Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#5726 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Jok, ja sam :lol:

Znam da su govorili toliko, ali odavno se zna da nije bilo toliko, pa ne vidim razlog za nastavljanje tih lazi.
Ovo ti dodje isto kao ono srpsko da je u Sarajevu bilo 500 logora za Srbe, u kojima je pobijeno 5.000 Srba.

A ja nisam zaboravio nista. Ali, mi ni ne pricamo ovdje o svemu tome, nego o nekim specificnim stvarima. Ovi vais pokusaji razvodnjavanja tih spcificnih stvari sirenjem na sve i svasta samo su gomila gluposti i pokusaj podmetanja nekakve vase "istine" iznad one stvarne istine. Gluposti.
Ako niste sposobni komuncirati na bazi istine i cinjenica, ne znam onda koji qrac se uopste petljate u svu tu pricu. Ionako smo odavno utvrdili da nemate blage veze o ovome o cemu se prica i da se samo referisete na stvari koje ste negdje culi ili procitali. Licna iskustva = 0 bodova.

Klasicni primjerci SDA jugenda, a koji se ni za milimetar ne razlikujete od SDS/SNSD ili HDZ jugenda istog mentalnog sklopa. Zalosno.
dedomraz

#5727 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dedomraz »

Dozer wrote:Jok, ja sam :lol:

Znam da su govorili toliko, ali odavno se zna da nije bilo toliko, pa ne vidim razlog za nastavljanje tih lazi.
Ovo ti dodje isto kao ono srpsko da je u Sarajevu bilo 500 logora za Srbe, u kojima je pobijeno 5.000 Srba.

A ja nisam zaboravio nista. Ali, mi ni ne pricamo ovdje o svemu tome, nego o nekim specificnim stvarima. Ovi vais pokusaji razvodnjavanja tih spcificnih stvari sirenjem na sve i svasta samo su gomila gluposti i pokusaj podmetanja nekakve vase "istine" iznad one stvarne istine. Gluposti.
Ako niste sposobni komuncirati na bazi istine i cinjenica, ne znam onda koji qrac se uopste petljate u svu tu pricu. Ionako smo odavno utvrdili da nemate blage veze o ovome o cemu se prica i da se samo referisete na stvari koje ste negdje culi ili procitali. Licna iskustva = 0 bodova.

Klasicni primjerci SDA jugenda, a koji se ni za milimetar ne razlikujete od SDS/SNSD ili HDZ jugenda istog mentalnog sklopa. Zalosno.
Nisam nikakav obozavalac SDA,samo volim svoj grad,mrzim cetnike I nisam zaboravio kao ti sve poginule sarajlije.Opet ponavljam nisam taj decembar....
Last edited by dedomraz on 22/10/2019 01:56, edited 1 time in total.
Edin H.

#5728 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Edin H. »

dedomraz wrote:Podrzavam sve zlocine Armije BiH.
E svasta mozes na foumu procitati :D
dedomraz

#5729 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dedomraz »

.
Last edited by dedomraz on 22/10/2019 04:02, edited 4 times in total.
dedomraz

#5730 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dedomraz »

Patriotski blog "BOSNAE" - 6 dio - Sarajevo je trebalo pasti za tri, a cijela Bosna za 14 dana
12:55 AM Oridjidji Intervjui, Sarajevske ratne priče, Vijesti No comments

Ovih dana ce se napuniti punih 10 godina od pocetka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sa te distance, šta Vi, kao borac odbrane Bosne i Hercegovine i Sarajeva, mislite o tome kako se Bosna branila i je li se mogla bolje odbraniti?

Lucarevic: Bosna se mogla mnogo bolje odbraniti i sa mnogo manje zrtava. Odbrana se morala znatno bolje organizirati. Mogli smo znatno spremniji docekati to stanje. Mnogi koji su bili na pozicijama vlasti mogli su više doprinijeti u pripremanju naroda, da se na pravi nacin pruzi slika o svemu što se moglo ocekivati te da se poduzmu odgovarajuci koraci koji bi to onemogucili. Djelovali su tako da nisu bili ubijedjeni u ono što je bilo evidentno da ce se dogoditi, posebno nakon naznaka tadašnjeg predsjednika Amerike da Amerika nece dozvoliti bilo kakvo narušavanje mira i reda u Bosni i Hercegovini.
Javno iznošenje ocjena srpskih politicara smatrano je zavaravanjem i njihovim dobivanjem na politickoj tezini. Preskupo je placena cijena takvih, pogrešnih odluka. Zahvaljujuci patriotima, ogromnoj hrabrosti bošnjackog naroda i ostalih gradjana Bosne i Hercegovine koji su bili, a i sada su, za Bosnu i Hercegovinu, uspio se zaustaviti totalni fašizam, koji je, ne birajuci sredstva, prouzrokovao ogromne materijalne štete i odnio 200.000 ljudskih zivota, ponovivši na ovim prostorima krajem 20. stoljeca barbarska dogadjanja nezamisliva normalnom covjeku.

Koji su momenti bili posebno bitni u tom mucnom vremenu?

Lucarevic: Na protivnickoj strani je organizirano radjeno nekoliko godina prije, posebno zadnje godine pred agresiju. To je politika koju je vodio SDS, u saradnji sa JNA i Srpskom akademijom iz Beograda, kao intelektualnim tvorcem fašistickog projekta. Ništa nije bilo preko noci. Oni su postepeno servirali pricu koja je trebala ujediniti srpski narod, a JNA je podijelila naoruzanje i ljudima koji cak to i nisu htjeli i koji nisu prihvatali te ideje, ali su takvi i silom ukljuceni u taj proces. Oni su to radili još pocetkom 1991. godine. Posebno su politicki krugovi, koji su tada bili u izvršnoj vlasti, svojim mjerama sprjecavali donošenje bilo kakvih odluka koje su bile u interesu Bosne i Hercegovine i iskljucivo radili na opstrukciji i razjedinjavanju Bosne i Hercegovine. Tako su paralizirali rad organa MUP-a, kasnije TO-a i vojnih institucija, SDB-a itd.
Poenta je bila na destrukciji izvršne vlasti. Potom su srpski kadrovi napustili vlast, a formirani paralelni organi vlasti. Isto su uradili i hrvatski kadrovi te su se raspali Predsjedništvo, Vlada, Skupština. Samo natcovjecanskim naporima gradjana koji su bili patriotski orijentirani i svjesni toga šta se sprema, uspjelo se izboriti da se ne realizira potpuni scenarij. Pronašli smo planove kod srpskog generala Kukanjca da Sarajevo treba pasti za tri, a cijela Bosna za 14 dana. Poslije toga, nema više Bosne - ona bi nestala. Sve je bilo pripremljeno za taj cilj.
Tome je vodio i sporazum potpisan u Makedoniji da se sve kasarne iz Sarajeva isele u Lukavicu i druga podrucja koja je odredila JNA, a da ce se pregovori nastaviti. To bi bilo pogubno i ja sam onemogucio to iseljavanje. Uradio sam ono što je bilo u interesu naroda. Da tako nismo došli do oruzja, ne bismo se imali cime odbraniti.

Kako ste došli do toga oruzja?

Lucarevic: Oteli smo 163 šlepera oruzja iz kasarne "Jusuf Dzonlic" u Sarajevu. To je bio kljucni moment odbrane Sarajeva. Dotad nismo imali ni pet granata za rucni bacac, tako da bismo, da je krenulo pet tenkova, imali velike gubitke da to zaustavimo. Sa momcima sam oteo tone granata za rucne bacace, šlepere mitraljeza i municije, šlepere minobacaca od 125 mm, šlepere granata za ZIS-ove i topove. To nam je omogucilo da, iz defanzivnog stanja, krenemo u ofanzivu i oslobodimo Dobrinju i znacajan dio Nedzarica koji granice sa Dobrinjom 5. Sa tim naoruzanjem smo osvojili više drugog naoruzanja; kad bismo zauzeli jednu teritoriju, zarobljavali smo i materijalna sredstva koja su oni imali u velikim kolicinama. Na srpskoj televiziji su bili svjesni gubitka i dramaticno govorili o tome…
I ne samo naorzanje, nego je JNA imala samo takva tri centra veze. Tu je bila oprema i uredjaji za prisluškivanje i ometanje ovih svih vojnih komunikacija. Samo jedan pult na jednom šleperu je vrijedio cetiri miliona maraka. Sa tom opremom su moji ljudi snimili i Mladica, koji je izdao naredbu da se gadjaju "Velušici". Svi njihovi razgovori koji su snimani u to vrijeme, snimani su tom opremom. Desetine i desetine miliona dolara su koštali ta 163 šlepera koja smo mi oteli, što je, zapravo, bila neprocjenjiva vrijednost.

Kako je to izvedeno?

Lucarevic: Sekunde su odlucivale. Da sam ja to tada pustio, mi se ne bismo imali cime braniti. Meni je prijeceno zatvorom što opstruiram naredbe Predsjedništva, da ce ministar Doko pokrenuti protiv mene proces itd. Ja sam emisarima povukao crtu ispred nogu i rekao mojim ljudima da ih sve pobiju ako prestupe. Otjerao sam i Talijana, Doku, Pušinu i Boškovica iz JNA, koji je bio general avijacije i koji je došao da bi pregovarao o mirnoj predaji te kasarne.

Kako se ponio taj Boškovic?

Lucarevic: Bilo je to u maju. On je tada rekao da ce dici avijaciju i da ce sravniti Sarajevo, a ja njemu: "Ti radi svoj posao, a ja cu svoj! Avionska bomba je malo veca od granate haubice 152 mm. Naš narod je naucio na granate, pa ti dizi avijaciju! A ovo je narod kupio i ovo ce oruzje ostati narodu!" On je tu noc proveo kod Doke. Sefer Halilovic mi je poslije pricao da mu je Boškovic rekao da nikad nije vidio hladnokrvnijeg covjeka i da se izgubio kad sam ja rekao to o avionima.

Da se vratimo vremenu priprema za odbranu od ocekivane oruzane agresije. O tome se premalo zna…

Lucarevic: Sticajem okolnosti, mi smo vec 1991. godine vidjeli kako se neke stvari odvijaju, pratili smo ta zbivanja i obavještavali nadlezne i institucije i ljude. Nisu imali razumijevanja i smatrali su da se ne moze dogoditi to što predvidjamo. Nije bilo konkretnih aktivnosti da se to onemoguci. Recimo, cesto sam, sa svojim prijateljima, na Vracama, kod studentskih domova, gledao kako navecer dolaze šleperi puni naoruzanja i istovaraju se. Centar njihove logistike je bio taj studentski centar na Vracama, a preko puta je bila kafana "Bard". I, ja nazovem policijsku stanicu i kazem da se na tom mjestu istovara naoruzanje i municija, i zatrazim da se to neutralizira… Policija dodje, rukuju se sa onima koji istovaraju, smiju se, i s njima odu u tu kafanu na pice.
Zovem opet stanicu i kazu mi da su poslali patrolu, ali da je dojava bila lazna. Ja kazem da nije, jer policija sa njima sjedi u kafani i pije, a i dalje se istovara šleper od 20 tona. Znaci, policija je bila u funkciji njihove zaštite. Tada je ministar policije bio Alija Delimustafic. Bezbroj puta sam trazio da se smijeni taj covjek koji je radio takve stvari. Smatralo se da je on radio za KOS. Sve se definitivno potvrdilo ovih dana, kad je on - poslije kriminalnih aktivnosti - pobjegao u Beograd… Zna se ko ga je štitio i hodao sa njim pod ruku i omogucavao mu da radi poslove koje je radio... Mi, dakle, u pocetku nismo nailazili na razumijevanje, dok mi nije došao Braco Berberovic i zamolio me da se upoznam sa Mustafom Stocevicem Zutim...
Tako je krenulo. Bio je maj 1991., i mi smo, kao istomišljenici, odradili ogroman posao i povezali moje prijatelje, koje sam imao po cijelom Podrinju. To je bio Fadil Turkovic iz Vlasenice, Zijo Subašic iz Višegrada, Mahir Muhic iz Rogatice, Kemo Celik iz Gorazda, Ramiz Salcin iz Sarajeva, Smajo Šikalo iz Buljakovog Potoka, Mirza Lipovaca, Raif Dzigal iz Sarajeva, Muriz DJelkic, Asim Hadzic iz Zvornika. Kasnije se proširila ta ekipa patriota koji nisu zalili truda za svoju zemlju.
Ona ce biti nukleus za stvaranje i jacanje Patriotske lige. U Sarajevu smo imali 2.600 naoruzanih i spremnih.

O Sarajevu se još i zna. A kako je bilo izvan?

Lucarevic: Svaki od naših ljudi po Bosni i Hercegovini bio je spreman aktivirati po 50 ili 100 ljudi. Naprimjer, našu grupu iz Višegrada je vodio Zijo Subašic. Oni su presreli Uzicki korpus JNA na Dobrunu i zarobili 40 "bijelih orlova". Pet dana cetnici nisu mogli proci. To je omogucilo da se ljudi povuku iz grada, ali su oni kasnije zvani da se vrate, garantirano je da ce im JNA omoguciti mir i red. I, 3.000 Bošnjaka se vratilo cak i zahvaljujuci nekim izjavama iz bh. vlasti. Nakon 15 dana je pocelo klanje i ubijanje u Višegradu. Zijo je teško ranjen i prebacen u Focu. Kad je pala Foca, njega su zarobili i zaklali na mostu. Moji ljudi iz Višegrada su, pak, u Gorazdu ojacali linije odbrane…

Zanimljiv je nacin vašeg uvezivanja po Bosni…

Lucarevic: Nismo imali materijalnih sredstava i došli smo na ideju da, pod izgovorom da ide na remont, od Hidrometeorološkog zavoda BiH pokupimo rezervnu opremu za vezu i da je razdijelimo sve do Drine. Mirsad Hujdur je preuzeo 16 radiostanica i sve ih montirali po opcinama. Imali smo bezicnu komunikaciju još prije prvih barikada i tacno znali šta se gdje dogadja. Sefer Halilovic je time bio oduševljen…

Kako je teklo naoruzavanje?

Lucarevic: Uspjeli smo naoruzati 3.200 ljudi po Bosni, a u Sarajevu 2.600. Sve su to bili disciplinirani ljudi, koji ništa nisu zloupotrijebili. Zeljeli smo biti koliko-toliko spremni, da nas ne zatekne fašizam najgore vrste koji se valjao iza brda.

Kad vašim grupama biva jasno da je rat na pragu?

Lucarevic: U oktobru 1991. godine moji saradnici su mi pokazali da se, u selima oko Rogatice sa vecinskim srpskim stanovništvom, cuvaju straze i pale vatre javljanke, da se pokazuju cetnicka obiljezja i da im dolazi naoruzanje. I to samo u selima sa srpskim zivljem. Bio sam siguran da je rat izvjestan.
tempuser

#5731 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

dedomraz wrote:
tempuser wrote:
dedomraz wrote:Pitalje za Dozera I @tempuser(Radovan)
Jesu li Naser Orić i Atif Dudaković zločinci ili heroji?
Da li je Rasim Delic heroj ili zlocinac?
Znam sta hoces pa cu ti pomoci.Jer volis da sav sretan skakuces pored kompjutera"Joj kako sam ga navuko,mission accomplished ..."zelim da si sretan,jer kada si sretan zapjevaces iz sveg glasa"Od Topole pa do Ravne Gore" Rasim Delic je za mene heroj bas kao sto je Ratko Mladic bio heroj tebi i tvom narodu.Podrzavam sve zlocine Armije BiH.Sve one sto su osudjeni bi oslobodio i dao im medalje.Ubijeno je oko 200.000 hiljada muslimana neka su dusmani osjetili muslimansku osvetu.Koliku sliku od Karadzica imas na zidu?
Niko tebe nije navukao, svi vi ograniceni i zatucani sami sebe na isti fol navucete i napravite od sebe budale.
Ako fakat tako mislis onda izmedju tebe i onog ortodoksnog cetnika sa dna kace nema nikakve razlike.
P.S. ili je 200 000 ili 200 hiljada, ili dvjesto hiljada.
hamza_sa

#5732 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

dedomraz wrote:
Zvancno je ubijeno nesto preko 100.000 ljudi, ukupno, od cega oko 70% muslimana, 20% Srba, 7% Hrvata i 3% ostalih.
Gdje ti iskopa 200.000 muslimana, Radovana ti?

A posto gore razmisljas kako razmisljas, u cemu je onda sustinska razlika izmedju tebe i tvojih stavova, i Srba i njihovih stavova?
Jesi li ti advokat od ovog tvog jare pa odgovaras na njegove posove?Razlika je sto su oni nas prvi napali.Palili sala gradove,ubijali zene,djecu silovali zene.Zar si to zaboravio?Nisi Musliman pa ti je tesko to razumjeti.Te cifre od 200.000 su govorili u toku rata.

P.S Ispravka.Bilo je "samo"70.000

Evo da ja malo budem advokat "jajare", a i @Dozera posto si mu vec napisao: "Nisi Musliman pa ti je tesko to razumjeti."

Vidis druze, ja sam Bosnjak-Musliman i kada bi znao kakvom sam jedinicom komandovao i bila mi je cast, ne bi vjerovao.

Imas ljude na forumu, mimo "jajare" ( :lol: ) i @Dozera, koji me licno poznaju iz vremena agresije, kao sto je npr @shalla, pa ga pitaj za jedinicu kojoj sam pripadao, pa cu tako dati sebi za pravo da ti napisem par stvari.

A, upravo ponukan jucerasnjim razgovorom sa svojom kcerku, bas na temu zlocina nad zarobljenim vojnicima, gdje mi je na pitanje sta bi ona uradila sa zarobljenim cetnikom odgovorila, da bi bila u stanju ga muciti i ubiti jer su nam radili to sto su radili (a ogromna tragedija je zadesila moju familiju u vrijeme agresije, gdje su sa majcine strane samo u jednom danu pobili skoro svu familiju od bebe do najstarije nane), da bi je ja pitao, a bili ona volila da to oni urade meni, ako mene zarobe?

Zasutila je, razmisljala i shvatila je sta je rekla.

U nastavku cu spomenuti samo neka imena koja su se povlacila kroz temu i iznjeti svoje licno misljenje o njima.

Rasim Delic - osudjeni ratni zlocinac.

Naser Oric - heroj, ma ne heroj nego herojcina.

Atif Dudakovic - heroj i jedan od rijetkih Komandanata za kojim bi isao i na kraj svijeta.

Dragan Vikic - isto kao i Naser Oric i Atif Dudakovi, i jos malo vise. itd itd.

Nekada davno, tamo nekad 1700 i neke, irski drzavnik i filozof Edmund Burke je napisao: "Za pobjedu zla, dovoljno je da dobri ljudi ne cine nista!".

Ja niti sam, niti cu ikad biti jedan od tih, koji ce na bilo koji nacin pravdati zlocine pocinjene od strane pripadnika ARBiH, ali isto tako necu nikada ni izjednacavati kolicinu zlocina u odnosu na cetnicke i ustaske zlocine.

Slazem se sa cinjenicom, u stvari ne da se slazem, nego tvrdim da je cinjenje zlocina od strane agresorskih vojski bilo ponmo isplanirano do u detalje i sistemski provodjeno, dok isto tako tvrdim da je vecina zlocina pocinjenih od strane pripadnika ARBiH bilo incindentne naravi.

S tim da je vrlo bitno za svu ovu raspravu napomenuti DA JE RATNI ZLOCINAC, RATNI ZLOCINAC, bez obzira kako je doslo do izvrsenja zlocina, kao i to da li je pripadao ARBiH ili nekoj od agresorskih vojski. Dakle ponavljam: RATNI ZLOCINAC JE RATNI ZLOCINAC! i ko god podrzava iste, nije normalan i poistovjecuje se sa njima.

I za kraj, da se referisem na citat od Burkea, i kazem da i se dan danas nastavlja sa zlocinima, samo na drugi nacin, jer jos uvijek dobri ljudi ne cine nista. Ma na kojoj strani bili.

Sada molim i tebe i sve druge koji su na tvom fonu, da me jos jednom proglasite, zbog mog pisanja i misljenja, CETNIKOM. Bice mi cast.

Hvala!
CPT

#5733 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

hamza_sa wrote:molim i tebe i sve druge koji su na tvom fonu, da me jos jednom proglasite, zbog mog pisanja i misljenja, CETNIKOM. Bice mi cast.

Hvala!
To je taj selektivni moral i postenje...

"Zlocinac je zlocinac" osim ako nije Naser ili Atif (ili svi ostali po izboru u nekom momentu). Sad bi mogli pitati roditelje onih oko Srebrenice ili Bosanskom Petrovcu i ta patetika.
PM72

#5734 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

dedomraz wrote:
Lucarevic: Oteli smo 163 šlepera oruzja iz kasarne "Jusuf Dzonlic" u Sarajevu. To je bio kljucni moment odbrane Sarajeva.

Zar još ima ljudi koji vjeruju u ovu Kerimovu laž? Pa Bog te ne ubio,163 šlepera kad bi se poredali jedan iza drugog kolona bi bila do Visokog...on nije uzeo- oteo ni tamić oružja...
Last edited by PM72 on 22/10/2019 09:44, edited 2 times in total.
PM72

#5735 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

hamza_sa wrote: Sada molim i tebe i sve druge koji su na tvom fonu, da me jos jednom proglasite, zbog mog pisanja i misljenja, CETNIKOM. Bice mi cast.

Hvala!
Pridružujem se Hamzi :thumbup:
Tromblon

#5736 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Jaoooo, pa dokle više?

Iz koje guzice ovo izlazi?

@hamza svaka čast!
hamza_sa

#5737 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

CPT wrote:
hamza_sa wrote:molim i tebe i sve druge koji su na tvom fonu, da me jos jednom proglasite, zbog mog pisanja i misljenja, CETNIKOM. Bice mi cast.

Hvala!

"Zlocinac je zlocinac" osim ako nije Naser ili Atif (ili svi ostali po izboru u nekom momentu). Sad bi mogli pitati roditelje onih oko Srebrenice ili Bosanskom Petrovcu i ta patetika.

O cemu pises?!?!

Nema tu nikakvog selektivnog morala ili postenja.

A, to sto spominjes Nasera i Atifa, daj samo jedan dokaz da su zlocinci, ja cu priznati da sam pogrijesio.

Naser, po ko zna koji put oslobodjen svih optuzbi, a dok je Atif u procesu dokazivanja nevinosti.

Medjutim, kod tebe je upravo vidljivo to selektivno i iskljucivo, kako citanje, tako i pisanje. Zaboravio si izgleda procitati da sam za Rasima Delica napisao da je zlocinac.
CPT

#5738 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

hamza_sa wrote:
CPT wrote:

Hvala!

O cemu pises?!?!

Nema tu nikakavog selektivnog morala ili postenja.

A, to sto spominjes Nasera i Atifa, daj samo jedan dokaz da su zlocinci, ja cu priznati da sam pogrijesio.

Naser, po ko zna koji put oslobodjen svih optuzbi, a dok je Atif u procesu dokazivanja nevinosti.

Medjutim, kod tebe je upravo vidljivo to selektivno i iskljucivo, kako citanje, tako i pisanje. Zaboravio si izgleda procitati da sam za Rasima Delica napisao da je zlocinac.
Ne moze biti zlocinac=zlocinac i onda selektivno biras sta je "po tebi" zlocinac. Naser je koliko se sjecam cak i osudjen zbog zlostavljanja zarobljenika. Ovdje je popularna patetika pa bi mogli pitati roditelje ili djecu oko Srebrenice sta misle jel heroj ili zlocinac. Ne moze se na dvije stolice pa prodavati pricu o moralu i postenju.

https://www.icty.org/bcs/press/sa%C5%BE ... ori%C4%87a
Nekako s proljeća

#5739 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Dakle, sredinom maja 1995. na području Debelog Brda je odbijen jak napad snaga neprijatelja SRK VRS, u kojem smo imali manje gubitke u ljudstvu i par pozicija na borbenoj liniji. Faktor iznenađenja neprijatelja nije bio potpun, jer su predhodno pobjegli i na našu stranu prebjegli zatvorenici angažovani na kopanju neprijateljskih rovova, tako da nisu iskorišteni kao ''živi štit'' tokom napada. Jedan od ključnih položaja branilaca su snage neprijatelja zauzele privremeno, a vraćen je iz drugog pokušaja tj. drugim pogotkom vođene rakete ispaljene sa brda Hum. Snage neprijatelja su, bar kada je riječ o vojnoj jedinici ''Beli vukovi'', po vlastitom priznanju imale najmanje jednog poginulog i oko 17 izbačenih iz stroja. Odlično. Snage branilaca sa područja Starog Grada su još jednom pokazale spremnost da brane i odbrane svoj grad od sokolačko-paljanskih krvoloka. Kažem krvoloka, imajući u vidu da je vuk hajvan koji iz igre pokolje više nego li može pojesti.
tempuser

#5740 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

hamza_sa wrote:DA JE RATNI ZLOCINAC, RATNI ZLOCINAC, bez obzira kako je doslo do izvrsenja zlocina, kao i to da li je pripadao ARBiH ili nekoj od agresorskih vojski. Dakle ponavljam: RATNI ZLOCINAC JE RATNI ZLOCINAC! i ko god podrzava iste, nije normalan i poistovjecuje se sa njima.
Ovo je sublimat cijele price.
Ako krenes sa pricom onaj jeste ratni zlocinac jer je njhihov, a onaj drugi nije jer je nas, a napravili su istu stvar, onda postajes isti kao i oni, a pri tome si slijep i ogranicen da ne razumijes da tim svojim ultraradikalizmom na baterije pravis samo kontra efekat, tvoja prica ide njima na ruku da smo svi isti!
Nekako s proljeća

#5741 Re: Deblokada Sarajeva???

PM72 wrote:
dedomraz wrote:
Lucarevic: Oteli smo 163 šlepera oruzja iz kasarne "Jusuf Dzonlic" u Sarajevu. To je bio kljucni moment odbrane Sarajeva.

Zar još ima ljudi koji vjeruju u ovu Kerimovu laž? Pa Bog te ne ubio,163 šlepera kad bi se poredali jedan iza drugog kolona bi bila do Visokog...on nije uzeo- oteo ni tamić oružja...
Jeste i to smo apsolvirali već jednom na nekoj temi, objavili snimke evakuacije kasarne Jusuf Dzonlić, objavili transkripte u kojim zločinac Mladić potvrđuje koliko je kamiona ukupno stiglo iz kasarne Jusuf Dzonlić u kasarnu Lukavica, potvrđuje da je kolona presretnuta i razvučena po gradu. Jedino pri opisu nije realno napisano da je sve riječ o šleperima, pa bi pojam kamion bi bio sasvim realan.
CPT

#5742 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

hamza_sa wrote:Naser, po ko zna koji put oslobodjen svih optuzbi, a dok je Atif u procesu dokazivanja nevinosti.
Atifu se dokazuje odgovornost i ne nevinost. Zbog onog snimka paljevine iz Bosanskog Petrovca bice osudjen bar za to. A sve ostalo zavisi od svjedoka.
Bas me zanima hoce li i nakon presude biti zlocinac=zlocinac i zlocin=zlocin. :wink:
Nekako s proljeća

#5743 Re: Deblokada Sarajeva???

tempuser wrote:
hamza_sa wrote:DA JE RATNI ZLOCINAC, RATNI ZLOCINAC, bez obzira kako je doslo do izvrsenja zlocina, kao i to da li je pripadao ARBiH ili nekoj od agresorskih vojski. Dakle ponavljam: RATNI ZLOCINAC JE RATNI ZLOCINAC! i ko god podrzava iste, nije normalan i poistovjecuje se sa njima.
Ovo je sublimat cijele price.
Ako krenes sa pricom onaj jeste ratni zlocinac jer je njhihov, a onaj drugi nije jer je nas, a napravili su istu stvar, onda postajes isti kao i oni, a pri tome si slijep i ogranicen da ne razumijes da tim svojim ultraradikalizmom na baterije pravis samo kontra efekat, tvoja prica ide njima na ruku da smo svi isti!
Zato postoje institucije koje u sudskom procesu nekoga proglase krivim ili ga dijelom ili u potpunosti oslobode krivice. Dovoljno je koristiti takve zvanične presude i nema dilema.
hamza_sa

#5744 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

CPT wrote:
Pise ti o cemu pises, ne moze biti zlocinac=zlocinac i onda selektivno biras sta je "po tebi" zlocinac. Naser je koliko se sjecam cak i osudjen zbog zlostavljanja zarobljenika. Ovdje je popularna patetika pa bi mogli pitati roditelje ili djecu oko Srebrenice sta misle jel heroj ili zlocinac. Ne moze se na dvije stolice pa prodavati pricu o moralu i postenju.
Hahahaha, koliko se sjecas????

Ja, koliko znam:

Den Haag, 30.07. 2008. godine

Orić je oslobođen optužbi i po individualnoj i po komandnoj odgovornosti. Za razaranja u selima Kravica, Šiljkovići, Bjelovac, Fakovići i Sikirić, navodi se u presudi, optužba nije pružila uverljive dokaze da su za njih odgovorne bosanske snage budući da su u tim selima vođene borbe u kojima su srpske snage koristile artiljeriju, a u slučaju Bjelovca čak i avijaciju.

Prethodno je po pravilu 98bis Orić oslobođen po dvije tačke optužnice, koje su se odnosile na pljačku javne ili privatne imovine Srba.

Budući da je Orić već proveo 3 godine, 3 mjeseca i 21 dan u zatvoru, sud je naredio njegovo hitno oslobađanje.

3. jula 2008. Orić je pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda u Haagu oslobođen svih optužbi.

Sarajevo, 30.11. 2018. godine

Na Sudu BiH danas je izrečena oslobađajuća presuda ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. Presudu je izrekao Tihomir Lukes, predsjedavajući Vijeća.
hamza_sa

#5745 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

I jos da se dopunim.

Rasim Delic:

"Osuđen je na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja, vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine."
CPT

#5746 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

hamza_sa wrote:
CPT wrote:
Pise ti o cemu pises, ne moze biti zlocinac=zlocinac i onda selektivno biras sta je "po tebi" zlocinac. Naser je koliko se sjecam cak i osudjen zbog zlostavljanja zarobljenika. Ovdje je popularna patetika pa bi mogli pitati roditelje ili djecu oko Srebrenice sta misle jel heroj ili zlocinac. Ne moze se na dvije stolice pa prodavati pricu o moralu i postenju.
Hahahaha, koliko se sjecas????

Ja, koliko znam:

Den Haag, 30.07. 2008. godine

Orić je oslobođen optužbi i po individualnoj i po komandnoj odgovornosti. Za razaranja u selima Kravica, Šiljkovići, Bjelovac, Fakovići i Sikirić, navodi se u presudi, optužba nije pružila uverljive dokaze da su za njih odgovorne bosanske snage budući da su u tim selima vođene borbe u kojima su srpske snage koristile artiljeriju, a u slučaju Bjelovca čak i avijaciju.

Prethodno je po pravilu 98bis Orić oslobođen po dvije tačke optužnice, koje su se odnosile na pljačku javne ili privatne imovine Srba.

Budući da je Orić već proveo 3 godine, 3 mjeseca i 21 dan u zatvoru, sud je naredio njegovo hitno oslobađanje.

3. jula 2008. Orić je pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda u Haagu oslobođen svih optužbi.

Sarajevo, 30.11. 2018. godine

Na Sudu BiH danas je izrečena oslobađajuća presuda ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. Presudu je izrekao Tihomir Lukes, predsjedavajući Vijeća.
Napisao sam koliko se sjecam jer za razliko od strucnjaka ovdje koji sve "tacno znaju" ne prodajem lazi/misljenje kao istinu. Imas u mom postu i link sa detaljima. Ako citamo presudu:
The Tribunal's Trial Chamber II convicted Oric because he had reason to know about acts of murder and cruel treatment committed at the Srebrenica Police Station and a building behind the Srebrenica municipal building where Serb prisoners were kept between 27 December 1992 and 20 March 1993, and he failed to take necessary and reasonable measures to prevent the occurrence of the crimes.

Pa se onda igramo jel imao ili nije imao "efektivnu kontrolu". U svakom slucaju (kao sto ti pise u postu) bitne su emocije roditelja oko Srebrenice.
CPT

#5747 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

---
tempuser

#5748 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

PM72 wrote:
dedomraz wrote:

Napisah ranije, Lucarevic je tip Emira Hadzihafisbegovica koji se pojavio u "Latinici" koji nema problemda da koa neko "iznutra" razgovara na temu opsade Sarajeva u kojem nije bio, jednako kao sto je ovaj palamudio o Dobrovoljackoj, a sam priznaje da je bio kilometrima daleko. U tom kontekstu treba uzimati sve njegove izjave pa i ovu.
Sad konretno, sleper je u prosjeku dug 16,5 metara, kad naredas 163 slepera to je kolona duga skor 3 km, osnosno sleper za sleperom od kasarne u Halilovicima do ca Dolac Malte! :-)
Nekako s proljeća

#5749 Re: Deblokada Sarajeva???

Ti se možeš Lučareviću pokloniti ili sageti, nema treće.
Dozer

#5750 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

PM72 wrote:
dedomraz wrote:
Da sve bude tragikomocnije, Lucarevic, koliko se ja sjecam, nije ni bio tamo te noci. Za ove koji se pitaju kako znam - pa tako sto ja jesam bio. Klepili smo im 2 kamiona kada su izlazili iz kasarne te noci (ne pitajte za datum, ne sjecam se. Mislim da je bio neki pocetak maja). U jednom bile one najsmrdljivije Jugosport tene, ali koje su mnogima dobro dosle, u drugom gomila nicega, gluposti. Nesto sitnog oruzja bilo.
Cuj - 163 slepera... :lol:
Da li se iko sjeca da je u bilo kojoj sarajevkoj kasarni bio ijedan jedini sleper? Koliko se ja sjecam, bili samo vojni kamioni. Slepera ni na mapi.
Last edited by Dozer on 22/10/2019 10:43, edited 2 times in total.
Post Reply