Peljeski most zele graditi!

Post Reply

Peljeski most

se nesmije graditi jer onemogucava buducu izgradnju luke
48
22%
se nesmije graditi iz drugih razloga
24
11%
neka se gradi ali treba biti dovoljno visok kako bi mogli brodovi proci
76
35%
neka se gradi svakako
60
27%
nemam stav
12
5%

Total votes: 220

gost iz ZG

#576 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gost iz ZG »

8-)
nakon mali milion "pametnih" prijedloga i "rješenja" ... ako mogu i ja s jednim:

BiH kopa podmorski tunel od Neuma - do malo iza otoka Visa i Palagruže ... i na "otvorenom-međunarodnom" moru ste
sredoje

#577 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sredoje »

gost iz ZG wrote: BiH kopa podmorski tunel od Neuma - do malo iza otoka Visa i Palagruže ... i na "otvorenom-međunarodnom" moru ste

Podzemnu žičaru :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#578 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by JoseMujica »

mijenjam nedovršenu Trebevićkuu, za jednako nedovršenu, podzemnu, Palgrušku žičaru.
šifra: Morski vuk iz Bugojna
hercegovac_pravi

#579 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by hercegovac_pravi »

jiji wrote:
hercegovac_pravi wrote:
sredoje wrote: "Suverenost" ostvaruje samo ako joj terit. more doticu medj. vode, inace ima "samo" pravo neskodljivog prolaza
Ne bi bilo zgoreg da pročitaš napisano prije već što odgovoriš... :-)
BiH nema dodir svojih ter.voda sa medunarodnim vodama
tAko da nije. Ono na sto se pozivaju vasi "strucnjaci" je da je BiJ za vrjeme Yu imala nesmetan pristup medunarodnim vodama i da bi bilo pravedno da i dalje imaju,a toga u medun
arodnom pravu nema. Na takvoj te
zi je inzistirala i Slo jer zna da po medunarodnom pravu nije pomorska zemlja. Nemoj brkati sto bi bilo pravedno s onim sto kaze UN-ova konvencija o pravu mora. Kako god da okrenes most ce se graditi na teritoriju Hr uz uvazavanje prava BiH na nesmetan prolaz.
De svaga vam potavite više tu UN povelju na koju se toliko pozivate. I naravno da je BiH pomorska zemlja. To je bar jasno svakome sa zrnom ozbiljnjeg obrazovanja.
hercegovac_pravi

#580 Re: Peljeski most zele graditi!

JohnnyS wrote:Ma pravi hercegovac je baš simpa, da postoji neka tema o Grudama ili Posušju uvjaravao bi nas da su Bošnjaci tamo većina :D

Opet kažem, nema teoretske, ali teoretske šanse da će se most graditi ikada tako da se džaba i ložite i svađate i riskirate baniranje. Premda, kao što sam jednom davno rekao, svim borcima za jedinstvenu i nedjeljivu BiH trebalo bi biti drago ovo hrvatsko navlačenje za most jer to znači da je Hrvatska odustala od svih teritorijalnih pretenzija prema BiH...
Ma jok bola, ništa te ja ne uvjeravam. Čak niti pokušavam. Samo nešto kontam, šta bi ti reko da je neko npr. 96-te pomenuo da će Jajce biti Bošnjački grad ili da će u Stocu opet živjeti skoro 70% Bošnjaka ili da će ti u Vitezu gradonačelnik biti Bošnjo..itd..itd.. :zzzz: Bilo bi "simpa" jelde :D

A sad malo o mostu. Most će se graditi, u to nema nikakve sumnje. Ne radi se tu o nekakvom tjeranju inata već o čistoj pragmatičnosti i usklađivanju sa EU standardima. Naravno da se naše suvereno pravo na pristup međunarodnim plovnim putevima mora poštovati (sve prema međunarodnim zakonima i pravu pomorske zemelje o nesmetanom kretanju ljudi i roba) a kakav će most biti...plaho me zaboli.... :bih:
hercegovac_pravi

#581 Re: Peljeski most zele graditi!

gost iz ZG wrote:8-)
nakon mali milion "pametnih" prijedloga i "rješenja" ... ako mogu i ja s jednim:

BiH kopa podmorski tunel od Neuma - do malo iza otoka Visa i Palagruže ... i na "otvorenom-međunarodnom" moru ste
Zašto bi to radili kad je SUVERENO pravo Bosne i Hercegovine da odlučuje o svome pristupu međunarodnim vodama :-)

Jeli vi fakat ne kontate da se tu Hrvatska ništa ne pita kao i da su te stvari riješene ima 40 godina? Svašta, umislili ljudi da imaju pravo blokirati pristup međunarodnim vodama....ali haj nema veze, niste naučili lekciju sa Slovenijom..slijedi popravni :wink:
jiji

#582 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by jiji »

hercegovac_pravi wrote:
sredoje wrote: "Suverenost" ostvaruje samo ako joj terit. more doticu medj. vode, inace ima "samo" pravo neskodljivog prolaza
BiH nema dodir svojih ter.voda sa medunarodnim vodama
tAko da nije. Ono na sto se pozivaju vasi "strucnjaci" je da je BiJ za vrjeme Yu imala nesmetan pristup medunarodnim vodama i da bi bilo pravedno da i dalje imaju,a toga u medun
arodnom pravu nema. Na takvoj te
zi je inzistirala i Slo jer zna da po medunarodnom pravu nije pomorska zemlja. Nemoj brkati sto bi bilo pravedno s onim sto kaze UN-ova konvencija o pravu mora. Kako god da okrenes most ce se graditi na teritoriju Hr uz uvazavanje prava BiH na nesmetan prolaz.
De svaga vam potavite više tu UN povelju na koju se toliko pozivate. I naravno da je BiH pomorska zemlja. To je bar jasno svakome sa zrnom ozbiljnjeg obrazovanja.[/quote]

Onda nitko nema ozbiljno obrazovanje osim tebe,po nijednoj karti od raspada Juge nikad nitko nije ucrtao dodir teritorijalnog mora BiH sa Međunarodnim vodama,a to ti je definicija pomorske zemlje.
Cak i Pomorsko društvo BiH na svojim najoptimisticnijjim kartama nema to ucrtano.
ovo ti je karta pomorske granice
http://hamdocamo.files.wordpress.com/20 ... imorja.jpg

http://hamdocamo.wordpress.com/2012/10/ ... ska-karta/

http://www.vecernji.hr/vijesti/bih-geod ... nak-438798

a sad ti koji si ocito popio svu pamet svijeta stavi kartu na kojoj BiH ima dodir sa Medunarodnim vodama,a da ju nisi nacrtao ti niti tvoja baba.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Konvencija ... pravu_mora
gost iz ZG

#583 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by gost iz ZG »

IQ
... An intelligence quotient, or IQ, is a score derived from one of several standardized tests designed to assess intelligence.
sredoje

#584 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sredoje »

hercegovac_pravi wrote: De svaga vam potavite više tu UN povelju na koju se toliko pozivate. I naravno da je BiH pomorska zemlja. To je bar jasno svakome sa zrnom ozbiljnjeg obrazovanja.
Ti mješaš pojam pomorske zemlje sa teritorijalnim vodama, unutarnjim vodama...

Tebi puno toga nije jasno oko ovoga...
sredoje

#585 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sredoje »

jiji wrote:a to ti je definicija pomorske zemlje.

Pomorska si zemlja čim imaš morsku obalu. Nema to veze sa doticajem sa medj. vodama.
and

#586 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by and »

palermo wrote:
cyprus wrote:
palermo wrote:Al čak i ako komšiji sve može, i sjebe ti pogled...
Al koji pogled... Pa taj most će se teško iz Neuma i vidjet, a kamoli šta zaklanjat :mrgreen:

Čisto da uklonimo i taj besmisleni argument :mrgreen:
uzet ću da si se šalio sa ovim besmislenim postom :D

Nego, zašto ste vi toliko sigurni da mi ne možemo graditi luku.....(luka je ovdje više figurativna)...ko je sanjao o internetu i forumima prije trideset godina i našem prdoklačenju....ko zna kakvi se brodovi mogu napraviti za dvadeset godina.....možda će moći u plićak od pet metara uploviti.....zapravo u naš plićak neće, jer je netko prije dvadeset godina(tj.danas) skontao da nemre biti tu luka......

Osnovna stvar je, da li se mi išta tu pitamo, ako se pitamo....onda pustite nas da razmislilmo....ako se ne pitamo, onda ništa, onda makar možemo suditi o tome kako se komšija ponaša prema nama, i sukladno tome, jal mu mater psovati, jal mu konje faliti
priča o izgradnji luke je bezveze.
mi u neumu pravimo ovo
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... AfQwDizpRo
jiji

#587 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by jiji »

sredoje wrote:

Pomorska si zemlja čim imaš morsku obalu. Nema to veze sa doticajem sa medj. vodama.
Nisi nego obalna zemlja. Pomorska si sko tvoje teritorijalne vode granice sa medunarodnim vodama. Nitko na ovih 24 strane ve teme osim tebe ne tvrdi da je BiH pomorska zemlja,pa su valjda svi osim tebe budale.
sredoje

#588 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sredoje »

jiji wrote:
sredoje wrote:

Nisi nego obalna zemlja. Pomorska si sko tvoje teritorijalne vode granice sa medunarodnim vodama. Nitko na ovih 24 strane ve teme osim tebe ne tvrdi da je BiH pomorska zemlja,pa su valjda svi osim tebe budale.
Daj neku službenu definiciju "pomorske zemlje"?

Evo što kaže wikipedia:
A maritime nation is any nation which borders the sea and is dependent on its use for majority of the following state activities: commerce and transport, war, to define a territorial boundary, or for any maritime activity (activities using the sea to convey or produce an end result).
http://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_nation

Dakle, svaka zemlja koja ima obalu i ovisna je o moru za većinu pobrojanih aktivnosti.

Dakle, veze nema sa "spojem sa medj. vodama" nego ima veze koliko neka zemlja iskorištava more za svoje aktivnosti...
jiji

#589 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by jiji »

Ajmo ovako.Imas problem u citanju s razumjevanjem.BiH nemoze koristit svoje more za rat ,jer da bi dosla do medunarodnih voda mora proc kroz Hr ,a ulazak vojske druge zemlje u teritorij druge zemlje bez dopustenja je cin agresije.Dalje ti pise da je to zemlja koja je ovisna o moru za svoj transport,komercijalne potrebe o rat,a BiH transport sigurno se ne bazira na pomorskim linijama.Ispod ti je pojasnjenje da se ova definicija nastala u srednjem vjeku i da se mislilo na republiku Veneciju,Genovu... A i po ovoj definiciji nije pomorska drzava.Zamisli pomorsku drzavu cija mornarica cim izade iz luke vrsi agresiju na drugu zemlju. Mozemo mi do sutra ovako,ja tebi necu nikad dokazat nista
Static-X

#590 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Static-X »

Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Corto Maltese

#591 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Corto Maltese »

Static-X wrote:Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Ni za kakvo more se mi nismo izborili. Krivi su Dubrovčani koji su nam baš taj dio kamenjara poklonili.
Mister Yes

#592 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Mister Yes »

Static-X wrote:Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Žali se Erduanu. Oni njegovi samo toliko zapišali i šta sad da se radi :sad:
Static-X

#593 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Static-X »

Corto Maltese wrote:
Ni za kakvo more se mi nismo izborili. Krivi su Dubrovčani koji su nam baš taj dio kamenjara poklonili.
Bogme ja se sjecam nekadasnji Bosanski granica koje su se cak protezale i do Zadra.
Mister Yes

#594 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Mister Yes »

Static-X wrote:
Corto Maltese wrote:
Bogme ja se sjecam nekadasnji Bosanski granica koje su se cak protezale i do Zadra.
Oh pa to si ti? Broj 1? Nismo te odmah prepoznali. :D

"I kažem ja Tvrtku, ja sam previše star i onemoćao ali poslušaj moj savjet. Dogovori se sa onima iz Dubrovnika. Valjat će ti. Spomenut ćeš me"
nosara

#595 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by nosara »

jiji wrote:Ajmo ovako.Imas problem u citanju s razumjevanjem.BiH nemoze koristit svoje more za rat ,jer da bi dosla do medunarodnih voda mora proc kroz Hr ,a ulazak vojske druge zemlje u teritorij druge zemlje bez dopustenja je cin agresije.Dalje ti pise da je to zemlja koja je ovisna o moru za svoj transport,komercijalne potrebe o rat,a BiH transport sigurno se ne bazira na pomorskim linijama.Ispod ti je pojasnjenje da se ova definicija nastala u srednjem vjeku i da se mislilo na republiku Veneciju,Genovu... A i po ovoj definiciji nije pomorska drzava.Zamisli pomorsku drzavu cija mornarica cim izade iz luke vrsi agresiju na drugu zemlju. Mozemo mi do sutra ovako,ja tebi necu nikad dokazat nista
Lupas gluposti... Ne misli se na tu vrstu transporta i "morske linije"... BiH je neophodna cista i neometana morska komunikacija sa svijetom jer se nasa industrija bazira na izvozu za koji je neophodan i jedino moguc morski transport...

Nismo ploce gradili zbog kurca graha...
Static-X

#596 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Static-X »

Mister Yes wrote:

"I kažem ja Tvrtku, ja sam previše star i onemoćao ali poslušaj moj savjet. Dogovori se sa onima iz Dubrovnika. Valjat će ti. Spomenut ćeš me"
Kroz hostoriju Bosna je imala priliku zaposjesti obalu. Ali mi se cini da nam more nikad nije bilo prioritet. Na kraju mislim da je to bila losa taktika.
madner

#597 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by madner »

Imali smo mnogo prilika, no sudba kleta bila da smo bili u zalazecim imperijama kada je bilo bitno. :D
Mister Yes

#598 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Mister Yes »

Static-X wrote:
Mister Yes wrote:

Kroz hostoriju Bosna je imala priliku zaposjesti obalu. Ali mi se cini da nam more nikad nije bilo prioritet. Na kraju mislim da je to bila losa taktika.
Naravno da smo željeli na more ali svi su željeli i tu je bio problem. Jer kad svi žele jači kači. Kada pogledaš karte prve Bosne vidiš da je planinsko područje između posavine i hercegovine. Praktično ono što velike sile nisu smatrale bitnim. Isto je i sa prvom Srbijom (Raškom). Planine i vukojebine. Tek će Turci naseliti i nas i Srbe u ravnice posavine, semberije, krajine i vojvodine. Ali to nije tema. Poenta je da nismo bili dovoljno jaki da uzmemo ono što je bilo atraktivno a toplo more (Jadran) je uvijek bilo atraktivno.
Corto Maltese

#599 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Corto Maltese »

Static-X wrote:
Mister Yes wrote:

Malu neugodnost nam je pretstavljalo to što smo, kroz historiju, 400 godina proveli pod Turcima. Da ne bi te sitnice, kto zna gdje bi nam bio kraj.
Static-X

#600 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Static-X »

Mister Yes wrote:
Static-X wrote:
Mister Yes wrote:

Naravno da smo željeli na more ali svi su željeli i tu je bio problem. Jer kad svi žele jači kači. Kada pogledaš karte prve Bosne vidiš da je planinsko područje između posavine i hercegovine. Praktično ono što velike sile nisu smatrale bitnim. Isto je i sa prvom Srbijom (Raškom). Planine i vukojebine. Tek će Turci naseliti i nas i Srbe u ravnice posavine, semberije, krajine i vojvodine. Ali to nije tema. Poenta je da nismo bili dovoljno jaki da uzmemo ono što je bilo atraktivno a toplo more (Jadran) je uvijek bilo atraktivno.
Ko svi? Dubrovcani? Ko je to vladao morem, bar onim dijelom koji nam je bio prepisaj hoda. Osim obale nije vala ni taj dio nesto atraktivan. Obicni krs.
Post Reply