nakon mali milion "pametnih" prijedloga i "rješenja" ... ako mogu i ja s jednim:
BiH kopa podmorski tunel od Neuma - do malo iza otoka Visa i Palagruže ... i na "otvorenom-međunarodnom" moru ste
gost iz ZG wrote: BiH kopa podmorski tunel od Neuma - do malo iza otoka Visa i Palagruže ... i na "otvorenom-međunarodnom" moru ste
De svaga vam potavite više tu UN povelju na koju se toliko pozivate. I naravno da je BiH pomorska zemlja. To je bar jasno svakome sa zrnom ozbiljnjeg obrazovanja.jiji wrote:BiH nema dodir svojih ter.voda sa medunarodnim vodamahercegovac_pravi wrote:Ne bi bilo zgoreg da pročitaš napisano prije već što odgovoriš...sredoje wrote: "Suverenost" ostvaruje samo ako joj terit. more doticu medj. vode, inace ima "samo" pravo neskodljivog prolaza
tAko da nije. Ono na sto se pozivaju vasi "strucnjaci" je da je BiJ za vrjeme Yu imala nesmetan pristup medunarodnim vodama i da bi bilo pravedno da i dalje imaju,a toga u medun
arodnom pravu nema. Na takvoj te
zi je inzistirala i Slo jer zna da po medunarodnom pravu nije pomorska zemlja. Nemoj brkati sto bi bilo pravedno s onim sto kaze UN-ova konvencija o pravu mora. Kako god da okrenes most ce se graditi na teritoriju Hr uz uvazavanje prava BiH na nesmetan prolaz.
Ma jok bola, ništa te ja ne uvjeravam. Čak niti pokušavam. Samo nešto kontam, šta bi ti reko da je neko npr. 96-te pomenuo da će Jajce biti Bošnjački grad ili da će u Stocu opet živjeti skoro 70% Bošnjaka ili da će ti u Vitezu gradonačelnik biti Bošnjo..itd..itd..JohnnyS wrote:Ma pravi hercegovac je baš simpa, da postoji neka tema o Grudama ili Posušju uvjaravao bi nas da su Bošnjaci tamo većina![]()
Opet kažem, nema teoretske, ali teoretske šanse da će se most graditi ikada tako da se džaba i ložite i svađate i riskirate baniranje. Premda, kao što sam jednom davno rekao, svim borcima za jedinstvenu i nedjeljivu BiH trebalo bi biti drago ovo hrvatsko navlačenje za most jer to znači da je Hrvatska odustala od svih teritorijalnih pretenzija prema BiH...
Zašto bi to radili kad je SUVERENO pravo Bosne i Hercegovine da odlučuje o svome pristupu međunarodnim vodamagost iz ZG wrote:![]()
nakon mali milion "pametnih" prijedloga i "rješenja" ... ako mogu i ja s jednim:
BiH kopa podmorski tunel od Neuma - do malo iza otoka Visa i Palagruže ... i na "otvorenom-međunarodnom" moru ste
De svaga vam potavite više tu UN povelju na koju se toliko pozivate. I naravno da je BiH pomorska zemlja. To je bar jasno svakome sa zrnom ozbiljnjeg obrazovanja.[/quote]hercegovac_pravi wrote:BiH nema dodir svojih ter.voda sa medunarodnim vodamasredoje wrote: "Suverenost" ostvaruje samo ako joj terit. more doticu medj. vode, inace ima "samo" pravo neskodljivog prolaza
tAko da nije. Ono na sto se pozivaju vasi "strucnjaci" je da je BiJ za vrjeme Yu imala nesmetan pristup medunarodnim vodama i da bi bilo pravedno da i dalje imaju,a toga u medun
arodnom pravu nema. Na takvoj te
zi je inzistirala i Slo jer zna da po medunarodnom pravu nije pomorska zemlja. Nemoj brkati sto bi bilo pravedno s onim sto kaze UN-ova konvencija o pravu mora. Kako god da okrenes most ce se graditi na teritoriju Hr uz uvazavanje prava BiH na nesmetan prolaz.
Ti mješaš pojam pomorske zemlje sa teritorijalnim vodama, unutarnjim vodama...hercegovac_pravi wrote: De svaga vam potavite više tu UN povelju na koju se toliko pozivate. I naravno da je BiH pomorska zemlja. To je bar jasno svakome sa zrnom ozbiljnjeg obrazovanja.
jiji wrote:a to ti je definicija pomorske zemlje.
priča o izgradnji luke je bezveze.palermo wrote:uzet ću da si se šalio sa ovim besmislenim postomcyprus wrote:Al koji pogled... Pa taj most će se teško iz Neuma i vidjet, a kamoli šta zaklanjatpalermo wrote:Al čak i ako komšiji sve može, i sjebe ti pogled...![]()
Čisto da uklonimo i taj besmisleni argument![]()
Nego, zašto ste vi toliko sigurni da mi ne možemo graditi luku.....(luka je ovdje više figurativna)...ko je sanjao o internetu i forumima prije trideset godina i našem prdoklačenju....ko zna kakvi se brodovi mogu napraviti za dvadeset godina.....možda će moći u plićak od pet metara uploviti.....zapravo u naš plićak neće, jer je netko prije dvadeset godina(tj.danas) skontao da nemre biti tu luka......
Osnovna stvar je, da li se mi išta tu pitamo, ako se pitamo....onda pustite nas da razmislilmo....ako se ne pitamo, onda ništa, onda makar možemo suditi o tome kako se komšija ponaša prema nama, i sukladno tome, jal mu mater psovati, jal mu konje faliti
Nisi nego obalna zemlja. Pomorska si sko tvoje teritorijalne vode granice sa medunarodnim vodama. Nitko na ovih 24 strane ve teme osim tebe ne tvrdi da je BiH pomorska zemlja,pa su valjda svi osim tebe budale.sredoje wrote:jiji wrote:a to ti je definicija pomorske zemlje.
Pomorska si zemlja čim imaš morsku obalu. Nema to veze sa doticajem sa medj. vodama.
Daj neku službenu definiciju "pomorske zemlje"?jiji wrote:Nisi nego obalna zemlja. Pomorska si sko tvoje teritorijalne vode granice sa medunarodnim vodama. Nitko na ovih 24 strane ve teme osim tebe ne tvrdi da je BiH pomorska zemlja,pa su valjda svi osim tebe budale.sredoje wrote:jiji wrote:a to ti je definicija pomorske zemlje.
Pomorska si zemlja čim imaš morsku obalu. Nema to veze sa doticajem sa medj. vodama.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_nationA maritime nation is any nation which borders the sea and is dependent on its use for majority of the following state activities: commerce and transport, war, to define a territorial boundary, or for any maritime activity (activities using the sea to convey or produce an end result).
Ni za kakvo more se mi nismo izborili. Krivi su Dubrovčani koji su nam baš taj dio kamenjara poklonili.Static-X wrote:Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Žali se Erduanu. Oni njegovi samo toliko zapišali i šta sad da se radiStatic-X wrote:Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Bogme ja se sjecam nekadasnji Bosanski granica koje su se cak protezale i do Zadra.Corto Maltese wrote:Ni za kakvo more se mi nismo izborili. Krivi su Dubrovčani koji su nam baš taj dio kamenjara poklonili.Static-X wrote:Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Oh pa to si ti? Broj 1? Nismo te odmah prepoznali.Static-X wrote:Bogme ja se sjecam nekadasnji Bosanski granica koje su se cak protezale i do Zadra.Corto Maltese wrote:Ni za kakvo more se mi nismo izborili. Krivi su Dubrovčani koji su nam baš taj dio kamenjara poklonili.Static-X wrote:Ma mi smo sami sebi krivi. Od onolikog mora koje nam je od granice 20-50 km mi smo se izborili za pisljivi Neum kao izlaz na "more".
Lupas gluposti... Ne misli se na tu vrstu transporta i "morske linije"... BiH je neophodna cista i neometana morska komunikacija sa svijetom jer se nasa industrija bazira na izvozu za koji je neophodan i jedino moguc morski transport...jiji wrote:Ajmo ovako.Imas problem u citanju s razumjevanjem.BiH nemoze koristit svoje more za rat ,jer da bi dosla do medunarodnih voda mora proc kroz Hr ,a ulazak vojske druge zemlje u teritorij druge zemlje bez dopustenja je cin agresije.Dalje ti pise da je to zemlja koja je ovisna o moru za svoj transport,komercijalne potrebe o rat,a BiH transport sigurno se ne bazira na pomorskim linijama.Ispod ti je pojasnjenje da se ova definicija nastala u srednjem vjeku i da se mislilo na republiku Veneciju,Genovu... A i po ovoj definiciji nije pomorska drzava.Zamisli pomorsku drzavu cija mornarica cim izade iz luke vrsi agresiju na drugu zemlju. Mozemo mi do sutra ovako,ja tebi necu nikad dokazat nista
Kroz hostoriju Bosna je imala priliku zaposjesti obalu. Ali mi se cini da nam more nikad nije bilo prioritet. Na kraju mislim da je to bila losa taktika.Mister Yes wrote:
Oh pa to si ti? Broj 1? Nismo te odmah prepoznali.![]()
"I kažem ja Tvrtku, ja sam previše star i onemoćao ali poslušaj moj savjet. Dogovori se sa onima iz Dubrovnika. Valjat će ti. Spomenut ćeš me"
Naravno da smo željeli na more ali svi su željeli i tu je bio problem. Jer kad svi žele jači kači. Kada pogledaš karte prve Bosne vidiš da je planinsko područje između posavine i hercegovine. Praktično ono što velike sile nisu smatrale bitnim. Isto je i sa prvom Srbijom (Raškom). Planine i vukojebine. Tek će Turci naseliti i nas i Srbe u ravnice posavine, semberije, krajine i vojvodine. Ali to nije tema. Poenta je da nismo bili dovoljno jaki da uzmemo ono što je bilo atraktivno a toplo more (Jadran) je uvijek bilo atraktivno.Static-X wrote:Kroz hostoriju Bosna je imala priliku zaposjesti obalu. Ali mi se cini da nam more nikad nije bilo prioritet. Na kraju mislim da je to bila losa taktika.Mister Yes wrote:
"I kažem ja Tvrtku, ja sam previše star i onemoćao ali poslušaj moj savjet. Dogovori se sa onima iz Dubrovnika. Valjat će ti. Spomenut ćeš me"
Malu neugodnost nam je pretstavljalo to što smo, kroz historiju, 400 godina proveli pod Turcima. Da ne bi te sitnice, kto zna gdje bi nam bio kraj.Static-X wrote:Kroz hostoriju Bosna je imala priliku zaposjesti obalu. Ali mi se cini da nam more nikad nije bilo prioritet. Na kraju mislim da je to bila losa taktika.Mister Yes wrote:
Ko svi? Dubrovcani? Ko je to vladao morem, bar onim dijelom koji nam je bio prepisaj hoda. Osim obale nije vala ni taj dio nesto atraktivan. Obicni krs.Mister Yes wrote:Naravno da smo željeli na more ali svi su željeli i tu je bio problem. Jer kad svi žele jači kači. Kada pogledaš karte prve Bosne vidiš da je planinsko područje između posavine i hercegovine. Praktično ono što velike sile nisu smatrale bitnim. Isto je i sa prvom Srbijom (Raškom). Planine i vukojebine. Tek će Turci naseliti i nas i Srbe u ravnice posavine, semberije, krajine i vojvodine. Ali to nije tema. Poenta je da nismo bili dovoljno jaki da uzmemo ono što je bilo atraktivno a toplo more (Jadran) je uvijek bilo atraktivno.Static-X wrote:Kroz hostoriju Bosna je imala priliku zaposjesti obalu. Ali mi se cini da nam more nikad nije bilo prioritet. Na kraju mislim da je to bila losa taktika.Mister Yes wrote: