Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Teea

#576 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

kojeime wrote:
U laksem putu i ne polaganju racuna. Ako ne polazu racune Bogu, ne znaci da ne polazu racune nekome ili necemu.A po cemu je to lakse bez Boga nego sa Bogom?
jel ti ljepse kad si gazda ili rob ?

(lektor neka sada prekontrolise imal kavih pravopisnih gresaka pа nek javi )
kojeime

#577 Re: Zivot bez religije

Post by kojeime »

Teea, moje pitanje je bilo odgovor na post u kojem je pisalo da je lakse biti ateista nego vjernik. To apsolutno nije tacno. Ateista ne moze reci "To je Bozija volja" pa prihvatiti sta mu zivot nosi, uvijek je mucen sumnjom, preispitivanjem, razmisljanjem o odlukama. Ne kazem da vjernici ne razmisljajju, ali uvijek imaju "izvlakusu" a to je Bozija volja kojom je sve predodredjeno i propisano, pa ako sam vjernik nisam samo ja kriv ili odgovoran, vodjen sam Bogom i zato sa njim dijelim krivicu, ili nisam kriv uopste jer je Bozija volja sto sam uradio to sta sam uradio. I zato je lakse biti vjernik.
fridmann

#578 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

kojeime wrote:Teea, moje pitanje je bilo odgovor na post u kojem je pisalo da je lakse biti ateista nego vjernik. To apsolutno nije tacno. Ateista ne moze reci "To je Bozija volja" pa prihvatiti sta mu zivot nosi, uvijek je mucen sumnjom, preispitivanjem, razmisljanjem o odlukama. Ne kazem da vjernici ne razmisljajju, ali uvijek imaju "izvlakusu" a to je Bozija volja kojom je sve predodredjeno i propisano, pa ako sam vjernik nisam samo ja kriv ili odgovoran, vodjen sam Bogom i zato sa njim dijelim krivicu, ili nisam kriv uopste jer je Bozija volja sto sam uradio to sta sam uradio. I zato je lakse biti vjernik.
Aaaaaa, tu smo prijatelju : "nisam samo ja kriv ili odgovoran",
sto u porevodu znaci, tvoje shejtanluke i belaje dijelis ili se krijes iza Boga.

Deviza je: "uzdaj se use i u svoje kljuse", tada si najrahatnije.
Za malo ne reko, kukavicluk je svoje probleme svaljivati na druge.
Tu je ateistima cista savjest, koliko posijes toliko ces i ubrati...cista racunica.

*veceras cu da ispricamm jednu anegdotu sa mojim komsijom velikim vjernikom, sta se dogodilo kada sam mu otisao
u pomoc da pokupimo pokoseno sijeno u njegovoj od tri dunuma parceli.
istina, iznevjerio sam ga, ali iz razloga sto se on posluzio banalnom i ne opravdanom logikom.
Teea

#579 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

kojeime wrote:Teea, moje pitanje je bilo odgovor na post u kojem je pisalo da je lakse biti ateista nego vjernik. To apsolutno nije tacno. Ateista ne moze reci "To je Bozija volja" pa prihvatiti sta mu zivot nosi, uvijek je mucen sumnjom, preispitivanjem, razmisljanjem o odlukama. Ne kazem da vjernici ne razmisljajju, ali uvijek imaju "izvlakusu" a to je Bozija volja kojom je sve predodredjeno i propisano, pa ako sam vjernik nisam samo ja kriv ili odgovoran, vodjen sam Bogom i zato sa njim dijelim krivicu, ili nisam kriv uopste jer je Bozija volja sto sam uradio to sta sam uradio. I zato je lakse biti vjernik.
ti mozes da pricas tvoje vidjenje iz prspektive vjernika, ja iz svog vlastitog iskustva i razuma bivseg aktivnog vjernika, sada apsolutnog nevjernika.Znaci to je samo tvoja zamisao, ali apsolutno pogresna.
Rligija se mozda i nikada nece u potpunosti iskorjeniti bas iz tog razloga jer je potrebna slabicima zeljni izvlakusa koji nisu spremni da se suoce sa stvarnoscu,realitetom.Religija je samo san ljudskog uma , oslonac da imaju ko da ih slusa, shvata da traze i ocekuj pomoc da se mole,i dezurnog krivca koji ce sve to nadoknaditi tamo negdje nekada ..ko se ne izbavi te lazi smoga sebe, ostace vjeciti sanjar :)
fridmann

#580 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Naslov teme je "Zivot bez religije"...
pa lakse je zivjeti bez religije nego bez mjesecne zaradjene plate.
68847

#581 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

fridmann wrote:Naslov teme je "Zivot bez religije"...
pa lakse je zivjeti bez religije nego bez mjesecne zaradjene plate.
Al može bez plaće a s religijom: Dobro je. Daće bog.
la_roux

#582 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

Teea wrote:
ti mozes da pricas tvoje vidjenje iz prspektive vjernika, ja iz svog vlastitog iskustva i razuma bivseg aktivnog vjernika, sada apsolutnog nevjernika.Znaci to je samo tvoja zamisao, ali apsolutno pogresna.
Rligija se mozda i nikada nece u potpunosti iskorjeniti bas iz tog razloga jer je potrebna slabicima zeljni izvlakusa koji nisu spremni da se suoce sa stvarnoscu,realitetom.Religija je samo san ljudskog uma , oslonac da imaju ko da ih slusa, shvata da traze i ocekuj pomoc da se mole,i dezurnog krivca koji ce sve to nadoknaditi tamo negdje nekada ..ko se ne izbavi te lazi smoga sebe, ostace vjeciti sanjar :)
Religioznima je lakše upravo zato jer u teškim trenucima misle da nisu sami, da će im viša sila pomoći, olakšati i sl. Kad učine nešto dobro za nekog drugog barem podsvjesno osjećaju i misle da će Bog i njima zato dati nešto dobro, a mi ne očekujemo nešto tako. Njihovo kajanje zbog nekih postupaka je uvijek lakše od našeg, jer oni imaju opcije molitve i obreda za oprost.
Njima je lakše zbog tih stvari, nama zbog osjećaja da pripadamo sebi, da su naši postupci, sreća, uspjeh i ostalo u našim rukama, pa šta je kome draže.
nasa

#583 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Paaaaa ne znam sta je lakse ,nisam vjeru izabrala na osnovu toga vec iz drugih razloga.....
odr0n

#584 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Lakše je postati, ali teže biti vjernik nego ateist. Bila je već diskusija oko ovoga, znači shodno slaboj ljudskoj prirodi u nemoćnim situacijama, te kompleksnosti, nepoznanicama i težini koju život nosi, puno lakše je povezati višu silu za sve to i postati vjernik, uz dodatne beneficije i strašne kazne koje se u svetim spisima obećavaju to je motiv više (i dobrim dijelom zasluge idu indoktrinaciji). Dok sa druge strane, moraš biti puno jačeg karaktera da se ne prepustiš slabosti u svim tim situacijama, (odnosno konceptu boga koji je kao placebo utjeha i sigurnost) gdje smo nemoćni, bilo dobrim, ali naročito lošim, što je naravno puno teže čime je i teže postati ateist. To je sa individualnog nivoa ako se desi, a sa familijarnog/društvenog je još više izraženije, gdje će u vjerskoj sredini puno teže novopečeni ateist biti prihvaćen.

Dok biti vjernik je naravno teže jer taj lakši put do vjere je samo prečica do težeg, koji se sastoji od poštivanja načela i obaveza, te život sa stalnim vezanjem više sile za sve, dok je puno lakše biti ateist koji je rasterećen svih obavezivanja i božjeg autoriteta, time je ujedno prevazišao sve strahove koje se vežu za vjerski koncept onog života kazni i nagrađivanja, te uživa slobodu jedinog života.
dresdener78

#585 Re: Zivot bez religije

Post by dresdener78 »

E sjetio se jedne scene u jednom kultnom češkom filmu iz devedesetih:
U tom filmu je lik, totalan papak, radnik na pilani i u šumi, kroz restitucije dobio imovinu koja je pripadala njegovom stricu, prije perioda socijalizma veoma bogatom čovjeku. Lik počinje da se ponaša kao tipičan "instant bogataš", svakako nađe sebi advokata koji treba da radi za njega sve oko papira, finansija itd. Bogati papak, advokat i njegova snobska supruga idu na určak. Razgovaraju o raznim stvarima, i dođe tema "Vjera i Bog". Supruga advokata kaže pogrdljivo "ne kontam kako neko može da vjeruje u Boga, niko ga nikad vidio nije!" Papak je pogleda i ozbiljno kaže "vašu pi*ku također nisam nikad vidio i vjerujem da je ima!" Advokat se počinje smejati, puna usta hrane, skoro se guši, i njegova supruga razbjesnjena odlazi... :D
fridmann

#586 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Halal ti vjera DDR-ovac, kakvo ti poredjenje napravi.
Pa on ako nije njenu mindju vidio, moga je vidjeti slicnu ili kod druge opipati, ili je pak bio toliko smotan
da nije mogao ni blizu doci do bilo cije mindje ?
zambaklija

#587 Re: Zivot bez religije

Post by zambaklija »

vrlo lako i normalno se živi brez religije,već generacijama tačnije od poturčivanja moja famelija živi sretno i dobro brez religije :D :roll: :D
fridmann

#588 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Nisu li pojedini rekli da im je to potrebno iz jednog prostog razloga, naime, kada se uvale u belaje onda nastaje
kuknjava i molitva u Svemocnog da ih izvuce iz belaja.
Pa kada je to tako, ko onda izvlaci iz blata eteiste, oni se bez po muke oslobadjaju i posluze se jednom najnormalnijom ljudskom logikom, oni ostali mahom u jugoozapadnoj Bosni zavrse.
Last edited by fridmann on 10/02/2013 16:13, edited 1 time in total.
T-Rexx

#589 Re: Zivot bez religije

Post by T-Rexx »

Kazu da kad smrt zakuca na vrata, tada nema nevjernika. Azrail to najbolje zna.
zambaklija

#590 Re: Zivot bez religije

Post by zambaklija »

T-Rexx wrote:Kazu da kad smrt zakuca na vrata, tada nema nevjernika. Azrail to najbolje zna.
ko to kaže???zombiji???ili se neko vratio iz mrtvih pa prepričavaju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :angry: :angry: :angry: :angry:
odr0n

#591 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

fridmann wrote:Nisu li pojedini rekli da im je to potrebno iz jednog prostog razloga, naime, kada se uvale u belaje onda nastaje
kuknjava i molitva u Svemocnog da ih izvuce iz belaja.
Pa kada je to tako, ko onda izvlaci iz blata eteiste, oni se bez po muke oslobadjaju i posluze se jednom najnormalnijom ljudskom logikom, oni ostali mahom u jugoozapadnoj Bosni zavrse.
Kuknjava i molitva te očekivanja djelovanja nečega što ne postoji, u takvom jednom trenutku čovjek može biti samo "jednom nogom već u smrti", jer se neće molitvom srušiti svi zakoni prirode kako bi pojedincu udovoljili. Ako nećeš sebi pomoći ili zamoliti nekog drugog (čovjeka), neće ti niko i ništa pomoći.
T-Rexx wrote:Kazu da kad smrt zakuca na vrata, tada nema nevjernika. Azrail to najbolje zna.
Anđeo zna jel. :lol: Smrt je temelj vjere, sve se bazira oko toga tj. obećanog poslije smrti, fobija (jer je strah od smrti normalna prirodna stvar) od smrti čini svoje, toliko da počinjete vjerovati u stvari koje se kose sa zdravim razumom (anđeli, raj, pakao), dok smrt nije ništa drugo nego obični prirodni proces. Nekad se vjera vezala za kišu, munje, pomrčinu sunca itd., što je jednako besmisleno vezati kao i za smrt, strah od stvari koji su u prirodi opasne po našu egzistenciju je također normalna stvar, ali to kod nekih prerasta u fobiju te kao posljedica nastaju vjerovanja u totalno besmislene stvari.
Great Cornholio

#592 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

odr0n wrote:
Anđeo zna jel. :lol: Smrt je temelj vjere, sve se bazira oko toga tj. obećanog poslije smrti,
Meni nije, meni je Život temelj vjere, obećanje da ćemo, ako prihvatimo Isusa, za ovog života u sebi pronaći "kraljevstvo Božije", da je to moguće, da je moguće osjećati se ispunjeno i srećno u ovom nesrećnom svijetu, me motiviše da vjerujem u Isusa, da vjerujem da će me On,ako se budem trudio da ga slijedim i ako budem vjerovao u Njega dovesti do toga da "umrem prije smrti".
odr0n

#593 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Anđeo zna jel. :lol: Smrt je temelj vjere, sve se bazira oko toga tj. obećanog poslije smrti,
Meni nije, meni je Život temelj vjere, obećanje da ćemo, ako prihvatimo Isusa, za ovog života u sebi pronaći "kraljevstvo Božije", da je to moguće, da je moguće osjećati se ispunjeno i srećno u ovom nesrećnom svijetu, me motiviše da vjerujem u Isusa, da vjerujem da će me On,ako se budem trudio da ga slijedim i ako budem vjerovao u Njega dovesti do toga da "umrem prije smrti".
Ta je neka "light verzija", ali opet ne isključuje besmislene elemente. Priroda nudi onoliko koliko čovjeku treba, dok sve vještačke tj. ljudske nadogradnje elementima koje je on izmislio i koji se kose sa prirodom su kap koja preliva čašu. Opet dolazimo do onog zaključka, da po prirodi čovjeku nije potrebno takvo nešto jer je nuspojava njegovih nemoći i želja, ali jeste određenoj vrsti ljudi koji po prirodi imaju nedostatak, kojima je potrebna ta vještačka nadogradnja da bi bili ispunjeni. Zbog toga ateist može biti ispunjen bez vjere, dok vjernik u ulozi ateiste ne bi mogao jer mu je nepohodna vjera.
Great Cornholio

#594 Re: Zivot bez religije

odr0n wrote:
Ta je neka "light verzija", ali opet ne isključuje besmislene elemente. Priroda nudi onoliko koliko čovjeku treba, dok sve vještačke tj. ljudske nadogradnje elementima koje je on izmislio i koji se kose sa prirodom su kap koja preliva čašu. Opet dolazimo do onog zaključka, da po prirodi čovjeku nije potrebno takvo nešto jer je nuspojava njegovih nemoći i želja, ali jeste određenoj vrsti ljudi koji po prirodi imaju nedostatak, kojima je potrebna ta vještačka nadogradnja da bi bili ispunjeni. Zbog toga ateist može biti ispunjen bez vjere, dok vjernik u ulozi ateiste ne bi mogao jer mu je nepohodna vjera.
Ne bih se složio sa ovim boldiranim, jer ne može ni ateist bez vjere, ne možeš a da ne vjeruješ u nešto ili nekoga. Ateist vjeruje u sebe, vjeruje u nauku, ne vjeruje da postoji Neko iznad čovjeka i nauke, i zbog toga se često može uhvatiti u "zamku vlastite veličine" postati ohol, doći u nepotrebne sukobe s okolinom.

I vjernik, isto je čovjek kao i ateista :) vjeruje i u sebe i u nauku, ali uvijek se preispituje, upoređuje sa Onim koga smatra mudrijim i do sebe i od nauke, i tako smanjuje opasnost da se uzoholi i postane neprijatelj i sebi a i onima s kojima dijeli ovaj život.
odr0n

#595 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Ne bih se složio sa ovim boldiranim, jer ne može ni ateist bez vjere, ne možeš a da ne vjeruješ u nešto ili nekoga. Ateist vjeruje u sebe, vjeruje u nauku, ne vjeruje da postoji Neko iznad čovjeka i nauke, i zbog toga se često može uhvatiti u "zamku vlastite veličine" postati ohol, doći u nepotrebne sukobe s okolinom.

I vjernik, isto je čovjek kao i ateista :) vjeruje i u sebe i u nauku, ali uvijek se preispituje, upoređuje sa Onim koga smatra mudrijim i do sebe i od nauke, i tako smanjuje opasnost da se uzoholi i postane neprijatelj i sebi a i onima s kojima dijeli ovaj život.
Mislio sam na tip vjere u boga, možda si pretpostavio da sam na to i mislio, ali si vješto izbjegao, pa ako možeš ponovo da se dotakneš čitave rečenice i nakon boldiranog. :mrgreen: Pod onim što sam rekao da "Priroda nudi onoliko koliko čovjeku treba" upravo spadaju navedene realne situacije vjere u sebe, druge, pozitivan ishod situacija itd., ali ne i nadrealnog / nerealnog kao što je bog i sve prirodne i zdravo razumne protu-zakonitosti, koje su nepotebni višak pored prirodnog i realnog.
68847

#596 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

Iz ličnog iskustva znam da ne mora biti tako.
Bilo mi sasvim svejedno.
I tada i sada.
Dva puta CPR teći put sam se mogao "ne probuditi".
Pitali su me: Šta ako se ne probudiš?
Ništa. Ne probudim se.
To je još najugodnije što se može desiti.
Gadno je kad se probudiš. Iako... i to će proći.
Great Cornholio

#597 Re: Zivot bez religije

odr0n wrote: Mislio sam na tip vjere u boga, možda si pretpostavio da sam na to i mislio, ali si vješto izbjegao, pa ako možeš ponovo da se dotakneš čitave rečenice i nakon boldiranog. :mrgreen: Pod onim što sam rekao da "Priroda nudi onoliko koliko čovjeku treba" upravo spadaju navedene realne situacije vjere u sebe, druge, pozitivan ishod situacija itd., ali ne i nadrealnog / nerealnog kao što je bog i sve prirodne i zdravo razumne protu-zakonitosti, koje su nepotebni višak pored prirodnog i realnog.
Ma ja ba izbjegavam da raspravljam s tobom, plašim se da ćeš "istjerati Boga" iz mene Biologijom iz petog osnovne :cry: :run: :D

Da mi, ljudi, nismo napravili ovakav haos u prirodi,u društvu a i u nama, ne bi se ja toliko uzdao u Boga, ne bi od Njega tražio pomoć da me zaštiti od drugih ljudi, a i njih od mene, uzdao bi se u sebe i u druge ljude, a Njega bi "opterećivao" isključivo zahvalama na onome što nam je dao, na razumu kojim možemo uviđati zakone po kojima sve fukcioniše.

Mi izgleda ne želimo da uvidimo te zakone, jer da želimo ne postojale podjele i među naučnicima, a zbog takvih podjela nam i treba Bog, treba nam Neko ko će pravedno "presuditi", ko će nas pomiriti, pomiriti nas same sa sobom a i međusobno.

Ako uzmeš Isusovo učenje, fasciniraćeš se kako su Njegovi savjeti bili daleko ispred vremena kad je hodao Zemljom. Mentalna higijena ( grana Psihologije) kao da je "prepisana" od Isusa, a nije, nauka je, na osnovu poznavanje funkcionisanja psihe, utvrdila šta toj psihi ( duši) najviše odgovara, nauka je potvrdila da je Isus znao šta treba da radimo, kako da mislimo i ponašamo se da bi postali i ostali psihički zdravi, a psihičko zdravlje je preduslov za srećan i ispunjen život.

Uzmi ba malo i Psihologiju, nisu svi odgovori u Biologiji ;-)
Great Cornholio

#598 Re: Zivot bez religije

68847 wrote:
Iz ličnog iskustva znam da ne mora biti tako.
Bilo mi sasvim svejedno.
I tada i sada.
Dva puta CPR teći put sam se mogao "ne probuditi".
Pitali su me: Šta ako se ne probudiš?
Ništa. Ne probudim se.
To je još najugodnije što se može desiti.
Gadno je kad se probudiš. Iako... i to će proći.
Ja ne vjerujem u postojanje pakla ( džehenema) pa me smrt ne može "motivisati" da vjerujem u Boga.
odr0n

#599 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: Mislio sam na tip vjere u boga, možda si pretpostavio da sam na to i mislio, ali si vješto izbjegao, pa ako možeš ponovo da se dotakneš čitave rečenice i nakon boldiranog. :mrgreen: Pod onim što sam rekao da "Priroda nudi onoliko koliko čovjeku treba" upravo spadaju navedene realne situacije vjere u sebe, druge, pozitivan ishod situacija itd., ali ne i nadrealnog / nerealnog kao što je bog i sve prirodne i zdravo razumne protu-zakonitosti, koje su nepotebni višak pored prirodnog i realnog.
Ma ja ba izbjegavam da raspravljam s tobom, plašim se da ćeš "istjerati Boga" iz mene Biologijom iz petog osnovne :cry: :run: :D

Da mi, ljudi, nismo napravili ovakav haos u prirodi,u društvu a i u nama, ne bi se ja toliko uzdao u Boga, ne bi od Njega tražio pomoć da me zaštiti od drugih ljudi, a i njih od mene, uzdao bi se u sebe i u druge ljude, a Njega bi "opterećivao" isključivo zahvalama na onome što nam je dao, na razumu kojim možemo uviđati zakone po kojima sve fukcioniše.

Mi izgleda ne želimo da uvidimo te zakone, jer da želimo ne postojale podjele i među naučnicima, a zbog takvih podjela nam i treba Bog, treba nam Neko ko će pravedno "presuditi", ko će nas pomiriti, pomiriti nas same sa sobom a i međusobno.

Ako uzmeš Isusovo učenje, fasciniraćeš se kako su Njegovi savjeti bili daleko ispred vremena kad je hodao Zemljom. Mentalna higijena ( grana Psihologije) kao da je "prepisana" od Isusa, a nije, nauka je, na osnovu poznavanje funkcionisanja psihe, utvrdila šta toj psihi ( duši) najviše odgovara, nauka je potvrdila da je Isus znao šta treba da radimo, kako da mislimo i ponašamo se da bi postali i ostali psihički zdravi, a psihičko zdravlje je preduslov za srećan i ispunjen život.

Uzmi ba malo i Psihologiju, nisu svi odgovori u Biologiji ;-)
U Biologiji je odgovor jer je najveći ubica upravo bog jer je stvorio zakonitost smrti, ubit će i tebe koji vjeruješ u njeg i sve koji će ikad postojat. :-) Još se i ovdje po prirodnim zakonitostima moramo ubijati za teritoriju, ubijati druge vrste kako bi opstali, sve zbog toga što je on omogućio i napravio takva pravila igre, užas. :-)

Ovo o Isusu može predstavljati tebi, meni ne treba jer mi nije potrebno da budem ispunjen, boldirano se potvrđuje. :)
Great Cornholio

#600 Re: Zivot bez religije

odr0n wrote: U Biologiji je odgovor jer je najveći ubica upravo bog jer je stvorio zakonitost smrti, ubit će i tebe koji vjeruješ u njeg i sve koji će ikad postojat. :-) Još se i ovdje po prirodnim zakonitostima moramo ubijati za teritoriju, ubijati druge vrste kako bi opstali, sve zbog toga što je on omogućio i napravio takva pravila igre, užas. :-)

Ovo o Isusu može predstavljati tebi, meni ne treba jer mi nije potrebno da budem ispunjen, boldirano se potvrđuje. :)
Onaj ko nam je dao život, dao nam je i "uputstvo za život", dao nam ga je lično, sišao je među nas i praktično nam pokazao kako treba živjeti.

E sad, što mi to uputstvo ne smatramo ispravnim, što nečija druga upustva prihvatamo kao ispravna, i što se zbog toga međusobno svađamo i ubijamo, to nije do Boga, već do nas.

Možeš ti i ne vjerovati u Isusa, ali ako želiš da budeš "ispunjen", ako želiš da imaš životne energije, ako želiš da budeš objektivan, ako želiš da osjećaš lijepe emocije, onda ćeš morati da se pridržavaš savjeta koje nam daje Psihologija, tj, grana Psihologije koja se zove "Mentalna higijena), a to je baš ono i što nam je Isus savjetovao.

Pa eto ako prihvataš nauku, to ti je isto kao da si prihvatio Isusa :)
Post Reply