Motiv je najvažniji, a treba se i boriti za nešto
Za predane Životu
-
Great Cornholio
#576 Re: Za predane Životu
Ma da ja vas još malo "zavadim", pa odoh
-
Great Cornholio
#577 Re: Za predane Životu
Hajmo na meraju, ako smiješodr0n wrote:Gle ti licemjeraGreat Cornholio wrote:@NIN, evo ih svađaju se oko Boga, a to nije tema, napiši nešto crvenim slovima da prestanu![]()
, a ti kad si o bogu diskutovao niko te nije tužakao, par stranica unazad - http://www.klix.ba/forum/za-predane-ziv ... l#p7720233
Šala
Ma znaš šta, dobro je kad čovjek ima motiv da se raspravlja,to znači da mu je duh" živ", mnogi ljudi nemaju volju za tim, treba im motivacija, a ovaj spot je "prejak", i odličan za tu namjenu
Pozz
-
statixx
#578 Re: Za predane Životu
MOŽE LI NAUKA OD MRTVE MATERIJE NAPRAVITI ŽIVU?
(ko je stvorio život)

-
bizet
#579 Re: Za predane Životu
aj ne kukaj...ni prvi ni posljednji nedorecen post ili neshvacen...no u dobrom duhu primi moje isprikepussysmoke wrote:Niste shvatili ovo što sam govorio. Ispadoh naivan.Kada bi se sve što sam ja zamislio ostvarilo, planeta ne bi ni ličila na ovu sada. Samo da bi se sve objasnilo, morao bih otvoriti temu na kojoj bi ja sam dnevno proveo pet sati kucajući, što je nemoguće. Očekivao sam da će određene stvari biti pogrešno protumačene.
-
bizet
#580 Re: Za predane Životu
velis Cornholio placa od 2000KM.... dobar fol, dobar 
- pussysmoke
#581 Re: Za predane Životu
Tema nije Postoji li bog? i sl. Ne kontam zašto se ljudi ovdje raspravljaju o tome?! Osim ako nije cilj da se tema zaključa.
-
bizet
#582 Re: Za predane Životu
ovo je jako lijepo receno...sta drugo reci sem neka ti je sretno na tvom putuvatrogasac wrote: Šta ili ko me mogao natjerati na ovo osim zdravog razuma? Da li sam mogao birati i da li sam birao? Jesam i mogu još uvijek, ali se najbolje osjećam u ovome trenutno gdje dišem punim plućima. Vjera me za par dimenzija obogatila i ne osjećam da mi je bilo šta uskratila. To se u određenom momentu stopi sa čovjekom jer je dio naše prirode.
rece ti meni kako ja vidim blokade koje ti ne vidis, ali isto kako si ti opisao svoje vjerovanje tako i ja dozivljavam svoje nevjerovanje...bilo bi mi drago kad bi se poceli razumjeti kao ljudi, ne dijeliti na vjernika i nevjernicu...no opet ako mislis da imas argumente kojim ces me ubijediti da je vjera bolja od nevjere molim te probaj...spremna sam na takav izazov...u svakom slucaju ne vidim stetu
koliko ja znam o vjeri, barem tako u islamu kazu, bog sam odluci kome ce poslati vjeru u srce a kome ne...no ako se ti osjecas dovoljno snaznim da odblokiras moje blokade, koje ti vidis da imam, molim te ucini mi dobro
a ovo je samo jedno od misljenja (ma koliko pametan Pascal bio)vatrogasac wrote:"U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog može ispuniti! " Blaise Pascal
-
bizet
#583 Re: Za predane Životu
sva sreca pa mi ovdje spadamo u manjinu i nereprezentativni smo u smislu ogledala drustva u kojem zivimo...u suprotnom bi ova tema bila uzaludna, jer bi ispalo kako smo mahom za podjele i daljnje ratove, dobro verbalnepussysmoke wrote:Tema nije Postoji li bog? i sl. Ne kontam zašto se ljudi ovdje raspravljaju o tome?! Osim ako nije cilj da se tema zaključa.
da, rasprava oko postojanja boga narusava smisao ove teme
- vatrogasac
#584 Re: Za predane Životu
Pa nije to kao da si izgubila dugme na košulji pa hajd' sada da ga tražimo.bizet wrote: rece ti meni kako ja vidim blokade koje ti ne vidis, ali isto kako si ti opisao svoje vjerovanje tako i ja dozivljavam svoje nevjerovanje...bilo bi mi drago kad bi se poceli razumjeti kao ljudi, ne dijeliti na vjernika i nevjernicu...no opet ako mislis da imas argumente kojim ces me ubijediti da je vjera bolja od nevjere molim te probaj...spremna sam na takav izazov...u svakom slucaju ne vidim stetu
koliko ja znam o vjeri, barem tako u islamu kazu, bog sam odluci kome ce poslati vjeru u srce a kome ne...no ako se ti osjecas dovoljno snaznim da odblokiras moje blokade, koje ti vidis da imam, molim te ucini mi dobro![]()
Ti od mene koji se brčkam u moru, a ti sjediš na plaži i posmatraš, tražiš da ti opišem ljepotu tog brčkanja. Da li je moguće? Mogu ja praviti pokušaje, ali da li je to to? Zar ti nije lakše da zagaziš i isprobaš i uvijek možeš izaći. Postoji mogućnost prilikom ulaženja da nagaziš na morskog ježa ili na meduzu pa stekneš ružno mišljenje, ali graditi stav samo na tome, pretpostavljaš već da je pogrešno. Ako znaš da plivaš, uživat ćeš, a ako ne znaš, udavit ćeš se. I to možeš pretpostaviti pa zato oprezno. Ne valja odmah u duboko. Nije isti ugođaj kada je hladna ili kada je topla voda. Jednostavno je kao brčkanje u moru, ali i za to treba prethodno nekog znanja i iskustva. Neki su bili u tome zahtjevniji kada su rekli:"Prvi gutljaj iz čaše zvane "prirodna znanost" napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekat će te Bog". U biti je mnogo jednostavnije pa nije za to potrebno biti nobelovac kao Heisenberg. Hoćeš se ti nekada odlučiti da zagaziš ili nećeš vjeruješ li da je meni svejedno? Ako Bog danas hrani i onoga što ga psuje kao i onoga što mu pada na sedždu (er-Rahman-Milostiv prema svima), zašto bih Mu se ja miješao u poslove.
Što se tiče podjela ne postoji samo po vjeri i nevjeri nego i evo ti si žena, a ja muškarac i možda sam ja crnac, a ti žute rase i možda si ti bogata, a ja nisam itd. itd., ali to ni jedno evo vidiš nije smetnja da pričamo kako da prođemo što kvalitetnije i ovu životnu fazu do neke sljedeće gdje neće biti potrebna toliko naša intervencija.
-
Smail Aga
#585 Re: Za predane Životu
Evo sam ponovio prvi pocetni postInfidelity wrote:Tema se iskljucivo bazira na okupljanju sto veceg broja ateista, agnostika, i svih onih ostalih koji ne vjeruju da postoji neki nevidljivi čiko na nebu , sa duzom bradom ili bez, koji nam svima kroji sudbinu.
Mi smo kao takvi svijesni da zivot , relativno kratak, treba provesti u svim njegovim blagodatima uz kodeks ponasanja i moral, ne obazirujuci se na knjige, zapise, i svitke stare hiljadama godina.
Stop religijoljubcima na ovoj temi, vjernici welcome, jer svi vjerujemo u bolje sutra.
-
bizet
#586 Re: Za predane Životu
rekao si sve kako sam ocekivala...da budem iskrena malo sam razocarana, nadala sam se zanimljivijem odgovoruvatrogasac wrote:Pa nije to kao da si izgubila dugme na košulji pa hajd' sada da ga tražimo.bizet wrote: rece ti meni kako ja vidim blokade koje ti ne vidis, ali isto kako si ti opisao svoje vjerovanje tako i ja dozivljavam svoje nevjerovanje...bilo bi mi drago kad bi se poceli razumjeti kao ljudi, ne dijeliti na vjernika i nevjernicu...no opet ako mislis da imas argumente kojim ces me ubijediti da je vjera bolja od nevjere molim te probaj...spremna sam na takav izazov...u svakom slucaju ne vidim stetu
koliko ja znam o vjeri, barem tako u islamu kazu, bog sam odluci kome ce poslati vjeru u srce a kome ne...no ako se ti osjecas dovoljno snaznim da odblokiras moje blokade, koje ti vidis da imam, molim te ucini mi dobro![]()
Istina je u tome da bi veća šansa da ga nađemo bila kada bi se pokrenuli nego kada bi samo sjedili i čekali da nam se samo dokotrlja. Ako ukucaš na YT nešto od 'turn to islam' ili 'converted to islam' i ili 'converts to islam' nećeš naći po ispovijestima dva ista spoznajna puta.
Ti od mene koji se brčkam u moru, a ti sjediš na plaži i posmatraš, tražiš da ti opišem ljepotu tog brčkanja. Da li je moguće? Mogu ja praviti pokušaje, ali da li je to to? Zar ti nije lakše da zagaziš i isprobaš i uvijek možeš izaći. Postoji mogućnost prilikom ulaženja da nagaziš na morskog ježa ili na meduzu pa stekneš ružno mišljenje, ali graditi stav samo na tome, pretpostavljaš već da je pogrešno. Ako znaš da plivaš, uživat ćeš, a ako ne znaš, udavit ćeš se. I to možeš pretpostaviti pa zato oprezno. Ne valja odmah u duboko. Nije isti ugođaj kada je hladna ili kada je topla voda. Jednostavno je kao brčkanje u moru, ali i za to treba prethodno nekog znanja i iskustva. Neki su bili u tome zahtjevniji kada su rekli:"Prvi gutljaj iz čaše zvane "prirodna znanost" napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekat će te Bog". U biti je mnogo jednostavnije pa nije za to potrebno biti nobelovac kao Heisenberg. Hoćeš se ti nekada odlučiti da zagaziš ili nećeš vjeruješ li da je meni svejedno? Ako Bog danas hrani i onoga što ga psuje kao i onoga što mu pada na sedždu (er-Rahman-Milostiv prema svima), zašto bih Mu se ja miješao u poslove.
Što se tiče podjela ne postoji samo po vjeri i nevjeri nego i evo ti si žena, a ja muškarac i možda sam ja crnac, a ti žute rase i možda si ti bogata, a ja nisam itd. itd., ali to ni jedno evo vidiš nije smetnja da pričamo kako da prođemo što kvalitetnije i ovu životnu fazu do neke sljedeće gdje neće biti potrebna toliko naša intervencija.
vatrogasac, mozda sam se ja kupala u moru dok si ti sjedio na plazi....ne spadam u ljute na boga pa da me gutljaj sa izvora vjere moze nazad vratiti, ne spadam ni u one koji traze dokaz da ga nema...meni on jednostavno nije bitan
ono sto ja tebe pitam sad je mozemo li pricati o tome kako da zivimo zivot koji nam je dat, a da se tvoja strana price ne ogranicava iskljucivo na konstantnu borbu protiv nevjernika i iznosenje vjerskih stavova?...hocu reci, ima li dio tebe koji zivi zivot kao i svi drugi ljudi, posao, djeca, zena, prijatelji, pukla ti cijev u zidu i sl. i mozes li sa nevjernikom normalno razgovarati o tom dijelu svog zivota, standardnom koji nam je jednako isti za sve...ili bi ti radije da ostanemo podijeljeni ako necemo stalno prepirati se oko boga?
ovo naravno vazi i za nevjernike
ostajemo li zadrti ili ostavljamo mjesta toleranciji i ljudskosti i nalazenju istog jezika?
- vatrogasac
#587 Re: Za predane Životu
Ako si to očekivala ne znam što si pitala? A opet dalje, kakav zanimljiv odgovor koji si očekivala bi te zadovoljio?bizet wrote: rekao si sve kako sam ocekivala...da budem iskrena malo sam razocarana, nadala sam se zanimljivijem odgovoru
Ja sam unutra, a ti nisi. More je moje u ovoj metafori.
-
bizet
#588 Re: Za predane Životu
covjek nikad ne zna kad ga ko kojom rijeci moze na pravi put uputiti (pri ovome ne mislim iskljucivo na vjeru, nego onako generalno gledajuci), znamo da jedna rijec moze promijeniti neciji nacin razmisljanja, uvijek se nadamo na bolje naravno (iako traziti put preko foruma je smijesno, ali tu smo da palamudimo o zivotu jel'vatrogasac wrote:Ako si to očekivala ne znam što si pitala?bizet wrote: rekao si sve kako sam ocekivala...da budem iskrena malo sam razocarana, nadala sam se zanimljivijem odgovoru
zanimljiviji bi bio da si mi uspio potaknuti sive celije na radvatrogasac wrote:A opet dalje, kakav zanimljiv odgovor koji si očekivala bi te zadovoljio?
more je tvoje vatrogasac, ne bunim se...nadjem ja sebi zanimacije i na zemljivatrogasac wrote:
- vatrogasac
#589 Re: Za predane Životu
Ja volim i na zemlji i u vodi.bizet wrote:covjek nikad ne zna kad ga ko kojom rijeci moze na pravi put uputiti (pri ovome ne mislim iskljucivo na vjeru, nego onako generalno gledajuci), znamo da jedna rijec moze promijeniti neciji nacin razmisljanja, uvijek se nadamo na bolje naravno (iako traziti put preko foruma je smijesno, ali tu smo da palamudimo o zivotu jel'vatrogasac wrote:Ako si to očekivala ne znam što si pitala?bizet wrote: rekao si sve kako sam ocekivala...da budem iskrena malo sam razocarana, nadala sam se zanimljivijem odgovoru
)...ocekivati bilo sta je pogresno, mada svi mi precesto ocekujemo...u ovom slucaju ti si ispunio moja ocekivanja...ako se vratim na svoju prvu recenicu, ne vidim zasto ne bih pitala?
zanimljiviji bi bio da si mi uspio potaknuti sive celije na radvatrogasac wrote:A opet dalje, kakav zanimljiv odgovor koji si očekivala bi te zadovoljio?
more je tvoje vatrogasac, ne bunim se...nadjem ja sebi zanimacije i na zemljivatrogasac wrote:
Dobro si uočila i ja ne vjerujem da je net-forum nekome promijenio životne stavove. Još nisam takve sreo. Posebno na podforumima kao što je Politika, Historija, Religija ili Filozofija. Svako ode sa onim sa čim je i došao, a jedina korist je što možda filtrira nešto što je čuo.
Mislim da ubjeđivanje nije način da se neko navede na spoznajni put. Da je tako najviše bi među teistima bilo Jehovinih svjedoka (uz puno uvažavanje tih ljudi). I sve druge promjene naših stavova krenu prvo iz nas pa traže potvrdu u okruženju tako da ne pretendiram da bude moja riječ negdje nekome ili nečemu inicijalna misao. Jedina na koju sam stavio akcenat je da svaki čovjek treba se potruditi da nađe, a čekajući da samo dođe može potrajati i u čekanju mnogi su propustili šansu. Ne precjenjujem niti podcjenjujem sagovornika nutkajući ga jer znam da svako može doći do tako jednostavnih spoznaja. Musa Ćazim Ćatić, poznati bosanskohercegovački pisac, je jedne prilike bio pijan i strovalio se u kanal gdje ga je našao njegov efendija. Prišao je Musi i rekao da ga povede do kuće. Idući tako efendija ga je podsjećao na na dane iz Mekteba govoreći mu kako je bio jedan od boljih učenika. Na to mu je Musa rekao : "Efendija, koga Allah upućuje bude kao ti, a koga ti upućuješ bude kao ja, evo vidiš." Nisam bez razloga ti citirao gore, negdje Paskala.
- fatamorgana
#590 Re: Za predane Životu
Znači riba ipak "miriše" od glave ....vatrogasac wrote:bizet wrote:"Efendija, koga Allah upućuje bude kao ti, a koga ti upućuješ bude kao ja, evo vidiš."
- Kroksica
#591 Re: Za predane Životu
vatrogasac wrote:Pa nije to kao da si izgubila dugme na košulji pa hajd' sada da ga tražimo.bizet wrote: rece ti meni kako ja vidim blokade koje ti ne vidis, ali isto kako si ti opisao svoje vjerovanje tako i ja dozivljavam svoje nevjerovanje...bilo bi mi drago kad bi se poceli razumjeti kao ljudi, ne dijeliti na vjernika i nevjernicu...no opet ako mislis da imas argumente kojim ces me ubijediti da je vjera bolja od nevjere molim te probaj...spremna sam na takav izazov...u svakom slucaju ne vidim stetu
Istina je u tome da bi veća šansa da ga nađemo bila kada bi se pokrenuli nego kada bi samo sjedili i čekali da nam se samo dokotrlja. Ako ukucaš na YT nešto od 'turn to islam' ili 'converted to islam' i ili 'converts to islam' nećeš naći po ispovijestima dva ista spoznajna puta.
- harač
#592 Re: Za predane Životu
vatrogasac - primjećujem iz teme u temu da ti je temeljni (i jedini) argument onaj autoriteta. to je i razumljivo jer se na tome bazira i vjera u boga. trebaš, međutim, imati u vidu da je takav "argument", bez dodatnih dokaza, bezvrijedan.
to što se pascalu ukazala marija, nakon čega je nauku skroz odbacio, ne znači da mu se ona stvarno ukazala. činjenica da se njutn bavio alhemijom, ne znači da je to bila legitimna aktivnost. činjenica da je huygens bio i astrolog, ne znači da horoskop nije imbecilnost. za svaku od tih aktivnosti ja mogu reći "X je kazao da je (?) pohvalna aktivnost". lako je uvidjeti bezvrijednost tog argumenta. ljudi sadrže kontradiktornosti - neophodno je u svakom pojedinačnom slučaju razlikovati naučne vrijednosti i imbecilnosti. to je upravo ono što ti konstantno ignorišeš
to što se pascalu ukazala marija, nakon čega je nauku skroz odbacio, ne znači da mu se ona stvarno ukazala. činjenica da se njutn bavio alhemijom, ne znači da je to bila legitimna aktivnost. činjenica da je huygens bio i astrolog, ne znači da horoskop nije imbecilnost. za svaku od tih aktivnosti ja mogu reći "X je kazao da je (?) pohvalna aktivnost". lako je uvidjeti bezvrijednost tog argumenta. ljudi sadrže kontradiktornosti - neophodno je u svakom pojedinačnom slučaju razlikovati naučne vrijednosti i imbecilnosti. to je upravo ono što ti konstantno ignorišeš
-
klixo
#593 Re: Za predane Životu
I sve da uspiju navedeeno to za mene ne bi bio nikakav dokaz.Bog radi sta hoce i kako hoce , dao je slobodu ljudima da rade sta hoce , samo covjeka sa "dusom" i "srcem" ce uputiti napravi put. Bog se ne dokazuje Bog se osjeca , siguran sam da ce se klonirati i covjek jednog dana ako Bozja volja bude takva jer On radi sta hoce i kako hoce. Iskusenje je bit' vjere. Kad ne bi bilo iskusenja covjek bi bio bankrot na onom svijetu.odr0n wrote:
Kada čovjek bude stvorio život u laboratoriji, to će biti konačni dokaz, rekao bih specijalno za vjernike (jer ateisti, ali i nauka to već zna), da bog nije tvorac jer za vjernike to može biti samo bog. Treba uzeti u obzir da smo kloniranjem već na pola puta jer je i to što panično kažu izigravanje boga.
- Kroksica
#594 Re: Za predane Životu
Pade mi na pamet.harač wrote:vatrogasac - primjećujem iz teme u temu da ti je temeljni (i jedini) argument onaj autoriteta. to je i razumljivo jer se na tome bazira i vjera u boga. trebaš, međutim, imati u vidu da je takav "argument", bez dodatnih dokaza, bezvrijedan.

- harač
#595 Re: Za predane Životu
ulaziš u opasan determinizam. i danas se može čuti da je srebrenica bila iskušenje za muslimane (da hin se vrati na pravi put)klixo wrote:I sve da uspiju navedeeno to za mene ne bi bio nikakav dokaz.Bog radi sta hoce i kako hoce , dao je slobodu ljudima da rade sta hoce , samo covjeka sa "dusom" i "srcem" ce uputiti napravi put. Bog se ne dokazuje Bog se osjeca , siguran sam da ce se klonirati i covjek jednog dana ako Bozja volja bude takva jer On radi sta hoce i kako hoce. Iskusenje je bit' vjere. Kad ne bi bilo iskusenja covjek bi bio bankrot na onom svijetu.odr0n wrote:
Kada čovjek bude stvorio život u laboratoriji, to će biti konačni dokaz, rekao bih specijalno za vjernike (jer ateisti, ali i nauka to već zna), da bog nije tvorac jer za vjernike to može biti samo bog. Treba uzeti u obzir da smo kloniranjem već na pola puta jer je i to što panično kažu izigravanje boga.
-
bizet
#596 Re: Za predane Životu
vatrogasac, bilo bi dovoljno da si samo citirao Ćatića
- nasa
#597 Re: Za predane Životu
Kad vec pomenuste Srebrenicu:Abdulah Sidran:
...
Nego
Barem na tren jedan
Pogledajte gdje vam se
U dušama
Po knjigama
Zagubilo zrno
Istine i Pravde
Ako u svom srcu
Barem jedno
Od Pravde i Istine
Zrno pronađete
Od dobra i srebra
Srebrenu i dobru
Ljepoticu
Srebrenicu -
Srebrenici vratite!
Mrvu Pravde
I zrno Istine
Pronađite!
Srebrenicu -
Srebrenici vratite!
A mi ćemo se
Uz Božiju pomoć
Što žive što mrtve
Odmah u nju vratiti
Neka se
Uz Božiju pomoć
Sastave i smire
Sve
Od svijeh vremena
Srebreničke duše
I
Duše ove naše
Žalosne i mrtve
Sa živim dušama
Svih naših mrtvih
...
Nego
Barem na tren jedan
Pogledajte gdje vam se
U dušama
Po knjigama
Zagubilo zrno
Istine i Pravde
Ako u svom srcu
Barem jedno
Od Pravde i Istine
Zrno pronađete
Od dobra i srebra
Srebrenu i dobru
Ljepoticu
Srebrenicu -
Srebrenici vratite!
Mrvu Pravde
I zrno Istine
Pronađite!
Srebrenicu -
Srebrenici vratite!
A mi ćemo se
Uz Božiju pomoć
Što žive što mrtve
Odmah u nju vratiti
Neka se
Uz Božiju pomoć
Sastave i smire
Sve
Od svijeh vremena
Srebreničke duše
I
Duše ove naše
Žalosne i mrtve
Sa živim dušama
Svih naših mrtvih
- raoul duke
#598 Re: Za predane Životu
Procitaj uvodni post i jednostavno se odmakni od ove teme. Za nas Bog ne postoji i na ovoj temi diskutujemo o zivotu bez iluzije zvana Bog, kao i zablude zvana Religija.klixo wrote:di sta hoce i kako hoce , dao je slobodu ljudima da rade sta hoce , samo covjeka sa "dusom" i "srcem" ce uputiti napravi put. Bog se ne dokazuje Bog se osjeca , siguran sam da ce se klonirati i covjek jednog dana ako Bozja volja bude takva jer On radi sta hoce i kako hoce. Iskusenje je bit' vjere. Kad ne bi bilo iskusenja covjek bi bio bankrot na onom svijetu.
Imas Za predane Allahu, Isusu, Judi, Odinu, slobodno izaberi jednu od tih tema i tamo se prosipaj sa tim rasistickim, seksistickim, šovinističkim, nepostojecim entitetom zvan Bog.
- raoul duke
#599 Re: Za predane Životu
"They promise you heaven so they can steal this world."

-
klixo
#600 Re: Za predane Životu
Bogami mi u Bosni smo sve samo ne muslimani da se ne lazemo. Npr. za mene su svabe veliki "muslimani" jos samo da klanjaju, bili bi muslimani bez navodnika.harač wrote:ulaziš u opasan determinizam. i danas se može čuti da je srebrenica bila iskušenje za muslimane (da hin se vrati na pravi put)klixo wrote:I sve da uspiju navedeeno to za mene ne bi bio nikakav dokaz.Bog radi sta hoce i kako hoce , dao je slobodu ljudima da rade sta hoce , samo covjeka sa "dusom" i "srcem" ce uputiti napravi put. Bog se ne dokazuje Bog se osjeca , siguran sam da ce se klonirati i covjek jednog dana ako Bozja volja bude takva jer On radi sta hoce i kako hoce. Iskusenje je bit' vjere. Kad ne bi bilo iskusenja covjek bi bio bankrot na onom svijetu.odr0n wrote: