Ebru Gündeş-Rezina zena nije bila pozvana cini mi se
Republika Turska
- sunceKOtepsija
#5726 Re: Republika Turska
ove godine ih je par puta policija prebila, jedna je rekla nakon zadnjeg premlacivanja da joj je momak parlamentarac, znaci ipak, predsjednik i parlamentarci imaju prisne odnose s navedenim i tolerantni su na personalnom nivou,
- sunceKOtepsija
#5727 Re: Republika Turska
6 vojnika poginulo na podrucju Hakkarija i Mardina. U Hakariju eksplozija improvizovane eksplozivne naprave-4 mrtvih, u Mardinu zasjeda-2 mrtva vojnika.
1 vojnik poginuo u Bitlisiju. 3 ranjena
- Kikibombona
#5728 Re: Republika Turska
4 Rajh nastavlja utabanim stazama zlocina i mrznje
Turkey grants immunity to security forces fighting militants
http://www.reuters.com/article/us-turke ... SKCN0ZA1IV
Turkey grants immunity to security forces fighting militants
http://www.reuters.com/article/us-turke ... SKCN0ZA1IV
-
jastuk1
#5729 Re: Republika Turska
Kikibombona wrote:...
Davao si komentare za Tursku demografiju bez uzimanja u obzir velikih promijena trenda koji se dešavaju od 2009. godine. A ima i skoro 3 miliona miješanih brakova po većim gradovima, tako da će se to sve asimilirat u stopostotne Turke. Znači najmanje 10 miliona ljudi (račinajući da imaju po 2 djece) je u mješanim brakovima.
Da citiram star trek: "We are the Borg, resistance is futile." Ili kao što je jedan moj prijatelj to lijepo bio prevodio: Mi smo borzi, otpor je džabe.
Također 2038 godina (nisam siguran je li baš ta, ali radi argumenta nije ni bitno) se pominjala kao godina prestanka rasta stanovništva Turske prirodnim putem, a ne pojave neke Kurdske većine. Ta prognoza je bazirana na podacima i trendu iz 2009, a od tada se dosta toga promijenilo. Od 2009. godine većinske kurdske oblasti na samom istoku bilježe pad TFR-a od 12 posto, a većinski turske na samom zapadu bilježe porast TFR-a od 8 do 12 posto.
Znači razlika tursko-kurdskog TFR-a se smanjila za skoro jednu trećinu u posljednjih 5 godina. Sve veće odbacivanje "tradicionalizma" kod Kurda (koje i ti sam glorificiraš), i povratak "tradicionalizmu" kod određenog broja Turaka (o čemu konvinijentli šutiš) će sigurno dalje smanjivati ovu razliku u TFR-u.
Znači evo u slici značajna promjena trenda:
https://en.wikipedia.org/wiki/Demograph ... 9-2015.png
- Kikibombona
#5730 Re: Republika Turska
Kakve promjene Jastuce, sta sanjas!??jastuk1 wrote:Kikibombona wrote:...
Davao si komentare za Tursku demografiju bez uzimanja u obzir velikih promijena trenda koji se dešavaju od 2009. godine. A ima i skoro 3 miliona miješanih brakova po većim gradovima, tako da će se to sve asimilirat u stopostotne Turke. Znači najmanje 10 miliona ljudi (račinajući da imaju po 2 djece) je u mješanim brakovima.
Da citiram star trek: "We are the Borg, resistance is futile." Ili kao što je jedan moj prijatelj to lijepo bio prevodio: Mi smo borzi, otpor je džabe.![]()
Također 2038 godina (nisam siguran je li baš ta, ali radi argumenta nije ni bitno) se pominjala kao godina prestanka rasta stanovništva Turske prirodnim putem, a ne pojave neke Kurdske većine. Ta prognoza je bazirana na podacima i trendu iz 2009, a od tada se dosta toga promijenilo. Od 2009. godine većinske kurdske oblasti na samom istoku bilježe pad TFR-a od 12 posto, a većinski turske na samom zapadu bilježe porast TFR-a od 8 do 12 posto.
Znači razlika tursko-kurdskog TFR-a se smanjila za skoro jednu trećinu u posljednjih 5 godina. Sve veće odbacivanje "tradicionalizma" kod Kurda (koje i ti sam glorificiraš), i povratak "tradicionalizmu" kod određenog broja Turaka (o čemu konvinijentli šutiš) će sigurno dalje smanjivati ovu razliku u TFR-u.
Znači evo u slici značajna promjena trenda:
https://en.wikipedia.org/wiki/Demograph ... 9-2015.png
Turska je u slobodnom padu!
Turkey faces the prospect of a problem common to most European countries – an aging population - as the number of live births and the fertility rate continue to decrease, according to a report by the Turkish Statistics Institute (TÜİK).
The total fertility rate represents the ratio between the average number of live births in a year and the number that a woman would have during her childbearing years (15-49 age group) - not to be mistaken with the birth rate, which shows the number of babies per 1,000 people.Turkey’s fertility rate decreased to 2.14 children in 2015, from 2.18 children in 2014, according to the April report. It was 2.37 in 2001.
The number of live births also decreased by almost 20,000, from 1,345,286 in 2014 to 1,325,783 in 2015, according to TÜİK.
“Turkey is one of the fastest aging countries in the world,” Didem Daniş, an associate professor of the sociology department of Galatasaray University in Istanbul, said.
Danış underlined that Turkey was at risk of rapid aging with the elderly population increasing significantly.
In 2023, 10.2 percent of the Turkish population will be made up of people aged 65 years and over - a rate that was 7.7 percent in 2013.
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=341
Ta prica o brakovima je promasena. Nesto slicno kao kod nas u Jugi, kada su se 'mijesani brakovi' posebno isticali, u politicke svrhe. Tako je i u Turskoj. I zna se da je tamo muskarac dominantna figura. Suplja prica bez ikakvih relevantnih podataka. Ne bih da na to gubim vrijeme.
-
jastuk1
#5731 Re: Republika Turska
"Slobodni pad" kako ga nazivaš je postojao do 2009. Da je nastavljen, Turska bi već sad imala manje od 1 milion rođenih, i TFR od 1,7, a u zapadnim oblastima 1,3. Međutim do toga nije došlo, već TFR od 2009. raste u zapadnim i južnim oblastima (negdje i do 12 posto) a u istočnim i sjevernim opada (negdje više od 12 posto) u zadnjih 5 godina. Sve se fino vidi u bojama na karti na linku kojeg sam stavio u prethodnom upisu.
Za mješane brakove u velikim gradovima - da možda ne pričaju kurdski pa da bi asimilacija išla u tom pravcu? Daj molim te...
I još nešto važno. Shvataš li ko je ustvari najveći protivnik kurdske autonomije na jugoistoku - tamo gdje su većina? Upravo njihov HDP - stranka koja je sve, a njihova nikako ne!!!! Stranka čija SUPRANACIONALNA (nadam se da si naučio šta ova riječ znači) platforma ima sve što AKP tajno ima, ali još ne može da zastupa javno, jer bi joj nacionalistički MHP preuzeo glasače!!!!
E moj Kiki...
Za mješane brakove u velikim gradovima - da možda ne pričaju kurdski pa da bi asimilacija išla u tom pravcu? Daj molim te...
I još nešto važno. Shvataš li ko je ustvari najveći protivnik kurdske autonomije na jugoistoku - tamo gdje su većina? Upravo njihov HDP - stranka koja je sve, a njihova nikako ne!!!! Stranka čija SUPRANACIONALNA (nadam se da si naučio šta ova riječ znači) platforma ima sve što AKP tajno ima, ali još ne može da zastupa javno, jer bi joj nacionalistički MHP preuzeo glasače!!!!
E moj Kiki...
- Kikibombona
#5732 Re: Republika Turska
Jastuce, razumijes li ti engleski?
Predocio sam ti podatke drzavne agencije za statistiku koji pokazuju da je u odnosu na 2014. kada je TFR iznosio 2.18 pao na 2.14 u 2015. To znaci da je 2015. rodjeno 20 000 beba manje u odnosu na 2014.
Turski strucnjaci procjenjuju da ce natalitet nastaviti padati i da vlada pad moze samo USPORITI ucinkovitim mjerama... Isto tako, predvidja se da bi za dvije-tri generacije Kurdi mogli biti vecina u Turskoj.
Ovo za HDP je nevidjena glupost.
Predocio sam ti podatke drzavne agencije za statistiku koji pokazuju da je u odnosu na 2014. kada je TFR iznosio 2.18 pao na 2.14 u 2015. To znaci da je 2015. rodjeno 20 000 beba manje u odnosu na 2014.
Turski strucnjaci procjenjuju da ce natalitet nastaviti padati i da vlada pad moze samo USPORITI ucinkovitim mjerama... Isto tako, predvidja se da bi za dvije-tri generacije Kurdi mogli biti vecina u Turskoj.
- Opetja033
#5733 Re: Republika Turska
Ostavi demografiju i statistiku na miru i de se javi na onoj temi o Iranu pa malo prokomentarise sukobe Kurda i IRGC-a. Vjerujem da ti imas vise detalja.Kikibombona wrote:Jastuce, razumijes li ti engleski?
-
jastuk1
#5734 Re: Republika Turska
Šta si mi predočio?! 20K jedne godine dole, druge 20K gore. Zašto ne odgovoriš na regionalne razlike trendova od 2009?! I činjenicu da je trend nastavljen sad bi bilo već 200K manje!!! NE ODGOVARAŠ, JER TO NE ODGOVARA TVOJIM "SASVIM SIGURNO" ARGUMENTIMA.Kikibombona wrote:Jastuce, razumijes li ti engleski?
Nemam ništa protiv da Kurdi budu većina u Turskoj ali asimilacija to neće dati. I TFR kurdsko-turska razlika se smanjila za 30 posto zadnjih 5 godina. Negiraš li to? Ma daj KIKI, fakat više...
A to neviđena glupost za HDP je samo potvrđuje da nemaš pojima o političkim platformama i za šta se stvarno i istinski zalažu, čak i kada to javno ne objavljuju.
Pored toga što odbijaš uvažti brojke i egzaktne podatke, "nema sumnje" da sve gledaš kroz balkanske naočale, pa stalno donosiš pogrešne zaključke. Opet ponavljam - nemam ništa protiv da kurdi ili bilo ko budu većina, ali najnovije brojke govore o tome da to neće biti moguće. Pored toga, Turska htjela-nehtjela (a više htjela, jer AKP u osnovi ima supranacionalne postavke) će da nastavi primati arape i to sam znaš. A kad i ako arapi "presuše" onda crnce.
- Kikibombona
#5735 Re: Republika Turska
Sad si me natjerao da malo zarovim i dosao sam do pravih podataka. Pa ovo je brate gore nego sam mislio. TURCI NISU NA NULI, U OZBILJNOM SU MINUSU. TFR u turskim oblastima se uglavnom krece od 1.6 - 1,9, tek ponegdje ide nesto iznad ili ispod. Dakle, Turci se tope, nestaju. Kurdi u svakoj provinciji biljeze veliki plus. Katastrofa. Istanbul, Denizli, Antalija, Izmir, Trabzon, Ankara... svi su u minusu!jastuk1 wrote:
Šta si mi predočio?! 20K jedne godine dole, druge 20K gore. Zašto ne odgovoriš na regionalne razlike trendova od 2009?! I činjenicu da je trend nastavljen sad bi bilo već 200K manje!!! NE ODGOVARAŠ, JER TO NE ODGOVARA TVOJIM "SASVIM SIGURNO" ARGUMENTIMA.
Nemam ništa protiv da Kurdi budu većina u Turskoj ali asimilacija to neće dati. I TFR kurdsko-turska razlika se smanjila za 30 posto zadnjih 5 godina. Negiraš li to? Ma daj KIKI, fakat više...
A to neviđena glupost za HDP je samo potvrđuje da nemaš pojima o političkim platformama i za šta se stvarno i istinski zalažu, čak i kada to javno ne objavljuju.
Pored toga što odbijaš uvažti brojke i egzaktne podatke, "nema sumnje" da sve gledaš kroz balkanske naočale, pa stalno donosiš pogrešne zaključke. Opet ponavljam - nemam ništa protiv da kurdi ili bilo ko budu većina, ali najnovije brojke govore o tome da to neće biti moguće. Pored toga, Turska htjela-nehtjela (a više htjela, jer AKP u osnovi ima supranacionalne postavke) će da nastavi primati arape i to sam znaš. A kad i ako arapi "presuše" onda crnce.
- sunceKOtepsija
#5736 Re: Republika Turska
30. juna premijer najavio otvaranje uz prisustvo predsjednika
-uskoro otvaranje mosta Gazi Osman koji ce premostiti Izmitski zaljev, a koji je dio sireg projekta autoputa koji ce povezati i znatno skratiti put od Istanbula preko Burse i Balikesira do Izmira. Za obilazak zaljeva trebalo je 2 sata, prelazak trajektom trajao je 1 sat, s izgradenim mostom prelazziice se na drugu stranu za 4 minute. Cijena prelaska za automobile iznosice 90ak lira. U sklopu otvorenja mosta nastupice ce proslavljeni turski motorista, premijer, predsjednik i drugi prijatelji i gosti
https://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zmit_Bay_Bridge
20.12.2016 premijer najavljuje pustanje u promet Evroazijskog tunela
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasia_Tunnel
a do kraja godine i raspisivanje tendera za pocetak radova na kontraverznom Istanbulskom kanalu
https://en.wikipedia.org/wiki/Kanal_%C4%B0stanbul
Predsjednik u Sirnaku, u iznenadnoj posjeti, na iftaru s vojnicima
-pucnjava na autobuse koji su se kretali iz ankare ka dijarbakiru, lakse ranjeno 7 osoba
- sunceKOtepsija
#5737 Re: Republika Turska
i cini mi se da je rekao 26.08. otvaranje mosta Yavuz Selim preko bosfora (treci most) cijena prelaza mislim 3 i 5 dolara, al nije ni bitno, ko bude isao znace, bilo je kontraverze oko imena s alevijama, al od imena se nije odustalo. Alevije pomenutog zovu "krvnik" i "koljac"
https://en.wikipedia.org/wiki/Yavuz_Sultan_Selim_Bridge
https://en.wikipedia.org/wiki/Yavuz_Sultan_Selim_Bridge
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5738 Re: Republika Turska
turska je zadnjih stotinu godina asimilirala milione ljudi - većinom muslimana sa balkana i kavkaza
taj proces i dalje traje, jer je u pitanju državotvorna politika republike turske bez koje ne bi bilo današnje turske
kurdi su takođe asimilirani u velikoj mjeri i to će se nastaviti u budućnosti
današnji turci su jedan miks - starih turskih plemena iz srednje azije, naroda sa balkana, kavkaza, arapa, kurda, raznih etničkih skupina sa prostora male azije, bliskog istoka i sj. afrike, kao i velikog broja evropljana koji su za vrijeme osmanskog carstva došli i ostali da žive(većinom ratni zarobljenici i bjegunci iz svojih zemalja koji bi primili islam i ostali)
upravo u tome leži snaga turske države i nacije - kurdi se ne mogu oduprijeti tome
taj proces i dalje traje, jer je u pitanju državotvorna politika republike turske bez koje ne bi bilo današnje turske
današnji turci su jedan miks - starih turskih plemena iz srednje azije, naroda sa balkana, kavkaza, arapa, kurda, raznih etničkih skupina sa prostora male azije, bliskog istoka i sj. afrike, kao i velikog broja evropljana koji su za vrijeme osmanskog carstva došli i ostali da žive(većinom ratni zarobljenici i bjegunci iz svojih zemalja koji bi primili islam i ostali)
upravo u tome leži snaga turske države i nacije - kurdi se ne mogu oduprijeti tome
- Kikibombona
#5739 Re: Republika Turska
Posto si ti osvjedoceni forumski saljivdzija, pretpostavljam da je i ovo zajebancija, posto sve ukazuje na to!??japin_mutapi wrote:turska je zadnjih stotinu godina asimilirala milione ljudi - većinom muslimana sa balkana i kavkaza
-
jastuk1
#5740 Re: Republika Turska
2009 etnički Turci su imali TFR od oko 1,7, a sad 2015 je negdje oko minimalno 1,9. Koliko je ispod 2 na krajnem zapadu - toliko je iznad 2 na jugu i uz sredozemlje. A sav taj minus ispod TFR-a od 2.1. Turci itekako nadoknade i nadomjeste asimilacijom. A Kurdi, koji su sa TFR 3,5 pali na 3, u zadnjih 5 godina, trenutno sigurno asimilacijom gube najmanje oko 0,2 u TFR okvirima.Kikibombona wrote:Sad si me natjerao da malo zarovim i dosao sam do pravih podataka. Pa ovo je brate gore nego sam mislio. TURCI NISU NA NULI, U OZBILJNOM SU MINUSU. TFR u turskim oblastima se uglavnom krece od 1.6 - 1,9, tek ponegdje ide nesto iznad ili ispod. Dakle, Turci se tope, nestaju. Kurdi u svakoj provinciji biljeze veliki plus. Katastrofa. Istanbul, Denizli, Antalija, Izmir, Trabzon, Ankara... svi su u minusu!jastuk1 wrote:
Šta si mi predočio?! 20K jedne godine dole, druge 20K gore. Zašto ne odgovoriš na regionalne razlike trendova od 2009?! I činjenicu da je trend nastavljen sad bi bilo već 200K manje!!! NE ODGOVARAŠ, JER TO NE ODGOVARA TVOJIM "SASVIM SIGURNO" ARGUMENTIMA.
Pored toga što odbijaš uvažti brojke i egzaktne podatke, "nema sumnje" da sve gledaš kroz balkanske naočale, pa stalno donosiš pogrešne zaključke. Opet ponavljam - nemam ništa protiv da kurdi ili bilo ko budu većina, ali najnovije brojke govore o tome da to neće biti moguće. Pored toga, Turska htjela-nehtjela (a više htjela, jer AKP u osnovi ima supranacionalne postavke) će da nastavi primati arape i to sam znaš. A kad i ako arapi "presuše" onda crnce.Nije dzaba Erdo ovakvu buku digao... Veliki gradovi jedu manje gradice i sela kako bi popunili demografsku provaliju. Veoma, veoma ozbiljan problem.
I opet ponavljam sljedeće: da se trend pada TFR-a koji je trajao do 2009 nastavio, sada bi etnički Turci imali TFR od oko 1,5 (a ne 1,9) i nekih 200K godišnje manje rođenih od onoliko koliko trenutno imaju.
A ti i dalje misli šta hoćeš. Ja ako išta kao hobi u svojih 40 godina znam to je demografija. Pratim sve trendove, pored praćenja tablica na wikipediji, čitam i Demographics and Health Surveys za pojedinačne zemlje i pratim mnoge blogove. Demografija je nešto u čemu mi, da se izrazim tvojim riječnikom, SASVIM SIGURNO I BEZ IKAKVE SUMNJE ne možeš valjati šuplju priču, NI U SNU, NI U LUDILU.
- Kikibombona
#5741 Re: Republika Turska
Turke cipelare i papa Njofra!
Turska: Papa u Armeniji pokazao 'križarski duh'
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tu ... zarski-duh
Turska: Papa u Armeniji pokazao 'križarski duh'
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tu ... zarski-duh
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5742 Re: Republika Turska
sace neki maloljetni janjicar ubiti nekog katolickog svecenika na ulici s ledja
po moguctstvu da ima 76 godina
kao prosli put kad je benedikt rekao nesto sto im se nije svidjelo
po moguctstvu da ima 76 godina
kao prosli put kad je benedikt rekao nesto sto im se nije svidjelo
- Krokodajl
#5743 Re: Republika Turska
Cipelarili su Turke i 21-e, pa danas u Izmiru Grčkog uha nema...
- sunceKOtepsija
#5744 Re: Republika Turska
autobusi za Van, Diyarbakir, Kars
-pucnjava na autobuse koji su se kretali iz ankare ka dijarbakiru, lakse ranjeno 7 osoba
- sunceKOtepsija
#5745 Re: Republika Turska
Turci objavili da su od sedmog mjeseca 2015. do danas eliminirali
-u akcijama u Turskoj 3.985 pripadnika PKK
-van zemlje (Irak) 469 pripadnika PKK,
-djelovanjem avijacije 3.415 pripadnika PKK
Ukupno 7.869 pripadnika PKK.
-u akcijama u Turskoj 3.985 pripadnika PKK
-van zemlje (Irak) 469 pripadnika PKK,
-djelovanjem avijacije 3.415 pripadnika PKK
Ukupno 7.869 pripadnika PKK.
- Co0l
#5746 Re: Republika Turska
Dzaba sve to kad ih Kurdi ubiše natalitetom 
- sunceKOtepsija
#5747 Re: Republika Turska
spada vise pod tursku, jer su tamo pare nestale, i od tamo sadaku traze, hele nejse, ovi gore dosli s kavkaza, njih par stotina na turkmenskim brdima (sirija, koja neki kazu da se zovu i kurdska brda, al da ne ulazimo u tu raspravu) kazu da nemaju para, mole bracu u turskoj da udjele sadaku i pomognu im da odbrane islam i kavkaz na sjeveru sirije, kazu narodu da se ne boji, nece dolazit ratovat u tursku, da im posalju pare, dosta ih je poginulo, ranjeno, osakaceno u ove cetri godine ratovanja, sad njihovi telali na internetu se zale jer je ovaj poziv upucen prije skoro mjesec dana, desetine osoba je trazilo racun za uplatu sredstava, a samo su dvije osobe zaista i donirale pare, a sve ovo dolazi nakon sto im je neka karika u lancu ukrala novac koji je redovito dolazio
- Kikibombona
#5748 Re: Republika Turska
Sunce, brda su kurdska, ne treba ti dilema oko toga.
Brda se zovu Jabal al-Akrad.
O tim brdima brine i novi turski premijer. Ka'e i on, nakon sto su kazali Erdogan i Davutoglu, da Kurdi zele izbiti na Mediteran.
Poznato je da Kurdi imaju nesrecu da su im jedine komsije Turci, Arapi i Perzijanci. Potpuno su zatvoreni. To za trgovinu nije dobro, posebno ako trgujes naftom i plinom. Kurdi u Iraku imaju problem, osudjeni su na transport preko Turske i Irana. Turci kontaju kako sirijski Kurdi imaju cilj izbiti na Mediteran pa svoju i naftu Kurda iz Iraka neovisno od Turaka, Arapa i Perzijanaca dostavljati do kupaca u Evropi. Da li je paranoja ili ne, stvarno ne znam. Cak i Amerikance stidljivo optuzuju da su dio plana.
Ovaj premijer izgleda ima zadatak pojesti sva govna koja su istovarili Redzep i Ahmet. Izgleda da Ahmet nije imao stomak za to pa je zato otpusten.
I evo ga, novi premijer se lagano, suptilno uvalaci u guzove gospodinu Sisiju, Vladimiru, Benjaminu i Basharu.
Turkey’s PM sends reconciliatory messages to Russia, Israel, Syria, Egypt
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=510

O tim brdima brine i novi turski premijer. Ka'e i on, nakon sto su kazali Erdogan i Davutoglu, da Kurdi zele izbiti na Mediteran.
Ovaj premijer izgleda ima zadatak pojesti sva govna koja su istovarili Redzep i Ahmet. Izgleda da Ahmet nije imao stomak za to pa je zato otpusten.
I evo ga, novi premijer se lagano, suptilno uvalaci u guzove gospodinu Sisiju, Vladimiru, Benjaminu i Basharu.
- Kombat
#5749 Re: Republika Turska
Kikibombona wrote:Sunce, brda su kurdska, ne treba ti dilema oko toga.Brda se zovu Jabal al-Akrad.
O tim brdima brine i novi turski premijer. Ka'e i on, nakon sto su kazali Erdogan i Davutoglu, da Kurdi zele izbiti na Mediteran.Poznato je da Kurdi imaju nesrecu da su im jedine komsije Turci, Arapi i Perzijanci. Potpuno su zatvoreni. To za trgovinu nije dobro, posebno ako trgujes naftom i plinom. Kurdi u Iraku imaju problem, osudjeni su na transport preko Turske i Irana. Turci kontaju kako sirijski Kurdi imaju cilj izbiti na Mediteran pa svoju i naftu Kurda iz Iraka neovisno od Turaka, Arapa i Perzijanaca dostavljati do kupaca u Evropi. Da li je paranoja ili ne, stvarno ne znam. Cak i Amerikance stidljivo optuzuju da su dio plana.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nema sta...covjek kada procita ovaj propagandni pamflet genocidne tvorevine jednostavno se mora diviti genijalnom vodstvu plisanog sultana i njegovoj beskonacnoj mudrosti. Gollum Gollum

- sunceKOtepsija
#5750 Re: Republika Turska
Sırrı Süreyya se slaze, kaze Türkmen Dağı yokKikibombona wrote:Sunce, brda su kurdska, ne treba ti dilema oko toga.Brda se zovu Jabal al-Akrad.
O tim brdima brine i novi turski premijer. Ka'e i on, nakon sto su kazali Erdogan i Davutoglu, da Kurdi zele izbiti na Mediteran.Poznato je da Kurdi imaju nesrecu da su im jedine komsije Turci, Arapi i Perzijanci. Potpuno su zatvoreni. To za trgovinu nije dobro, posebno ako trgujes naftom i plinom. Kurdi u Iraku imaju problem, osudjeni su na transport preko Turske i Irana. Turci kontaju kako sirijski Kurdi imaju cilj izbiti na Mediteran pa svoju i naftu Kurda iz Iraka neovisno od Turaka, Arapa i Perzijanaca dostavljati do kupaca u Evropi. Da li je paranoja ili ne, stvarno ne znam. Cak i Amerikance stidljivo optuzuju da su dio plana.

http://rudaw.net/mobile/turkish/middleeast/210620161