Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
iz zadnje klupe

#576 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by iz zadnje klupe »

Tvoja dilema je sitnica kakvih ima.
Poznajem dosta sličnih primjera unutar jedne porodice. Znam ljude, rođena braća, pa će se jedan izjasniti kao Bošnjak a drugi kao Bosanac. A majka im se još uvijek drži stare Titine devize: Muslimanka.
Ovo me podsjeti na jedan slučaj o kojem sam čitao poslije 2. svjetskog rata.

Dvoje proletera, partizana, izjašnjavaju se ko Crnogorci a njihova mati u nevjerici kaže mužu, kako nas dvoje Srba možemo roditi dvoje Crnogoraca :lol:
BAK-eV

#577 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by BAK-eV »

Mister Yes wrote: Mjerila su standardna. Veće je veće a manje je manje. Nema ništa mistično u tome. Dio stanovništva BiH koji će na popisu kao maternji jezik zaokružiti "Bosanski" očigledno nije jedinstven po pitanju nacionalnosti. Stvari koje su u zapadnim zemljama davno rješene mi tek rješavamo. Ali biće to sve ok :thumbup:
Pa u sutini jeste jedinstven po pitanju nacionalnosti.
Samo nije jedinstven po pitanju uloge islama u zivotu i teze podjelama ako se islam ne izbaci iz javnog zivota.
Neka se Bosnjaci odreknu islama i eto jedinstvenosti!

Inace ostale vjere i njihovu ulogu u javnom zivotu prihvataju i jedni i drugi.
melac

#578 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by melac »

direstraits0078 wrote:Drzavni nivo je bitan, glasanje po opstinama/opcinama nema veze s etnickom strukturom, pogotovo u sredinama kao sto je Sarajevo, gdje imas kojekakve stranke koje na foru uzimaju glasove, a cilj im je samo da se uhljebe u Skupstinu i preduzeca.

Helem:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Bosnjak
Bosanski
Musliman

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

I tako nekih 2 miliona puta. :thumbup:
Ljudima prigovaraš, a sam praviš kardinalnu grešku. Ako već hoćeš postići jednakost Bošnjak=Musliman=Bosanski, radi ispravnosti popunjavanja popisnica trebaš savjetovati ovako: da se za nacionalnu pripadnost izjasne kao Bošnjaci, za vjersku kao Islamska, a jezik bosanski.
Ako budu slušali tebe i izjašnjavali se kao muslimani, onda će biti smanjen broj pripadnika Islamske vjeroispovijesti, jer će po vjeroispovijesti otići u ostale.

A najveći broj današnjih Hrvata u BiH vuče korijene od Hrvata koji su doselili iz Hrvatske, kada je AU anektirala BiH, a samo manji dio od katolika koji su opstali za vrijeme Turske vlasti, ako je vjerovati spisima samostana u K Sutjesci, Kreševu i Fojnici, koji kažu da sredinom 19 vijeka u Bosni ne živi više od 10 000 katolika, onda je jasno da tvoja tvrdnja da su Hrvati u BiH zapravo Bošnjaci netačna.
Manix

#579 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Manix »

Moze li neko napisati adresu na koju trebam posati obrazac . Hvala
ulciscorr

#580 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:Pa ako ćemo tako gledati onda nemamo ni mi. I mi znamo kako ćemo se izjasniti. Ali skupa gledano, mi koji pričamo Bosanski imamo očigledno neusaglašene stavove.
Vi ste nebitni. I bicete nebitni i nakon popisa.

A na svakom narednom popisu ce vas biti sve manje i manje kao sto i Jugoslovena u Srbiji i Hrvatskoj vise nema.

I prestani vise da izigravas nekakvog "bosanskog patriotu"... ti si vise puta izjavio na ovom forumu da te je najvise strah od Bosnjaka i od toga da bi Bosnjaci mogli da postanu vecina u ovoj zemlji

Vise puta si izjavio da se vise bojis Bosnjaka nego li ustasa ili cetnika jer mi smo u tvojim ocima teroristi vehabije talibani itd.

Sve ovo tvoje pisanje je sviranje qrcu i opravdavanje tvoje mrznje koju gajis prema Bosnjacima i muslimanima.
Erwin Huber

#581 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Erwin Huber »

Kikibombona wrote:Etnicki identitet kod bosanskih naroda se temelji iskljucivo na religiji.

Hrvat bez katolickog kulturnog naslijedja i Bosnjak bez islamskog kulturnog naslijedja ne bi bili ni po cemu razliciti.

Da je sadasnjim Bosanjcima neuporedivo vaznije islamsko kulturno naslijedje od etnickih predaka jasno je po imenima kojim nazivaju djecu. Kako to da bas niko od Bosanjaka djetetu ne dadne ime Vlatko, Stjepan, Ninoslav...? Je li moguce da ni jedno dijete ne nosi ime nekog od slavnih predaka poput Kulina i Tvrtka? Etnicko kulturno naslijedje uopste ne postoji kod Bosnjaka.

Isti slucaj je sa Srbima i Hrvatima. Nacionalni identitet = religijsko kulturno naslijedje. Stub srpstva je Sveti Sava, religijski vodja.

Da religija iscezne iz bica bosanskih naroda, mi bi bili isti narod. Sada razlike postoje. Jedni su pravoslavci, drugi katolici, treci muslimani.

Bosanci su sa druge strane nacionalna skupina, nesto kao Francuzi ili Njemci.

tačno. ali to je praktično od juče. do 1990 godine vecina tzv bosnjaka nisu toliko marili o vjeri. vecina su postali vjernici od rata naovamo. to vazi i za ostale.

dakle, taj, naoko stari i utemeljeni identitet je iforsirana nametnuta novokomponovana ubleha koja se samo u retrospektivi čini normalna. mogli su danas biti jugosloveni ili nesta sasvim drugo.
cyprus

#582 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

ulciscorr wrote:...kao sto i Jugoslovena u Srbiji i Hrvatskoj vise nema...
Nije tačno... malo nas je al nas ima :mrgreen:

Mister Yes, evo obukoh kopačke, samo nisam siguran imam li saigrača :mrgreen:
uzgajivac

#583 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote: Pa ako popis bude smanjio broj ministara Bošnjaka, logično je da će povećati broj ministara Ostalih...
Ma momak konta da će se Ostali jednostavno izbrisati gumicom kao da nisu ni popisani (jer nisu konstitutivni) i da će se onda pogledati koliko ima Srba, Bošnjaka i Hrvata u odnosu na ukupan broj "konstitutivnih" i na osnovu toga podijeliti ministarske fotelje. :lol:
kazu da je statistika je najveca laz. rezultati popisa ce se koristiti u skupstinskim raspravama, za donosenje odluka, zato svaka manjina poslije ovog popisa postaje jos manja manjina. cetvrti predsjednik se nece uvesti ona dva se nece ukinuti. ministre po vladama dodjeljuju stranke, a ne glasaci.
_majevica_

#584 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by _majevica_ »

ulciscorr wrote:
Mister Yes wrote:Pa ako ćemo tako gledati onda nemamo ni mi. I mi znamo kako ćemo se izjasniti. Ali skupa gledano, mi koji pričamo Bosanski imamo očigledno neusaglašene stavove.
Vi ste nebitni. I bicete nebitni i nakon popisa.

A na svakom narednom popisu ce vas biti sve manje i manje kao sto i Jugoslovena u Srbiji i Hrvatskoj vise nema.

I prestani vise da izigravas nekakvog "bosanskog patriotu"... ti si vise puta izjavio na ovom forumu da te je najvise strah od Bosnjaka i od toga da bi Bosnjaci mogli da postanu vecina u ovoj zemlji

Vise puta si izjavio da se vise bojis Bosnjaka nego li ustasa ili cetnika jer mi smo u tvojim ocima teroristi vehabije talibani itd.

Sve ovo tvoje pisanje je sviranje qrcu i opravdavanje tvoje mrznje koju gajis prema Bosnjacima i muslimanima.

Bosnjaci nisu vehabije.Nego su vehabije muslimani...
bogumila

#585 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

cyprus wrote: Pa ako popis bude smanjio broj ministara Bošnjaka, logično je da će povećati broj ministara Ostalih... I onda ide ono što sam ranije spominjo ---> umjesto Muje Bošnjaka u fotelju sjeda Suljo Bosanac ili Haso Musliman... U čemu je suštinska razlika? A i ne misliš valjda da će stranke tipa SDA, SDP, SBB, DF, Zabih prepustit ministarska mjesta koja im realno pripadaju po broju glasova zbog rezultata popisa? Čak i da bude 5 Srba u Vijeću ministara, dvojica bi bila iz SDP-a i SDA :oops: U čemu je suštinska razlika?
ne sjeda, u tom i jest stvar.

vako: sad se "fotelje" dijele po popisu iz 91. na tom popisu nije ni bila opcija "bosnjak" i zato se tolerisu slucajevi kao hadzic i alkalaj da udju kao "bosnjaci". kada bude ovaj popis, za svakog ce se znati sta je. kao bilo sta osim s/b/h niko jednostavno NE MOZE u vijece ministara, jer tako pise u ustavu i zakonu o VM, koji se nece promijeniti prije izbora 2014, to je 100%.

ako mislis da ce se nozda NAKON izbora promijeniti ustav i zakon o vm, za to cak nije dovoljno ni da neka stranka koja zastupa "ostale" osvoji 100% bosnjackih glasova i SAMA sjedi u PSBIH (bez IJEDNOG sda, sbb, sdp itd), jer ce srbi i hrvati blokirati takvu inicijativu u startu, nece doci ni na dnevni red (doslovno), a ne da se glasa ili usvoji.

dakle REALNO za ovu situaciju koja se nijednom bosnjaku/bosancu/dzedaju/itd ne svidja, postoje samo DVA rjesenja:

1. nasilna promjena ustava
2. propagiranje bosanstva medju srbima i hrvatima (da bi jednog dana glasali drugacije)

i btw, bosnjaci bi za promjene ustava glasali i sad, bez obzira koja su od stranaka, tako da je propaganda o bosanstvu usmjerena na bosnjake potpuno politicki protracen i beskoristan potez. ne kazem to kao protivnik te kampanje (mada jesam) nego kao hladnu analizu cinjenica.
cyprus

#586 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

bogumila wrote:
cyprus wrote: Pa ako popis bude smanjio broj ministara Bošnjaka, logično je da će povećati broj ministara Ostalih... I onda ide ono što sam ranije spominjo ---> umjesto Muje Bošnjaka u fotelju sjeda Suljo Bosanac ili Haso Musliman... U čemu je suštinska razlika? A i ne misliš valjda da će stranke tipa SDA, SDP, SBB, DF, Zabih prepustit ministarska mjesta koja im realno pripadaju po broju glasova zbog rezultata popisa? Čak i da bude 5 Srba u Vijeću ministara, dvojica bi bila iz SDP-a i SDA :oops: U čemu je suštinska razlika?

vako: sad se "fotelje" dijele po popisu iz 91. na tom popisu nije ni bila opcija "bosnjak" i zato se tolerisu slucajevi kao hadzic i alkalaj da udju kao "bosnjaci". kada bude ovaj popis, za svakog ce se znati sta je. kao bilo sta osim s/b/h niko jednostavno NE MOZE u vijece ministara, jer tako pise u ustavu i zakonu o VM, koji se nece promijeniti prije izbora 2014, to je 100%.
Ma otkud ti to? Ja koliko znam Hadžić i Alkalaj nisu ušli na bošnjačke fotelje, nego na fotelju koja 'pripada' Ostalim... Na osnovu čega ti tvrdiš drugačije? Možeš li mi postavit link za taj član Ustava i Zakon o VM, da vidim gdje piše da u VM mogu samo konstitutivni narodi... Možda i griješim... U tom slučaju ću naučit nešto novo...
Last edited by cyprus on 13/09/2013 15:04, edited 1 time in total.
Mister Yes

#587 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
ulciscorr wrote:...kao sto i Jugoslovena u Srbiji i Hrvatskoj vise nema...
Nije tačno... malo nas je al nas ima :mrgreen:

Mister Yes, evo obukoh kopačke, samo nisam siguran imam li saigrača :mrgreen:
Imaš naravno. Svi mi Ostali smo suigrači :thumbup:
bogumila

#588 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

cyprus wrote:
bogumila wrote:

Ma otkud ti to? Ja koliko znam Hadžić i Alkalaj nisu ušli na bošnjačke fotelje, nego na fotelju koja 'pripada' Ostalim... Na osnovu čega ti tvrdiš drugačije? Možeš li mi postavit link za taj član Ustava i Zakon o VM, da vidim gdje piše da u VM mogu samo konstitutivni narodi... Možda i griješim... U tom slučaju ću naučit nešto novo...
ZAKON O VIJECU MINISTARA BIH
Clan 6.
Ukupni sastav Vijeca ministara ce u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, narocito njegovim cl. V.4.(b) i IX.3., te ce se u skladu s tim u sastavu Vijeca ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajuci Vijeca ministara i zamjenici predsjedavajucih su iz razlicitih naroda.

Clan 7.
Svaki ministar ima jednog zamjenika ministra. Zamjenici ministara su iz razlicitih konstitutivnih naroda u odnosu na ministra.

USTAV BIH
CLAN 5/4/B>
b) Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije. Predsjedavajući će, također, imenovati zamjenike ministara (koji neće biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njihovi ministri), koji će preuzeti dužnost nakon odobrenja Predstavničkog doma.
Dozer

#589 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

Gospodo, dajte se organizirajte, ne?

Za neupucene - BH Ustav ne podrazumijeva samo B, H i S kao konstitutivne, nego i OSTALE. To sto su B, H i S potpuno marginalizirali sve ostale, ma kako se oni nazivali i zvali, jednostavno nece igrati ulogu. Ako Ostalih bude 10-20-30%, mjesta u foteljama ce se morati prilagoditi tome, inace - nema love izvana za namirivanje budzetskih rupa. Razlog - najdiskriminatorniji demokratski Ustav na planeti, i daleko od sklada s bilo kojim pravilima EU, ali i ostatka svijeta.

A, kako znamo, vidimo i cujemo, Ostali nisu protiv BiH, dapace - vise su za nju od bilo kojih svetih kontitutivnih sa prefixima B, H ili S, rastom broja ostalih raste i jaca i BiH kao drzava.

Bosnjaci, koji se najvise "boje" Bosanaca, za to nemaju nikakvog realnog razloga osim onog finansijske prirode. A ta finansijska priroda straha se tice najvise onih na pozicijama koje se nazivaju Bosnjackim.

Preambula Ustava BiH:
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
U skladu s ovim, ja sam nacionalni Bosanac, gradjanin BiH. I odjebaus.
Last edited by Dozer on 13/09/2013 15:22, edited 4 times in total.
bogumila

#590 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

evo i za parlament>
USTAV, CLAN 4
Član IV
Parlamentarna skupština
Parlamentarna skupština ima dva doma: Dom naroda i Predstavnički dom.

1. Dom naroda
Dom naroda se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bosnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).
a) Nominovane hrvatske, odnosno bošnjačke delegate iz Federacije biraju hrvatski odnosno bošnjački delegati u Domu naroda Federacije. Delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske.
b) Devet članova Doma naroda sačinjava kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

3. Procedura
a) I jedan i drugi dom će biti sazvani u Sarajevu, najkasnije 30 dana nakon njihovog izbora.
b) Svaki dom će većinom glasova usvojiti svoj poslovnik o radu i izabrati među svojim članovima jednog Srbina, jednog Bošnjaka i jednog Hrvata za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg, s tim da će mjesto predsjedavajućeg rotirati između ova tri lica.
c) Sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma.
--------------------------------

ITD. Tako ti je. Ko god kaze da nije, laze. Dal se to nama svidja, to je druga stvar.
cyprus

#591 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

bogumila wrote:
cyprus wrote:
bogumila wrote:ne sjeda, u tom i jest stvar.

ZAKON O VIJECU MINISTARA BIH
Clan 6.
Ukupni sastav Vijeca ministara ce u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, narocito njegovim cl. V.4.(b) i IX.3., te ce se u skladu s tim u sastavu Vijeca ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajuci Vijeca ministara i zamjenici predsjedavajucih su iz razlicitih naroda.

Clan 7.
Svaki ministar ima jednog zamjenika ministra. Zamjenici ministara su iz razlicitih konstitutivnih naroda u odnosu na ministra.

USTAV BIH
CLAN 5/4/B>
b) Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije. Predsjedavajući će, također, imenovati zamjenike ministara (koji neće biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njihovi ministri), koji će preuzeti dužnost nakon odobrenja Predstavničkog doma.
Ne vidim da piše da u VM ne mogu Ostali, što jasno pokazuje činjenica da Ostalih ima u VM... Dakle, ne znam odakle si izvukao zaključak da Hadžić i Alkalaj sjede u bošnjačkim foteljama...

Trenutno u VM sjede 3 Bošnjaka, 3 Srbina, 3 Hrvata i 1 Ostali... Gdje piše da Bošnjacima pripadaju 4 fotelje? I kakve veze ovo ima sa popisom? VM se očito ne konstituiše prema popisu iz 1991. godine, što je i bila moja poenta...
bogumila

#592 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

[quote="Dozer"]Gospodo, dajte se organizirajte, ne?

Za neupucene - BH Ustav ne podrazumijeva samo B, H i S kao konstitutivne, nego i OSTALE.

USTAV BIH PREAMBULA>

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:

"u zajednici s ostalima" by the way ne znaci sa "gradjanima" ni "bosancima" nego madjarima, kinezima, itd. Zato i pise malim slovom a ne velikim. "Ostali" s nekim velikim slovom kao sto je sad "moderno" nisu konstitutivan narod, jednostavno NISU.

"gradjani" su pomenuti dalje u recenici tako da su i oni jasno izuzeti iz pojma "konstitutivnih naroda u bih".
cyprus

#593 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

bogumila wrote:evo i za parlament>
USTAV, CLAN 4
Član IV
Parlamentarna skupština
Parlamentarna skupština ima dva doma: Dom naroda i Predstavnički dom.

1. Dom naroda
Dom naroda se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bosnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).
a) Nominovane hrvatske, odnosno bošnjačke delegate iz Federacije biraju hrvatski odnosno bošnjački delegati u Domu naroda Federacije. Delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske.
b) Devet članova Doma naroda sačinjava kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

3. Procedura
a) I jedan i drugi dom će biti sazvani u Sarajevu, najkasnije 30 dana nakon njihovog izbora.
b) Svaki dom će većinom glasova usvojiti svoj poslovnik o radu i izabrati među svojim članovima jednog Srbina, jednog Bošnjaka i jednog Hrvata za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg, s tim da će mjesto predsjedavajućeg rotirati između ova tri lica.
c) Sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma.
--------------------------------

ITD. Tako ti je. Ko god kaze da nije, laze. Dal se to nama svidja, to je druga stvar.
Za Dom naroda BiH je tačno... nema Ostalih, a vjerovatno će ih u budućim izmjenama bit... Međutim, opet kakve to veze ima sa popisom? Kakvi god rezultati bili, u DN će ostat 5 Bošnjaka, 5 Hrvata i 5 Srba (opet omjer koji nema veze sa popisom iz 1991. godine), sve dok se to ne promjeni...
cyprus

#594 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

bogumila wrote:"u zajednici s ostalima" by the way ne znaci sa "gradjanima" ni "bosancima" nego madjarima, kinezima, itd. Zato i pise malim slovom a ne velikim. "Ostali" s nekim velikim slovom kao sto je sad "moderno" nisu konstitutivan narod, jednostavno NISU.
Ostali su svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a ne samo Mađari i Kinezi...
bogumila

#595 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

cyprus wrote:
Ne vidim da piše da u VM ne mogu Ostali, što jasno pokazuje činjenica da Ostalih ima u VM... Dakle, ne znam odakle si izvukao zaključak da Hadžić i Alkalaj sjede u bošnjačkim foteljama...

Trenutno u VM sjede 3 Bošnjaka, 3 Srbina, 3 Hrvata i 1 Ostali... Gdje piše da Bošnjacima pripadaju 4 fotelje? I kakve veze ovo ima sa popisom? VM se očito ne konstituiše prema popisu iz 1991. godine, što je i bila moja poenta...
Clan 16
Vijece ministara moze odrzati sjednicu i odlucivati ako sjednicama prisustvuje vise od polovine clanova Vijeca ministara, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.

Clan 6.

-------------------------------------------------
U PREVODU> Postoji 9 ministarstava, znaci 3-3-3 svakom konstitutivnom narodu.
cyprus

#596 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

bogumila wrote:
cyprus wrote:

Clan 16
Vijece ministara moze odrzati sjednicu i odlucivati ako sjednicama prisustvuje vise od polovine clanova Vijeca ministara, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.

Clan 6.

U PREVODU> Postoji 9 ministarstava, znaci 3-3-3 svakom konstitutivnom narodu.
Joj, hoćemo to se igrat matematike, da izvadim abakus... Ako je po tri ministarstva svakom konstitutivnom narodu, kako to da Hrvati imaju samo dva ministarstva?

Dobro, ti ćeš reći imaju trećeg, Bevandu - premijera... A ja ću reći, onda ih je ukupno 10 u kabinetu... A 10 nije djeljivo sa 3... Šta je sa 10 članom ove družine... Dakle 3+3+3+1... Ko je ovaj +1... Jel Bošnjak? Piše li to gdje?

I ponavljam svoje bonus pitanje: Kakve veze ima ovo sa popisom? Popis iz 1991. godine očito nije utico na raspored fotelja po narodima, zašto bi utico popis iz 2013. godine?
Dozer

#597 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

bogumila wrote:"u zajednici s ostalima" by the way ne znaci sa "gradjanima" ni "bosancima" nego madjarima, kinezima, itd. Zato i pise malim slovom a ne velikim. "Ostali" s nekim velikim slovom kao sto je sad "moderno" nisu konstitutivan narod, jednostavno NISU.
Ne znas citati? Konstitutivni narodi u zajednici s ostalima i gradjanima BiH.
Ovdje se pod "ostali" (nep ostoji ostali sa velikim O) podrazumijevaju svi koji nisu etnicki/narodni B, H i S. U to, u ovoj formulaciji znaci, spadaju SVI koji nisu B, H ili S, ali svi oni, ukljucujuci i nacionalne manjine (a nacionalne manjine su Madjari, Njemci, Kinezi, itd.) JESU konstitutivni unutar BiH.

Dakle, konstitutivni nisu samo B, H i S, nego su to i svi ostali gradjani BiH, bez obzira na svoje nacionalno porijeklo ili etnicku pripadnost. Ili ces nam, mzoda, reci da su oni koji konstitutisu BiH samo Bosnjaci, Hrvati i Srbi?
Cyprus
I ponavljam svoje bonus pitanje: Kakve veze ima ovo sa popisom? Popis iz 1991. godine očito nije utico na raspored fotelja po narodima, zašto bi utico popis iz 2013. godine?
Popis iz '91 prve godine je bio jos jedan od uvoda u rat. Kad se vidjelo koliko kojih ima, odlucise da svi uzmu po dio BiH za sebe.
Kakve reperkusije ce imati ovaj popis, ostaje da se vidi, ali definitivno ce reperkusija biti. A te reperkusije navise zavise upravo od broja - ostalih.
Last edited by Dozer on 13/09/2013 15:51, edited 1 time in total.
cyprus

#598 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Dozer wrote:
Ne znas citati? Konstitutivni narodi u zajednici s ostalima i gradjanima BiH.
Ovdje se pod "ostali" podrazumijevaju svi koji nisu etnicki/narodni B, H i S. U to, u ovoj formulaciji znaci, spadaju SVI koji nisu B, H ili S, ali svi oni, ukljucujuci i nacionalne manjine (a nacionalne manjine su Madjari, Njemci, Kinezi, itd.) JESU konstitutivni unutar BiH.

Dakle, konstitutivni nisu samo B, H i S, nego su to i svi ostali gradjani BiH, bez obzira na svoje nacionalno porijeklo ili etnicku pripadnost. Ili ces nam, mzoda, reci da su oni koji konstitutisu BiH samo Bosnjaci, Hrvati i Srbi?
Jebiga sad, da i ovo čujem :mrgreen: Tri su konstitutivna naroda kod nas... Bar to nije bilo sporno, otkud sad ovakva tvrdnja?
Havatar

#599 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Havatar »

Kampanja o Bosancima ima za cilj da otvori mjesto u vlasti za SDP posto je jasno da ce oni poslije ovih izbora na smetliste historije pa da pokusaju to da promijene tako sto ce uci u vlast kao predstavnici Bosanaca.
cyprus

#600 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Havatar wrote:Kampanja o Bosancima ima za cilj da otvori mjesto u vlasti za SDP posto je jasno da ce oni poslije ovih izbora na smetliste historije pa da pokusaju to da promijene tako sto ce uci u vlast kao predstavnici Bosanaca.
:lol: Hillarious...
Locked