GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Nisrin
#5701 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
OK, i ptice na grani znaju da je krivac VLADA koja je JEDINI VLASNIK GRASa, ali kako je moguce da ni jedan od 1500 ili koliko je radnika NE POSLUSA VLADU PA NE OBAVLJA SVOJ POSAO???
I ja radim pa mi ne plate uvijek, ali ako necu da radim dobijem otkaz i dovedu nekoga drugog...Jeste glupa logika, ali tako nam je kako nam je...zasto Vlada ne dovede druge vozace da preuzmu vozila GRASa- TRAMVAJE, TROLEJBUSE, MINIBUSE I AUTOBUSE?
A ne sutra ce pustiti u pogon 10ak autobusa za nekoliko stotina hiljada gradjana!!!
Dokle vise, majku mu...ovo je fuj od drzave i grada i ljudi!
I ja radim pa mi ne plate uvijek, ali ako necu da radim dobijem otkaz i dovedu nekoga drugog...Jeste glupa logika, ali tako nam je kako nam je...zasto Vlada ne dovede druge vozace da preuzmu vozila GRASa- TRAMVAJE, TROLEJBUSE, MINIBUSE I AUTOBUSE?
A ne sutra ce pustiti u pogon 10ak autobusa za nekoliko stotina hiljada gradjana!!!
-
HM 2011
#5702 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nema poticajaNisrin wrote:OK, i ptice na grani znaju da je krivac VLADA koja je JEDINI VLASNIK GRASa, ali kako je moguce da ni jedan od 1500 ili koliko je radnika NE POSLUSA VLADU PA NE OBAVLJA SVOJ POSAO???

Treba štrajkačima podjeliti poticaje ! Ipak su se izborili za njih - 70% saobraćaja nije u funkciji !
- vjesticanametli
#5703 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
na dobrinji bio sada centrin bus na stanici hahhahahah zauzimaju pozicije 
-
hhaarree
#5704 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zar nisu rekli od sutra od 5:00? al haj sto prije to boljevjesticanametli wrote:na dobrinji bio sada centrin bus na stanici hahhahahah zauzimaju pozicije
- MOSALJOZE
#5705 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sad ozb.pitanje čitam na klixu linije na kojima će saobraćati centrotransovi autobusi i nigdje nema ilidza-vijećnica 
-
DON_eARL
#5706 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa ne radi se ovdje samo o GRAS-u, nego i o gomili drugih javnih preduzeća, koja propadaju pod upravom podobnih iz stranke koja je uvijek imala uticaja u vladi. Energoinvest, ŽFBIH i mnogi drugi su kao i GRAS propali ko žeton, jer se sistemski krade, pozicioniranjem podobnih, koji veze nemaju sa životom, a kamo li sa biznisom.HM 2011 wrote: Evo kako ja vidim sumu činjenica - pa vidite:
1. Grasovci imaju bezobrazno visoke plate,
2. Imaju okretan sindikat,
3. Previše im se popušta,
Krivica za stanje u GRAS-u i inače čitavoj BiH, a ne samo Kantonu Sarajevo, je politika "lako ćemo", "neka se oni iz sljedećeg mandata pobrinu o tome", tako je i sa kreditom MMF-a i sa svim ostalim što će nas tek poklopiti.....
Mase nasjedaju na trikove spominjanja isključivo SDA kao krivca - ne prihvatam to, bukvalno svi su imali priliku promjeniti nešto biti dio rješenja a ne problema, svaka stranka - i šta su svi uradili - NIŠTA ! I kada su u prilici da urede nešto - samo gledaju da gurnu nekoga drugoga jer eto - nepopularan je to potez i tako se problemi guraju pod tepih, i guraju i guraju....
Konkretno, štrajk protivzakonit, ne održava se 70% linija ? - Nema problema, ima pendrek, marica, pritvor, gubitak radnog mjesta..... Hoćeš dalje da se buniš i da izvoljevaš, imaš samo još veći problem sa državom i državnim aparatom.....
Jel treba stečaj i stečajni upravnik, malo, reorganizacije stečajnog dužnika ? Dođe stečajni upravnik podjeli oko 900 otkaza reorganizira dužnika i rješeno.....
Na strani vlade imam iznjeti masu prigovora - Trolejbuski saobraćaj do Vogošće, do Bjelava, gdje je zapelo ? Tramvaj do Hrasnice ? Šta se čeka ?
Ti ako misliš da će se riještiti problem sa otpuštanjem 900 ljudi, lupaš gluposti. Ovo se neće nikada riještiti, jer su mnogi previše upetljani.
Dok se masa potkupljuje subvencijama, platama, neće biti protesta. I onda će se desiti slučaj kao u Grčkoj, otiće sve u helać. Političari će da ispare, sa pokradenom lovom, a ovi potkupljeni će progledati na oči.
- vjesticanametli
#5707 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a jesu ali neka bolje ovako hahahhaha okrenuo se stajao malo pa ode ............izvidnica
ne bi me cudilo da ONI kmecavci doĐŽu da brane stajaliste
- vješalica
#5708 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
mene zanima ova linija vijećnica dobrinja
da li ce na njoj naplacivati karte jer je u grasu komercijalna
i sta su im crkvice???odnosno gdje s enalaze?
-
hhaarree
#5709 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
joj to bi bio show, zavidim vama na dobrinji mogli bi uzivo gledat marisanuvjesticanametli wrote:a jesu ali neka bolje ovako hahahhaha okrenuo se stajao malo pa ode ............izvidnica
- vješalica
#5710 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
rekao je ministar da ce biti donesena odluka o tome,nista konkretnokinzekonze wrote:Od maja.skile wrote:Nisam upucen.
Da li od ovog mjeseca važi nova cijena karata (mjesecnih kupona) od 53KM za sve stanovnike u gradu ?
- vjesticanametli
#5711 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
snimacu ako sta bude pa da se smijemo hahahahha
- MOSALJOZE
#5712 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako si školarac ili student besplatan prevoz,takodje ako radiš važi ti kuponvješalica wrote:mene zanima ova linija vijećnica dobrinja
-
HM 2011
#5713 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
DON_eARL wrote:Pa ne radi se ovdje samo o GRAS-u, nego i o gomili drugih javnih preduzeća, koja propadaju pod upravom podobnih iz stranke koja je uvijek imala uticaja u vladi. Energoinvest, ŽFBIH i mnogi drugi su kao i GRAS propali ko žeton, jer se sistemski krade, pozicioniranjem podobnih, koji veze nemaju sa životom, a kamo li sa biznisom.HM 2011 wrote: Evo kako ja vidim sumu činjenica - pa vidite:
1. Grasovci imaju bezobrazno visoke plate,
2. Imaju okretan sindikat,
3. Previše im se popušta,
Krivica za stanje u GRAS-u i inače čitavoj BiH, a ne samo Kantonu Sarajevo, je politika "lako ćemo", "neka se oni iz sljedećeg mandata pobrinu o tome", tako je i sa kreditom MMF-a i sa svim ostalim što će nas tek poklopiti.....
Mase nasjedaju na trikove spominjanja isključivo SDA kao krivca - ne prihvatam to, bukvalno svi su imali priliku promjeniti nešto biti dio rješenja a ne problema, svaka stranka - i šta su svi uradili - NIŠTA ! I kada su u prilici da urede nešto - samo gledaju da gurnu nekoga drugoga jer eto - nepopularan je to potez i tako se problemi guraju pod tepih, i guraju i guraju....
Konkretno, štrajk protivzakonit, ne održava se 70% linija ? - Nema problema, ima pendrek, marica, pritvor, gubitak radnog mjesta..... Hoćeš dalje da se buniš i da izvoljevaš, imaš samo još veći problem sa državom i državnim aparatom.....
Jel treba stečaj i stečajni upravnik, malo, reorganizacije stečajnog dužnika ? Dođe stečajni upravnik podjeli oko 900 otkaza reorganizira dužnika i rješeno.....
Na strani vlade imam iznjeti masu prigovora - Trolejbuski saobraćaj do Vogošće, do Bjelava, gdje je zapelo ? Tramvaj do Hrasnice ? Šta se čeka ?
Ti ako misliš da će se riještiti problem sa otpuštanjem 900 ljudi, lupaš gluposti. Ovo se neće nikada riještiti, jer su mnogi previše upetljani.
Dok se masa potkupljuje subvencijama, platama, neće biti protesta. I onda će se desiti slučaj kao u Grčkoj, otiće sve u helać. Političari će da ispare, sa pokradenom lovom, a ovi potkupljeni će progledati na oči.
U konkretnoj situaciji - problem GRAS - ja ne vidim drugo rješenje.....
Ili smanjenje plate i pooštravanje radne discipline, te raskid ugovora o radu sa viškom radnika.....
Ili da se udovolji zahtjevima kao i do sada - pa da vidimo dokle će to da ide.....
Zahtjevi radnika uopšte nisu abnormalni - radi se o tome da ljudi traže ono što je ugovoreno - međutim očito je da se ugovoreno ne može ispoštovati te je logično da se sami ugovor mora mijenjati - svi u Kantonu su davno to pretrpjeli -
zašto GRAS- ovi zaposleni misle da su bolji od svih ostalih ?
Šta je rješenje za ostala privredna društva - gigante sistema - vjerovatno će nakon privatizacije biti potpuno isti program, samo u toj situaciji nema oklijevanja - privatni kapital je u pitanju....
-
Innovation
#5714 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Glavni fol je u tome, sto oni imaju placu, regres /na koji po zakonu kao gubitasi nemaju pravo/, topli obrok 12 km /ostali imaju 8 km/, 53 km za prevoz /drugi moraju uzeti kupon/ itd.HM 2011 wrote:Nisrin je napisao/la:I ja bih svasta rekla za ovajk GRAS ali zar vrijedi vise, prave su GNJIDE svi u tom GRASu...stvarno mi je zao sto nemaju plate, regresa, toplog obroka, ali nemaju ni mnogi drugi pa sad bi mozda svi trebali izaci i blokirati grad?!
Cim smo nezadovoljni idemo blokada grada da drugi ispastaju...
-
DON_eARL
#5715 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sa trenutnim dugom do preko 120 miliona KM, njima ne može niko pomoći. Ovi što prizivaju stečaj, neka se malo informišu kako to ide, i neka prouče malo ekonomiju vezanu za poslovanje preduzeća. Više im se isplati da rade i izmiruju obaveze, nego da proglase stečaj, pa da realni troškovi budu veći.HM 2011 wrote: U konkretnoj situaciji - problem GRAS - ja ne vidim drugo rješenje.....
Ili smanjenje plate i pooštravanje radne discipline, te raskid ugovora o radu sa viškom radnika.....
Ili da se udovolji zahtjevima kao i do sada - pa da vidimo dokle će to da ide.....
Zahtjevi radnika uopšte nisu abnormalni - radi se o tome da ljudi traže ono što je ugovoreno - međutim očito je da se ugovoreno ne može ispoštovati te je logično da se sami ugovor mora mijenjati - svi u Kantonu su davno to pretrpjeli -
Vladajuća "elita" gleda vlastita dupeta, ako zagrebu imalo u GRASu, isplivat će upravo kriminal i korupcija koji su počinili, a to im nije baš u interesu. Realno, ljudi koji čine vladu trenutno su većinom uspjeli u karijeri jer su u pravoj stranki, a ne zato što nešto znaju.
Kao što rekoh, koliko je malverzacija počinjeno od kraja rata do danas, ne može nas niko izvaditi iz fekalija, jer rijetko ko nije uključen, pa nema smisla da sami sebe ukopavaju.
- addem
#5716 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Racunica je jasna. Odluka vlade je sigurno teska, ali vlada je tu i da donosi odluke. Moraju se otpustati radnici. (800-1000). Ljudima dati otpremnine, jer bolje da im danas damo otpremnine nego da im daje neka sljedeca vlada. Usteda ce biti preko 200 000 KM mjesecno ili 2,4 miliona KM godisnje. Oni koji ostanu morace da rade, ali ce imati redovne plate bice osigurani. Treba ukinuti mnoge beneficije penzionerima studentima i slicno, javni saobracaj ne treba biti socijalna ustanova vec finansijski isplativa firma.
-
Jokericious
#5717 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako znaju jesam li il nisam?MOSALJOZE wrote:Ako si školarac ili student besplatan prevoz,takodje ako radiš važi ti kuponvješalica wrote:mene zanima ova linija vijećnica dobrinja
-
dresdener78
#5718 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eh hvala ti puno druze, ali nisam bas nikakav strucnjak, samo se bavim ovom temom niz godina....Maharadza wrote: Aferim brate, fino si to sastavio i objasnio neke stvari, ako ne i glavne!![]()
A pošto vidim da si upućen u ovo, interesuje me da li možda znaš koliko su tada (npr. u osamdesetim godinama) iznosile cijene tih mjesečnih kupona i koliko je to u odnosu na današnja primanja otprilike?
Sta se tice Tvog pitanja, to je bas ta vrsta podatka koja i meni nedostaje za moj rad
1979. godine: polugodišnja 2150 dinara
1987. godine: polugodišnja 45.000 dinara
1990. godine: pojedinačna karta 70 dinara
U starim novinama Oslobođenje iz 1991. godine sam u arhivu pročitao članak kako je uoči ekonomskih problema u cijeloj Jugoslaviji dolazilo do rasta cijena javnih usluga, i Sarajevo je bilo spomenuto kao "najjeftiniji" grad, čak i nakon najavljenog drastičnog poskupljenja u to doba. Ali konkretne cijene nisu bile navedene...
Svakako mislim da, bez obzira na detailjno traženje historijskih podataka, možemo danas reći da je cijena prijevoza previsoka, kada čovjek mora izdvojiti nekih 53 KM za mjesečnu kartu, što je više nego 10 posto plate ogromnog broja ljudi... jer dobro poznajem situcaciju mada sam "zahebani zapadnjak" i iskreno mi je sram što mnogi meni dragi ljudi u BiH zarade jedva 500-700 KM netto mjesečno... Ili sa druge strane, recimo da bi ta cijena bila još itekako prihvatljiva, da voze čisti i itekako održavani tramvaji, autobusi koji u julu ne podsjećaju na gasnu komoru, da ne moram stajati na stanici sat dva čekajući autobus za Trnovo ili Iljaš kojeg nema... da je osigurana neka osnovna pouzdanost i barem malo kvaliteta. Ali ovo... užas.
Šta se tiče polemike kolega un1ted i DON_eARL , podatak za 75 posto putnika u ovlaštenim kategorijama imam direktno od odgovornih radnika GRAS-a. Brojka 85 posto švercera valjda zvuči pretjerano (no imam je iz jednog članka iz Oslobođenja, radilo se o rijećima jednog čelnika GRAS-a), ali slažem se sa opisom situacije... iz tramvaja trči 20 osoba vani dok revizori ulaze, a revizori se iživljavaju na curama i slabim osobama dok mišićave likove iz teretane ili očigledno "čvrste" tipove tiho zaobiđu. To mogu lično potvrditi kao svjedok, mada ja lično nisam nikad imao neprijatnosti sa revizorom, kartu kupujem i to većinom dnevnu, pa mi još kažu "hvala puno".
Problem jeste i krivotvorenje kupona... pogledajte samo one likove kao onaj ćiko ispred tržnog centra Merkur na Otoci koji tamo stalno hoda i nudi KUPON, KUPON... zanimljivo jeste da prema nekim prićama onaj veliki Bimo je navodno bio upetljan u "crnu" štampu kupona već krajem osamdesetih...
Moj subjektivan dojam je da sada u GRAS-u vlada totalna anarhija, ima očigledno nekoliko sindikata koji međusobno konkurišu i prate ko zna kakve interese...
I još da vama kažem jednu stvar da u GRAS-u ima i poštenih i solidnih radnika koji jesu u dubokoj depresiji zbog opće situacije. Jedan tamošnji stručnjak sa velikom ličnom odgovornošću ima u svojoj maloj kancelariji na zidu ovaj tekst, koji je dovoljan za opis situacije u toj firmi:
"Bože, podari mi snagu da mogu prihvatiti one stvari koje ne mogu promijeniti".
-
hhaarree
#5719 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma samo kakvog ruksaka nabaci na ledja i vozaj se, ja cu takoCollegeGunner wrote:Kako znaju jesam li il nisam?MOSALJOZE wrote:Ako si školarac ili student besplatan prevoz,takodje ako radiš važi ti kuponvješalica wrote:mene zanima ova linija vijećnica dobrinja
-
palamuda
#5720 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Otpuštanjem 1000 ljudi ušteda bi bila više od 1,5 milion mjesečno.addem wrote:Racunica je jasna. Odluka vlade je sigurno teska, ali vlada je tu i da donosi odluke. Moraju se otpustati radnici. (800-1000). Ljudima dati otpremnine, jer bolje da im danas damo otpremnine nego da im daje neka sljedeca vlada. Usteda ce biti preko 200 000 KM mjesecno ili 2,4 miliona KM godisnje. Oni koji ostanu morace da rade, ali ce imati redovne plate bice osigurani. Treba ukinuti mnoge beneficije penzionerima studentima i slicno, javni saobracaj ne treba biti socijalna ustanova vec finansijski isplativa firma.
-
VjecitiStudent
#5721 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Svašta bi se sa GRAS-om moglo da kod nas u politici i na vlasti nisu isključivo samo Radeljaši.
Ovo će se opet nekako zakrpati sve dok jednog, sve bližeg dana cijeli nakaradni sistem potpuno ne pukne
A onda ...
Linija Vijecnica - Dobrinja, godina 2020.

Ovo će se opet nekako zakrpati sve dok jednog, sve bližeg dana cijeli nakaradni sistem potpuno ne pukne
A onda ...
Linija Vijecnica - Dobrinja, godina 2020.

-
HM 2011
#5722 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a zna li neko strukturu "duga" od 130 Miliona KM ili više ? Zar zaista treba uložiti 130 miliona u opremu GRAS-a..... duguju li 1 KM dobavljačima ? Duguju li za struju, vodu, grijanje ? Kako se došlo do cifre od 130 Miliona - osim na način da se mi i dalje vozimo u tramvajima od prije rata koji su prema svim normativima davno rashodovani ?DON_eARL wrote:Sa trenutnim dugom do preko 120 miliona KM, njima ne može niko pomoći. Ovi što prizivaju stečaj, neka se malo informišu kako to ide, i neka prouče malo ekonomiju vezanu za poslovanje preduzeća. Više im se isplati da rade i izmiruju obaveze, nego da proglase stečaj, pa da realni troškovi budu veći.HM 2011 wrote: U konkretnoj situaciji - problem GRAS - ja ne vidim drugo rješenje.....
Vladajuća "elita" gleda vlastita dupeta, ako zagrebu imalo u GRASu, isplivat će upravo kriminal i korupcija koji su počinili, a to im nije baš u interesu. Realno, ljudi koji čine vladu trenutno su većinom uspjeli u karijeri jer su u pravoj stranki, a ne zato što nešto znaju.
Kao što rekoh, koliko je malverzacija počinjeno od kraja rata do danas, ne može nas niko izvaditi iz fekalija, jer rijetko ko nije uključen, pa nema smisla da sami sebe ukopavaju.
-
The Realist
#5723 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I mene zanima taj dug.
Tih 120-130mio, je li sve kraktoročno, jesu li sve dugovi, ili ima tu kredita koji se redovno izmiruju? Naime, takvi krediti se moraju umanjiti od ove cifre i onda vidjeti šta se mora odmah izmiriti.
Ako imaju dugove za struju, pa i jedno i drugo su "državna preduzeća", zar im se ne može to oprostiti i na taj način smanjiti njihov teret?
Naravno, ništa ovo ne može funkcionisati bez smanjenja broja radnika, a u prvom momentu i plata, te toplog obroka istih (no, smanjenje ne bi smjelo biti takvo da ljude dovede na prosjački štap).
Tih 120-130mio, je li sve kraktoročno, jesu li sve dugovi, ili ima tu kredita koji se redovno izmiruju? Naime, takvi krediti se moraju umanjiti od ove cifre i onda vidjeti šta se mora odmah izmiriti.
Ako imaju dugove za struju, pa i jedno i drugo su "državna preduzeća", zar im se ne može to oprostiti i na taj način smanjiti njihov teret?
Naravno, ništa ovo ne može funkcionisati bez smanjenja broja radnika, a u prvom momentu i plata, te toplog obroka istih (no, smanjenje ne bi smjelo biti takvo da ljude dovede na prosjački štap).
-
StupskaBitanga
#5724 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hoće li biti linija Ilidža Vijećnica ujutru?
- Nisrin
#5725 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
StupskaBitanga wrote:hoće li biti linija Ilidža Vijećnica ujutru?
Nece, kao sto nece biti ni za periferne i brdovite dijelove grada!!! Zivjela Vlada i vladajuca vlast! Crkli svi ...