Rukometna reprezentacija BiH

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#5726 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Navodno, Suman izabran za selektora.
Phantasy

#5728 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Phantasy »

Stari_Jarac wrote:Za reprezentaciju koja ima ambicije da nadmaši ono što je dostigao Marković, ovo nisu adekvatni kandidati, sve i jedan totalni trenerski anonimusi :-)
A Marković je trenerčina hahaha, samo gleda ko tele
Itsoktobealone

#5729 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Itsoktobealone »

Gdje je onaj što je prizivao Šumana ko selektora? Eto ti ga, ne bude li odveo ekipu na prvenstvo iz prve, treba te doživotno banati (uživo a i na forumu).
SkyLimit

#5730 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Vrijeme će pokazati je li Šuman stvarno revolucionar koji je naučio savremene metode na Zapadu pa sad dolazi da to znanje primjeni u rodnoj BiH iz iskrenih pobuda ili bjelosvjetski hohštapler i prodavač obojene vode tipa Demir Hotić. Uglavnom po priči podsjeća na Mešu(i on je ovako medio), a i Dragan je podjećao na Sušića :lol:

Barem za one koji su tu već oko rukometne reprezentacije znamo kakvi su :-)

Dva intervjua:
Bilal Šuman za Klix.ba: Bit će puno novih imena, unosim novi sistem u sve selekcije

Drago mi je što je ispoštovna kompletna procedura. Objavljen je konkurs, sve je detaljno analizirano. Stručna komisija je donijela odluku, a Izvršni odbor Saveza je to verificirao. Ovo je nešto što sam dugo čekao, biti selektor svoje zemlje je velika čast", kazao je u jednom dahu Šuman.

Bilal će biti deveti po redu selektor najboljih bh. rukometaša od formiranja Saveza. Kako kaže nema puno mjesta za euforiju.

"Od ponedjeljka počinjem sa predanim radom. Reprezentativni spisak bit će objavljen do kraja augusta. Odmah da kažem da će biti puno novih imena. Ukupno četrnaest, od toga devet koji do sada nikada nisu dobili poziv i pet igrača koji su nekada bili pozivani. Baza će biti oko 30 igrača koji će se ravnopravno boriti da uđu među šesnaest najboljih. Stvorit ćemo jednu zdravu konkurenciju u kojoj će svaki igrač biti jednako tretiran. Cilj u svakoj utakmici bit će pobjeda za našu BiH", kazao je novi šef državnog rukometnog tima.

Selektor bh. tima dodaje kako će insistirati da sve selekcije imaju okupljanja pet puta godišnje.

"Rad s mladim igračima je baza za uspjeh. Insistirat ću da okupljanja U-16, U-18 i U-21 selekcije bude pet puta godišnje. Neću se samo fokusirati na rad sa A timom koji će, bez dvojbe, biti lokomotiva uspjeha BiH. Trudit ću se da sve podignem na jedan veći novo. U reprezentaciju donosim jedan sistem iz Skandinavije koji koriste Savezi čije su reprezentacije osvajale medalje. Težit ćemo da stvorimo jedan dobar ambijent u kojem će bh. rukomet koračati stazama uspjeha", istakao je Šuman.

Na kraju je dodao kako će igrači iz domaćeg prvenstva biti u posebnom fokusu.

"Izuzetno je važno da igrači iz bh. prvenstva budu u reprezentaciji. Osim toga, meni kao selektoru je bitno da li je igrač u Evropi igrao 10 minuta, a 50 sjedio na klupi. S druge strane, u bh. prvenstvu ima dobrih rukometaša koji provedu na parketu 55 minuta i imaju kvalitet. Uglavnom, svi će dobiti šansu. Nametnuti se mogu samo svojim kvalitetom. Meni će to biti najvažnije", zaključio je Šuman.

http://www.klix.ba/sport/rukomet/bilal- ... /160820090
Bilal Šuman za Faktor: Spremi smo praviti jednu novu reprezentaciju

Bilal Šuman jučer je u Mostaru odlukom Izvršnog odbora Rukometnog savez BiH imenovan za selektora seniorske reprezentacije naše zemlje, naslijedivši tako na ovoj poziciji Dragana Markovića, koji je svoj mandat okončao 15. juna nakon remija u revanš-susretu baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske.

– Drago mi je da se sve završilo i da su ispoštovane sve procedure prilikom mog imenovanja, od raspisivanja konkursa, preko Stručne komisije RSBiH, do izbora odnosno imenovanja od strane Izvršnog odbora RSBiH – bile su prve riječi Šumana za Faktor u ulozi selektora rukometne reprezentacije BiH.
Šuman kaže kako će već od ponedjeljka zasukati rukave i krenuti s radom jer želi u rad svih reprezentativnih selekcija uvesti novine za koje se nada da će dati određeni rezultat.

– Spremi smo praviti jednu novu reprezentaciju. Veliki fokus u našem radu bit će na mladim igračima, svim omladinskim selekcijama, kao i igračima iz domaće lige koje ćemo nastojatiti okupiti u ”reprezetaciju lige” – kaže Šuman.

Novi nacionalni ”coach” već zna ko će biti njegova desna ruka u stručnom štabu.

– Saradnike ću prema Statutu RSBiH odabrati sam. Još kada sam predavao svoju kandidaturu za selektora znao sam da će moj prvi saradnik biti Zdenko Grbavac. To je trener koji je u prošloj sezoni osvojio šampionsku titulu. Trenutno vodi naše juniore, a vodio ih je i na SP. U tog čovjeka imam veliko povjerenje i siguran sam da ćemo dobro sarađivati zajedno – ističe Šuman.

Osim prvog asistenta, Šuman će u reprezentaciji angažirati fizioterapeuta, masera, doktora, a važnu ulogu u svemu imat će ”tehniko”.

– ”Tehniko” će biti čovjek zadužen za mnoge poslove. On će biti alfa i omega u mnogim poslovima, a vodit će računa o svim selekcijama – govori popularni Bili.

Program rada iz skandinavske škole rukometa bit će jedan od osnovnih postulata Šumanovog rada, a prema njegovoj izričitoj želji, sve reprezentacije radit će na isti način.

– Svi ćemo raditi isto, igrati isto, pokušati razmišljati isto – objašnjava ukratko novi bh. selektor svoje prve želje i zamisli.

Već početkom naredne sedmice Šuman će obaviti razgovore sa svim potencijalnim kandidatima za našu seniorsku reprezentaciju.

– U ponedjeljak ću vjerovatno obaviti prve pozive i razgovore s igračima koji su u prethodnom periodu nosili bh. dres. Plan je da na prvom okupljanju koje je zakazano krajem oktobra okupim između 28 i 30 igrača – govori Šuman, koji će već krajem augusta ili početkom septembra saopćiti širi spisak kandidata za mečeve kvalifikacija za EP.

Protivnici našim rukometašima u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo bit će reprezentacije Španije, Austrije i Finske.

– Uloga favorita sasvim sigurno pripada renomiranoj ekipi kakva je Španija. Mi ćemo s Austrijancima vjerovatno voditi borbu za to drugo mjesto, ali prije toga moramo u oba meča dobiti Fince, a ja vjerujem da za to imamo kvalitet – rekao je nasljednik Dragana Markovića na kraju, za kojeg se nadamo da će nadmašiti svog prethodnika.

smrdim/bilal-suman-za-faktor- ... zentaciju/

Ja ću ponoviti moja očekivanja: Nek pod novim selektorom konačno prestanemo biti zadnja reprezentacija u Europi koja ne trči kontre biti će puna šaka brade.
Last edited by SkyLimit on 22/08/2016 21:56, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#5731 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by MOSALJOZE »

To ćemo vidjeti već protiv Austrije,jer imaju paklena krila.
It_is_a_Leclerc

#5732 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Zahvaliti se Ovcini. Za sami pocetak.
dječak sa šibicama

#5733 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by dječak sa šibicama »

Mene zanima ko je u Sumanovom strucnom timu?

S obzirom da on nije neki strucnjak, logicno jer je trener pocetnik, on se razbacuje lijepim izjavama ali jedno je prica drugo su djela.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5734 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by KatarinaKosaca »

hrasno38 wrote:
Tesla10 wrote:Mejdan je uvijek pun bio. Tuzlaci znaju da vole reprezentaciju 8-) .
Aha a u Sarajevu se reprezentacija ne voli...... :zid: :zid:
Jebi ga, Skenderija nije bila puna nikad.... :roll:
It_is_a_Leclerc

#5735 Re: Rukometna reprezentacija BiH

dječak sa šibicama wrote:Mene zanima ko je u Sumanovom strucnom timu?

S obzirom da on nije neki strucnjak, logicno jer je trener pocetnik, on se razbacuje lijepim izjavama ali jedno je prica drugo su djela.
Prvi saradnik je Zdenko Grbavac, trener Ljubuškog i dosadašnji selektor U18 reprezentacije BIH.
dječak sa šibicama

#5736 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by dječak sa šibicama »

It_is_a_Leclerc wrote:

Prvi saradnik je Zdenko Grbavac, trener Ljubuškog i dosadašnji selektor U18 reprezentacije BIH.
Pa nije lose, moglo je i bolje ali i gore.

Steta jer BiH ima nekoliko velikih strucnjaka, istina vecina njih su se okusali na klupi reprezentacije i nisu nesto posebno napravili. U njihovu odbranu, "od govana se pita ne pravi", treba jaca liga, bolja organizacija rukometa, a to vec nije u nadleznosti strucnog staba.
It_is_a_Leclerc

#5737 Re: Rukometna reprezentacija BiH

dječak sa šibicama wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Pa nije lose, moglo je i bolje ali i gore.

Steta jer BiH ima nekoliko velikih strucnjaka, istina vecina njih su se okusali na klupi reprezentacije i nisu nesto posebno napravili. U njihovu odbranu, "od govana se pita ne pravi", treba jaca liga, bolja organizacija rukometa, a to vec nije u nadleznosti strucnog staba.
Zdenko je, pretpostavljam, odabran jer ima uvid u igrački fond u juniorskoj i mlađim kategorijama, a Šuman je najavio da će upravo ići u tom pravcu.

Ako B. Šuman uspije samo u naumu da se mlađe kategorije redovno okupljaju i da redovno učestvuju na takmičenjima sa vršnjacima, ja mislim da će to biti sasvim dovoljno za pristojan domet i rezultat bh. reprezentativnog rukometa u narednim godinama.
SkyLimit

#5738 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Mi ta okupljanja nismo imali do sada, zar je dovoljno bilo da samo dođe selektor seniora koji će to tražiti da bi se pokrenulo :D Da ima para za toga, valjda bi se neko iz Saveza i prije njega sjetio da to pokrene. A opet ako on to spominje i sad kad je već izabran bilo bi logično da je to postavio kao uslov da postane selektor, a sumnjam da jeste. Vidjet ćemo na šta će izaći.

48 godina, nekad sjajan igrač, reprezentativac, godinama je u danskom rukometu gdje je imao priliku štošta naučiti, na papiru to sve lijepo izgleda, zaslužuje povjerenje. Neko je rekao da su naši ljudi koji su se obučili u razvijenim zemljama za nešto perspektiva BiH, da se vrate i prenesu znanje.
Last edited by SkyLimit on 22/08/2016 21:54, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#5739 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Zvati Josipa Ereša, dok ga neko nije odveo.
I Vladana Lončara, također.
SkyLimit

#5740 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Meni se čini da će Šuman od Bosanaca pokušati napraviti Dance, to teško da će izaći na dobro :D
Better Man

#5741 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Better Man »

It_is_a_Leclerc wrote:Zvati Josipa Ereša, dok ga neko nije odveo.
I Vladana Lončara, također.
Vladan je bio pozivan na pripreme od prethodnog selektora, ali više igra za mlađe kategorije. Sigurno mogu kazati da je Vladan Lončar najveća budučnost našeg rukometa. Znam mu tatu, pa tako i njega. Momak je uporan gladan napredovanja i uspjeha i sigurno će biti u budučnosti naš najbolji rukometaš. Sestra mu je najveći ženski talenat BiH u rukometu. Stric mu je bio profesionalni rukometaš i igrao je za Visočku Bosnu u njenim najslavnijim danima nakon rata, a tata mu je igrao nogomet. Momak dolazi iz prave sportske porodice.
SkyLimit

#5742 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Bilal Šuman: Igrači će sami sebi slati pozive

Bilal Šuman, novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, boravio je jučer u posjeti Oslobođenju. Renomirani stručnjak i legendarno desno krilo izrazio je veliko zadovoljstvo što je Rukometni savez BiH upravo njemu dao povjerenje da vodi naš nacionalni tim.

- Kao što sam kao igrač uvijek imao veliku želju da budem u reprezentaciji, to je i sada preovladalo da se kandidujem za selektora. Želja, volja i htijenje su bili veliki, bez obzira na to što sam dugo godina u Danskoj u Koldingu. Sa predsjednikom kluba odmah sam razgovarao o tome šta me očekuje ukoliko postanem selektor i oni su dali zeleno svjetlo da se kandidujem, a i sada su prihvatili kada sam imenovan. Mislim da sa znanjem i iskustvom koje sam stekao, naročito u Danskoj, uređenoj rukometnoj zemlji, gdje imaju mnogo odličnih stvari, možemo na sportskom planu prirediti sportsku reformu, počev od sistema rada, pa do funkcionisanja reprezentacije.

Selektore, koja je Vaša uloga sada u Koldingu?

- U dogovoru sa predsjednikom, ja i dalje ostajem uposlenik kluba, ali sam maksimalno posvećen reprezentaciji.

Kako sada vidite reprezentaciju, nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo, uslijedila su dva neuspjeha u kvalifikacijama, a i nestalo je one srčanosti koja je krasila reprezentaciju?

- Moj prethodnik Dragan Marković radio je tu pet godina i to dovoljno govori o njemu i radu. Izborio je plasman u Katar i to je sigurno pokazatelj dobrog rada. Imali smo u posljednje vrijeme nekoliko odličnih utakmica, nekoliko velikih utakmica, u kojima smo pokazali da zaslužujemo biti u vrhu. Neki govore da smo stigli do limita, ali nismo. Siguran sam da ova reprezentacija može još mnogo da ponudi.

Poznati su i sistemi naših napada i odbrane, koliko ćete tu unijeti promjena?

- Nema tu sad previše pametovanja. Igrat će se i dalje 6-0 i 5-1, sad je samo pitanje kako će funkcionisati. Dakle, da li će u odbrani 6-0 trojke izlaziti naprijed ili dvojke, to ćemo još vidjeti.

Svi željno iščekuju Vaš prvi spisak, da li će kostur tima biti isti kao ranijih okupljanja?

- Kostur tima naravno. Već sam nekoliko puta govorio, posebno za vaš medij, da će na mom spisku biti od 28 do 30 igrača. Ja ću u toku ove sedmice razgovarati sa svim igračima na koje računam. Ono što je sigurno da će biti devet novih i pet starih igrača, koji će dobiti prvu, odnosno novu priliku.

Spomenuli ste pet starih igrača, jesu li to Toromanović, Vražalić, Halilbegović, Čelica i Grahovac?

- To je tih pet imena i sigurno ću razgovarati s njima, te računam ozbiljno na njih. To ne znači da će oni igrati, jer ne znamo kakvi su njihovi planovi i šta oni žele. Ali smatram da su to igrači koji nam trebaju i koji mogu još mnogo dati reprezentaciji. Ono što ću tražiti od svih reprezentativaca jeste da 300 posto budu u reprezentaciji. Želim da igrači osjećaju reprezentaciju. Jesam selektor, ali neću im ja dijeliti pozive. Moj poziv će biti pismena formalnost, jer će oni svojim igrama i zalaganjem biti ti koji će zaslužiti poziv. Dakle, ono što budu prikazivali u klubu, to će im biti karta za reprezentaciju. Nećemo ništa raditi nasilu, niti će ova reprezentacija služiti za odmor. Ako želimo da budemo ozbiljna i respektabilna reprezentacija, onda moramo biti kao porodica, moramo poštovati jedni druge i praviti pravi ambijent. Neću se baviti onim što je bilo, već onim što nas očekuje u budućnosti.

A mladi igrači iz juniorske selekcije, pa i Josip Ereš koji je potpisao za Zagreb ovog ljeta, šta je s njima?

- Ima tu nekoliko mladih igrača na koje odmah računam i koje ću pozvati. Što se Ereša tiče, to je igrač koji je budućnost ove reprezentacije, a njegov odlazak u Zagreb jasan nam je znak o kakvom se talentu radi. Ereš je igrač od kojeg mnogo očekujem. Naravno, moram se osvrnuti na jedan drugi način funkcionisanja mladih igrača u reprezentaciji. Moj cilj je da za četiri godine mandata sve naše mlade selekcije U16, U18, U21 imaju po pet okupljanja, te da napravimo reprezentaciju lige.

To znači da ćemo uložiti maksimalan napor i trud da odgojimo igrače, kao rukometaše, ali i ljude, te da oni stasavaju kroz naše selekcije godinama, kako bismo za četiri-pet godina od igrača koji sada ima 16 godina dobili vrhunskog A reprezentativca. Ako se pitate zašto reprezentacija lige, onda je odgovor vrlo jasan. BiH je područje puno talenata, ali ne odu svi igrati u inostranstvo, te sigurno da i u domaćem šampionatu ima materijala za reprezentaciju. Reprezentacija lige sigurno će biti i motiv više igračima da imamo kvalitetnije prvenstvo.

Možda niste prava adresa, ali nabrojali ste četiri reprezentacije, i A selekcija je peta. Koliko je to podnošljivo finansijski?

- Vjerujte, nisu to ogromna sredstva. To se može lahko platiti. Jednostavno izračunato za četiri selekcije, bez A tima, treba nam za noćenja 60 do 70 hiljada KM. Mislim da se to može naći. Imamo jasan plan rada sa omladincima i nećemo nikad zakazati okupljanje u vrijeme škole. Dakle, od petka popodne do nedjelje popodne. Sada ja kao selektor A tima imam ovlasti da budem uz mlade selekcije, a ti mladi igrači morat će biti i dobri učenici. To će biti jedan od uslova kako bi dobili poziv.

Za vas će prvi izazov biti kvalifikacije za Euro 2018, a u grupi smo sa Španijom, Austrijom i Finskom. Kakva su vaša očekivanja?

- Da nemam velika očekivanja, ne bih se kandidovao za selektora. Dakle, imamo jaku bazu igrača. Kolektivno možemo mnogo. Naravno, nemamo igrača koji sam može dobiti meč poput Hansena, Duvnjaka, Karabatić, ali kao kolektiv smo kvalitetni i na tome moramo bazirati svoju igru. Nismo u situaciji ni da bilo koga potcjenjujemo, pa tako ni Finsku. Naše je da vjerujemo jedni drugima, da gradimo dobru atmosferu i da svi oni koji budu u reprezentaciji to žele. Jak državni tim je obaveza svih nas i tako se moramo ponašati. Nećemo prijetiti nikom, ali očekujem da se sa Austrijom borimo za drugo mjesto.

U vašem stručnom štabu je Zdenko Grbavac, da li će biti još neko tu?

- Grbavac nije pomoćnik selektora, već trener reprezentacije. Čovjek će biti rame uz rame sa mnom od prvog treninga. Bojan Jolić će biti tehnički direktor svih reprezentacija, a pregovaramo i sa kondicionim trenerom te bismo to trebali ubrzo riješiti. Kao selektor ne želim sam da radim i jedna od osnovnih stvari je da će svi bivši selektori i igrači reprezentacije imati mjesto da budu blizu tima. Svaki meč će biti pozivani, gdje god budemo igrali, i neću se libiti da saslušam savjet, koji može pomoći ekipi.

http://www.oslobodjenje.ba/sport/rukome ... ive/178256
Itsoktobealone

#5743 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Itsoktobealone »

Po ovom danas izgleda kao čovjek koji zna svoj posao. Šta će od toga biti u stvarnosti, vidjet' ćemo.
SSemir

#5744 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SSemir »

covjek ima ideju, ima plan realizacije. ima skandinavski mentalitet, ima poznanstva, ima utjecaj.
jedino ostaje problem bosnja i okruzenja u kojem ce raditi. valjda se uspije izboriti sa tim, nemamo sta drugo nego nadati se...
van Basten

#5745 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by van Basten »

Daj Boze da on pola ovog sto najavljuje i sprovede na kraju... Ali bojim se da ce na kraju biti po onoj... Znam ja nas... Nemamo mi mentaliteta za skandinavske sisteme, kamo srece da imamo.
U svakom slucaju, sretno od srca
MOSALJOZE

#5746 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by MOSALJOZE »

Čovjek nema magični štapić kojim mahne i tadaa.
Sve se može radom i trudom,samo je pitanje koliko je rukovodstvo saveza spremno da oznoji guzicu i pomogne da se ovo sprovede u dijelo.
It_is_a_Leclerc

#5747 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Konacno spisak na kome imamo nova i drugacija imena.
Iz ovog se zbilja moze probrati 8-10 igraca koji mogu parirati Austriji i slicnim ekipama
Juliuscezar

#5748 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Juliuscezar »

Ammar Švrakić bio predsjednik RK Bosna, da mi je znati njegove sposobnosti i kvalifikacije :run: :run: :run:
MOSALJOZE

#5749 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by MOSALJOZE »

Bilal Šuman: Slijedi sportska reforma bh. rukometa
Selektor rukometne bh. selekcije Bilal Šuman o nadolazećem okupljanju rukometaša.

Novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman od prvog dana svog mandata ozbiljno se bacio na posao. Nakon što je ispunio obaveze u Koldingu, Šuman je od prije nekoliko dana ponovo u BiH. Za vikend je bio prisutan na utakmicama Premijer lige, a najavljuje da će to u narednom periodu biti redovna praksa, naravno za vrijeme dok boravi u BiH, piše “Oslobođenje”.

Na početku razgovora za Oslobođenje Šuman je želio da ispravi nepravdu koja je učinjena prema Benjaminu Čičkušiću. Selektor je uvrstio srednjeg beka Maglaja na prvi prošireni spisak, ali greškom njegovo ime nije se našlo u dopisima koji su otišli medijima.

– To je momak koji je svojim igrama zaslužio poziv, jer je prošle sezone bio najbolji strijelac i igrač prvenstva. Što se tiče ostalih igrača, zdravstvene probleme ima Kosta Savić, ali nadam se da će uskoro početi da trenira. Ovaj spisak, naravno kao i u svakom sportskom kolektivu, podložan je promjenama, a uskoro ćemo objaviti i skraćeni spisak igrača za duele protiv Austrije i Španije, kaže Šuman, koji će imati malo vremena da spremi ekipu.

– Okupljanje smo zakazali za 26. oktobar, a problem će nam predstavljati što će nam se igrači iz Mađarska, Njemačke i Francuske pridružiti tek 29. Dakle, u kompletnom sastavu trenirat ćemo samo 30. oktobra, jer dan kasnije krećemo u Španiju. No, neću dozvoliti da odemo nespremni i igračima ću ubrzo poslati plan rada, ali i videoanalize protivnika, ističe nekada sjajno desno krilo koje nam je i najavilo okupljanje reprezentacije Premijer lige, ali i omladinskih selekcija.

– Već smo dogovorili da se četiri selekcije okupe 21. oktobra na Vlašiću. Radit ćemo tri dana, a za svaku od ovih selekcija planirana su po četiri treninga. Dakle, četiri selekcije, sedam trenera, 16 treninga je nešto što će se prvi put desiti u bh. rukometu. Što se tiče selekcije Premijer lige narednih dana objavit ćemo spisak igrača, koji će doći na Vlašić. S ovom selekcijom radit će svi selektori omladinskih selekcija, kao i ja. Moram iskoristiti priliku i da kažem da ćemo uskoro formirati reprezentaciju U14, tako da ćemo u muškom rukometu uz A tim imati još pet reprezentacija, kaže Šuman.

Osim ovih novina, Šuman je najavio da će dvije mlade reprezentacije U16 i U18 naredne godine učestvovati na Kempa cupu u Danskoj, ali i da će se uskoro ozvaničiti saradnja RSBiH sa Koldingom.

– Kolding će pružiti najbolje uslove mladim talentima koji žele ići u Dansku. Gore će imati sve što im je potrebno, a ako se uspiju nametnuti, ostat će članovi kluba. Druga stvar je da ćemo zahvaljujući Koldingu dobiti i nove sponzore RSBiH, što je velika stvar, govori Šuman i nastavlja:

– Sve ovo što sam nabrojao neće biti samo prazna priča već ćemo uskoro vidjeti i djela. Dakle, ovo je najava sportske reforme bh. rukometa, a o konkretnim detaljima javnost će biti upoznata narednog mjeseca, malo prije pomenutih okupljanja. Selektor rukometnih zmajeva istakao je da je zadovoljan kako su njegovi izabranici počeli sezonu u svojim klubovima.

– Zasad ovo izgleda dobro. Ne bih nikoga da imenujem, ali oni koji su promijenili klubove i otišli u jače lige već su se pokazali kao prava pojačanja, što je jako dobra preporuka da veliki klubovi i u budućnosti računaju na igrače iz BiH, riječi su Šumana, koji će biti na slatkim mukama kada je u pitanju pozicija golmana.

– Pratim sve i daj Bože da na svim pozicijama budu slatke muke, kaže bh. selektor, koji je već sakupio veliki broj informacija o Španiji, Austriji i Finskoj, s kojima igramo kvalifikacije za SP.

– Austrija nam je najveći rival za drugo mjesto i o njoj zasad znamo sve. Pitanje je u kakvom će sastavu igrati i ko će biti srednji bekovi, ali i to ćemo znati brzo, završio je Šuman.

(Reprezentacija.ba)

Ovom čovjeku treba dati prostora da radi :bih:
SkyLimit

#5750 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Bilal Šuman objavio spisak za Španiju i Austriju

Selektor rukometne bh. reprezentacije Bilal Šuman objavio je danas spisak za utakmice protiv Španije i Austrije. Pred našim državnim timom su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a okupljanje za nadolazeće utakmice protiv Španije i Austrije zakazano je za period između 26. oktobra i 7. novembra u hotelu "Hills" na Ilidži.

Na svoj spisak selektor Šuman je odlučio uvrstiti 26 rukometaša, a na istom se nalaze: Benjamin Burić, Mario Blažević, Nebojša Grahovac, Nebojša Bojić, Tomislav Nuić, Denni Đozić, Alen Ovčina, Faruk Vražalić, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Muhamed Toromanović, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Vladan Lončar, Duško Čelica, Marko Tarabochia, Ivan Karačić, Saša Marjanac, Mario Pavlak, Josip Perić, Marko Panić, Dejan Malinović, Kristijan Jarak, Benjamin Čičkušić i Vojislav Brajović.

Šuman je obrazložio i razloge zbog kojiih se određeni igrači ne nalaze na spisku: "U ovom trenutku Halilbegović i Zulfić nemaju sređenu situaciju oko svog kluba i već dugo nisu u aktivnoj igračkoj formi, te stoga u ovom ciklusu od dvije utakmice nisu pozvani na okupljanje. Na njih će se svakako računati u budućim aktivnostima", kazao je Šuman i dodao da Ereš i Hrstić čekaju mogući poziv druge reprezentacije.

"Hrstić i Ereš su u razgovoru sa mnom izrazili želju da ipak sačekaju mogući poziv druge reprezentacije za koju smatraju da bi bilo bolje nastupati. Ja, kao selektor, sam im poželio sreću u daljem nastavku karijere sa čim su oni sami sebi zatvorili vrata naše selekcije. Svi igrači koji razmišljaju na sličan način i koji ne žele da daju svoj maksimalan doprinos reprezentaciji BiH će u buduće imati isti tretman", jasan je Šuman.

Selektoru je također nejasna odluka i Zildžića koji također nije na spisku. "Što se tiče Zildžića, za mene je zaista neprihvatljiva njegova odluka da se iz Prve lige Španije preseli u Treću ligu Njemačke koja prema mom mišljenju nema reprezentativni potencijal te stoga radije pružam priliku igračima iz Premijer lige BiH", objasnio je Šuman.

http://sportsport.ba/rukomet/bilal-suma ... iju/209037
Post Reply