Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tmujoo

#576 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by tmujoo »

sve u svemu.. postavlja se samo jedno pitanje..sta bi bilo kad bi bilo... sta bi bilo da smo svi iste usrane religije bili..ili sta bi bilo da niko od nas religije nije imao..npr. svi bili agnostici ..dje bi nam kraj bio
:izet:
Hrulj

#577 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

tmujoo wrote:sve u svemu.. postavlja se samo jedno pitanje..sta bi bilo kad bi bilo... sta bi bilo da smo svi iste usrane religije bili..ili sta bi bilo da niko od nas religije nije imao..npr. svi bili agnostici ..dje bi nam kraj bio
Nemoj mi mahnite matere ti. Bilo bi sto i danas. Ako ne i gore. Vjerovatno bi Hrvati ili Srbi bili istrebljeni u potpunosti, zavisno od toga kome se Bosnjaci pridruze i pripomognu
tmujoo

#578 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by tmujoo »

A mi smo to vec obradili, ja sam ponudio imena vise historijskih djela.
Bosnjake su turci iseljavali iz Bosne i naseljavali na razna podrucja.
Kasnije su isti protjerani.
Medjutim bili su i ostali Bosnjaci[/quote]

dobro a jel bilo ljudi u srbiji koji su primili islam??
Hrulj

#579 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

tmujoo wrote:A mi smo to vec obradili, ja sam ponudio imena vise historijskih djela.
Bosnjake su turci iseljavali iz Bosne i naseljavali na razna podrucja.
Kasnije su isti protjerani.
Medjutim bili su i ostali Bosnjaci

dobro a jel bilo ljudi u srbiji koji su primili islam??[/quote]
Minorni brojevi. Turci se nisu trudili niti pokusavali da preobracaju stanovnistvo. Drzava je imala vise koristi od Krscana.
Zato i jesu uvjek tezili ekspanziji u evropu.
Idem ja spavati, kasno je. Pa se cujemo sutra
tmujoo

#580 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by tmujoo »

Hrulj wrote:
tmujoo wrote:sve u svemu.. postavlja se samo jedno pitanje..sta bi bilo kad bi bilo... sta bi bilo da smo svi iste usrane religije bili..ili sta bi bilo da niko od nas religije nije imao..npr. svi bili agnostici ..dje bi nam kraj bio
Nemoj mi mahnite matere ti. Bilo bi sto i danas. Ako ne i gore. Vjerovatno bi Hrvati ili Srbi bili istrebljeni u potpunosti, zavisno od toga kome se Bosnjaci pridruze i pripomognu
o cemu pricas ba?? sto bi jedni druge trijebili kad su svi iste reli1gije..npr. budisti svi
Hrulj

#581 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

tmujoo wrote:
Hrulj wrote:
o cemu pricas ba?? sto bi jedni druge trijebili kad su svi iste reli1gije..npr. budisti svi
Hahaha nemoj mi reci matere ti da si takav idealista. Iste vjere su Francuzi i Englezi bili pa su imali stogodisnji rat.
I sa istom vjerom Bosnjaci bi ostali Bosnjaci, Hrvati Hrvati a Srbi Srbi.
I opet bi se klali.
Challenger__

#582 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Hahaha nemoj mi reci matere ti da si takav idealista. Iste vjere su Francuzi i Englezi bili pa su imali stogodisnji rat.
Nisu. Francuzi su bili katolici, a Englezi protestanti (anglikanci).
I opet bi se klali.
Do dolaska Osmanlija u Bosni nikada nije bilo međusobnog ubijanja. Samo interni konflikti među vlastelom.
Challenger__

#583 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Pričaš napamet.
Hrulj

#584 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:
Nisu. Francuzi su bili katolici, a Englezi protestanti (anglikanci).
I opet bi se klali.
Do dolaska Osmanlija u Bosni nikada nije bilo međusobnog ubijanja. Samo interni konflikti među vlastelom.
Za vrijeme stogodisnjeg rata?
Ti fakat nisi zdrav

Naravno da jeste?
Ratovi izmedju drzava su bili tu i bez islama
Challenger__

#585 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Ne, nego nemaš pojma. Korijeni opiranja Rimu u Engleskoj i autonomija engleskih biskupa seže vijekovima prije Henrija VIII koji je tu autonomiju samo ozvaničio. No, to ne moraš znati.

Ali, što se tiče srednjevjekovne Bosne ona ne pamti niti jedan jedini unutrašnji sukob običnog naroda. Čak ni onda kada su se braća borila oko prijestolja (Tvrtko protiv brata Vuka koji ga je dva puta zbacivao sa vlasti). Unutrašnji sukobi su počeli tek sa dolaskom Osmsanlija.
Hrulj

#586 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Ne, nego nemaš pojma. Korijeni opiranja Rimu u Engleskoj i autonomija engleskih biskupa seže vijekovima prije Henrija VIII koji je tu autonomiju samo ozvaničio. No, to ne moraš znati.

Ali, što se tiče srednjevjekovne Bosne ona ne pamti niti jedan jedini unutrašnji sukob naroda. Čak ni onda kada su se braća borila oko prijestolja (Tvrtko protiv brata Vuka).
Ma da :D
Prvo su englezi protestanti pa su onda katolici al se nisu mogli.
Aman zaman.
Kako ce pamtiti sukob naroda kad je u njoj zivio do tada jedan narod, bosnjaci?
Pamtila je gradjanske ratove, pamtila je osvajacke i odbrambene ratove.

Nego dedera, da ti ja jos malo utrljam protestantizam, citaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hundred_Years'_War

I sa osmanlijama normalno da pocinju kada dovode strano tijelo, srbe, u bosnu da rade kao kmetovi
Challenger__

#587 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Kakav građanski rat u srednjevjekovnoj Bosni? O čemu ti pričaš živ bio?
Hrulj

#588 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Kakav građanski rat u srednjevjekovnoj Bosni? O čemu ti pričaš živ bio?
Kako bi nazvao borbu 2 brace za prijesto i konstantnu borbu vlastele iste drzave
Challenger__

#589 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Onako kako sam ti napisao u prvom komentaru - interni konflikt vlastele, a ni slučajno građanski rat koji je zahvatao široke slojeve stanovništva.
Challenger__

#590 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Vuk je dva puta sa vlasti zbacio brata Tvrtka i ovaj se dva puta vraća na vlast, ali zbog toga nije gorila Bosna.

Itd.
Hrulj

#591 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Onako kako sam ti napisao u prvom komentaru - interni konflikt vlastele, a ni slučajno građanski rat koji je zahvatao široke slojeve stanovništva.
Ma to se braca sastali na livadi pa samarali jedan drugog, niposto nisu iskupljali plemstvo i seljastvo pa u vojsku i boj :lol: ?
Hrulj

#592 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Vuk je dva puta sa vlasti zbacio brata Tvrtka i ovaj se dva puta vraća na vlast, ali zbog toga nije gorila Bosna.

Itd.
Ma kako nije.
Onako kako je stogodisnji rat bio izmedju protestanata i katolika :lol:
Challenger__

#593 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Razumijem. Ti si neki umišljeni "povjesničar" koji piše bajke o Bosni. Žali Bože izgubljenog vremena.

p.s.

Nemaš ti BLAGE VEZE o srednjevjekovnoj Bosni.
Hrulj

#594 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Razumijem. Ti si neki umišljeni "povjesničar" koji piše bajke o Bosni. Žali Bože izgubljenog vremena.

p.s.

Nemaš ti BLAGE VEZE o srednjevjekovnoj Bosni.
haha, od tebe je to kompliment :D
De me podsjeti kad mognes kako su ratovale protestantna engleska i katolicka francuska u stogodisnjem ratu :lol:
Challenger__

#595 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Da, braća su se sukobljavala koristeći manje skupine vlastele i vlastelčića. Daj jedan jedini izvor u kome bilo ko piše da je taj konflikt poprimio razmjere "građanskog rata" kako si ga karakterisao.

Pa ne ne možeš fantazirati bez izvora, a takvih izvora NEMA jer srednjevjekovna Bosna nije nikada vidjela građanski rat.
Hrulj

#596 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Da, braća su se sukobljavala koristeći manje skupine vlastele i vlastelčića. Daj jedan jedini izvor u kome bilo ko piše da je taj konflikt poprimio razmjere "građanskog rata" kako si ga karakterisao.

Pa ne ne možeš fantazirati bez izvora, a takvih izvora NEMA jer srednjevjekovna Bosna nije nikada vidjela građanski rat.
A civil war is a war between organized groups within the same nation state or republic,[1] or, less commonly, between two countries created from a formerly united nation state.[2] The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies.[1] The term is a calque of the Latin bellum civile which was used to refer to the various civil wars of the Roman Republic in the 1st century BC.
A civil war is a high-intensity conflict, often involving regular armed forces, that is sustained, organized and large-scale. Civil wars may result in large numbers of casualties and the consumption of significant resources.[3]
ioannes

#597 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by ioannes »

gradanski rat u srednjovjekovnoj Bosni
ti si stvarno Trol
Hrulj

#598 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

ioannes wrote:gradanski rat u srednjovjekovnoj Bosni
ti si stvarno Trol
A civil war is a war between organized groups within the same nation state or republic,[1] or, less commonly, between two countries created from a formerly united nation state.[2] The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies.[1] The term is a calque of the Latin bellum civile which was used to refer to the various civil wars of the Roman Republic in the 1st century BC.
A civil war is a high-intensity conflict, often involving regular armed forces, that is sustained, organized and large-scale. Civil wars may result in large numbers of casualties and the consumption of significant resources.[3]
Challenger__

#599 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Šta hoćeš sa definicijom građanskog rata? Da dokažeš da je u SV Bosni bio građanski rat? Smijurija. To se tako ne radi. I nikada se nije radilo tako. Radi se tako što se nađe relevantan domaći ili strani izvor koji to tvrdi.

Nađi historijski izvor, ili zašuti.
Challenger__

#600 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

ioannes wrote:gradanski rat u srednjovjekovnoj Bosni
ti si stvarno Trol
Lik halucinira.
Post Reply