Sirija
- Klavikula
#5726 Re: Sirija
Seik al Saad oslobodjen u provinciji Daraa,117 terorista zarobljeno
Jimmy NS
Mapa
Vojska pokrenula snazan napad na Rankus uz libansku granicu
Jimmy NS
Mapa
Potvrdjene vesti o zestokim borbama izmedju Al Nusre i Kurda u gradu Atme na tromedji provincija Idlib i Alepo,i na granici sa Turskom
JimmyNS
Mapa
Sukobi terorista i Kurda na sjeveru
LINK
Support for Bashar al-Assad from the Balkan people1
SAA je definitivno digla rezervu. u ofanzivi su na vise frontova. mislim da ubrzo treba ocekivati pozitivne vijesti sa fronta oko Damaska.
Jimmy NS
Mapa
Vojska pokrenula snazan napad na Rankus uz libansku granicu
Jimmy NS
Mapa
Potvrdjene vesti o zestokim borbama izmedju Al Nusre i Kurda u gradu Atme na tromedji provincija Idlib i Alepo,i na granici sa Turskom
JimmyNS
Mapa
Sukobi terorista i Kurda na sjeveru
LINK
Support for Bashar al-Assad from the Balkan people1
SAA je definitivno digla rezervu. u ofanzivi su na vise frontova. mislim da ubrzo treba ocekivati pozitivne vijesti sa fronta oko Damaska.
- Klavikula
#5728 Re: Sirija
da, Damask i Homs. Hama je uglavnom pod kontrolom SAA.cetmi wrote:Kakve su tvoje procjene koliko će izdržati u Homsu?Klavikula wrote:oko Neve se i dalje vode borbe.
na Dari teroristi imaju uspjeha. imaju i velike gubitke, ali su uspjeli zauzeti juzni dio grada. dalje ne mogu.
u sustini sve zavisi od toga koliko ce teroristi izdrzati u Damasku i Homsu. prema nekim procjenama oko 150 000 SAA, policije, NDF-a i ostalih jedinica ratuje u te dvije provincije (odnosno tri jer grad Damask je zasebna administrativna teritorija). svima je jasno da nakon ciscenja gore navedenih provincija rat nece jos dugo potrajati.
Moje mišljenje je da su Hama i Homs ključ svega, zato režimski govnar i ne prepušta slučaju ništa u tom dijelu. To su dijelovi koji su od vremena Hafeza bili pod najvećom represijom. Onog trenutka kada se izvrši deblokada Homsa rat će potrajati malo duže nego li kad je deblokirana Misrata.
ove provincije su kljuc svega. SAA tamo ima visestruko vise boraca. pobunjenici i teroristi su u teskoj situaciji. nemaju kompaktnu teritoriju. uglavnom su to manji ili veci dzepovi. koliko uspiju izdrzati toliko ce rat i trajati. u posljednje vrijeme SAA je stala u Homsu dok su u naletu oko Damaska. vjerujem i nadam se da ce do kraja godine rijesiti vecinu posla u dvije centralne provincije. no, vidjecemo.
- Klavikula
#5729 Re: Sirija
militanti su svoj vrhunac dostigli za vrijme ofanzive na Damask, kad su ubijeni visoki duznosnici Vlade. borbe su se bukvalno vodile u centru Damaska. sad se biju u predgradjima, 10ak i vise kilometara od grada. moras uzeti u obzir da je to urbano podrucje i da su se borbe vodile za svaku kucu, za svaku sobu.
helem, od tada do danas teritorija pod kontrolom militanata je nekoliko puta manja.
takodjer, optimizam baziram na cinjenici da u Damasku i Homsu militanti nemaju mogucnosti ostvariti neki strateski napredak. vec godinu dana su iskljucivo u defanzivi. procjene su da samo u Damasku ima 100 000 vojnika, policjaca i NDF-ovaca (vjerujem da je broj veci jer u manjim mjestima ima dosta naroda pod oruzjem s ciljem da sprijece infiltraciju u vlastita naselja, sela...). dakle, visestruko jace snage, avijacija, oklop i artiljerija. jedina prednost terorista (istina ne mala prednost) je teren.
kako vrijeme bude odmicalo, bude se blizio poraz militanata i budu manje sanse za otvorenu agresiju zapadnih sila SAA ce sve vise mobilizirati stratesku rezervu, koja je sva samo ne mala.
sto se grada tice, evo recimo nedavno Ariha. sta su to teroristi zauzeli?
mada i Qusayr i Ariha zajedno su manji zalogaj od recimo oslobadjanja Qabouna.
helem, od tada do danas teritorija pod kontrolom militanata je nekoliko puta manja.
takodjer, optimizam baziram na cinjenici da u Damasku i Homsu militanti nemaju mogucnosti ostvariti neki strateski napredak. vec godinu dana su iskljucivo u defanzivi. procjene su da samo u Damasku ima 100 000 vojnika, policjaca i NDF-ovaca (vjerujem da je broj veci jer u manjim mjestima ima dosta naroda pod oruzjem s ciljem da sprijece infiltraciju u vlastita naselja, sela...). dakle, visestruko jace snage, avijacija, oklop i artiljerija. jedina prednost terorista (istina ne mala prednost) je teren.
kako vrijeme bude odmicalo, bude se blizio poraz militanata i budu manje sanse za otvorenu agresiju zapadnih sila SAA ce sve vise mobilizirati stratesku rezervu, koja je sva samo ne mala.
sto se grada tice, evo recimo nedavno Ariha. sta su to teroristi zauzeli?
mada i Qusayr i Ariha zajedno su manji zalogaj od recimo oslobadjanja Qabouna.
-
sarajevoxxxx
#5730 Re: Sirija
Granični prelaz Dera-Remsa u rukama FSA. Za nekoliko dana ponovo u funkciji. Režimske snage u potpunosti zgažene, preživjeli Asadovi borci se razbježali. Borbe su se vodile 4 dana, nakon 4 dana prelaz kao i okolica su očiščeni od Asadovih snaga.

Izviđanje, i priprema za akciju zauzimanja prelaza 5 dana prije početka akcije:
Početak akcije:

Izviđanje, i priprema za akciju zauzimanja prelaza 5 dana prije početka akcije:
Početak akcije:
-
sarajevoxxxx
#5731 Re: Sirija
Neva: Demonstracije podrške zatočenoj Revan Al Kadah koju su režimski mediji pred milionima Sirijaca natjerali (dijete od 16 godina) da pred kamerama iznosi odvratne tvrdnje, i opisuje seksualna zlostavljanja:
- Kikibombona
#5733 Re: Sirija
Nemoj zaboraviti Idlib. Homs, Hama i Idlib su srce Sirije.cetmi wrote: Moje mišljenje je da su Hama i Homs ključ svega, zato režimski govnar i ne prepušta slučaju ništa u tom dijelu. To su dijelovi koji su od vremena Hafeza bili pod najvećom represijom. Onog trenutka kada se izvrši deblokada Homsa rat će potrajati malo duže nego li kad je deblokirana Misrata.
Gradovi Hama i Idlib su u rukama SAA. U istoimenim provincijama pobunjenici imaju svoja uporista, posebnu u Idlibu. Provincija Idlib je branik Alepa. Homs mogu izgubiti, ali ako izgube Idlib, velike snage ce se sruciti na Alep.
Uvjeren sam da paranoicna sirijska vlast cuva velike rezerve u Damasku iz straha za svoju guzicu. Moguce da je Kalavikula u pravu kada kaze da u Damasku SAA ima oko 100 000 vojnika. Ako bi slomili otpor pobunjenika u Damasku, Dara na jugu i Homs sjevernije bi se nasli u nezavidnoj poziciji.
Ako padne Homs, provincija Idlib ce se naci na udaru, a zatim i Alep.
Dakle, za pobunjenike su Damask i Homs kljucna ratista. Iako su debelo inferiorni, na te dvi lokacije zadrzavaju najvecu vatrenu moc i kupuju vrijeme za Alep i Daru.
Pobunjenici ako zele dobiti rat moraju agresivnije napasti Daru, Alep i Idlib. Na taj nacin bi razvukli SAA i rasteretili Homs i Damask.
Za sada, niti je SAA sposobna ostvariti znacajniji napredak u Damasku i Homsu, niti su pobunjenici u Alepu, Idlibu i Dari. Vidjet cemo sta ce biti.
-
sarajevoxxxx
#5734 Re: Sirija
Evo još par rečenica o ovom liku i o mjestu Berzeh:sarajevoxxxx wrote:Damask, Berzeh 23.09.2013 : U zasjedi FSA boraca jučer je u regionu Berzeh ubijen pukovnik Asadovih snaga Ahmed Ammar Sharifi porijeklom iz Homsa.
- Smatra se jednim od najvažnijih oficira Republikanske garde, prije sedam dana postavljen je za glavnog komadanta režimskih snaga zaduženih za oblast Berzeh. Njegova arhivska slika, zajedno sa Bešar Al Asadom:
Dakle, pukovnik Šerifi je porijeklom iz okolice Homsa, rođen je 1971. 1992. se dobrovoljno prijavio u vojsku, borbeni rod oklopništvo. Nakon što je prihvatio zapovjedanje nad režimskim snagama koje su raspoređene u oblasti Berzeh, sedam dana nakon toga ubijen je u zasjedi FSA boraca, zajedno sa još desetinama režimskih boraca koji su tih dana navaljivali na Berzeh koje se nalazi u potpunom okruženju.
- U Berzehu je do sada poginulo oko 300 Sirijaca, a isti broj režim drži u zatvorima.Zajedno sa lokalnim stanovništvom i izbjeglicama u Berzehu se trenutno nalazi oko 40 000 Sirijaca.
-
sarajevoxxxx
#5735 Re: Sirija
Domaće je najbolje !
- Fabrika oružja u Halebu u kojoj sirijska opozicija proizvodi minobacačke projektile.

- Fabrika oružja u Halebu u kojoj sirijska opozicija proizvodi minobacačke projektile.

- Opetja033
#5736 Re: Sirija
Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.
-
Krushna mrva
#5737 Re: Sirija
Zapitaj se ba o svojoj dusevnoj ravnoteziOpetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.
- Challenger__
#5739 Re: Sirija
Yarmouk, palestinski izbjeglički kamp, južno od Damaska, sasvim oslobodile jedinice SAA i NDF.

Syria newsSyrian flag-raising in the liberated Yarmouk refugee camp.
- salik79
#5740 Re: Sirija
Opetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.
- Challenger__
#5741 Re: Sirija
Nećemo tako Salik... Zaboravio si ajatollaha svih "mudžahida" svijeta, izralskog prvog rabina Ovadiu Jozefa:salik79 wrote:Opetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.Siguran sam da isto misljenje i zelje s tobom dijele i tvoja ideoloska braca/sestre: Simon Peres, Benjamin Netanjahu, Avigdor Liberman, (J)ehud Barak, Cipi Livni...
Shas spiritual leader Rabbi Ovadia Yosef called on his followers on Saturday night to include prayers to God on Rosh Hashana to destroy Iran and their Hezbollah proxy in Lebanon, Army Radio reported on Sunday.
The Jerusalem post
- Kikibombona
#5742 Re: Sirija
Mislis da ce im ostati duzni?Opetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.
Varatit ce im s kamatama. I nazalost, spirala nasilja ce se nastaviti.
U Kusajru se vidjelo da Al Kaida nema nikakve sanse sa Hezbulahom, za razliku od prilicno nesposobne SAA.
- salik79
#5743 Re: Sirija
Nadam se da ces mi halaliti ovaj moj propustChallenger__ wrote:Nećemo tako Salik... Zaboravio si ajatollaha svih "mudžahida" svijeta, izralskog prvog rabina Ovadiu Jozefa:salik79 wrote:Opetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.Siguran sam da isto misljenje i zelje s tobom dijele i tvoja ideoloska braca/sestre: Simon Peres, Benjamin Netanjahu, Avigdor Liberman, (J)ehud Barak, Cipi Livni...
Shas spiritual leader Rabbi Ovadia Yosef called on his followers on Saturday night to include prayers to God on Rosh Hashana to destroy Iran and their Hezbollah proxy in Lebanon, Army Radio reported on Sunday.
The Jerusalem post
EDIT: Ne bih da vrijedjam instituciju Ajatollaha. Radije bih upotrijebio atribut "sejh" svih "mudzahida".
Last edited by salik79 on 28/09/2013 19:00, edited 1 time in total.
- Challenger__
#5744 Re: Sirija
halal olsun brate.
- salik79
#5745 Re: Sirija
Allah razi olsunChallenger__ wrote:halal olsun brate.
(Obratiti paznju na Edit prethodnog posta!)
Last edited by salik79 on 28/09/2013 19:22, edited 1 time in total.
- salik79
#5746 Re: Sirija
Kikibombona wrote:Mislis da ce im ostati duzni?Opetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.
U Kusajru se vidjelo da Al Kaida nema nikakve sanse sa Hezbulahom, za razliku od prilicno nesposobne SAA.
Odatle i tolika mrznja - i jednih i drugih (spomenute ideoloske brace) - prema njima.
- Co0l
#5747 Re: Sirija
Kusajr nije branila teroristicka Al Kaida dok ga je,s druge strane,teroristicka organizacija Hezbolah napadala.Kikibombona wrote:Mislis da ce im ostati duzni?Opetja033 wrote:Danas u Libanonu ubijena cetiri pripadnika sitske teroristicke organizacije Hizbušejtan! Zao mi je samo sto nije 400 a ne samo 4. Ali bice prilike sigurno.
- Kikibombona
#5748 Re: Sirija
Vjerovatno je to u pitanju.salik79 wrote:Odatle i tolika mrznja - i jednih i drugih (spomenute ideoloske brace) - prema njima.
Imam osjecaj da prisustvo Hezbulaha djeluje devastirajuce po moral pobunjenika i ohrabrujuce za SAA. U Kusajru su se razbjezali kao zecevi. Na ostalim fornotvima SAA se prilicno muci.
Borcima Hezbulaha ne fali hrabrosti/fanatizma, i sto je neuporedivo vaznije, ne fali im organizacije i vjestine.
Ovi iz Al Kaide su dosta neorganizovani, krve se izmedju sebe radi ratnog plijena i hijerarhije. Totalno su neorganizovani i po nekim klipovima koje smo imali prilike vidjet, prilicno nesposobni.
Nije ni cudo sto ih Hezbulah razvaljuje bez vecih problema. Kada su uspjeli nanijeti znacajnu stetu visestruko superiornijem IDFu, sa Al Kaidom ce lakse izlaziti na kraj.
- salik79
#5749 Re: Sirija
Naravno, ko god cionistima pokaze zube biva proglasen "antisemitom", "prijetnjom svjetskom miru" i "sponzorom terorizma", a ako ih i vojnicki ponizi - biva promoviran u "teroristu".Co0l wrote: Kusajr nije branila teroristicka Al Kaida dok ga je,s druge strane,teroristicka organizacija Hezbolah napadala.
- Kikibombona
#5750 Re: Sirija
Ako me sjecanje sluzi, Nusra je prednjacila u Kusajru. Kada je Hezbulah napao, ovdje je bila prica da se do Kusajra iz Homsa probio konvoj Tehvid brigade i mnogi drugi. Cak je bila prica da je i Abu Sakar dosao u pomoc pobunjenicima u Kusajr.Co0l wrote:
Kusajr nije branila teroristicka Al Kaida dok ga je,s druge strane,teroristicka organizacija Hezbolah napadala.