de mi recite samo jedno. na ovom linku imate silu ljetnih guma, brend goodyear.
http://www.goodyear.com/en-US/tires/cat ... mer#browse
cisto ljetne, ni na jednoj nema oznake ms, m+s i slicno. znaci li to da, po tumacenju naseg zakonu, one ne mogu biti na autu, zato sto nemaju spomenutih oznaka, te ce vam organ zakona zbog toga izreci kaznenu mjeru, ili ce organ zakona utvrditi da guma moze biti na autu samo na osnovu svog profila, bez obzira na oznake?
po meni, jedino to je i vazno, kako ce sluzbeno lice odreagovati u datom momentu, odnosno kako ce protumaciti i primijeniti zakonske propise. tu se mi nista ne pitamo. jedino sto mozemo je da se natezemo sa policajcem, da odbijemo potpisivanje prijave o saobracajnom prekrsaju, sto nas automatski prebacuje na povlacenje po sudu. neko ce kazati da se treba boriti, i sa tim se i sam slazem, ali raspitajte se kada je neko dobio sudski spor oko saobrcajnog prekrsaja?
u normalnim zemljama o ovakvim stvarima se ne raspravlja nego se one podrazumjevaju, zato sto su one regulisane na drugaciji nacin. npr, u americi od volje ti je hoces li imati zimske gume ili ne, ali ako napravis udes, pa bude povrijedjenih ili poginulih, nece te promasiti golema novcana odsteta i kamaru godina zatvora. a da ne spominjem povecanje premije osiguranja vozaca i vozila, koja zbog svakog saobracajnog prekrsaja raste do momenta kada dodjes u situaciju da nijedna osiguravajuca kuca nece da te primi kao svog klijenta zbog "kaznenih" bodova. u kanadi, u nekim pokrajinama, zakon cak nalaze vrstu profila na zimskim gumama, dok neke pokrajine uopste ne spominju zimsku gumu u svojim pravilnicima. ali ista situacija je sa kaznenim mjerama u slucaju izazivanja nesrece.