Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Locked
madner

#576 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:
cyprus wrote:
Nacionalnost zavisno od konteksta može biti proizvoljna kategorija...

Na koje pitanje misliš? Ko bi ga trebo pitat?

I ne reče mi, ko negira Bošnjacima, Srbima i Hrvatima status etničke nacije i na koji način?
Carinik, policajac, drzavni sluzbenik itd...

Sta ti ne etnicka nacija? To je svojevrsan oksimoron.
Carinik, policajac, državni službenik te može pitati za državljanstvo ili za političku naciju... On te neće pitati za etničku naciju, jer to nije njegova stvar... Ali to ne znači da ista ne postoji...

Etnička nacija je grupa ljudi koja kao osnovu identifikacije ima zajedničku etničku pripadnost, odnosno kulturu kao kohezivni element.
The ethnic or cultural nation has ethnicity as the basis of membership, with culture as a key cohesive element.
Pogotovo jer je to nepoznat pojam. :D

Citat je iz koje knjige? :D
cyprus

#577 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:
madner wrote:Za Francusku ne postoji etnicki Francuzi niti narodi.
Formalno-pravno ne... Ali to ne znači da ne postoje različiti etnički identiteti u Francuskoj, tj. samim time različiti narodi...
Formalno pravno ne postoji. Niti postoji neka partija koja bi okupila alzirce u zelji za stvaranjem nove njihove drzave. Dakle kako znas da postoje etnicke grupe u Francuskoj? :D
Nagađam :oops: Govore se različiti maternji jezici. Razumijem ja da ti pričaš iz formalno-pravne perspektive i to je OK... Ali na ovom dunjaluku postoje stvari i koje nisu pravno definisane, zato mislim da se ne treba ograničavat samo na pravni okvir, kako ti često to ovdje radiš...
Dzamahirija

#578 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dakako. Evo ja bih ga priupitao da mi navede jednu etničku grupu koja nije narod.

Bavi se smijurijama.
cyprus

#579 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

madner wrote:Pogotovo jer je to nepoznat pojam. :D

Susan Mayhew, Oxford Dictonary of Geography, Fourth Edition, Oxford University Press, Oxford, 2009, str. 340
nation 'Governable space' (Watts (2004) TIBG 29). The ethnic or cultural nation has ethnicity as the basis of membership, with culture as a key cohesive element. The cultural interpretation regards 'nation' as something organic, evolving on the basis of an aesthetic, primordial community, whereby ethnic group solidarity is based on ties passed down from the past, and hence the modern nation may be related to historical ethnicity. Culture and language are crucial cohesive elements of this community. In contrast, the territorial or civic nation has territory as the basis of membership and citizenship as the cohesive force (Robinson et al. (2001) Pol. Geog. 20, 8 ). Mavroudi (2007) Glob. Netwks 7, 4 shows that the nation is not a 'given' entity; see Uimonen (2003) Glob. Netwks 3, 3. Although many *multinational states exist, E. Gellner (1983) argues that a mismatch between national and political units engenders national movements; see Sekulic (1997) Nats & National. 3, 2. L. Kong and B. Yeoh (2003) hold that, in post-independence Singapore, the creation of a fixed nazional identity has denied the population's innate hybridity; see also Shua in J. S. Khan, ed. (1998).
Dzamahirija

#580 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Sad gugla k'o navijen :lol:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#581 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Matijevic_Vlado »

bitno je biti u jednom od torova, a sto tramvaji stoje nema veze, pa ne stoje po Svedskoj, Svici i Njemackoj :mrgreen:
Dzamahirija

#582 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Matijevic_Vlado wrote:bitno je biti u jednom od torova, a sto tramvaji stoje nema veze, pa ne stoje po Svedskoj, Svici i Njemackoj :mrgreen:
http://www.tresnjo.com/
Dozer

#583 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

To je ono sto ja, kao vrsni ekonomista, govorim.

Bitno je biti... a to sto nakon toga nece biti hljeba za ta usta koja samo ponavljaju "Bitno je biti..."...Ma, jebo to.

Etnicka grupa i narod jesu jedno te isto. Etnicka grupa / etnija/ narod - sve je isto. Ta neka etnicka grupa ili narod u okviru jedne nacionalne drzave mogu traziti svoja neka prava i teziti osamostaljenu i onda kreiranju vlastite nacionalne drzave koojoj bi baza bila upravo ta izdvojena etnicka grupa, tj. narod.

E, to je ono cemu teze ovi domaci etno-nacionalisti (zato se i nazivaju etno-nacionalisti, zar ne? ;) ), a Dzamahirija je njihov najeklatantniji predstavnik na ovom forumu.
Last edited by Dozer on 30/09/2013 14:38, edited 1 time in total.
Dzamahirija

#584 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:To je ono sto ja, kao vrsni ekonomista, govorim.

Bitno je biti... a to sto nakon toga nece biti ljeba za ta usta koja samo ponavljaju "Bitno je biti..."...Ma, jebo to.

Etnicka grupa i narod jesu jedno te isto. Etnicka grupa / etnija/ narod - sve je isto. Ta neka etnicka grupa ili narod u okviru jedne nacionalne drzave mogu traziti svoja neka prava i teziti osamostaljenu i onda kreiranju vlastite nacionalne drzave koojoj bi baza bila upravo ta izdvojena etnicka grupa, tj. narod.

E, to je ono cemu teze ovi domaci etno-nacionalisti (zato se i nazivaju etno-nacionalisti, zar ne? ;) ), a Dzamahirija je njihov najeklatantniji predstavnik na ovom forumu.
Hajde jednom budi čovjek pa objasni gdje ti tu vidiš problem?

Može se istovremeno pričati i o ekonomiji i o ovome, jedno drugo ne isključuje.
Dozer

#585 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

A do sad nisam bio covjek?
Dokazi mi to na danasnjem stanju, pa cemo nastaviti.

Mozemo pricati, naravno, ali ako si u stanju pricati na taj nacin i na bazi realnih cinjenica, a ne budalastina od prije 10-30-200-500 godina.
Last edited by Dozer on 30/09/2013 14:40, edited 2 times in total.
madner

#586 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:Pogotovo jer je to nepoznat pojam. :D

Susan Mayhew, Oxford Dictonary of Geography, Fourth Edition, Oxford University Press, Oxford, 2009, str. 340
nation 'Governable space' (Watts (2004) TIBG 29). The ethnic or cultural nation has ethnicity as the basis of membership, with culture as a key cohesive element. The cultural interpretation regards 'nation' as something organic, evolving on the basis of an aesthetic, primordial community, whereby ethnic group solidarity is based on ties passed down from the past, and hence the modern nation may be related to historical ethnicity. Culture and language are crucial cohesive elements of this community. In contrast, the territorial or civic nation has territory as the basis of membership and citizenship as the cohesive force (Robinson et al. (2001) Pol. Geog. 20, 8 ). Mavroudi (2007) Glob. Netwks 7, 4 shows that the nation is not a 'given' entity; see Uimonen (2003) Glob. Netwks 3, 3. Although many *multinational states exist, E. Gellner (1983) argues that a mismatch between national and political units engenders national movements; see Sekulic (1997) Nats & National. 3, 2. L. Kong and B. Yeoh (2003) hold that, in post-independence Singapore, the creation of a fixed nazional identity has denied the population's innate hybridity; see also Shua in J. S. Khan, ed. (1998).
Druze Cypruse, ja bih rekao da si fulio znacenje te recenice.
U oba slucaja je nacija politicki pojam.

Samo je baza nacije druga.
Primjer te prve nacije je Njemacka, gdje je kohezivna snaga medju Njemcima Njemacka kultura.

Dakle to je diferenciranje baze nacije, ali nacija je u oba slucaja pasosom obiljezenja a ne proizvoljna kategorija.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#587 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Matijevic_Vlado »

Dzamahirija wrote:
Matijevic_Vlado wrote:bitno je biti u jednom od torova, a sto tramvaji stoje nema veze, pa ne stoje po Svedskoj, Svici i Njemackoj :mrgreen:
http://www.tresnjo.com/
eeee moj broato Abdurahmane :mrgreen: :mrgreen:
Dzamahirija

#588 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:Dokazi mi to na danasnjem stanju, pa cemo nastaviti.
Ne znam na šta tačno misliš.

Ja kažem da će se ovo desiti neminovno jer svi demografski pokazatelji govore tome u prilog. I sad, kad Bošnjaci budu recimo 90% većina za 70 godina, zbog čega ne bi tražili da BiH bude njihova nacionalna država? Mislim da je potpuni mazohizam ne tražiti tako nešto.
Dozer

#589 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

@madner
To je ono sto ja godinama pokusavam ljudima objasniti - nacionalnost NIJE stvar licnog izbora, ni u kojem slucaju i bez obzira na to na koju se definiciju nacije poziva.

Slobodna volja moze biti samo i jedino izjasnjavanje o nacionalnosti, ali ne u smislu njenog izbora, nego u smislu odluke da li se uopste izjasniti o tome ili ne.

@Dzamahirija
Grijesis u startu, mogu ti objasniti i zasto, ako zelis.
A mislio sam na cinjenicne potvrde tvoje tvrdnje da se o ekonomiji i etnicizmu moze pricati istovremeno. Mislim, moze se pricati, ali tu sve ostalo staje jer u realnosti i u BiH kakva jeste, to jednostavnoe niti moze niti ikada hoce funkcionisati kako treba, sve dok je stanje kakvo jeste.
Dzamahirija

#590 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:To je ono sto ja godinama pokusavam ljudima objasniti - nacionalnost NIJE stvar licnog izbora, ni u kojem slucaju i bez obzira na to na koju se definiciju nacije poziva.

Slobodna volja moze biti samo i jedino izjasnjavanje o nacionalnosti, ali ne u smislu njenog izbora, nego u smislu odluke da li se uopste izjasniti o tome ili ne.
Na ovaj način su mnogi narodi kreirali nacije, ja to zovem prirodni način.

Dok kreiranje nacije Bosanac na štetu Bošnjaka zovem avanturizmom.
Dzamahirija

#591 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote: @Dzamahirija
Grijesis u startu, mogu ti objasniti i zasto, ako zelis.
A mislio sam na cinjenicne potvrde tvoje tvrdnje da se o ekonomiji i etnicizmu moze pricati istovremeno. Mislim, moze se pricati, ali tu sve ostalo staje jer u realnosti i u BiH kakva jeste, to jednostavnoe niti moze niti ikada hoce funkcionisati kako treba, sve dok je stanje kakvo jeste.
A zašto je recimo loše boriti se politikom nataliteta i planskog naseljavanja protiv trenutnog stanja? Gdje je tu problem?
madner

#592 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Jos jednom, nacija Bosanaca vec postoji.
Da ne postoji ne bi bili clanica UN-a.

Etnicke grupe koje se ne smatraju djelom te nacije i zele svoju naciju na toj teritoriji takodje postoje. Samo nisam znao da je Bosnjacima cilj Republika Bosnja.
Ako im je cilj nacionalna Republika na ovoj teritoriji, onda su oni bosanski nacionalisti i ne bi se trebali izjasnjavat kao etnicka grupa. :D
Dzamahirija

#593 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

madner wrote:Jos jednom, nacija Bosanaca vec postoji.

Etnicke grupe koje se ne smatraju djelom te nacije i zele svoju naciju na toj teritoriji takodje postoje. Samo nisam znao da je Bosnjacima cilj Republika Bosnja.
Ako im je cilj nacionalna Republika na ovoj teritoriji, onda su oni bosanski nacionalisti i ne bi se trebali izjasnjavat kao etnicka grupa. :D
Jest, al kad ti pričaš o tome.

Na koju foru su Bosanci nacija? Nacija u smislu članstva UN-a je država, dakle Bosna i Hercegovina. Kad pišeš nationality pišeš BiH, ne pišeš Bosanac iz pjesme Enesa Begovića.

Nacionalna država Bošnjaka zvat će se Republika Bosna, a ti se i dalje bavi jezičkim derivacijama.
Dozer

#594 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Dzamahirija...
Slozices se da je ovo, pod uslovom da razumijes sve ovo o cemu pricamo zadnje 2-3 stranice, jedna totalna i namjerno plasirana tendenciozna nebuloza. Ali, cini mi se da ipak ne razumijes...

Kreiranje nacije "Bosanac" nikako i ni na koji nacin ne moze biti na stetu Bosnjaka. Naravno, nacija "Bosanac" je samo kolokvijalna skracenica punog naziva bosanskohercegovacke nacije. Razlog je jednostavan, skoro pa trivijalan - Bosanska nacija i nacionalnost nisu u bilo kakvoj koliziji sa etnickim bosnjastvom. Cak sta vise, nacionalno bosanstvo je kohezivni faktor za sve gradjane ove drzave, pri cemu svaki pojedinacni gradjanin/drzavljanin ima neosporivo pravo da se etnicki i vjerski izjasni kako god zeli.
Uprosteno receno - bosanstvo ne iskljucuje ni bosnjastvo ni srpstvo ni hrvatstvo ni romstvo ni jevrejstvo itd., niti bilo koju religiju, nego ih objedinjava u multikulturoloski okvira u kakvom se nalazi 95% civilizovanih drzava svijeta.

A koliko ne razumijes tematiku i stvari iz nje, sasvim dovoljno govori ovo sto si upravo napisao madneru:
Na koju foru su Bosanci nacija? Nacija u smislu članstva UN-a je država, dakle Bosna i Hercegovina. Kad pišeš nationality pišeš BiH, ne pišeš Bosanac iz pjesme Enesa Begovića.
Da, Dzamahirija, Bosanci su upravo nacija na osnovu toga sto jedna nacija predstavlja jednu drzavu. Vec rekoh, ali evo i ponovicu - da li su Bosnjaci, BH Srbi i Hrvati priznate nacije? Naranvo da nisu. NIti ce biti. Razlog je jendostavan - jer nemaju svoje nacionalne drzave.
I jedni i drugi i treci su u svijetu priznati i prepoznati kao - Bosanci, tj. pripadnici bosanskohercegovacke nacije, odnosno kao nosioci BH pasosa. I tu sve i pocinje i zavrsava na globalnom, svjetskom nivou.
A zašto je recimo loše boriti se politikom nataliteta i planskog naseljavanja protiv trenutnog stanja? Gdje je tu problem?
Zato sto to nije stvarna borba za bolje sutra u bilo kojem smislu, nego je to klaicno pumpanje broja jednih s ciljem tjeranja drugih ili trecih ili petih, i naravno na ustrb svih drugih gradjana ove drzave. Trenutno stanje se na taj nacin nece promijeniti na bolje ni za narednih 300 godina, moze ici samo na gore. Izlaz iz ove danasnje kaljuge je samo i jedino u ekonomiji, a ekonomija jednostavno ne moze profunkcionisati sve dok je ovdje stanje takvo da je bitnije prebrojati krvna zrnca i graditi dzamije i crkve, nego otvoriti fabriku, vrtic, skolu, sportski kompleks, itd...
Last edited by Dozer on 30/09/2013 15:03, edited 2 times in total.
The 51st State

#595 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by The 51st State »

ne postoji kao takva, postoji nacija bosanaca i hercegovaca, dakle samo se moze smatrati kao regionalna pripadnost to sto ti zastupas, dakle samo mutite i lijecite komplekse. Cilj je Republika Bosna, Bosnjaci pa sta.
Dzamahirija

#596 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:Dzamahirija...
Slozices se da je ovov, pod uslovom da razumijes sve ovo o cemu pricamo zadnje 2-3 stranice, jedna totalna i namjerno plasirana tendenciozna nebuloza. Ali, cini mi se da ipak ne razumijes...

Kreiranje nacije "Bosanac" nikako i ni na koji nacin ne moze biti na stetu Bosnjaka. Razlog je jednostavan, skoro pa trivijalana - Bosanska nacija i nacionalnost nisu u bilo kakvoj koliziji sa etnickim bosnjastvom. Cak sta vise, nacionalno bosanstvo je kohezivni faktor za sve gradjane ove drzave, pri cemu svaki pojedinacni gradjanin/drzavljanin ima neosporivo pravo da se etnicki i vjerski izjasni kako god zeli.
Uprosteno receno - bosanstvo ne iskljucuje ni bosnjastvo ni srpstvo ni hrvatstvo ni romstvo ni jevrejstvo itd., niti bilo koju religiju, nego ih objedinjava u multikulturoloski okvira u kakvom se nalazi 95% civilizovanih drzava svijeta.

A koliko ne razumijes tematiku i stvari iz nje, sasvim dovoljno govori ovo sto si upravo napisao madneru:
Da, Dzamahirija, Bosanci su upravo nacija na osnovu toga sto jedna nacija predstavlja jednu drzavu. Vec rekoh, ali evo i ponovicu - da li su Bosnjaci, BH Srbi i Hrvati priznate nacije? Naranvo da nisu. NIti ce biti. Razlog je jendostavan - jer nemaju svoje nacionalne drzave.
I jedni i drugi i treci su u svijetu priznati i prepoznati kao - Bosanci, tj. pripadnici bosanskohercegovacke nacije, odnosno kao nosioci BH pasosa. I tu sve i pocinje i zavrsava na globalnom, svjetskom nivou.
Svakako.

A sad pravac Banja Luka i tamo reci da su Bosanci kohezioni faktor.

Bošnjaci će biti priznata nacija. A Bosanci su merhametli grupa ljudi iz pjesme Enesa Begovića.
madner

#597 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

The 51st State wrote:

ne postoji kao takva, postoji nacija bosanaca i hercegovaca, dakle samo se moze smatrati kao regionalna pripadnost to sto ti zastupas, dakle samo mutite i lijecite komplekse. Cilj je Republika Bosna, Bosnjaci pa sta.
Bosna i Hercegovina nije federacija Bosne i Hercegovine, tako da nije samo regionalna pripadnost.

Ako je cilj Republika Bosna, onda nismo etnicka skupina nego Bosanci. Osim ako te Republika Bosna nije neka mini verzija BiH, onda je ok biti etnicka skupina.
madner

#598 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Dzamahirija wrote:

Jest, al kad ti pričaš o tome.

Nacionalna država Bošnjaka zvat će se Republika Bosna, a ti se i dalje bavi jezičkim derivacijama.
Na foru 4 uslova koja moras ispuniti da te prime u UN kao drzavu. Moras imati definisanu teritoriju, trajnu populaciju, vladu i mogucnost da uspostavis veze sa drugim drzavama. Ovo drugo cini Bosansce nacijom, jer smo dobili pecat. :D

Zadnji koji je tako zborio je govorio o 25% BiH, za koliko si ti?
Dozer

#599 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

@Dzamahirija
I ti meni kazes da budem covjek i tebi nesto objasnim... mila majko... :roll:

Haj' ti skrati tole i stipu dubra, bolje ces se uklopiti... u Pakistanu.

A, vidim da vi jednostano ne kontate da kada se koristi termin "Bosanac" ili "Bosanci", misli se na bosanskoheercegovacku nacionalnost. Bosanac kao takav ne postoji nigdje u realnosti. To je, u ovakvim konotacijama, samo izraz koji oznacava ljude iz BiH, i niko ziv nema namjeru da od tog termina pravi bilo sta u formalno-pravnom smislu, pogotovo ne narod ili naciju.
Eto kolike su vase etno-nacionalisticke paranoje... da bog sacuva...

Mogu li te pitati nesto... Navijas za BH fudbalsku reprezentaciju?
mO k3

#600 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by mO k3 »

Hahahahah :thumbup: ma ti si komičar.... Ima u tebi potencijala
Locked