tec wrote:sema911s wrote:deckovi pruga je za dobra za transport velike kolicine robe, dok kamioni to rasparcavaju,., jedno bez drugog neide,. (lokomotiva moze da povuce koliko 50kamiona e sada lokomotiva nemoze u moju mahalu da udje da istovari to sto je dovukla vec kamion)
da li nam je potreban auto put (pa i ove neisplative dionice) jeste hebes auto put ako ce imat 30km samo zato sto je neko skontao da je ta dionica isplativa dok ostatak nije i netreba je gradit,.,
ja sam za to da se poveze citava zemlja auto putem nek ima i neisplativih dijelove(pogledajte neke dijelove auto bana koliko prodje njima auta ) ali neka te ceste sta znas kada ce nekome doci napamet da nesto otvori ,.,
a zeljeznica obnovit i pricat nasav glas kako je super duper,.,jer ce neki svabo austrijanac to cuti i eto ga da nesto transportuje do ploca i nazad,., pa polako sa njima blize im je kroz Bosnu nego kruzit po hrvatskoj,.,
i pruzit tu prugu prema srbiji- crnoj gori sta znas mozda sta otamo krene ,.,
Opet isplativost. Koja, čega, šta, uključuje, itd?
Za ljubavnike željeznica, malo doze realnosti:
- Sadašnji transport robe radi i zarađuje ali svodi se na 5 ili 6 subjekta u BiH jer je u pitanju velika količina robe. Za BiH ekonomiju to je kap u vodi jer za ostale jednostavno je nepotrebno.
- Sa svim obnavljanje trase mi dovodimo željeznicu na nivo (opet) 80-ih godina ni to jer večina pruge je jedan kolosjeka je vise 60-ih. Za dalje unaprjeđenje željeznica potrebne su ogromne sume novca (jer su i standardi se promijenili) i zašto da bi umjesto 5 ili 6 korisnika imali 10 koje je opet minimalni dio ove ekonomije.
- Za 99% ekonomije transport vozom je neizvodljiv jer su male količine, spor transport, mora se istovariti i opet na kamion da bi došlo ili otišlo.
Ma bespotrebno ovo pišem jer vodim diskusiju sa partijskim robotima.
partiski nisam akko mislimo na isto(sdp,sds,sda,sdu,sbb,snsd i ostale-ove bih najradije podavio) vise sam za ove NSDAP
a to ti vazi za zeljeznicu, jer nije u istu je od `81 ulozeno ni marka i sada je u losem stanju,. ali evo recimo primjer moje firme koja pravi dijelove lezaja,., iz konjica zica da ide vozom je 30% jeftinije nego kamionom,., za taj transport treba 5 vagona dok kamiona treba oko 20,. u krugu firme imamo sine i istovar za iste,. isti kada se transportuju u poljsku idu vozom jer kamioni nemogu povuci tu kolicinu odjednom,.,
jbga teska industrija vuce i te teske masine, imas par firmi koji mogu to koristit pa eto nije isplativo ali ali
ali za razvoj zemlje nek se izgrade svi autoputevi sve sto su planirali povezas SA-BL-Bihac-Gorazde-Ploce iostalo,., jer neznas sta se sutra moze otvorit u Gorazdu,.,
imam tu srecu pa poznajem te neke ljude u gorazdu i da su bolje povezani sa dobavljacima- kupcima smanjili bi sebi troskove transporta,., jer onakvim putevima imas malo firmi koje ce vozit, svabi kada spomenes transport u Bosnu ako je imalo ozbiljan poveca cijenu jer zna da su putevi katastrofa, slaba signalizacija, podloga nula bobaka i da se stranac snadje vrlo tesko ,.,.