Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Micaha

#576 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

insomnia78 wrote:Go, Sneki, go

s' moje sokoćalo
Dohakali su joj. Ona se bori viteski. Likovali sto je iz doma za nezbrinutu djecu. Vrhunac niskosti. A tema kao takva je poligon za ljecenje kompleksa. Pa neka dijaspora malo istrpi i omoguci pojedincima mrvu zadovoljstva i pet minuta forumske slave
vazi

#577 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by vazi »

nego koji nedostatak medjusobnog raumijevanja, solidarnosti i podrske, to je za plakati.

Niko ne zna gdje , kako i koliko neka cipela zulja dok je ne pronosa pa tako ni vi nemate pojma kako je dijaspori kao sto ni mi ne znamo kako je vama. Priznam da ne kontam nas narod dole, dosta toga mi je nejasno. Ali to mi ne daje z apravo da ih osudjujem ili kritikujem. Polazim od toga da svako radi onako kako najbolje umije i zna i ne znam da sam kojim slucajem ja na njihovom mjestu kako bih se ponasala i vice versa.
Ako mi dijete ovdje pohadja skolu naravno da mi je prioritet da uspjesno savlada ovaj jezik jer mu ja necu moci pokazivati, ni dajDja ini amiDja, nego uzdaj se u se i u svoje kljuse... A za nas jezik cemo lako, snace se vec nekako...U ostalom valja muhljev=b zaradjivati na ovom "tudjem" jeziku i samim tim to je prioritet jer samo tom nekom zaradom moze pomoci i rodbinu u "tuzemstvu"...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#578 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Zoya wrote:Ja se izvinjavam, nije 60 nego 45%, znam da je ogromna cifra bila u pitanju. Zar to nije zapanjujuci podatak da je skoro svaki drugi gradanjin nezaposlen? Ne dokazujem ja sebi nista, nemam potrebe za tim, samo me zaprepascava ovolika negativnost.
I mene zaprepaštava tolika negativnost, vjeruj mi. Slučajno se cifra povećala od 45% do 60%, nije naniže nastala greška :lol:

@micaha.. daj nam citat tko je bio tako nizak pa likovao da je netko iz doma . Mislim, ako tvrdiš tako ozbiljnu stvar, red je i da citiraš ;-)
todd_smith

#579 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

vazi wrote:nego koji nedostatak medjusobnog raumijevanja, solidarnosti i podrske, to je za plakati.

Niko ne zna gdje , kako i koliko neka cipela zulja dok je ne pronosa pa tako ni vi nemate pojma kako je dijaspori kao sto ni mi ne znamo kako je vama. Priznam da ne kontam nas narod dole, dosta toga mi je nejasno. Ali to mi ne daje z apravo da ih osudjujem ili kritikujem. Polazim od toga da svako radi onako kako najbolje umije i zna i ne znam da sam kojim slucajem ja na njihovom mjestu kako bih se ponasala i vice versa.
Ako mi dijete ovdje pohadja skolu naravno da mi je prioritet da uspjesno savlada ovaj jezik jer mu ja necu moci pokazivati, ni dajDja ini amiDja, nego uzdaj se u se i u svoje kljuse... A za nas jezik cemo lako, snace se vec nekako...U ostalom valja muhljev=b zaradjivati na ovom "tudjem" jeziku i samim tim to je prioritet jer samo tom nekom zaradom moze pomoci i rodbinu u "tuzemstvu"...
Znam kako je i sta je. I zato pricam tj pisem u ovoj temi, da ne znam ne bih uopste vodio ovu "raspravu".
KatarinaKosaca

#580 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote: Likovali sto je iz doma za nezbrinutu djecu. Vrhunac niskosti.
To bi zaista bio vrhunac niskosti. Ne pročitah nigdje da je to itko radio. Pa ukoliko ne ponudiš citat ove tvrdnje, ostaje samo tvoja niska laž.
KatarinaKosaca

#581 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

todd_smith wrote:Znam kako je i sta je. I zato pricam tj pisem u ovoj temi, da ne znam ne bih uopste vodio ovu "raspravu".
Nije svakom u dijaspori isto. Netko je tamo sa gomilom familije i prijatelja iz BIH, u zemlji nema toliko šovinizma (ako je van Europe, manje sigurno) rade posao i logično da im je nostalgija manja, nego nekome ko nema nikog svog, trpi šovinizam i otpor prema strancima naročito sad u doba recesije. Ali, ni to ni statistike o nezaposlenosti, kao ni statistike o blagostanju Skandinavskih zemalja nisu tema ove emisije. Nego pitanje iz naslova, na koje je jasno dat odgovor ko god je pisao , a živi u zemlji.
NeenaSa

#582 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by NeenaSa »

KatarinaKosaca wrote:
vazi wrote:rJecnik, dJecji i sl, zna se
Imaš link. Jezik nije nešto statično. Podložan je promjenama, i ponavljam postoje 3 varijante u BIH. Svaka je ispravna. ;-)
AHa, Fatamo se podlozhnosti, fakat , ... ti si jedinstvena. :mrgreen:
KatarinaKosaca

#583 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

NeenaSa wrote:AHa, Fatamo se podlozhnosti, fakat , ... ti si jedinstvena. :mrgreen:
Ti o meni :D
Micaha

#584 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:Ne,ja ne očekujem da znate jezik, on vam je stao negdje 1991, čak i onim koji su bili stariji. Međutim, onda je normalno da se ne priznaju diplome po automatizmu i ne nađe posao čim se vrati, treba na poslu i dopis napisati i službeni akt itd.Ni ja u Njemačkoj ne bih mogla dobiti, a vjeruj mi, da bih uz malo truda i sa riječnikom napisala puno bolji post na njemačkom nego većina dijaspore na svom maternjem.
Općenito moje je iskustvo da što se čovjek bolje snašao i bolje živi vani to se manje hvališe i nipodaštava sve u domovini. Imam školsku prijateljicu u Kanadi rade kao inžinjeri i ona i muž, otplatili kuću, koliko vidim jako lijepo žive, nikad, baš za nikad ta žena nije ništa ružno rekla ni o ljudima koji žive u BIH niti o BIH.
Imam drugu školsku prijateljicu u ju es end eju... :-) :-) umjesto dobar dan kaže kako je završila fakultet, moš mislit fakultet, a ako napišem da me muči migrena odmah je odgovor "E, zato ja više ne bih mogla tamo živjeti, tamo ljude muči migrena" :D a nema je cuko za šta uhvatiti, kako krpi kraj sa krajem. Valjda tamo postoje fakutleti i fakulteti, pa oni nižerangirani su kasnije i slabije plaćeni u profesiji.
Nego, hoće li taj recept za ćevape.. makar i na danskom.. snaći ćemo se u prijevodu :D
A mozes li u Bosni, imas li kakva posla, puna ti usta doprinosa?
KatarinaKosaca

#585 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:A mozes li u Bosni, imas li kakva posla, puna ti usta doprinosa?
Daj citat za tvrdnju da je netko likovao što je jedna forumašica odrasla u Domu. Do tada samo ostaje tvoja laž i nisi vrijedan nikakvog odgovora.
Micaha

#586 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

Eto ti odgovaras na svaku
KatarinaKosaca

#587 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:Eto ti odgovaras na svaku
Ne, nego ako nešto tvrdim da je netko uradio ili napisao na forumu , citiram. Osnovno pravilo forumanja.. Dakle, ostaje da si slagao. Hvala , iako sam znala.
vazi

#588 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by vazi »

todd_smith wrote:
vazi wrote:nego koji nedostatak medjusobnog raumijevanja, solidarnosti i podrske, to je za plakati.

Znam kako je i sta je. I zato pricam tj pisem u ovoj temi, da ne znam ne bih uopste vodio ovu "raspravu".
onda si mozda premlad da sagledas stvari i iz drugog ugla.

Steta je sto ova tema ide ovim tokom, steta.

laku noc
Micaha

#589 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
Ne, nego ako nešto tvrdim da je netko uradio ili napisao na forumu , citiram. Osnovno pravilo forumanja.. Dakle, ostaje da si slagao. Hvala , iako sam znala.
Zasto meduprostor nakon hvala? Da ti nisi u ratu diplomirala?
KatarinaKosaca

#590 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Zasto meduprostor nakon hvala? Da ti nisi u ratu diplomirala?
Dakle, priznaješ da je ovo još jedna tvoja laž, jer citata nema.
Micaha wrote: Likovali sto je iz doma za nezbrinutu djecu. Vrhunac niskosti.
Kad sam diplomirala, da li sam uopće diplomirala, gdje i šta radim nije tema ove teme. Niti ja tebe pitam, niti išta postižeš sa ovim primitivnim začatavanjem. Samo o sebi kažeš.
Popocatepetl

#591 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Popocatepetl »

ko o cemu, kosaca o dijaspori :lol: :lol: :lol:
KatarinaKosaca

#592 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Popocatepetl wrote:ko o cemu, kosaca o dijaspori :lol: :lol: :lol:
Da, da ovako otprilike.. :jbt:
NeenaSa wrote:AHa, Fatamo se podlozhnosti, fakat , ... ti si jedinstvena. :mrgreen:
Micaha wrote:A mozes li u Bosni, imas li kakva posla, puna ti usta doprinosa?
Micaha wrote:Zasto meduprostor nakon hvala? Da ti nisi u ratu diplomirala?
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#593 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Zviz »

Moj objektivni zakjucak, da 90% i jednih i drugih se nemogu organski podnjeti - sami najbolje znate zasto.
Last edited by Zviz on 04/06/2013 02:24, edited 1 time in total.
Popocatepetl

#594 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Popocatepetl »

Zviz wrote:Moja objektivni zakjucak, da 90% i jednih i drugih se nemogu organski podnjeti - sami najbolje znate zasto.
To je tako kod nas, zato se i jesmo poubijali prije 20 godina i opet cemo u narednih 20-30 godina ako ne i prije.

Evo kako ja vidim odnos medju nasim narodom:

ljudi u federaciji ne vole one u republici srpskoj i obrnuto
bosanci ne vole hercegovce i obrnuto
istocna bosna ne voli krajinu i obrnuto
sarajlije ne vole zenicane i obrnuto
ljudi koji zive u bosni ne vole one koji zive vani i obrnuto

Uglavnom mi imamo hiljadu i jedan razlog da nekog nevolimo i jednostavno to rado cinimo.
uglavnomja

#595 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

hebat ga :-)

moje voljenje i nevoljenje nekoga je licno :oops:

ako zanemarimo stoku koja je pucala na nas 4 godine, i politicki vrh ... :twisted:
ali ne mrzim sve srbe ni sve beogradjane zbog toga,
ne mrzim ni domace, ni dijasporu :D ... niti smo svi isti, niti se mozemo generalno trpati u koseve. raja i u bosni i vani se dijeli na hadze i kokuze, obrazovane i neobrazovane, dobre i lose ljude, i 1. i sljedece generacije, neko voli bosnu, pije i ubija se sundom, neko se "pozapadio" i nece ni da prica nas jezik, narocito ko se vjencao sa osobom iz nove domovine, pa jos ako nema rodbine blizu .... normalno da mu djeca nece znato dobro nas jezik. a sad stizu i unucad :D

a kako je kome gdje, to je opet individualno.

mada, objektivno, u bosni je najgore (od europskih drzava), u svakom pogledu. objektivnom, ponavljam. ekonomska situacija, politicka karikatura od drzave, korupcija, bezzakonje, stele, sudstvo za viceva, da nije preko tudjih ledja (omar mjesecar je jaci od komplet sudijske komore), nezapolenost, pad kvaliteta obrazovanja, od osnovne skole, do pijacarskih fakulteta po selima, itd poznata prica.
jednom malom procentu ljudi je i u bosni dobro, ko je na budzetu, u stranoj firmi i slicno.

a subjektivno - daj pive i janjetine i kafa po strossi, aksamluka i derneka, raje i druzenja :serbo: nirvana :D
todd_smith

#596 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by todd_smith »

Ne mrzim ja nikoga, to je teska rijec koja se treba pazljivo koristiti.

Mene nerviraju, isto kao sto me nervira kada Denis Comor izadje na Haseta (HB pa ga nema vise, ali nejse). Ne mrzim nikoga iz dijaspore. Zasto bih ga mrzio? Sta je meni licno uradio da ja nekoga mrzim? Nemoj tako teske rijeci koristiti.
uglavnomja

#597 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

:sad:
Jack Be Nimble

#598 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Jack Be Nimble »

todd_smith wrote:
Glavni primjer je organizovanje "sijela" gdje se igra kolo, koncerti Sabana/Halida/Hake/Polumente i to sve u stilu jednog teferica. I to je njima "Bosna".
I mene nervira sto se na svakom skupu mora kolo razbaciti i ona muzika sto vi zovete dzigerom :) Al' na zadnjem Halidovom koncertu nisam vidio nikakva kola ali si u pravu da mi (ja barem) to sve dozivim kao "Bosnu". Ipak to nije dozivljaj Bosne jer ja to isto dozivim kada Oliver, Colic, Corba, Kovac, Dugme bez Brege, Partibrejkers itd dodju..za mene je to dozivljaj mog djetinstva, neke kulture koju sam ostavio iza sebe. Sto definitvno nije isti osjecaj kada odem na Maidena.
iamia

#599 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

summa summarum,
todd smith je u pravu.
dijasporcad dodju u BiH i pohebase sve lokalne djevojke. zene se po 4 puta!,.. a ne pisu pravilno bosanski. :lol:
zlajapravaraja

#600 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by zlajapravaraja »

iamia wrote:summa summarum,
todd smith je u pravu.
dijasporcad dodju u BiH i pohebase sve lokalne djevojke. zene se po 4 puta!,.. a ne pisu pravilno bosanski. :lol:
Mislim da je to sustina Todd-ovog problema s nekontroliranom mrznjom ;-) ali bi mu Freud (ili pak ti) to sigurno bolje objasnio :D

I sta kaze lik na kraju: trenutno je i sam dijasporac :lol: :-)
Locked