Safet Susic - Pape, selektor BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
incognito071

#57226 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by incognito071 »

Na Sušićevom popisu ostalo je 19 igrača, a selektor Zmajeva ističe da nema namjeru nikog pozvati.

“Nema smisla nikog zvati, imam 19 igrača za jednu utakmicu. I bez Džeke, Vršajevića i Sušića mogu složiti dobru ekipu. Kako tim koji ima Begovića, Pjanića, Lulića, Spahića… može biti loš”, rekao je Sušić

Znaci mi nismo svjesni o kakvoj konjini je ovdje rijec..... :(
plagijator1975

#57227 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by plagijator1975 »

Ja ovog nečovjeka nikada nisam podržavao (lako se može provjeriti), prvo smo ga molili da uzme reprezentaciju u par navrata, a on je to odbijao dok je imao angažmane, pa je onda kada je Ćiro napravio kostur ove reprezentacije izrazio želju da vodi reprezentaciju uz obrazloženje "Dosao sam ovdje,da mi reprezentacija bude odskocna daska za moju daljnu trenersku karijeru", HALLO BA svetinja da ti bude odskočna daska!!!!

Meni je ovo bilo dosta da vidim o kakvoj se osobi radi, a nekima ni sljedeće godine nepotizma, bahatosti, omalovažavanja igrača, glupih izjava, još glupljih taktika itd, nije dovoljno da vide kakva je ovo osoba, PAPKE je oličenje svega što najviše mrzim.

Frajer se cereka poslije utakmice sa Belgijom, ali ne zbog boda, već zbog unaprijed uknjiženih 500.000 KM ili već koliko dok ne dobije otkaz, isto će se tako cerekati kada uzmemo bod Izraelu (ubjeđujući nasa kako je u ovoj situaciji bod ko kuća velik), a koji nama najvjerovatnije znači vozdra EP, ali velikom stručnjaku osigurava dodatnih 400.000 - 500.000 KM, jer mu ovi moroni i najveći krivci za trenutnu situaciju iz saveza neće dati otkaz.

Zgadio mi je gledanje repke, kad se samo sjetim u kakvoj sam atmosferi čekao utakmice repke :sad: :sad: :sad:
FreakyStyley

#57228 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by FreakyStyley »

Kemal Malovčić wrote:Ponos ili tvrdoglavost? Na Izrael bez napadača

http://sport033.com/ponos-ili-tvrdoglav ... -napadaca/

Ovo je teks. :thumbup:
Dosta bolji teks nego prosli.

Da li si ga ti napisao, Kemale?
Kemal Malovčić

#57229 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Kemal Malovčić »

FreakyStyley wrote:

Nisam ni prvi ni drugi. Drugi je napiso jedan ovdašnji forumaški mumin. A prvi ne znam. :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#57230 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JoseMujica »

incognito071 wrote:Na Sušićevom popisu ostalo je 19 igrača, a selektor Zmajeva ističe da nema namjeru nikog pozvati.

“Nema smisla nikog zvati, imam 19 igrača za jednu utakmicu. I bez Džeke, Vršajevića i Sušića mogu složiti dobru ekipu. Kako tim koji ima Begovića, Pjanića, Lulića, Spahića… može biti loš”, rekao je Sušić

Sušić ima pravo kad kaže da je nezgodno u ovakvoj utakmici dati šansu za debi nekome ko nije na nivou Džeke i Ibiševića. Tu se otprilike i završava ispravnost njegovih stavova. Nije niko drugi bio dužan da kreira rezervnu opciju za naše napadače do njega samog. Možda su Đurić, Mahmutović i Hadžić stvarno debelo ispod nivoa koji je našoj reprezentaciji potreban, ali njihova klupska forma sugeriše drugačije, a u reprezentaciji nisu isprobani da bismo imali uvid u njihove kvalitete.

Rezonom da igramo bez napadača jer nemamo napadača klase Džeke (i Ibiševića), šta će biti ako se povrijedi Begović? Uz dužno poštovanje svih naših ostalih golmana, oni nisu ni blizu njegovog nivoa. Malo je zajedljivo reći da bismo mogli nekad zaigrati i bez golmana, ali to nije ništa više zajedljivo od onoga što Sušić stalno izjavljuje.

Kad bi samo kvalitet gledali u svim segmentima Papke je daleko ispod kvaliteta igračkog kadra kojim raspolažemo jer Papke is football genius! :bih:
FreakyStyley

#57231 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by FreakyStyley »

Kemal Malovčić wrote:
FreakyStyley wrote:

Nisam ni prvi ni drugi. Drugi je napiso jedan ovdašnji forumaški mumin. A prvi ne znam. :mrgreen:
Maksuz selam i sve hvalospjevke za doticnog mumina. :thumbup:
cvrčak_na_hedonizmu

#57232 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Dobar text leet

Pozzz
incognito071

#57233 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by incognito071 »

JoseMujica wrote:
incognito071 wrote:Na Sušićevom popisu ostalo je 19 igrača, a selektor Zmajeva ističe da nema namjeru nikog pozvati.

Sušić ima pravo kad kaže da je nezgodno u ovakvoj utakmici dati šansu za debi nekome ko nije na nivou Džeke i Ibiševića. Tu se otprilike i završava ispravnost njegovih stavova. Nije niko drugi bio dužan da kreira rezervnu opciju za naše napadače do njega samog. Možda su Đurić, Mahmutović i Hadžić stvarno debelo ispod nivoa koji je našoj reprezentaciji potreban, ali njihova klupska forma sugeriše drugačije, a u reprezentaciji nisu isprobani da bismo imali uvid u njihove kvalitete.

Rezonom da igramo bez napadača jer nemamo napadača klase Džeke (i Ibiševića), šta će biti ako se povrijedi Begović? Uz dužno poštovanje svih naših ostalih golmana, oni nisu ni blizu njegovog nivoa. Malo je zajedljivo reći da bismo mogli nekad zaigrati i bez golmana, ali to nije ništa više zajedljivo od onoga što Sušić stalno izjavljuje.

Kad bi samo kvalitet gledali u svim segmentima Papke je daleko ispod kvaliteta igračkog kadra kojim raspolažemo jer Papke is football genius! :bih:

Moze li ko od novinara (nadam se da neko cita) pitat ovog kompletnog idiota, hoce li mu Begovic i Spahic davat' golove Izraelu ??
FreakyStyley

#57234 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by FreakyStyley »

ernadr wrote: Zgadio mi je gledanje repke, kad se samo sjetim u kakvoj sam atmosferi čekao utakmice repke.
Ovo je po meni najzalosnije, a stvarno je PAPE :bih: u tome uspio. Bilo je i prije svakakvih jajara i klosara u i oko reprezentacije, ali niko se nije s toliko arogancijom odnosio prema ljudima. Bas ono pljuvanje u lice, avazovski receno. Jebi ga. Dosta raje je stvarno manje-vise ravnodusno postalo, a i euforija je nekako splasnula, generalno govoreci.

Samo, ja mislim da se forumasi malo precjenjuju. :D To jest, precjenjuje se relevantnost ovog foruma. Budite sigurni da dosta veliki broj ljudi koji prate i navijaju za BiH reprezentaciju podrzava Papeta. Niti znaju nesto o fudbalu da vide o kakvom se amateur radi, niti su im dostupne, niti ih zanimaju informacije koje vecina kontra Papeta posjeduju, a naravno kult licnosti nam je u DNK utkan. :D Tako da, ja vjerujem da vecina raje vidi "Saju" kao dobricka ciju selekciju (kao i po obicaju) ostecuju sudije, ne da mu se s povredama igraca, igraci "setaju" jer su milioneri itd.
OldMayor

#57235 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by OldMayor »

NE BRINITE SE. SVE JE POD KONTROLOM.
Image
FreakyStyley

#57236 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by FreakyStyley »

Image
JoseMujica

#57237 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JoseMujica »

sve da igrači šetaju po terenu posao selektora je da im jebe majke i naćera da trče...ako neće oni onda se fino nogiraju milioneri pa dovedu siromasi koji grizu

niti jedna ekipa nije prosti zbir najskupljih ili najboljih igrača već sinhronizirani lanac različitih uloga koje proizvode određena dešavanja na terenu koja rezultiraju nečim simfonijom ili raštimanim orkestrom, pobjedom, remijem ili izgubljenom utakmicom, sve u vezi s time kako je maestro odradio svoj posao.

Posao selektora nije da kuka po novinama jel ima il nema nekoga već da uigra tim na najbolji mogući način kako bi bili bolji od protivnika. Davno sam kao nepatriota i neprijatelj Bosne pisao da selektor mora širiti našu igračku bazu na neki širi spisak od 35-40 imena kako bi u svakom trenutku imao alternativnu opciju za svaku poziciju. To ne znači da imaš 40 Džeka već igrače različitih kvaliteta koji igraju razne pozicije i u stanju su uletiti i zakrpiti kad ustreba. I tu nije bitna kvaliteta nekog igrača već znanje trenera da mu objasni šta od njega očekuje, da ga uklopi i uigra. Suludo je npr. tražiti od sVršak ili Lulića da drže čitavu stranu kad oni to fizički ne mogu. To bi mu svaki kondicioni trener rekao,pod uslovom da ga reprezentacija ima :roll:

Gledajući i slušajući Papketa nekad fakat pomislim da bi i pojedini forumaši bolje od njega vodili bilo koji klub :-) al eto Papke is football genius! :bih:
Zmijuga loma

#57238 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Zmijuga loma »

Čitava dva ciklusa je letio na krilima Džeke i Spahića. Sad kad su mu oni izostali najjasnije se vidi o kakvom stručnjaku se radi. Nije da to treba nekog začuditi, sjećamo se njegovih riječi po preuzimanju reprezentacije.

Bod u Izraelu i babo ručo do marta. :facepalm:
JoseMujica

#57239 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by JoseMujica »

Zmijuga loma wrote:Čitava dva ciklusa je letio na krilima Džeke i Spahića. Sad kad su mu oni izostali najjasnije se vidi o kakvom stručnjaku se radi. Nije da to treba nekog začuditi, sjećamo se njegovih riječi po preuzimanju reprezentacije.

Bod u Izraelu i babo ručo do marta. :facepalm:

Spahić-Miske-Džeko je naša osovina bila u kojoj je Miske srce i duša tima...naša 10...al Rin tin tin je preči jer Papke is football genius! :bih:
Last edited by JoseMujica on 11/11/2014 12:39, edited 1 time in total.
House

#57240 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by House »

Park the bus
House

#57241 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by House »

FreakyStyley wrote:Image

:lol: :lol:

kakva prikaza
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#57242 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Velkoski »

Neću da gledam utakmicu bez TSS-a!
Itakoto

#57243 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Itakoto »

Ah, uvijek sam optimista u zivotu ali danas imam neki predosjecaj da cemo dobiti po nosu. :( I to zasluzeno. :( Ponavljam, ne pehiram inace ali ovo nece izaci na dobro. Previse smo izgubljeni i desetkovani da bi pruzili neki jaci otpor protivniku koji je namirisao krv. Izrael sa 3 boda moze polako planirati za prva dva mjesta ili baraz.

Eidt. U nedjelju naravno. Otkud mi danas!? :-)
Last edited by Itakoto on 11/11/2014 12:50, edited 1 time in total.
and

#57244 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by and »

FreakyStyley wrote:
ernadr wrote: Zgadio mi je gledanje repke, kad se samo sjetim u kakvoj sam atmosferi čekao utakmice repke.
Ovo je po meni najzalosnije, a stvarno je PAPE :bih: u tome uspio. Bilo je i prije svakakvih jajara i klosara u i oko reprezentacije, ali niko se nije s toliko arogancijom odnosio prema ljudima. Bas ono pljuvanje u lice, avazovski receno. Jebi ga. Dosta raje je stvarno manje-vise ravnodusno postalo, a i euforija je nekako splasnula, generalno govoreci.

Samo, ja mislim da se forumasi malo precjenjuju. :D To jest, precjenjuje se relevantnost ovog foruma. Budite sigurni da dosta veliki broj ljudi koji prate i navijaju za BiH reprezentaciju podrzava Papeta. Niti znaju nesto o fudbalu da vide o kakvom se amateur radi, niti su im dostupne, niti ih zanimaju informacije koje vecina kontra Papeta posjeduju, a naravno kult licnosti nam je u DNK utkan. :D Tako da, ja vjerujem da vecina raje vidi "Saju" kao dobricka ciju selekciju (kao i po obicaju) ostecuju sudije, ne da mu se s povredama igraca, igraci "setaju" jer su milioneri itd.
nebitno je mišljenje i raje i forumaša.zalosno je da se na svu ovu zajebanciju oko reprezentacije u izvršnom odboru niko nije počešao i poduzeo neke vaspitne mjere.
iz aviona se vidi kako ekipa pada i tone sve dublje.
House

#57245 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by House »

Velkoski wrote:Neću da gledam utakmicu bez TSS-a!

U moru loših,konačno i jedna dobra vijest :)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#57246 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by hrasno38 »

U svoj ovoj prici oko reprezentacije ponavlja se kao i bezbroj puta do sada kod nas u BiH ona poznata floskula "ne treba se mijesati nekome u posao". I ja se slazem sa tim 100% sve dok se taj posao dobro radi. Medjutim kad je iz aviona ocito da se taj posao dobro ne radi onda se neko mora umjesati u taj posao jer izgleda pojedincima je tesko shvatiti da Safet Susic i bilo ko od reprezentativaca ovdje ne predstavlja sebe imenom i prezimenom nego reprezentaciju jedne drzave od 3-4 miliona stanovnika. Na reprezentaciji se ne ganja tvrdoglavost niti neki nigdje dokazani principi, ne ganja se ni principijelnost ka je u pitanju vanredno stanje nego se dize sve na noge. Strasno je to sto je skauting reprezentacije se ocito sveo na istrazivnja novinara pa cak mozda i na price po internetu jer nemoguce je da postoji ikakav skauting a da nasa rprezentacija u nedelju nece imati ni jednog jedinog klasicnog napadaca cak ni na klupi. U ovoj sitaciji se okrece telefon i bez imalo griznje savjesti govori "Miske dolazi gori nam pod nogama", salju se pozivi svakom napadacu koji igra pa makar to bio i Muslimovic iz kineske lige. Ima mjesta u ovoj ekipi i za Stilica koji je sasvim sigurno posliej Pjanica ubjedljivo najbolji BH vezni igrac ali i za Zukanovica, Djurica, Mahumutovica itd itd.
ne kazem ja da se i sa ovom ekipom ne moze dobiti Izrael ali zasto se kockati sa drzavom zasto ne ici na sigurno. Opet ponavljam i to nisam nikada krio da nisam zamjerio Papetu ispadanje sa SP-a i to je moje misljenje koje kaze da je prije Papeta najzasluzniji za to onaj supak sa Novog Zelanda ali sada ono bas covjek ide uz kozu svakom BH navijacu a posebno igracima koje nece da pozove. On je Stilica otpisao radi jedne utakmice i odigranih 20-tak minuta sto granici sa nevjerovatnim. Niko na svijetu ne otpisuje igraca na osnovu odigranih 20 minuta pa ni 20 utakmica jer mi nismo nacija sa 80 miliona stanovnika ko Njemacka nego sa 3-4 i svaki nam je igrac zlata vrijedan.
FS BiH se morao umjesati u svu ovu lakrdiju jer inad popa mora biti pop i Susic mora imati nekoga ko ima pravo da mu skrene paznju i da kaze da se ne zajebava sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine i da se ne zivi od starih uspjeha. Oni su bili i za to je pobro lovorike a sad ih nema i mora pobrati kritike i svojih sefova i javnosti.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#57247 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by A1fa »

Tomahawk11 wrote:@incognito071
Ako ce vec igrati (Hadzic)

Nikakav Hadzic, nego ovako

------------------Begovic---------------------

--------Bicakcic---Sunjic-------Spahic--------

-Mujdza------------Besic----------------Kvrzic-

----------Pjanic------------Medunjanin--------

-----Hajrovic----------------------Lulic-----

Molit Boga da ce biti prekida i slobodnih udaraca kao sto momak rece gore.
Pored toga, kontre po strani su nam najbolja sansa za gol.
Kazem ako ce vec igrati. Da se ja pitam, ne bi igrao, ali ne pitam se.
Slobodni udarci da. Ne vidim kakvu imamo prednost sto se tice prekida. Isto tako, na kontre da. Samo, vjerovatno i Izraelci prate sta se desava, pa ce i oni zatvorenije uci u utakmicu.
Evo pokusao sam uci u glavu selektora, ja tipujem da on to ovako konta odraditi imajuci sve izjave njegove u vidu o kontranapadima i brzim igračima.

Zaključili smo svi da Izrael svoju igru bazira preko krila, dakle ako ne odigramo sa 4 u zadnjoj liniji, odmah u startu smo o podredjenom polozaju.
Imajući u vidu igrače koje Safet preferira i ove ozlijede, ja tipujem sa ovom 4-3-3 i ovim igračima. Dati Izraelcima blagu inicijativu, oduzimati im loptu na 30 metara i slati je na krila ili čak u prazan prostor prema ,,centarforu''.
-----------------Begovic-------------------------

-----Mujdza---Sunjic----Spahic------Hadzic--

----------------------Besic-----------------------

---------------Pjanic------Medunjanin---------

-----Hajrovic--------------------------Lulic-----
---------------------Višća-------------------------

Pjanića što više rasteretiti odbrambenih zadataka, njegovo samo da bude da gleda da uvijek bude u mogućnosti da mu se doda lopta čim se presječe Izraelski napad. Ako želimo 3 boda, on mora da odigra utakmicu kakvu do sada nikad nije odigrao. Ubjedjen sam da je to u stanju samo ako mu Safet obezbjedi prostor i prilagodi taktiku njemu.
vryzas

#57248 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by vryzas »

Podrška za struĆnjaka!

NORMALNA RAJA :bih:
House

#57249 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by House »

vryzas wrote:Podrška za struĆnjaka!

NORMALNA RAJA :bih:

:lol:
DonVitoNN

#57250 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by DonVitoNN »

Reprezentacija Bosne i Hercegovine 16. novembra nastavlja svoj put u kvalifikacijama za Euro 2016. Protivnik će nam biti jedina ekipa sa zasad stopotostnim učinkom u našoj grupi, selekcija Izraela.

Iako je naš tim zabilježio svoj najlošiji start u historiji kvalifikacija za evropska prvenstva, Izrael nije protivnik kojeg bismo se morali pribojavati u normalnim okolnostima. U pitanju je simpatičan tim u smislu njihovih ambicija da se kvalifikuju i činjenice da su često blizu tome, ali kadar gdje su najbolji fudbaleri Bibras Natcho, Lior Refaelov, Tomer Hemed i Omer Damari ne bi smio preplašiti ni slabije ekipe od nas. Ipak, sve nas je strah Izraela jer smo svjesni da je ovo utakmica kojom bismo mogli izgubiti šanse da se plasiramo na prvenstvo. I da situacija nije takva, nakon posljednjih događanja u reprezentaciji, teško bi iko sa optimizmom dočekao gostovanje u Haifi. Razlog je jednostavan, igrat ćemo u Izraelu u revolucionarnoj formaciji bez napadača, iako smo dosad uvijek igrali sa dva.

Hronološki gledano, rasprava o napadačima fudbalske reprezentacije BiH počela je jako davno. Od početka Sušićevog mandata ukupno su 4 napadača zabilježila nastupe za naš nacionalni tim, a dvojica su imala samo marginalnu ulogu. Njih se dvojice, Zlatana Muslimovića i Ermina Zeca, naš selektor riješio još 2011. godine, kada im je pomalo naprasno prestao slati pozive.

U neku se ruku tada i moglo shvatiti nepozivanje rezervne opcije u ofanzivnoj liniji, jer smo prethodne kvalifikacije odigrali uglavnom sa Edinom Džekom kao jedinim klasičnim centarforom i Vedadom Ibiševićem kao njegovom zamjenom, ali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, i Džeko i Ibišević su bili starteri.

Pape Sušić ima jednu manu koju i njegovi najveći poštovaoci ne mogu osporiti: iznimno je tvrdoglav i stvari posmatra samo iz jedne perspektive. Tako je javnost jako dugo zamajavao da mi nemamo samo dva napadača, jer ovisno od postavke, mnogi naši igrači mogu biti opasni po protivnički gol i igrati kao napadači. Ipak, u njegovim formacijama nikad nismo vidjeli te drugačije postavke, pa je jasno da ni on sam nije vjerovao u svoje riječi.

Dugo je Sušić odbijao razgovarati o trećem napadaču, a nisu ga dodirivale ni sugestije da je prije ili kasnije moguća situacija da Džeko ili Ibišević budu povrijeđeni. Bahatost se kad – tad morala obiti o glavu, ali bila je mala vjerovatnoća da se Sušiću vrati u ovakvom razmjeru. Ipak, desilo se i to, oba su naša napadača povrijeđena i potpuno desetkovani idemo u Izrael.

Suvišno je pominjati da je Pape priliku za popravni imao već nakon povrede Vedada Ibiševića, jer se ona desila prije sastavljanja spiska. Tada je dao jako smušenu izjavu kojom je dodatno narušio svoj ionako poljuljani kredibilitet, rekavši otprilike da ne bi bilo lijepo prema Vedadu da mu se nađe zamjena kad je povrijeđen. Nije lijepo prema Vedadu, ali lijepo je prema reprezentaciji i navijačima. Odlično.

Ironično je da nam je upravo ta povreda Ibiševića išla na ruku, jer smo napokon mogli očekivati neku više simetričnu formaciju naše reprezentacije od ove u kojoj igramo od starta kvalifikacija, a koja kod većine naših fudbalera u prvi plan izbacuje nekvalitete, dok maskira njihove kvalitete. Ipak, sreća nam je kao i mnogo puta dosad okrenula leđa.

U posljednjoj utakmici za Manchester City pred okupljanje reprezentacije, Edin Džeko je za samo 4 minute doživio jednu od težih povreda u svojoj karijeri i Sušiću neće biti na raspolaganju za susret sa Izraelom. Ovaj put poziv napadaču je bio neminovnost, ali Sušić nas je ponovo negativno iznenadio. Odbio je i razmišljati o tome, pravdajući se kako i Bayern i Barcelona ponekad igraju bez napadača, a opet su ofanzivni i daju puno golova. Bespotrebno je dokazivati besmislenost ove izjave, dovoljno je reći da ona odiše ili bezobrazlukom, ili elementarnim nepoznavanjem vrhunskog fudbala.

I dok je naš selektor svima dokazivao kako je potpuno logično da nikoga ne zove, Milan Đurić je u susretu između Chieva i Cesene postigao svoj prvi gol u Seriji A, blago poremetivši selektorovu računicu o tome da nemamo baš nijednu opciju za mijenjanje Ibiševića i Džeke. Svejedno, Sušić nije bio impresioniran Đurićem, a nije ni Đurić Sušićem – sarkastično je svoj gol posvetio upravo njemu.

Nije posve jasno da li će naš tim u Izraelu igrati u formaciji 4-6-0 ili će Pape nastaviti taktičku revoluciju koju je prije par mjeseci započeo i dati nam priliku da po prvi put vidimo formaciju 3-7-0. Ipak, jasno je gotovo u potpunosti koji će fudbaleri biti starteri.

Skoro je sigurno da ponovo mjesta neće biti za igrače poput Ognjena Vranješa, Gojka Cimirota, Gorana Zakarića ili Sanjina Prcića. Istina, niko od njih nije napadač i niko direktno ne konkuriše za pozicije na kojima imamo najviše izostanaka, ali koja je svrha njihovog pozivanja u reprezentaciju?

Sušić je već priznao da pozivi za Vranješa nemaju veze sa njegovim kvalitetom, već sa zaslugama iz davno prošlog vremena. Ipak, sa Cimirotom, Zakarićem i Prcićem je situacija drugačija. Sva trojica su jako mladi igrači i imaju dosta potencijala, ali u reprezentaciji su samo da popune broj. Koliko god je za mladog igrača motivirajući poziv u reprezentaciju, toliko je i demotivirajuće kada shvati da ga se ne zove što se stvarno u njega vjeruje, već samo da bi se stvorio takav privid.

Naš nacionalni tim neće moći vječno da crpi talente iz dijaspore, a jedini način za podizanje rejtinga fudbalerima iz naše lige (ili našim fudbalerima koji nastupaju u slabijim ligama) jeste reprezentacija. Muhamed Bešić nikad ne bi obukao dres Evertona da je ovisio isključivo od svojih nastupa za Ferencvaros. Grubo je reći da reprezentacija treba da prodaje fudbalere, jer ona nikad ne smije postati poligon za nečije vlastite interese. Ipak, najtalentovanijima treba dati odgovarajuću minutažu, jer samo će transferima u veće klubove u ranoj fazi svoje karijere moći da ostvare takav napredak od kojeg bi korist imao i nacionalni tim.

Za kraj, vrijedi istaći da mi i sa ovakvim sastavom u susret sa Izraelom ulazimo kao favoriti. Neće biti iznenađenje ako odnesemo 3 boda, iako je Sušić dao sve od sebe da očekivanja spusti na minimum rekavši kako bez Džeke nema smisla pričati o tri boda i da u Haifu idemo da probamo osvojiti bod.

Kako god se meč okončao, teško se oteti utisku da je ovako vođena reprezentacija osuđena na još mnogo turbulencija u skorijoj budućnosti i da je ova generacija pod vodstvom Safeta Sušića svoj maksimum već postigla. Više ni najveći optimisti ne vjeruju da će selektor svoj pristup preko noći promijeniti, a svi propusti u radu prije ili kasnije će morati doći na naplatu, a čini se da su već počeli.
:thumbup:

Dobar tekst, vrijedi procitati.
Locked