Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pussysmoke

#576 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

nasa wrote:Ne vjerujem da neko moze biti zaista vjernik zato sto mu je neko pricao da Bog postoji,to moze funkcionisati u djetinjstvu ali ne kroz cijeli zivot,prepostavljam da ima onih koji se izjasnjavaju vjernicima upravo zbog toga ali oni su zapravo vrlo slabi-ako se to moze reci-vjernici i vidjeces da mahom jako malo znaju o vjeri i jako malo praktikuju.
Prava vjera o kojoj se razmislilo ne moze biti samo dio naslijedja.Moze odabir religije ,npr.da sam ja rodjena u krscanskom okruzenju moze biti da bih vise istrazila krscanstvo...
Dobro. Nisam u pravu. Vjernici su ljudi koji su svoje živote posvetili istraživanju svojih vjerskih uvjerenja i koji su nakon što su pročitali sve što se može pročitati o svim religijama, izabrali onu koja će ih svojim zakonima odvesti u raj. Ako se neko nađe uvrijeđen, nije mi žao, ali moram reći da zaista moraš biti lud ako misliš da je ovo istina. Toliko nepismenih ljudi hoda planetom, ali svi znaju da ih "bog čuva". Naravno da znaju kada su "čuvara" naslijedili.
biturbo

#577 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

pussysmoke wrote:
nasa wrote:Ne vjerujem da neko moze biti zaista vjernik zato sto mu je neko pricao da Bog postoji,to moze funkcionisati u djetinjstvu ali ne kroz cijeli zivot,prepostavljam da ima onih koji se izjasnjavaju vjernicima upravo zbog toga ali oni su zapravo vrlo slabi-ako se to moze reci-vjernici i vidjeces da mahom jako malo znaju o vjeri i jako malo praktikuju.
Prava vjera o kojoj se razmislilo ne moze biti samo dio naslijedja.Moze odabir religije ,npr.da sam ja rodjena u krscanskom okruzenju moze biti da bih vise istrazila krscanstvo...
Dobro. Nisam u pravu. Vjernici su ljudi koji su svoje živote posvetili istraživanju svojih vjerskih uvjerenja i koji su nakon što su pročitali sve što se može pročitati o svim religijama, izabrali onu koja će ih svojim zakonima odvesti u raj. Ako se neko nađe uvrijeđen, nije mi žao, ali moram reći da zaista moraš biti lud ako misliš da je ovo istina. Toliko nepismenih ljudi hoda planetom, ali svi znaju da ih "bog čuva". Naravno da znaju kada su "čuvara" naslijedili.
A ti si postao ateista promisljanjem ?
nasa

#578 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

pussysmoke wrote:
Nisam ti ni napisala to,vjerujem da je odabir religije naslijedan,muslimani nemaju problema s tim,priznajemo ostale religije i prihvatamo da su neke stvari odredjene kao npr.u kojoj porodici ces biti rodjen,ne mozes pobjeci od toga cak ni ti.....zasto bih osporavala npr.tradiciju porodice u pogledu religije ,a ne i cjelokupan odgoj....
Medjutim jednako kao sto je kada ti roditelji kazu ne kradi ti to prihvatis ali tek s odrastanjem i razmisljanjem zaista uzmes to kao vrijednost ili ne...da li bi rekao za ljude koji kradu da su to naslijedili ili da su im roditelji to prenijeli...ili da li bi rekao necu da budem BIH drzavljanin samo zato sto su to bili moji roditelji...
Ja sam uvjerana da moras naci potvrdu u svojoj glavi da Bog postoji,a religiju mozes prihvatiti ovako kao sto ti pricas...
Osim toga,budi iskren ,kazes rodjen si u religioznoj porodici ali sam si ateista,zasto onda smatras da si presedan...
odr0n

#579 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Opet te pitam, jel to bio razlog da vrijeđaš nekome blisku osobu gdje si pominjao seksualni akt?
vatrogasac wrote:Hajd' ti nama ovdje otvoreno reci koji ti je to 'bradonja' odveo curu pa ta trauma od vjere i vjernika?"
Jel te stid ?
:mrgreen: Oooooj!!! Gdje se uopšte spominje sexualni akt ili bilo šta ružno o toj djevojci? Znam jednog kome je tako cura se predomislila i otišla sa popom i čovjek postao ateista. Sa bradom može biti i pravoslavni i musliman i jevrej i...a tebi razlog da zamrziš brade. Kontaš sada? Haman i dalje problem.
Ne izmišljaj, na tzv. uvredu (koje uopšte nije bilo kada sam te nazvao "ovaj", ali si ti tako shvatio) si htio uvredom odgovoriti i to direktno, samo pominjanje bliske osobe u tom kontekstu je direktna uvreda, naravno da nikada nećeš priznati da nema razloga to uraditi zbog naziva nekoga "ovaj" , ali šta očekivati drugo od takvog podlog čovjeka, sam si anti-reklama svojoj vjeri i nastavi slobodno. :thumbup:
pussysmoke

#580 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

biturbo wrote:
pussysmoke wrote:
A ti si postao ateista promisljanjem ?
Da si pročitao moje prethodne postove, to bi ti bilo jasno. Očigledno je da na temu ulaziš i donosiš zaključe bez da si pročitao stavove koje su forumaši izrazili u svojim postovima. S obzirom na navedeno mislim da trebaš puno više čitati.
vatrogasac

#581 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Ne izmišljaj, na tzv. uvredu (koje uopšte nije bilo kada sam te nazvao "ovaj", ali si ti tako shvatio) si htio uvredom odgovoriti i to direktno, samo pominjanje bliske osobe u tom kontekstu je direktna uvreda, naravno da nikada nećeš priznati da nema razloga to uraditi zbog naziva nekoga "ovaj" , ali šta očekivati drugo od takvog podlog čovjeka, sam si anti-reklama svojoj vjeri i nastavi slobodno. :thumbup:
Nemoj dalje. Sve više ličiš na Šojića. Uvređen, iznenađen, izmišljaju i podmeću....

biturbo

#582 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

pussysmoke wrote:Da si pročitao moje prethodne postove, to bi ti bilo jasno. Očigledno je da na temu ulaziš i donosiš zaključe bez da si pročitao stavove koje su forumaši izrazili u svojim postovima. S obzirom na navedeno mislim da trebaš puno više čitati.
Procitao sam ,bas zato te i pitam . Nisi shvatio ...
Rekao si da su tvoji vjernici i da si rođen u takvoj sredini ,i da ti je bila nametnuta vjera ,pa si poslije postao ateista ...
Pitam te kako postade ateista ,jel promisljanjem ,jesi li ti procitao sve Kitabe ,pa si shvatio da je ateizam prava opcija ? Kontas ,jer vidim da sa podsmjehom govoris o vjernicima koji su to postali promisljanjem ,odnosno citanjem ...
amazon

#583 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

biturbo wrote:
pussysmoke wrote:Da si pročitao moje prethodne postove, to bi ti bilo jasno. Očigledno je da na temu ulaziš i donosiš zaključe bez da si pročitao stavove koje su forumaši izrazili u svojim postovima. S obzirom na navedeno mislim da trebaš puno više čitati.
Rekao si da su tvoji vjernici i da si rođen u takvoj sredini ,i da ti je bila nametnuta vjera ,pa si poslije postao ateista ...
Pitam te kako postade ateista ,jel promisljanjem ,jesi li ti procitao sve Kitabe ,pa si shvatio da je ateizam prava opcija ? Kontas ,jer vidim da sa podsmjehom govoris o vjernicima koji su to postali promisljanjem ,odnosno citanjem ...
Vjernici postali citanjem, zar ima i toga.. ja mislio da je obratno..
biturbo

#584 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

amazon wrote:
biturbo wrote:
Covjek ti je iznad postavio clip ,kao mislis da je tih 4000 hiljade ljudi preslo na islam ,nametnuli im roditelji ? :-)
amazon

#585 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Pa ti 4000 hiljade nisu sigurno zbog citanja presli na islam, jer da su citali svatili bi da su sve te religije u biti iste, pa zasto mjenjati nesto sto vec imas, ili ti mislis da je to ono pravo..
biturbo

#586 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

amazon wrote:Pa ti 4000 hiljade nisu sigurno zbog citanja presli na islam, jer da su citali svatili bi da su sve te religije u biti iste, pa zasto mjenjati nesto sto vec imas, ili ti mislis da je to ono pravo..
Pa to ti kazem ,nametnuli im roditelji (nevjernici) :lol:
amazon

#587 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

biturbo wrote:
amazon wrote:Pa ti 4000 hiljade nisu sigurno zbog citanja presli na islam, jer da su citali svatili bi da su sve te religije u biti iste, pa zasto mjenjati nesto sto vec imas, ili ti mislis da je to ono pravo..
Ne mora znaciti, ali 99 procenata se dobiva nasljedjem od roditelja, zar ne, a uvijek ima izuzetaka, kao ti tvoji 4000 hiljade..racunaj koliko je 4000hiljade od 1 milijarde procenata..
biturbo

#588 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

amazon wrote:
biturbo wrote:
Ne mora znaciti, ali 99 procenata se dobiva nasljedjem od roditelja, zar ne, a uvijek ima izuzetaka, kao ti tvoji 4000 hiljade..racunaj koliko je 4000hiljade od 1 milijarde procenata..
Halali ,al ti bas ko kocka :-)
amazon

#589 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Ne, samo ne izmisljam, okreni se malo u svom kraju gdje zivis oko sebe , pa ces vidjeti koliko ih je dobilo islam rodjenjem a koliko ih je konvertiralo..ako nadjes ijednog ovog drugog, onda kolutaj ocimo do jutra :-D :oops:
vatrogasac

#590 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

amazon wrote:
I da je samo 4000 svake godine u Njemačkoj kako to RTL saznaje opet bi pobilo gornju tezu, a toga imaš na hiljade na svim meridijanima ili paralelama. Kinezi, Amerikanci...

odr0n

#591 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

biturbo wrote:
amazon wrote:
biturbo wrote: Procitao sam ,bas zato te i pitam . Nisi shvatio ...
Covjek ti je iznad postavio clip ,kao mislis da je tih 4000 hiljade ljudi preslo na islam ,nametnuli im roditelji ? :-)
U pitanju su velikim dijelom žene koje su zbog udaje za muslimane prešle na islam, znači opet razlog nije islam nego veza. Također je smiješno uzimati za primjer Njemačku u kojoj je ogroman broj emigranata, od 4 miliona muslimana u Njemačkoj do 90% su emigranti (samo Turci su 63%, gdje su tek naši, te ostali sa istoka), pa i demografska slika islama ga čini tek manjinom od 4% stanovništva, 60% je katoličanstvo, 34% je ireligioznost.
vatrogasac

#592 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

amazon wrote:Ne, samo ne izmisljam, okreni se malo u svom kraju gdje zivis oko sebe , pa ces vidjeti koliko ih je dobilo islam rodjenjem a koliko ih je konvertiralo..ako nadjes ijednog ovog drugog, onda kolutaj ocimo do jutra :-D :oops:
Morat ćeš ti kolutati. Ima ih više, a evo taj bar jedan sa zvučnijim imenom.

biturbo

#593 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

odr0n wrote:
biturbo wrote: Covjek ti je iznad postavio clip ,kao mislis da je tih 4000 hiljade ljudi preslo na islam ,nametnuli im roditelji ? :-)
U pitanju su velikim dijelom žene koje su zbog udaje za muslimane prešle na islam, znači opet razlog nije islam nego veza. Također je smiješno uzimati za primjer Njemačku u kojoj je ogroman broj emigranata, od 4 miliona muslimana u Njemačkoj do 90% su emigranti (samo Turci su 63%, gdje su tek naši, te ostali sa istoka), pa i demografska slika islama ga čini tek manjinom od 4% stanovništva, 60% je katoličanstvo, 34% je ireligioznost.
Kakave veze ima ovih 4000 sa emigrantima ,nije valjda da hoces da kzes da muslimani prelaze na islam :D
A ovo sa zenama... :(
vatrogasac

#594 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
U pitanju su velikim dijelom žene koje su zbog udaje za muslimane prešle na islam, znači opet razlog nije islam nego veza.
Nije ni to pravilo. Pobija ga Njemica Kristiane Backer.

amazon

#595 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

vatrogasac wrote:
amazon wrote:Ne, samo ne izmisljam, okreni se malo u svom kraju gdje zivis oko sebe , pa ces vidjeti koliko ih je dobilo islam rodjenjem a koliko ih je konvertiralo..ako nadjes ijednog ovog drugog, onda kolutaj ocimo do jutra :-D :oops:

Pa sta hoces reci sa ovim, znaci da cijenis Emira Kusturicu..sto se vratio predacima svojim..ovaj klip mi slici na onaj iz Gornje Bukovice, kad su djeca pjevala pjesme podrske..
vatrogasac

#596 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

amazon wrote: Pa sta hoces reci sa ovim, znaci da cijenis Emira Kusturicu..sto se vratio predacima svojim..ovaj klip mi slici na onaj iz Gornje Bukovice, kad su djeca pjevala pjesme podrske..
Gdje ćeš uzimati Kustu za primjer? Taj ni Fatihe nije znao napamet, a kamo li da je kada klanjao ili postio ili da je bilo čim podsjećao na muslimana.

Tražio si izuzetak i haj' sada kolutaj očima. :mrgreen:
dustaban

#597 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

Prolupali ste.

Nije prica o tome ko ima vise pristalica i kako ih je pridobio. Ovdje je postavljeno pitanje KORISNOSTI RELIGIJSKIH ZAJEDNICA ZA DRUSTVO.
Ne cak niti samih vjernika, to je zvanicno vecina stanovnika ove drzave.

Ima li ova sjebana, jadna, unistena i besperspektivna drzava ikakve koristi od rapidnog jacanja "religijske privrede" bez obzira o kojoj se religiji radi
:?: :!:
odr0n

#598 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
U pitanju su velikim dijelom žene koje su zbog udaje za muslimane prešle na islam, znači opet razlog nije islam nego veza.
Nije ni to pravilo. Pobija ga Njemica Kristiane Backer.

Tebi jedan navedni slučaj pobija 1000 ostalih koji dokazuju suprotno, smiješan si sa tom selekcijom, još sa onim klipovima gdje bi čovjek pomislio da je 50% muslimana u Njemačkoj, a ne 4%.
biturbo

#599 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by biturbo »

amazon wrote:
vatrogasac wrote:

Pa sta hoces reci sa ovim, znaci da cijenis Emira Kusturicu..sto se vratio predacima svojim..ovaj klip mi slici na onaj iz Gornje Bukovice, kad su djeca pjevala pjesme podrske..
Mozda hoce da kaze da dosta ljudi nisu rođeni kao muslimani ,a danas to jesu :?: O tome smo pricali,cini mi se
amazon

#600 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

vatrogasac wrote:
amazon wrote: Pa sta hoces reci sa ovim, znaci da cijenis Emira Kusturicu..sto se vratio predacima svojim..ovaj klip mi slici na onaj iz Gornje Bukovice, kad su djeca pjevala pjesme podrske..
Gdje ćeš uzimati Kustu za primjer? Taj ni Fatihe nije znao napamet, a kamo li da je kada klanjao ili postio ili da je bilo čim podsjećao na muslimana.

Tražio si izuzetak i haj' sada kolutaj očima. :mrgreen:
Musliman koji je presao na pravoslavlje, a nisam skontao je li ovaj Srbin sto je navodno presao na Islam..svejedno, nisu normalni ni jedan..
Post Reply