Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
dragan.s

#576 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

ponos wrote:Pitanje za Dragana, kako on vidi izbor Nikolića za predsjednika Srbije, nije li ovo povratak Srbije u predratne godine, dakle povratak istomišljenika Slobe, Šešelja i ostale svite koja je dovela do čega je dovela ...
Za mene pobjeda Nikolića nije nešto posebno. Više je njegov izbor glasanje protiv Tadića nego neka velika podrška Nikolićevoj politici za koju se i ne zna kakva će biti. A protiv Tadića se glasalo upravo zbog svakodnevnih tema kao što su nezaposlenost i loša ekonomija, a ne zato što je on nekakav nacionalni izdajnik.
Prosječnog građanina Srbije boli k...c za ono što se dešava izvan njenih granica, pa čak ni Kosovo nije bilo predizborna tema.
Ne mislim da će se Srbija ikad više vratiti politici 90-tih. U Srbiji je dobrim dijelom "stomak" upravljao izborima, a ne neke velike nacionalne teme. Samo se nadam da će i kod nas jednom doći do toga.
dragan.s

#577 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

marles wrote:gdje su moderatori ovdje :-) inače zanimljiva tema je zasrana sa kojekakvim glupostima.

dragane, zanima me psihološko stanje Srba pred sam početak sranja, tj, kakve ste informacije imali o "drugoj strani", koliko se znalo kako je neprijatelj opremljen oružjem i ljudstvom? kao što rekoh, za vrijeme rata bijah dijete i masa nekih priča mi je ostala u magli... sjećam se da se kroz moje mjesto (zapadna hercegovina) prije rata konstantno vozikao protuavionac (ako sam u pravu o vrsti oružja, znam da su ga tako zvali),valjda radi psihičkog momenta. svakave su priče kolale, tipa "srbi se prepali, vidili neke vojnike u vježbi, pa govore da sve vrvi od ustaša". zanima me dakle konkretno, jel vaša vojska imala konkretne informacije o stanju stvari tada?

također, stariji su mi pričali da čak i dok ste držali okolicu mostara pod svojim nadzorom (dakle prije akcije lipanjske zore) da se moglo ušetati na taj teritorij nenaoružan, bez nekih posljedica, tj da su pojedini mještani znali tako doć u svoje selo, da ih se nije baš diralo?
Vrlo malo se imalo stvarnih informacija o drugoj strani. Tu ne računam propagandu koja je svugdje prikazivala "horde ustaša koji kolju sve s reda". Takve gluposti su se valjale svuda, ali su naši bili šampioni u njima.
Ni druga strana nije imala baš tačne informacije o nama. Recimo, crnogorci su se povukli iz okoline Mostara krajem aprila i nisu uopšte učestvovali u borbama. A na motorolama su ih još dozivali i 93-će.

Početak rata je bio malo čudan po svemu. Odnos prema civilima drugih nacionalnosti je bio većinom OK, sem ako nije neka grupa sa strane, a i oni nisu bili toliko gadni kao na nekim drugim mjestima (sem naravno zločina na Uborku). Vladalo je neko pravilo "ne diraš me, ne diram te". Ako je i bilo hapšenja, nije bilo likvidacija i uhapšeni su slani u logor u Bileću pa su razmijenjeni tog ljeta. Ali to je bilo negdje ispod 100 ljudi.
Cloud-Xz

#578 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

dragan.s wrote:
marles wrote:gdje su moderatori ovdje :-) inače zanimljiva tema je zasrana sa kojekakvim glupostima.

dragane, zanima me psihološko stanje Srba pred sam početak sranja, tj, kakve ste informacije imali o "drugoj strani", koliko se znalo kako je neprijatelj opremljen oružjem i ljudstvom? kao što rekoh, za vrijeme rata bijah dijete i masa nekih priča mi je ostala u magli... sjećam se da se kroz moje mjesto (zapadna hercegovina) prije rata konstantno vozikao protuavionac (ako sam u pravu o vrsti oružja, znam da su ga tako zvali),valjda radi psihičkog momenta. svakave su priče kolale, tipa "srbi se prepali, vidili neke vojnike u vježbi, pa govore da sve vrvi od ustaša". zanima me dakle konkretno, jel vaša vojska imala konkretne informacije o stanju stvari tada?

također, stariji su mi pričali da čak i dok ste držali okolicu mostara pod svojim nadzorom (dakle prije akcije lipanjske zore) da se moglo ušetati na taj teritorij nenaoružan, bez nekih posljedica, tj da su pojedini mještani znali tako doć u svoje selo, da ih se nije baš diralo?
Vrlo malo se imalo stvarnih informacija o drugoj strani. Tu ne računam propagandu koja je svugdje prikazivala "horde ustaša koji kolju sve s reda". Takve gluposti su se valjale svuda, ali su naši bili šampioni u njima.
Ni druga strana nije imala baš tačne informacije o nama. Recimo, crnogorci su se povukli iz okoline Mostara krajem aprila i nisu uopšte učestvovali u borbama. A na motorolama su ih još dozivali i 93-će.

Početak rata je bio malo čudan po svemu. Odnos prema civilima drugih nacionalnosti je bio većinom OK, sem ako nije neka grupa sa strane, a i oni nisu bili toliko gadni kao na nekim drugim mjestima (sem naravno zločina na Uborku). Vladalo je neko pravilo "ne diraš me, ne diram te". Ako je i bilo hapšenja, nije bilo likvidacija i uhapšeni su slani u logor u Bileću pa su razmijenjeni tog ljeta. Ali to je bilo negdje ispod 100 ljudi.

Dragane,gdje si bio za vrijeme ...kad su došli rezervisti dosli u Mostar jesi bio medju njima ili se "naknadno" obukako kako se kaže :D,uopće znali se za Uborak tko je odgovoran ?! Btw prije sam napisao post pa poslije vidio tvoj vezano za Jelovac,..zar se moglo skoro autom do gore ići ? :?
Last edited by Cloud-Xz on 22/05/2012 22:34, edited 1 time in total.
dragan.s

#579 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Liska wrote:
Cloud-Xz wrote:Pozdrav Liska,ti si bio 4. bojna Balinovac ?jeste tad držali liniju na Svinjarini, u onim kućama ili naviše još,...zanima me ,jel itko bio od VRS na samom Veležu?
Da, ta bojna. Ako govorimo o 8.srpnja 1992. godine tada nismo bili na liniji u Svinjarini. Tamo je baš moja bojna bila u lipnju 1992. godine i imao sam "finih" iskustava u Svinjarini, nezaboravnih. Što se tiče releja, relej je uzela Kažnjenička bojna negdje 21.lipnja i ostao je pod kontrolom HVO-a sve do 08. srpnja. Naša linija u jutro 08. je bila iznad sela Gornje Gnojnice a ja sam stigao do Jelovaca taj dan, ali smo se vratili. Grupa iz IV bojne na releju se izvlačila preko 15 sati i tek sutradan su se spustili u Vrapčiće. Imali su nekoliko poginulih i ranjenih. VRS je napadala relej iz svih mogućih oružja i oruđa i pješadijski iz dva pravca, tako da su bili su prisiljeni na povlačenje. Pogotovo što se više nisu mogli povlačiti putem Relej-Šipovac.
Tačno, i moja sjećanja su istovjetna, sem što nisam znao koje su jedinice bile sa druge strane.
Relej na Veležu smo izgubili negdje krajem juna i povratili 08.07. Tamo nije bila brojna posada i morali su napustiti jer su došli u poluokruženje. Izvukli su se na sjevernu stranu, ima tamo jedan izlaz u podzemnom objektu pa su se onda spustili na konopcu, tj. svezali su neke kablove pa su se tako spustili prema Zijemljima. Prethodno su blokirali protivpožarna atomska vrata koja se onda bez eksploziva ne mogu otvoriti.

Kod Jelovca (jedino selo sa lijeve strane uz put prema Mostaru) smo 09.07. našli na nekoliko mrtvih. Sjećam se i da je tu bilo santitetsko vozilo (Citroen mislim) koje je pogodila granata. Poginuo je i vozač, a imena se više ne sjećam. Neki su ga poznavali, a vozio je sanitet i prije rata. Trebalo je stvarno imati muda pa dovesti auto do tog mjesta tog dana.
dragan.s

#580 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote: Dragane,gdje si bio za vrijeme ...kad su došli rezervisti dosli u Mostar jesi bio medju njima ili se "naknadno" obukako kako se kaže :D,uopće znali se za Uborak tko je odgovoran ?!
Rezervisti su došli mislim u septembru 1991.-e. Niko od nas tada nije bio obučen. SDS je podijelio oružje u proljeće iste godine (Špagini i Tompsoni) i ljudi su lafo držali neke straže po selima, smijurija, ništa više.
Mobilizacija domaćih u rezervu je počela tek u decembru 1991.-e, ali je odziv bio onako, srednja žalost. Zato su na mostarsko područje doveli rezerviste iz Nevesinja, Ljubinja i Trebinja.
Ja sam dobio poziv početkom decembra da se javim na heliodrom Jasenica (gdje sam i inače bio raspoređen po RR-u). Tu sam proveo nekih 2-2,5 mjeseca dok mi nije dodijalo. Uglavnom se nije dešavalo ništa, samo smo pili, jeli i kartali. A pilo se brate neviđeno. Pola vojske (naročito crnogorci) je bilo više pijano nego trijezno.
Ponekad bi pomagali da pretovarimo ranjenike koji su helikopterima dolazili iz Knina pa smo ih prebacivali u transportni Antonov koji bi ih vozio za Beograd. I tako kad mi je dodijalo, ja zatražim da napustim, kao imam problema na poslu itd. i oni me puste. I onda sam se sljedeći put "obukao" tek u maju '92.-e.

Za Uborak ne znam. Vodile su se neke istrage, ali koliko je to odmaklo nemam pojma. Niko o tome ovamo nije volio da mnogo priča. Ja sam za to saznao prvi put početkom jula 92.-e slušajući neki hrvatski radio. Lično volio bih da ih sve pronađu i osude, ali na žalost kako ide sa svim tim istragama teško.
Last edited by dragan.s on 22/05/2012 22:48, edited 1 time in total.
Cloud-Xz

#581 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Aha hvala na odgo,..a za Jelovac,..me zanimalo(vezano za sanitarsko vozilo koje si spomenuo) zar se moglo s autom gore skoro otići, još pod tim uvjetima koji su vladali?
dragan.s

#582 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote:Aha hvala na odgo,..a za Jelovac,..me zanimalo(vezano za sanitarsko vozilo koje si spomenuo) zar se moglo s autom gore skoro otići, još pod tim uvjetima koji su vladali?
Moglo je, to selo (u stvari zaseok, 2-3 kuće) je odmah pored asfaltnog puta.
zović

#583 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

Borat1001 wrote:
Oluja spriječila genocid

- Što je Oluja značila za BiH?

Upravo se to zaboravlja. Ona je imala presudnu ulogu za BiH. Prije svega zbog bihaćke enklave koja je od konca 1994. do srpnja 1995. bila gotovo na izdisaju.
Bihać važna karika za Oluju

- Što je Bihać značio za Oluju i RH?

Upravo se to zaboravlja na obilježavanju Oluje. On je imao presudnu ulogu za RH. Prije svega zbog blizine granice i Banije te spajanja VRSK i VRS. Da se Bihać nije branio od '92.-'95. s 5.korpusom i malobrojnim pripadnicima bihaćkog HVO-a, te tako navukao na sebe navedene vojske i bolesnog Fikreta, opstojnost cjelovite RH bi bio upitan, a sigurnost glavnog grada na izdisaju. VRSK i VRS bi bile udružene, s mnogo ljudstva, tehnike i opreme. Oluja bi možda bila neizvediva, a eventualni gubici HV-a mnogo, mnogo veći.

Zato zoviću, odat priznanje i počast za branitelje Bihaća. Nije samo Oluja pomogla Bihaću, već je i Bihać pomogao Oluji, odnosno RH, bez obzira ko je kome više valjo.
Tako je!
ponos

#584 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Pitanje za Dragana,92 god dok ste držali pola Mostara, na koji način su srbi uspijevali preći sa desne na lijevu obalu, da li je bilo nekog dogovora između zaraćenih strana, da li je inače upoznat kako su prošli srbi u zapadnom Mostaru koji nisu na vrijeme uspijeli preći na drugu stranu, da li je istina da je velika većina mostarskih srba završila u Dretelju i po ostalim logorima HVO-a? Zna li se tačan broj srba civila koji je ubijen u zapadnom Mostaru te 92 god? Da li je u Nevesinju poslije bilo svjedoka ovih dešavanja?
zlajaBHF

#585 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

Dragane, kazes da se dobro odnosilo prema civilima, ali koliko sam upoznat, najveci % ubijenih civila u BiH je u Nevesinju. Cini mi se da je 10% ljudi ubijeno. Da li je to istina?

Imao sam familije u Dubravama, i prema njima ste se bili okej, stim da mi je jedan clan familije, koji je imao preko 60 godina, zatvoren 2 sedmice, zbog jedne izjave na Yutelu kada su rezervisti tu dosli....a rekao je samo da ti rezervisti nemaju veze sa JNA..
dragan.s

#586 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

ponos wrote:Pitanje za Dragana,92 god dok ste držali pola Mostara, na koji način su srbi uspijevali preći sa desne na lijevu obalu, da li je bilo nekog dogovora između zaraćenih strana, da li je inače upoznat kako su prošli srbi u zapadnom Mostaru koji nisu na vrijeme uspijeli preći na drugu stranu, da li je istina da je velika većina mostarskih srba završila u Dretelju i po ostalim logorima HVO-a? Zna li se tačan broj srba civila koji je ubijen u zapadnom Mostaru te 92 god? Da li je u Nevesinju poslije bilo svjedoka ovih dešavanja?
Ne znam tačan datum do kada se moglo preći bez problema sa desne na lijevu obalu. Mislim da se sve do kraja aprila prelazilo. Kasnije nikako. Samo preko Hrvatske i Mađarske. Neka moja rodbina je tako izašla u julu te godine.
Srbi iz Mostara su prošli kako koji. Ne, u Dretelju nije završio niko, bar da ja znam. Dretelj je bio logor HOS-a i tu su dovođeni civili iz Čapljine, Stoca i Dubravske visoravni. U Mostaru je glavni "logor" bio zatvor u Šantićevoj ulici, pored njega zgrada bivše garnizonske ambulante (preko puta Nove bolnice), zatim zatvori u Ljubuškom (većinom za zarobljene vojnike), a neki su završili i u splitskoj Lori.
Moje dvije tetke (jedna u Čapljini, druga u Mostaru) su završile u Dretelju i Šantićevoj i izašle su na razmijeni. Žene od 60-tak godine, živjele same u stanovima. Neki drugi opet su kako-tako solidno prošli. Svako je za sebe slučaj, nije tu bilo nekog posebnog pravila. Ako ti je neko zapikao stan, ti si završio u razmijeni.
Ubistava je takođe bilo, ali zbilja ne znam cifre pa bi bilo neozbiljno da lupam. Neki se još vode kao nestali, među njima i dosta onih koji su ostali nakon našeg povlačenja u selima na lijevoj obali.
O situaciji u Mostaru smo i saznali tek kad su prvi civili pušteni na razmijenu u avgustu 1992-te. Svjedoka je bilo, ali to naša strana nikad nije ozbiljno dokumentovala pa je većinom ostalo neistraženo, sem Dretelja za koji su bila neka suđenja i neka još traju.
Last edited by dragan.s on 23/05/2012 00:03, edited 1 time in total.
dragan.s

#587 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

zlajaBHF wrote:Dragane, kazes da se dobro odnosilo prema civilima, ali koliko sam upoznat, najveci % ubijenih civila u BiH je u Nevesinju. Cini mi se da je 10% ljudi ubijeno. Da li je to istina?
Ne znam tačne cifre, i moguće je da je tačno. Ali to je bilo nakon povlačenja iz doline Neretve. Ovo što sam govorio odnosilo se na period do tada u Mostaru i okolini.
Imao sam familije u Dubravama, i prema njima ste se bili okej, stim da mi je jedan clan familije, koji je imao preko 60 godina, zatvoren 2 sedmice, zbog jedne izjave na Yutelu kada su rezervisti tu dosli....a rekao je samo da ti rezervisti nemaju veze sa JNA..
A.. imao je i pravo. Rezervisti koji su došli septembra 91-te su više ličili na sve drugo nego na vojsku. Ali je dobro i prošao.
ponos

#588 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

dragan.s wrote:
ponos wrote:Pitanje za Dragana,92 god dok ste držali pola Mostara, na koji način su srbi uspijevali preći sa desne na lijevu obalu, da li je bilo nekog dogovora između zaraćenih strana, da li je inače upoznat kako su prošli srbi u zapadnom Mostaru koji nisu na vrijeme uspijeli preći na drugu stranu, da li je istina da je velika većina mostarskih srba završila u Dretelju i po ostalim logorima HVO-a? Zna li se tačan broj srba civila koji je ubijen u zapadnom Mostaru te 92 god? Da li je u Nevesinju poslije bilo svjedoka ovih dešavanja?
Ne znam tačan datum do kada se moglo preći bez problema sa desne na lijevu obalu. Mislim da se sve do kraja aprila prelazilo. Kasnije nikako. Samo preko Hrvatske i Mađarske. Neka moja rodbina je tako izašla u julu te godine.
Srbi iz Mostara su prošli kako koji. Ne, u Dretelju nije završio niko, bar da ja znam. Dretelj je bio logor HOS-a i tu su dovođeni civili iz Čapljine, Stoca i Dubravske visoravni. U Mostaru je glavni "logor" bio zatvor u Šantićevoj ulici, pored njega zgrada bivše garnizonske ambulante (preko puta Nove bolnice), zatim zatvori u Ljubuškom (većinom za zarobljene vojnike), a neki su završili i u splitskoj Lori.
Moje dvije tetke (jedna u Čapljini, druga u Mostaru) su završile u Dretelju i Šantićevoj i izašle su na razmijeni. Žene od 60-tak godine, živjele same u stanovima. Neki drugi opet su kako-tako solidno prošli. Svako je za sebe slučaj, nije tu bilo nekog posebnog pravila. Ako ti je neko zapikao stan, ti si završio u razmijeni.
Ubistava je takođe bilo, ali zbilja ne znam cifre pa bi bilo neozbiljno da lupam. Neki se još vode kao nestali, među njima i dosta onih koji su ostali nakon našeg povlačenja u selima na lijevoj obali.
O situaciji u Mostaru smo i saznali tek kad su prvi civili pušteni na razmijenu u avgustu 1992-te. Svjedoka je bilo, ali to naša strana nikad nije ozbiljno dokumentovala pa je većinom ostalo neistraženo, sem Dretelja za koji su bila neka suđenja i neka još traju.
Nađoh ovo na netu, ovdje se ipak spominju srbi iz Mostara u Dretelju:
http://matijevici.blog.hr/2011/01/16287 ... itike.html
zović

#589 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

zlajaBHF wrote:Dragane, kazes da se dobro odnosilo prema civilima, ali koliko sam upoznat, najveci % ubijenih civila u BiH je u Nevesinju. Cini mi se da je 10% ljudi ubijeno. Da li je to istina?

Imao sam familije u Dubravama, i prema njima ste se bili okej, stim da mi je jedan clan familije, koji je imao preko 60 godina, zatvoren 2 sedmice, zbog jedne izjave na Yutelu kada su rezervisti tu dosli....a rekao je samo da ti rezervisti :-) nemaju veze sa JNA..
:)
Tko ga je vuka za jezik,mogo je šutit ko i drugi!
dragan.s

#590 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

ponos wrote: Nađoh ovo na netu, ovdje se ipak spominju srbi iz Mostara u Dretelju:
Sasvim moguće da su po ovoj HOS-ovoj liniji dovođeni i iz Mostara. Ali je većina bila iz Čapljine i sa Dubrava.
zlajaBHF

#591 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

zović wrote:

Imao sam familije u Dubravama, i prema njima ste se bili okej, stim da mi je jedan clan familije, koji je imao preko 60 godina, zatvoren 2 sedmice, zbog jedne izjave na Yutelu kada su rezervisti tu dosli....a rekao je samo da ti rezervisti :-) nemaju veze sa JNA..
Kakav ti je to komentar???
ponos

#592 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

dragan.s wrote:
ponos wrote: Nađoh ovo na netu, ovdje se ipak spominju srbi iz Mostara u Dretelju:
Sasvim moguće da su po ovoj HOS-ovoj liniji dovođeni i iz Mostara. Ali je većina bila iz Čapljine i sa Dubrava.
Evo još nekih svjedočenja o stradanju srba u Mostaru 92 god.
http://www.slobodan-milosevic.org/docum ... -IZ-A2.htm
adnandus

#593 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by adnandus »

zlajaBHF wrote:
zović wrote:

Kakav ti je to komentar???
Da je on bio tu on bi mu ga po ideologiji koju prosipa po ovom forumu odsjekao po starom dobrom receptu. Zar ne ?
Cloud-Xz

#594 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

U tadašnjem HOS-u 92.su većinom bili muslimani,sjećam se jedne prilike, kad je bio hrvatsko-bošnjački sukob u MO 93. ,ulaze u zgradu,vojnici HVO-a,kako sam u zgradi živio i dosli do mojih vrata jer su svakom kucali ,stara otvara, i pita on nju "Ima li balija" a taj što pita musliman kojeg jos znamo od prije rata,...komicno ili tragicno sami prosudite.
zović

#595 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

Kakav ti je to komentar???[/quote]

Da je on bio tu on bi mu ga po ideologiji koju prosipa po ovom forumu odsjekao po starom dobrom receptu. Zar ne ?[/quote]

Ja bih mu dao odlikovanje.
ponos

#596 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Cloud-Xz wrote:U tadašnjem HOS-u 92.su većinom bili muslimani,sjećam se jedne prilike, kad je bio hrvatsko-bošnjački sukob u MO 93. ,ulaze u zgradu,vojnici HVO-a,kako sam u zgradi živio i dosli do mojih vrata jer su svakom kucali ,stara otvara, i pita on nju "Ima li balija" a taj što pita musliman kojeg jos znamo od prije rata,...komicno ili tragicno sami prosudite.
Jeste, bilo je u tadašnjem HOS-u 92 god. dosta bošnjaka, većina je bila poštenih momaka koji su ustali u odbranu ovih prostora iz patriotskih razloga, a ne iz koristoljublja i pljačke i iživljavanja na civilima, oni su ratovali duž cijele hercegovine, čak su bili i u trebinjskoj opštini jedno vrijeme,čak su išli i u posavinu na ispomoć dok je nisu prodali ovi na višem nivou, a što se tiče tih bijednika koji su samo operisali i iživljavali po gradovima na nedužnim civilima, to su sve bili probisvjeti do rata, sitni kriminalci koji u životu nikad ništa nisu radili, pa tako i tada kad je rat počeo dok su drugi išli na linije odbrane i ratovali oni su pljačkali po gradovima.Inače većina zapovjednika u HOS-u su bili hrvati, i njima ništa nije smetalo što se bošnjački izrodi tako ponašaju, ta bili su pod njihovom komandom, ratovali su za hrvatske prostore i hrvatske interese,kao što je bilo i u II svjetskom ratu, većina bošnjaka je bila u domobranima i ustašama,poglavnik je čak počeo izgradnju velike džamije u centru Zagreba, dakle sve je u redu dok se ratuje i bori za hrvatske interese, e sad bošnjaci hoće svoju državu, hoće da misle svojom glavom,e to je opasnost koju treba spriječiti, velika većina tih probisvjeta što je bila u HOS-u završit će po logorima HVO-a 93 god, naravno prvo će poslije uništavanja HOS-a od strane HVO-a većina njih biti pripadnici HVO-a, čak položiti i prisegu ali to će im malo vrijediti u maju i junu 93.
Cloud-Xz

#597 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Sve je to veća politika, od HOS-a pokojnog Blaža Kraljevića i sam znaš kako je završio, trgovanjem teritorijama,...dogovori ovo ono,nego ponos prepostavljam da si bošnjak pa kao bošnjaka zanima me i tvoje mišljenje o bošnjacima koji su ostali u HVO-u tokom sukoba npr u Mo.pa i Juka Prazina jel po tebi heroj ili izdajica bio na na strani hrvata 93 u Mo..?!
ponos

#598 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Cloud-Xz wrote:Sve je to veća politika, od HOS-a pokojnog Blaža Kraljevića i sam znaš kako je završio, trgovanjem teritorijama,...dogovori ovo ono,nego ponos prepostavljam da si bošnjak pa kao bošnjaka zanima me i tvoje mišljenje o bošnjacima koji su ostali u HVO-u tokom sukoba npr u Mo.pa i Juka Prazina jel po tebi heroj ili izdajica bio na na strani hrvata 93 u Mo..?!
Bošnjaka je vrlo malo ostalo u HVO-u tokom sukoba 93-94, ostali su oni koji su imali debelu zaštitu od hrvata, inače dosta ih je završilo u HVO logorima, prvenstveno mislim na bošnjake iz čapljinske i stolačke opštine, pričali su mi neki kad su izašli iz logora, kako su ih hapsili njihovi dojučerašnji saborci i kako su im cjepali vojne iskaznice HVO-a koje su bili dobili, dakle nije im valjalo ime i prezime, možda bi njih još ostalo u HVO-u ali ih hrvati nisu htjeli. A što se tiče mog mišljenja o tim ljudima što su ostali u HVO-u, za mene su to obični jadnici, to su ljudi bez vjere i karaktera, ljudi niskih pogleda, ja ne mogu shvatiti ljude koji mirno gledaju kako im njihov narod progone, hapse, ubijaju, gađaju čim stignu, odvode ženu i djecu, pljačkaju,i da još oni učestvuju sami u tome,a vjerovatno imaju bliskih rođaka s druge strane, to mogu samo plaćenici tako nešto raditi, ili ti ljudi jednostavno nemaju ništa s tim narodom, ko zna kome oni pripadaju, vjerovatno nikome.Kad je rat stao ja sam ponovo pružio ruku prijateljstva i pomirenja prijeratnom prijatelju hrvatu, s kojim sam odrastao i zajedno u školu išao, ali tom bošnjaku je nikad ne bih pružio, to je otpad, to nisu ljudi.
Što se tiče Juke on je jedan obični kriminalac kojeg su iz Sarajeva napušili, i dobro je došao HVO-u u onom tenutku, pa bolje za hrvatske ciljeve da ginu balije iz bosne nego sami hrvati iz hercegovine, bili su došli do hotela ruže na početku sukoba, međutim u akcji ravnanja linije na novom bulevaru dobro su zaginuli i poslije su se koliko imam informacija raspali ...
Cloud-Xz

#599 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Aha hvala na odgovoru tako se nešto sl desilo u sjevernom logoru,kad je poceo u mostaru H-B sukob okrenuli su dojucerasnji suborci (bosnjacki) puske zarobili(hrvate) ih, itd evo za borce bosnjaka u hvo-u,bilo ih je dosta nije ih bas mali broj bio
btw ja se ne sto ne sjecam,da je netko bas izginuo kod hotela ruže ili pri povlačenju,čak sam čuo od vaših,da su Hujku njegovi upucali 30.6 ,kako ,zašto jesu to neke teorije zavjere neznam... :-)
zlajaBHF

#600 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

Cloud-Xz wrote:Sve je to veća politika, od HOS-a pokojnog Blaža Kraljevića i sam znaš kako je završio, trgovanjem teritorijama,...dogovori ovo ono,nego ponos prepostavljam da si bošnjak pa kao bošnjaka zanima me i tvoje mišljenje o bošnjacima koji su ostali u HVO-u tokom sukoba npr u Mo.pa i Juka Prazina jel po tebi heroj ili izdajica bio na na strani hrvata 93 u Mo..?!
Ne znam odakle si, ali molim te odakle ti informacije da je dosta Bosnjaka ostalo u HVO-u ?

Na prste ih mozes izborjati, i ti koji su ostali su sve bili probisvijeti, ala Juka Prazina.
Sto je najsmjesnije, i njih su na kraju istjerali tvoji bojovnici !
Post Reply