Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Poison_Ivy

#5726 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Poison_Ivy »

Znate li ima li ikakvog organizovanog prevoza prema mjestima gdje treba pomoc?
alenthekiller

#5727 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alenthekiller »

splinter wrote:
alenthekiller wrote:U Ilijasu magla, prije togla se moglo vidjeti vedro nebo i sunce sto treba izaci.
ja polazim odavde u 8 tačno
PS u Ilijašu je vazda magla :thumbup:
Vazda bas magla da se ne lazemo. Iz Sarajeva? Da mogu racunati vremenski kad da dodjem tamo.
nOrMaLaC

#5728 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nOrMaLaC »

Ljudi molim vas zna li iko neku e mail adresu od vlasti Bjelorusije, hitno je!
U Srbiji salju neke ogromne avione Iljusin od ponedjeljka sa camcima i velikim konvojima pomoc, ali samo za Srbiji pa da probamo da i mi preusmjerimo pomoc i k nama!! hitno je!
insomnia78

#5729 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by insomnia78 »

shibonja wrote:Dobro jutro,u Tuzli sunce usjalo pravo,nadam se da je tako i u ostalim ugrozenim podrucjima sirom nase jedne i jedine :bih: :bih:
Super

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Tomahawk11
Globalni moderator

#5730 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tomahawk11 »

BHT i FTV stara programska shema :-)
Jebe se njima, na vijestima izbiflaju i hajmo dokumentarci, serije....p....li vam materina bezobrazna :(
A fol nekakvi drzavni mediji....jesu kad treba naplatiti, tad se pozivaju na zakon, a kad se treba staviti u funkciju narodu, e onda ih zaboli neka stvar :roll:
eluna

#5731 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Tomahawk11 wrote:BHT i FTV stara programska shema :-)
Jebe se njima, na vijestima izbiflaju i hajmo dokumentarci, serije....p....li vam materina bezobrazna :(
A fol nekakvi drzavni mediji....jesu kad treba naplatiti, tad se pozivaju na zakon, a kad se treba staviti u funkciju narodu, e onda ih zaboli neka stvar :roll:
i još će poslije kukati kako nemaju sredstava :twisted: :twisted:

nego vidjeste li jučer što hayat vadi sestenje iz vatre????? .....mada mi rekoše da je na TV-u bilo prikazano da je prije same emisije izašao na binu (on ili neko drugi - to ne znam) i pitao i učesnike i publiku da li da održe emisiju i da li da novac ide u humanitarne svrhe za poplavljena područja .....i raja rekla da i za jedno i za drugo
Nisrin

#5732 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nisrin »

U 9h vozi Centrotrans prema Doboju i Zavidovicima, ispred Kampusa je okupljanje!

Kolika je mogucnost zaraza u tim mjestima sada? Sta da se obuce, s obzirom na pojavu zmija?
Mozemo li se dogovoriti da masovno saljemo e.mailove nesposobnoj vlasti da osiguraju ljudima nove domove, barem ovim koji su ostalo bez igdje icega?
Tomahawk11
Globalni moderator

#5733 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tomahawk11 »

eluna wrote:
Tomahawk11 wrote:BHT i FTV stara programska shema :-)
i još će poslije kukati kako nemaju sredstava :twisted: :twisted:

nego vidjeste li jučer što hayat vadi sestenje iz vatre????? .....mada mi rekoše da je na TV-u bilo prikazano da je prije same emisije izašao na binu (on ili neko drugi - to ne znam) i pitao i učesnike i publiku da li da održe emisiju i da li da novac ide u humanitarne svrhe za poplavljena područja .....i raja rekla da i za jedno i za drugo
Da je kako treba, a ne pohlepan i gladan, otkazao bi unaprijed emisiju, promijenio termin, a lovu usmerio za pomoc.
Ovako se mogu prati koliko hoce. Treba ih bojkotovati do propasti, kao i ove gorepomenute majmune. Koliko su u kontinuitetu imali vandredni prenos? Pola dana. Pregulili su se :roll:
eluna

#5734 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

molba svima iz inostranstva:

NOVČANU HUMANITARNU POMOĆ UPLAĆUJTE CRVENOM KRSTU

vjerujte ljudi, sve što dođe do crvenog krsta, u par sati bude spakovano i poslano tamo gdje najviše treba, ništa ne ostaje kod od njih, a one majušne rezerve koje su u našim uslovima imali jer iz budžeta faktički i ne dobijaju ništa, to su poslali odmah - da su imali više rezervi više pomoći bi stiglo u prvom udarnom valu onima kojima je bilo potrebno ....... ipak je to već decenijama respektabilna međunarodna organizacija koja je i nama samima mnogo značila u ratu zato apeliram i molim sve koji u inostranstvu skupljaju novčanu pomoć da istu uplate lokalnim organizacijama crvenog krsta/križa/polumjeseca

ako vam trebaju brojevi računa, a ne znate ih, možete se meni javiti na pp, pronaći ću brojeve računa za svakoga ko bude tražio
Kaćunak

#5735 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Kaćunak »

Pozdrav ljudi. Moja sira familija i ja iskupljamo pomoc za Maglaj. To cemo najvjerovatnije voziti u utorak. Sta je najpotrebnije tim ljudima? Znam da je mozda glupo pitanje, ali mozda se u prethodnim danima nekih stvari nagomilalo a nekih jos uvijek fali..
REALISTA77

#5736 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by REALISTA77 »

Svi radnici bosnalijeka se odrekli jedne dnevnice za pomoc unesrecenima,i bosnalijek kao firma salje besplatno kamion lijekova pomoci unesrecenima...
rovac13

#5737 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by rovac13 »

Ima li ko da putuje danas za bosnu preko villach a
eluna

#5738 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Kaćunak wrote:Pozdrav ljudi. Moja sira familija i ja iskupljamo pomoc za Maglaj. To cemo najvjerovatnije voziti u utorak. Sta je najpotrebnije tim ljudima? Znam da je mozda glupo pitanje, ali mozda se u prethodnim danima nekih stvari nagomilalo a nekih jos uvijek fali..
hrana za bebe će svima biti najpotrebnija

nažalost - kako sam jučer primjetila - ljudi kupe svega, neko se sjetio čak i pokoje igračke, ali hrana za bebe do godie dana, e toga je najmanje

savjetujem ti da koordiniraš sa crvenim krstom, jer oni imaju dobre infomacije baš sa terena, jer zovu svoje kolege širo BiH i stalno su na vezi, te tačno znaju šta je gdje dostavljeno a šta im fali

garderobe recimo već ima previše

i da - ljudi su kupovali salame .... molim vas nemojte, bolje kupite neki konzervirani gulaš illi konzervirani grašak i kukuruz ......salame će se kvariti u transportu jer se isti ne obavlja hladnjačama, nego kamionima kako se stigne

i da - koga god sam iz CK Ilidža pitala zašto ne ovo ili ono, oni svi naglase "mi MORAMO poštovati proceduru" ....vjerovatno zato da ne bi izgubili status u međunarodnoj asocijaciji a samim tim i prava na aktiviranje fondova koje ta organizacija ima ..... jučer je predsjednik CK F BiH najavio ppokretanje fodna iz ženeve ......dakle - tamo svi poštuju pravila
soccerfan88

#5739 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by soccerfan88 »

eluna wrote:
Kaćunak wrote:Pozdrav ljudi. Moja sira familija i ja iskupljamo pomoc za Maglaj. To cemo najvjerovatnije voziti u utorak. Sta je najpotrebnije tim ljudima? Znam da je mozda glupo pitanje, ali mozda se u prethodnim danima nekih stvari nagomilalo a nekih jos uvijek fali..

nažalost - kako sam jučer primjetila - ljudi kupe svega, neko se sjetio čak i pokoje igračke, ali hrana za bebe do godie dana, e toga je najmanje

savjetujem ti da koordiniraš sa crvenim krstom, jer oni imaju dobre infomacije baš sa terena, jer zovu svoje kolege širo BiH i stalno su na vezi, te tačno znaju šta je gdje dostavljeno a šta im fali

i da - ljudi su kupovali salame .... molim vas nemojte, bolje kupite neki konzervirani gulaš illi konzervirani grašak i kukuruz ......salame će se kvariti u transportu jer se isti ne obavlja hladnjačama, nego kamionima kako se stigne

i da - koga god sam iz CK Ilidža pitala zašto ne ovo ili ono, oni svi naglase "mi MORAMO poštovati proceduru" ....vjerovatno zato da ne bi izgubili status u međunarodnoj asocijaciji a samim tim i prava na aktiviranje fondova koje ta organizacija ima ..... jučer je predsjednik CK F BiH najavio ppokretanje fodna iz ženeve ......dakle - tamo svi poštuju pravila
Povrce i voce konzervirano ce bar koliko ja znam najduze "izdrzati" tako da mo vec kupuje, mozda je najbolje da kupi voce ili povrce u konzervama. Salame ce se definitivno pokvariti.
eluna

#5740 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

ne trba se radovati tuđoj nesreći - sava je PRELILA nasip i izlila se prema gunji kod brčkog, žabarima (tamo smo išli na kupanje) ......eeejjjjjjjjjj PRELILA nasip!!!!!!!!!!!!!! a na par mjesta i probila na hrvatsku stranu ...... a taj nasip je pravila JNA - mislim ono :-) :-) :-) :-)

i tomm će narodu trebati pomoć :-?
eluna

#5741 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

soccerfan88 wrote:
eluna wrote:

Povrce i voce konzervirano ce bar koliko ja znam najduze "izdrzati" tako da mo vec kupuje, mozda je najbolje da kupi voce ili povrce u konzervama. Salame ce se definitivno pokvariti.
definitvno je polica sa hranom za bebe do godinu dana bila najpraznija jučer u CK Ilidža :(

a ta djeca ne smiju konzervrano, niti salame ......
soccerfan88

#5742 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by soccerfan88 »

eluna wrote:ne trba se radovati tuđoj nesreći - sava je PRELILA nasip i izlila se prema gunji kod brčkog, žabarima (tamo smo išli na kupanje) ......eeejjjjjjjjjj PRELILA nasip!!!!!!!!!!!!!! a na par mjesta i probila na hrvatsku stranu ...... a taj nasip je pravila JNA - mislim ono :-) :-) :-) :-)

Samo da im Bog dragi pomogne. Ovo je izmaklo svakoj kontroli. :sad: :sad:
eluna

#5743 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

soccerfan88 wrote:
eluna wrote:ne trba se radovati tuđoj nesreći - sava je PRELILA nasip i izlila se prema gunji kod brčkog, žabarima (tamo smo išli na kupanje) ......eeejjjjjjjjjj PRELILA nasip!!!!!!!!!!!!!! a na par mjesta i probila na hrvatsku stranu ...... a taj nasip je pravila JNA - mislim ono :-) :-) :-) :-)

oni koji su iz to kraja mogu da zamisle šta to znači, jer nasip je PRELIVEN, to znači da se nivo save podigao za nekih 6-7 metara iznad planiranog plavnog dijela, što je ukupno 8-10 metara :sad:

da pojasnim .....na hrvatskoj strani, cijelom dužinom toka save, maltene od gradiške gore, ima nasip koji je od normalnog toka save udaljen cca kilometar - barem je taj razmak kod brčkog ....taj kilometar je planirano plavno područje koje sava redovno plavi pa haman svako proljeće a kada se povuče ostaje plodna zemlja ...... nasip je visok 4-5 metara, a širok u dnu nasipa cca 10 metara i pri vrhu se sužava, a po samom vrhu nasipa je kolski put dovoljno širok za dvosmjernu ulicu sa trotoarom ......i voda je prelila :-) :-) :-) :-) ..... mislim - katastrofa neopisiva

zamisli čašu koja se pri dnu konusno sužava, da podigneš nivo vode sa 1 cm na 2 treba ti, lupam - pola decilitra, da podigneš nivo vode sa 1 cm na 3 cm treba ti dec i pol, a da podigneš nivo vode sa 1 cm na 7-8 treba ti masa, jer čaša se širi ......e sad - kolikko je to vode kad se nivo save digao za 8 metara, a površina se širi kilometar :shock:
Last edited by eluna on 18/05/2014 09:05, edited 1 time in total.
Niemand

#5744 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Niemand »

.
Last edited by Niemand on 19/06/2014 14:45, edited 1 time in total.
Nisrin

#5745 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nisrin »

Mi smo jucer isli u podmiru- konzerve, toalet papir, voda, sibice, svijece, duhan, filteri, pelene za bebe, vlazne maramice, hrana za bebe, upaljaci, peskiri, supe, sudzuka, rizu, dvopek, makarone, higijenske potrepstine- dezodoransi, kreme, brijaci, dush gelovi, sapuni, cetkice za zube, kaladonti- su neke od stvari sto smo kupovali...

Kako vidjeh i ostali ljudi su isto...U Interexu su obezbijedili kartonske kutije na kasi, imaju neke akcije, ali su bas jadne, sobzirom na cjelokupnu situaciju! Mi smo kupovali vodu od 5l, jeftinije i tako smo mogli vise kupiti!
Zao mi je sto nismo bili u mogucnosti kupiti i lopate, gumene cizme, lijekove, ali krajem mjeseca planiram i to...

Tako da, evo nekih ideja!

Sto se tice uplata na racune, ja Crvenom krstu/krizu ne vjerujem uoppste, pitanje ko je od njih ikad imao koristi, koliko su para oprali, gdje ce te pare zavrsiti...radije uplatite organizaciji pomozi.ba, 100x su sigurniji i novac ce doci u prave ruke!

For payments from other countries directly at Pomozi.ba BIH: Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067 Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000

BOSNA I HERCEGOVINA Transakcijski račun za uplate u BIH: Intesa Sanpaolo Banka BIH - 154-160-20044490-67 Svrha : Za poplavljene dijelove BIH
eluna

#5746 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Niemand wrote:
eluna wrote: definitvno je polica sa hranom za bebe do godinu dana bila najpraznija jučer u CK Ilidža :(

a ta djeca ne smiju konzervrano, niti salame ......
Ja se stvarno ne razumijem u to, pa ako mozes da me uputis, kakva hrana za bebe-onaj hipp i ono u staklenim bocicama il onaj neki prah ko mlijeko? Sta da kupim? I jah, jal zna ko koje cigare se najvise puse, sta da uzmem? Stavila bi koju kutiju, ljudima su i zivici vjerovatno popustili, mislim da ce se obradovati
mlijeko u prahu, hapice - ono tipa frutek folovi, bebi formule, znam da je gadno, ali zastani malo pa samo na kutijama potraži oznaku za starosnu dob djeteta - piše nešto tipa "0-6 mjeseci" ili o-3 mjeseca", ili pitaj prodavačice, kažu ovi aktivisti iz CK da su sve tete preljubazne i u mercatoru, i u konzumu i bilo gdje - samo im reci da želiš da pošalješ u poplavljena područja one će ti same vrlo vjerovatno i spakovati ......... savjetujem da kažeš ono tipa "želim da kupim bebi hrane u vrijednosti XY ali ne znam šta da kupim" ......
soccerfan88

#5747 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by soccerfan88 »

eluna wrote:
soccerfan88 wrote:

oni koji su iz to kraja mogu da zamisle šta to znači, jer nasip je PRELIVEN, to znači da se nivo save podigao za nekih 6-7 metara iznad planiranog plavnog dijela, što je ukupno 8-10 metara :sad:

da pojasnim .....na hrvatskoj strani, cijelom dužinom toka save, maltene od gradiške gore, ima nasip koji je od normalnog toka save udaljen cca kilometar - barem je taj razmak kod brčkog ....taj kilometar je planirano plavno područje koje sava redovno plavi pa haman svako proljeće a kada se povuče ostaje plodna zemlja ...... nasip je visok 4-5 metara, a širok u dnu nasipa cca 10 metara i pri vrhu se sužava, a po samom vrhu nasipa je kolski put dovoljno širok za dvosmjernu ulicu sa trotoarom ......i voda je prelila :-) :-) :-) :-) ..... mislim - katastrofa neopisiva

zamisli čašu koja se pri dnu konusno sužava, da podigneš nivo vode sa 1 cm na 2 treba ti, lupam - pola decilitra, da podigneš nivo vode sa 1 cm na 3 cm treba ti dec i pol, a da podigneš nivo vode sa 1 cm na 7-8 treba ti masa, jer čaša se širi ......e sad - kolikko je to vode kad se nivo save digao za 8 metara, a površina se širi kilometar :shock:
:shock: :shock: Nije dobro nimalo. Raja ima li iko informacija iz Brckog? Od majke mi rodbina dole zivi. Culi smo se prije 2 dana sa njima i nije jos dosla voda bila do njih jer oni zive u Suljagica Sokaku pa je tad bilo ok. Al na Fejsu sad citam da evakuisu raju iz Brckog a njih vise ne mozemo da dobijemo? :sad: :sad:
eluna

#5748 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Nisrin wrote:Mi smo jucer isli u podmiru- konzerve, toalet papir, voda, sibice, svijece, duhan, filteri, pelene za bebe, vlazne maramice, hrana za bebe, upaljaci, peskiri, supe, sudzuka, rizu, dvopek, makarone, higijenske potrepstine- dezodoransi, kreme, brijaci, dush gelovi, sapuni, cetkice za zube, kaladonti- su neke od stvari sto smo kupovali...

Kako vidjeh i ostali ljudi su isto...U Interexu su obezbijedili kartonske kutije na kasi, imaju neke akcije, ali su bas jadne, sobzirom na cjelokupnu situaciju! Mi smo kupovali vodu od 5l, jeftinije i tako smo mogli vise kupiti!
Zao mi je sto nismo bili u mogucnosti kupiti i lopate, gumene cizme, lijekove, ali krajem mjeseca planiram i to...

Tako da, evo nekih ideja!

Sto se tice uplata na racune, ja Crvenom krstu/krizu ne vjerujem uoppste, pitanje ko je od njih ikad imao koristi, koliko su para oprali, gdje ce te pare zavrsiti...radije uplatite organizaciji pomozi.ba, 100x su sigurniji i novac ce doci u prave ruke!

For payments from other countries directly at Pomozi.ba BIH: Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067 Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000

BOSNA I HERCEGOVINA Transakcijski račun za uplate u BIH: Intesa Sanpaolo Banka BIH - 154-160-20044490-67 Svrha : Za poplavljene dijelove BIH
izbacite crveno označeno - neka halale admini - nema uslova za pranje, dakle umjesto peškira kupite vlažne maramice, sudžuk se u takvim uslovima brzo kvari i podložan je salmoneli ..... nikakvo prerađeno meso koje nije u konzervi sa dugim rokom trajanja ....... imate gulaše, mesne nareske itd. supe kupujte one koje se NE KUHAJU, nego samo zaliju velom vodom ....ema uslova za kuhanje - barem ne još
dudba

#5749 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dudba »

Za sav promet zatvoren granični prijelaz Brčko-Gunja. Prijelaz Orašje-Županja zatvoren za ulaz u BiH

Za sav promet od sinoć je zatvoren granični prijelaz Brčko – Gunja zbog poplave u Gunji. Granični prijelaz Orašje – Županja zatvoren je za ulazak u BiH, dok se propuštaju vozila prema Županji.

Prema informacijama Policije Brčko distrikta, jutros od 7 sati i 10 minuta otvoren je za promet most na rijeci Brki kod Izbora u Brčkom. Za sav promet je zatvoren most kod ušća Brke u Savu, zbog izlijevanja vode na prometnicu ispod graničnog prijelaza..

Stanje se na ostalim prometnicama stabilizira. Magistralni put M1.8 u potpunosti je prohodan. Regionalni putevi Brčko-Čelić i Brčko-Cerik su također prohodni.

Ostaje prekid promet na magistralnom putu M14.1 Brčko-Lončari u mjestu Gorice i Krepšić, zbog izlijevanja vode.

Tijekom jučerašnjeg dana Policija je angažirala maksimalan broj ljudstva na evakuaciji stanovništva iz naselja Vučilovac.

Policija je dala naputak vozačima da prilagode brzinu vozila stanju na cesti, te da strogo poštuju privremeno postavljene prometne znakove. Na terenu su i dalje policijski službenici koji reguliraju i po potrebi preusmjeravaju promet.
Last edited by dudba on 18/05/2014 09:18, edited 1 time in total.
enkoo83

#5750 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by enkoo83 »

Ljudi kome da se obratim na podrucju zenice.imam kombi koji bi zajedno sa sobom stavio na raspolaganje za prevoz MTS potrebnim ljudima

Sent from my ST21i using Tapatalk
Post Reply