To je pitanje za zakon o radu, ne za ZOBSiceman ze wrote: ↑22/06/2020 04:51 pitanje, poslodavac cesto forsira, a ne konsultuje zakon, koji dio Zoobsa regulise, odmore vozaca, trajanje voznje i sl. ne bavim se javnim prijevozom i sl. nego zelim znati koja imam prava, kad idem npr.za Kladusu i nazad, koliko odmaram, imam pauze, koliko puta sedmicno mogu biti opterecen i sl.
Posebno me zanima dio, recimo u 4 ujutro pada snijeg, nije izasla zimska sluzba, poslodavac kaze moras ici, prilagodi voznju uslovim puta, kojim uslovima kad nije nikako ociscen(nema uslovaa), idem preko prevoja Majevice, u slucaju nezgode, ko je odgovoran.....Thx![]()
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
azdralovic
#5726 Re: ZOBS
- JavierBosnia
#5727 Re: ZOBS
Ima li neko da izvadi koji clan i koja kazna je predvidjena za sljedeca 2 prekrsaja, voznja kroz jednosmjernu ulicu i voznja trotoarom
-
shandrprcSA
#5728 Re: ZOBS
cl.40 kazna 100-1bod-mjesec zabraneJavierBosnia wrote: ↑22/06/2020 13:26 Ima li neko da izvadi koji clan i koja kazna je predvidjena za sljedeca 2 prekrsaja, voznja kroz jednosmjernu ulicu i voznja trotoarom
cl.38 kazna 30
- drug_profi
#5729 Re: ZOBS
Da se ja pitam, auto pod presu, a vozaca u podrum na edukaciju. 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5730 Re: ZOBS
A zar se ne smije voziti kroz jednosmjernu ulicu ?
- drug_profi
#5731 Re: ZOBS
On je vozio jednosmjenim trotoarom u pogresnom smjeru.
- lonely_wolf
#5732 Re: ZOBS
Naravno da smije, u jednom smjeru sigurno, a sve u zavisnosti od znaka
- iceman ze
#5733 Re: ZOBS
Vidim recimo da na nekim mjestima u butmiru je skinut, vjerovatno nadlezno ministarstvo nije konsultovalo lokalnu zajednicu 
-
Dzontra_Volta
- iceman ze
#5735 Re: ZOBS
Znak izricitih naredbi 
- drug_profi
#5736 Re: ZOBS
Lokalna zajednica je najnadleznija za odobravanje tih znakova.
I nama je jedna zabrana skretanja isla na zivce.
I nama je jedna zabrana skretanja isla na zivce.
- nivla
#5737 Re: ZOBS
kod nas bio znak zabrane jer je ulica jednosmjerna, as druge strane ostao znak obavjestenja da se ulazi u jednosmjernu, znak je neko samovoljno uklonio, i ulica se sad koristi kao dvosmjerna
- Laplace
#5738 Re: ZOBS
Biće da se niko nije sjetio da u izmjene i dpune ZOBS-a doda kaznene odredbe za kruženje kroz kružni tok vanjskom trakom (više od 180°). Ne bi bilo loše da se to definiše u postave kamere. Fino bi se napunio budžet.
Juče golf dvojka ispred mene, na dva uzastopna kružna tokla ulazimo i ja i on zajedno (ja iza njega), on oba put kruži vanjskom, ja se oba puta prestorio u unutrađju i nazad (obojica smo kroz kružni prešli viđe od pola kruga).
Šteta što se ovakva nekultura (njegova, ne moja, ja sam bio fino dijete) ne iskorištava za punjenje budžeta.
Juče golf dvojka ispred mene, na dva uzastopna kružna tokla ulazimo i ja i on zajedno (ja iza njega), on oba put kruži vanjskom, ja se oba puta prestorio u unutrađju i nazad (obojica smo kroz kružni prešli viđe od pola kruga).
Šteta što se ovakva nekultura (njegova, ne moja, ja sam bio fino dijete) ne iskorištava za punjenje budžeta.
- nivla
#5739 Re: ZOBS
ako nije ocrtano na ulazu u kruzni tok, gdje pise da ne mozes praviti citav dan krugove, ne govorim da je to uredu i normalno ali kod nas imas kruzne tokove gdje imas ulaz/izlaz, pa izlaz/izlaz pa ulaz/ulaz , ulaz/izlaz, ulaz/ulaz, izlaz/izlaz, ulaz/ulaz i onda opet dolazis na ovaj prvi ulaz/izlaz, radi se konkretno o kruznom koji jos ima i semafor,Laplace wrote: ↑24/06/2020 11:46 Biće da se niko nije sjetio da u izmjene i dpune ZOBS-a doda kaznene odredbe za kruženje kroz kružni tok vanjskom trakom (više od 180°). Ne bi bilo loše da se to definiše u postave kamere. Fino bi se napunio budžet.
slijedeci tvoju logiku, osoba koja ide iz centra ilidze i ide u pejton, treba uci na ovaj prvi ulaz/izlaz bi pa se iz kruznog iskljuciti u najgorem slučaju na izlazu prema kasindolskoj, pa onda otici do energoinvesta i vratiti se na kruzni da bi iz kruznog mogao otici prema pejtonu
kad saobracajnom signalizacijom nije na ulazu u kruzni tok oznaceno gdje mozes izaci, mozes slobodno citav dan vrtiti krugove po istom i nisi u prekrsaju
- nivla
#5741 Re: ZOBS
kaze covjek da se on prestrojavao, ali ovog drugog sto nije nikakva odredba ni znak ne sprjecava da kruzi vanjskom citav dan
- iceman ze
#5742 Re: ZOBS
Onaj vau vau sa avaks antenom, hvaĆa i nepropisno prestrojavanje i stajanje na aut stajalistu, i let kroz vazduh i svasta nAkih fazona,.... 

- drug_profi
-
Seawolf
#5744 Re: ZOBS
A koji bi to tekst u Zakonu obavezivao onoga ko u kružni tok sa dvije saobraćajne trake (vanjskom i unutrašnjom), ulazi iz saobraćajnice koja ima samo po jednu saobraćajnu traku za kretanje u jednom smjeru i vraća se u tu istu saobraćajnicu nakon kruženja od 360 stepeni, da se prestrojava unutar kružnog toka (iz vanjske trake u unutrašnju i onda ponovo u vanjsku)?drug_profi wrote: ↑24/06/2020 12:27Opet nisi skontao.
Covjek sve to kaze, i predlaze da se zakon dopuni tekstom koji bi to propisao bolje bez dodatnih znakova.
Npr. ulazak u kružni tok u Hrasnom iz tranzita i vraćanje na tranzit. Ili slična radnja sa kružnim tokom ispod Jošanice, koji ima dvije trake, a sve saobraćajnice koje ulaze u njega imaju samo po jednu saobraćajnu traku za kretanje u jednom smjeru.
- drug_profi
#5745 Re: ZOBS
Npr. vozač vozi desnom(vanjskom) trakom kruznog toka samo kad izlazi na sljedecem prvom ili drugom izlazu. Ako vozac izlazi na trecem izlazu ili vozi vise od 180°kruga obavezan je kraj prvog i drugog izlaza proci lijevom (unutrasnjom) trakom.
-
Seawolf
#5746 Re: ZOBS
Zar bi bilo normalno, propisom natjerati onoga ko ulazi u vanjsku traku kružnog toka (jer iz saobraćajnice koja ima samo jednu saobraćajnu traku za kretanje u jednom smjeru se smije ući samo u vanjsku traku kružnog toka) i koji mora da napusti kružni tok iz vanjske trake, da se prestrojava u unutrašnju traku tokom kretanja kroz kružni tok i ponovo prestrojava u vanjsku traku prije nego će izaći iz kružnog toka. Time bi se samo dodatno ugrozila sigurnost prilikom kretanja kroz kružni tok.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 08:30 Npr. vozač vozi desnom(vanjskom) trakom kruznog toka samo kad izlazi na sljedecem prvom ili drugom izlazu. Ako vozac izlazi na trecem izlazu ili vozi vise od 180°kruga obavezan je kraj prvog i drugog izlaza proci lijevom (unutrasnjom) trakom.
- drug_profi
#5747 Re: ZOBS
Bilo bi sasvim normalno. Inace je kruzni tok besmislen obzirom da vozila u kruznom toku imaju prednost.
Po tom kako i ti sam percipiras kretanje u TK, neko se nikad ne bi ukljucio.
Po tom kako i ti sam percipiras kretanje u TK, neko se nikad ne bi ukljucio.
- plonker
#5748 Re: ZOBS
Trebalo bi definitivno update-tovati ZOBS kad je u pitanju vožnja u kružnom toku. Treba jasno definisati pravila vezana za prvenstva prolaza prilikom korištenja "usluga" kružnog toka. Treba izvršiti dodatnu edukaciju vozača kad su u pitanju pravila. Primjetio sam da ovi stariji vozači koji su polagali vozački još onomad, ne poznaju pravila kad je u pitanju saobraćaj u KT. Možda čak dijeliti i letke prilikom registracije automobila ili na neki drugi način izvršiti edukaciju. Na BIHAMK-ovoj stranici postoji "uputstvo", koje su vidim prepisali od komšija, gdje je posebna pažnja posvećena načinima prestrojavanja iz unutrašnje u vanjsku traku. Navedeno je da je vozač, koji saobraća u unutrašnjoj traci dužan da, prilikom prestrojavanja u vanjsku, odnosno njegovu desnu traku, propusti automobile koji saobraćaju u istoj, pa čak i da napravi i još jedan krug unutrašnjom trakom dok se ne omogući siguran izlazak iz KT, odnosno prestrojavanje u njegovu desnu traku.
Nadalje, obavezno korištenje pokazivača smjera, popularnih žmigavaca. Primjetio sam da vozači dosta koriste žmigavac prilikom uključivanja u KT, a ne koriste isti prilikom prestrojavanja odnosno prilikom namjeravanog izlaska iz KT.
Nadalje, obavezno korištenje pokazivača smjera, popularnih žmigavaca. Primjetio sam da vozači dosta koriste žmigavac prilikom uključivanja u KT, a ne koriste isti prilikom prestrojavanja odnosno prilikom namjeravanog izlaska iz KT.
- drug_profi
#5749 Re: ZOBS
Trebalo bi da se drzi ukljucen lijevi zmigavac ako se nastavalja voznja u kruznom toku, a desni ako se prestrojavas vani ili izlazis iz KT.
- _Reds_
#5750 Re: ZOBS
Ovo sa lijevim žmigavcem je fakat vrlo korisno sa onoga koji vozi unutrašnjom trakom.
Ja to lično uvijek radim ako se vozim vanjskom trakom.
Ja to lično uvijek radim ako se vozim vanjskom trakom.