Citirat ću ovaj post kako bi pomenuti Čengić imao priliku da te tuži za klevetu prije nego što izbrišeš post.Capsicum wrote:Čudi me da ne znaš da je kombi kupio Irfan Čengić od para koje je uzeo od usta invalida. Taman možete sad svi preostali u SDP-u stat u njega
SDP
- Leverage
#57126 Re: SDP
- Capsicum
#57127 Re: SDP
Nek proda kombi da plati advokata, pošto je ostale pare od invalida spičkao na otvaranje kafane. 
-
KomunistaTZ
#57129 Re: SDP
Kako se divno brines za klevete na racun pravovjernih, dok klevete na racun onih koji imaju drugacije razmisljanje presutisLeverage wrote:Citirat ću ovaj post kako bi pomenuti Čengić imao priliku da te tuži za klevetu prije nego što izbrišeš post.Capsicum wrote:Čudi me da ne znaš da je kombi kupio Irfan Čengić od para koje je uzeo od usta invalida. Taman možete sad svi preostali u SDP-u stat u njega
-
putokaz1
#57130 Re: SDP
Slično je bilo i kod mene ali jedan član odbora po zadatku samo ćeka momenat,kad niko ne gleda uzima olovku i....Capsicum wrote:Možeš li objasniti kojom metodom? Ozbiljno pitam. Evo ja bio član BO na zadnjim izborima. Život dajem da nije nijedan glas ukraden na mom biračkom mjestu. Bio sam u ranijim ciklusima i posmatrač.
Na posljednjim izborima je bilo praktično nemoguće izrežirati krađu jer je samo jedna ekipa vršila i nadzor cijelog biračkog procesa i kompletan proces brojanja i popunjavanja obrazaca. Dakle zamjenski članovi nisu mogli pomagati. Brojalo se do 7 ujutro. Obzirom na zaštitne mehanizme u procesu brojanja, de facto nema šanse da ukradeš i popuniš sve u zadatom vremenu, a da se to ne primjeti
- Bosanski_kralj
#57131 Re: SDP
"Milion" načina ima za krađu, pogotovo u manjim, seoskim sredinama.Capsicum wrote:Možeš li objasniti kojom metodom? Ozbiljno pitam. Evo ja bio član BO na zadnjim izborima. Život dajem da nije nijedan glas ukraden na mom biračkom mjestu. Bio sam u ranijim ciklusima i posmatrač.
Na posljednjim izborima je bilo praktično nemoguće izrežirati krađu jer je samo jedna ekipa vršila i nadzor cijelog biračkog procesa i kompletan proces brojanja i popunjavanja obrazaca. Dakle zamjenski članovi nisu mogli pomagati. Brojalo se do 7 ujutro. Obzirom na zaštitne mehanizme u procesu brojanja, de facto nema šanse da ukradeš i popuniš sve u zadatom vremenu, a da se to ne primjeti
Jel znaš za trgovinu mjestima u biračkim odborima?
Npr. u mjestu gdje nema srpskog stanovništa SNSD dobije člana biračkog odbora. E sad pošto njima nije u interesu da postavljaju tu svoje članove, njihovih glasova tu nema, jednostavno se zamjene sa SDA za birački odbor.
Osim toga poznata je metoda i osnivanaj fiktivnih stranaka, koje se prijavljuju na izbore samo radi mjesta u biračkim odborima.
Na osnovu svega gore navedenog desi se situacija da na jednom biračkom mjestu svi članovi budu iz jedne političke stranke. I zamisli koliko oni glasova u takvoj situaciju mogu ukrasti?
To je samo jedna od metoda, da ne govorimo o mogućnosti kupovine članova biračkih odbora postavljenih ispred drugih stranaka. Glasanje umjesto osoba koje su inostranstvu i za koje se zna da neće izaći na glasanje, glasanje jedne osobe za drugih deset koje su nepismene, maliverzacije u OIK/GIK-ovima...
Naglašavam opet ovo je najizraenije u ruralnim sredinama, gdje svako svakog zna, gdje faktički postoji samo jedna politička opcija i sl.
Pa javna je tajna da je npr. u Sanskom Mostu 2016 pobjedio SDP-ov kandidat za načelnika, i da je nakon što su prebrojani svi glasački listići imao najveći broj glasova, ali se nakon slanja listića iz OIK-a do CIK-a sve okrenulo u korist SDA-ovog kandidata.
Šta misliš zašto se ne dese izmjene Izbornog zakona, gdje ćemo imati videonadzor biračkih mjesta i gdje će postojati skeneri i serijski brojevi glasačkih listića. Bar je to lako izvesti. Kome ne pašu ovakve izmjene Izbornog zakona?
-
KomunistaTZ
#57132 Re: SDP
Aman, ekipa se vise sekira hoce li ih Fahr9 odjebati nego sta se dogadja na TK:)
- Capsicum
#57133 Re: SDP
Imaju I posmatrači, ima policija, imaju opštinske izborne komisije, centralna izborna komisija. Svako od navedenih može prijaviti malverzacije. Laici samo uzmu podatak o broju nevažećih listića i izvlače neke zaključke po svojim željama. Ogromna većina nevažećih listića proizilazi iz neznanja ili namjernog poništavanja listića. Ljudi masovno npr. glasaju za članove predsjedništva iz reda B i H naroda na istom listiću.Bosanski_kralj wrote:"Milion" načina ima za krađu, pogotovo u manjim, seoskim sredinama.Capsicum wrote:Možeš li objasniti kojom metodom? Ozbiljno pitam. Evo ja bio član BO na zadnjim izborima. Život dajem da nije nijedan glas ukraden na mom biračkom mjestu. Bio sam u ranijim ciklusima i posmatrač.
Jel znaš za trgovinu mjestima u biračkim odborima?
Npr. u mjestu gdje nema srpskog stanovništa SNSD dobije člana biračkog odbora. E sad pošto njima nije u interesu da postavljaju tu svoje članove, njihovih glasova tu nema, jednostavno se zamjene sa SDA za birački odbor.
Osim toga poznata je metoda i osnivanaj fiktivnih stranaka, koje se prijavljuju na izbore samo radi mjesta u biračkim odborima.
Na osnovu svega gore navedenog desi se situacija da na jednom biračkom mjestu svi članovi budu iz jedne političke stranke. I zamisli koliko oni glasova u takvoj situaciju mogu ukrasti?
To je samo jedna od metoda, da ne govorimo o mogućnosti kupovine članova biračkih odbora postavljenih ispred drugih stranaka. Glasanje umjesto osoba koje su inostranstvu i za koje se zna da neće izaći na glasanje, glasanje jedne osobe za drugih deset koje su nepismene, maliverzacije u OIK/GIK-ovima...
Naglašavam opet ovo je najizraenije u ruralnim sredinama, gdje svako svakog zna, gdje faktički postoji samo jedna politička opcija i sl.
Pa javna je tajna da je npr. u Sanskom Mostu 2016 pobjedio SDP-ov kandidat za načelnika, i da je nakon što su prebrojani svi glasački listići imao najveći broj glasova, ali se nakon slanja listića iz OIK-a do CIK-a sve okrenulo u korist SDA-ovog kandidata.
Šta misliš zašto se ne dese izmjene Izbornog zakona, gdje ćemo imati videonadzor biračkih mjesta i gdje će postojati skeneri i serijski brojevi glasačkih listića. Bar je to lako izvesti. Kome ne pašu ovakve izmjene Izbornog zakona?
Izborni zakon treba mijenjati i proces brojanja i kontrole procesa glasanja pojednostaviti i učiniti transparentnim. Ali ne gajite iluzije da će to donijeti neke velike promjene u rezultatima izbora.
-
asker
#57134 Re: SDP
Leverage wrote:Citirat ću ovaj post kako bi pomenuti Čengić imao priliku da te tuži za klevetu prije nego što izbrišeš post.Capsicum wrote:Čudi me da ne znaš da je kombi kupio Irfan Čengić od para koje je uzeo od usta invalida. Taman možete sad svi preostali u SDP-u stat u njega
Jos da vam je kakve UDBE/OZNE pa da mu posaljes na vrata, ha?
Ih ta stara dobra vremena
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#57135 Re: SDP
ja sam shvatio, a pretpostavljam i mnogi uz mene, shvatio da su te ponude vezane za postizborni period. dakle za period od oktobra 2018. godine, do danas.Bosanski_kralj wrote: Nije baš forum mjesto da se navode konkretni primjeri sa imenima i prezimenima, ali recimo ponuda od 100 hiljada KM da se glasa za odluku o raspisivanju referenduma za smjenu jednog gradonačelnika u USK, pa ponuda od 150 hiljada KM da se ne glasa za smjenu Vlade USK u oktorbru 2018. godine...
ti meni spomonjes ponude koje su vezane za usk i to za period prije izbora. doista ne razumijem smisao tvojih postova, ali nema veze.
- Capsicum
#57136 Re: SDP
I šta? Pomogne nekom unutar neke liste? Ne mijenja suštinski ništa na nivou stranaka. Nije to razlog što npr. Bećirović nije u Predsjedništvu. Nije neka stranka dobila niti izgubila mandat radi toga. Treba izmjenama Zakona i modernim tehnološkim metodama spriječiti i ovo, ali ne treba očekivati nikakve posebne promjene u rezultatima izbora nakon ovoga.putokaz1 wrote:Slično je bilo i kod mene ali jedan član odbora po zadatku samo ćeka momenat,kad niko ne gleda uzima olovku i....Capsicum wrote:Možeš li objasniti kojom metodom? Ozbiljno pitam. Evo ja bio član BO na zadnjim izborima. Život dajem da nije nijedan glas ukraden na mom biračkom mjestu. Bio sam u ranijim ciklusima i posmatrač.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#57137 Re: SDP
kada smo kod izbornih kradja, uopce nije tajna da u zabitima oko ljubuskog, sirokog, gruda i opcenito po hercegovini, jedan covjek glasuje sa vise osobnih iskaznica. zareda po kucama, pokupi osobne iskaznice i na glasanje. naravno, taj sigurno nece glasovati za sdp, df ili nasu stranku.Bosanski_kralj wrote:Izborne krađe se redovno dešavaju i masovnije su nego što ti misliš.Capsicum wrote:Degutantno je više čitat koliko se pojedinci blamiraju objašnjavanjem izbornih neuspjeha tobožnjim nekakvim masovnim izbornim krađama.
U Federaciji BiH postoji preko 3800 glasačkih mjesta, na svakom neka se ukrade po 10 glasova je li to cifra od 38 hiljada glasova. Ovakve stvari SDA, HDZ i SNSD sa lakoćom mogu uraditi.
- Bosanski_kralj
#57138 Re: SDP
Kupovina izabranih zvaničnika od stranaka koje su odbile koaliciju sa SDA je matrica koja se dešava ne samo ovih, već skoro svih prethodnih izbora.malakh wrote:ja sam shvatio, a pretpostavljam i mnogi uz mene, shvatio da su te ponude vezane za postizborni period. dakle za period od oktobra 2018. godine, do danas.Bosanski_kralj wrote: Nije baš forum mjesto da se navode konkretni primjeri sa imenima i prezimenima, ali recimo ponuda od 100 hiljada KM da se glasa za odluku o raspisivanju referenduma za smjenu jednog gradonačelnika u USK, pa ponuda od 150 hiljada KM da se ne glasa za smjenu Vlade USK u oktorbru 2018. godine...
ti meni spomonjes ponude koje su vezane za usk i to za period prije izbora. doista ne razumijem smisao tvojih postova, ali nema veze.
Uostalom, drugi primjer koji sam naveo se odnosi na period nakon izbora u oktobru 2018. godine. Ako ne znaš Vlada USK-a na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA) je smjenjena 17.oktobra 2018.
Imam ja još primjera iz Federalnog parlamenta gdje su se nudili kule i gradovi pojedincima da izdaju, nažalost neki su u i poklekli, ali stvarno ne želim ovako na forumu o tome da pišem.
- Bosanski_kralj
#57139 Re: SDP
Pa bilo je stotine žalbi, krivičnih prijava zbog izbornih nepravilnosti i CIK, a i svi ostali su jednostavno zažmirli na to.Capsicum wrote: Imaju I posmatrači, ima policija, imaju opštinske izborne komisije, centralna izborna komisija. Svako od navedenih može prijaviti malverzacije. Laici samo uzmu podatak o broju nevažećih listića i izvlače neke zaključke po svojim željama. Ogromna većina nevažećih listića proizilazi iz neznanja ili namjernog poništavanja listića. Ljudi masovno npr. glasaju za članove predsjedništva iz reda B i H naroda na istom listiću.
Izborni zakon treba mijenjati i proces brojanja i kontrole procesa glasanja pojednostaviti i učiniti transparentnim. Ali ne gajite iluzije da će to donijeti neke velike promjene u rezultatima izbora.
Uostalom neke stvari je jako teško pa skoro i nemoguće dokazati.
Uvjeren sam da SNSD, HDZ i SDA ukradu 20-30% glasova.
-
kluz franjo
#57140 Re: SDP
Ne brini se Kralju.
Vidiš da iz patriJotske koalicije "DF-GS: Željko Komšić pobjeđuje BiH" ne dolaze primjedbe na regularnost izbornog procesa.
"Imaju istražni organi, birački odbori..." Ima SDA/HDZ/SNSD.
Vjeruj i ti u taj sistem.
Vjeruj čak i kada član GO SDA potvrdi primjere višegodišnjih SDA malverzacija (Intervju Salko Zildžić za MTV Igman).
Čak i u državama u regionu broj nevažećih listića ne prelazi uobičajnih 2-3% (izuzetak Srbija u izbornom ciklusu Tadić/Nikolić sa kampanjom tzv. "bijelih listića" sa cca. 5%)
Aktivno poništavanje cca. 30.000 glasova
Aktivno dopisivanje neizašlih cca. 30.000 glasova
"Bugarski voz" cca. xy.000 glasova
A gdje su "klix pomoći", "strategije zapošljavanja", "subvencije i pomoći"...
Ali ne, vjeruj u sveti tronožac. I patriJote u čučnju.
Vidiš da iz patriJotske koalicije "DF-GS: Željko Komšić pobjeđuje BiH" ne dolaze primjedbe na regularnost izbornog procesa.
Vjeruj čak i kada član GO SDA potvrdi primjere višegodišnjih SDA malverzacija (Intervju Salko Zildžić za MTV Igman).
Čak i u državama u regionu broj nevažećih listića ne prelazi uobičajnih 2-3% (izuzetak Srbija u izbornom ciklusu Tadić/Nikolić sa kampanjom tzv. "bijelih listića" sa cca. 5%)
- Leverage
#57141 Re: SDP
asker wrote:Leverage wrote:Citirat ću ovaj post kako bi pomenuti Čengić imao priliku da te tuži za klevetu prije nego što izbrišeš post.Capsicum wrote:Čudi me da ne znaš da je kombi kupio Irfan Čengić od para koje je uzeo od usta invalida. Taman možete sad svi preostali u SDP-u stat u njega
Jos da vam je kakve UDBE/OZNE pa da mu posaljes na vrata, ha?
Ih ta stara dobra vremena![]()
![]()

- drug_profi
#57142 Re: SDP
Ko biva moze se pisat i optuzivat sta ti napamet padne, bez dokaza i uporista, i kad se kaze da je to zakom koaznjivo, onda odmah sloboda govora ha-hu.
Nije to demokratija, drage nase djevojke.
Nije to demokratija, drage nase djevojke.
- malakh
#57143 Re: SDP
covjek kaze sto se nudilo pojedincima, aludirajuci na pojedince iz sdpa i nase stranke, valjda da ih obranis ili im povecas cijenu, a ja te pitam sto se nudilo, ti spominjes period kada se zvanicno nisu ni implementirali izborni rezultati. rosica je smijenio prethodni sastav skupstine usk, a ne aktuelni.Bosanski_kralj wrote:Kupovina izabranih zvaničnika od stranaka koje su odbile koaliciju sa SDA je matrica koja se dešava ne samo ovih, već skoro svih prethodnih izbora.malakh wrote:
ja sam shvatio, a pretpostavljam i mnogi uz mene, shvatio da su te ponude vezane za postizborni period. dakle za period od oktobra 2018. godine, do danas.
Uostalom, drugi primjer koji sam naveo se odnosi na period nakon izbora u oktobru 2018. godine. Ako ne znaš Vlada USK-a na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA) je smjenjena 17.oktobra 2018.
Imam ja još primjera iz Federalnog parlamenta gdje su se nudili kule i gradovi pojedincima da izdaju, nažalost neki su u i poklekli, ali stvarno ne želim ovako na forumu o tome da pišem.
i zasto bi ti bilo tko vjerovao da se njima nesto nudilo, kada nista konkretno nisi naveo?
i razumijem ja matricu djelovanja sda, a ti pominjes neke megalomanske ponude sdpu i nasoj stranci, a na konkretno pitanje ne odgovaras.
-
putokaz1
#57144 Re: SDP
Da Dodavanja unutar stranačke liste neće mnogo izmjeniti ali ako se moze to uraditi moze se i dopisat nevazeći i slično,
Lukavac je najbolji primjer krađe 2004-2018
-Brisanje stvarnih glasova pa dodavanje,glasanje poštom
-Dodavanje unutar stranačke liste
-Namjerno pogrešno brojanje 10 umjesto 100
-Slično...
Poenta je što u tome rade i članovi odbora iz SDP i to organizovano a mi moramo čekat rezultate danima dok oni dopišu kome žele
Najviše je dopisivanja u povratničkim selima(Srpskim) pa onda u Berkovici,Jaruškama,Gnojnici,Bokavićima,Devetaku i sl,sredinama gdje obično SDA pobjeđuje
2016 u Bokavićima dopisivali i omogućili ulazak nekih koji možda ne bi prošli,čak i SDP ovaca
Nepravilnosti počinju prije izbora
Zamjenom biračkih odbora gdje npr jedna stranka u nekom mjestu dobija sva mjesta
U toku izbora
Jedan osoba glasa za se i za još 4/5 ljudi, jer uvodi po 1 u svako biračko mjesto u svojoj MZ
Nakon izbora
Dopisivanje glasova unutar stranačke liste,dodavanjem nevazecih i sl,nepotrebno čekanje na rezultate satima,tzv broja do ujutro
To rade i Ovi sto su ostali u SDP ali i ovi sto osnivaju Novu stranku
Lukavac je najbolji primjer krađe 2004-2018
-Brisanje stvarnih glasova pa dodavanje,glasanje poštom
-Dodavanje unutar stranačke liste
-Namjerno pogrešno brojanje 10 umjesto 100
-Slično...
Poenta je što u tome rade i članovi odbora iz SDP i to organizovano a mi moramo čekat rezultate danima dok oni dopišu kome žele
Najviše je dopisivanja u povratničkim selima(Srpskim) pa onda u Berkovici,Jaruškama,Gnojnici,Bokavićima,Devetaku i sl,sredinama gdje obično SDA pobjeđuje
2016 u Bokavićima dopisivali i omogućili ulazak nekih koji možda ne bi prošli,čak i SDP ovaca
Nepravilnosti počinju prije izbora
Zamjenom biračkih odbora gdje npr jedna stranka u nekom mjestu dobija sva mjesta
U toku izbora
Jedan osoba glasa za se i za još 4/5 ljudi, jer uvodi po 1 u svako biračko mjesto u svojoj MZ
Nakon izbora
Dopisivanje glasova unutar stranačke liste,dodavanjem nevazecih i sl,nepotrebno čekanje na rezultate satima,tzv broja do ujutro
To rade i Ovi sto su ostali u SDP ali i ovi sto osnivaju Novu stranku
- Capsicum
#57145 Re: SDP
Koja to zemlja ima npr. Listić na kojem se biraju član predsjedništva iz reda Hrvata i Bošnjaka, ali možeš glasat samo za jednog? Pola od ovih nevažećih su prazni. Nije niko dopisivao prazne listiće. Inače kod nas zavladala neka moda kod mladih da je cool nešto nacrtati ili napisati na glasački listić i slikati. Gore društvene mreže tokom glasanja, svi umiru od šege. A onda kuku majko, izborna krađa, nevažeći listići.kluz franjo wrote:Ne brini se Kralju.
I da... zašto mislite da su svi ti listići koji su, hajde recimo to tako, ukradeni, ukradeni samo jednoj političkoj opciji ili kandidatu? Evo putokaz piše o malverzacijama SDP-a u izbornom procesu. Ko kaže da nije SDP više ukrao nego neko drugi?
Izmišljate neke nepostojeće masovne krađe koje je nemoguće izvesti, a da niko ne primjeti i dokumentuje, samo da biste opravdali vlastiti izborni neuspjeh i živjeli u nekoj svojoj paralelnoj stvarnosti. Shvatite da većina građana BiH podržava nacionaliste i to je to. Ili nastavite živjeti u iluzijama, šta ću vam ja.
- Roccohljup
#57146 Re: SDP
Jakako.,.....i krenite stopama Velikog Mudraca ŽK koji kaže ako ih ne možeš pobjediti (ili ako ti stranka ispuši na izborima) onda im se pridruži (ili ti uhljebi sebe prvo)Capsicum wrote: Shvatite da većina građana BiH podržava nacionaliste i to je to. Ili nastavite živjeti u iluzijama, šta ću vam ja.
- JThomas
#57147 Re: SDP
pa primjeti, samo što su oni koji primjete i koji to rade jedni te isti...
- malakh
#57148 Re: SDP
najbolja taktika da poraziš neprijatelja jeste da mu se prividno pridružiš. zar ništa nismo naučili od spektakularne operacije tigar, i petog korpusa?Roccohljup wrote:Jakako.,.....i krenite stopama Velikog Mudraca ŽK koji kaže ako ih ne možeš pobjediti (ili ako ti stranka ispuši na izborima) onda im se pridruži (ili ti uhljebi sebe prvo)Capsicum wrote: Shvatite da većina građana BiH podržava nacionaliste i to je to. Ili nastavite živjeti u iluzijama, šta ću vam ja.![]()
mislim da je to trebala i biti taktika bh bloka. sve su ih mogli raskrinkati do temelja. ali...
- Roccohljup
#57149 Re: SDP
pa kad ih nisu mogli prosli put (kad su imali dobar rezultat) poraziti tom taktikom, kako će onda sada kad su nikad lošiji? prije će biti da je to Fahrina taktika, čvrsto u vlasti a glumiti neku opoziciju.......za sinijom sjediš pa te makar i komadić neke pite zakači 
- madner
#57150 Re: SDP
Treba samo paziti ko koga odradi u toj operaciji. Recimo bilo bi zanimljivo znati sta je ZK uspio sprijeciti ulaskom u koaliciju.