Anadmix wrote:Bosanac (
i etnički i nacionalno), jezik bosanski, vjeroispovjest islam.
Iako su po meni
Bošnjak i
Bosanac u suštini jedan te isti pojam (Bošnjak
arhaična forma, Bosanac moderna, a Bošnjanin još starija) po ovom današnjem ustavu to nije tako, iako su i na popisu 1991 ova dva pojma stavljena u istu kategoriju (stranica 15)
http://www.fzs.ba/Dem/Popis/Etnicka%20o ... %20233.pdf
Veliki je problem u ovoj zemlji što etnos i nacija nisu izjednačeni, tj. što za ime naroda imamo arhaični oblik, a za ime jezika modernu formu. Zbog toga razni Tokići, Kavazovići i ostali manipuliraju i govore govore kako je Bosanac samo regionalno i da će to uvijek i ostati, kako je
jedino ispravno ime za naš narod Bošnjak itd.
Isto tako ne pali ona analogija da je Bosanac isto što i Amerikanac, Švicarac, Belgijanac itd, Amerikanac - engleski jezik, Švicarac - italijanski jezik, Belgijanac - flamanski jezik itd, jer Bosanac ima svoj bosanski jezik, a ne postoje američki, švicarski i belgijski jezik.
Takođe nema jezičke (etimološke) poveznice između riječi Amerikanac i engleski, Švicarac i italijanski, Belgijanac i flamanski.
U svim državama u okruženju (a i neke od njih su višenacionalne kao Makedonija i Crna Gora) pojam etničkog i nacionalnog je izjednačen pa tako imamo Hrvate (i etnički i nacionalno) i hrvatski jezik, Makedonce (i etnički i nacionalno) i makedonski jezik, Crnogorce (i etnički i nacionalno) i crnogorski jezik,
Srbe (i etnički i nacionalno) i srpski jezik. Jedino u Bosni imamo ime naroda Bošnjak (arhaična forma) i ime jezika bosanski (moderna forma).
Zamislite da neko u Makedoniji promijeni ustav i da kaže e hajmo sad da vratimo ime
Makedonjanin ili
Maćedonjanin jer je to ime starije od
Makedonac i historijski je značajnije.
Maćedonjanin a
makedonski jezik. Ili
Horvat a
hrvatski jezik.
Da je 1993 godine vraćeno ime Bosanac koje je odgovaralo i tadašnjem i sadašnjem vremenu danas bi imali mnogo manje problema:
1.Ne bi se dolazilo do podjela između Bošnjaka i Bosanaca
2.Ne bi službeni naziv
bosanskog jezika u hrvatskom i srpskom jeziku bio bošnjački, tj. ne bi dolazilo do negiranja pridjeva bosanski, jer da je ime naroda Bosanac morali bi i ime jezika priznati kao bosanski.
Nisu me iznenadili velikosrpski i velikohrvatski nacionalisti jer oduvijek negiraju sve što je bosansko, ali su me iznenadili bošnjački sa svojom propagandom.
Znam mnoge ljude koji su prihvatili da se izjasne kao Bošnjaci (a osjećali su se kao Bosanci) samo da bi se uklopili u masu
Ali ništa ostaje nam da se borimo za bosansko ime, ili što bi rekao Hamdija Pozderac
"Oni moćniji od nas nam nisu dali ime Bosanac, nama je bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas stave u Ustav. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više".