Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

topcam
Vozim: uzbrdo

#576 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

Eurosa wrote:
topcam wrote:
Eurosa wrote:Nije ovdje po meni problem ni sto nemamo infrastrukturu ni nista, problem je u ljudima koji konzumiraju duhan a koji nemaju elementarne manire tipa izaci van i zapaliti, pred nepusacem, djetetom, trudnicom...
Vidis li ti koje je godisnje doba?

Od "smrada" jos niko nije umro, ali od hladnoce jeste.

Onda sjedi i dimi, i zatvori sve prozore i vrata, udisi duboko i uzivaj. :|
Ne masi rukama, da ne moram otvarati prozor. :roll:
zubi

#577 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zubi »

topcam wrote:
Eurosa wrote:Nije ovdje po meni problem ni sto nemamo infrastrukturu ni nista, problem je u ljudima koji konzumiraju duhan a koji nemaju elementarne manire tipa izaci van i zapaliti, pred nepusacem, djetetom, trudnicom...

tacno, niko od smrada al jeste od raka pluca.
topcam

#578 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

zubi wrote:
topcam wrote:

Znam, moj tata rahmetli. Nepusac. I, sta sad? Ja mislim da bi duze pozivio da je bar "podjahkad" zapalio koju.
L u c i f e r

#579 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

:facepalm:
topcam

#580 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

Znam da ce ograniceni na svoj nacin shvatiti, ali nisam vas ja ogranicio, priroda je. :mrgreen:
zubi

#581 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zubi »

topcam wrote:
zubi wrote:
topcam wrote: Od "smrada" jos niko nije umro, ali od hladnoce jeste.
Znam, moj tata rahmetli. Nepusac. I, sta sad? Ja mislim da bi duze pozivio da je bar "podjahkad" zapalio koju.
:shock: :shock: :roll: nemoj da mislis, lose ti ide.
topcam

#582 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

zubi wrote:
topcam wrote:
zubi wrote: tacno, niko od smrada al jeste od raka pluca.
:shock: :shock: :roll: nemoj da mislis, lose ti ide.
Ne mislim,ja sam optimista, moglo je i gore.
Troll_Happens

#583 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Troll_Happens »

addy_sa wrote:ja, zaista, ne mogu da vjerujem koliko su pojedini isključivi... na radnom mjestu pušenje nije nigdje dozvoljeno a opet se puši dakle do rukovodilaca je.. smatram da je bolje zapaliti u kancelariji nego da se hoda po hodnicima ili van zgrade pogotovo u zonama gdje da bi ušao ili izašao iz zgrade treba vremena pa šta ako se zapali u kancelariji neće niko umrijeti...pušilo se vazda i sad zaboga najednom smeta kao neko pomodarstvo.. a ništa gore nema pozoveš nekoga kući i kao nema pušenja..to je elementarna nekultura to je užas, odron! gosta poštuješ da ti kuću prevrne ako si ga i kad si ga pozvao barem sam ja tako odgojen.. ja u takve kuće i društva ne zalazim jer to smatram površnim diskriminirajućim
Nedozvoljavam u autu da mi se pusi a kamoli u stanu. Da je rodjena mati a ne wanna be prijatelji. Ako se nekom nesvidja bujrum vrata su tamo. :oops:
L u c i f e r

#584 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

topcam wrote:Znam da ce ograniceni na svoj nacin shvatiti, ali nisam vas ja ogranicio, priroda je. :mrgreen:
Samo su dvije stvari bezgranične, svemir i ljudska glupost. ;-)

Image

Image
Radio Sarajevo

#585 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Radio Sarajevo »

topcam wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Ja sam jedno vrijeme radio u firmi sa stotinjak zaposlenih i imali smo veliku fluktuaciju ljudi unutar nje, a radio sam kao HR menadžer i odlučivao o svim novim zaposlenim. Kad bi neko došao na intervju, uvijek bih mu prvo ponudio cigaru, da vidim šta će uraditi, a sve koji bi uzeli ne bih više zvao. Ne bih zvao ni one koji bi sa mnom zapalili nakon intervjua uz kafu (iako ja ne pušim, glumio sam da pušim), jer mi ne treba pušač u firmi. Oni koji puše izađu dnevno na 10-15 pauza (minimalno), od kojih svaka traje po pet do sedam minuta, što je ponekad i sat i po odsustva.

Dakle, pušače ne zapošljavam :D. Meni stvarno ne smeta da neko puši u svojoj kući ili napolju, ali u prostoriji gdje sam i ja, da mi je rođena majka, neće pušiti.
I pored svih znakova nisi skonto da LJUDI nece da rade sa supcima.

Nista tebi ne kazem, ali mi je dno dna supljiranje, slicno onom kad radnik tvrdi da je na svim poljima ekspert, a ni blizu.

Sta se jos glumilo ? , "bit cete prijavljeni, osigurani" ..
Bijedno ponasanje osobe u poziciji da donosi odluke. Glumiti nesto sto nije.
A vidiš, meni je baš bilo kul maltretirati ljude koji su navikli da druge maltretiraju :).

I ovi koje smo primili su mnogo voljeli raditi sa mnom :D.
Radio Sarajevo

#586 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Radio Sarajevo »

Eurosa wrote:
Radio Sarajevo wrote:
I ovi koje smo primili su mnogo voljeli raditi sa mnom :D.
Aha, i ove moje vole sa mnom :D , da ih vidis, cvokocu kod prozora ali pusu napolje! :lol: :lol: :lol:
Kod nas i nije bilo ljudi koji puše, barem ovih koje sam ja primao. A i da je bilo, ne bi niko pušio ni pored prozora, nego vani i to samo za vrijeme pauze.
Radio Sarajevo

#587 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Radio Sarajevo »

Eurosa wrote:Lahko mi je za tebe, ti naredis i zdravo, ja se moram svadjati, bockati, dovijati kako znam i umijem. :|
Slažem se, u boljoj sam poziciji :).

Svaka čast na trudu, kad bi svi tako radili, atmosfera u svim firmama bi bila normalnija.
kritichar

#588 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kritichar »

Evo kolegici direktor zabrani da puši, propržila parket na 2 mjesta
ode dreči
spreca

#589 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by spreca »

Meni nikada nije smetalo sto puse :mrgreen:
kritichar

#590 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kritichar »

Eurosa wrote:
kritichar wrote:Evo kolegici direktor zabrani da puši, propržila parket na 2 mjesta
ode dreči

Ja kad ne znam gdje mi je sefica samo pratim trag prosutog pepela po hodnicima i zacas je nadjem. :lol:
:mrgreen: :thumbup:
to ti je dobra metoda, bolja od Ivice i Marice, nekad ako si prehlađena ne možeš na osnovu mirisa dima
šatirana_ljubičica

#591 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by šatirana_ljubičica »

Na osnovu dosadašnjeg iskustva sa nesavjesnim pušačima ( a koje je ogromno) i na osnovu prethodnih komentara, mogu reći da je zamka u koju mi sami upadnemo ta da im nekad progledamo kroz prste, da se solidarišemo sa njima, tj.da ublažimo svoj stav vizavi ''mira u kući''.Prvi put kad to uradite, tu je kraj.Ja sam to uradila i evo sad nikad neću riješiti problem.
Treba imati jasan stav od početka i nikad ne odustajati od njega ni radi čega.Eto to je moj savjet ako neko eventualno sad se nalazi u toj prilici a na početku je tog problema.
Keiko

#592 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Keiko »

Raigor Stonehoof wrote:
BHCluster wrote:Ako se nevaram u Irskoj su prije nekoliko godina mislim prvi u EU zabranili pusenje u zatvorenim prostorima, nema kakvih sranja nije bilo ali na kraju ispostavilo se da je to bila pozitivna stvar.
Negdje sam procitao - ako zoves majstora u Irskoj da ti nesto popravi u kuci, 4 sata prije njegovog dolaska se ne smije pusiti. Ako majstor osjeti smrad moze te tuziti. :thumbup:
Zakon o Zabrani Pusenja u Radnim Prostorijama je stupio na snagu 29/03/2004. Znacajnih problema sa provedbom i postivanjem zakona nije bilo. Stavise, zakon je dobro prihvacen od strane pusaca zbog logicnih razloga.

Ovo za majstore je netacno, s' tim sto majstori imaju pravo da odbiju pruziti uslugu u prostorijama u kojima se pusi.
stakasa

#593 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by stakasa »

šatirana_ljubičica wrote:Na osnovu dosadašnjeg iskustva sa nesavjesnim pušačima ( a koje je ogromno) i na osnovu prethodnih komentara, mogu reći da je zamka u koju mi sami upadnemo ta da im nekad progledamo kroz prste, da se solidarišemo sa njima, tj.da ublažimo svoj stav vizavi ''mira u kući''.Prvi put kad to uradite, tu je kraj.Ja sam to uradila i evo sad nikad neću riješiti problem.
Treba imati jasan stav od početka i nikad ne odustajati od njega ni radi čega.Eto to je moj savjet ako neko eventualno sad se nalazi u toj prilici a na početku je tog problema.
Ma nulta tolerancija, o tome ne treba biti price.
Nedavno jedan izaso na balkon u nas na poslu i zapalio. Valjda ostala vrata bila otvorena, neko otvorio prozor, ne znam sad tacno, i osjetio se dim unutra. Isto popodne moj sef otiso u njegovog sefa (neko smeko iste sekunde) i ta dva sefa odveli ovoga pusaca (jedini pusi od nekih tridesetak ljudi tu i stvarno smrdi traz za njim) u zasebnu prostoriju, podugo su ostali. Ne znam na cemu je zavrsilo ali cisto sumnjam da ce vise ikad oprobat
zubi

#594 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zubi »

stakasa wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Na osnovu dosadašnjeg iskustva sa nesavjesnim pušačima ( a koje je ogromno) i na osnovu prethodnih komentara, mogu reći da je zamka u koju mi sami upadnemo ta da im nekad progledamo kroz prste, da se solidarišemo sa njima, tj.da ublažimo svoj stav vizavi ''mira u kući''.Prvi put kad to uradite, tu je kraj.Ja sam to uradila i evo sad nikad neću riješiti problem.
Ma nulta tolerancija, o tome ne treba biti price.
Nedavno jedan izaso na balkon u nas na poslu i zapalio. Valjda ostala vrata bila otvorena, neko otvorio prozor, ne znam sad tacno, i osjetio se dim unutra. Isto popodne moj sef otiso u njegovog sefa (neko smeko iste sekunde) i ta dva sefa odveli ovoga pusaca (jedini pusi od nekih tridesetak ljudi tu i stvarno smrdi traz za njim) u zasebnu prostoriju, podugo su ostali. Ne znam na cemu je zavrsilo ali cisto sumnjam da ce vise ikad oprobat
jest ti dobro na poslu, blago tebi :)
L u c i f e r

#595 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

Američki Centar za kontrolu bolesti tvrdi da osim već poznatih bolesti koje uzrokuje rak, kao što su primjerice srčani problemi, treba obratiti pažnju i na pasivne pušače - one koji žive i često su u društvu s pušačima, piše International Business Times.

Evo nekoliko manje poznatih činjenica o pušenju.

1. Pušenje uzrokuje kronični katarakt - zamućenje koje se razvija u očnoj leći ili ovojnici očne leće. Katarakt je glavni uzrok sljepila. Pušenje oštećuje leću i povećava mogućnost za dobivanje katarakta. Ovo se odnosi na aktivne i pasivne pušače.

2. Povećan rizik od dijabetesa

Aktivni pušači izloženi su visokom riziku razvoja dijabetesa. Istraživanje koje je trajalo 50 godina, pokazalo je kako se prestankom pušenja ovaj rizik drastično smanjuje.

3. Rak pluća nije jedini rak kojeg uzrokuje pušenje, tu su još rak bubrega, rak želuca, rak crijeva, rak jajnika, rak cerviksa, rak dojke, rak nosa i sinusa... Pušenje također uzrokuje ponovno vraćanje raka.

4. Utječe na imunitetni sustav

Pušenje uzrokuje upalne i neurodegenerativne bolesti. Pušači su podložniji gripi i upali pluća. Kemikalije u cigaretama oštećuju odgovor imunitetnog sustava te smanjuje razine antioksidanata u krvi.

5. Utječe na orofacijalnu genetiku kod djece

Ustvrđeno je kako je u SAD-u rođeno 2.600 djece s tim stanjem. Također su potvrdili da žene aktivne pušačice imaju veći rizik nego ne pušači da rode djecu s orofacijalnim problemima.
LeLLa_

#596 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by LeLLa_ »

:evil: :evil: :? Ekoloski pusenje na radnom m ?
topcam

#597 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

L u c i f e r wrote:Američki Centar za kontrolu bolesti tvrdi da osim već poznatih bolesti koje uzrokuje rak, kao što su primjerice srčani problemi, treba obratiti pažnju i na pasivne pušače - one koji žive i često su u društvu s pušačima, piše International Business Times.

3. Rak pluća nije jedini rak kojeg uzrokuje pušenje, tu su još rak bubrega, rak želuca, rak crijeva, rak jajnika, rak cerviksa, rak dojke, rak nosa i sinusa... Pušenje također uzrokuje ponovno vraćanje raka.
Evo ja citam da je sve sto se tice raka i ne oboliti od raka sve samo puka sreca.
Celije se ne dijele kako treba, u smislu majka priroda
sporadicno napravi gresku i to je to.
Ah da na kraju pise prestanak pusenja smanjuje mogucnost od oboljenja. Ali to vjerovatno
moraju napisati.

Sto se tice pusenja na radnom mjestu, ja sam se iskljucio ovdje. Kod nas fala bogu sve fercera kako treba.
L u c i f e r

#598 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

topcam wrote:
L u c i f e r wrote:Američki Centar za kontrolu bolesti tvrdi da osim već poznatih bolesti koje uzrokuje rak, kao što su primjerice srčani problemi, treba obratiti pažnju i na pasivne pušače - one koji žive i često su u društvu s pušačima, piše International Business Times.

Evo ja citam da je sve sto se tice raka i ne oboliti od raka sve samo puka sreca.
Ah da na kraju pise prestanak pusenja smanjuje mogucnost od oboljenja. Ali to vjerovatno
moraju napisati.

Sto se tice pusenja na radnom mjestu, ja sam se iskljucio ovdje. Kod nas fala bogu sve fercera kako treba.
Puši brate ko ti brani.

Ali evo, kad se već pozivaš na taj članak, makar ga pročitaj kako treba:

SLUČAJNE MUTACIJE KOJE SE (NE) MOGU SPRIJEČITI
Rak je prije rezultat 'loše sreće' nego lošeg načina života, ali...

Lifestyle02.01.15, 15:21h

Većina tipova raka može da se pripiše lošoj sreći, a ne rizičnim faktorima kao što su pušenje, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Science”

Tim američkih stručnjaka pokušao je da objasni zašto su neka tkiva više miliona puta podložnija raku od drugih, prenosi BBC.

Rezultati pokazuju da je dvije trećine analiziranih tipova raka izazvano samo slučajnim mutacijama, a ne načinom života.

Ipak, na neke od najučestalijih i najsmrtonosnijih tipova kancera i dalje utiče način života. Stoga britanska organizacija za istraživanje raka navodi da će zdrav način života i dalje pomoći da se znatno smanje šanse neke osobe za dobijanje ove bolesti.

Tim stručnjanka sa medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins i Blumberg škole za javno zdravlje veruju da je odgovor na to kako nastaje rak u - načinu na koji se tkiva regenerišu.

Stare ćelije u tijelu stalno se zamjenjuju novim ćelijama podjelom matičnih ćelija. Međutim, svaka podjela nosi rizik od opasnih mutacija koje usmjeravaju matičnu ćeliju korak bliže ka tome da postane kancerogena. Brzina zamjene ćelija razlikuje se u tijelu, pa je tako brža zamjena u unutrašnjoj oblozi stomaka i sporija u mozgu.

Naučnici su poredili koliko se često matične ćelije dijele u 31 tkivu u tijelu tokom jednog životnog vijeka sa šansama pojave raka u tim tkivima.

Oni su zaključili da su dvije trećine tipova raka rezlutat "loše sreće" nastale kada matične ćelije koje se dijele pokupe mutacije koje se ne mogu spriječiti.

Ovi tipova raka koji se, kako smatraju ovi stručnjaci, ne mogu spriječiti zdravijim načinom života uključuju gliboastomu (rak mozga), rak tankog crijeva i pankreasa.

Kristijan Tomazeti, profesor onkologije i jedan od istraživača, rekao je da se usmjeravanjem na prevenciju ne bi spriječila takva vrsta raka.

"Ako se dvije trećine slučajeva raka u tkivima objašnjava nasumičnim DNK mutacijama koje se dogode prilikom podjele matičnih ćelija, onda promjena načina života i običaja može da bude ogromna pomoć u sprječavanju nekih vrsta raka, ali ne mora biti toliko efikasna za razne druge vrste", rekao je on.

"Treba da usmjerimo više resursa na nalaženju načina za detekciju takvih tipove raka u ranim, izlječivim fazama", dodao je Tomazeti.

Poslije rezultata ove studije, pitanje se postavlja da li je vrijeme da se veselimo, jedemo i pijemo šta želimo bez ikakvih briga? Odgovor je, kako navodi autor teksta, naravno - ne.

Svaki vid raka ima element slučajnosti, bacanje kockica koje odlučuje da li će nečiji DNK imati mutaciju koja vodi do raka. Studija pokazuje da su dvije trećine tipova raka jednostavno rezultat slučajnosti. Ali, ostala jedna trećina i dalje je u velikoj mjeri pod uticajem životnih izbora koje pravimo.

Suviše pića, vremena provedenog na suncu ili pretjerana težina znače da se povećavaju šanse da obolimo. Treba se podsjetiti da je pušenje uzrok petine svih slučajeva raka na svijetu.

Rezultati ove studije podsećaju nas da je rak često samo rezultat loše sreće i da je jedina opcija rana detekcija.

Ti nalazi ne treba da budu izgovor da se odmah odustane od novogodišnjih obećanja za zdraviji način života.

U SAD 6,9 odsto ljudi dobije rak pluća, 0,6 odsto rak mozga i 0,00072 odsto rak grla u nekom trenutku u životu.

Otrovne supstance iz dima cigareta mogu da objasne zašto je rak pluća rasprostranjeniji.
Međutim, digestivni trakt je izložen mnogo većom količinu toksina nego mozak, pa ipak tumori mozga su tri puta učestaliji nego tumori crijeva.

------------------------

Inače, sam članak je glup ko noć jer će ga površni i neobrazovani čitaoci prihvatiti kao alibi za nezdrav život povodeći se moronskim i click-bait naslovom, ali eto moraju i novinari živiti od nečega, pa makar i od nakaradno prenesenih rezultata naučnih istraživanja...
L u c i f e r

#599 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

Hronične bolesti najveći uzrok smrtnosti u svijetu
Hronične bolesti poput oboljenja srca i moždanog udara, često povezane sa zapadnim stilom života, postale su glavni uzrok smrtnosti širom svijeta, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Hronične bolesti najveći uzrok smrtnosti u svijetu
Trend preokreta sa zaraznih bolesti - uključujući tuberkulozu, HIV/AIDS i malariju - tradicionalno najveće ubice - na neprenosive bolesti nastavit će se do 2030., navodi agencija u izvještaju, prenosi Reuters.

"U sve više zemalja neprenosive bolesti poput srčanih oboljenja i moždanih udara glavni su uzrok smrti", navodi u saopćenju za javnost Ties Boerma, direktor statističkoga i informatičkog odjela WHO-a.

U godišnjem izvještaju "Svjetska zdravstvena statistika 2008" prikupljeni su podaci iz 193 države članice WHO-a.

On dokumentira nivo mortaliteta kod djece i odraslih, modele bolesti i prevalenciju važnijih faktora rizika poput pušenja i konzumacije alkohola.

"Sa starenjem stanovništva u zemljama s umjerenim i malim primanjima tokom narednih 25 godina obim smrti od neprenosivih bolestio značajno će porasti", navodi se u izvještaju.

Do 2030. na smrti od raka, kardiovaskularnih bolesti i saobraćajnih nesreća otpadat će ukupno 30 posto smrtnih slučajeva, dodaje WHO.

Generalna direktorica WHO-a Margaret Chan, u govoru na godišnjoj skupštini WHO-a u ponedjeljak, izrazila je zabrinutost zbog porasta broja smrti od neprenosivih bolesti.

"Dijabetes i astma svuda su u porastu. Čak i zemlje s malim standardom svjedokom su šokantnog povećanja gojaznosti, posebno u urbanim područjima, što često počinje od djetinjstva", izjavila je Chan.

Pušenje je najveći pojedinačni uzrok smrti širom svijeta, koji se može spriječiti, "ubijajući trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju", sudeći po WHO-u. Ono doprinosi smrtnim slučajevima - od ishemičnih bolesti srca, moždanih udara i opstruktivnih plućnih bolesti čiji broj je u 2004. iznosio 5,4 miliona.

Predviđa se da će više od 80 posto od 8,3 miliona smrtnih slučajeva izazvanih pušenjem do 2030. godine desiti u zemljama u razvoju, navodi se u izvještaju.
topcam

#600 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by topcam »

L u c i f e r wrote:
topcam wrote:

moraju napisati.

Puši brate ko ti brani.

Ali evo, kad se već pozivaš na taj članak, makar ga pročitaj kako treba:

SLUČAJNE MUTACIJE KOJE SE (NE) MOGU SPRIJEČITI

Ne znam ja gdje si ti taj clanak nasao, ali evo clanak koji sam ja citirao.

Bad Luck of Random Mutations Plays Predominant Role in Cancer, Study Shows
--Statistical modeling links cancer risk with number of stem cell divisions
Release Date: January 1, 2015
Scientists from the Johns Hopkins Kimmel Cancer Center have created a statistical model that measures the proportion of cancer incidence, across many tissue types, caused mainly by random mutations that occur when stem cells divide. By their measure, two-thirds of adult cancer incidence across tissues can be explained primarily by “bad luck,” when these random mutations occur in genes that can drive cancer growth, while the remaining third are due to environmental factors and inherited genes.

“All cancers are caused by a combination of bad luck, the environment and heredity, and we’ve created a model that may help quantify how much of these three factors contribute to cancer development,” says Bert Vogelstein, M.D., the Clayton Professor of Oncology at the Johns Hopkins University School of Medicine, co-director of the Ludwig Center at Johns Hopkins and an investigator at the Howard Hughes Medical Institute.

http://www.hopkinsmedicine.org/news/med ... tudy_shows

Sto se mene tice i ti mozes pusiti, ne branim ti ni da plastiku lozis, mozes i gume u pec ubacivat, niko ti ne brani.
Post Reply