Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#5701 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Mi smo pocele sa 4 mj.
To su male kolicine, par kasikica, da se stomacic navikne, daleko je to od obroka. Tek u 5 mj.ces imati pravi obrok a mozda ces ga opet dopuniti mlijekom.

Ja sam joj davala prvo povrce. Mozes joj dati npr.tikvicu, krompir, mrkvicu, rizu. Dosta za prvih 14 dana. Poslje daj jabuku, krusuku, bananu.

Sretno!
Mis mekinjas

#5702 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

PurpurHazel wrote:Drage mame znam da je tonu toga napisano o čvrstoj hrani pa vas neću sad puno daviti s detaljima, probat ću iščitati unazad stranice, nego me zanima samo što se tiče dobi, ima 4 mj. i par dana, pedijatar kaže može već početi s jabukicom, rižinim pahuljicama...? Jel rano i može li se? :) Ona jede Nan, super napreduje od početka, nije imala nikakvih problemčića vezano za hranu, a ni općenito zdravstveno bogu hvala. Dakle, kad okvirno početi? I s čim prvo, da ne pogriješim, to me najviše zeza, pošto svatko ima neku svoju šemu?
Pocni s povrcem. Mrkva, tikvica, krompir, ja sam dala i cvjetic brokule.
Vecina djece koju znam a poceli su s vocem, imaju problema s povrcem. Na slatko se lakse navici. Kad probas malo povrca, jedan dan casti sa slatkim. Banana, jabuka, kruska...
I to je sve pomalo prvih mjesec, mjesec i pol.
dpjokala26

#5703 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dpjokala26 »

JanuaryJones wrote:Problem. Prerasli smo krevetić. Malecki je visinom napredan baš i sad mu ogradica dodje malo više struka. Kako tek uči podizanje i stajanje na nogama, a pritom se još i propinje na prstiće strah me je da ga glava ne povuče preko i ne ispadne iz krevetića. Sad mu je sve to novo, konstantno se ustaje, pomjera granice ali kako nema osjećaj ni za blizinu/daljinu tako nema ni za visinu. Ne znam šta da radim, ogradica je na max, dušek spušten na najnižu razinu. Jel neko imao ovaj problem, kako zaštititi bar prednji dio krevetića, stražnji je uza zid?
samo cekaj,sigurno ce preskociti.jos se sjecam moje kcerke.gledali smo ali nismo stigli reagovati u sekundi je bila na cilimu. nezaboravna je bila njena faca,nesto izmedju divljenja samoj sebi sto je preskocila i straha sto je pala.bog cuva djecu. :)
JanuaryJones

#5704 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

dpjokala26 wrote:
JanuaryJones wrote:Problem. Prerasli smo krevetić. Malecki je visinom napredan baš i sad mu ogradica dodje malo više struka. Kako tek uči podizanje i stajanje na nogama, a pritom se još i propinje na prstiće strah me je da ga glava ne povuče preko i ne ispadne iz krevetića. Sad mu je sve to novo, konstantno se ustaje, pomjera granice ali kako nema osjećaj ni za blizinu/daljinu tako nema ni za visinu. Ne znam šta da radim, ogradica je na max, dušek spušten na najnižu razinu. Jel neko imao ovaj problem, kako zaštititi bar prednji dio krevetića, stražnji je uza zid?
samo cekaj,sigurno ce preskociti.jos se sjecam moje kcerke.gledali smo ali nismo stigli reagovati u sekundi je bila na cilimu. nezaboravna je bila njena faca,nesto izmedju divljenja samoj sebi sto je preskocila i straha sto je pala.bog cuva djecu. :)
Vjerujem ti. Ne ostavljamo ga samog u krevetiću kad se igra dok ne nadjemo rješenje.
manekenka u penziji

#5705 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Malenoj se pojavio neki osip na celu. Bubuljice nisu "u boji" nego identicne boji koze, sitne su i hrapave, nisu one sto bi se "mogle iscjediti". Sta bi moglo biti? Alergija ili osip od prljavstine? Iskustva?
ciki4

#5706 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Kako misliš od prljavštine :sad: moja ima te "bubuljice"po obrazima,rukama,nekoliko i po nogama. Ne primjećuju se, tek kad se zagledaš,al pod rukom je hrapavo. Ona je to naslijedila od oca,on ima identičnu kožu. Ako kod tebe niko u uzoj obitelji nema takvih problema i tek se pojavilo,probaj sa tahirovic melemom za problematičnu kozu,meni je neko isto na forumu preporučio i pomoglo je kod osipa,ali ove "bubuljice" nisu nestale:-(
limenka2014

#5707 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by limenka2014 »

Ne kupujte djeci K-plus mlijeko...pogledajte :http://vazda.ba/vijesti/okrenut-ce-vam- ... s-mlijeku/
manekenka u penziji

#5708 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ciki4 wrote:Kako misliš od prljavštine :sad: moja ima te "bubuljice"po obrazima,rukama,nekoliko i po nogama. Ne primjećuju se, tek kad se zagledaš,al pod rukom je hrapavo. Ona je to naslijedila od oca,on ima identičnu kožu. Ako kod tebe niko u uzoj obitelji nema takvih problema i tek se pojavilo,probaj sa tahirovic melemom za problematičnu kozu,meni je neko isto na forumu preporučio i pomoglo je kod osipa,ali ove "bubuljice" nisu nestale:-(
Prljavstina kao npr. oslanjanje o tuđe lice tj.sminku. Nemamo slicnih problema u porodici, koristim A-dermu i nikad nismo imali problema sa kozom. Maloprije mi je "gnjurila" glavicom po podu, dok je pokusavala puzati, mozda je i od tog. Strah me da nije kakva reakcija na hranu, ali nista novo nismo papali.
Hvala ti ciki :kiss:
safran

#5709 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

čini mi se da si pisala da je sada u fazi kad se oslanja na sve 4 i pokušava odgurnuti - moji su u toj fazi također razvijali osipe po licu (nos, brada, obrazi, čelo) - trljaju se o podlogu a usput pomalo i bale - što od zuba što od sreće što se kreću a glava ih još preteže, dupe u zraku pa se odguruju u rikverc. ja sam to mazala onom nivea gustom kremom za hladni period i smirivalo se ali prestane kad skontaju kako glavu držati gore.
safran

#5710 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

suza81 wrote:Iako bi mogla sacekati jos koji dan vjerovatno si kao i vecina nas nestrpljiva :) pocni sa necim organskim sto imas ili mozes nabaviti bila to jabuka, kruska, sljiva ili mrkva. Kuhano i izblendano.
sa kruškom i šljivom bih još sačekala ali stambolka / sremenduša / ćurta - sad je pravo vrijeme za nju.
tikvice također sad ne bih - na silu su uzgojene i nisu dobar izbor za bebe
Ma.Le.Na

#5711 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

koju izdajalicu preporucujete za kupiti?
dance_mom

#5712 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

Ma.Le.Na wrote:koju izdajalicu preporucujete za kupiti?
Ja ti mogu reći koju ne kupovati, Aventovu. Ja je kupila u prvoj trudnoći i ništa, bačene pare. Čitala sam ovdje na temi da dosta žena preporučuje Medelinu, vjerovatno će se neka koja je koristila javiti s više detalja...
pirmin

#5713 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by pirmin »

Je li bila diskusija na ovoj temi "vakcine za bebe-da ili ne"?
šatirana_ljubičica

#5714 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by šatirana_ljubičica »

pirmin wrote:Je li bila diskusija na ovoj temi "vakcine za bebe-da ili ne"?
imaš posebnu temu za to.
pirmin

#5715 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by pirmin »

šatirana_ljubičica wrote:
pirmin wrote:Je li bila diskusija na ovoj temi "vakcine za bebe-da ili ne"?
imaš posebnu temu za to.
Hvala :thumbup:
Ma.Le.Na

#5716 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

na drugim forumima preporucuju i neku Tommee Tippee
da li je iko koristio?
a aventovu ih je takodjer dosta koristilo, zasto tebi nije odgovarala?
i da li se radi o rucnoj ili elektricnoj?
kazu da je elektricna bolnija za koristiti..
CherryLips

#5717 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Ja prvo imala električnu od Medele i super mi bila,a nakon nekih 3,4 mjeseca ručnu od Aventa i bila mi je pravo olakšanje za grudi,bas nekako nježna prema grudima. Električna dusu vadi,ne samo mlijeko. A hvaljena mi je i ručna od Medele.Neka je mama sa foruma nju u koristila,možda se javi sa više info
Ma.Le.Na

#5718 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

da li je rucnu tesko koristiti?
kazu da bas treba imati snage za nju
blondina

#5719 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

Ma.Le.Na wrote:na drugim forumima preporucuju i neku Tommee Tippee
da li je iko koristio?
Ja imam ovu Tommee Tippee rucnu,i mogu reci da je ok uopste mi nije bila bolna,paltila sam je oko 60 KM,inace sve koristim od tommee tippee,jako sam zadovoljna sa njihovim proizvodima.
Mis mekinjas

#5720 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Ma.Le.Na wrote:koju izdajalicu preporucujete za kupiti?
Tommee tippee. Odlicna.
ciki4

#5721 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Ja sam imala medelinu ručnu izdajalicu,super me služila,a nije uopce teško s njom izdajati.Ona jeste najskuplja od ručnih (oko 130km),ali ja ne žalim ni marku:-)
dance_mom

#5722 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

Ma.Le.Na wrote:na drugim forumima preporucuju i neku Tommee Tippee
da li je iko koristio?
Ručna je u pitanju, i treba stvarno imati dosta snage za to...zato mi najvise nije ni odgovarala
dinao

#5723 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dinao »

Upravo sam cuo na radiju da je kasica Alnatura povucena sa trzista. Cini mi se ona sa 4 vrste zitarica. Kupovali smo u dm tu marku kasica, jer je navodno organska itd. Ranije sam citao i da hipp isto sadrzi neke nezdrave sastojke.
Odsad kupujem povrce sa sela i mi maloj pravimo kasice. Kad u djeciji hranu stavljaju sumnjive sastojke, sta li mi jedemo?
JanuaryJones

#5724 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

dinao wrote:Upravo sam cuo na radiju da je kasica Alnatura povucena sa trzista. Cini mi se ona sa 4 vrste zitarica. Kupovali smo u dm tu marku kasica, jer je navodno organska itd. Ranije sam citao i da hipp isto sadrzi neke nezdrave sastojke.
Odsad kupujem povrce sa sela i mi maloj pravimo kasice. Kad u djeciji hranu stavljaju sumnjive sastojke, sta li mi jedemo?
Fazon je što ni za povrće ne znamo odakle dolazi. Odakle ćeš naručivati sa sela, neko provjereno dostavlja, prodaje?
dinao

#5725 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dinao »

Ima punica express! Sve domace! :)
Sad ozbiljno..krompir tacka ba
navodno sve domace, zdravo. Ali sad vise nikom ne vjerujem, tako da i to treba provjeriti!
Post Reply