Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#5726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Fujitsu su dobre klime.Imam jednu vec 5 godina i prezadovoljan sam.
Ali nedavno sam stavljao slike,pa evo opet cu.
Fujitsu luca 12 kosta 1466 KM.
A pogledaj kolikog daikina sam nedavno nasao roditeljima za 1495 KM.
Klima je puno veca,jaca,sto je mozda bitnije tisa je vanjska jer se kompresor vrti puno sporije.
rovac13 wrote:
Image
Image
Image
Image
rida1976

#5727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Pa daj mi kontakt da vidim mogu li naći ovaj Daikin za ovu cijenu
rovac13

#5728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Evo ti i slika vanjske jedinice od fujitsu luca12 i luca 14 da vidis razliku.
Ovaje slika samo u krupnijem planu :)
Vidis po velicini izmjenjivaca,po broju onih bakarnih cijevi koja ima vise.

Image

inbox :D
rovac13

#5729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ovo je velika klima,pogodna je za malo veci prostor,i ima fenomenalnu cijenu,omjer ulozeno-dobijeno ja nisam nasao bolje.

Ali nije bas zgodna za ubacit u manju sobicu.
Bila bi prevelika,puno bi se palila gasila u nekoj maloj sobici.

Ali za male sobice ima manjih jeftinijih klima .
rida1976

#5730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Ovo je za mene pun pogodak. Grijaće i hladiće dnevni boravak od cca 45 kvadrata. Svaka čast na prijedlogu.

Rovac, kod Fujitsu je preporučena ne manje od 3 metra. Kakva je situacija sa daikinom?
Last edited by rida1976 on 08/08/2017 15:48, edited 2 times in total.
RatRodRob

#5731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

rovac13 wrote:
rida1976 wrote:Poslao upit, odgovor 1650 plus ugradnja
Fujitsu 12 luca i fujitsu 14 luca ti je haman isti uredjaj.
Slobodno mozes pogledat i 12-ku ako je jeftinija.
Stoda bacis viska para na 14-ku.
Ista vanjska jedinica ista unutarnja.

Mrvica razlika u max brzini duvanja unutarnje jedinice,i mrvicu razlika u kapacitetu.
Npr na -15*C vani 12-ka moze izbacit 3,2kw toplote.....dok 14-ka moze izbacit 3,3 kw toplote........ali radi tih 0,1 kw razlike moras napravit tornado kroz sobu :D

LUCA 12_ka ima istu vanjsku jedinicu kao LLCC 12

ASYG12LLCC / AOYG12LLCC

ASYG12LUCA / AOYG12LUCA

Dok je LUCA 14 sasvim drugi uređaj.
RatRodRob

#5732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

rovac13 wrote: A pogledaj kolikog daikina sam nedavno nasao roditeljima za 1495 KM.
Klima je puno veca,jaca,sto je mozda bitnije tisa je vanjska jer se kompresor vrti puno sporije.
To je Daikin Comfort FTX50GV

košta 1999 a 35_ca košta 1299 tako da malo si mahno sa cijenom od 1495KM :D nisi puno za 5 stoja :lol: i ima je nabavit samo u Čitluku u erkondu cijena za gotovinu ide 10% niže.
rovac13

#5733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

rida1976 wrote:Ovo je za mene pun pogodak. Grijaće i hladiće dnevni boravak od cca 45 kvadrata. Svaka čast na prijedlogu.

Rovac, kod Fujitsu je preporučena ne manje od 3 metra. Kakva je situacija sa daikinom?
Ta 3 metra su navedena zbog eventualne buke i prenosa kroz instalaciju od vanjske prema unutarnjoj.
Kod daikina sam najcesce vidjao u manualima da je minimum 1,5 metar.
Daikin su inace malo tise klime.
Ali posto je ovo malo veca klima,a ti svakako ugradnju placas do 3 metra,ja nebi dao krace od 3 metra.
Svejedno ce ti uz klimu doci knjiga instalation manual,pa je malo prelistaj.
Mi smo je ugradili sa 3 metra instalacije i puno je manja buka nego kod fujitsu 14ke.
Odnosno ne osjetim vasnjku uopce cak ni na zalijetanju.
Samo cujes zrak koji izduvava propeler.
Cak nismo postavili ni gumice ispod.
Gumice nije tesko postavit ni poslije,ako bi se pokazala potreba za ublazavanjem vibracija.
Ali kako stvari stoje za sad je bas tiha.

Mi smo malo podigli vanjsku,iznad ploce,u zid malo ispod krova.
Izbjegavao sam da se zabusi direktno u plocu izmedju spratova,da nebi slucajno prenosilo kakve vibracije vise .
Zabusili smo u zid i ankerisali.Gore je tavan,pa smo usli ankerima unutra skroz i pritegli kako izvana tako iznutra iz tavana.
Sto zbog eventualne buke....sto zbog toga sto je ovo velika vanjska jedinica 47kg ......u odnosu na luca 14 koja je 34kg....to je osjetno vise
RatRodRob

#5734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

rida1976 wrote:
RatRodRob wrote:Poslao sam vam na PP link pa zovite za LUCA14
Poslao upit, odgovor 1650 plus ugradnja
Evo da se uvjeriš, malo sam brisao prethodne dogovore :D odgovor prije nekoliko minuta

Image
rovac13

#5735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ukoliko nekog zanima vise detalja o fujtisu 12 luca i fujitsu 14 luca mogu mu poslat u inbox pdf da se uvjeri o svim detaljima.
A ovaj lik valjda prestane mene smarat,valjda uspije skontat da me ne doticu njegove gluposti i provale.
Ako ne zna nista o klimama sto meni mora pisat,ne kontam.

Image

Oo je jedan isjecak gdje se vidi,da luca 12 i 14 imaju identicne vanjske jedinice,iste dimenzije,isto protok zraka,izmjenjivac potpuno isti,kolicina freona potpuno ista,kompresor isti (radi se o kompresoru DA89X1C-20FZ2 ) snage 750w

Kad je rijec o unutrasnjoj jedinici luca ima samo jednu unutarnju......ista se koristi za sedmicu devetku 12-ku i 14-ku

Postavio bih ja vama ovdje javno taj pdf.
Ali ovaj lik ne zasluzuje da to dobije :D
rovac13

#5736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Fujitsu 12 llcc ima vanjsku jos laksu.Tacno 28kg.Ima slabiji kompresor GMCC ASM98D10UFZA.
ZA cijenu koliko kosta po meni je mozda bestbuy.Ali luca 12 je bolja klima.
Nera_22

#5737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

1. Ako ti je na zidu 10cm stiropora razlika izmedju zida cigle,poroterm bloka, betona, drvera, stakla, nicega je +-5% tako da nije bitno cime je zid zidan ako ima izolaciju dobru preko.
2. Zid cini 30% ukupnih gubitaka kuce. sta je sa ostalim djelovima? plafon, prozori, pod, toplotni mostovi, koliko vas je u kuci?
3. Ako hoces grijanje na klime kako treba onda svaka prostorija koja je odvojena vratima ide po jedna klima. Kupatilo hodnici ostave i manje kuhinje ne moraju imati posebno klimu.
4. ako majstora pitas koliko klima i koje sigurno ces pogrijesiti jer majstor je onaj sto izvodi radove a projektant je nesto drugo. zato zaboravi na savjet majstora. bolje procitaj ovaj forum bices pametniji.
5. zaboravi na jednu vanjsku sa vise unutrasnjih. to se nikako ne isplati ni u kojem pogledu osim estetskom.
6. ja 135kv porodicne kuce u sarajevu grijem sa 4 klime al sam u startu ulozio u klime a ne u neko drugo grijanje. investicija 6000km. za sezonu potrosim oko 300KM struje za grijanje.
zlo zlo

#5738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

i ja bi u 45kvadrata ubacila taj daikin od 5kw, pogotovo za te pare, po meni bolje da je klima malo jača nego na granici. Ono ohladiš/ugriješ sobu za 5 minuta na idealnu temperaturu,( ne trebaju ti nikakve wifi pizdarije,da upališ klimu 2 dana prije itd), opet dalje radi fino na minimalcu s finim copom, ne opterećuje se i ne brineš se hoće li ti dobro ugrijati/ohladiti.
rida1976

#5739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

RatRodRob wrote:
rida1976 wrote:
RatRodRob wrote:Poslao sam vam na PP link pa zovite za LUCA14
Poslao upit, odgovor 1650 plus ugradnja
Evo da se uvjeriš, malo sam brisao prethodne dogovore :D odgovor prije nekoliko minuta

Image
Sta je poenta ove slike???
Da se pohvalis da je ti dobijes za 1700 ugradjenu???
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
RatRodRob

#5740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

Nije nego da ti dokažem da košta 1700 sa ugradnjom, prošla akcija jebiga, biće opet uskoro tako kažu, imaju neke rabate na ove klime pa su jeftinije.
zlo zlo

#5741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

on stavlja pola metra instalacije pa mu je to to. :lol: ne bi ni bilo fer da placa kao mi koji ne idemo ispod 3. :izet:
mehkoca

#5742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nera_22 wrote:1. Ako ti je na zidu 10cm stiropora razlika izmedju zida cigle,poroterm bloka, betona, drvera, stakla, nicega je +-5% tako da nije bitno cime je zid zidan ako ima izolaciju dobru preko.
2. Zid cini 30% ukupnih gubitaka kuce. sta je sa ostalim djelovima? plafon, prozori, pod, toplotni mostovi, koliko vas je u kuci?
3. Ako hoces grijanje na klime kako treba onda svaka prostorija koja je odvojena vratima ide po jedna klima. Kupatilo hodnici ostave i manje kuhinje ne moraju imati posebno klimu.
4. ako majstora pitas koliko klima i koje sigurno ces pogrijesiti jer majstor je onaj sto izvodi radove a projektant je nesto drugo. zato zaboravi na savjet majstora. bolje procitaj ovaj forum bices pametniji.
5. zaboravi na jednu vanjsku sa vise unutrasnjih. to se nikako ne isplati ni u kojem pogledu osim estetskom.
6. ja 135kv porodicne kuce u sarajevu grijem sa 4 klime al sam u startu ulozio u klime a ne u neko drugo grijanje. investicija 6000km. za sezonu potrosim oko 300KM struje za grijanje.
Pa ja bih bio zadovoljan kada bih dobio te klime za 6000 KM.
Je li se 300 KM za sezonu grijanja odnosi na ''cijelu'' sezonu :shock: , ja potrošim 3 tone uglja, a ti samo 300 KM??? :? :shock: Ako je tako, ja bih rado dao 1300 KM po sezoni, samo da više ne ložim ugalj :)

Ako može ime te firme koja je radila tebi ugradnju klima.
Drvosjeca iz Dejcica

#5743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

VladaFBiH wrote:
rovac13 wrote:Mi uzivamo danima na 26*C dan / noc :D
26 je taman - ne znojiš se a razlika nije prevelika u odnosu na vanjsku... za mene je 25 donja granica
Samo ja sam primjetio da obične klime moraš nahajcati na 20 a bi postigao efekat kao kod invertera recimo na 25. Evo ovaj toplotni talas je bio paklen ali ja nisam imao potrebu da upalim drugu klimu u spavaćoj a nije da nešto štedim i da čuvam. Naravno ima dosta i do izolacije oobjekta.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mk ultra »

rovac13 wrote:Ukoliko nekog zanima vise detalja o fujtisu 12 luca i fujitsu 14 luca mogu mu poslat u inbox pdf da se uvjeri o svim detaljima.
A ovaj lik valjda prestane mene smarat,valjda uspije skontat da me ne doticu njegove gluposti i provale.
Ako ne zna nista o klimama sto meni mora pisat,ne kontam.

Image

Oo je jedan isjecak gdje se vidi,da luca 12 i 14 imaju identicne vanjske jedinice,iste dimenzije,isto protok zraka,izmjenjivac potpuno isti,kolicina freona potpuno ista,kompresor isti (radi se o kompresoru DA89X1C-20FZ2 ) snage 750w

Kad je rijec o unutrasnjoj jedinici luca ima samo jednu unutarnju......ista se koristi za sedmicu devetku 12-ku i 14-ku

Postavio bih ja vama ovdje javno taj pdf.
Ali ovaj lik ne zasluzuje da to dobije :D
nisu iste... nije mi bilo mrsko da potražim
motor je dosta drugaciji, pritisak gasa, dovodi gasa, izlazna snaga... al bukvalno sve
unutarnja jedinica ima veći protok zraka
mk ultra

#5745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mk ultra »

Jedini meni bitan faktor kad gledam sistem je BTU i SEER... jer ako je to povoljno, onda je i pogon noviji... sad ako nije minimalno vijcani kompresor, ne gledam

Gree i mitsubishi su nenadjebivi u ovim manjim sistemima
Kad radim veci sistem idem na york, jer mi nekako oni daju najbolje za najanje para
Ove sisteme za hladnjače, bitzer ili copeland...
RatRodRob

#5746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

mk ultra wrote:
RatRodRob wrote:
mk ultra wrote: nisu iste... nije mi bilo mrsko da potražim
motor je dosta drugaciji, pritisak gasa, dovodi gasa, izlazna snaga... al bukvalno sve
unutarnja jedinica ima veći protok zraka
Nema on veze šta piše, ali eto zapalo ga stručnjak samoprozvani za klime i peći na pelet, sam svoj majstor, rastavi i pokvari.
Jedini meni bitan faktor kad gledam sistem je BTU i SEER... jer ako je to povoljno, onda je i pogon noviji... sad ako nije minimalno vijcani kompresor, ne gledam

Gree i mitsubishi su nenadjebivi u ovim manjim sistemima
Kad radim veci sistem idem na york, jer mi nekako oni daju najbolje za najanje para
Ove sisteme za hladnjače, bitzer ili copeland...
Evo meni u komšiluku za hladnjače, vidi mašina :D

Image

Image
mk ultra

#5747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mk ultra »

Izoliraj to, 4% na godinu dana :mrgreen:

Al sto se tice grijanja na klimu, definitvno nema vise energije na izlazu za datu energiju...

Jos sto sam primjetio da vani dosta rade su folije iz radijatora, 15KM 5m
Image

7% na godinu dana, samo na manjem zagrijavanju zida...
rovac13

#5748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Majko mila sta se ovo desava sa temom :?
RatRodRob

#5749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

mk ultra wrote:Izoliraj to, 4% na godinu dana :mrgreen:

Al sto se tice grijanja na klimu, definitvno nema vise energije na izlazu za datu energiju...

Jos sto sam primjetio da vani dosta rade su folije iz radijatora, 15KM 5m
Image

7% na godinu dana, samo na manjem zagrijavanju zida...
To sam vidio po švedskoj i danskoj, folija služi da energija ne izlazi kroz zidove već istu tj toplinu odbija nazad u sobu.
mk ultra

#5750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mk ultra »

rovac13 wrote:Majko mila sta se ovo desava sa temom :?
Image

Image

Image

a šta bi bilo da je isti kompresor a šira cev od gasa? :mrgreen:

reci mi zašto Monofazni asinkroni motor ima višu poteznu struju u jednom, a zašto nižu u drugom slučaju
kako se to odražava na moment kompresora
kako se to odražava na pritisak gasa
itd...

over and out :run:
Post Reply