SDP
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#57051 Re: SDP
najsmjesnija mi je ova floskula "sda spavaci", pogotovo kada svi znamo da su svi potkupljivi.
npr. da je sda ponudila damiru masicu nacelnicku poziciju u novom gradu, isti bi istog trena postao sda spavac, ili npr. da je irfanu cengicu ponudila jos 250.000 hiljada km za privatni biznis, isti bi bio za sda.
nego zasto niko iz sdpa ne proziva sbb i scepu? koliko znam i on je u vlasti.
npr. da je sda ponudila damiru masicu nacelnicku poziciju u novom gradu, isti bi istog trena postao sda spavac, ili npr. da je irfanu cengicu ponudila jos 250.000 hiljada km za privatni biznis, isti bi bio za sda.
- Banksy
#57052 Re: SDP
onako kako ja to vidim, sve to iznad je vrlo umotano, ali u finalu ipak jasno, sda interpretacija političkih događaja proteklih pola godine,daddy-kool wrote:Radili o glavi, u kontestu pdf na kojem pišemo, je da su se postavili kao otvoreni rival i arhi-neprijatelj SDA, gdje su pozvali sve stranke da se napravi anti-SDA vlast, prije svega u kantonima. (I to su ispravno uradili po mom mišljenju). Postojali su i predizborni i postizborni pregovori da se SDA zaobiđe i na federalnom i državnom nivou.Banksy wrote:
Jedini koji su nekome ''radili o glavi'' su vrhovi SDA koji su putem svojih spavača pokušali razvaliti svaku mogućnost postizbornog ujedinjenja ''lijevog bloka'', a svoje stranke ljevice privući SDA matici,
Ako je SDA bila u stanju da "razvali" ljevicu putem "spavača" ili (pot)kupljenih stranaka, a nema dokaza za to i zato se ovo zove lov na vještice, kako nazvati onda onaj predizborni radioaktivni raspad SDA kada je nastalo 3-4 nove stranke u par mjeseci? Svim tim strankama (NiP, PDA, Šepić, nezavisni načelnici, ...) je bila ponuđena saradnja sa lijevim blokom i ona je uspjela na nekim kantonima, dok je na drugim SDA uspjela preokrenuti stvari u svoju korist.
Šta je bio stvarni razlog SDP -ovog neulaska u vlast ja mogu samo nagađati, ali barem znamo da je Nikšić, po ličnom priznanju, bio za ulazak u vlast ili to vagao do samog kraja. Da li ga je u neulazak uvjerio tvrd stav Kojovića ili neke postizborne igre to nam jedino on može reći. Njegova odluka je bila presudna za odluku glavnog odbora koja je realno mogla ići na bilo koju stranu.
Bakir je od situacije na početku godine kada nije niko želio sa njim u koaliciju i gubitka vlasti u 4 (ili je bilo i 5) kantona, uspio formirati prilično široku koaliciju sa DF i SBB, preuzeti vlast u svim osim 2 kantona, izbiti DF iz Bh Bloka, dok je SDP prešao u fazu "čišćenja i provjetravanja".Banksy wrote:
Bakir je nadigran, kao nikad dosad, i nadigran i ponižen, a SDP, oslobođen Zlatkove pete kolone, odlučuje ići u opoziciju na višim nivoima,
Ima jer se Bh blok koristio da se promoviše premijer iz NS, dok je NiP imala bolje rezultate pojedinačno.Banksy wrote:
U koaliciji nema ''junior partnera'', već se vlast dijeli i organizira prema izbornim rezultatima gdje su i NS i NiP bolje stojeći od SDP-a,
Čak i da je ovo sve istina, a ja zaista sumnjam u to, Lagumdžija jeste bio njihov "politički otac" i trebao se njegov uticaj, ako je već to zahtijevala ova power-play, neutralizovati unutar stranke i na kulturniji način.Banksy wrote: Nema ''stranačke likvidacije političkog oca'', već je u pitanju čišćenje stranke od SDA službenika koji su oteli SDP prije 25 godina i sve njegove kapacitete isporučili tobožnjim političkim protivnicima, a zapravo jednoj familiji koja je tog iskreiranog ''političkog oca'' za ruku dovela prije 25 godina i instalirala ga kao vođu svoje izmišljene opozicije, pa njime, zapravo strankom, mlatarala kako je htjela tih 25 godina,
Interni obračun unutar SDP je završen istjerivanjem iz stranke visokopozicioniranih članova, bivših i sadašnjih rukovodilaca; izmjenama statuta na kongresu, uvođenjem povjereništava (?),... To se prije nazivalo čistkama, sada je to provjetravanje? Na isto mislimo.Banksy wrote: Nema ''internog obračuna'', tek internog provjetravanja i čišćenja petokolonaškog smeća, i iz glavne sredine i iz svih kantonalnih ćoškova, Delića uključujući,
itd.
da ne vrtim istu priču, nemam ti šta novo odgovarati,
čitam te i dalje
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#57053 Re: SDP
Prica se da se jos uvijek svi cude kako je bakir uspio pridobiti sbb i df u koaliciju, i kako je uspio izbiti df iz bh bloka. Nikome nije jasno kako je uspio preokrenuti njihovo misljenje od "radije cu skociti sa tornja nego sa sda" u "stajemo na branik drzave sa sda".daddy-kool wrote:Bakir je od situacije na početku godine kada nije niko želio sa njim u koaliciju i gubitka vlasti u 4 (ili je bilo i 5) kantona, uspio formirati prilično široku koaliciju sa DF i SBB, preuzeti vlast u svim osim 2 kantona, izbiti DF iz Bh Bloka
Last edited by izvrsni direktor on 29/07/2019 14:32, edited 1 time in total.
-
pemanapemani
#57054 Re: SDP
Zašto da ih prozivaju, kada su oni neutralisani ulaskom DF u koaliciju?malakh wrote:najsmjesnija mi je ova floskula "sda spavaci", pogotovo kada svi znamo da su svi potkupljivi.
Nisi valjda već zaboravio da je poslije spašavanja države, najvažniji razlog ulaska DF u koaliciju sa SDA, HDZ, SNSD i SBB taj da se spriječi petokolonaško djelovanje SBB.
Ovo oko potkupljivosti piši u jednini. Čuj - svi znamo da su svi potkupljivi.
Jeste, ako pod svi x2 misliš na našu lijenu ćuskiju Komšića.
Eto, moja malenkost ne zna da su svi potkupljivi i mogu mi trehnuti milijardu na stol i od mene dobiti samo lijepe želje i pozdrave da se vrate na mjesto iz kojeg su izmigoljili na ovaj svijet.
- Leverage
#57055 Re: SDP
Da, baš su pokazali da jedva čekaju da uzmu zelene zabranjene jabuke. Ali ne vjerujte svojim očima, vjerujte fanu preuzimača odgovornosti, fanu Wisha Neighborića.malakh wrote:najsmjesnija mi je ova floskula "sda spavaci", pogotovo kada svi znamo da su svi potkupljivi.
- drug_profi
#57056 Re: SDP
Ja imam svoju cijenu, ali niko da je ponudi....
Ali ja sam nebitan. Ali da sam bitan i cijena bi bila daleko veća.
U konačnici se svodi bilans. Koliko ti obraz vrijedi. Moj je poskup doboga. Moras namiriti i mene i djecu mi za života.
Da se ne lažemo.
Ali također neke stvari ne radim. Ni za pare.
Ali ja sam nebitan. Ali da sam bitan i cijena bi bila daleko veća.
U konačnici se svodi bilans. Koliko ti obraz vrijedi. Moj je poskup doboga. Moras namiriti i mene i djecu mi za života.
Da se ne lažemo.
Ali također neke stvari ne radim. Ni za pare.
- kmirsad
- JThomas
#57058 Re: SDP
250 000 je ozbiljan novac za pojedinca, svakako. ali za one koji su na vlasti već tridesetak najtežih godina, realno je greška u mjerenju podijeliti milion-milion i po kojim bi se kupuje kontrola nad (sa fondom zzo) oko pet milijardi za četiri godine. pa opet zasad ne ide - da to zaista košta milion ili dva, ili čak pet, ova se vlada ne bi ni formirala. i ako je uspiju skinuti u nastavku mandata, to će biti kupovinom šefova koja je neuporedivo skuplja i teža.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#57059 Re: SDP
zašto se uvijek nadjes uvrijedjeno kada netko nesto komentira, a da nije na mlin sdpu? zasto sve previse licno shvatas?Leverage wrote:Da, baš su pokazali da jedva čekaju da uzmu zelene zabranjene jabuke. Ali ne vjerujte svojim očima, vjerujte fanu preuzimača odgovornosti, fanu Wisha Neighborića.malakh wrote:najsmjesnija mi je ova floskula "sda spavaci", pogotovo kada svi znamo da su svi potkupljivi.
sto je pogresno u mom postu? zar politika nije kurva i zar svatko nema svoju cijenu?
delic, koji je bio najveci protivnik sda, protiv kojeg je sda organizirala referendum, kojem su radili o glavi sa svih nivoa vlasti, se priklonio istima. tko bi to mogao sanjati?
a onda se zavaravamo da to ne bi ucinili masic, magazinovic i cengic...
- Leverage
#57061 Re: SDP
Čuj našao se uvrijeđenim i lično shvatammalakh wrote:
zašto se uvijek nadjes uvrijedjeno kada netko nesto komentira, a da nije na mlin sdpu? zasto sve previse licno shvatas?
sto je pogresno u mom postu? zar politika nije kurva i zar svatko nema svoju cijenu?
delic, koji je bio najveci protivnik sda, protiv kojeg je sda organizirala referendum, kojem su radili o glavi sa svih nivoa vlasti, se priklonio istima. tko bi to mogao sanjati?
a onda se zavaravamo da to ne bi ucinili masic, magazinovic i cengic...
Ta trojica su imala priliku pa nisu to napravili, i Delić je imao priliku pa je to napravio. Ali ne, ti znaš bolje, to se nama samo čini.
Cijela priča koju poturaju likovi poput tebe služi kao pokušaj neosnovanog blaćenja i diskreditacije SDP-a, pa samo želim da te obavijestim da ti ni ovaj put nije pošlo za rukom što te vjerujem jako iritira.
- kmirsad
#57062 Re: SDP
Pogrešno, nije Delić bio protivnik SDA-u, nego obrnuto. Delića su SDA pokušali smijenitiu, on uzvratio i odbranio se.delic, koji je bio najveci protivnik sda, protiv kojeg je sda organizirala referendum, kojem su radili o glavi sa svih nivoa vlasti, se priklonio istima. tko bi to mogao sanjati?
Nije se borio za opstanak SDP-a u Lukavcu, nego za svoj lični opstanak na mjestu načelninika.
Pragmatično.
Na vatruo SDA izvratio vatrom Edina Delića..
Isto bi bilo da je bio ćlan HDZ-a, LDS-a, Komunističke Partije. NB-a. SNSD-a...
Ma bilo koje od 7 partija u kojima je bio.
Samo što ga je neko ubijedio da bi mogao ovoj da bude i Predsjednik.
-
putokaz1
#57063 Re: SDP
Da Tako je!!! Ali On ostaje načelnik i 2020 i dobit će mnogo Vijećnika ,ali SDA će imat većinu u svakom slučajukmirsad wrote:Pogrešno, nije Delić bio protivnik SDA-u, nego obrnuto. Delića su SDA pokušali smijenitiu, on uzvratio i odbranio se.delic, koji je bio najveci protivnik sda, protiv kojeg je sda organizirala referendum, kojem su radili o glavi sa svih nivoa vlasti, se priklonio istima. tko bi to mogao sanjati?
Nije se borio za opstanak SDP-a u Lukavcu, nego za svoj lični opstanak na mjestu načelninika.
Pragmatično.
Na vatruo SDA izvratio vatrom Edina Delića..
Isto bi bilo da je bio ćlan HDZ-a, LDS-a, Komunističke Partije. NB-a. SNSD-a...
Ma bilo koje od 7 partija u kojima je bio.
Samo što ga je neko ubijedio da bi mogao ovoj da bude i Predsjednik.
- kmirsad
#57064 Re: SDP
Tako je... neke bitke se moraju izgubiti žrtvovati tri pijuna za jednog laufera...da bi se dobio rat... SDP TK je izgubio načelnika u Lukavcu, dva poslanika u STK, jednog državnog...Ali je sačuvao principe... I osvojio velike simpatije socijal demokratski oprjedeljenih birača...
Tuzla im je sad, za lokalne, u gruntu... a mislim i u Gračanici i Živinicama...mislim i u ostalima u kojima je bio jak, a obori ostali vjerni princima
Generalno je profitirala i kratkoročno u svim izbornim jedinicama za lokalne, ali i dugoročno za opšte... bar ja tako mislim...
Nije đabe i SDA krenuo ka probosanskim idejama, a sve manje probošnjačkim... Vidi se da taj recept daje dobre rezultate...
Ljudi hoče BiH, a ne filđan državice...
Tuzla im je sad, za lokalne, u gruntu... a mislim i u Gračanici i Živinicama...mislim i u ostalima u kojima je bio jak, a obori ostali vjerni princima
Generalno je profitirala i kratkoročno u svim izbornim jedinicama za lokalne, ali i dugoročno za opšte... bar ja tako mislim...
Nije đabe i SDA krenuo ka probosanskim idejama, a sve manje probošnjačkim... Vidi se da taj recept daje dobre rezultate...
Ljudi hoče BiH, a ne filđan državice...
-
putokaz1
#57065 Re: SDP
Gračanica i Gradačac a Samir neznam da li se izjasnio,ostaje li u SDP ili?
Dzaba sve SDA će pomest lokal 2020 izgubit će samo Veće gradove Tuzla,Zenica,Bihać,Gorazde i sl
Dzaba sve SDA će pomest lokal 2020 izgubit će samo Veće gradove Tuzla,Zenica,Bihać,Gorazde i sl
-
polacijela
#57066 Re: SDP
Vjerujem da su Kuko, Jasmin i Bego sjelikmirsad wrote:https://regional.ba/politicka-transfer- ... dRUo_YrVGQ
sta su dogovorili - viJećemo
- kmirsad
#57067 Re: SDP
Hej ba, pa ni portal koji je ovu vijest objavio ne vjeruje u nju i smatra da su to samo glasine... jes pročitao, crkoše se od smijeha...polacijela wrote:Vjerujem da su Kuko, Jasmin i Bego sjelikmirsad wrote:https://regional.ba/politicka-transfer- ... dRUo_YrVGQ![]()
sta su dogovorili - viJećemo
-
putokaz1
#57068 Re: SDP
Na BH političkoj sceni sve je moguće
Osim da SDA izgubi izbore
Osim da SDA izgubi izbore
- malakh
#57069 Re: SDP
tvoji postovi govore suprotno tvojim tvrdnjama. na svaki negativni post o sdpu se upecas kao skobalj. i nemas mi sto pojasnjavati, kada imam oci, pismen sam i citam, a ti procitaj svoje ranije postove. osim ako vas vise ne komentira sa jednog profila, sto nije strano na ovom forumu.Leverage wrote:Čuj našao se uvrijeđenim i lično shvatammalakh wrote:
zašto se uvijek nadjes uvrijedjeno kada netko nesto komentira, a da nije na mlin sdpu? zasto sve previse licno shvatas?
a onda se zavaravamo da to ne bi ucinili masic, magazinovic i cengic...Ne, samo reagujem na neistine koje pokušavaš provući ovdje. Pogrešno u tvom postu je to što pokušavaš izjednačiti političke kurve sa svima ostalim što je najobičnija generalizacija i naravno da mi ne pada na pamet klimati glavom na to. Svaki put kad pokušaš provući tu priču naići ćeš na moj odgovor i savršeno me ne zanima ako ti se to ne sviđa.
Ta trojica su imala priliku pa nisu to napravili, i Delić je imao priliku pa je to napravio. Ali ne, ti znaš bolje, to se nama samo čini.
Cijela priča koju poturaju likovi poput tebe služi kao pokušaj neosnovanog blaćenja i diskreditacije SDP-a, pa samo želim da te obavijestim da ti ni ovaj put nije pošlo za rukom što te vjerujem jako iritira.
nema generaliziranja. i masic i magazinovc su u proslosti bili sa sda i prodali su se sda. pristali su da budu dio vlasti sa i zasto ih sada pravdati da se opet nece prodati sdau? sada se nisu prodali, a mozes li mi ti garantirati da to nece uciniti korz 2-3-4-5 godina?
i smiri se malo, poletio si. sjeti se da si ovako poletio i kada je bila kampanja, meni tvrdio da ce sdp ubjedljivo pobijediti, da ce becirovic biti predsjednik, pa klepnu usima.
- Leverage
#57070 Re: SDP
Ovaj dio najbolje govori o tome kako treba tretirati takve poput tebe.malakh wrote: i smiri se malo
- malakh
#57072 Re: SDP
ti bi mene tretirao tako što bi mi najradije zabranio da bilo što komentiram u vezi sdpa, ali...Leverage wrote:Ovaj dio najbolje govori o tome kako treba tretirati takve poput tebe.malakh wrote: i smiri se malo
nego, ima li nam gdje onog denisa, starog demagoga i populiste? uđe u dom naroda i nema više poruka prema dodiku i čoviću, aleksandru i andreju, a niti hvalospjeva o ljiljanima. ako ga sretneš, reci mu da što napiskara, čisto da nije toliko ofiran.
-
putokaz1
#57073 Re: SDP
Osnovana je nova stranka ''A SDP 1990 Lukavac-SDA zakrpa''
Sad imamo
SDP-NS te SDA zakrpe
DF-USD-NovaS Lukavac-...
Sad imamo
SDP-NS te SDA zakrpe
DF-USD-NovaS Lukavac-...
-
putokaz1
#57075 Re: SDP
SDA opanakLeverage wrote:Ima i Mihad Sakić.
Nije valjda prešao iz SBIh u Novu stranku