Ja sam gledo u bilefeldu, ukucaj samo krankenpfleger ausbildung i koji grad hoces. Nadjes skolu da se upises ( najcesce traze A1 da bar nesto znas), a dom isto sam sebi trazis. Plata moze biti i 800-900 eura ali radis citav dan, ovo gdje sam ja bio nasao radis od 8-12 i dobijas prvu godinu 660 eura. Definitivno bolja opcija nego upisivati ovdje skolu. Imaju stalno upisni rokovi preko ljeta i kasnije tek u decembru.sarajevo999999 wrote:Znas li put ili neke linkove, bilo sta za taj upis, pretpostavljam da mislis Ausbildung? Evo ja bi sad to upisaokazo wrote:Idi direktno tamo i upisi medicinsku. Jest da nije plata neka, ali dobijas 700,800 i 900 eura tokom skolovanja. Ovdje ces se namuciti + dok drzavni polozis + treba to sve placati. Dok izganjas sve 5 godina. Tamo ces nakon trece dobiti poso.
Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
-
kazo
#576 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- ćiribiribela
#577 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Dom nije lako dobiti a ne mozes zivjeti u Njemackoj sa 660€ mjesecno, mada sumnjam da se i toliko dobija na taj nacin, poznanik je imao 400.
I nece mu trebati 5 godina da sve to odradi u Bosni, 2 godine maksimalno (sa pripravnickim). Drzavni nije tesko poloziti, placa se 200 KM. U Bihacu za to vanredno polaganje godina se placa 100KM i svaki ispit po 40KM.
I nece mu trebati 5 godina da sve to odradi u Bosni, 2 godine maksimalno (sa pripravnickim). Drzavni nije tesko poloziti, placa se 200 KM. U Bihacu za to vanredno polaganje godina se placa 100KM i svaki ispit po 40KM.
-
kazo
#578 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
To mozda u Bihacu, u Sarajevu ga nece nikad poloziti bez stele tj nece ga primiti da rade. Primjer moja djevojka
koliko je samo cekala da je ubace na staz i to ona dva puta stazirala,ccc. "Plata" zavisi vjerovatno od grada do grada, a i ja sam to pitao sto je tako malo. Oni kazu da je to tacno proracunato koliko tebi treba kao skolarcu da zivis mjesecno.
-
sarajevo999999
#579 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Mislim da ona misli na vanredno polaganje srednje skole. A inace sam slao aplikacije za Ausbildung, bez uspjeha.kazo wrote:To mozda u Bihacu, u Sarajevu ga nece nikad poloziti bez stele tj nece ga primiti da rade. Primjer moja djevojkakoliko je samo cekala da je ubace na staz i to ona dva puta stazirala,ccc. "Plata" zavisi vjerovatno od grada do grada, a i ja sam to pitao sto je tako malo. Oni kazu da je to tacno proracunato koliko tebi treba kao skolarcu da zivis mjesecno.
-
bumerangss
#580 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
U Sa na Bjelavama u Srednjoj med skoli gdje je opsti smjer ne treba ti stela a vanredan upis a ni za polaganje i nije nimalo tesko i zavrsis sve za dvije godine. Pripravnicki mozes odraditi kad god zelis na Kosevu u UKCS ali besplatno tj nit ti sta njima placas a nit ti dobivas ni platu ni topli ni prevoz ali to odradis za 6 mjeseci koliko po zakonu mora trajati i to na 4 klinike po 5 radnih dana, pa na 4 klinike po 10 radnih dana pa u Hitnoj dvije sedmice i 4 sedmice u Domu zdravlja tj nekoj od ambulanti porodicne medicine i trebalo bi se predavanja slusti 8 sedmica ali se slusaju samo 2 dana po 2 sata i to je tih pola godine pripravnickog i nakon toga se polaze strucni ispit u kantonalnom ministarstvu zdravstva sto kosta 170KM i nije tesko ako nabavis par skripti. nakon polozenog ispita ides na Visnjik u komoru med sestara i tehnicara i tuj ti treba 50KMkazo wrote:To mozda u Bihacu, u Sarajevu ga nece nikad poloziti bez stele tj nece ga primiti da rade. Primjer moja djevojkakoliko je samo cekala da je ubace na staz i to ona dva puta stazirala,ccc. "Plata" zavisi vjerovatno od grada do grada, a i ja sam to pitao sto je tako malo. Oni kazu da je to tacno proracunato koliko tebi treba kao skolarcu da zivis mjesecno.
-
sarajevo999999
#581 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Mislim da se srednja moze za 1 godinu zavrsiti, tako sam cuo.bumerangss wrote:U Sa na Bjelavama u Srednjoj med skoli gdje je opsti smjer ne treba ti stela a vanredan upis a ni za polaganje i nije nimalo tesko i zavrsis sve za dvije godine. Pripravnicki mozes odraditi kad god zelis na Kosevu u UKCS ali besplatno tj nit ti sta njima placas a nit ti dobivas ni platu ni topli ni prevoz ali to odradis za 6 mjeseci koliko po zakonu mora trajati i to na 4 klinike po 5 radnih dana, pa na 4 klinike po 10 radnih dana pa u Hitnoj dvije sedmice i 4 sedmice u Domu zdravlja tj nekoj od ambulanti porodicne medicine i trebalo bi se predavanja slusti 8 sedmica ali se slusaju samo 2 dana po 2 sata i to je tih pola godine pripravnickog i nakon toga se polaze strucni ispit u kantonalnom ministarstvu zdravstva sto kosta 170KM i nije tesko ako nabavis par skripti. nakon polozenog ispita ides na Visnjik u komoru med sestara i tehnicara i tuj ti treba 50KMkazo wrote:To mozda u Bihacu, u Sarajevu ga nece nikad poloziti bez stele tj nece ga primiti da rade. Primjer moja djevojkakoliko je samo cekala da je ubace na staz i to ona dva puta stazirala,ccc. "Plata" zavisi vjerovatno od grada do grada, a i ja sam to pitao sto je tako malo. Oni kazu da je to tacno proracunato koliko tebi treba kao skolarcu da zivis mjesecno.
- jalle
#582 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
DA li je kod promjene posla potrebno ponovo predavati aplikaciju u ambasadi /agenciji ?
-
LetsPlay
#583 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Prošao sam svu ovu proceduru oko zapošljavanja..
Bio u Njemačkoj nekim svojim drugim poslom..i mislim uskoro opet ići.
Ako ima neka dama koja se sprema na put neka se slobodno javi mogu prenijeti svoja iskustva i znanja
Bio u Njemačkoj nekim svojim drugim poslom..i mislim uskoro opet ići.
Ako ima neka dama koja se sprema na put neka se slobodno javi mogu prenijeti svoja iskustva i znanja
- Rockefeller
#584 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Je li iko dobio Ausbildung preko Zavoda za zapošljavanje?
-
emina771
#585 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Da li možda ima neko ko studira medicinu u Njemačkoj ?
-
soxx
#586 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Gledam idu sad i ovi sto nemaju medicinske skole tamo se skolovati. Zna li iko kako se moze covjek prijavit? Treba li odmah njemacki polozit. Kako je za zivit sa tim novcem sto dobijes?
-
5korpus
#587 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Moras imat B1 polozen.
-
soxx
#588 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
I sta dalje onda ?
-
5korpus
#589 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Znam momka koji je prije par mjeseci polozio B1, otisao gore u München i upisao (vjerovatno) neku srednju-visu medicinsku skolu 3+2 god.
Stan dijeli sa 2 osobe i placa ga oko 300€, to je sve sto znam.
Stan dijeli sa 2 osobe i placa ga oko 300€, to je sve sto znam.
- Rockefeller
#590 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Drug ima nekih 900 eura neto. Dok plati stan od 275 ostane mu 625 eura. Školu prvih šest mjeseci reče mi da plaća 100 eura. ostane mu 500. Jebiga, snalazi se momak.soxx wrote:Gledam idu sad i ovi sto nemaju medicinske skole tamo se skolovati. Zna li iko kako se moze covjek prijavit? Treba li odmah njemacki polozit. Kako je za zivit sa tim novcem sto dobijes?
Meni će biti nekih 700 eura neto plata s tim da ću naći još jedan posao od 450 eura zarade mjesečno. Živjet' ću kod bliže rodbine i plaćat' ću nešto kirije i hrane. Sve se može kad se hoće. U pitanju je Ausbildung za njegovatelja.
-
kalimerokalimero
#591 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Zdravo, moze li mi neko reci koji su najcesci razlozi odbijenice iz ZAV-a?
Znam da ima i onih koji su dobili odbijenicu, kako dalje...?
Hvala
Znam da ima i onih koji su dobili odbijenicu, kako dalje...?
Hvala
-
armminn
#592 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ovi sto gore upisuju ausbuilding nek mi se jave na pp treba mi pomoc
- Rockefeller
#593 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Reciarmminn wrote:Ovi sto gore upisuju ausbuilding nek mi se jave na pp treba mi pomoc
- golic
#594 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Kaakv je to stan 275 EUR - to je cijena mozda za krevat u stanu ?Rockefeller wrote:Drug ima nekih 900 eura neto. Dok plati stan od 275 ostane mu 625 eura. Školu prvih šest mjeseci reče mi da plaća 100 eura. ostane mu 500. Jebiga, snalazi se momak.soxx wrote:Gledam idu sad i ovi sto nemaju medicinske skole tamo se skolovati. Zna li iko kako se moze covjek prijavit? Treba li odmah njemacki polozit. Kako je za zivit sa tim novcem sto dobijes?
Meni će biti nekih 700 eura neto plata s tim da ću naći još jedan posao od 450 eura zarade mjesečno. Živjet' ću kod bliže rodbine i plaćat' ću nešto kirije i hrane. Sve se može kad se hoće. U pitanju je Ausbildung za njegovatelja.
- Rockefeller
#595 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Soba. Inače jednosoban stan je cca 400 eura.golic wrote:Kaakv je to stan 275 EUR - to je cijena mozda za krevat u stanu ?Rockefeller wrote:Drug ima nekih 900 eura neto. Dok plati stan od 275 ostane mu 625 eura. Školu prvih šest mjeseci reče mi da plaća 100 eura. ostane mu 500. Jebiga, snalazi se momak.soxx wrote:Gledam idu sad i ovi sto nemaju medicinske skole tamo se skolovati. Zna li iko kako se moze covjek prijavit? Treba li odmah njemacki polozit. Kako je za zivit sa tim novcem sto dobijes?
- golic
#596 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Zavisi gdje, moj rodjak placa garsonjeru u Frankfurtu 900 EUR.Soba. Inače jednosoban stan je cca 400 eura.
-
didzej1602
#597 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Rockefeller wrote: Drug ima nekih 900 eura neto. Dok plati stan od 275 ostane mu 625 eura. Školu prvih šest mjeseci reče mi da plaća 100 eura. ostane mu 500. Jebiga, snalazi se momak.
Kako si nasao taj Ausbildung? preko neta, ili si licno u Njemackoj trazio?
-
sarajevo999999
#598 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Kakva je situacija sa poslom njegovateljice u Austriji, zasto raja ne ide tamo?
- ćiribiribela
#599 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
BiH ima sporazum sa Dojclandom u vezi medicinara, pa nije tesko dobiti radnu dozvolu.sarajevo999999 wrote:Kakva je situacija sa poslom njegovateljice u Austriji, zasto raja ne ide tamo?
-
sarajevo999999
#600 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hvala na odgovoru, međutim zanima me ako se neko odluči za Austriju hoce li na posljetku moci dobiti radnu dozvolu tj. bez problema se zaposliti kao i u Njemačkoj.ćiribiribela wrote:BiH ima sporazum sa Dojclandom u vezi medicinara, pa nije tesko dobiti radnu dozvolu.sarajevo999999 wrote:Kakva je situacija sa poslom njegovateljice u Austriji, zasto raja ne ide tamo?