Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Roland_Of_Gilead

#576 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Roland_Of_Gilead »

udrch wrote:
Roland_Of_Gilead wrote:Otkuda tebi i sličnima pravo da se pozivate na demokraciju a ubili biste svakoga ko se usudi reći da Allah nije bog a Muhamed nije njegov poslanik?
:lol:

ti si izgleda neki novi stručnjak za šerijatsko pravo..
Evo opet ću citirati.

upiši u google "stav islama prema demokratiji" jer ja ne mogu postati link sa stranice "---NO LINKS---".

"Sto se pak tice slobode vjerovanja, i da covjek u okrilju demokratije moze vjerovati sto mu je volja, to je obicna prevara i nikako se ne slaze s nasom vjerom, islamom. Primjera radi, ako musliman promjeni svoje islamsko vjerovanja te postane jehovin svjedok, krscanin tj. kafir, ne mozemo mu reci da je to sto je ucinio u redu jer je on slobodan vjerovati sto mu je volja. Naprotiv, ko napusti islam smatra se otpadnikom nad kojim se treba izvrsiti momentalna egzekucija. U slucaju ako se pokaje bice osloboden ove kazne, ali ako ustraje na svom kufru i zabludi, treba ga udariti sabljom po vratu. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaze:

"Ko napusti vjeru (islam), ubijte ga!" (Prenosi Buhari)

"Naredeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne posvjedoce da nema boga osim Allaha i da obavljaju namaz!" (Prenose Buhari i Muslim)

"Poslat sam pred Sudnji dan sa sabljom, sve dok (ljudi) ne robuju samo Jedinom Uzvisenom Allahu koji Sebi ravna nema; moja se opskrba nalazi ispod sjenke mojeg koplja a ponizenje pogada one koji mi se suprotstave; i ko se postovjeti s nekim narodom, onda je on jedan od njih!" (Prenosi Ahmed)

Dalje, institucija slobode izrazavanja u demokratiji nije isto sto i sloboda izrazavanja u islamu. Islam dozvoljava slobodu izrazavanja samo kada je lijep i dozvoljen govor u pitanju, govor koji koristi muslimanima i ne razdvaja ih sijuci neslogu i smutnju medu njima. Uzviseni kaze:......."

Opet vam govorim da se nemate pravo pozivati na demokraciju , a u isto vrijeme i na režim u kojem su sve demokratske vrijednosti ( sloboda govora, vjeroispovijesti...) sotonizirane.
@ngel

#577 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by @ngel »

Roland_Of_Gilead wrote:
udrch wrote:
Roland_Of_Gilead wrote:Otkuda tebi i sličnima pravo da se pozivate na demokraciju a ubili biste svakoga ko se usudi reći da Allah nije bog a Muhamed nije njegov poslanik?
:lol:

ti si izgleda neki novi stručnjak za šerijatsko pravo..
Evo opet ću citirati.

upiši u google "stav islama prema demokratiji" jer ja ne mogu postati link sa stranice "---NO LINKS---".

"Sto se pak tice slobode vjerovanja, i da covjek u okrilju demokratije moze vjerovati sto mu je volja, to je obicna prevara i nikako se ne slaze s nasom vjerom, islamom. Primjera radi, ako musliman promjeni svoje islamsko vjerovanja te postane jehovin svjedok, krscanin tj. kafir, ne mozemo mu reci da je to sto je ucinio u redu jer je on slobodan vjerovati sto mu je volja. Naprotiv, ko napusti islam smatra se otpadnikom nad kojim se treba izvrsiti momentalna egzekucija. U slucaju ako se pokaje bice osloboden ove kazne, ali ako ustraje na svom kufru i zabludi, treba ga udariti sabljom po vratu. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaze:

"Ko napusti vjeru (islam), ubijte ga!" (Prenosi Buhari)

"Naredeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne posvjedoce da nema boga osim Allaha i da obavljaju namaz!" (Prenose Buhari i Muslim)

"Poslat sam pred Sudnji dan sa sabljom, sve dok (ljudi) ne robuju samo Jedinom Uzvisenom Allahu koji Sebi ravna nema; moja se opskrba nalazi ispod sjenke mojeg koplja a ponizenje pogada one koji mi se suprotstave; i ko se postovjeti s nekim narodom, onda je on jedan od njih!" (Prenosi Ahmed)

Dalje, institucija slobode izrazavanja u demokratiji nije isto sto i sloboda izrazavanja u islamu. Islam dozvoljava slobodu izrazavanja samo kada je lijep i dozvoljen govor u pitanju, govor koji koristi muslimanima i ne razdvaja ih sijuci neslogu i smutnju medu njima. Uzviseni kaze:......."

Opet vam govorim da se nemate pravo pozivati na demokraciju , a u isto vrijeme i na režim u kojem su sve demokratske vrijednosti ( sloboda govora, vjeroispovijesti...) sotonizirane.
Tako to biva kad se stvari izvlace iz konteksta, nemas pojma a upustas se u tumacenje serijatskih zakona i islamskih principa...tipicno za neznalice, nista novo
Roland_Of_Gilead

#578 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Ništa nisam izvukao iz konteksta.
Samo sam prepisao ono što već piše.

Dakle idemo opet :

. Naprotiv, ko napusti islam smatra se otpadnikom nad kojim se treba izvrsiti momentalna egzekucija. U slucaju ako se pokaje bice osloboden ove kazne, ali ako ustraje na svom kufru i zabludi, treba ga udariti sabljom po vratu.

Tako piše na stranici put.vjernika

Jasno i nedvosmisleno.
Challenger__

#579 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

udrch - Pišeš napamet i pišeš gluposti. Erdogana ama baš nikada nisam doživljavao kao "islamistu", nego kao pripadnika desnog centra koga je puna Evropa, od Portugala do Bugarske. Za mene je on isti politički profil kao jedna Angela Merekel, ništa više, niti manje.

Ostalo ne vrijedi ni komentarisati, jer su paušalne i netačne ocjene i banalizacije, kao npr Rusija u kojoj sam proveo MJESECE, a ne dane ili sedmice.
Roland_Of_Gilead

#580 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Tako to biva kad se stvari izvlace iz konteksta, nemas pojma a upustas se u tumacenje serijatskih zakona i islamskih principa...tipicno za neznalice, nista novo
Nego ovo me zanimalo.

Nagrada za muškarca koji ide u džennet su 72 djevice.

Koja je nagrada za tebe?
5 0 5

#581 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Roland_Of_Gilead wrote:Ništa nisam izvukao iz konteksta.

Dakle idemo opet :

. Naprotiv, ko napusti islam smatra se otpadnikom nad kojim se treba izvrsiti momentalna egzekucija. U slucaju ako se pokaje bice osloboden ove kazne, ali ako ustraje na svom kufru i zabludi, treba ga udariti sabljom po vratu.

Jasno i nedvosmisleno.
mozda on smatra put.vjernika neznalicama :?
Roland_Of_Gilead

#582 Re: Egipat (pročitati prvi post)

505sCrtom wrote:

Dakle idemo opet :

Jasno i nedvosmisleno.
mozda on smatra put.vjernika neznalicama :?
Možda i smatra, ali ne smije to reći u javnosti.

Zna žena di je blagajna :D
sarajevoxxxx

#583 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Robert Fisk: Uprkos ubijanju i nasilju, volja onih koji traže poštivanje zakona se samo povećala

Image

- Poznati britanski kolumnista Robert Fisk:

'' Siromašni slojevi egipatskog društva obični ljudi i fukara podržavaju zakonitog državnog predsjednika dr. Muhameda Mursija. Dok egipatske elite podržavaju vođu krvavog vojnog puča generala Abdulftaha Al Sisija'', kaže Fisk u razgovoru za Independent.

''Stotine hiljada je protestvovalo na trgu al Adevijeh odbijajući vojni puč, koji se tako ne zove samo u Egiptu !'' Također, podsjetio je na za njega čudnu kontradiktornost između dva prizora: vojni avioni su jučer nadlijetali nad demonstrantima na trgu Tahrir, dok je na trgu Al Adevijeh gdje su bili prosvjednici koji su odbijali vojni puč, mirno sjedili i učili Kur'an, pored njih je stajao interventni vod. Na kraju se upitao, šta se desilo sa revolucijom 25 januara, nakon jedne fantastične godine mira i demokratije ?

http://fj-p.com/article.php?id=75789
slazemse_neslazemse

#584 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by slazemse_neslazemse »

Dakle idemo opet :

Jasno i nedvosmisleno.
ti sa puta vjernika kažu da je demokratija jedna velika laž, obmana, varka, sredstvo kojim se neki koriste samo onda kada to njimas odgovara...da se demokratijom ne može pravilno niti zdravo urediti država niti društvo..ukratko demokratije je, da prostite, jedno obično veliko sranje...

MB pak su smatrali i smatraju da se demokratijom može i treba uredjivati država i društvo...učestvovali su demokrtski na izborima i demokratski pobijedili, e onda dodju drugi i kažu, ne može tako, demokratija je samo kad mi pobijedimo... :-)

evo vidjeli smo ko je bio u pravu...ovi sa putavjernika ili MB..
Egipat je samo jedan od milion primjera u svijetu, šta je zapravo demokratija..
Roland_Of_Gilead

#585 Re: Egipat (pročitati prvi post)

slazemse_neslazemse wrote:

Dakle idemo opet :

Jasno i nedvosmisleno.
ti sa puta vjernika kažu da je demokratija jedna velika laž, obmana, varka, sredstvo kojim se neki koriste samo onda kada to njimas odgovara...da se demokratijom ne može pravilno niti zdravo urediti država niti društvo..ukratko demokratije je, da prostite, jedno obično veliko sranje...

MB pak smatraju da se demokratijom može i treba uredjivati država i društvo...
evo vidjeli smo ko je bio u pravu...
http://en.wikipedia.org/wiki/Bosniaks

Čudno da skoro svi žive u demokratskim društvima.

Pa što Bošnje onda iseliše na kjafirski nemoralni i islamofobni zapad a ne u prijateljske i islamske Saudijsku Arabiju, Afganistan , Pakistan, Bangladeš , Indoneziju...
MUNAFIK

#586 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by MUNAFIK »

Molim Admina da pocisti ovu temu, jer otislo se daleko od teme...
sarajevoxxxx

#587 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

udrch wrote:
Challenger__ wrote: zašto ne smijete janso da kažete koje su to vrijednosti za koje se borite..

a ja vas se ne sjećam izvremena kad je Izrael bombardovao Gazu..
- Ma ne treba o forumašima raspravljati. Jasno je kao dan ko su oni koji nered čine i ko stoji iza ubijanja i onog u Siriji i onog u Egiptu, a ko želi da se poštuje zakon, pravda, i ostale civilizacijske vrijednosti.

- U jednom safu sirotinja i obični građani, u drugom elite kojima ne smiješ dirati u njihove prčije, i to je to.
slazemse_neslazemse

#588 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by slazemse_neslazemse »

Roland_Of_Gilead wrote:
slazemse_neslazemse wrote:

Dakle idemo opet :

Jasno i nedvosmisleno.

MB pak smatraju da se demokratijom može i treba uredjivati država i društvo...
evo vidjeli smo ko je bio u pravu...
http://en.wikipedia.org/wiki/Bosniaks

Čudno da skoro svi žive u demokratskim društvima.

Pa što Bošnje onda iseliše na kjafirski nemoralni i islamofobni zapad a ne u prijateljske i islamske Saudijsku Arabiju, Afganistan , Pakistan, Bangladeš , Indoneziju...
radi interesa

Bošnje iseliše na zapad ( prije svega jer ih protjeaše komšije u genocidnom povampirenom nasrtaju da ih sve istrijebe ) ali ne samo i Bošnje, nego i drugi narodi islamske vjeroispovijesti...kao što ih ovi pak radi interesa i primaju, ili misliš da ih primaju zato jer ih vole !? :-)

što islamofobni zapad pljačka tamo neku islamsku naftu?u zapadnjačkom vokabularu postoji islamski terorizam, islamska radikalna država, islamska atomska bomba od koje svi zaziru, ali što je zanimljivo nema, ne postoji islamska nafta koje bi se bojali i od koje bi krajčili...
sad ćeš ti reći, pa da im ne uzimaju naftu te bi zemlje ostale gola pustinja...a oni pak uzimaju od njih naftu jer eto žele im prosperitet i napredak, kao što i one muslimane koji dodju na Zapad uzimaju jer ih vole i žele im pomoći... :-)
no da ne idemo u OT
vatrogasac

#589 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vatrogasac »

Roland_Of_Gilead wrote: Pa što Bošnje onda iseliše na kjafirski nemoralni i islamofobni zapad a ne u prijateljske i islamske Saudijsku Arabiju, Afganistan , Pakistan, Bangladeš , Indoneziju...
U prvim talasima iseljavanja Bošnjaka sa Balkana i uopšte muslimana išlo se prema Turskoj. Postoje tamo još uvijek čitava sela ili naselja, a ima nekih čak i u Albaniji jer u putu prema Turskoj zastali i ostali.

U posljednjem talasu bila je već 'uređena infrastruktura' na Zapadu gdje su odlazili građani SFRJ na 'privremeni rad'. Neko otišao djedu, neko bratu, neko tetki....a bilo je i azilanata i vraćeni su. Većina bar.
vatrogasac

#590 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vatrogasac »

Roland_Of_Gilead wrote: Opet vam govorim da se nemate pravo pozivati na demokraciju , a u isto vrijeme i na režim u kojem su sve demokratske vrijednosti ( sloboda govora, vjeroispovijesti...) sotonizirane.
Kako su birane prve halife odmah poslije Muhammeda a.s.? Šta je bio Ebu Bekr Muhammedu a.s, a šta Omer Ebu Bekru i tako redom? Šta je hazreti Omer uradio kda je ušao u Jerusalem?
Challenger__

#591 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

no da ne idemo u OT
Mislim da si na tragu teme. Problem sa MB je što su učvrstili pozicije zapada:

1. reset zatečenog neoliberalnog ekonomskog modela i vlasničke strukture;
2. dodatno zaduženje Egipta kod MMF;
3. tajni sporazumi: (Sinaj, podzemni kanali),

a sa druge strane nisu ni na jedan jedini način popravili položaj osiromašenih ljudi i Egipta u cjelini. Da bude još ljigavije i odvratnije, svoju vazalnu politiku su opsluživali islamističkom retorikom koja je bila u potpunoj koliziji sa njihovom praksom na vlasti. Tako su se legitimisali kao licemjeri od formata, da nepominjem njihovu antologijsku nekompetentnost.

Sa druge strane, većina naroda i generali su prepoznali to licemjerje zapada o kojem pišeš (sa čim se slažem) a MB vidjeli kao njihove jadne marionete.

Zato mi je čudna tvoja pozicija advokata MB-a, jer si, u osnovi, na tragu većinskog narodnog (i generalskog) sentimenta u Egiptu.
sarajevoxxxx

#592 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Nacionalna alijansa za podršku legitimnosti pozvala na nove demonstracije poslije teravije namaza

- Nacionalna alijansa za podršku legitimnosti u Al Fjumu je potvrdila da da večeras u subotu naveće nastavjaju sa mirnim aktivnostima i sa protestima, kojim iskazuju podršku legitimnosti i svrgnutom predsjedniku Egipta dr. Muhamedu Mursiju.

- Demonstracije počinju poslije teravije namaza ispred džamije Al Muallimin. Osvrnuli su se i na zadnja dešavanja i masakr na trgu al Adevije te dodali da ih ništa ne može uplašiti, i da će nastaviti sa svojim aktivnostima.
sarajevoxxxx

#593 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Direktan prenos pressa Nacionalne alijanse za podršku legitimnosti

http://fj-p.com/article.php?id=75830
m_l

#594 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by m_l »

Reci nam u kratkim crtama sta kazu? Sta predlazu?
sarajevoxxxx

#595 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Bolnicu Daru Šifa i Sejjid Dželal gdje se nalaze povrijeđeni demonstranti drže u okruženju Baltadžije - al Sisijevi plačenici.
sarajevoxxxx

#596 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

m_l wrote:Reci nam u kratkim crtama sta kazu? Sta predlazu?
- Svi koji su izlazili na govornicui bili su bijesni, iza se čuju povici ''Vojnu huntu srušiti''. Spominju se detalji masakra, tvrde da je na demonstrante pucano iz helikoptera. O falsifikovanju medicinskih izvještaja...
komentatorxxx

#597 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by komentatorxxx »

m_l wrote:Reci nam u kratkim crtama sta kazu? Sta predlazu?
Kazu nece nikad prestat' glave da nam pune
sve dok je ovaca nece falit' vune

:evil:
sarajevoxxxx

#598 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Hiljade građana Aleksandrije na dženazi dječaku Jusufu Hafadžiju starom 13 godina kojeg je vojna hunta ubila u jučerašnjim demonstracijama kod džamije Al Kaid

Image
komentatorxxx

#599 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by komentatorxxx »

sarajevoxxxx wrote:Hiljade građana Aleksandrije na dženazi dječaku Jusufu Hafadžiju starom 13 godina kojeg je vojna hunta ubila u jučerašnjim demonstracijama kod džamije Al Kaid
Djeci od 13 godina nije mjesto na politickim demonstracijama.
Oni koji djecu koriste za demonstracije a onda njihovu smrt za politicku propagandu nek se sami ubiju. :-)
m_l

#600 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by m_l »

Kod nas su bile i bebe. :bih:
Post Reply