Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#5726 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold wrote: Zato što je i ovdje sve izraženiji. Dovoljno je da djevojke stalno prate the Turks i slično i da upijaju to smeće... kao što neki upijaju sve što Peterson kaže.
Molim te navedi primjer takvih pojava kod nas.
Jer, koliko vidim, prosjecnoj djevojci kod nas je smisao zivota ispasti lijepo na selfiju, upecati kakvog babinog sina brudu i provozati se ubundana u bijesnom autu.
almir90

#5727 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

MarlboroGold wrote: Zato što je i ovdje sve izraženiji. Dovoljno je da djevojke stalno prate the Turks i slično i da upijaju to smeće... kao što neki upijaju sve što Peterson kaže. Sva sreća pa nema još uvijek nekih pokreta... za sad.
Šta je bilo sa Petersonom? Ja nisam pratio dešavanja oko njega, knjigu sam preslušao, i onaj klip za koji ste mi ti i Triconja rekli.
MarlboroGold

#5728 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

wewa wrote:
MarlboroGold wrote: Zato što je i ovdje sve izraženiji. Dovoljno je da djevojke stalno prate the Turks i slično i da upijaju to smeće... kao što neki upijaju sve što Peterson kaže.
Molim te navedi primjer takvih pojava kod nas.
Jer, koliko vidim, prosjecnoj djevojci kod nas je smisao zivota ispasti lijepo na selfiju, upecati kakvog babinog sina brudu i provozati se ubundana u bijesnom autu.
Da, to je u većini slučajeva. Naveo sam ti primjer žene koja ima veća primanja od njenog partnera i koja svako malo spominje šovinizam kad ga i nema. Takvih je i ovdje sve više... ali veoma veoma malo.
wewa

#5729 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Jedna papanka ne cini proljece.
MarlboroGold

#5730 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

almir90 wrote:
MarlboroGold wrote: Zato što je i ovdje sve izraženiji. Dovoljno je da djevojke stalno prate the Turks i slično i da upijaju to smeće... kao što neki upijaju sve što Peterson kaže. Sva sreća pa nema još uvijek nekih pokreta... za sad.
Šta je bilo sa Petersonom? Ja nisam pratio dešavanja oko njega, knjigu sam preslušao, i onaj klip za koji ste mi ti i Triconja rekli.
Da ti sad ne objašnjavam sve... imaš Slavoja Žižeka koji ga kritikuje na youtube, a jedna od kritika je Petersonovo shvatanje kulturološkog marksizma. Veoma poučno. Fulao je i uvezi ateizma u debatama... da ne idem dalje. Čovjek se ipak treba pokriti koliko mu je deka široka... on je prije svega samo klinički psiholog i profesor psihologije.
MarlboroGold

#5731 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

wewa wrote:Jedna papanka ne cini proljece.
Ali više papanki vremenom mogu predstavljati problem.
wewa

#5732 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold wrote:
wewa wrote:Jedna papanka ne cini proljece.
Ali više papanki vremenom mogu predstavljati problem.
E zato treba poraditi na obrazovanju. Kao sto one dvije feministkinje sa annoyinog linka vele, sve zlo dolazi od nedovoljno obrazovanja.
almir90

#5733 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

MarlboroGold wrote: Da ti sad ne objašnjavam sve... imaš Slavoja Žižeka koji ga kritikuje na youtube, a jedna od kritika je Petersonovo shvatanje kulturološkog marksizma. Veoma poučno. Fulao je i uvezi ateizma u debatama... da ne idem dalje. Čovjek se ipak treba pokriti koliko mu je deka široka... on je prije svega samo klinički psiholog i profesor psihologije.
Da, složio bih se za ateizam, svako to se deklariše kao ateista definitvno bi trebao preskočiti njegovu knjigu jer je dosta religiozno usmjerena. Mene lično taj dio oko religije nije toliko doticao i to sam preskočio, više su mi se svidjele stvari koje govore o posvećivanju sebi i koje stvari čovjek na sebi treba prvo ispraviti ako već nije.
dezurni_ucenik

#5734 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dezurni_ucenik »

Pogledao sam par clipova od njjega. Pa nista novo nije to i nista sto se ranije nije vidjelo. Price o anksioznosti, depresiji i problemima muskaraca. Onaj mu je dobar clip kad objasnjava Lion King. Cojvke je samo iskoristio momenat u kojem mnoge nervira politicka korektnost i skocio u taj vagon. Ipak je on psiholog zna taj dobro svoje znanje :D A to sto nije ateista mora se razumijeti da postoje i ljude koji koji to nisu. U protivnom postajes ono protiv cega si. A Zizek da prica protiv nekoga :lol: dobro su rekli za njega Lady Gaga moderne filozofije
triconja

#5735 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Bloo wrote:S obzirom da djelovanje unutar umjerenog spektra rezultate polučuje sporo ili nikako, radikalizam je u određenih pokreta jedino rješenje (određeni radikalizmi*).
Samo radikalno bajo moi :lol: :thumbup:
triconja

#5736 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Bloo wrote:Sve je to dio većeg plana sa ciljem istrebljenja muškaraca (naravno od kvalitetnih primjeraka se sačuva sperma u tajnim laboratorijama).
Ne ne, prvo dok se naucno vidi morel se sta umjetno napravit za spolnu kavurmu (kojoj je cilj dijete) pa onda ce se kontat ko je suvisan, jal musko jal zensko :lol:
triconja

#5737 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

dezurni_ucenik wrote:
annoy wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Kako ono rekose od 5 samoubistava 4 muskarci izvrse.
Al mozda je to i dzaba jer danasnji feminizam nema samokritike i nece priznati vlastiti los utjecaj na drustvo nego ce sve svaliti na "patrijarhat"

Dovoljno je pogledati procenat samoubistava sirom svijeta. Bukvalno svudgje muskarci prednjace. Ali djes o tome pricati na danasnjem vaktu. To je seksizam i sovinizam kazat da muskarci vecinom izvrse samoubistvo.
Sto se zene ne ubijaju ko muski? Pa zato sto nemaju muda :lol: :lol: :lol: :run:
1Dante1

#5738 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 1Dante1 »

annoy wrote:

Moje dvije najdraze feministice :)
Jako zanimljiv razgovor o stanju feminizma na Zapadu
:thumbup: Milina ih slusat.
dale cooper

#5739 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

almir90 wrote:
dale cooper wrote:
Pa ti si sama napisala da može raditi šta hoće pa i zamijeniti uloge i tretirati osoblje kao roblje...ako hoće :-)
Kao ono eto može i ona sada bijelce malo handriti, isto kao da to radi iz tog razloga, a ne zato što je kao većina celebritya
arogantna i razmažena, što nema naravno nikakve veze sa njenom bojom kože.

Što nisi napisala da je Naomi Campbell jedna od najuspješnijih crnih žena u modnoj industriji ikada ili da je jedan od
prvih modela svoje generacije koji je dobila status supermodela od industrije u kojoj radi. Što nikada recimo ne bi
bila 50-tih godina prošlog vijeka. To bi bio neki pozitivni primjer "nekada i sada" ako si baš htjela uzeti za primjer
Naomi Campbell.
Ovo je očit primjer selektivnog biranja informacija što spomenuh na prethodnoj strani. Kad se već ovako gađamo zaključcima šta ko misli kada nešto napiše, bez da je to i napisao. Ja stičem iz tvoga posta opravdanje da ona ima pravo da se tako ponaša prema drugima, jer tobože, ona je crnkinja čiji su se pretci napatili, a ona je konačno dobila priliku da se sveti i ponaša onako kako su se prema njenim davno ponašali. I onda dođemo do zaključka da takva jedna moćna i uticajna osoba može i ostalima poslati poruku da je to sasvim okej raditi, jer uloge su se obrnule i vrijeme je za osvetu.
Totalno pogrešno si zaključio. :roll: Ja samo kažem da divasto ponašanje Campbellove nema veze sa njenom bojom kože, nego više
sa činjenicom da je odrasla i radi u industriji koja potiče takav način ponašanja. Ali ako je neko već izabrao nju kao primjer kako su
se stvari promijenile za afro amerikance (ili brit africance u slučaju Naomi) zašto ne navesti pozitivne stvari koje je postigla u
životu umjesto fokusirajući se na stvari koje su u domenu žute štampe i trač rubrika.
almir90

#5740 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

dale cooper wrote: Totalno pogrešno si zaključio. :roll: Ja samo kažem da divasto ponašanje Campbellove nema veze sa njenom bojom kože, nego više
sa činjenicom da je odrasla i radi u industriji koja potiče takav način ponašanja. Ali ako je neko već izabrao nju kao primjer kako su
se stvari promijenile za afro amerikance (ili brit africance u slučaju Naomi) zašto ne navesti pozitivne stvari koje je postigla u
životu umjesto fokusirajući se na stvari koje su u domenu žute štampe i trač rubrika.
Ono je samo bio primjer ako ćemo razgovor voditi na način da se nekome imponuje nešto što nije ni napisao. Svrha pisanja je bila da postoje i negativne stvari koje se guraju pod tepih, što naravno nije fer.
dale cooper

#5741 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

almir90 wrote:
dale cooper wrote: Totalno pogrešno si zaključio. :roll: Ja samo kažem da divasto ponašanje Campbellove nema veze sa njenom bojom kože, nego više
Ono je samo bio primjer ako će razgovor voditi na način da se nekome imponuje nešto što nije ni napisao. Svrha pisanja je bila da postoje i negativne stvari koje se guraju pod tepih, što naravno nije fer.
Nema veze to sa time imponuje li meni ili ne, ali ako ćeš već navesti neki primjer, nećeš posezati sa stvarima koje su predmet trač magazina.
To što je Naomi Campbell po karakteru teška osoba za raditi nije ono što je definiše niti što definiše njen uspon i uspjeh u modnoj industriji.
Ista stvar je i sa svim drugim teškim glumcima, muzičarima, sportašima bilo koje boje kože koji su pomalo šupci na privatnom planu, ali
su jebeni genijalci u stvarima koje su im profesija.
almir90

#5742 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

dale cooper wrote:
Nema veze to sa time imponuje li meni ili ne, ali ako ćeš već navesti neki primjer, nećeš posezati sa stvarima koje su predmet trač magazina.
To što je Naomi Campbell po karakteru teška osoba za raditi nije ono što je definiše niti što definiše njen uspon i uspjeh u modnoj industriji.
Ista stvar je i sa svim drugim teškim glumcima, muzičarima, sportašima bilo koje boje kože koji su pomalo šupci na privatnom planu, ali
Totalno je nebitno o kome se radi. Da te pitam, da li takve poznate ličnosti kroz medije mogu svoje ponašanje projektovati na veći auditorijum, koji će takvo ponašanje prihvatiti kao 'normalno' i projektovati ga kroz vlastite postupke prema drugima? I malo si kontradiktoran, prvo spomenu da je trač magazin, a onda pričaš o njenoj teškoj naravni - pa je li istina da je teška ili je trač?
triconja

#5743 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Cuj kae crnac ofo ono, po meni crnac kad se spomene odmah mi ona zenska sa gitarom naumpadne ili de nil tajson i morgan frimen :mrgreen:

Kakve mode kakve pm :D
dale cooper

#5744 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

almir90 wrote:
dale cooper wrote:
Totalno je nebitno o kome se radi. Da te pitam, da li takve poznate ličnosti kroz medije mogu svoje ponašanje projektovati na veći auditorijum, koji će takvo ponašanje prihvatiti kao 'normalno' i projektovati ga kroz vlastite postupke prema drugima? I malo si kontradiktoran, prvo spomenu da je trač magazin, a onda pričaš o njenoj teškoj naravni - pa je li istina da je teška ili je trač?
Pa natpisi tipa Naomi "pogodila osoblje mobitelom" su se pojavljivali u žutoj štampi uvijek željnoj senzacionalizma. :roll: Moja poenta je da, bez
obzira koliko ima istine u tome, to nije jedini niti najvažniji aspekt onoga što čini Naomi Campbell i onoga što je definiše. Fokusirajući se samo
na to, a ne spominjući njen dugogodišnji rad u modnoj industriji i status supermodela, kao i razne humanitarne aktivnosti kojima se bavi, ne
može a da se ne iščita kao zlonamjerno vađenje iz konteksta.
almir90

#5745 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Kako izbjegavaš odgovoriti na pitanje. :lol:

Edit:

Ja nigdje ne umanjujem njen uspjeh u karijeri.
dale cooper

#5746 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

almir90 wrote:Kako izbjegavaš odgovoriti na pitanje. :lol:

Edit:

Koje pitanje? Ovo što se tiče projiciranja ponašanja na široki auditorijum? To je do odgoja i mjere do koje si povodljiv da svoje ponašanje
modeliraš na ponašanju nekog celebritya. Valjda nas većina zna razlikovati dobro od lošeg.

Ali ga, baš kao i Niemand, ne spominješ. Nego je fokus na jednoj crnoj ženi koja se navodno zna zločesto ponašati.
I baš to ponašanje je uzeto kao primjer koliki se dug put prešao od pozicije u kakvoj je crna rasa bila nekada.
triconja

#5747 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

dale cooper wrote:
almir90 wrote:Kako izbjegavaš odgovoriti na pitanje. :lol:

Edit:

Koje pitanje? Ovo što se tiče projiciranja ponašanja na široki auditorijum? To je do odgoja i mjere do koje si povodljiv da svoje ponašanje
modeliraš na ponašanju nekog celebritya. Valjda nas većina zna razlikovati dobro od lošeg.

Ali ga, baš kao i Niemand, ne spominješ. Nego je fokus na jednoj crnoj ženi koja se navodno zna zločesto ponašati.
I baš to ponašanje je uzeto kao primjer koliki se dug put prešao od pozicije u kakvoj je crna rasa bila nekada.
Haj to crna ili siva ali je pravo pitanje jel jevrejka :mrgreen: :run:
almir90

#5748 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

dale cooper wrote: Koje pitanje? Ovo što se tiče projiciranja ponašanja na široki auditorijum? To je do odgoja i mjere do koje si povodljiv da svoje ponašanje

To što ja imam mogućnost rezonovanja nekih stvari na načine koje ja razmijem, i što znam razlikovati šta je dobro a šta ne, ne znači nužno da ogroman broj drugih oko mene može isto. I da ne bi sada izvraćao moju tezu, da ispadne da tvrdim da sam inteligentniji od većine; stvar je da ja oko sebi vidim ogroman broj mladih koji podliježu i ponašaju se onako kako to vide od poznatih. Uzeti ćemo samo primjer BiH, popularnost poput tipova Jale i Bube i koliko mlađe generacije upijaju takva ponašanja i projektuju kroz vlastiti život - a ovo ne možeš negirati.

Ona je tu samo kao primjer, nije bitno što je ona crna, ni to što je žena. Evo primjer Donalda Trumpa, bijel i muškarac, apsolutno se ne slažem sa svime što on priča, njegova poslovni i životni moto za moj ukus ima premalo, odnosno nimalo morala - i ja takvog čovjeka ne bih slijedio ni u ludilu. Danas je taj predsjednik države broj jedan na planeti. Šta to govori?
dale cooper

#5749 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

almir90 wrote:
dale cooper wrote: Koje pitanje? Ovo što se tiče projiciranja ponašanja na široki auditorijum? To je do odgoja i mjere do koje si povodljiv da svoje ponašanje

To što ja imam mogućnost rezonovanja nekih stvari na načine koje ja razmijem, i što znam razlikovati šta je dobro a šta ne, ne znači nužno da ogroman broj drugih oko mene može isto. I da ne bi sada izvraćao moju tezu, da ispadne da tvrdim da sam inteligentniji od većine; stvar je da ja oko sebi vidim ogroman broj mladih koji podliježu i ponašaju se onako kako to vide od poznatih. Uzeti ćemo samo primjer BiH, popularnost poput tipova Jale i Bube i koliko mlađe generacije upijaju takva ponašanja i projektuju kroz vlastiti život - a ovo ne možeš negirati.

Ona je tu samo kao primjer, nije bitno što je ona crna, ni to što je žena. Evo primjer Donalda Trumpa, bijel i muškarac, apsolutno se ne slažem sa svime što on priča, njegova poslovni i životni moto za moj ukus ima premalo, odnosno nimalo morala - i ja takvog čovjeka ne bih slijedio ni u ludilu. Danas je taj predsjednik države broj jedan na planeti. Šta to govori?
Ovo je sasvim druga tematika i ima mnogo više veze sa odgojem i vrijednostima koje nam se prenose u današnjem društvu.

Ali pazi, u kontekstu u kojem ju je Niemand spomenula je itekako bitno.

"Kroz historiju je crna rasa propatila poprilicno, danas imas naomi kempbel koja svoje osoblje gadja telefonima u glavu."

"Moj primjer, ako vec trebam crtati, nije primjer puteva i patnje, vec primjer da su se vremena promijenila, nekada je crna zena bila haman iskljucivo roblje, danas ta crna zena, poput naomi kempbel moze biti sta hoce pa i obrnuta uloga da sada ona tretira svoje osoblje kao roblje, samo sto danas ces za to i odgovarati pred zakonom."
Znači ona je ta koja je Naomi Campbell uzela kao primjer kako su vremena promijenila za crnu rasu. Meni smeta što je ona iz svih stvari po
kojima bi se Naomi Campbell trebala spomenuti izvadila onu najnegativniju koja možda jeste, a možda nije istinita. A nije spomenula ni jednu
od stvari zbog kojih je Naomi Campbell zaista poznata i uspješna. Vadeći tu jednu negativnu stvar stvorila je totalno pogrešan dojam, koji
ja nisam mogao iščitati nikako drugačije nego - "pa eto sada se i oni mogu loše ponašati i tretirati druge kao roblje, a nekada nisu mogli."
Što je apsolutno grozna stvar i uistinu obezvrjeđuje ono što je crna rasa prošla i za šta se borila.
almir90

#5750 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

dale cooper wrote:
Znači ona je ta koja je Naomi Campbell uzela kao primjer kako su vremena promijenila za crnu rasu. Meni smeta što je ona iz svih stvari po
kojima bi se Naomi Campbell trebala spomenuti izvadila onu najnegativniju koja možda jeste, a možda nije istinita. A nije spomenula ni jednu
od stvari zbog kojih je Naomi Campbell zaista poznata i uspješna. Vadeći tu jednu negativnu stvar stvorila je totalno pogrešan dojam, koji
ja nisam mogao iščitati nikako drugačije nego - "pa eto sada se i oni mogu loše ponašati i tretirati druge kao roblje, a nekada nisu mogli."
Što je apsolutno grozna stvar i uistinu obezvrjeđuje ono što je crna rasa prošla i za šta se borila.
Konstatno si zapoeo za njen uspjeh koji uopšte nije sporan, niti ko umanjuje i obezvređuje sve što je Naomi postigla u životu. Čak i da jeste trač, da li ti smatraš da takvih primjera nema gdje je iskorištena moć gdje se potomci (treće, četvrte, pete+ generacije) robova sada odnose prema drugima kao prema robovima? Stvar je druge prirode, a šta ako ima istine u tome da se dešava ista stvar samo u obratnim ulogama? Je li to radi nečije prošlosti neko ima pravo u obratnim ulogama raditi isto što je i rađeno njegovim pretcima? Zato sam i naveo primjere gore takvog uticaja na druge, koji se minimizira pod okriljem nečijeg uspjeha. Imam li ja pravo sutra otići svetiti se što je neko od moje familije ubijen u prethodnom ratu zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti; imam li ja pravo sutra da sjednem u vlast i osvetim se svima koji su radili na moju štetu? Ja mislim da nemam prava na to.

Pokušavaš da mi kontriraš sa nečim nevezanim, nemaš pojma koliko ja mogu ići u ovom smijeru. Evo, završit ćemo ovu diskusiju s ovim i neka to bude kraj.
Post Reply