almir90 wrote:dale cooper wrote:
Koje pitanje? Ovo što se tiče projiciranja ponašanja na široki auditorijum? To je do odgoja i mjere do koje si povodljiv da svoje ponašanje
modeliraš na ponašanju nekog celebritya. Valjda nas većina zna razlikovati dobro od lošeg.
Ali ga, baš kao i Niemand, ne spominješ. Nego je fokus na jednoj crnoj ženi koja se navodno zna zločesto ponašati.
I baš to ponašanje je uzeto kao primjer koliki se dug put prešao od pozicije u kakvoj je crna rasa bila nekada.
To što ja imam mogućnost rezonovanja nekih stvari na načine koje ja razmijem, i što znam razlikovati šta je dobro a šta ne, ne znači nužno da ogroman broj drugih oko mene može isto.
I da ne bi sada izvraćao moju tezu, da ispadne da tvrdim da sam inteligentniji od većine; stvar je da ja oko sebi vidim ogroman broj mladih koji podliježu i ponašaju se onako kako to vide od poznatih. Uzeti ćemo samo primjer BiH, popularnost poput tipova Jale i Bube i koliko mlađe generacije upijaju takva ponašanja i projektuju kroz vlastiti život - a ovo ne možeš negirati.
Ona je tu samo kao primjer,
nije bitno što je ona crna, ni to što je žena. Evo primjer Donalda Trumpa, bijel i muškarac, apsolutno se ne slažem sa svime što on priča, njegova poslovni i životni moto za moj ukus ima premalo, odnosno nimalo morala - i ja takvog čovjeka ne bih slijedio ni u ludilu. Danas je taj predsjednik države broj jedan na planeti. Šta to govori?
Ovo je sasvim druga tematika i ima mnogo više veze sa odgojem i vrijednostima koje nam se prenose u današnjem društvu.
Ali pazi, u kontekstu u kojem ju je Niemand spomenula je itekako bitno.
"Kroz historiju je crna rasa propatila poprilicno, danas imas naomi kempbel koja svoje osoblje gadja telefonima u glavu."
"Moj primjer, ako vec trebam crtati, nije primjer puteva i patnje, vec primjer da su se vremena promijenila, nekada je crna zena bila haman iskljucivo roblje, danas ta crna zena, poput naomi kempbel moze biti sta hoce pa i obrnuta uloga da sada ona tretira svoje osoblje kao roblje, samo sto danas ces za to i odgovarati pred zakonom."
Znači ona je ta koja je Naomi Campbell uzela kao primjer kako su vremena promijenila za crnu rasu. Meni smeta što je ona iz svih stvari po
kojima bi se Naomi Campbell trebala spomenuti izvadila onu najnegativniju koja možda jeste, a možda nije istinita. A nije spomenula ni jednu
od stvari zbog kojih je Naomi Campbell zaista poznata i uspješna. Vadeći tu jednu negativnu stvar stvorila je totalno pogrešan dojam, koji
ja nisam mogao iščitati nikako drugačije nego - "pa eto sada se i oni mogu loše ponašati i tretirati druge kao roblje, a nekada nisu mogli."
Što je apsolutno grozna stvar i uistinu obezvrjeđuje ono što je crna rasa prošla i za šta se borila.