta su i gdje su definisane "gume bez ljetnog profila".
Zakon dozvoljava gume sa ljetnim profilom. Gdje su definisane gume sa ljetnim profilom? Nemoj samo ono "migu se smatrati...".
goran16v wrote:o na sta proizvodjac ima pravo ostavi kad nadjes primjer da je IJEDAN proizvodac proizveo gumu bez pahulje i naveo da su njegove gume sa zimskim profilom.
Je li zabranjeno da to proizvodjač uradi?
goran16v wrote:Vrtis se u krug pricom da su u zakonu nedozvoljene gume koje ne postoje. Svasta ti nesto znas, ali o gumama i ovomdjelu zakona pojma nemas...
Pa ni te dozvoljene ne postoje.
nemezis

#590 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote:]

Ja ne kontam primjer?!?!?! Cuj kojim zakonom i sta se tu ima definisati?!?!?!?! :lol: Npr. Zakonom o jedinstevnom maticnom broju i Zakonom o maticnim knjigama, a moze se definisati npr. maticni broj, ime i prezime, mjesto i datum rodjenja, drzavljanstvo, imena roditelja i na osnovu toga identifikovati osobu mladju od 16 god...
Rekao si da je "definisana". Nadji zakon u kojem je definisana osoba mladja od 16 godina. Zakon ne definiše osobe mladje od X godina jer su to jednostavno osobe mladje od X godina. Zakon može dati neka prava osobama na osnovu starosti ali to nije "definisanje".
goran16v wrote: Ne mogu da vjerujem, raspravljas o detaljima Pravilnika o zimskoj gumama i gumama, a postavljas ovakva pitanja!?!?!?!?!?! :-)
Nadji zakon koji definiše osobu mladju od 16 godina pa onda redaj te uzvičnike i upitnike.
goran16v wrote: Sad cu ti opet ponoviti pitanje, gdje su pomenute i definisane "guma sa zimskim profilom", a evo i najnovija "guma bez ljetnog profila" da bi se znalo da uopste postoje, bi se mogle idenitfikovati i da bi prema ovom Pravilniku mogle biti dozvoljene ili nedozvoljene.
A gdje su definisane gume sa ljetnim profilom da bi se znalo koje su dozvoljene? Zakon dozvoljava "gume sa ljetnim profilom". A ne "sve osim zimskih sa pahuljom".
goran16v wrote: Kad odgovoris na ovo jednostavno pitanje mozemo nastaviti...
Ja ne znam gdje su definisane. Ali znam da Pravilnik dozvoljava samo "gume sa ljetnim profilom".
goran16v

#591 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

Uglvnom i dalje pises i vrtis se u krug, a nista nisi napisao, da ne govorimo da si odgovorio i na jedno pitanje, dokazao to sto tvrdis ili dao neki argument...
Ako ne mozes skontati elementarne stvari kao da je Zakonom o jedinstevnom maticnom broju i Zakonom o maticnim knjigama osoba definisana maticnim brojem i da datum rodjenja definise starost osobe, a samim time da li je mladja ili starija od 16 god., a ocigledno ne kontas cim me i dalje pitas da ti nadjem zakon, onda se ja povlacim iz dalje rasprave o finesama kao sto su zimske gume...
Last edited by goran16v on 08/12/2013 18:28, edited 1 time in total.
nemezis

#592 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:Uglvnom i dalje pises i vrtis se u krug, a nista nisi napisao, da ne govorimo da si odgovorio i na jedno pitanje, dokazao to sto tvrdis ili dao neki argument...
Ako ne mozes skontati da je Zakonom o jedinstevnom maticnom broju i Zakonom o maticnim knjigama osoba definisana maticnim brojem i da datum rodjenja definise starost osobe, a samim time da li je mladja ili starija od 16 god., a ocigledno ne kontas cim me i dalje pitas da ti nadjem zakon, onda se ja povlacim iz dalje rasprave...
Ne razumiješ značenje riječi "definisati". Ma razumiješ nego si nešto lupio pa se sada izvlačiš:) Datum rodjenja ne definiše starost osobe. Datum rodjenja je datum kada je neka osoba rodjena. A starost osobe je vrijeme od datuma rodjenja do dana kada se odredjuje starost osobe. S kim ja pričam!
goran16v

#593 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

nemezis wrote: Datum rodjenja ne definiše starost osobe. Datum rodjenja je datum kada je neka osoba rodjena. A starost osobe je vrijeme od datuma rodjenja do dana kada se odredjuje starost osobe. S kim ja pričam!
Sta reci na ovo....?
Od sad vise ni skim...
Last edited by goran16v on 08/12/2013 18:42, edited 2 times in total.
semirsar

#594 Re: zimske gume i lanci

Post by semirsar »

Vi ne razumijete osnovnu stvar, a to je, da vam je obojici pod hitno potrebna "strucna pomoc" :run:
nemezis

#595 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

goran16v wrote:
nemezis wrote: Datum rodjenja ne definiše starost osobe. Datum rodjenja je datum kada je neka osoba rodjena. A starost osobe je vrijeme od datuma rodjenja do dana kada se odredjuje starost osobe. S kim ja pričam!
Sta reci na ovo....?
Od sad vise ni skim...
Pa reci nešto korisno. Šta nije tačno u boldiranom?
nemezis

#596 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

semirsar wrote:Vi ne razumijete osnovnu stvar, a to je, da vam je obojici pod hitno potrebna "strucna pomoc" :run:
A zašto?
semirsar

#597 Re: zimske gume i lanci

Post by semirsar »

nemezis wrote:
semirsar wrote:Vi ne razumijete osnovnu stvar, a to je, da vam je obojici pod hitno potrebna "strucna pomoc" :run:
A zašto?
Eto zato, cim moras da pitas "zasto", suvisan je bilo kakav odgovor.
Toliko od mene sto se tice vas i preljevanja vase saFunjare iz supljeg u prazno. Morete nastaviti dje ste stali ili ne, do vas je, a da ste vec postali smijesni i dosadni svima, jeste.
Ostajte mi zdravo, gledajte samo pravo i ne dajte se omesti. :mrgreen:
mefistofilis

#598 Re: zimske gume i lanci

Post by mefistofilis »

semirsar wrote:
nemezis wrote:
A zašto?
Eto zato, cim moras da pitas "zasto", suvisan je bilo kakav odgovor.
Toliko od mene sto se tice vas i preljevanja vase saFunjare iz supljeg u prazno. Morete nastaviti dje ste stali ili ne, do vas je, a da ste vec postali smijesni i dosadni svima, jeste.
Ostajte mi zdravo, gledajte samo pravo i ne dajte se omesti. :mrgreen:
:thumbup:
chockad

#599 Re: zimske gume i lanci

Post by chockad »

de mi recite samo jedno. na ovom linku imate silu ljetnih guma, brend goodyear.

http://www.goodyear.com/en-US/tires/cat ... mer#browse

cisto ljetne, ni na jednoj nema oznake ms, m+s i slicno. znaci li to da, po tumacenju naseg zakonu, one ne mogu biti na autu, zato sto nemaju spomenutih oznaka, te ce vam organ zakona zbog toga izreci kaznenu mjeru, ili ce organ zakona utvrditi da guma moze biti na autu samo na osnovu svog profila, bez obzira na oznake?

po meni, jedino to je i vazno, kako ce sluzbeno lice odreagovati u datom momentu, odnosno kako ce protumaciti i primijeniti zakonske propise. tu se mi nista ne pitamo. jedino sto mozemo je da se natezemo sa policajcem, da odbijemo potpisivanje prijave o saobracajnom prekrsaju, sto nas automatski prebacuje na povlacenje po sudu. neko ce kazati da se treba boriti, i sa tim se i sam slazem, ali raspitajte se kada je neko dobio sudski spor oko saobrcajnog prekrsaja?

u normalnim zemljama o ovakvim stvarima se ne raspravlja nego se one podrazumjevaju, zato sto su one regulisane na drugaciji nacin. npr, u americi od volje ti je hoces li imati zimske gume ili ne, ali ako napravis udes, pa bude povrijedjenih ili poginulih, nece te promasiti golema novcana odsteta i kamaru godina zatvora. a da ne spominjem povecanje premije osiguranja vozaca i vozila, koja zbog svakog saobracajnog prekrsaja raste do momenta kada dodjes u situaciju da nijedna osiguravajuca kuca nece da te primi kao svog klijenta zbog "kaznenih" bodova. u kanadi, u nekim pokrajinama, zakon cak nalaze vrstu profila na zimskim gumama, dok neke pokrajine uopste ne spominju zimsku gumu u svojim pravilnicima. ali ista situacija je sa kaznenim mjerama u slucaju izazivanja nesrece.
preludezalude

#600 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

uskrsno_respo wrote:
preludezalude wrote:Znas sta je profil valjda. To ti je dio gume koji je u kontaktu sa podlogom po kojoj vozis. Zimske i ljetne gume se razlikuju u obliku sara, dubini sara, uzduznim i poprecnim kanalima, kolicini praznog prostora izmedju sara i najbitnije, u vrsti materijala od kojih je guma napravljena.
e vidis u zakonu ili preciznije u pravilniku se ne misli na taj profil
cisto informacije radi :D
Nego na koji profil se misli? Citiraj taj dio da malo bolje prostudiram to.
Post Reply