Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
draganbl

#5726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

vivaldi wrote:
plain vanilla wrote:a NS je skroz fulala predizbornu kampanju..
:thumbup:
madner wrote:Ne, prevelika je razlika u velicini i organizaciji.
Ovo je pogresno razmisljanje i nadmenost. SDP je katastrofalnu gresku napravio sto nije jos prije par godina pod svoje skute sve te male nenacionalne stranke. Ako ti je cilj gradjanska drzava onda nema velikih i malih. Zbog te svoje velicine sada koaliraju sa gigantom poput HSP-a
Evo sad sam malo pregledao ovu temu i prisjetio se postova (negdje na stranama 92-94 ove teme), gdje smo ja i jos jedno desetak forumasa pisali Pedji Kojovicu kako je neophodno da se napravi sira koalicija gradjanskih stranaka i drugih organizacija, kako bi se napravio jedinstven blok za borbu protiv nacionalista.
Pedja Kojovic se oglusio na nase prijedloge, kao i na sve dobronamjerne savjete kojima smo htjeli objasniti zasto ce apstinenti ostati apstinenti, a pogotovo zasto nece glasati za Nasu stranku.
Potpuni fijasko Nase stranke na izborima u citavoj BiH i pirova pobjeda SDP-a u Federaciji su dokaz koliko je gradjanska opcija jos uvijek zaglibljena u blatu kvazisocijaldemokratije.
vivaldi

#5727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

madner wrote:Nije HSP tu zbog broja glasova, nego zbog mjesta gdje ih je osvojio.
Znamo obojica zasto su tu, ali u BiH prosta matematika ne moze donijeti nista dobro. Sa ovim rjesenjem mi postajemo jos nefunkcionalniji nego sto smo bili.

SDP je pred ove izbore trebao napraviti sastanke sa vecinom manjih ili malo vecih stranaka u cijeloj zemlji i tako posijati sjeme za buducnost jer nema promjena preko noci. U RS-u sa Ivanicem i mozda jos nekim, a u FBiH sa Lijanovicem, NS.. jos ponekom strankom (HSP je ipak nepotrebni orah u dzepu) i dati im an raspolaganje svoju infratstrukturu, medije..Iz svog dijela kolaca dati im poneku funkciju - ne mislim ministarsku, vec eventualno neke agencije ili tako nesto gdje bi se mogli cesto pojavljivati na tv-u da se narod privikava na njih.

Ne kostaju te puno, a investicija su za buducnost.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#5728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

To oko promjene imena i cijele te price je po meni,nesvjesno ali jako,dobar filter za ove salonske nacionaliste/soviniste koji ce stalno prozivati Dennisa zbog toga,a automatizmom ce biti protiv NS,sto je po meni jako dobro.

Sa takvim likovima,skupinama,strankama koje razmisljaju i funkcionisu na taj nacin jako je zdravo biti,politicki,"sa druge strane nisana".

Puno srece NS,i nadam se da ce(mo) na slijedecim lokalnim izborima(agresivnijom kampanjom) u eventualnom trecem bloku (LDS,GDS,SDU...itd) ipak uspjeti napraviti neki kvalitetniji rezultat.

Sem izbora novoga predsjednika nadam se da je i na drugim nivoima doslo do kadrovskoga osvjezenja.
madner

#5729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Mislim da podcjenjujes ljude koji su glavni u tim malim strankama. Kada bi mogli fercerat po tom principu, ne bi bilo u malim strankama :D

Ta trgovina sa agencijama mi je malo degutantna, ali cinjenica je da je SDP sam ostvario dobar rezultat, dok male stranke nisu. Ako se uspiju dogovoriti (sumnjam) i nastupiti zajednicki sa jasnim programom (sto je problem jer nominalno zastupaju sasvim drugacije stavove) onda ce postat partner za ubuduce.
nosara

#5730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

-LIBERO- wrote:To oko promjene imena i cijele te price je po meni,nesvjesno ali jako,dobar filter za ove salonske nacionaliste/soviniste koji ce stalno prozivati Dennisa zbog toga,a automatizmom ce biti protiv NS,sto je po meni jako dobro.

Sa takvim likovima,skupinama,strankama koje razmisljaju i funkcionisu na taj nacin jako je zdravo biti,politicki,"sa druge strane nisana".

Puno srece NS,i nadam se da ce(mo) na slijedecim lokalnim izborima(agresivnijom kampanjom) u eventualnom trecem bloku (LDS,GDS,SDU...itd) ipak uspjeti napraviti neki kvalitetniji rezultat.

Sem izbora novoga predsjednika nadam se da je i na drugim nivoima doslo do kadrovskoga osvjezenja.
A gdje je Krsman...?

Inace, pobrojana ekipa je, na zalost, jaka ko beton... Prognoziram izbornu kalvariju... :D
vivaldi

#5731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

draganbl wrote:Pedja Kojovic se oglusio na nase prijedloge,
Pa mislim bas da Pedja nije bio ni kapacitet ni prava adresa za takve prijedloge. Oni su politicki neiskusni, idealisti.., ali stranka koja je imala odredjeni broj simpatizera i likove bez neke hipoteke. To trebaju iskoristiti veci od njih.

Nije Dzeko nasao Wolfsburg vec je Wolfsburg nasao njega.
draganbl

#5732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

vivaldi wrote:
draganbl wrote:Pedja Kojovic se oglusio na nase prijedloge,
Pa mislim bas da Pedja nije bio ni kapacitet ni prava adresa za takve prijedloge. Oni su politicki neiskusni, idealisti.., ali stranka koja je imala odredjeni broj simpatizera i likove bez neke hipoteke. To trebaju iskoristiti veci od njih.

Nije Dzeko nasao Wolfsburg vec je Wolfsburg nasao njega.
Ne znam da li je Pedja Kojovic bio kapacitet ili ne, ali on je bio taj ko je u ime Nase stranke komunicirao sa nama na forumu. Pedja Kojovic je na ovoj temi predstavljao Nasu stranku, a ako vec nije kapacitet da nesto odlucuje, mogao je i trebao je onima koji "jesu kapacitet" prenijeti (a ocigledno nije prenio) sugestije koje smo mu upucivali.

Male stranke same zajedno ne mogu uraditi nista. Sa druge strane, ako se uopste zeli ukloniti nacionaliste sa vlasti, mora se napraviti siroka koalicija oko SDP-a, jer je ocigledno da ni SDP nije stranka koja privlaci gradjanski orijentisane glasace na nivou citave BiH, te zbog toga nikada nece samostalno moci formirati vlast, kao sto to nije ni sada uspjela. A problemi koji dalje iz toga slijede su vise nego ocigledni.
vivaldi

#5733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

draganbl wrote:Ne znam da li je Pedja Kojovic bio kapacitet ili ne, ali on je bio taj ko je u ime Nase stranke komunicirao sa nama na forumu. Pedja Kojovic je na ovoj temi predstavljao Nasu stranku, a ako vec nije kapacitet da nesto odlucuje, mogao je i trebao je onima koji "jesu kapacitet" prenijeti (a ocigledno nije prenio) sugestije koje smo mu upucivali.
U drugom dijelu posta si fakticki sam sebi odgovorio (treba im neki mentor u vidu vece stranke). Male stranke ne mogu nista zbog x razloga same da urade, pa je samo pitanje za Pedju suvisno.
draganbl wrote:ako se uopste zeli ukloniti nacionaliste sa vlasti, mora se napraviti siroka koalicija oko SDP-a, jer je ocigledno da ni SDP nije stranka koja privlaci gradjanski orijentisane glasace na nivou citave BiH, te zbog toga nikada nece samostalno moci formirati vlast, kao sto to nije ni sada uspjela. A problemi koji dalje iz toga slijede su vise nego ocigledni.
Slazem se sa ovim, ali to je sada nemoguce. Ovo je bio izvodiv scenario do 3 oktobra, sad vise nije. SDP i Lagumdzija su posljednih mjeseci postali najomrazeniji likovi u RS-u i zapadnoj hercegovini, pa u tim podrucjima jos dugo ni SDP ni neki njihov partner tesko mogu imati bilo kakav rezultat.

Npr. Ivanic koji mislim da bi mogao biti partner SDP nebi sada prihvatio bilo kakvu saradnju jer bi ga mediji u RS-u tako satanizovali zbog toga da nebi prosao ni cenzus naredne izbore.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

vivaldi wrote:
Znamo obojica zasto su tu, ali u BiH prosta matematika ne moze donijeti nista dobro. Sa ovim rjesenjem mi postajemo jos nefunkcionalniji nego sto smo bili.

SDP je pred ove izbore trebao napraviti sastanke sa vecinom manjih ili malo vecih stranaka u cijeloj zemlji i tako posijati sjeme za buducnost jer nema promjena preko noci. U RS-u sa Ivanicem i mozda jos nekim, a u FBiH sa Lijanovicem, NS.. jos ponekom strankom (HSP je ipak nepotrebni orah u dzepu) i dati im an raspolaganje svoju infratstrukturu, medije..Iz svog dijela kolaca dati im poneku funkciju - ne mislim ministarsku, vec eventualno neke agencije ili tako nesto gdje bi se mogli cesto pojavljivati na tv-u da se narod privikava na njih.

Ne kostaju te puno, a investicija su za buducnost.
izvini, ali ne ide to tako :) SDP je, ne zaboravi, imao iskustvo sa okupljanjem "pod svoje skute" malih stranaka... završilo se kako se završilo...

ne znam zašto se po defaultu misli da i u tim malim strankama sjede samo idealisti i poštenjačine. prvo, kada bi lešinari mogli namirisati pozicije, probitak ili bilo kakvu materijalnu korist, vrlo brzo bi preplavili ove stranke. a i nije SDP taj koji trebap to raditi, nego su male stranke trebale same da se okupe i takvi da ponude koaliciju SDP-u.

ovo nije nadmenost ni arogancija vivaldi, nego SDP nema vremena, a bome ni želju da se bavi tuđim hirovima, i vizijama ukoliko nisu sami u stanju sjesti i dogovoriti se.

jer, ako to ne budu mogli sami, gdje i nema nekog opipljivog interesa ili dobiti, zašto mislite da će znati voditi državu, gdje su iskušenja da se 'padne' mnogo veća? :?

zašto se SDP stavlja u ovoj priči kao neki 'stranac' u globalnoj BH političkoj sceni, koji treba doći, mahnuti čarobnim štapom i riješiti sve probleme :?
Chmoljo

#5735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

vivaldi wrote:
Slazem se sa ovim, ali to je sada nemoguce. Ovo je bio izvodiv scenario do 3 oktobra, sad vise nije. SDP i Lagumdzija su posljednih mjeseci postali najomrazeniji likovi u RS-u i zapadnoj hercegovini, pa u tim podrucjima jos dugo ni SDP ni neki njihov partner tesko mogu imati bilo kakav rezultat.

Npr. Ivanic koji mislim da bi mogao biti partner SDP nebi sada prihvatio bilo kakvu saradnju jer bi ga mediji u RS-u tako satanizovali zbog toga da nebi prosao ni cenzus naredne izbore.
ali taj isti Ivanić jeste imao načelni dogovor sa Zlatkom :) i vjeruj mi, sa Zlajom je najbolji što se tiče Federacije... kako meni reče, a izgledao mi je iskren (kažem izgledao) - poštuje njegove stavove i vrijednosti za koje se zalaže :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by plain vanilla »

Jos jedna tema o SDP-u? :mrgreen:
madner

#5737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

vivaldi wrote:
draganbl wrote:Ne znam da li je Pedja Kojovic bio kapacitet ili ne, ali on je bio taj ko je u ime Nase stranke komunicirao sa nama na forumu. Pedja Kojovic je na ovoj temi predstavljao Nasu stranku, a ako vec nije kapacitet da nesto odlucuje, mogao je i trebao je onima koji "jesu kapacitet" prenijeti (a ocigledno nije prenio) sugestije koje smo mu upucivali.
U drugom dijelu posta si fakticki sam sebi odgovorio (treba im neki mentor u vidu vece stranke). Male stranke ne mogu nista zbog x razloga same da urade, pa je samo pitanje za Pedju suvisno.
draganbl wrote:ako se uopste zeli ukloniti nacionaliste sa vlasti, mora se napraviti siroka koalicija oko SDP-a, jer je ocigledno da ni SDP nije stranka koja privlaci gradjanski orijentisane glasace na nivou citave BiH, te zbog toga nikada nece samostalno moci formirati vlast, kao sto to nije ni sada uspjela. A problemi koji dalje iz toga slijede su vise nego ocigledni.

Mislim da grijesis za Hercegovinu, tj. djelove iste. Stranka sa crvenim predznakom nikad nece biti u stanju da pokupi glasove u djelovima Hercegovine. Ali u gradskim sredinama imaju prolaz. Nije HDZ toliko omiljen kao sto bi se htio predstaviti.
Sto se tice Ivanica, mislim da nije covjek za sustinske reforme, vec je ugladjeni nacionalista. Kulturniji i profinjeniji od drugih, ali u sustini zastupa ista stajalista.
draganbl

#5738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

vivaldi wrote:
Ako se sjecas, nasa pitanja i sugestije se nisu samo odnosile na pravljenje koalicije, vec na konkretne stvari na koje je Pedja Kojovic konstantno davao mlake, neodredjene, politikantske odgovore, cesto nedorasle ni prosjecnom srednjoskolcu, a kamoli ozbiljnom politicaru.
vivaldi wrote:

Sceranio je izvodiv za sljedece izbore, naravno ako se krene odmah u pravljenje takve koalicije. Sta ti mislis, koliko je vremena potrebno da se takva koalicija osmisli, okupi odgovarajuce stranke, naprave konkretni planovi rada, okupe eksperti, nevladine organizacije, studenti, dobije podrska medjunarodne zajednice... Po mom misljenju, najmanje dvije godine, a kako kod nas stvari inace funkcionisu, necu reci da je vec kasno, ali samo sto nije.
IHAVEDREAM

#5739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by IHAVEDREAM »

[quote] Mislim da grijesis za Hercegovinu, tj. djelove iste. Stranka sa crvenim predznakom nikad nece biti u stanju da pokupi glasove u djelovima Hercegovine. Ali u gradskim sredinama imaju prolaz. Nije HDZ toliko omiljen kao sto bi se htio predstaviti.

Nikad se ne zna sta se moze desiti u "Staroj Hercegovini".......Zilav je i ponosan taj narod.... :) :thumbup:
Chmoljo

#5740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

madner wrote:
Mislim da grijesis za Hercegovinu, tj. djelove iste. Stranka sa crvenim predznakom nikad nece biti u stanju da pokupi glasove u djelovima Hercegovine. Ali u gradskim sredinama imaju prolaz. Nije HDZ toliko omiljen kao sto bi se htio predstaviti.
Sto se tice Ivanica, mislim da nije covjek za sustinske reforme, vec je ugladjeni nacionalista. Kulturniji i profinjeniji od drugih, ali u sustini zastupa ista stajalista.
griješiš. Ivanić je takav jer mu to najbolje prolazi. dobar je stoga što je dovoljno pametan da zna kakvu opciju izabrati a da "ne pretjera"...

kakav god da je, sa njim se trenutno može razgovarati, ali da je reformista po svaku cijenu, svakako da nije. pa ne bi ga bilo da jeste...
madner

#5741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Slazem se da je pragmaticar ali postizborne koalicije su nuzno zlo. Predizborne koalicije bi trebale biti ogranicene na stranke koje su stvarno poklapaju u svojim gledistima, da se zna koliko ljudi je glasalo za sta.
Ne kazem da ne treba suradjivati, ili praviti dogovore, to je sve ok.
vivaldi

#5742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

Chmoljo wrote:zašto se SDP stavlja u ovoj priči kao neki 'stranac' u globalnoj BH političkoj sceni, koji treba doći, mahnuti čarobnim štapom i riješiti sve probleme
Ovo je najvaznije od svega sto si napisao.

SDP nije stranac vec jedina stranka koja tvrdi da se bori multietnicku BiH.

Dodik kaze - srpska zauvijek - bosna dok mora. U toj recenici je sva njegova politika. Svakodnevno iznositi cinjenice da je Dodik protiv BiH nakon ove recenice (i jos milion drugih stvari) je suludo! To je isto ko da napises - jos jedan dokaz da je Obama crnac :-)

HDZ - u samom nazivu Hrvatski, a u grbu sahovnica - sta se tu ima komenatrisati.

Sda - slicna stvar - nacionalna stranka.

Medjutim SDP ako se bori protiv takvih nema pravo na nadmenost, ako ISTINSKI zeli ono zasta se zalaze. Njihovo polje djelovanja treba da bude cijela BiH i integracija svih tih malih stranaka jer je SDP kao ubjedljivo najveca opoziciona stranka vec 20 godina zarobio opozicioni potencijal.
SDP je taj koji je morao konstatno raditi na integraciji svih tih malih stranaka koje su kontra nacionalista. On je morao predvoditi taj proces kao sto ameri predvode Nato.

Da li je to zahvalan posao? Nije, ali je to u interesu SDP-a.

Bez obzira sto si ti SDp-ovac i sto si Ok lik i bez obzira sto mislim da je Niksic dobar izbor ovo sto je SDP uradio nakon izbora je TOTALNI dilentatizam i nevjerovatna politicka nezrelost.

Navukli su gnjev vecine hrvata do nevidjenih razmjera, izgubili podrsku josipovica, napravili koalciju sa jednom nacionalnom strankom (protiv koje su oduvijek borili), napravili koaliciju sa proustaskom strankom, a treceg partnera je javno ismijao Komsic, a i ti na forumu..., a koji je krajnji rezultat? Vlast koja ce funkcionisati u 6-7 kantona!!!! :-)

Pa to je suludo po meni. Ova vlast u takvom okruzenju ne moze naprvaiti nikakav pomak (tu treba naravno dodati i par katastrofalnih kadrovskih rjesenja). Ma da su sve nobelovci u vladi to je nemoguce. Jednostavno, previse oraha, a premalo koristi. Ovo sve govorim sa aspketa opsteg dobra - ako cu cilj fotelje, e onda je sve jasno i to je ok.
madner

#5743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Ameri vode NATO poprilicno diktatorski, ne znam bas da li ti je to najbolji primjer. :D

Polazis od toga da je bilo moguce izbjeci "gnjev", sto smatram podvalom. HDZ1990 je napravio svoju odluku i omogucili su Covicu da provede svoje predizborni program (pakt Radoncic Covic Dodik).

Tacno je da je SDP mogao prvom HDZu ponuditi sve fotelje, prihvatiti da dobije stembilj Bosnjacke stranke i podjeliti fotelje na svim razinama vlasti. Ali da li je to u skladu sa onim zasta se ti zalazes?
vivaldi

#5744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

IHAVEDREAM wrote:Nikad se ne zna sta se moze desiti u "Staroj Hercegovini".......Zilav je i ponosan taj narod....
Ko pije Zilavku i koliko je ko otporan - ne znam, ali znam da je jedina stranka u svih 10 kantona koja je sama dobila vise od 50% glasova HDZ. pogadjaj dvaput gdje?
Chmoljo wrote:griješiš. Ivanić je takav jer mu to najbolje prolazi. dobar je stoga što je dovoljno pametan da zna kakvu opciju izabrati a da "ne pretjera"...

kakav god da je, sa njim se trenutno može razgovarati, ali da je reformista po svaku cijenu, svakako da nije. pa ne bi ga bilo da jeste...
Slazem se 100! Ali nije populista koji ce svojim glupavim izjavama dizati tenzije kod druga dva naroda. S Ivanicem mozes reci - ok, ne mozemo se oko krupnih politickih stvari dogovoriti, ali necemo plitickom dramom tjerati investitore pa hajmo sad ganjati ekonomiju. Daj da pravimo neke medjuentietske projekte i stranci ce to pogurati. Svima je to u interesu, a politiku cemo ostaviti za neka druga vremena. Ovako danas nemamo ni politike ni ekonomije.
vivaldi

#5745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

madner wrote:Tacno je da je SDP mogao prvom HDZu ponuditi sve fotelje, prihvatiti da dobije stembilj Bosnjacke stranke i podjeliti fotelje na svim razinama vlasti. Ali da li je to u skladu sa onim zasta se ti zalazes?
Nakon onog dogovora juce u Mostaru, taj pecat im je svakako dodjeljen. SDP i SDA su podjelile bosnjacka minsitarstva. Na kraju krajeva SDP je rezultat napravio smao tamo gdje su Bosnjaci vecina, ali sa ovim sto se desilo ovih dana sami sebe su omedjili na tom prostoru jos godinama.

Multietnicnost potvrdjuje narod na izborima, a ne tako sto neko kaze da je ovo ili ono. Moje znanje vrijedi onoliko koliko gazda kaze, a ne koliko ja mislim.
Chmoljo

#5746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

ok, samo hajde da ovo ne pretvorimo u temu o SDP-u :wink: ipak je ovo rezervisano za Našu Stranku.

vivaldi, iskreno, mislim da je u ovom datom trenutku SDP u manjku što se tiče resursa za bavljenje malim strankama. i to ne može raditi sam SDP, nego je potreban i neko izvana. vjeruj mi, bio, vidio. i Dodik je bio 'projekat' stranaca. pa vjerovatno i Alijansa.

ja i danas iste stvari mislim za Lijanovića. ali iste stvari i za SDA. :roll: pa nije mi vrana mozak popila potpisivanjem platforme. ALI, ja svoje stavove na forumu iznesem kao pojedinac. i to je luksuz. to što se mora koalirati sa HSP-om i Lijanovićem je zlo koje je prihvatljivo zbog višeg cilja. to su neke stvari koje su tako očigledne i o kojima, kada bismo pričali, pričali bi uopšteno i više iz svojih moralnih pozicija. ja sam milion puta ponovio, da đubre ne miriše lijepo, ali ga opet stavljaš da ti urod bude bolji...

a što se tiče SDP-a i poteza u vezi Vlade, ipak nemojmo na ovoj temi, kako rekoh :wink:
madner

#5747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

vivaldi wrote:
madner wrote:Tacno je da je SDP mogao prvom HDZu ponuditi sve fotelje, prihvatiti da dobije stembilj Bosnjacke stranke i podjeliti fotelje na svim razinama vlasti. Ali da li je to u skladu sa onim zasta se ti zalazes?
Nakon onog dogovora juce u Mostaru, taj pecat im je svakako dodjeljen. SDP i SDA su podjelile bosnjacka minsitarstva. Na kraju krajeva SDP je rezultat napravio smao tamo gdje su Bosnjaci vecina, ali sa ovim sto se desilo ovih dana sami sebe su omedjili na tom prostoru jos godinama.

Multietnicnost potvrdjuje narod na izborima, a ne tako sto neko kaze da je ovo ili ono. Moje znanje vrijedi onoliko koliko gazda kaze, a ne koliko ja mislim.
Mislis kao Bosanska stranka? To je stvarno ruzan stembilj.

Jesu, ali je SDP uzeo i Srpska i Hrvatska mjesta. Nije sporno da budi i bosnjacka stranka, sporno je da drugi odredjuje ko jeste a ko nije sta.

Ne multietnicost se utvrduje djelima, a ne nacionalnim kljucem ili krvnim zrncima biraca. Da SDP forsira neku drugu politiku, pa zeli ukinut Hrvatski jezik, to bi bio razlog da ne budu multietnicka stranka. Ali spocitavat im da postoji veliki broj sovinista u birackom tjelu je u najmanju ruku smjesno.
vivaldi

#5748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

@ Chmoljo

Ok, necemo vise. Ma nisam ja toliko protiv SDP jer oni nose najmanje krivice za svu nasu situaciju ovih 20 godina. Mozda to tako izgleda jer samo njih spominjem, ali to je samo zato sto mi je snsd, sds, hdz, sda.. besmisleno komentarisati jer ne vidim poentu u dokazivanju opste poznatih stvari.
vivaldi

#5749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

@ Madner

rekao sam da necemo vise ovdje, pa ako hoces prenesi onaj post negdje pa mozemo nastaviti.
madner

#5750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Nema potrebe, svaka tema se vrti oko toga, sumnjam da se neko sa vec formiranim stavom moze ubijediti u drugi stav preko foruma.
Locked