Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
1. rasformiranje takozvane rs
2. gradnju ceste teritorijem Federacije (ako već prva opcija nije bila željena, izvodiva, kako god)
Gradnja ceste s ciljem da se spaja na prostor kojim upravljaju separatisti koji mrze Bosnu i kojima je svako uvezivanje s Federacijom načelno problem je bacanje novca ni u šta.
Zamisli da su Hrvati gradili Sveti Rok bez oslobođenja sjeverne strane, a očekujući da će tadašnja kancer-teritorija radit na uvezivanju hrvatskih gradova.
15-tak kilometara bi bilo od Hrenovice do recimo Pobjede.
Mislim sve zajedno da bi od Vijećnice do ulaza u Goražde teško ispod sata išlo.
Možda bi vremenom radi rasta prometa i gužvi koje nastaju i Pale napravile obilaznicu. Mislim i sadašnja cesta je nekad napravljena kao obilaznica, pa ispade glavna ulica sada.
escobar__ wrote: ↑23/05/2025 08:25
Dvije je opcije trebalo razmotriti:
2. gradnju ceste teritorijem Federacije (ako već prva opcija nije bila željena, izvodiva, kako god)
Gradnja ceste s ciljem da se spaja na prostor kojim upravljaju separatisti koji mrze Bosnu i kojima je svako uvezivanje s Federacijom načelno problem je bacanje novca ni u šta.
Zamisli da su Hrvati gradili Sveti Rok bez oslobođenja sjeverne strane, a očekujući da će tadašnja kancer-teritorija radit na uvezivanju hrvatskih gradova.
I meni je upitna logika izgradnje ovog puta, ali samo se treba prisjetiti da pravi razlog nije ovo što se iznosi, već je to Fadilova ad-hoc ideja bez ikakvih ranijih planova, da se jednoj firmi naprave reference za duge tunele i da se usput ozbiljna lova izvuče prema povezanim licima i prema stranci.
escobar__ wrote: ↑23/05/2025 08:25
Dvije je opcije trebalo razmotriti:
I meni je upitna logika izgradnje ovog puta, ali samo se treba prisjetiti da pravi razlog nije ovo što se iznosi, već je to Fadilova ad-hoc ideja bez ikakvih ranijih planova, da se jednoj firmi naprave reference za duge tunele i da se usput ozbiljna lova izvuče prema povezanim licima i prema stranci.
Ma naravno, projekat bez kraja za kršenje miliona maraka.
Ne razumijem zašto Strabagu nije naloženo da urade na Nišićima isto ono i onako kako su ih natjerali ponovo da rade u Sarajevu?
Ako sam shvatio, vrijednost radova u Sa je 6.5M a na Nišićima 4.5M. I jedan i drugi iznos plaćen sa budžeta.
costacurta wrote: ↑02/06/2025 08:50
Ne razumijem zašto Strabagu nije naloženo da urade na Nišićima isto ono i onako kako su ih natjerali ponovo da rade u Sarajevu?
Ako sam shvatio, vrijednost radova u Sa je 6.5M a na Nišićima 4.5M. I jedan i drugi iznos plaćen sa budžeta.
ja koliko sam vidio prije 10tak dana, stavljene bile neke folije i mreže, očistili cestu i sve, i to je bilo dan poslije kiše, opet novi odron pokidao te folije i mreže pri dnu...
ako je stvarno tako bilo, onda je teški diletantizam u pitaanju
Jer su na Nisicima radili po projektu koji ocito nije valjao.
Dok je ono u gradu lose izvodjenje, na Nisicima su uradili kako su im rekli.
Slusao sam ih kako objasnjavaju. Ko visa sila. A, neko progurao projekat sa slabim rjesenjem.
Slusao sam ih kako objasnjavaju. Ko visa sila. A, neko progurao projekat sa slabim rjesenjem.
Dvije godine i više je prošlo kako su zvanično smijenili korumpiranu vlast sa SDA na čelu.
Dvije godine od kako su pričali o početku procvata i renesanse a mi na TK ni milimetra ničega ne vidjesmo. Dvije godine tj pila mandata, uvijek viška novca tj suficita nije dovoljno da se pomaknemo milimetra naprijed.
U čemu je razlika?
Ako ima tragova kriminala u ovim poslovima zašto se ne iznese u javnost, ako je javašluk u pitanju pri izvođenju radova natjeraj izvođača kako znaš i umiješ da ispravi to sve. Ovako pare su isplaćene, treće trake ima ali ustvari nema i nikome ništa, odgovornih nema.
Koja je dobit moja kao građanina i krajnjeg korisnika usluga koje plaćam?
Ima li neko odgovoran?
Za ove zelene znam koja pogan je u pitanju, ali ovi demokrati/socijalisti koji obećavaše transparentnost ispadoše veći boliqurci
Fijasko mega projekta: Gradnja upravo poskupjela za 6 miliona KM, otvaranje ko zna kad
By BiznisInfo on 22/06/2025Ekonomija
Izgradnja prvog dijela (Lot 5) brze ceste kroz Srednju Bosnu, prema najavama iz “Autocesta FBiH” trebala je biti završena do kraja prošle godine.
No, ne samo ova cesta, koja se nalazi između Viteza i Travnika, i dalje nije završena, već je njena izgradnja upravo poskupjela za skoro šest miliona KM, piše BiznisInfo.ba.
Osim toga, na puštanje u promet ove dionice, čak i kada bude završena, pričekat ćemo još dugo, možda čak i nekoliko godina.
Naime, ovog mjeseca je rukovodstvo „Autocesta FBiH“ donijelo odluku da kompaniji Hering iz Širokog Brijega odobri 5,8 miliona maraka za „dodatne radove“ na izgradnji dijela brze ceste Lašva – Nević, Lot 5.
Riječ je o dionici „petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje“. Ovo je jedina dionica ove ceste koja je trenutno u izgradnji i koja je, kako rekosmo, trebala biti završena do kraja prošle godine.
No, s obzirom da se tek sada odobrava dodatnih oko 6 miliona za njenu gradnju, očito da će se radovi nastaviti i u narednom periodu.
Odluka da se ovaj dodatni novac dodijeli Heringu iz Širokog Brijega donesena je u pregovaračkom postupku sa samom kompanijom, bez objave obavještenja o nabavci.
Ono što je još zanimljivo jeste da se, čak i kada radovi na ovoj dionici budu u potpunosti završeni, ona neće pustiti promet.
Stavljanje u saobraćaj ove dionice bit će moguće tek nakon što se izgradi susjedna dionica broj 4, kroz poslovnu zonu Vitez, tačnije njena sekcija 2 u dužini od 560 metara, uključujući kružni tok na magistralnoj cesti M5.
Izgradnja dionice broj 4 se tek priprema. Pripreme podrazumijevaju izradu projektne dokumentacije, ishodovanje svih potrebnih saglasnosti i odobrenje za građenje.
To sve skupa može potrajati, a i sama gradnja se može otegnuti kao što je slučaj i sa Lotom 5, pa je očito da će proći još mnogo vremena prije nego što budemo mogli koristiti prve kilometre brze ceste kroz Srednju Bosnu.
Dvije godine i više je prošlo kako su zvanično smijenili korumpiranu vlast sa SDA na čelu.
Dvije godine od kako su pričali o početku procvata i renesanse a mi na TK ni milimetra ničega ne vidjesmo. Dvije godine tj pila mandata, uvijek viška novca tj suficita nije dovoljno da se pomaknemo milimetra naprijed.
U čemu je razlika?
Ako ima tragova kriminala u ovim poslovima zašto se ne iznese u javnost, ako je javašluk u pitanju pri izvođenju radova natjeraj izvođača kako znaš i umiješ da ispravi to sve. Ovako pare su isplaćene, treće trake ima ali ustvari nema i nikome ništa, odgovornih nema.
Koja je dobit moja kao građanina i krajnjeg korisnika usluga koje plaćam?
Ima li neko odgovoran?
Za ove zelene znam koja pogan je u pitanju, ali ovi demokrati/socijalisti koji obećavaše transparentnost ispadoše veći boliqurci
U TK je još u vlada SDA a dosta cesta je u nadležnosti Kantona. Onda u federalnim firmama možda jesu svi direktori zamjenjeni ali su po dubini, nižerangirani šefovi, ostali a on8 mogu minirati mnogo toga ako žele ako dobiju nalog.
doktor78 wrote: ↑30/06/2025 14:59
Koliko je tačna tvrdnja Senada Pećanina da je 25 miliona namijenjenih za zaobilaznicu oko Živinica preusmjereno za zaobilaznicu oko Kiseljaka?
Ne znam je li, ali bilo bi logicno. Kada ne zele u Zivinicama cestu.
Koliko je tačna tvrdnja Senada Pećanina da je 25 miliona namijenjenih za zaobilaznicu oko Živinica preusmjereno za zaobilaznicu oko Kiseljaka?
Pusti da pogadjam: to je rekao na nekom skupu odrzanom u TK?
A je li pricao sta o tome da zivincka opcina nije ni prstom mrdnula po pitanju eksproprijacije za tu tradu? Da su bukvalno odlucili da vise nista ne rade po tom pitanju dok je trojke u fbih?
Novac se ne moze tek tako preusmjeriti negdje drugo kad vec postoji budzetska stavka, a za zaobilaznicu zivinice postoji, mozda novac vise ne stoji mrtav na racunu i ceka, ali ukoliko bi projekat se pokrenuo, vlada je duzno u istom momentu ovezbijediti novac za tu budzetsku stavku..
Hoda covjek po javnim ustanovama u TK, domacini mu organizuju konferencije gdje prikupe sve lokalne medije i portale, a njegova jedina tema na tim konferencijama je prepadanje naroda pricom o propadanju i nestanku i istovremeno optuzivanje trojke za to sve..
Last edited by izvrsni direktor on 02/07/2025 07:44, edited 1 time in total.
“Trojka” je po prvi put oba direktorska mjesta – i u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH i Javnom preduzeću Autoceste Federacije BiH prepustila HDZ-u; e, zato vi vozite 130 kilometara od Tuzle do Sarajeva skoro tri sata, a Federacija BiH ulaže 860 miliona maraka za dodatnu cestu, pored trase auto-puta, Mostar – Široki Brijeg – Međugorje. Zato je 25 miliona maraka koje je ostavio u budžetu Federacije BiH za otkup zemljišta i regulaciju najprometnijeg raskršća u državi – onog kod Živinica na cesti Sarajevo – Tuzla, završilo – na računu za izgradnju zaobilaznice oko Kiseljaka, govorio je Pećanin.
Samo nek neko potvrdi može li se iz ovog naslova zaključiti ikakav smisao sljedećeg teksta. Ja jesam - haranga na "nevinog" Fadila Novalića, i apsolutno mi je jasno koji vjetar puše i u kojem pravcu i odakle je počeo
"U izvještaju kongresnog podobora o rezultatima utroška sredstava za “borbu protiv ruskog uticaja” postoji samo jedan rezultat: optužnica protiv premijera Federacije BiH. E, tu leži objašnjenje za nezapamćenu, najbrutalniju medijsku harangu kojom je tokom sudskog procesa bio izložen Fadil Novalić".
...tribina s naslovom “Rastakanje Bosne i Hercegovine”.