Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Filter
#576 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
sad je juzina, neces imati uslove da se igras.
sve ovo gore sto su kolege navele je OK.
svako od nas je skontao neki svoj idealni setup i sve je to u 5 deka kad se podvuce crta tamo nekad u maju
svako od nas je skontao neki svoj idealni setup i sve je to u 5 deka kad se podvuce crta tamo nekad u maju
-
PulleNo1
#577 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
zaboravio sam na južinuFilter wrote:sad je juzina, neces imati uslove da se igras.
bit će prilike onda idući vikend ... odnosno kad se ulovi malo više vremena ... pošto mi je ovo prva sezona vjerujem i ja da ću u godinama koje dolaze i iskustvom naći idalne postavke ...
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#578 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Drug, zato smo ovdje da razmjenimo iskustva kako ne bi čekao godinama da dođeš do idealnih postavki, nego da to odradiš u narednih par danaPulleNo1 wrote:Filter wrote:sad je juzina, neces imati uslove da se igras.
bit će prilike onda idući vikend ... odnosno kad se ulovi malo više vremena ... pošto mi je ovo prva sezona vjerujem i ja da ću u godinama koje dolaze i iskustvom naći idalne postavke ...
-
slobodan1235
#579 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Planiram da proizvodim 100% bukov pelet. Oko 2t dnevno. Bojim se oko prodaje,pa da li neko zna da ima neko ko vrsi otkup
- Danguba
#580 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ti se salis.slobodan1235 wrote:Planiram da proizvodim 100% bukov pelet. Oko 2t dnevno. Bojim se oko prodaje,pa da li neko zna da ima neko ko vrsi otkup
-
karabajaze
#581 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na kojoj lokaciji proizvodiš, sa realnom cijenom i kvalitetnim peletom plasman nije problem.slobodan1235 wrote:Planiram da proizvodim 100% bukov pelet. Oko 2t dnevno. Bojim se oko prodaje,pa da li neko zna da ima neko ko vrsi otkup
-
PulleNo1
#582 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
uz normalnu cijenu ... ne brini za plasman ...slobodan1235 wrote:Planiram da proizvodim 100% bukov pelet. Oko 2t dnevno. Bojim se oko prodaje,pa da li neko zna da ima neko ko vrsi otkup
- Banksy
#583 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vrlo je važno, ako se i postigne kvalitet, vidjeti za plasman, u zadnjih godinu dana otvoren je ogroman broj ''peletara'' ...
-
Amadint_Cazin
#584 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vrsimo proizvodnju i prodaju peleta. za podrucje USK s dostavom.Van kantona uz dogovor.pelet je sastava 100% bukva.posjedujemo dvije fabrike.u Bosanskom Petrovcu (INTERWORK) s kapacitetom 2 tone na sat i u Bihacu (Amadint) s kapacitetom 4 tone na sat. pa kome treba bujrum.cijena je 350 KM s pdv-om uz besplatnu dostavu za USK kanton.Sve informacije na [email protected] ili na br tel 037 512 555
-
slobodan1235
#585 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Okolina dobojakarabajaze wrote:Na kojoj lokaciji proizvodiš, sa realnom cijenom i kvalitetnim peletom plasman nije problem.slobodan1235 wrote:Planiram da proizvodim 100% bukov pelet. Oko 2t dnevno. Bojim se oko prodaje,pa da li neko zna da ima neko ko vrsi otkup
-
slobodan1235
#586 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ali svi imaju problem nabavke piljevineBanksy wrote:Vrlo je važno, ako se i postigne kvalitet, vidjeti za plasman, u zadnjih godinu dana otvoren je ogroman broj ''peletara'' ...
- Danguba
#587 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izvini drug i treba da imate taj problem. Nista licno.slobodan1235 wrote:Ali svi imaju problem nabavke piljevineBanksy wrote:Vrlo je važno, ako se i postigne kvalitet, vidjeti za plasman, u zadnjih godinu dana otvoren je ogroman broj ''peletara'' ...
Mi placamo 350 KM/t pelet koji bi trebao da bude po svim standardima a taj od piljevine sigurno ne zadovoljava sve kriterije.
Pelet(ako cemo pravo) se izradjuje od okorene oblovine. Takav pelet je svjetliji jer nema tamne kore u sebi. Svi bi da proizvode pelet od otpada i da ga prodaju kao ''kvalitetan.
Uci u investiciju proizvodnje peleta treba se uzeti u razmatranje izmedju ostaloga i nabavka repromaterijala a ne osloniti se okorke i piljevinu koje pilane ne mogu ni za sta drugo iskoristiti.
Sto se tice plasmana. Da vas ima jos stotinu imali bi ga gdje prodati. Zasto je cijena ovako visoka? Zato sto mnogi proizvodjaci imaju jako trziste u Italiji, Sloveniji, Austriji...Kada zadovolji njihove standarde oni sami dolaze i kupuju na licu mjesta gotov pelet.
Svi vi proizvodjaci znate dobro da je tu ogromna zarada jer u izradi istog imate male troskove. Kalkulacija tako kaze. Svi se vi orjentisete koliko Talijani placaju na licu mjesta pa tako i domacima nudite ''ako hoces uzmi ako ne, ide to vani''.
-
pelletti
#588 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To za cijenu peleta si 1000% upravu. Sve i neka je ta cijena al da barem dobiješ kvalitet koji i platiš, nego većina njih ima pelet za izvoz i pelet za domaće tržište i ako nemaš štelu dobiješ u većini slučajeva ovaj koji je lošijeg kvaliteta pa se pati cijelu zimu s čišćenjem.
- Korisnik imena
#589 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav
Imam ovu pec, instalirali je ljetos, i jos smo u fazi testiranja.
http://www.lafat-komerc.com/index.php/b ... co-compact
E sad.
U poslednjih nekoliko dana, bezicni termostat ne pali pec iako temperatura u prostoriji padne ispod "zadate" temperature.
Pokusavao sam "reprogramirati" termostat, ali opet ista situacija.
Svaki put moram otici u supu i pritiskom na "dugme" upaliti pec.
Onda ona postigne zadatu temperaturu, ugasi se i ne pali se vise.
Jel imao ko slicna iskustva?
E sad.
U poslednjih nekoliko dana, bezicni termostat ne pali pec iako temperatura u prostoriji padne ispod "zadate" temperature.
- Banksy
#590 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Možda nekome bude korisno, preporučujem pelete Trgovir Gračanica i FIS Vitez, a rogatičke zaobilazite u širokom luku ...pelletti wrote:To za cijenu peleta si 1000% upravu. Sve i neka je ta cijena al da barem dobiješ kvalitet koji i platiš, nego većina njih ima pelet za izvoz i pelet za domaće tržište i ako nemaš štelu dobiješ u većini slučajeva ovaj koji je lošijeg kvaliteta pa se pati cijelu zimu s čišćenjem.
-
sabanss
#591 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koliko love u aprilu?Banksy wrote:Možda nekome bude korisno, preporučujem pelete Trgovir Gračanica i FIS Vitez, a rogatičke zaobilazite u širokom luku ...pelletti wrote:To za cijenu peleta si 1000% upravu. Sve i neka je ta cijena al da barem dobiješ kvalitet koji i platiš, nego većina njih ima pelet za izvoz i pelet za domaće tržište i ako nemaš štelu dobiješ u većini slučajeva ovaj koji je lošijeg kvaliteta pa se pati cijelu zimu s čišćenjem.
- Banksy
#592 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne pamtim, iskreno, a i uzela sam puno kasnije. Ovaj iz Rogatice mi je skoro ubio peć, pa da se ko ne zaleti ...sabanss wrote:Koliko love u aprilu?Banksy wrote:Možda nekome bude korisno, preporučujem pelete Trgovir Gračanica i FIS Vitez, a rogatičke zaobilazite u širokom luku ...pelletti wrote:To za cijenu peleta si 1000% upravu. Sve i neka je ta cijena al da barem dobiješ kvalitet koji i platiš, nego većina njih ima pelet za izvoz i pelet za domaće tržište i ako nemaš štelu dobiješ u većini slučajeva ovaj koji je lošijeg kvaliteta pa se pati cijelu zimu s čišćenjem.
- rovac13
#593 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U trgoviru moji narucili u maju,mislim po 260 KM,isporuka bila u julu ili avgustu otprilike.
Vec trecu ili cetvrtu godinu uzimaju pelet na istom mjestu i u isto vrijeme po otprilike istoj cijeni....problema nema nikakvih.
Vec trecu ili cetvrtu godinu uzimaju pelet na istom mjestu i u isto vrijeme po otprilike istoj cijeni....problema nema nikakvih.
- Danguba
#594 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Slazem se.rovac13 wrote:U trgoviru moji narucili u maju,mislim po 260 KM,isporuka bila u julu ili avgustu otprilike.
Jedino im pakovanje nesto slabo. Pucaju vrece, spada farba sa vreca a u pakovanju od ove godine povecana prasina. Ostalo sve ok.
- Danguba
#595 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pretpostavljam da ti signal ne fata(razne prepreke) ali najbolje ti je zovi Kalesiju(servis) neka dodju i neka to otklone.Korisnik imena wrote:Pozdrav
E sad.
-
palikuca
#596 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo da i ja iznesem neka svoja zapazanja.
- Kovan 20 kw
- Esbe mjesajuci
- seltron acc10
Pec je radila prosle godine, a ove je ponovo rodena zahvaljuci esbe i seltron.
Postavke peci uskladene sa esbe su sljedece:
doziranje gorenja: 13
doziranje gasenja: 9
Zrak gorenja :8
Zrak gasenja :8
Potrosnja danas precizno izmjerena vagom je 1 kg/sat peleta, mozda i manje, ali neka bude kilogram. Danas je temp. kod nas vazdan bila 10 stepeni.
Grije se 130 m2, kuca ima 10 cm stiropor, prozori su plastika.
Uglavnom, preporuka da ne kazem obaveza je mjesajuci ventil + elektronika. Ja sma imo pec bez ventila i sada imam sa ventilom i moram da kazem da su to dva svijeta razlicita.
Sve ove postavke za ovaj kotao ni u snu nisu moguce bez ventila. Znaci ko zeli ljepotu grijanja neka uzme sebi kotao na pelet, a ko zeli i da potrosnja bude ljepota neka uzme ventil i elektroniku
- Kovan 20 kw
- Esbe mjesajuci
- seltron acc10
Pec je radila prosle godine, a ove je ponovo rodena zahvaljuci esbe i seltron.
Postavke peci uskladene sa esbe su sljedece:
doziranje gorenja: 13
doziranje gasenja: 9
Zrak gorenja :8
Zrak gasenja :8
Potrosnja danas precizno izmjerena vagom je 1 kg/sat peleta, mozda i manje, ali neka bude kilogram. Danas je temp. kod nas vazdan bila 10 stepeni.
Grije se 130 m2, kuca ima 10 cm stiropor, prozori su plastika.
Uglavnom, preporuka da ne kazem obaveza je mjesajuci ventil + elektronika. Ja sma imo pec bez ventila i sada imam sa ventilom i moram da kazem da su to dva svijeta razlicita.
Sve ove postavke za ovaj kotao ni u snu nisu moguce bez ventila. Znaci ko zeli ljepotu grijanja neka uzme sebi kotao na pelet, a ko zeli i da potrosnja bude ljepota neka uzme ventil i elektroniku
-
Pljosko
#597 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kolege po peletu, mozete li mi, kao totalnom laiku, objasniti sta je taj mjesajuci ventil, kako radi, i kolika je otprilike usteda sa njim, da bih ja mogao objasniti roditeljima, pa da i to ugradimo. I naravno cijenu istog
- rovac13
#598 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I mene zanima kako to moze stedit toplotnu energiju ???
-
karabajaze
#599 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pljosko wrote:Kolege po peletu, mozete li mi, kao totalnom laiku, objasniti sta je taj mjesajuci ventil, kako radi, i kolika je otprilike usteda sa njim, da bih ja mogao objasniti roditeljima, pa da i to ugradimo. I naravno cijenu istog
Mješajući ventil, kako sam naziv kaže ima zadatak da nešto miješa. U našem slučaju je to vrela voda iz kotla i hladna koja se vraća iz kuće pošto je predala svoju toplotu radijatorima ili cijevima u podnom . Veoma često nemamo potrebu za vrelom vodom temperature preko npr 40*C ali smo prisiljeni zbog nedostatka regulacije da koristimo i daleko vreliju iz kotla koja česo bude i preko 60*C. Umjesto da otvaramo prozore i rashlađujemo kuću ili često palimo i gasimo peć i pojačano trošimo pelet. Kada ima mješajući ventil onda peć radi u kontinuitetu i na manjoj snazi a postiže bolji efekat jer u tom slučaju mi određujemo koju temperaturu vode trebamo u objektu ( kod mene trenutno u kuću idu 33*C a u kući 23*C).
Ovaj ventil znači vraća dio vrele vode u peć i samim tim lakše zagrijava vodu na zadatu temperaturu u kotlu . Sprečava rasipanje energije bespotrebno, tj.manje troši peleta što i jeste krajnji cilj.... Još potpuniji efekat se postiže ako na ovaj mješajući ventil postavimo regulator konstantne temperature tipa seltron ACC 10.
Ja sam uspio smanjiti potrošnju peleta ja 1/3 zahvaljujući mješajućem ventilu, ACC 10 i sobnom termostatu i termo glavama, a da sam u cijeloj kući odradio podno grijanje potrošnja bi bila 3 tone peleta u sezoni za prostor od 150 mkv.
-
Pljosko
#600 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je sad sljedeca situacija: Kovan 35 KW, grije se za sada 150 kvadrata, izolacija solidna, regulacija termo glavama na svim radijatorima. Temp vode 60, dostigne tu temp i pec se gasi. Nakon otprilike 10-15 minuta, temp pada ispod 55, pec se pali. Proces paljenja nekada bude par minuta, nekada do 10 minuta, za to vrijeme pumpa ne radi, cesto se desi da se radijatori ohlade za to vrijeme.
Ako sam dobro skontao, sa tim mis ventilom i elektronikom, pec bi stalno radila, manjom snagom naravno, a temp prema kuci bi regulisala ta elektronika, tj ne bi bilo gasenja peci, i ponovnog paljenja
Ako sam dobro skontao, sa tim mis ventilom i elektronikom, pec bi stalno radila, manjom snagom naravno, a temp prema kuci bi regulisala ta elektronika, tj ne bi bilo gasenja peci, i ponovnog paljenja