Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Dady
#5701 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gledam baš ponudu na ekupi - u dimenziji 205/60 R16 XL nema baš nekog izbora. Od premium marke UG 9CNG je 176 KM, A5 je 215 KM tako da cu vjerovatno i pazariti GY. Interesantna mi je ova Yokohama W905 koja po testovima u sličnoj dimenziji nije bila loša, također Falken EW HS449 koje za 175 KM dolaze kao runflat - a gledam tu opciju prije svega posto nemam rezervne gume nego samo onaj Set za krpanje guma sa kompresorom. Dakle zbog ovog indeksa nosivosti XL ograničena mi je ponuda prilično. Auto ne prelazi puno kilometara zimi pošto žena vozi uglavnom po gradu, ali dobaci se po koji put i do planina na skijanje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
jefferson
#5702 Re: Dolazi zima - zimske gume
Yokohoma W905 je u SAD strasno dobro prosla na testovima (doduse konkurencija zimskih guma nije kao u Evropi).Dady wrote:Gledam baš ponudu na ekupi - u dimenziji 205/60 R16 XL nema baš nekog izbora. Od premium marke UG 9CNG je 176 KM, A5 je 215 KM tako da cu vjerovatno i pazariti GY. Interesantna mi je ova Yokohama W905 koja po testovima u sličnoj dimenziji nije bila loša, također Falken EW HS449 koje za 175 KM dolaze kao runflat - a gledam tu opciju prije svega posto nemam rezervne gume nego samo onaj Set za krpanje guma sa kompresorom. Dakle zbog ovog indeksa nosivosti XL ograničena mi je ponuda prilično. Auto ne prelazi puno kilometara zimi pošto žena vozi uglavnom po gradu, ali dobaci se po koji put i do planina na skijanje.
-
mirzet87sa
#5703 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne pravi, doduse ja sam imao 4 zimske i jedan set lanaca. Barem ne u sa kantonuEborg wrote:Znam ja da se montiraju na prednje i to je to. Ali pravi li murija probleme ako se ima u gepeku samo jedan set a ljetne gume nekada u ovim mjesecima?
- tovarish
#5704 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li neko podatak koliko po fabrickim specifikacijama imaju trajnost pojedine gume.Tu mislima na alpin4,UG9,WD4,TS850 ili 850,Snowtrac 5,WR2,...
Ima na michelin stranici,al samo za ljetne.
Ima na michelin stranici,al samo za ljetne.
- amar1994
#5705 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pokusaj naci: Thread wear
Ja bi zamolio jeffersona da objasni sta znaci prvi broj, prvo slovo i drugo slovo
Npr. 300, AA, A
Ja bi zamolio jeffersona da objasni sta znaci prvi broj, prvo slovo i drugo slovo
Npr. 300, AA, A
-
Dady
#5706 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da Thread Wear oznaka se odnosi na trošenje gume. Što je veća oznaka to se guma manje troši. Većina proizvođača u zadnje vrijeme ne stavlja ovu oznaku. Pogledaj ADAC testove i obrati pažnju na parametar Verschleiß.amar1994 wrote:Pokusaj naci: Thread wear
Npr. 300, AA, A
Tu je Alpin 4 nenadjebiv sa maximalnom ocjenom 1 i tu Michelinu do skora niko se nije mogao ni približiti. Sada aktualni model A5 ima 2.5 puta veće trošenje od A4. Ocjenu ispod 2 imaju samo još Continental TS850, Kleber i BH Goodreach i Barum. Naravno treba gledati i ostale parametre tako da je ukupna osobna ocijena rezultat kompromisa. Meni npr ocjena vezana za vožnju na snijegu ne igra veliku važnost jer 95% vremena vozim po suhoj ili mokroj cesti. Tako da tu mogu birati i gumu sa osrednjim performansama po snijegu ali dati npr prednost udobnosti u vožnji ili manjoj buci.
-
Dady
#5707 Re: Dolazi zima - zimske gume
U ovom slučajuamar1994 wrote:Pokusaj naci: Thread wear
Npr. 300, AA, A
Thread Whear, trošenje =300 , guma se 3 puta manje troši od neke druge koja koja ima oznaku 100.
AA je trakcija
A je temperaturni opseg
- tovarish
#5708 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala na odgovoru,mada nije to sto trazim.Nije mi to bitno radi izbora gume,nego cisto da znam koliko je proizvodjac predvidio da se moze voziti,pa da se orijentisem kad da ih mijenjam.
Tako npr. ljetne koje imam (Nokian iLine) trebalo bi da traju oko 29000 km,mada posto ja lagano vozim vjerujem da cu moci sigurno jos nekoliko hiljada navuci.
Negdje sam ja na nekom forumu procitao taj podatak,al sad nemam pojma gdje.
Ja cu najvjerovatnije Alpin4 uzeti i ne mogu se sjetiti koliko je za njih bilo (al znam da je bilo najvise),dok je UG9 bilo preko 30k,TS850 i Dunlop oko 30k,a Pirelli,Nokian i Vredenstein ispod 30k.
Tako nekako,al volio bih znati tacno.
Tako npr. ljetne koje imam (Nokian iLine) trebalo bi da traju oko 29000 km,mada posto ja lagano vozim vjerujem da cu moci sigurno jos nekoliko hiljada navuci.
Ja cu najvjerovatnije Alpin4 uzeti i ne mogu se sjetiti koliko je za njih bilo (al znam da je bilo najvise),dok je UG9 bilo preko 30k,TS850 i Dunlop oko 30k,a Pirelli,Nokian i Vredenstein ispod 30k.
- amar1994
#5709 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dady wrote:U ovom slučajuamar1994 wrote:Pokusaj naci: Thread wear
Npr. 300, AA, A
Thread Whear, trošenje =300 , guma se 3 puta manje troši od neke druge koja koja ima oznaku 100.
AA je trakcija
A je temperaturni opseg
-
Teufik
#5710 Re: Dolazi zima - zimske gume
To se ne moze tacno znati, zavisi od nacina voznje, tipe vozila, tezine vozila, stanja ceste itd. Tesko je to precizirati.
Sent from my LG G5 using Tapatalk
-
Dady
#5711 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa sa A4 ne možes pogriješiti. Mogu one i 40 kkm izgurati bez problema. Naravno zavisi sve od načina vožnje, težine auta i stanja špure. Ja prelazim do maksimalno 15km godišnje na zimskim gumama. U aprilu ove godine sam skinuo A4 nakon 3 sezone i bilo je još "mesa" na njima ali zadnjih mjesec-dva vožnje na njima bio je primjetan pad performansi tako da sam vozio sa tim na umu tj malo opreznije nego inače.tovarish wrote:Hvala na odgovoru,mada nije to sto trazim.Nije mi to bitno radi izbora gume,nego cisto da znam koliko je proizvodjac predvidio da se moze voziti,pa da se orijentisem kad da ih mijenjam.
Zadnjih 14 godina koristim samo dimenziju 205/55 R16 na 3 zadnja auta. Samo sa Michelinkama sam mogao izgurati 3 sezone.
Uvijek na autima su bile premium gume.
Od zimskih Dunlop, GY i Pirelli mogli su izgurati po dvije sezone tj cca 30 kkm.
Sve ove marke vozio sam i na ljetnim pneumaticima po dvije sezone. Jedino sam GY ljetne morao mijenjati nakon 1 sezone na nepunih 20 kkm.
-
Teufik
#5712 Re: Dolazi zima - zimske gume
A4 je poznata kao pravi maratonac. Uglavnom, od premium guma ocekujem minimum 30 kkm, ovisno od tipa gume i ostalih navedenih stvari u zadnjih par postova.
-
jefferson
#5713 Re: Dolazi zima - zimske gume
UTQG je americki sistem oznacavanja.amar1994 wrote:Pokusaj naci: Thread wear
Npr. 300, AA, A
Ako je guma oznacena sa 200, ona koja je oznacena sa 400 ce trajati duplo duze.
ALI< nemozes uporedjivati Michelin i Pirelli. Mozes samo uporediti gume istog proizvodjaca u istoj klasi. Znaci recimo Michelin PSS i Michelin PS4.
Generalno sto je veci broj, guma ce trajati duze, ali to je vrlo "odokativno."
AA, A, B i C oznacavaju trakciju. I to je neka odokativna metoda jer sve renomirane gume imaju AA. Ja jos nisam imao gumu sa samo jednim slovom A.
- amar1994
#5714 Re: Dolazi zima - zimske gume
hvala lijepojefferson wrote:UTQG je americki sistem oznacavanja.amar1994 wrote:Pokusaj naci: Thread wear
Npr. 300, AA, A
Ako je guma oznacena sa 200, ona koja je oznacena sa 400 ce trajati duplo duze.
ALI< nemozes uporedjivati Michelin i Pirelli. Mozes samo uporediti gume istog proizvodjaca u istoj klasi. Znaci recimo Michelin PSS i Michelin PS4.
Generalno sto je veci broj, guma ce trajati duze, ali to je vrlo "odokativno."
AA, A, B i C oznacavaju trakciju. I to je neka odokativna metoda jer sve renomirane gume imaju AA. Ja jos nisam imao gumu sa samo jednim slovom A.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5715 Re: Dolazi zima - zimske gume
sve sto ovdje naucim pricam ljudima
blijedo gledaju
i kupe prve gume koje im ponudi unitrade a da im odghovara cijena
blijedo gledaju
i kupe prve gume koje im ponudi unitrade a da im odghovara cijena
- tovarish
#5716 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svakako da vijek gume zavisi od milion faktora i pretpostavljao sam da cu alpin 4 moci voziti barem 4 sezone,tj. tih 40k km,mada vidim da neki prelaze i duplo vise,mada se ja ne bih usudio toliko.Nisam bas ni neko ko moze prepoznati promjene na gumi,tako da bih se drzao tih preporuka.Dady wrote:Pa sa A4 ne možes pogriješiti. Mogu one i 40 kkm izgurati bez problema. Naravno zavisi sve od načina vožnje, težine auta i stanja špure. Ja prelazim do maksimalno 15km godišnje na zimskim gumama. U aprilu ove godine sam skinuo A4 nakon 3 sezone i bilo je još "mesa" na njima ali zadnjih mjesec-dva vožnje na njima bio je primjetan pad performansi tako da sam vozio sa tim na umu tj malo opreznije nego inače.tovarish wrote:Hvala na odgovoru,mada nije to sto trazim.Nije mi to bitno radi izbora gume,nego cisto da znam koliko je proizvodjac predvidio da se moze voziti,pa da se orijentisem kad da ih mijenjam.
Zadnjih 14 godina koristim samo dimenziju 205/55 R16 na 3 zadnja auta. Samo sa Michelinkama sam mogao izgurati 3 sezone.
Uvijek na autima su bile premium gume.
Od zimskih Dunlop, GY i Pirelli mogli su izgurati po dvije sezone tj cca 30 kkm.
Sve ove marke vozio sam i na ljetnim pneumaticima po dvije sezone. Jedino sam GY ljetne morao mijenjati nakon 1 sezone na nepunih 20 kkm.
- tusk
#5717 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sta je ovo na makbelovoj stranici samo zimske gume prikazuje, u pretrazi pod opcijom Sezona ima samo zima.
Gdje je najbolji izbor guma/usluge uopste u Sarajevu?
-
Dady
#5718 Re: Dolazi zima - zimske gume
GumaM, Unitrade, Sava. Ali vidim da najbolje cijene ima ekupi.ba. Mada za mene to i nije opcija jer gume nemamo gdje skladištiti.tusk wrote:Sta je ovo na makbelovoj stranici samo zimske gume prikazuje, u pretrazi pod opcijom Sezona ima samo zima.![]()
http://www.ekupi.ba/Auto-gume-g9321.aspx
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/1586
https://issuu.com/unitrade/docs/akcijsk ... me_3.10.-1
http://www.sava.ba/cjenovnici.htm
http://makbel.ba/kategorija-proizvoda/a ... %5B1071%5D
http://www.majagume.ba/Search/Index?nam ... seasonId=2
-
Dzontra_Volta
#5719 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dady wrote: GumaM, Unitrade, Sava. Ali vidim da najbolje cijene ima ekupi.ba. Mada za mene to i nije opcija jer gume nemamo gdje skladištiti.
Bolje su cijene na unitrade od ekupi.ba, plus još dobiješ montažu i balansiranje (istina u unitrade je vrlo skroman izbor).
- DoradO
#5720 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li neko iskustva sa Hankook i*cept evo2 gumama, zbog ove internet navale da se kupe gume i ja pao pod pritisak i kako mi je rijedak profil naletim na ove i rezervisem
jedni kazu nema dalje drugi da je kriza po snijegu pa reko da vidim zna li neko iz prve ruke 
- Bakir1
- ranger
#5722 Re: Dolazi zima - zimske gume
total trade istocno sa. mislim da ima... gledam starom 195 65 15 5-10KM niza cijena kod njih u odnosu na sarajevo
Last edited by ranger on 10/10/2016 08:30, edited 1 time in total.
- DoradO
#5723 Re: Dolazi zima - zimske gume
daBakir1 wrote:nove?
- Bakir1
#5724 Re: Dolazi zima - zimske gume
ljudi drame previse oko toga kakva je koja zimska guma, ne znam koji auto vozis i koliko vozis i gdje vozis, ali ta nova guma je za prosjecnog vozaca, normalnog, sasvim dovoljna.
ja sam vozio tu gumu u prvoj generaciji na autu sa 4x4, i jedino sto mi je smetalo je mekan bocni zid, ostalo ili ja nisam adekvatan ili ne znam za bolje ali nekih zamjerki nisam imao....
ja sam vozio tu gumu u prvoj generaciji na autu sa 4x4, i jedino sto mi je smetalo je mekan bocni zid, ostalo ili ja nisam adekvatan ili ne znam za bolje ali nekih zamjerki nisam imao....
- pepeljara
#5725 Re: Dolazi zima - zimske gume
ranger wrote:total trade istocno sa. mislim da ima... gledam starom 195 65 15 5-10KM niza cijena kod njih u odnosu na sarajevo
Mislim da je jeftinije u unitrade koji su spustili pravo cijene
ultra grip 9 GY 100km