muz66 wrote:Generacija sam koju je vojni rok nazalost zaobisao. Da se sutra vrati, rado bih otisao i odsluzio ga.
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Hvala SDP-ovce ..... Vrati se u SDP stab po unapredjenje. Stranka te prati.
muz66 wrote:Generacija sam koju je vojni rok nazalost zaobisao. Da se sutra vrati, rado bih otisao i odsluzio ga.
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Nema se para za to, da je drzava normalna bilo bi nedostatka volontera za vojsku profesionalnu jer je to inace u evropi slabo placen posao za koji se slabo ko odlucuje.Sanchez22 wrote:Kako bi mi odgovaralo par mjeseci vojske,najvise zbog kondicije i discipline.Ovako ne mogu sam sebe natjerati.Steta,zaobislo me
lako za pare. na kraju bi drzava profitirala i finansijski, al nema volje za vracanje vojnog roka.Fantassin wrote:Nema se para za to, da je drzava normalna bilo bi nedostatka volontera za vojsku profesionalnu jer je to inace u evropi slabo placen posao za koji se slabo ko odlucuje.Sanchez22 wrote:Kako bi mi odgovaralo par mjeseci vojske,najvise zbog kondicije i discipline.Ovako ne mogu sam sebe natjerati.Steta,zaobislo me
pametno...ovakve teme otvaraju oni koji nisu sluzili nikakvu armiju pa ne znaju kakvo je to gubljenje vremena...sve ono sto se nauci za 4 mjseca obuke moze se nauciti kroz predmet odbrana i zastitaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja bih u škole vratio predmet "odbrana i zaštita", unaprijedio ga i prilagodio sadašnjem sistemu i okruženju, a izbacio vjeronauku.Vojni rok nije potreban, treba napraviti služenje vojnog roka (kursa) na dobrovoljnoj osnovi a za uzvrat ta osoba dobiva prilikom upisa na fakultet dodatnih par bodova.
dulekrele wrote:pametno...ovakve teme otvaraju oni koji nisu sluzili nikakvu armiju pa ne znaju kakvo je to gubljenje vremena...sve ono sto se nauci za 4 mjseca obuke moze se nauciti kroz predmet odbrana i zastitaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja bih u škole vratio predmet "odbrana i zaštita", unaprijedio ga i prilagodio sadašnjem sistemu i okruženju, a izbacio vjeronauku.Vojni rok nije potreban, treba napraviti služenje vojnog roka (kursa) na dobrovoljnoj osnovi a za uzvrat ta osoba dobiva prilikom upisa na fakultet dodatnih par bodova.
U onom sistemu ja sam kao omladinac za 2 dana savladao od A do Ž upotrebu, rasklapanje, sastavljanje i bojevo gađanje iz M48 tzv. tanđare. Kalibar 7.9 mm, gdje udari tu trava ne raste, pancirnim metkom probija šinu sa udaljenosti do 100m.sumirprimus wrote:dulekrele wrote:pametno...ovakve teme otvaraju oni koji nisu sluzili nikakvu armiju pa ne znaju kakvo je to gubljenje vremena...sve ono sto se nauci za 4 mjseca obuke moze se nauciti kroz predmet odbrana i zastitaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja bih u škole vratio predmet "odbrana i zaštita", unaprijedio ga i prilagodio sadašnjem sistemu i okruženju, a izbacio vjeronauku.Vojni rok nije potreban, treba napraviti služenje vojnog roka (kursa) na dobrovoljnoj osnovi a za uzvrat ta osoba dobiva prilikom upisa na fakultet dodatnih par bodova.
![]()
svasta ovde cut...
Ako sam dobro upratio niko ne tvrdi da se u vojsci ništa ne može naučiti, čak i u ovom našem pokušaju od vojske imaš mogućnost školovanja i usavršavanja. Moje mišljenje je da bi godinu dana služenje vojnog roka bilo previše dugo za sadašnje uslove jer recimo za 3-4 mjeseca jedna prosječna osoba od 18-25 godina to može savladati isto kao i za godinu dana, naravno uz 85-90% praktičnih vježbi i obuke. Onih 10-15% iskoristiti za teoriju i onih 0,1% super sposobnih polaznika usmjeravati dalje na usavršavanje i na vojnu akademiju koju mi nemamo. Vojska po meni treba ostati na dobrovoljnoj bazi.sumirprimus wrote:nisam te bas najbolje shvatio...
u svakoj vojsci na svijetu obuka je zlato.ko i sv ostalo u zivotu...sto vise obuke to bolje...
sto manje obuke,to gore,pogotov kad su zivoti u pitanju..knjige su dobre knjige su kul,al samo ako su u kombinaciji sa prakticnom nastavom...
isto ko i sa ostalim zanimanjima...
drugi par opanaka sto mi neamo love za pravu vojsku,sto smo zemlja u tranziciji,pa nije vise standard ni obavezni vojni rok,sto ne bi imali para ni za to...neamo mi para ni za sta...
al da ne mos nista naucit u vojsci,bezveze tvrdnja...
ja ne znam koju si ti vojsku sluzio ali ako uzmemo za poredenje ondasnju jna i vojsku koju bi sluzili danas mladici onda je to nebo i zemlja...jna, 4 mjeseca obuke i 8 mjeseci zatupljivanja i gubljenja vremena...jel ti mislis da se za ta 4 mjeseca vrsila obuka u kojoj si se spremao za borbu u stilu rambasumirprimus wrote:pa da,to 3 4 mjes ok...
ali reci da se iz ono i dsz moze sve naucit ko u vosjci,na to sam mislio...