crnivrag wrote:Dakle potreban mi je neko ko radi u sektoru mobilnih komunikacija, da mi pojasni i otkloni neke moje nedoumice, ako je ikako moguće.
Dakle radi se o 4G mreži koja bi trebala startati do kraja jula, a moja pitanja su sljedeća:
1. Da li će 4G mreža biti dostupna na cijelom području Sarajeva - prvenstveno na lokaciji Dobrinja 1?
2. Da li je potrebno izvršiti zamjenu postojeće SIM kartice za novu koja podržava 4G mrežu?
3. Da li će ultra korisnici biti u mogućnosti da koriste i da se povežu na 4G mrežu, odmah pri komercijalnom puštanju mreže u upotrebu?
4. Na kojoj frekvenciji će se emitovati 4G mreža, pošto je evidentno da sigurno neće na 800 Mhz, zbog interferncije sa analognim zemaljskim TV signalom, odnosno da li će se 4G mreža emitovati na frekvenciji 1800 Mhz ili 2100 Mhz?
Moje nformacije koje imam su slidece:
1. DA
2. Mozda one bas starije, a svakako sa novim telefonima se moralo ici na micro ili nano kartice.
3. Pustice se svima, samo svrha interneta na ultri dok se ne naprave neki paketi i za ultru
4. U pocetku bez te 800 Mhz dok se ne ugasi analogni signal.
Sve se moze mjenjati prije pustanja u funkciju jer sve treba proci testiranje. Ali okvirno je to to.