Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post Reply
славянин

#576 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by славянин »

Woody wrote:E, ne mogu ti odšutiti @goran16v, pa Bog:
Istina je realnost, za mnoge prijeratne "sarajlije" je tramvaj danas nedosanjani san, a sto su trazili to su i dobili...
Ali je i za mnoge "sarajlijice i sarajevčane" koji su SA prije rata vidjeli samo iz druge Socijalističke Republike, na razglednicama ili na TV Dnevniku (ako su imali struje na selu) upravo DOSANJANI SAN, odn. "što su sanjali, to su i dobili..." ničim izazvani :-) A, možda si i ti potomak jednog takvog (jer si suviše balav da se sjećaš SA prije rata) Ali se slažem sa tobom da je realnost jedina istina

Pratim ja tebe, pratim :fazlija:

A, kojih to 20.000 vojnika, crni @slavjanin? Pa nije ih mogao nafatati 20.000 ni kada je bila Oluja :-)
Govorim kada bi se kompletan Sarajevsko-Romanijski korpus slozio oko grada a sve da ostalo da ostane nebranjeno - opet nema ni blizu ljudstva da se grad uzme :)
madner

#577 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

Kada? Na pocetku je mogao, da je Igman pao mozda bi mogao no prvi put nije znao da moze a drugi put je odlucio da je previse riskantno.
karanana

#578 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by karanana »

halo, ne govorimo o fronatalnom napadu na grad i borbi ulaz po ulaz.
mogli su onesposobiti tunel. mogli su ostati na igmanu. zasto nisu, ne znam, ali to bi bila kapitulacija sarajeva. nakon toga bi se grad predao za 5 mjeseci.
madner

#579 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

Mogli su to bez problema uraditi na pocetku. Samo nisu vjerovali svojim informacijama o raspodjeli snaga.

Poslje su se bojali da bi zatvaranjem obruca natjerali 1. korpus da isti probije.
iamia

#580 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by iamia »

najjaci je onaj kad kaze mogli su srbi uzeti sarajevo, ali nisu iz 'nekog razloga' htjeli.. :lol:
RahatHurmašica

#581 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:50, edited 1 time in total.
PM72

#582 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

Iskusni lovci znaju da kad satjeraju "međeda" u brlog - nema povlačenja.Međed k'o međed,braniće se do smrti.Zato mu ne treba zatvoriti prolaz.Četnici su znali da ako nam zatvore "prolaz" idu dva moguća scenarija.Prvi je da se predamo ali su znali da su slabe šanse da to uradimo.Druga opcija je bila totalni napad na Ilidžu i Vogošću,sa 30 ili 50 000 vojnika,policajaca,ranjenika,žena,djece...a to bi ih koštalo žrtava jer bi ih žive zubima trgali.Vjerovatno bi negdje i provalili uz ogromne žrtve ali u tom slučaju niko na onoj strani ne bi ostao čitav.Ni ćumez.

A to da su mogli uzeti Sarajevo. :-) Mogao sam i ja Brenu khm... ali mi nije dala ni promil šanse.Četaljima ostaje utjeha da su mogli ali im "svjet nije dao",ko oni bili neki borci pa se sažalili.Yebalo majku.
matematicar_teski

#583 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by matematicar_teski »

nisu smjeli zbog gazija kao sto su enver i safet 8-)
I ne kenjajte vise o tome, oblili bi nas krvoloci ko sto su i u srebrenici da su usli. Krvoloci ,ali im gazije nisu dali
iamia

#584 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by iamia »

PM72 wrote:Iskusni lovci znaju da kad satjeraju "međeda" u brlog - nema povlačenja.Međed k'o međed,braniće se do smrti.Zato mu ne treba zatvoriti prolaz.Četnici su znali da ako nam zatvore "prolaz" idu dva moguća scenarija.Prvi je da se predamo ali su znali da su slabe šanse da to uradimo.Druga opcija je bila totalni napad na Ilidžu i Vogošću,sa 30 ili 50 000 vojnika,policajaca,ranjenika,žena,djece...a to bi ih koštalo žrtava jer bi ih žive zubima trgali.Vjerovatno bi negdje i provalili uz ogromne žrtve ali u tom slučaju niko na onoj strani ne bi ostao čitav.Ni ćumez.

A to da su mogli uzeti Sarajevo. :-) Mogao sam i ja Brenu khm... ali mi nije dala ni promil šanse.Četaljima ostaje utjeha da su mogli ali im "svjet nije dao",ko oni bili neki borci pa se sažalili.Yebalo majku.
cetnici su dosli u idealnu situaciju vjerovatno nenamjerno.
drzali su sve vaznije kote iznad sarajeva sa zeljom da osvoje citav grad (usetali se u njih sa jna uniformom i onda samo zamjenili petokraku sa kokardom)..
i onda kada se ispostavilo da ga ne mogu zauzeti, shvatili su da ga mogu drzati pod obrucem sa relativno malim brojem vojnika.
tunel je samo hranio stanovnike sarajeva da ne krepaju od gladu,a chetalji su mogli beskonacno drzati okruzenim oko 400 hiljada ljudi sa minimalnom kolicinom vojnik od 30 hiljada.
to im je dalo odlucujucu prednost u pregovorima.
ja tvrdim, da vrs nije drzala sarajevo u shaci, danas ne bi postojala pc.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#585 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

Ma, daj @matematicar_teski, ne kaki, sreće ti :-)

Ostavi, ba, tu priču, za neka predavanja po osnovnim školama. Znaš ono: "borci pričaju..." Pod uslovom ako si bio borac :wink:

A, ovo što @iamia priča, potpuno je u pravu
i onda kada se ispostavilo da ga ne mogu zauzeti, shvatili su da ga mogu drzati pod obrucem sa relativno malim brojem vojnika.
tunel je samo hranio stanovnike sarajeva da ne krepaju od gladu,a chetalji su mogli beskonacno drzati okruzenim oko 400 hiljada ljudi sa minimalnom kolicinom vojnik od 30 hiljada.
iamia

#586 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by iamia »

@woody,
sta je matematicar netacno rekao ?

stvarno mislis da chetalji ne bi streljali sve vojnosposobne muskarce kad bi zauzeli sarajevo ?? :lol: :-)
madner

#587 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

iamia wrote:
PM72 wrote:Iskusni lovci znaju da kad satjeraju "međeda" u brlog - nema povlačenja.Međed k'o međed,braniće se do smrti.Zato mu ne treba zatvoriti prolaz.Četnici su znali da ako nam zatvore "prolaz" idu dva moguća scenarija.Prvi je da se predamo ali su znali da su slabe šanse da to uradimo.Druga opcija je bila totalni napad na Ilidžu i Vogošću,sa 30 ili 50 000 vojnika,policajaca,ranjenika,žena,djece...a to bi ih koštalo žrtava jer bi ih žive zubima trgali.Vjerovatno bi negdje i provalili uz ogromne žrtve ali u tom slučaju niko na onoj strani ne bi ostao čitav.Ni ćumez.

cetnici su dosli u idealnu situaciju vjerovatno nenamjerno.
drzali su sve vaznije kote iznad sarajeva sa zeljom da osvoje citav grad (usetali se u njih sa jna uniformom i onda samo zamjenili petokraku sa kokardom)..
to im je dalo odlucujucu prednost u pregovorima.
ja tvrdim, da vrs nije drzala sarajevo u shaci, danas ne bi postojala pc.
Prvobitni plan je bio osvojiti grad spajanjem jedinica JNA i lokalnih SDSovaca. Presjekli bi grad kod Marsalke. No srecom JNA nije imala nikakve kapacitete jer su ljudi masovno desertirali a SDS nije imao jasnu komandnu strukturu.

Da JNA nije neometano izvukla oruzje tokom '92 na polozaje, VRS ne bi drzao Sarajevo u okruzenju, to je tacno.
PM72

#588 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

A ko je trebao da ih "omete"? Pa čekao se samo neki banalan povod,poput ludog Ćele i ubistva srpskog svata da sprovedu davno skovani plan.Da smo u Sarajevu imali bar 200 naoružanih,opremljenih i samosvjesnih ljudi da se uzme Pretis ili skladište u Faletićima,druga bi se pjesma pjevala.Bili smo poluorganizovani po mahalama,sokacima i ulazima i to većinom od strane sumnjivih i bahatih tipova kojima šire mase nisu vjerovale.Ko bi mene ili tebe natjerao u aprilu 1992 da napadnemo Faletiće? Ma nema takvog.Moj svjet se prostirao kilometar uokolo.To je posljedica merhameta,dubokog vjerovanja u komšiju i vojsku.Čuj da ja pucam na vojnika? Ma hajde...Odlaze kamioni krcati oružjem a ja kontam u sebi - samo idite,ko biva biće mi bolje.Aha...odoše na brdo na mi yebu znanje.Sad možemo o tome pričati,sad znam šta i kako jer je poslije bitke lako biti general ali mi nismo imali kapaciteta,volje i želje da napadnemo komšije i vojsku i tek nakon ogromnih žrtava došlo nam je iz guzice u glavu.
madner

#589 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

To je posljedica stava u vrhu da nece biti rata. Ili bolje receno da ako dodje do rata da cemo strasno najebat tako da do rata ne smije doci. Hasanefednic je izdao naredbu za Faletice, da se isti zauzmu u aprilu. No naredba je povucena jer je su predsjednistvu smatrali da ce to biti provokacija.

Te mahalske straze i jedinice to realno i nisu mogle uraditi, ali to nije ni do merhameta ni do vjerovanja. Isto kao sto ja ne mogu sastaviti sada u garazi novog BMW-a, treba ti neka strucnost.
PM72

#590 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

Kakav Hasanefendić,kome je to on mogao narediti?Koji TO BiH? Sa dva kombija ljudi? Vidiš kako je prošao Safet Hadžić rahmetli.Mislio zauzeće Pretis kad su mogli specijalci dan prije.I naši komadanti su mislili sa 20 ljudi,deset kalašnjikova,dvije papovke i jednom zoljom da mogu udariti na Kubu...

A što se tiče stručnosti,trebaš prvo početi sklapati biciklo,pa moped,fiću,jugu pa nakon deset godina navali na BMW-a.Za sve treba škola, iskustvo uz urođenu pamet i lukavost.
madner

#591 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

Ne znam da li je mogao i da li bi ista od toga bilo, ali to skladiste je cuvala slicna ekipa kao sto bi i isto napala.

Poenta je da ako ne pokusas ne mozes ni uspjet, ako pustis JNA da izvuce tesko naoruzanje iz kasarani na brda, pa pustis JNA da uzme naoruzanje TO, pa pustis da se to naoruzanje TO izvuce onda nije nikakvo cudo da te fule ne mozes poslje nadomjestiti.

Upravo tako, dakle nije do mog mentaliteta i vjere u komsije ;-)
Creasy

#592 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Creasy »

славянин wrote:
Creasy wrote:Znao je da moze vojno uzeti Sarajevo, ali nije smio. To je moje misljenje.
Sa 20 000 vojnika mogao je uzeti po ciglu iz Lukavici i to bi bio taj domet.Da se moglo Sarajevo bi bilo uzeto jer bi to znacilo prakticni zavrsetak rata i relativnu pobjedu VRS.Vratili bi Sarajevo nazad ali RS bi dobila nezavisnost.Ali sa 20 000 vojnika mogao se sipak uzet :mrgreen:

Hmm, a zasto mislis da je VRS morala napasti Sarajevo da ga zauzme? Sta mislis koliko bi ljudi ostalo u SA da je ostavljen koridor da ko god hoce moze izaci iz grada? Moja pretpostavka je da bi vecina raje razgulila i vise ne bi imao ko da brani grad...
Mahalac

#593 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Mahalac »

:thumbup:
PM72 wrote:A ko je trebao da ih "omete"? Pa čekao se samo neki banalan povod,poput ludog Ćele i ubistva srpskog svata da sprovedu davno skovani plan.Da smo u Sarajevu imali bar 200 naoružanih,opremljenih i samosvjesnih ljudi da se uzme Pretis ili skladište u Faletićima,druga bi se pjesma pjevala.Bili smo poluorganizovani po mahalama,sokacima i ulazima i to većinom od strane sumnjivih i bahatih tipova kojima šire mase nisu vjerovale.Ko bi mene ili tebe natjerao u aprilu 1992 da napadnemo Faletiće? Ma nema takvog.Moj svjet se prostirao kilometar uokolo.To je posljedica merhameta,dubokog vjerovanja u komšiju i vojsku.Čuj da ja pucam na vojnika? Ma hajde...Odlaze kamioni krcati oružjem a ja kontam u sebi - samo idite,ko biva biće mi bolje.Aha...odoše na brdo na mi yebu znanje.Sad možemo o tome pričati,sad znam šta i kako jer je poslije bitke lako biti general ali mi nismo imali kapaciteta,volje i želje da napadnemo komšije i vojsku i tek nakon ogromnih žrtava došlo nam je iz guzice u glavu.
Ja ne znam jel iko ikada ovako jasno, istinito i duboko do srzi skenirao rat unas! :bih:
madner

#594 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

Da je ostavila koridor kroz koji se moglo izaci i uci u Sarajevo VRS bi izgubila sve pozicije oko grada prije depopulacije.
sinuhe

#595 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by sinuhe »

Nije se htjelo provocirati "JNA" a onda to neko tumaci kao i vjerovanje "JNA" :D Pa Martic je uhapsen jos u septembru 91, ali je iz razumljivih razloga i pusten.
Last edited by sinuhe on 20/06/2013 16:09, edited 1 time in total.
Creasy

#596 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Creasy »

madner wrote:Da je ostavila koridor kroz koji se moglo izaci i uci u Sarajevo VRS bi izgubila sve pozicije oko grada prije depopulacije.
Nisam rekao uci, samo izaci. Podrazumijeva se da bi taj koridor bio pod srpskom kontrolom...
madner

#597 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

Creasy wrote:
madner wrote:Da je ostavila koridor kroz koji se moglo izaci i uci u Sarajevo VRS bi izgubila sve pozicije oko grada prije depopulacije.
Nisam rekao uci, samo izaci. Podrazumijeva se da bi taj koridor bio pod srpskom kontrolom...
Aj Carmela, ti isto da je VRS bila neka civilizovana vojna sila kojoj je prosjecni gradjanin mogao vjerovati.
Creasy

#598 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Creasy »

Ma mislim da se to moglo izvesti, međutim izgleda da je bio cilj da se sto vise ljudi ubije, a ne da se zauzme Sarajevo.
madner

#599 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by madner »

Creasy wrote:Ma mislim da se to moglo izvesti, međutim izgleda da je bio cilj da se sto vise ljudi ubije, a ne da se zauzme Sarajevo.
Cilj je bio ono sto se smatralo mogucim. Da su mislili da mogu, naravno da bi zauzeli. No kao sto rekoh u jedinom periodu kada su mogli, nisu vjerovali da su branioci tako slabi kao sto informacije kazu.

Poslje je nada bila da ce se koristiti kao cip u pregovorima: dozvolite nad da se odcjepimo i necemo vise ubijat civile.
iamia

#600 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by iamia »

niko ne bi mogao istjerati utvrdjene chetnicke polozaje na brdima sarajeva, ,cak i da je cijela ilidza bila u nasim rukama.
jedino, ako misli da bi zvao nato avijaciju.
Post Reply