Skotalji takojder.... Koliko se sjecam prvi su navijaci skotski poceli davat glasnu podrsku palestinskoj stvari
IRAN
- skrbavi-admin
-
putokaz1
#57427 Re: IRAN
Cak je i Milanovic na pravoj straniskrbavi-admin wrote: ↑06/03/2026 04:55Skotalji takojder.... Koliko se sjecam prvi su navijaci skotski poceli davat glasnu podrsku palestinskoj stvari
-
kinvart
#57428 Re: IRAN
Juče se već o ovom diskutovalo, ali kratki brifing.
Geopolitika
Dakle, znamo da dron na Kipru nije ispaljen od Iranaca. Potvrdili su sami Britanci:
https://www.middleeasteye.net/news/uk-s ... nched-iran
Bez obzira na sve, Francuska i Italija šalju svoje brodove u istočni dio Mediterana, radi zaštite. Od koga?
Za raketu preko Turske, Iranci su rekli dvoje: nismo mi, i jesmo mi, ali cilj nije bio Turska.
Za Azerbejdžan Iranci rekli: nismo mi.
Kurdi ne žele ratovati. Trump ih ucjenjuje. Ali, prema medijskim informacijama Iranci gađaju Kurdska sjedišta. Zašto?
Trenutna situacija na tabli
Amerikanci: tražimo nekog ko će poslat ljude da ginu za nas. Kurdi?
Evropa: tražimo nekog da napravi dronove i proturaketne sisteme za nas.
Izrael: samo da nas ne napuste saveznici + ruši sve redom.
Zemlje Zaljeva: šta nas snađe?
Iran:
Rusija:
Kina:
Borbena dejstva
Iran tvrdi da gađa samo vojne ciljeve u muslimanskim zemljama. U Izraelu ne znamo šta se dešava zbog cenzure, ali očigledno im je i pomalo svejedno. Izrael aktivno djeluje avionima iznad Teherana i Libana.
Ono što ih sprečava da napadnu ekonomske ciljeve u Iranu je pad narativa o oslobađanju naroda Irana i svrgavanja vlasti.
Izrael bombarduje sve, a najavljuju pretvaranje Bejruta u Gazu. To je malo teže, osim ako im kopnene trupe ne okupiraju Bejrut. Trenutno se borbe vode na nekih 120 km od Beiruta... Markaba, Tyre... Hezbollah im je pružio jak otpor.
Pošto noćima pratim sve, mislim da je trenutno situacija sljedeća: Bahrein i Kuvajt apsolutno ostali bez mogućnosti sprečavanja zračnih udara. Sad i Shaheed dronovi nanose ogromnu štetu. Nemaju ih više čime skidat.
Dobro se drže Katar, UAE i S. Arabija (donekle). Pitanje je do kad. Glavno je pitanje logistika, tj. da li Iran ima više raketa od proturaketnih sistema.
Najveća mi je nedoumica šta se juče dešavalo na obalama Omana. Ako je tačno, bilo je rokanja dužinom obale, dakle ne rakete i dronovi, već nešto kopnenim putem.
Logistika
Pojavila se priča da je kompletan istok Irana (koji je ogroman), posve nedostupan i netaknut u ovim napadima. Da je tamo koncentrisana ogromna količina raketa...
Posljednje informacije od Kalas, ali i cio ekipe je da su zalihe ili potrošene, ili pred trošenjem. Više nije pitanje para, problem je što nema ko napraviti interceptore, a hitno ih trebaju.
Kad je logistika u pitanju, mislim da sat rata u potpunosti kuca u korist Irana.
Vrlo smo blizu situacije da kompletan zaljev neće imati šta štiti od raketa i dronova. Već je očito da se sve što se ima šalje Izraelu. Da su zaljevske zemlje prepuštene sebi.
Fokus
Borbe u Libanu, kopnena ofanziva Izraela i otpor Hezbollaha.
Sinoćnja informacija o padu aviona iznad Iraka.
Hormuz.
Abraham Lincoln - kao nije pogođen, ali je povučen parsto kilometara od dešavanja?
Propaganda
Nikad gora. Nikad zapadni izvori nisu bili manje kredibilni. Toliko da je CENTCOM uhvaćen nekolko puta u naknadnim ispravkama objava... Haos.
Objavi se vijest, ali prođe i dan-dva-tri da se sazna da je bila laž.
Geopolitika
Dakle, znamo da dron na Kipru nije ispaljen od Iranaca. Potvrdili su sami Britanci:
https://www.middleeasteye.net/news/uk-s ... nched-iran
Bez obzira na sve, Francuska i Italija šalju svoje brodove u istočni dio Mediterana, radi zaštite. Od koga?
Za raketu preko Turske, Iranci su rekli dvoje: nismo mi, i jesmo mi, ali cilj nije bio Turska.
Za Azerbejdžan Iranci rekli: nismo mi.
Kurdi ne žele ratovati. Trump ih ucjenjuje. Ali, prema medijskim informacijama Iranci gađaju Kurdska sjedišta. Zašto?
Trenutna situacija na tabli
Amerikanci: tražimo nekog ko će poslat ljude da ginu za nas. Kurdi?
Evropa: tražimo nekog da napravi dronove i proturaketne sisteme za nas.
Izrael: samo da nas ne napuste saveznici + ruši sve redom.
Zemlje Zaljeva: šta nas snađe?
Iran:
Rusija:
Kina:
Borbena dejstva
Iran tvrdi da gađa samo vojne ciljeve u muslimanskim zemljama. U Izraelu ne znamo šta se dešava zbog cenzure, ali očigledno im je i pomalo svejedno. Izrael aktivno djeluje avionima iznad Teherana i Libana.
Ono što ih sprečava da napadnu ekonomske ciljeve u Iranu je pad narativa o oslobađanju naroda Irana i svrgavanja vlasti.
Izrael bombarduje sve, a najavljuju pretvaranje Bejruta u Gazu. To je malo teže, osim ako im kopnene trupe ne okupiraju Bejrut. Trenutno se borbe vode na nekih 120 km od Beiruta... Markaba, Tyre... Hezbollah im je pružio jak otpor.
Pošto noćima pratim sve, mislim da je trenutno situacija sljedeća: Bahrein i Kuvajt apsolutno ostali bez mogućnosti sprečavanja zračnih udara. Sad i Shaheed dronovi nanose ogromnu štetu. Nemaju ih više čime skidat.
Dobro se drže Katar, UAE i S. Arabija (donekle). Pitanje je do kad. Glavno je pitanje logistika, tj. da li Iran ima više raketa od proturaketnih sistema.
Najveća mi je nedoumica šta se juče dešavalo na obalama Omana. Ako je tačno, bilo je rokanja dužinom obale, dakle ne rakete i dronovi, već nešto kopnenim putem.
Logistika
Pojavila se priča da je kompletan istok Irana (koji je ogroman), posve nedostupan i netaknut u ovim napadima. Da je tamo koncentrisana ogromna količina raketa...
Posljednje informacije od Kalas, ali i cio ekipe je da su zalihe ili potrošene, ili pred trošenjem. Više nije pitanje para, problem je što nema ko napraviti interceptore, a hitno ih trebaju.
Kad je logistika u pitanju, mislim da sat rata u potpunosti kuca u korist Irana.
Vrlo smo blizu situacije da kompletan zaljev neće imati šta štiti od raketa i dronova. Već je očito da se sve što se ima šalje Izraelu. Da su zaljevske zemlje prepuštene sebi.
Fokus
Borbe u Libanu, kopnena ofanziva Izraela i otpor Hezbollaha.
Sinoćnja informacija o padu aviona iznad Iraka.
Hormuz.
Abraham Lincoln - kao nije pogođen, ali je povučen parsto kilometara od dešavanja?
Propaganda
Nikad gora. Nikad zapadni izvori nisu bili manje kredibilni. Toliko da je CENTCOM uhvaćen nekolko puta u naknadnim ispravkama objava... Haos.
Objavi se vijest, ali prođe i dan-dva-tri da se sazna da je bila laž.
-
splinter
#57429 Re: IRAN
Hezbollah's air force
Braća su luda skroz. Ubiše sjever Okupirane Palestine svim i svačim, a novi dronovi su im izgleda ubitačni.
Čak su počeli izdavati upozorenja za evakuaciju na hebrejskom
Braća su luda skroz. Ubiše sjever Okupirane Palestine svim i svačim, a novi dronovi su im izgleda ubitačni.
Čak su počeli izdavati upozorenja za evakuaciju na hebrejskom
- ladacoko
#57430 Re: IRAN
Mogao bi im Hezbola uletit kopneno do centra tel aviva
Izgleda da su vjesali Qaanija, fkt bio izdajnik.
Strasno ako je istina da se tolike godine vukao na najvecem levelu
Izgleda da su vjesali Qaanija, fkt bio izdajnik.
Strasno ako je istina da se tolike godine vukao na najvecem levelu
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#57431 Re: IRAN
KKK nacisti nastavljaju s progonima ko god im se usprotivi, žuto govno firer odavno ne preza da se svima sveti i etiketira ih. Dobili smo danas jednoh firera u kremlju i jednog u WH. Slicno ko prije 100 godina, jedan u berlinu a drugi u rimu. Vratili su nas 100 godina unazad.
U skladu sa ovirm, jedna prikladna pesmica u tonu magaradi... Drma mi se na šubari cveće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće!JONATHAN Karl, glavni dopisnik ABC Newsa iz Washingtona, razgovarao je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Objavio je da je Trump tijekom razgovora oštro kritizirao konzervativnog političkog komentatora Tuckera Carlsona, koji je rat s Iranom nazvao "apsolutno odvratnim i zlim".
"Tucker je skrenuo s puta. To sam znao već dugo i on nije MAGA. MAGA spašava našu zemlju. MAGA ponovno čini našu zemlju velikom. MAGA znači Amerika na prvom mjestu, a Tucker nije ništa od toga. I Tucker zapravo nije dovoljno pametan da to shvati", citirao je Karl Trumpove riječi.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#57432 Re: IRAN
Ljudima se pocinju otvarati oci... mada da nebude kasno. On je poslije sranja u kapitolu trebao biti u zatvoru pogotovo poslije pedofilske afere. Mossad ga je zastitio da bi dobili Veliki izrael. Jevreji izgleda nisu nista naucili iz holokausta. Ponovno ga prizivaju. Svijet je na tankom ledu i trazit ce odgovornost... Anticionizam je u velikom porastu i krece prema nezaustavljivom porastu i antisemitizmu. Poslije decenija cionisticke propagande, pogotovo u americi, pocinju shvatat da su ih vukli za nos i pravili budalama. Epstajn-pedofil aferu treba do kostiju razgoliiti i pokazati da iza svega stoji mossad i cionisti. Zaista, male su sanse da je drugacije. Po ovom slijedu dogadjaja, ponovnom biranju žutalja i njegovoj otvorenoj i bezpogovornoj podrsci, ubjedjen sam da su zapadni duznosnici, ucjenjeni preko pedofilske afere.
-
kinvart
#57433 Re: IRAN
Bloomberg: Kompanije koje upravljaju data-centrima, uključujući Amazon, pozvale su svoje klijente u UAE da naprave sigurnosne kopije podataka izvan Bliskog istoka.“
Ovi iz GCC su valjda svjesni ekonomske štete.
Ovi iz GCC su valjda svjesni ekonomske štete.
- atmel
#57434 Re: IRAN
PVO iznad Tel Aviva spava
-
kinvart
#57435 Re: IRAN
- SmokingMan
#57437 Re: IRAN
Počet će oni masovno rušiti po istom obrascu kako se bude pojačavalo bombardovanje Tehrana; škole, fakulteti, bolnice, vitalna infrastruktura.
-
doktor78
#57438 Re: IRAN
Kakav nadmeni i naredbodavni ton, čovječe. Oni su potpuno izgubili kompas.Izraelski ambasador u Zagrebu Gary Koren pozvao je Hrvatsku da prekine diplomatske odnose s Teheranom i provede sigurnosnu provjeru osoblja iranskog osoblja u Zagrebu jer bi među njima moglo biti "špijuna" Revolucionarne garde koja se u Evropskoj uniji smatra terorističkom organizacijom.
Koren je u intervju za Hinu preporučio Hrvatskoj i evropskim državama da provjere osoblje iranskih ambasada jer su u većini njih "pripadnici Revolucionarne garde sa zadatkom prikupljanja obavještajnih podataka" i podrške terorizmu.
Tvrdi i da iranski režim ima i "ćelije spavača" širom Zapada te navodi kako je to izašlo na vidjelo i u SAD-u.
Smatra kako "iranski režim ima kapacitete za takvo djelovanje, a ovdje u Zagrebu znamo da ima i mnogo njegovih pobornika s druge strane granice, u Bosni i Hercegovini".
Hrvatsku je pozvao da u potpunosti prekine diplomatske odnose s Iranom.
"Ne samo da povučete veleposlanika, nego i zatvorite svoje veleposlanstvo i objavite da očekujete zatvaranje iranskog veleposlanstva u Zagrebu", naveo je on.
Baš me zanima odgovor susjeda.
- SmokingMan
#57439 Re: IRAN
Ja bi mu spomenuo kako su stvar stajale u USA, prvo je prije nekih 8-10 godina pušten Pollard koji je prodavao osjetljive podatke Rusima, a onda je Tom Artiom Alexandrovich pušten preko reda da pobjegne nazad u Izrael kada su ga uhapsili na osnovu ozbiljnih otpužbi za pedofiliju. Izrael je najsposljednija zemlja na svijetu koja bi trebala davati bilo kakve savjete drugima.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#57440 Re: IRAN
Bi oni da ima sa cim. Potrošili se na Gazi, Libanu, Ukrajini.SmokingMan wrote: ↑06/03/2026 07:19 Počet će oni masovno rušiti po istom obrascu kako se bude pojačavalo bombardovanje Tehrana; škole, fakulteti, bolnice, vitalna infrastruktura.
A nema dovoljno industrijskih kapaciteta da se brzo napune skladišta na zapadu.
- JohnnyS
#57441 Re: IRAN
Puno je paralela s ratom u Ukrajini, Trump i MIGA sekta ne zovu ovo ratom nego specijalnom vojnom operacijom, forumaši kažu da su američka skladišta prazna isto kao što su na temi u Ukrajini ruska skladišta prazna svako par dana, neistomišljenike se proziva, istomišljenici se prebrojavaju
-
putokaz1
#57442 Re: IRAN
STA je ono sto je palo Sonic na Tel Avivu 20 u naletu
Fake ili
Fake ili
- Dozer
#57443 Re: IRAN
Zutalj:
- Amerika mora biti ukljucena u izbor nove vlasti u Iranu. (Kakav imbecil...ko si pa ti da odlucujes o vlasti u Iranu
).
- Ne razmisljamo o kopnenom djelovanju (ili je nadosao da je tu popuslic, ili fingira).
- Otpustio drzavnu sekeetarku.
Hegseth:
- Bombardovanje Irana ce se drasticno pojacati. (Supljira i lupeta danima, a ovo se moze odnositi na bombardere i ravnanje Irana poput Njemacke u WW2).
Iran:
- Dobrodosli marinci, imamo dovoljno zemlje i bagera.
- Ne pokazuje znakove slabljenja udara, Tel Aviv ravnaju uredno. (Malo mi je nejasno zasto civilni ciljevi po Dohi, ali vjerovatno oni znaju zasto).
Klempo: .... Gdje je Klempo?
Rabini: Mesija nas je zajeb'o!
Hezbolah: Ovi su, izgleda, krenuli gazit IDF pjesadiju.
U kompletu, i ako se ovako nastavi, Izraelu nece pomoci ni Zavjetni kovceg ako bi ga nasli
Geologija: Jutros zemljotres u istocnom Mediteranu, 4,98 po Rihteru.
- Amerika mora biti ukljucena u izbor nove vlasti u Iranu. (Kakav imbecil...ko si pa ti da odlucujes o vlasti u Iranu
- Ne razmisljamo o kopnenom djelovanju (ili je nadosao da je tu popuslic, ili fingira).
- Otpustio drzavnu sekeetarku.
Hegseth:
- Bombardovanje Irana ce se drasticno pojacati. (Supljira i lupeta danima, a ovo se moze odnositi na bombardere i ravnanje Irana poput Njemacke u WW2).
Iran:
- Dobrodosli marinci, imamo dovoljno zemlje i bagera.
- Ne pokazuje znakove slabljenja udara, Tel Aviv ravnaju uredno. (Malo mi je nejasno zasto civilni ciljevi po Dohi, ali vjerovatno oni znaju zasto).
Klempo: .... Gdje je Klempo?
Rabini: Mesija nas je zajeb'o!
Hezbolah: Ovi su, izgleda, krenuli gazit IDF pjesadiju.
U kompletu, i ako se ovako nastavi, Izraelu nece pomoci ni Zavjetni kovceg ako bi ga nasli
Geologija: Jutros zemljotres u istocnom Mediteranu, 4,98 po Rihteru.
Last edited by Dozer on 06/03/2026 07:56, edited 2 times in total.
-
statixx
#57444 Re: IRAN
Jutros slusam Zelenskog, kaze, za tri dana rata potroseno je vise Patriot projektila nego u Ukrajini za tri godine.
-
Dangubic
#57445 Re: IRAN
Zasto dolar jaca, Kina ima najvecu stetu i Evropa,Najveca panika je u SA kad dolar pada ne u SAD,mozda su rekli nesto ali nikad to nece napraviti jer sami sebi jamu kopaju.A_A_AKCIJA wrote: ↑06/03/2026 01:49Haj ne glupiraj se
https://www.ft.com/content/ab7d597d-5e7 ... 815695d68f
https://www.currenciesdirect.com/en-gb/ ... lar-demand
-
Did
#57446 Re: IRAN
Koliko ja vidim ovaj rat odgovara samo Izraelu i, posredno, Rusiji. Ama bas svi ostali, ukljucujuci Kinu i SAD zu na gubitku,
-
zigzag
-
DonieBrasco
#57448 Re: IRAN
Nista se ovo ne bi desilo da nije Trumpa.
-
Dangubic
#57449 Re: IRAN
Da to bi bilo fantasticno a i da dodje normalna vlast u Iranu,u ovom ratu ni jedna strana ne valja,jutros javljaju da su napadi iz Irana opali za 80 %neon-x wrote: ↑06/03/2026 01:51Cijena nafte kad poraste Rusija je ponovo na konju. Ali nek ode sve u helac samo da se ova klovnovska administracija osramoti za sva vremena i da Ameri i ostale zapadne nacije skontaju da nije pozeljno birati klovnove.Velkoski wrote: ↑06/03/2026 01:42President Trump’s energy agenda has resulted in oil and gas production reaching the highest levels ever recorded.
To enable oil to keep flowing into the global market, the Treasury Department is issuing a temporary 30-day waiver to allow Indian refiners to purchase Russian oil. This deliberately short-term measure will not provide significant financial benefit to the Russian government as it only authorizes transactions involving oil already stranded at sea.
India is an essential partner of the United States, and we fully anticipate that New Delhi will ramp up purchases of U.S. oil. This stop-gap measure will alleviate pressure caused by Iran’s attempt to take global energy hostage.![]()
Amerika će prodati Ukrajinu do kraja 2026.
Last edited by Dangubic on 06/03/2026 08:08, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#57450 Re: IRAN
Šta ja rekoh juče, samo influencerimoimoi wrote: ↑05/03/2026 11:44Eto i ja.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prva-gr ... /260305186