Ali u Sarajevu ima dosta vise korisnika, mislim zar se moze naci ikakvo opravdanje za ovakvo poslovanje toplana?karanana wrote:ali im je ulazna cijena energenta manja jer dolazi iz termoelektrane.
Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
-
mahalas505
#576 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- salik79
#577 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja i?! Nije to neki nus produkt, nego para koja se mogla iskoristiti za proizvodnju el.energije. Uostalom, zasto gospoda ne dovedose tu istu energiju iz Kaknja?Naravno, lakse im plinovode za ruski plin razvuci i onda osnovati tri firme, u koje ce uhljebiti svoju glasacku masineriju , koje krajnji kupac mora izdrzavati.karanana wrote:ali im je ulazna cijena energenta manja jer dolazi iz termoelektrane.
- Qler
#578 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ne radi ni Tuzla, plus Tuzla od elektrane ja mislim dobija toplu vodu. Tako da umjesto da se voda hladi u elektrani, ona se hladi kroz konzum, stanove i sl. i vraca se opet na pregrijavanje za pogon turbina. Tako da oni prakticno dzaba dobijaju toplotnu energiju. To je trebalo i u Sarajevo uvesti, cak ima i plan i sve rijeseno od TE Kakanj da se uzima topla voda, ali nekome ne odgovara...
-
mahalas505
#579 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Jel to pak znaci da cjena moze biti jos niza, samim tim prica o trzisnim cjenama pada u vodu.Qler wrote:Ne radi ni Tuzla, plus Tuzla od elektrane ja mislim dobija toplu vodu. Tako da umjesto da se voda hladi u elektrani, ona se hladi kroz konzum, stanove i sl. i vraca se opet na pregrijavanje za pogon turbina. Tako da oni prakticno dzaba dobijaju toplotnu energiju. To je trebalo i u Sarajevo uvesti, cak ima i plan i sve rijeseno od TE Kakanj da se uzima topla voda, ali nekome ne odgovara...
- Qler
#580 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Moze biti niza ako dobiju paru iz TE, ali oni sada placaju plin. Kontas? Ne moze nize...
-
mahalas505
#581 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ma nisi shvatio sta sam htio reci, jer nadovezao sam na tvoje predhodne postove da treba da smo jos i zahvalni sto imamo ovakve cjene s obzirom kakve imaju u Travniku. Moje shvatanje je da mogu i nize. Ali dok je je ovoliki javasluk u javnim i komunalnim preduzecima nema sanse.Qler wrote:Moze biti niza ako dobiju paru iz TE, ali oni sada placaju plin. Kontas? Ne moze nize...
- Qler
#582 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ma javasluk je na sve strane... samo narod ne konta neke stvari. Npr. ne placaju sad toplanama i prizivaju privatizaciju, kad dodje privatizacija svi koji ne placaju, i koji nisu placali ce uredno na sud. I sve ce iskihati, i onda nece valjati privatnik...
Treba uraditi sistematizaciju u javnim preduzecima, pogotovo komunalnim, vodovd, park, rad, gras, toplane... sve je to katastrofa. Moj rodjak radi u vodovodu i kazem mu ja imate viska radnika, kaze on nemamo, imamo manjak radnika, imamo visak neradnika.. kako koji direktor dodje samo dovede nove, a stari ostanu i tako se stvaraju radna mjesta koja nicemu ne sluze...
Treba uraditi sistematizaciju u javnim preduzecima, pogotovo komunalnim, vodovd, park, rad, gras, toplane... sve je to katastrofa. Moj rodjak radi u vodovodu i kazem mu ja imate viska radnika, kaze on nemamo, imamo manjak radnika, imamo visak neradnika.. kako koji direktor dodje samo dovede nove, a stari ostanu i tako se stvaraju radna mjesta koja nicemu ne sluze...
-
mahalas505
#583 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja ne prizivam privatizaciju komunalnih i strateskih preduzeca(vodovod, elektrodistribucija, toplane, javni prevoz), to gdje je god uradjeno samo je nanijeto zlo stanovinistvu.Qler wrote:Ma javasluk je na sve strane... samo narod ne konta neke stvari. Npr. ne placaju sad toplanama i prizivaju privatizaciju, kad dodje privatizacija svi koji ne placaju, i koji nisu placali ce uredno na sud. I sve ce iskihati, i onda nece valjati privatnik...
Medjutim, jedan primjer gluposti toplana , a isti je i vodovod, ne ugradjivanje brojaca. Ljudima se precedura oko uvodjenja istih toliko otezavala da to nije normalno, samo da bi imali pokrice za nerad i javasluk. Po meni je to najrealnije da platicas koliko potrosis. Ove gluposti da placas pasivno zagrijavanje od ostalih stanova je porez za budale. Kaze se kolika je cjena po jedinici toplote i to je to, ne moze jednostavnije.
- Qler
#584 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Meni nije jasno, plin kupuje BHGas prodaje ga Sarajevo gas-u, koji ga onda prodaje Toplanama... tu je po meni neko viska, ili se neko treba pripojiti nekome...
- holowey
#585 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
cut the middleman... bhgas kao veletrgovac sklapa velike ugovore i nabavlja plin... sarajevogas radi maloprodaju... nisam siguran da je izvodivo ukinuti maloprodaju...Qler wrote:Meni nije jasno, plin kupuje BHGas prodaje ga Sarajevo gas-u, koji ga onda prodaje Toplanama... tu je po meni neko viska, ili se neko treba pripojiti nekome...
zasto kupujes hljeb u maloprodaji, sto ne ides u velepekaru? ili sto ne odes u mlin da kupis brasno nego kupis u maloprodaji?
-
Naslovnica
#586 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
A zašto ne bi BH Gas imao i maloprodaju, tj zašto se ne bi Sarajevogas stavio pod BH Gas?holowey wrote:cut the middleman... bhgas kao veletrgovac sklapa velike ugovore i nabavlja plin... sarajevogas radi maloprodaju... nisam siguran da je izvodivo ukinuti maloprodaju...Qler wrote:Meni nije jasno, plin kupuje BHGas prodaje ga Sarajevo gas-u, koji ga onda prodaje Toplanama... tu je po meni neko viska, ili se neko treba pripojiti nekome...
zasto kupujes hljeb u maloprodaji, sto ne ides u velepekaru? ili sto ne odes u mlin da kupis brasno nego kupis u maloprodaji?
Naravno, odgovor se sam nameće - gdje bi sa silnim dajdžićima i amidžićima iz Sarajevogasa!?
- holowey
#587 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
bla bla bla, jada jada jada... to mislis da u bhgasu nema dajdzica i amidzica? nase cijelo drustvo se sastoji od dajdzica i amidzica, svaka pora, svaka oblast, od najdublje rupe do najviseg vrha, sve su tu dajdzici i amidzici... i ti isti da se nadjes u poziciji ne bi bio nista drugaciji...Naslovnica wrote:A zašto ne bi BH Gas imao i maloprodaju, tj zašto se ne bi Sarajevogas stavio pod BH Gas?holowey wrote:cut the middleman... bhgas kao veletrgovac sklapa velike ugovore i nabavlja plin... sarajevogas radi maloprodaju... nisam siguran da je izvodivo ukinuti maloprodaju...Qler wrote:Meni nije jasno, plin kupuje BHGas prodaje ga Sarajevo gas-u, koji ga onda prodaje Toplanama... tu je po meni neko viska, ili se neko treba pripojiti nekome...
zasto kupujes hljeb u maloprodaji, sto ne ides u velepekaru? ili sto ne odes u mlin da kupis brasno nego kupis u maloprodaji?![]()
Naravno, odgovor se sam nameće - gdje bi sa silnim dajdžićima i amidžićima iz Sarajevogasa!?
cinjenica ostaje da maloprodaja mora postojati, a nesto poput plina koje bi obuhvatalo istovremeno i veleprodaju i maloprodaju bi bilo preglomazno i jako tesko za upravljanje... tek bi tu bilo mjesta i za amidzine svalerke tetkinu djecu...
najbolje je ovako raspravu skrenuti na neku drugu pricu, da se popuste malo toplane... jer nije do toplana, sarajevogas je kriv
-
Naslovnica
#588 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Šta ba bla bla bla, jada jada jada!?bla bla bla, jada jada jada... to mislis da u bhgasu nema dajdzica i amidzica? nase cijelo drustvo se sastoji od dajdzica i amidzica, svaka pora, svaka oblast, od najdublje rupe do najviseg vrha, sve su tu dajdzici i amidzici... i ti isti da se nadjes u poziciji ne bi bio nista drugaciji...holowey wrote:cut the middleman... bhgas kao veletrgovac sklapa velike ugovore i nabavlja plin... sarajevogas radi maloprodaju... nisam siguran da je izvodivo ukinuti maloprodaju...Naslovnica wrote:[quote="holowey"[quote="Qler"Meni nije jasno, plin kupuje BHGas prodaje ga Sarajevo gas-u, koji ga onda prodaje Toplanama... tu je po meni neko viska, ili se neko treba pripojiti nekome...
zasto kupujes hljeb u maloprodaji, sto ne ides u velepekaru? ili sto ne odes u mlin da kupis brasno nego kupis u maloprodaji?/quote]
A zašto ne bi BH Gas imao i maloprodaju, tj zašto se ne bi Sarajevogas stavio pod BH Gas?![]()
cinjenica ostaje da maloprodaja mora postojati, a nesto poput plina koje bi obuhvatalo istovremeno i veleprodaju i maloprodaju bi bilo preglomazno i jako tesko za upravljanje... tek bi tu bilo mjesta i za amidzine svalerke tetkinu djecu...
najbolje je ovako raspravu skrenuti na neku drugu pricu, da se popuste malo toplane... jer nije do toplana, sarajevogas je kriv
Ja samo kažem činjenice, a ti reci ako sam šta slagao.
Krivi su svi odreda, kriv je sistem.
Ima D&A u svim firmama, ali ukidanjem jedne firme bilo bi ih manje, siguran sam.
Mora se krenuti od nečega, mislim da bi ukidanje Sarajevogasa bio korak u pravom smjeru.
BTW - Pišam se ja na sve njih odreda, a posebno po Sarajevogasu jer imam osjećaj da si nešto plaho vezan za njih?
- holowey
#589 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
opet ti po plinu, kao da je cijena plina jedini razlog gubicima na racunu toplana...sto ne pisete o lelemudanima iz toplana koji za promjenu jednog ventila, pazi 1, j e d n o g ventila, posalju cetvoricu, znaci 4, cetiri covjeka, od kojih jedan stvarno radi, a druga trojica se zajebavaju?Naslovnica wrote:Šta ba bla bla bla, jada jada jada!?holowey wrote:bla bla bla, jada jada jada... to mislis da u bhgasu nema dajdzica i amidzica? nase cijelo drustvo se sastoji od dajdzica i amidzica, svaka pora, svaka oblast, od najdublje rupe do najviseg vrha, sve su tu dajdzici i amidzici... i ti isti da se nadjes u poziciji ne bi bio nista drugaciji...Naslovnica wrote: A zašto ne bi BH Gas imao i maloprodaju, tj zašto se ne bi Sarajevogas stavio pod BH Gas?![]()
Ja samo kažem činjenice, a ti reci ako sam šta slagao.
Krivi su svi odreda, kriv je sistem.
Ima D&A u svim firmama, ali ukidanjem jedne firme bilo bi ih manje, siguran sam.
Mora se krenuti od nečega, mislim da bi ukidanje Sarajevogasa bio korak u pravom smjeru.
BTW - Pišam se ja na sve njih odreda, a posebno po Sarajevogasu jer imam osjećaj da si nešto plaho vezan za njih?![]()
sto ne pisete o toplanama koje skinu gusani radijator a postave limeni?
gubici ne nastaju samo na plinu, pogledaj izvjestaj o poslovanju pa skontaj gdje su gubici...
najlakse je dreknuti "pazi vuk" da niko ne vidi sta se u toplanama radi (a ovo je tema o toplanama a ne sarajevogasu, bhgasu, energopetrolu, qrtzu paltzu tj bilo kojem drugom dobavljacu)
- karanana
#590 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
zar toplane kao klijent i kupac gasa pripadaju maloprodaji?
- holowey
#591 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
da li toplane preprodaju dalje plin? ili su krajnji korisnik? sarajevogas prodaje plin krajnjim korisnicima i toplane su medju njima...jbg, ne mogu preskociti sagas i kupiti od bhgasa, isto kao sto ne mogu preskociti sve njih i kupiti iz srbije, madjarske, rusijekaranana wrote:zar toplane kao klijent i kupac gasa pripadaju maloprodaji?
- karanana
#592 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
pa na primjer ni birac iz zvornika ne prodaje dalje gas nego je krajnji kupac pa ga ipak kupuje od bh gasa. siguran sam da ima jos mnogo kupaca pravnih lica koji kupuju direktno od bh gasa a krajnji su kupci. kako to elektroprivreda nema sarajevostruju?
ali dobro, mislim da to nema veze. mislim, vjerovatno ima koji fening i za middlemana, i po meni sarajevogas ni u kom slucaju nije potreban, ali u globalu mislim da nije toliko relevantno. osim sto smo uhljebili neke s nasom lovom. ali neka.
ali dobro, mislim da to nema veze. mislim, vjerovatno ima koji fening i za middlemana, i po meni sarajevogas ni u kom slucaju nije potreban, ali u globalu mislim da nije toliko relevantno. osim sto smo uhljebili neke s nasom lovom. ali neka.
-
vphz
#593 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Tarifni sistem sa metodologijom obračuna
isporučene toplotne energije ima li iko ovaj Tarifni sistem ili barem neki link gdje se može pogledati? U članu 13. stav 5. Uredbe kaže se da tokom važenja ugovora stranke u cijelosti prihvaćaju odredbe ove Uredbe i Tarifnog sistema.... mene konkretno interesuje ovaj Tarifni sistem jer je u njemu propisan i paušal od 40%(ispravite me ako griješim) za one koji su isključili grijanje. Eto ako neko ima mogućnost unaprijed zahvlajujem!!!! Baš me intersuje kako su to došli do 40% paušala i kako su povezali obavezu da to neko plaća iako nema potpisan nikakv ugovor!!!
isporučene toplotne energije ima li iko ovaj Tarifni sistem ili barem neki link gdje se može pogledati? U članu 13. stav 5. Uredbe kaže se da tokom važenja ugovora stranke u cijelosti prihvaćaju odredbe ove Uredbe i Tarifnog sistema.... mene konkretno interesuje ovaj Tarifni sistem jer je u njemu propisan i paušal od 40%(ispravite me ako griješim) za one koji su isključili grijanje. Eto ako neko ima mogućnost unaprijed zahvlajujem!!!! Baš me intersuje kako su to došli do 40% paušala i kako su povezali obavezu da to neko plaća iako nema potpisan nikakv ugovor!!!
- Deeney
#594 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Vezano za sam naziv teme "Toplane iskljucuju grijanje neplatisama", imam pitanje - zasto Toplane iskljucuju grijanje platisama?!?! Vec dva dana dolazim s posla u leden stan, grijanja nema do ujutro, jucer pustili u pola 7, a jutro u pola 8! Jeste bilo malo toplije ovih dana, ali navece je ipak svjeze, daj ukljuci ga makar sat vremena! Pa jos smo u grijnoj sezoni, zar ne?
- mayab
#595 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Smradovi prokleti, jutros sam im slao email, vani samo 4 stepena, a oni ne pale grijanjeDeeney wrote:Vezano za sam naziv teme "Toplane iskljucuju grijanje neplatisama", imam pitanje - zasto Toplane iskljucuju grijanje platisama?!?! Vec dva dana dolazim s posla u leden stan, grijanja nema do ujutro, jucer pustili u pola 7, a jutro u pola 8! Jeste bilo malo toplije ovih dana, ali navece je ipak svjeze, daj ukljuci ga makar sat vremena! Pa jos smo u grijnoj sezoni, zar ne?
- Kemo BA
#596 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Oni kojima su iskljucili grijanje u vecini slucajeva dogrijavaju susjedne stanove a ne uzimaju toplotu od njih. Vecina se iskljucila nezadovoljna uslugom, kvalitetom i cjenom iste, Tako npr jedan stan od 100m2 plati za usluge grijanja tokom godine cca vrijednost od 20 do 25 m3 drva. Sa tom kolicinom ljudi zagrijavaju kuce od 200 m2 i to sa ne bas najboljom toplotnom izolacijom.vphz wrote:Tarifni sistem sa metodologijom obračuna
Ove godine zima jako blaga, utrošak energenta - plina minimalan i opet problem.
Kada ce svatiti da su problem oni a ne potrošaci?
Gdje su pare od energenta i šta bi bilo da zima nije bila ovako blaga?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#597 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
ko sere po toplanama svima želim sreću s jeftinijim drvima 
- jazzer
#598 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Smrzajem se u stanu iako sam i februarski racun platio, ne dugujem im ni marku.
Prehladjen sam, dijete mi ima temparaturu..a radijatori skoro pa hladni. Da mi neko ne bi
po tom osnovu palamudio, proslo ljeto sam i stolariju promijenio pa nije to razlog hladnog stana.
Stoka jedna nesposobna. Dodje mi da pare kojima placam racune iskoristim za neku
drugu namjenu pa nek' i mene tuze sve im je*em.
Prehladjen sam, dijete mi ima temparaturu..a radijatori skoro pa hladni. Da mi neko ne bi
po tom osnovu palamudio, proslo ljeto sam i stolariju promijenio pa nije to razlog hladnog stana.
Stoka jedna nesposobna. Dodje mi da pare kojima placam racune iskoristim za neku
drugu namjenu pa nek' i mene tuze sve im je*em.
- drndalo
#599 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Nisu skoro hladni, nego su od 10 sati hladni... Odavno nije bila blaza zima, a odavno se manje ogrijao nisam... Sta ce, valja ustediti na osnovnoj djelatnosti, ne i na ostalim troskovima...
- starii
#600 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
odjavite se fino, kupite klimu inverter i ko ih jebe...odvrnes sebi koliko hoces....