Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ovo_malo_duse

#5701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ovo_malo_duse »

Mislim da se ovdje Moderacija mora malo ukljucit. Tema je pregled izgradnje, gdje, sta, kako, slike, itd. its.
Rentabilnost, treba, ne treba,ko hapio ko napravio otvorite brate drugu temu pa naglabajte do bola. :run:
Ovdje dajte slike, kako ide,kvalietet? Jel' se ko vozio cijelom pustenom dionicom? Za koje vrijeme se sad moze stici od Zenice do Vlakova? Hoceli se ubrzo (kad otvore dionicu do Tarcina) moci brze do Zenice iz Mostara nego do Carsije u Rajvosa itd. :bih: :thumbup:
tec

#5702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Od ovih bisera čovjek ne zna gdje će. :lol:
:D Vidim ovdje se političari natječu koji će veću glupost izvaliti samo da bi obustavili izgradnju autoputa. :-)
Znam uvijek je bolje uzeti kredit od svjetske banke (kamata 8+%) da bi se pokrivale rupe za plate, nego kredite od EBRD i EiB (kamate 2% do 3,5%) za kapitalne projekte. Genijalno razmišljanje čaršije. Bez tih kredita i autoceste ne bi bilo ni tih 35 miliona kojih hoćeš da koristiš na obične puteve. Te pare su obezbjeđene od akciza na gorivo (za autoceste) i naplate cestarina a ostale ceste se plaćaju od licenci za telekom, registracije, itd.

Vijeciti preporučio bi ti da nađeš 'time machine' i vratiš u 1980 ne bolje u 1900 savršeno za to doba je funkcionirala infrastruktura. Koji VW? ono sada u Vogošći ima jako malo veze sa VW. Kada je postojala proizvodnja u davnih 70/80 godina bila je adekvatna infrastruktura već krajem 80 je VW tražio bolje ifrastrukturalni spoj i nije dozvolio povećanje proizvodnje. Poslije rata je napustio bez ikakvih interesa jer su imali nova i bolja postrojenja a u BiH su dozvolili po licenci da treći sastavljaju par hiljada Skoda godišnje. Više iz sažaljenja nego iz potrebe.

Jeli neko od vas zna šta znaci razvijanje jedne države (svijet se drastično promijenio od tada) ili po vama treba ostati na nivo iz 80 nastavljati na tom nivou danas nemaš budućnosti. Zaostaješ minimalno 30 godina iza ostalih, i više jer u 80 smo bili 10 iz ostalih.
Eksperti kao vi ste i ovako us--li ovu državu odavno.
Alfons Kauders

#5703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:Od ovih bisera čovjek ne zna gdje će. :lol:
:D Vidim ovdje se političari natječu koji će veću glupost izvaliti samo da bi obustavili izgradnju autoputa. :-)
Znam uvijek je bolje uzeti kredit od svjetske banke (kamata 8+%) da bi se pokrivale rupe za plate, nego kredite od EBRD i EiB (kamate 2% do 3,5%) za kapitalne projekte. Genijalno razmišljanje čaršije. Bez tih kredita i autoceste ne bi bilo ni tih 35 miliona kojih hoćeš da koristiš na obične puteve. Te pare su obezbjeđene od akciza na gorivo (za autoceste) i naplate cestarina a ostale ceste se plaćaju od licenci za telekom, registracije, itd.

Vijeciti preporučio bi ti da nađeš 'time machine' i vratiš u 1980 ne bolje u 1900 savršeno za to doba je funkcionirala infrastruktura. Koji VW? ono sada u Vogošći ima jako malo veze sa VW. Kada je postojala proizvodnja u davnih 70/80 godina bila je adekvatna infrastruktura već krajem 80 je VW tražio bolje ifrastrukturalni spoj i nije dozvolio povećanje proizvodnje. Poslije rata je napustio bez ikakvih interesa jer su imali nova i bolja postrojenja a u BiH su dozvolili po licenci da treći sastavljaju par hiljada Skoda godišnje. Više iz sažaljenja nego iz potrebe.

Jeli neko od vas zna šta znaci razvijanje jedne države (svijet se drastično promijenio od tada) ili po vama treba ostati na nivo iz 80 nastavljati na tom nivou danas nemaš budućnosti. Zaostaješ minimalno 30 godina iza ostalih, i više jer u 80 smo bili 10 iz ostalih.
Eksperti kao vi ste i ovako us--li ovu državu odavno.
tacno tako

btw sastavljali smo kurac a ne skode... :roll: prije rata se radila CKD proizvodnja, a poslije rata SKD montaza... ni zrak u gumama tih skoda nije bio bosanski... :roll: radila smjena, manje od 100 ljudi
tec

#5704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

sema911s wrote:deckovi pruga je za dobra za transport velike kolicine robe, dok kamioni to rasparcavaju,., jedno bez drugog neide,. (lokomotiva moze da povuce koliko 50kamiona e sada lokomotiva nemoze u moju mahalu da udje da istovari to sto je dovukla vec kamion)

da li nam je potreban auto put (pa i ove neisplative dionice) jeste hebes auto put ako ce imat 30km samo zato sto je neko skontao da je ta dionica isplativa dok ostatak nije i netreba je gradit,.,

ja sam za to da se poveze citava zemlja auto putem nek ima i neisplativih dijelove(pogledajte neke dijelove auto bana koliko prodje njima auta ) ali neka te ceste sta znas kada ce nekome doci napamet da nesto otvori ,.,

a zeljeznica obnovit i pricat nasav glas kako je super duper,.,jer ce neki svabo austrijanac to cuti i eto ga da nesto transportuje do ploca i nazad,., pa polako sa njima blize im je kroz Bosnu nego kruzit po hrvatskoj,.,

i pruzit tu prugu prema srbiji- crnoj gori sta znas mozda sta otamo krene ,.,
Opet isplativost. Koja, čega, šta, uključuje, itd?

Za ljubavnike željeznica, malo doze realnosti:

- Sadašnji transport robe radi i zarađuje ali svodi se na 5 ili 6 subjekta u BiH jer je u pitanju velika količina robe. Za BiH ekonomiju to je kap u vodi jer za ostale jednostavno je nepotrebno.
- Sa svim obnavljanje trase mi dovodimo željeznicu na nivo (opet) 80-ih godina ni to jer večina pruge je jedan kolosjeka je vise 60-ih. Za dalje unaprjeđenje željeznica potrebne su ogromne sume novca (jer su i standardi se promijenili) i zašto da bi umjesto 5 ili 6 korisnika imali 10 koje je opet minimalni dio ove ekonomije.
- Za 99% ekonomije transport vozom je neizvodljiv jer su male količine, spor transport, mora se istovariti i opet na kamion da bi došlo ili otišlo.

Ma bespotrebno ovo pišem jer vodim diskusiju sa partijskim robotima.
addem

#5705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by addem »

Prosjecna plata u Hrvatskoj je 5427 kuna tj 712€ neto. Dok je u BiH 800 maraka, Porediti nas i Hrvatsku je smijesno. Kao sto j porediti Sloveniju sa Hrvatskom smijesno. Hrvati su izgradili previse autoputeva za tako malu zemlju i to je jednostavno neodrzivo. Niko ne razmislja koliko je skupo odrzavanje autoputeva. BiH je potreban jedan autoput i to je koridor Vc. Tih 330km je manje od razdaljine od ZG prema ST. Slovenci kako su presli na vinjete stalno biljeze gubitke na autocestama, i sam taj prelazak je bio poguban. Hrvatske i slovenacke autoceste se ne isplate i trenutno niko nece da ih uzme pod koncesiju.
Akcize na gorivo dijele se pola autoceste pola ceste federacije, posto je neko gore iznio neistinu. 8)
tec

#5706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

addem wrote:Prosjecna plata u Hrvatskoj je 5427 kuna tj 712€ neto. Dok je u BiH 800 maraka, Porediti nas i Hrvatsku je smijesno. Kao sto j porediti Sloveniju sa Hrvatskom smijesno. Hrvati su izgradili previse autoputeva za tako malu zemlju i to je jednostavno neodrzivo. Niko ne razmislja koliko je skupo odrzavanje autoputeva. BiH je potreban jedan autoput i to je koridor Vc. Tih 330km je manje od razdaljine od ZG prema ST. Slovenci kako su presli na vinjete stalno biljeze gubitke na autocestama, i sam taj prelazak je bio poguban. Hrvatske i slovenacke autoceste se ne isplate i trenutno niko nece da ih uzme pod koncesiju.
Akcize na gorivo dijele se pola autoceste pola ceste federacije, posto je neko gore iznio neistinu. 8)
Postoje odvojene akcize za ceste ali 10 fenninga koje ugrađeno prije 5 godina je samo za autoceste (plus nove :)).
sema911s

#5707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911s »

tec wrote:
sema911s wrote:deckovi pruga je za dobra za transport velike kolicine robe, dok kamioni to rasparcavaju,., jedno bez drugog neide,. (lokomotiva moze da povuce koliko 50kamiona e sada lokomotiva nemoze u moju mahalu da udje da istovari to sto je dovukla vec kamion)

da li nam je potreban auto put (pa i ove neisplative dionice) jeste hebes auto put ako ce imat 30km samo zato sto je neko skontao da je ta dionica isplativa dok ostatak nije i netreba je gradit,.,

ja sam za to da se poveze citava zemlja auto putem nek ima i neisplativih dijelove(pogledajte neke dijelove auto bana koliko prodje njima auta ) ali neka te ceste sta znas kada ce nekome doci napamet da nesto otvori ,.,

a zeljeznica obnovit i pricat nasav glas kako je super duper,.,jer ce neki svabo austrijanac to cuti i eto ga da nesto transportuje do ploca i nazad,., pa polako sa njima blize im je kroz Bosnu nego kruzit po hrvatskoj,.,

i pruzit tu prugu prema srbiji- crnoj gori sta znas mozda sta otamo krene ,.,
Opet isplativost. Koja, čega, šta, uključuje, itd?

Za ljubavnike željeznica, malo doze realnosti:

- Sadašnji transport robe radi i zarađuje ali svodi se na 5 ili 6 subjekta u BiH jer je u pitanju velika količina robe. Za BiH ekonomiju to je kap u vodi jer za ostale jednostavno je nepotrebno.
- Sa svim obnavljanje trase mi dovodimo željeznicu na nivo (opet) 80-ih godina ni to jer večina pruge je jedan kolosjeka je vise 60-ih. Za dalje unaprjeđenje željeznica potrebne su ogromne sume novca (jer su i standardi se promijenili) i zašto da bi umjesto 5 ili 6 korisnika imali 10 koje je opet minimalni dio ove ekonomije.
- Za 99% ekonomije transport vozom je neizvodljiv jer su male količine, spor transport, mora se istovariti i opet na kamion da bi došlo ili otišlo.

Ma bespotrebno ovo pišem jer vodim diskusiju sa partijskim robotima.
partiski nisam akko mislimo na isto(sdp,sds,sda,sdu,sbb,snsd i ostale-ove bih najradije podavio) vise sam za ove NSDAP

a to ti vazi za zeljeznicu, jer nije u istu je od `81 ulozeno ni marka i sada je u losem stanju,. ali evo recimo primjer moje firme koja pravi dijelove lezaja,., iz konjica zica da ide vozom je 30% jeftinije nego kamionom,., za taj transport treba 5 vagona dok kamiona treba oko 20,. u krugu firme imamo sine i istovar za iste,. isti kada se transportuju u poljsku idu vozom jer kamioni nemogu povuci tu kolicinu odjednom,.,
jbga teska industrija vuce i te teske masine, imas par firmi koji mogu to koristit pa eto nije isplativo ali ali

ali za razvoj zemlje nek se izgrade svi autoputevi sve sto su planirali povezas SA-BL-Bihac-Gorazde-Ploce iostalo,., jer neznas sta se sutra moze otvorit u Gorazdu,.,

imam tu srecu pa poznajem te neke ljude u gorazdu i da su bolje povezani sa dobavljacima- kupcima smanjili bi sebi troskove transporta,., jer onakvim putevima imas malo firmi koje ce vozit, svabi kada spomenes transport u Bosnu ako je imalo ozbiljan poveca cijenu jer zna da su putevi katastrofa, slaba signalizacija, podloga nula bobaka i da se stranac snadje vrlo tesko ,.,.
edin_the

#5708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Ljudi ja bih vas zamolio da svi oni kojima se još uvijek diskutuje da li nam uopšte treba AP otvore sebi novu temu a mi koji bismo da pratimo izgradnju istih da normalno nastavimo raspravu ovdje. Ovo je više postalo nepodnošljivo.
spacek

#5709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:55, edited 1 time in total.
addem

#5710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by addem »

tec wrote:
addem wrote:Prosjecna plata u Hrvatskoj je 5427 kuna tj 712€ neto. Dok je u BiH 800 maraka, Porediti nas i Hrvatsku je smijesno. Kao sto j porediti Sloveniju sa Hrvatskom smijesno. Hrvati su izgradili previse autoputeva za tako malu zemlju i to je jednostavno neodrzivo. Niko ne razmislja koliko je skupo odrzavanje autoputeva. BiH je potreban jedan autoput i to je koridor Vc. Tih 330km je manje od razdaljine od ZG prema ST. Slovenci kako su presli na vinjete stalno biljeze gubitke na autocestama, i sam taj prelazak je bio poguban. Hrvatske i slovenacke autoceste se ne isplate i trenutno niko nece da ih uzme pod koncesiju.
Postoje odvojene akcize za ceste ali 10 fenninga koje ugrađeno prije 5 godina je samo za autoceste (plus nove :)).
"U Željeznicama FBiH podsjećaju da su akcize za finansiranje cesta i autocesta iz naftnih derivata, uvedene su još 2009. godine i to 0,15 KM po jednom litru nafte za ceste i 0,10 KM po jednom litru nafte za izgradnju autocesta. Uvođenjem dodatnih 5 feninga za gradnju autocesta, cestama i autocestama obezbijedilo bi se ukupno 0,30 KM po litri goriva."
http://www.ekapija.com/website/bih/page ... -autocesta

Znaci trenutno vise dobijaju ceste od autocesta federacije po osnovu akciza za gorivo. Greska je moja mislio sam da je pola pola. Vivaldi je baco ublehe da samo autoceste uzimaju lovu.
VjecitiStudent

#5711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Milanović: Nema nas 12 milijuna, da bismo cijelu godinu eksploatirali autoceste

Milanović je komentirajući najavljenu monetizaciju hrvatskih autocesta kazao je kako je ona posljedica toga da su autoceste pune tri ili četiri mjeseca godišnje, a ostatak godine su prazne.

»Nas ima samo 4,3 milijuna, a ne 12 milijuna, odnosno nema nas dovoljno da bismo autoceste cijelu godinu eksploatirali«, kazao je Milanović.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... -autoceste
Suština problema
addem

#5712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by addem »

spacek wrote:ja samo znam da bih do 1992 nije imala ni 1km autoputa (jedina republika bez km autoputa), a bila je privredni gigant za region (upravo zbog zeljeznica a ne losih puteva koji su i danas u upotrebni). ako hoces privredni bum, trebaju i ceste i zeljeznica, ali fokusirati se na autoput koji je preskup po 1km je vise nego utopija. nije problem autoput i gradnja postojece trase, problem je da li imamo potrebe za takvim oblikom autoputa. po meni je sasvim dovoljno autoput u obliku brze ceste sa ogranicenjima od 100km/h gdje se izbjegavaju tuneli, vijadukti i gabariti autoceste koje enormno poskupljuju izgradnju...pogotovo jer su poslovi pokrenuti i pogodjeni u najvecoj recesiji!
Kakav privredni gigant bila medju najnerazvijenijim republikama u SFRJ. Jedino je Makedonija bila gora. Nemojte bajke pricati.
The BEN10

#5713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Evo nam i odgovarajuće teme o isplativosti autoputa.
Bujrum: http://www.klix.ba/forum/autoputevi-u-b ... .html-f=38
spacek

#5714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:55, edited 1 time in total.
seoBIH

#5715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Nadam se da ce moderator izbrisati ove nepotrebne postove. Pitam opet, da li ima gužve u Zenici na uključenju na auto put?
tec

#5716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

spacek wrote:jedno pitanje za strucnjake, kad se vec poredimo sa hrvatskom?
kako to da hrvatska ima preko 1000km autocesta i opet u krizi - zaduzena do grla, ekonomski napredak u corsokaku?
eto, prosla im je autocesta od splita do ploca, pa u zadnje 3 godine ne vidjeh nikakvih bajnih pomaka u tom dijelu dalmacije, cak naprotiv - ljudi jos vise kukaju!?
Jako jednostavno prebrza gradnja (uključujući nepotrebnih pravce odnosno nacionalističke pravce), veliki broj kredita od Komercijalnih Banaka sa visokim kamatama (generalno 6 do 8%) dodajem da je većina došla na naplatu istovremeno, loši ugovori za koncesiju koji su prebacili na leđa države kreditna zaduženja odnosno financiranje koncesionara, i naravno potreba rekonstrukcije skoro kompletne A3 autoceste i dio A1 Zagreb - Karlovac koja je građena prije rata. Sve zajedno je uzrok sadašnje situacije slijepo koristeći nacionalističku euforiju podržanu istim financijama koje su dovele do svjetske ekonomske krize 2008 godine.

Slovenija je sama sebe prešla, vinjete su bile pogrešni potez (u to vrijeme) iz kojeg sada se ne mogu da izvuku. Mislili su da su Austrija i da su turisti (pogotovo oni low-cost koji su većina) glupi. Od uvođenja vinjeta svake godine moraju nalaziti pare iz budžeta da bi nadoknadili rupe prihodi su oko 50% nepredviđenoga.
tec

#5717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

spacek wrote:
zato sad imamo transped, energoinvest, tas, aluminij, soko, metal, agrokomerc, unis, zora ,famos, incel, natron, pretis...itd...itd...
da se ipak prebacimo na drugu temu, da nepravimo ovdje haos...nerazvijen si bio, jer je dobit isla u centar ;)
nije se bg razvio za 20 godina sa 300.000 na 1,5mln sam od sebe ;)
Takvi kolektivi su davno propali i na zapadu i na istoku. BiH smo imali gigante koji nisu mogli izdržati, ne može se imati 20000 radnika kada je potrebno 500 da rade taj isti posao. Pun je svijet ovakvih primjera to je sada davna prošlost.

Nerazvijena putna infrastruktura prije rata ima vise veze sa obrambenom ideologijom bivše države nego tadašnjim potrebama, ali to je tema za druge forume.
edin_the

#5718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

spacek, tec, ostali preselite se na novu temu pustite nas ovdje
Alfons Kauders

#5719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

fakat nema smisla - eto teme o isplativosti, makroekonomiji itd...

uistinu mi nije jasno zasto se zatrpava ova tema... neka ostane PREGLED IZGRADNJE, a mozemo se svadjati na drugoj, ko ljudi :D

evo konkretno pitanje - sta se desava na mostarskom? kad planiraju rijesiti prikljucak na kruzni tok?
supercali

#5720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

za koliko realno mozemo ocekivati da se napravi put od zenice do granice sa hr
edin_the

#5721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Alfons Kauders wrote:evo konkretno pitanje - sta se desava na mostarskom? kad planiraju rijesiti prikljucak na kruzni tok?
Prvobitni plan je bio da se nova cesta 2x2 produži od KT u Vlakovu do KT na Most. Raskršću, čak su i počeli kao neki radovi a onda je došao Memo i zaustavio eksproprijaciju i na tom je sve stalo.
tec

#5722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

edin_the wrote:
Alfons Kauders wrote:evo konkretno pitanje - sta se desava na mostarskom? kad planiraju rijesiti prikljucak na kruzni tok?
Prvobitni plan je bio da se nova cesta 2x2 produži od KT u Vlakovu do KT na Most. Raskršću, čak su i počeli kao neki radovi a onda je došao Memo i zaustavio eksproprijaciju i na tom je sve stalo.
Nažalost opština (Memo) je odlučio da se neće okončati eksproprijacija, ustvari ona je okončana samo što opština nije izdala riješenje. Navodno zbog toga sto traži i eksproprijaciju terena u državnom vlasništvu koje dat u koncesiju (koja je istekla) poljoprivrednoj zadrugi (koja kako razumijem postoji samo na papiru). Znači prije izbora ništa, možda ni tada jer kada se završi dionica do Tarčina postaje manje važno.
Sigurno onda će počet diskusija o ugroženosti.
tec

#5723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:fakat nema smisla - eto teme o isplativosti, makroekonomiji itd...

uistinu mi nije jasno zasto se zatrpava ova tema... neka ostane PREGLED IZGRADNJE, a mozemo se svadjati na drugoj, ko ljudi :D

evo konkretno pitanje - sta se desava na mostarskom? kad planiraju rijesiti prikljucak na kruzni tok?
Nažalost na svim forumima teme o Autocesti zadnji mjesec su preplavljene ovakvim diskusijama.

Najbolje je pratiti na:
https://www.facebook.com/autoceste/timeline

Naravno najbolje je ne čitati komentare.
amir79

#5724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by amir79 »

imam jedno pitanje, nevezano za izgradnju autoputeva. Šta se radi kad se promaši željeni izlaz sa autoputa, da li se mora na slijedećem izlazu izaci (platiti pitarinu), pa ponovno uci i nazada (i ponovno platiti)? ili se može negdje, bez izlaska sa autoputa promijeniti smjer i vratiti nazad?

Konkretno tebao bi do Kaknja, ali me zanima novi tunel i hocu da ga vidim. Da li moram onda u zenici izaći sa AP ili ima (ne)legalan naci kako bi se vratio nazad do Kaknja? :)
seoBIH

#5725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Konkretno tebao bi do Kaknja, ali me zanima novi tunel i hocu da ga vidim. Da li moram onda u zenici izaći sa AP ili ima (ne)legalan naci kako bi se vratio nazad do Kaknja? :)
Nema nelegalno izlaska ili ulaska. Naplatne kucice su jedini moguc ulaz/izlaz. Hoces da vidis tune? Moraš skroz do Zenice (naplatno mjesto Zenica jug) i onda se okrenuti pa za kakanj.
Post Reply