hrvatska-more

Post Reply
Alfons Kauders

#576 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:
deer_hunter wrote: ma u redu je kad ljudima kažeš šta nije OK u Hrvatskoj i to potkrijepiš nekim činjenicama. nije ni dole idealno,daleko od toga. al brate kad mi lik dođe s pričom "nemojte tamo,tamo nas ne vole" ili kad je nedavno jedan biseraš kao nedostatak naveo to što ne puštaju muziku VESELIJEG RITMA na plaži :D , dođe mi da si pucam u koljeno
Ma nije idealno, zato i kazem da ljudi treba sve da vide pa onda da sude. Ja nisam isao dalje od Hrv. sto se ljetovanja tice pa zato i ne pricam. Ima jedna moja komsinka ljetovala samo u Neumu, nikad nije isla na drugo mjesto i veli "nema ljepseg mora nego u Neumu, tamo je najljepse" .
Meni je u odnosu ulozeni-dobijeno idealno :) .
A to, pa ne vole me ovdje jbte ako ce me voljet tamo hehehe, i mora da je taj dan bio dan zalosti zbog ulaska u EU pa nije bilo nekog veselijeg ritma ;) .
Jbmu i EU , nisam EU skeptik al prosto nisam odusevljen EU u danasnji vakat, nije ni blizu onog sto je bila.
Koliko se god mi zajebavali na racun Neuma, ako se gleda cisto finansijski aspekt, to uopste nije los izbor. Cijene osjetno nize, ne mijenja se lova (i tu se ustedi 2-3% ovisno od provizije), manja boravisna taksa, jeftin smjestaj, nema roaminga itd.

A ako se ide autom moze se napraviti kakav izlet do Dubrovnika da se odmore oci, ili na Peljesac po dobro vino. Jedino sto fakat nema dobre plaze, al jbg.
gost iz ZG

#577 Re: hrvatska-more

Post by gost iz ZG »

Alfons.. :thumbup:

-Opatija pitaš? ha ...180 godina vrhunskog top turizma ostavlja neki trag
-"dnevni meni" je pogodak. Na veliko se sprema, ponude ti 2-3 jela, a ti uzmi ili ostavi. Van sezone je spomenuti meni još jeftiniji 30-40 kn ... ne isplati se kuhat, prat, mučiti
-svježa riba? jeftinija u Zg neg dolje istina. Visoku cijenu drže Talijani
-sezonski radnici; kuhari/konobari i sl. ... ko išta vrijedi, taj je u Istri - ali Istra je već druga priča; to je Hrvatska California
Last edited by gost iz ZG on 26/06/2013 17:35, edited 1 time in total.
mumy

#578 Re: hrvatska-more

Post by mumy »

Ali nigdje toliko hlada i sume ko u Hr,pa vi pricajte sta hocete :D
Warashii

#579 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Alfons Kauders wrote: Koliko se god mi zajebavali na racun Neuma, ako se gleda cisto finansijski aspekt, to uopste nije los izbor. Cijene osjetno nize, ne mijenja se lova (i tu se ustedi 2-3% ovisno od provizije), manja boravisna taksa, jeftin smjestaj, nema roaminga itd.

A ako se ide autom moze se napraviti kakav izlet do Dubrovnika da se odmore oci, ili na Peljesac po dobro vino. Jedino sto fakat nema dobre plaze, al jbg.
Ma jok ja se nisam zajebavao nikad oko NEuma, cak sam pisao jako pozitivno o NEumu u postovima prije i to na ovoj temi kao i proslim. Samo ne mogu tvrditi da je nesto ok a nisam probao nista drugo, isto kao sto ja ne tvrdim za Hrv.
A meni konkretno Neum je nezgodan, ne volim nikako na onu stranu da putujem :) .
Alfons Kauders

#580 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

gost iz ZG wrote:Alfons.. :thumbup:

-"dnevni meni" je pogodak. Na veliko se sprema, ponude ti 2-3 jela, a ti uzmi ili ostavi. Van sezone je spomenuti meni još jeftiniji 30-40 kn ... ne isplati se kuhat, prat, mučiti
-svježa riba? jeftinija u Zg neg dolje istina. Visoku cijenu drže Talijani
-sezonski radnici; kuhari/konobari i sl. ... ko išta vrijedi, taj je u Istri - ali Istra je već druga priča; to je Hrvatska California
Uh, 30-40, pa to je i za Sarajevo dobra cijena - nema kvalitetnog rucka bez cenera, bez salate i ostalog. Matematika je cudna stvar - recimo da se ide na 15 dana... Svaki dan kuhas, peres sudje barem sat vremena - to je na kraju odmora 15 sati, dakle jedan dan odmora provedes kraj sudopera.

A ustede nema kao prije - i prije desetak godina cijene klope u restoranima su bile vrlo slicne, od devedesetih se ne sjecam da sam mogao pojesti bilo sta priblizno normalnom za manje od 35kn... Za deceniju rucak je poskupio 10kn, sad se moze za 45... a cijene namirnica i povrca su otisle u neku stvar. Razlika je sve manja iz godine u godinu, a dosta ugostitelja u zadnje vrijeme bas ide na nize cijene i veci promet. Bolje je imati 50 gostiju na meniju dana od 50 kuna, nego 10 na ribi od 150 kuna...

A sezonski radnici i Istra... Sto kaze Grunf "tko leti, vrijedi; tko vrijedi, leti; tko ne leti, ne vrijedi" :D
Alfons Kauders

#581 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:
Alfons Kauders wrote: Koliko se god mi zajebavali na racun Neuma, ako se gleda cisto finansijski aspekt, to uopste nije los izbor. Cijene osjetno nize, ne mijenja se lova (i tu se ustedi 2-3% ovisno od provizije), manja boravisna taksa, jeftin smjestaj, nema roaminga itd.

Ma jok ja se nisam zajebavao nikad oko NEuma, cak sam pisao jako pozitivno o NEumu u postovima prije i to na ovoj temi kao i proslim. Samo ne mogu tvrditi da je nesto ok a nisam probao nista drugo, isto kao sto ja ne tvrdim za Hrv.
A meni konkretno Neum je nezgodan, ne volim nikako na onu stranu da putujem :) .
Sta ja znam, meni je Neum nekako komican, uopste nemas osjecaj da si na moru... Nema starog grada, nema prirodnih plaza, nema vinograda i borovine... Ali sto se tice cijena, da sam kratak i da negdje moram voditi zenu i dvoje djece na more - Neum bez problema.

Btw ako ikad ipak krenes na "onu stranu", obavezno posjetiti jedan lokal u M.Stonu... :wink: http://www.tripadvisor.com/Restaurant_R ... matia.html
Banksy

#582 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

gost iz ZG wrote:
Pitanje je šta će biti s ugostiteljima i kako će se cijene formirati do kraja godine ... Fiskalne kase ih deru, sve se kuca nema više vrdanja, već u aprilu imali su prijavljenog prometa kao za cijelu prošlu godinu, ali taj registrovani pojačani promet sad im još dodatno oporezuju na kraju godine po principu ko zaradi više platiće još više, tako da se Liniću i EU-i svi sjećaju majke i familije više puta dnevno ... Jedno je sigurno, neće više biti zarada kakvih je bilo dosada ...
gost iz ZG

#583 Re: hrvatska-more

Post by gost iz ZG »

evo, da ne ispadne da izmišljam :D
35 kn = 4,6 Eura
Image
Warashii

#584 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

@Alfons Kauders
heheh ma nisam ja mislio "ona strana" kao nest lose, moja je greska :) kad kazem "ona strana" mislim na put prema Mostaru, Stocu il Blagaju.
Ja sam iz Zenice pa put na more mi obicno znaci prem Bugojnu, Kupresu, Tomislavgradu i sl. :) i to su mi nekako dvije vrste puta, ovaj "moj" mi nekako "pitomiji", nekako brze se sretnem sa crvenicom i borovima a brze i osjetim miris mora :) .
Mada nebitno o kojoj strani se radi slike iz Kapetanove kuce izgledaju bas da te natjeraju da rovis po frizideru :) .
JA sam inace lud za "morskom hranom" , sve moguce vrste riba i morskih plodova dolaze u obzir, izuzev morskog goluba koji mi nesto nije prijao pa mi pokojni dida Ante psovao Boga jarca i svetu gospu sto pljujem uokolo veceru koju je on spremio, a ja klinjo bo tad :) .
Alfons Kauders

#585 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
gost iz ZG wrote:
Pitanje je šta će biti s ugostiteljima i kako će se cijene formirati do kraja godine ... Fiskalne kase ih deru, sve se kuca nema više vrdanja, već u aprilu imali su prijavljenog prometa kao za cijelu prošlu godinu, ali taj registrovani pojačani promet sad im još dodatno oporezuju na kraju godine po principu ko zaradi više platiće još više, tako da se Liniću i EU-i svi sjećaju majke i familije više puta dnevno ... Jedno je sigurno, neće više biti zarada kakvih je bilo dosada ...
Ja sam bio u maju i pocetkom juna, upravo kada su svi otvarali lokale (barem ovi sto ne rade zimi). Tacno je da Linicu svi jebu sta stignu, ali cijene su ostale iste kao prosle godine. Najveci problem je sto neki moraju placati vise racunovodje, radi veceg obima posla, ali to nije nista strasno. Ako neko na lokalu zaradi 50k-100k kuna godisnje, taj dodatni trosak nije strasan, vise im pici po zivcima nego novcaniku.

A neprijavljenog prometa nikad nije ni bilo puno, zato jer su inspekcije redovne i nemilosrdne... I jos su drasticno digli kazne zadnjih godina. Prije je npr. prekoracenje radnog vremena bilo 3,000kn, a sad te mogu opaliti do 30,000 + zapecatiti lokal na desetak dana, sto je u sezoni jos veci trosak. Cudi me da ima ugostitelja koji su imali toliko neprijavljenog da su vec u aprilu napravili vise nego prosle godine. Ili su imali kakvu jaku stelu u poreskoj, ili su imali muda do poda.
Alfons Kauders

#586 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:@Alfons Kauders
heheh ma nisam ja mislio "ona strana" kao nest lose, moja je greska :) kad kazem "ona strana" mislim na put prema Mostaru, Stocu il Blagaju.
Ja sam iz Zenice pa put na more mi obicno znaci prem Bugojnu, Kupresu, Tomislavgradu i sl. :) i to su mi nekako dvije vrste puta, ovaj "moj" mi nekako "pitomiji", nekako brze se sretnem sa crvenicom i borovima a brze i osjetim miris mora :) .
Mada nebitno o kojoj strani se radi slike iz Kapetanove kuce izgledaju bas da te natjeraju da rovis po frizideru :) .
JA sam inace lud za "morskom hranom" , sve moguce vrste riba i morskih plodova dolaze u obzir, izuzev morskog goluba koji mi nesto nije prijao pa mi pokojni dida Ante psovao Boga jarca i svetu gospu sto pljujem uokolo veceru koju je on spremio, a ja klinjo bo tad :) .
Aha... Picio sam i ja par puta tim putem, kada idem prema Splitu. Najveci mi je cirkus bio kad sam se jednom vracao kuci, pljusak ubi, napolju 15 stepeni, a ja se s mora vracam u Sarajevo - sa sjevera. Neobicno malo je reci... Al put je fakat gotivan, pogotovo dole oko Kupresa i Bugojna, kroz ona polja, pa klance, a nigdje zive duse... Jos ako ides u proljece kada sve iscvjeta i mirise, predobrooo

A u Kapetanovu zna navratiti raja iz Dubrovnika na rucak, sto dovoljno govori o kvalitetu... (+ nase guzonje iz Neuma, kad raja po seminarima cerupa svedske stolove, a ovi samo skoknu preko grane na skoljke) :D
Warashii

#587 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Alfons Kauders wrote: Aha... Picio sam i ja par puta tim putem, kada idem prema Splitu. Najveci mi je cirkus bio kad sam se jednom vracao kuci, pljusak ubi, napolju 15 stepeni, a ja se s mora vracam u Sarajevo - sa sjevera. Neobicno malo je reci... Al put je fakat gotivan, pogotovo dole oko Kupresa i Bugojna, kroz ona polja, pa klance, a nigdje zive duse... Jos ako ides u proljece kada sve iscvjeta i mirise, predobrooo

A u Kapetanovu zna navratiti raja iz Dubrovnika na rucak, sto dovoljno govori o kvalitetu... (+ nase guzonje iz Neuma, kad raja po seminarima cerupa svedske stolove, a ovi samo skoknu preko grane na skoljke) :D
Eh bas taj put, ja se nekako navikao na njeg pa mi ovaj na drugu stranu nekako klaustrofobican :) .
Evo bas citam na tripadvosor-u ovaj link sto si stavio vele sve ok samo cijene su mashalla :D tako da mozda nekad kad odigram bingo a do tada ujutro na riblju pijacu u Supetru il do Postira pa napravit nesto u vlastitoj reziji :)
Alhemicarkaa

#588 Re: hrvatska-more

Post by Alhemicarkaa »

Alfons Kauders wrote:
Uh, 30-40, pa to je i za Sarajevo dobra cijena - nema kvalitetnog rucka bez cenera, bez salate i ostalog. Matematika je cudna stvar - recimo da se ide na 15 dana... Svaki dan kuhas, peres sudje barem sat vremena - to je na kraju odmora 15 sati, dakle jedan dan odmora provedes kraj sudopera.
:shock:
Koliko to ti suđa uprljaš da ga pereš barem sat vremena :-) Plafon 15 minuta.
Alfons Kauders

#589 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Alhemicarkaa wrote:
Alfons Kauders wrote:
:shock:
Koliko to ti suđa uprljaš da ga pereš barem sat vremena :-) Plafon 15 minuta.
Rekao sam "kuhas i peres" sat vremena... Mislim moze mozda i brze, al poguzija sam... :D
nOrMaLaC

#590 Re: hrvatska-more

Post by nOrMaLaC »

Trebao bih akoBogda 10 jula ići za Srbiju, pa me zanima ima li iko iskustva sa graničnim prijelazom Šamac i Bajakovo? Je li bilo peglanja? :)
elcaliente

#591 Re: hrvatska-more

Post by elcaliente »

gost iz ZG wrote:
elcaliente wrote: Lave de mi malo molim te navedi neke cijene gore kod vas Rab/ Pag?
Interesuje me to piva, kafa , jelo i iznajmljivanje skutera( ovo me najvise interesuje ), cisto malo radi orijentacije, ove godine cu gore u taj dio, hvala ti.
8-)
Kao što sam rekao, ja sam (na pola) s Raba, pa ću o njem detaljnije: ( Euro= 7,5 kn)

-trajekt 85 kuna (auto+vozač), ostali 15, djeca 6 kn
-dvokrevetni apartman 30-40 Eura, soba malo jeftinija
-pivo ... malo od 12 kn, veliko od 15 kn na više
-kava ... od 5-6 kuna na više
-jelo ... prosječno od 50-60 kn (+ piće), pizza od 40 kn na više ... imaš reastorane s "dnevnim menuom" (juha, jelo, salata, kolač) za 6-7 Eura (45-50 kn)
-skuteri ... cca. 15 Eura=2 sata ili 25/30 Eura cijeli dan
To mislim na "cestovne" skutere; vodeni/morski skuteri su puno skuplji skoro 100 Eura/po satu; čamac 4 metra s motorom oko 70 Eura po danu/cca. 500-600 kn. Obavezno moraš imati dozvolu za plovidbu; nema više iznajmljivanja na "lijepe oči"

Cijene su manje-više podjednake na cijelom HR Jadranu - osim Dubrovnika, Opatije, Rovinja ... razlika je samo u kvaliteti usluge i profesionalnosti. Kod nas na "sjeveru" je malo Bosanaca, istina, znam da vam je daleko ...
Ipak, ovo moram ispričati; nije(samo) reklama!
Prošle godine sam imao kod sebe na otoku Rabu/gradu Rabu u pansionu, dva para iz Sarajeva-krasni, prekrasni ljudi. Bili su oduševljeni boravkom. Reći ću samo tj. citirati ih: "ovo je raj-vrijedi svaki kilometar puta što smo napravili"
E bas ti hvala, radi orijentacije.
Nas je troje uzeli smo bungalov u Novalji 30 metara od plaze i 150 metara od centra , uzeli smo 9 noci, 75EUR po noci.( kraj jula, pocetak augusta ) Imamo samo nasu terasu, rostilj, parking. 2 sobe, kuhinja i kupatilo.
Last edited by elcaliente on 27/06/2013 11:17, edited 1 time in total.
nedims

#592 Re: hrvatska-more

Post by nedims »

Hajte ljudi...pisite, konkretno...o kafanama i restoranima sa niskim cijenama...gdje se moze normalno rucati ili vecerati, a da nam jelo... cjenovno ne prisjedne. Od Neuma do Brela.
Maybach

#593 Re: hrvatska-more

Post by Maybach »

Kojim putem je najblize od Sarajeva do Raba?Na Zagreb ili Split?
Warashii

#594 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

http://www.viamichelin.com/

Organizuj sebi putovanje kako ti je volja .
amina_bl

#595 Re: hrvatska-more

Post by amina_bl »

Ima li kakvih friških informacija, kako se kreću cijene dvokrevetnih soba/studio apartmana na potezu Brele-Tučepi, znači Makarska rivijera, ne mora nužno biti Makarska.

A koliko su sobe u Neumu?
Tiger 033

#596 Re: hrvatska-more

Post by Tiger 033 »

VIZE I PUTOVNICE KONTRA TURIZMA

Umjesto u Makarsku, Rusi i Bosanci idu u Crnu Goru

Po podacima Turističke zajednice, u odnosu na isti datum prošle godine u Makarskoj se nalazi četiri posto manje turista nego lani u isto vrijeme. Trenutačno u gradu podno Biokova boravi 3.353 gostiju, u hotelima je prijavljeno 2.044 i taj dio je statistički gledano u manjem minusu od privatnih iznajmljivača, kojima je lipanj zbog kišnih dana na početku potpuno podbacio.

Privatni iznajmljivači na području Makarske već su u debelom minusu u odnosu na lipanj 2012. Najgore su prošli oni koji su se protekli par godina orijentirali na goste iz Rusije i Ukrajine. Uvođenje viza za Ruse odrazilo se na veliki broj otkazanih dolazaka, jer Rusi kojima nije problem dobiti vizu za Hrvatsku, moraju čekati desetak dana, priložiti nemali broj dokumenta i na kraju čekati u redu za podizanje – što se ljudima koji se spremaju na odmor jednostavno ne da.

Kako doznajemo od makarskih privatnih iznajmljivača, za dobivanje vize makarski domaćini moraju svojim ruskim gostima dostaviti nekoliko dokumenata, čak i potvrdu o kategorizaciji apartmana, da bi njihov gost mogao dobiti vizu za dolazak na makarsko more. Rusi zbog sve papirologije odustaju i odlaze u Crnu Goru, a još jedan od razloga nedolaska na makarsko primorje je problem što s dobivenom vizom ne mogu iz Makarske otići u posjet Dubrovniku, jer s takvom vizom imaju problema kod izlazaka iz Hrvatske kod Neuma te ponovnog ulaska u RH.

Osim smanjenog broja Rusa, osjetno je manji broj i gostiju iz Bosne i Hercegovine, jer kako doznajemo od turističkih djelatnika, velik broj Bosanaca će ići u Crnu goru za koju im nije potrebna biometrijska putovnica. Državljani BiH u Hrvatsku mogu samo s biometrijskom putovnicom, koja u BiH i nije tako jeftina, tako da plaćanje četiri-pet biometrijskih putovnica jednog člana obitelji predstavlja skoro pola ljetovanja u Crnoj Gori i ta destinacija će ove godine sasvim sigurno uzeti dio gostiju koji su se odmarali u Hrvatskoj, kazao nam je jedan privatni iznajmljivač iz Makarske, koji kaže da minus iz lipnja neće moći nadoknaditi u srpnju i kolovozu i da već sada može reći da će mu utržak ove godine biti manji u odnosu na 2012. godinu.

Ulazak Hrvatske u EU smanjit će broj gostiju i BiH i zbog tvrđih zakona prema onima koji nisu iz EU-a, među koji su državljani BiH, koji se tretiraju kao stranci, a po Uredbi o viznom režimu stranci moraju imati novca u vrijednosti 100 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Ako imaju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Prilikom prelaska granice BiH i Hrvatske, Bosanci i ostali izvan EU-a mogu unijeti samo male razumne količine hrane, a sve ostalo podliježe kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate, kao i medicinsku dokumentaciju za sve lijekove koje nose sa sobom.

Sve ovo sasvim sigurno odrazit će se na prvu turističku sezonu europske Hrvatske, mišljenja su turistički djelatnici s makarskog primorja, no na kraju ljeta će se zbrojiti sve i saznati koliko je Bosanaca došlo u Hrvatsku na desetodnevno ljetovanje sa 1.000 eura tj. 100 po danu boravka, i jesu li ih ostavili u Hrvatskoj.
gost iz ZG

#597 Re: hrvatska-more

Post by gost iz ZG »

elcaliente wrote: Nas je troje uzeli smo bungalov u Novalji 30 metara od plaze i 150 metara od centra , uzeli smo 9 noci, 75EUR po noci.( kraj jula, pocetak augusta ) Imamo samo nasu terasu, rostilj, parking. 2 sobe, kuhinja i kupatilo.
Novalja? Stara ili Nova?
ne znam koliko si star/mlad (ja sam 50+) ... Zrće je blizu par kilometara južno, tamo je ludnica, 24h dnevno ne spava se
inace, ak dolaziš s juga, na otok Pag ideš prek mosta kod Zadra ... trajekt je za nas sa sjevera
Maybach wrote:Kojim putem je najblize od Sarajeva do Raba?Na Zagreb ili Split?
a, jbga. dođe ti skoro na isto, mislim vremenski
OK. ipak je malo bliže prek Splita,; autocestom se "vracas" na sjever u Liku, izađeš u Otočcu ili Žutoj Lokvi (nakon Gospića), zatim starom cestom prek Velebita za Jablanac/Stinicu na trajekt ... i na otoku Rabu si. :-D
pogledaj google kartu
Tiger 033 wrote: Po podacima Turističke zajednice, u odnosu na isti datum prošle godine ...
... prema podacima TZ, u odnosu na isti datum prošle godine ... Hrvatska je zaradila 10% više od turizma,
svidjelo se to nekima ili ne!!!
elcaliente

#598 Re: hrvatska-more

Post by elcaliente »

@gost iz Zg,

Nova Novalja, Zrce i ti fazoni, imam 30 godina. :D Imam dvoje mladzih samnom od 26 god :D .

Inace idem vise puta godisnje preko vikenda u HR uz jedan veliki godisnji od 10 dana. 5-6 puta odprilike za sezonu svratim na more, nekako nemogu bez mora. A nama iz Ze nije ni daleko nesto posebno, preko Rostova i Kupresa brzisnki smo dole.
Last edited by elcaliente on 27/06/2013 14:33, edited 1 time in total.
gost iz ZG

#599 Re: hrvatska-more

Post by gost iz ZG »

javi se nakon "svega", postaj koju sliku ... i realno/pošteno reci opiši koliko smo tebe i tvoje društvo, mi Hrvati "maltretirali/ponižavali/mrzili ..." kak to neki ovdje opisuju

Uživaj, lijep i ugodan odmor želim :thumbup:
madner

#600 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Vidim ima efekta fiskalna disciplina. :D

Manje gostiju, manje nocenja ali veca zarada :D
Post Reply