Sarajevo shopping

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Umalo popisivac

#5701 Re: Sarajevo shoping

Post by Umalo popisivac »

JanuaryJones wrote: Napisao jeste ali i to što je napisao je komplikacija. Recimo imam nekog u AT, dolazi oko Božića, Uskrsa, nekad preko ljeta par dana. Na sniženju iza Nove Godine nadjem dobru jaknu, čizme koje mi se svidjaju i trebaju mi odmah da nosim a ja ih realno ne mogu dobiti do marta, aprila kad ta osoba dolazi ili do ljeta, u najgorem slučaju. Šta sam dobila? Ništa. Robu koja će stajati za sljedeću sezonu koju ću a možda i neću obući. Da mi šalje poštom iz AT, opet dodje skupo. To se isplati samo ako neko redovno dolazi u BiH, privatno ili poslom i nema puno svoje prtljage, u suprotnom ne isplati se.

A cuj. Treba malo pricekati. Al ako nije hitno, sto uglavnom nije, kupim. I to sto ti kazes se samo odnosi na odjecu, i to ovu koja se nosi za odredjenu sezonu.

Osobito se isplati ako ces vise toga kupiti. Sad na ljeto sam si uzeo neke kosulje, hlace, majice, svasta nesto i doslo me je skoro pa 400 KM manje nego da sam ovdje kupovao, ako ne i vise, ovdje se vecina toga odmah razgrabila dok jos nisu pocela snizenja. Meni se za taj iznos svakako vrijedi strpiti mjesec dva.

A preko eBaya se nekad isplati cak i uz eventualnu carinu i pdv.

Samo kazem, pa ko hoce...
Umalo popisivac

#5702 Re: Sarajevo shoping

MrsJ wrote:Ja kada trebam odjecu (pogotovu za dijete) sjednem u auto i odem u Sl.Brod u City Coloseum u H&M. Izracunala sam da mi je isplatnije platiti i gorivo i otici pokupovati odjece za 200-300 KM i dobijem povrat poreza koji mi pokrije gorivo. Tako radim bar 2-3 puta godisnje kako ide sezona. Kod nas se ne isplati ni na snizenjima kupovati.
Kako za povrat pdv-a? ima li neki minimalan iznos? I moze li se prosvercati onda preko nase granice, nakon sto ti u RH izvrse povrat? :D
Umalo popisivac

#5703 Re: Sarajevo shoping

.
JanuaryJones

#5704 Re: Sarajevo shoping

Post by JanuaryJones »

Umalo popisivac wrote:
JanuaryJones wrote: Napisao jeste ali i to što je napisao je komplikacija. Recimo imam nekog u AT, dolazi oko Božića, Uskrsa, nekad preko ljeta par dana. Na sniženju iza Nove Godine nadjem dobru jaknu, čizme koje mi se svidjaju i trebaju mi odmah da nosim a ja ih realno ne mogu dobiti do marta, aprila kad ta osoba dolazi ili do ljeta, u najgorem slučaju. Šta sam dobila? Ništa. Robu koja će stajati za sljedeću sezonu koju ću a možda i neću obući. Da mi šalje poštom iz AT, opet dodje skupo. To se isplati samo ako neko redovno dolazi u BiH, privatno ili poslom i nema puno svoje prtljage, u suprotnom ne isplati se.

A cuj. Treba malo pricekati. Al ako nije hitno, sto uglavnom nije, kupim. I to sto ti kazes se samo odnosi na odjecu, i to ovu koja se nosi za odredjenu sezonu.

Osobito se isplati ako ces vise toga kupiti. Sad na ljeto sam si uzeo neke kosulje, hlace, majice, svasta nesto i doslo me je skoro pa 400 KM manje nego da sam ovdje kupovao, ako ne i vise, ovdje se vecina toga odmah razgrabila dok jos nisu pocela snizenja. Meni se za taj iznos svakako vrijedi strpiti mjesec dva.

Ovo je bio samo jedan primjer, odjeća i obuća. Danas manje više potrošna roba koja se nosi od sezone do sezone. Neke stvari jednostavno trebaju odmah i nemam koristi od toga da mi sjede kod tetke u Austriji, kod rodjaka u Americi ili kod muževe familije u HR. Nedavno sam trebala da obnovim neke alate za posao (kojih naravno nema kupiti kod nas a ni u Hr) i opet me došla skuplja pita neg tepsija jer je shipping u BiH koštao 300x skuplje nego sadržaj paketa. Al haj biznis pa čovjek nekako pregura, proguta, prelomi kroz rashode.
Ja nemam konkretno koristi da mi zimska jakna i čizme za ovu sezonu čekaju sljedeću, da ih ne mogu nositi, da mi prafem koji mi se svidja sjedi i čeka ljeto, alat koji mi je potreban za rad da čeka putnika za BiH, kad dodje dodje.
Ja kontam tvoj način kupovine, majčice, hlače, džemperi...manje više odjeća koja se kombinuje, na duge staze i višesezonski. Meni takva kupovina ne odgovara jer, vodjena iskustvom, a imam pun ormar novih stvari i da dokažem, ono što kupim ove sezone za sljedeću rijetko kad ili nikad ne obučem.
Umalo popisivac

#5705 Re: Sarajevo shoping

Pa uredu. Ne isplati se uvijek, nekad se ne moze cekati i sve to stoji. Al cesto se moze i pricekati (kome se da), meni je potpuno svejedno koja je sezona i gdje se to nalazio dok god sam ja to kupio i imam. :D

Isto tako sam sebi narucio slusalice s eBaya koje su bile sa shipingom puno jeftinije nego sto su ovdje u radnji, cak i da su ih carinili, sto nisu, opet bi bile jeftinije. Ovisi sve, koliko je tesko, cijena, veliko, shiping. pa i sreca jer nekad jednostavno i ne otvore paket na carini itd. itd. Al cesto se isplati. A sto se shipinga tice, tu trebas paziti, jer ima ih koji zaradjuju na shipingu, treba nekad malo prosvrljati.

U svakom slucaju kom se da pricekati i sl. moze biti itekako isplativo narucivati kod rodbine. Evo ja sam sad sebi kupio fantasticne cipele s eBaya za 100 KM i besplatan shiping a u radnji kostaju u UK 100 funti plus nekih 5 funti shiping. Dobit cu ih za 5 dana. Usteda od oko 170 KM. Ovdje bi bile bog te pitaj koliko.

Ali eto imam srece pa imam rodbine po citavom svijetu i dolaze svake godine. Tako da, ko zeli, i ima tako nekoga, moze se, i svakako isplati se.
MrsJ

#5706 Re: Sarajevo shoping

Post by MrsJ »

Umalo popisivac wrote:
MrsJ wrote:Ja kada trebam odjecu (pogotovu za dijete) sjednem u auto i odem u Sl.Brod u City Coloseum u H&M. Izracunala sam da mi je isplatnije platiti i gorivo i otici pokupovati odjece za 200-300 KM i dobijem povrat poreza koji mi pokrije gorivo. Tako radim bar 2-3 puta godisnje kako ide sezona. Kod nas se ne isplati ni na snizenjima kupovati.
Kako za povrat pdv-a? ima li neki minimalan iznos? I moze li se prosvercati onda preko nase granice, nakon sto ti u RH izvrse povrat? :D
Minimalan iznos ti mora biti 750 kuna. Zato ja i idem u vece nabavke. Poskidas etikete i slozis u kofer. Pa neka dokazuje je li kupljena ili moja licna. :) Sta mislis kako svercaju ovi sto na FB prodaju marke kojih kod nas nema!?
Umalo popisivac

#5707 Re: Sarajevo shoping

MrsJ wrote:
Umalo popisivac wrote:
Minimalan iznos ti mora biti 750 kuna. Zato ja i idem u vece nabavke. Poskidas etikete i slozis u kofer. Pa neka dokazuje je li kupljena ili moja licna. :) Sta mislis kako svercaju ovi sto na FB prodaju marke kojih kod nas nema!?
Pa dobro. :D Rekoh da mozda hrvatski carinici ne jave ovima, i to sam cuo, al mi je uvijek nekako bilo malo vjerovatno. Steta sto se to ne moze za online shoping, vec moras ti osobno traziti povrat, tek bi onda bilo jeftinjara. :D
JanuaryJones

#5708 Re: Sarajevo shoping

Post by JanuaryJones »

MrsJ wrote:
Umalo popisivac wrote:
S tim da je 200 KM po glavi dozvoljeno uvesti robe bez carine (uz prikaz računa). 4 osobe u autu, 800 KM ;-)
Umalo popisivac

#5709 Re: Sarajevo shoping

JanuaryJones wrote:
Umalo popisivac wrote:

Ovo je bio samo jedan primjer, odjeća i obuća. Danas manje više potrošna roba koja se nosi od sezone do sezone. Neke stvari jednostavno trebaju odmah i nemam koristi od toga da mi sjede kod tetke u Austriji, kod rodjaka u Americi ili kod muževe familije u HR. Nedavno sam trebala da obnovim neke alate za posao (kojih naravno nema kupiti kod nas a ni u Hr) i opet me došla skuplja pita neg tepsija jer je shipping u BiH koštao 300x skuplje nego sadržaj paketa. Al haj biznis pa čovjek nekako pregura, proguta, prelomi kroz rashode.
Ja nemam konkretno koristi da mi zimska jakna i čizme za ovu sezonu čekaju sljedeću, da ih ne mogu nositi, da mi prafem koji mi se svidja sjedi i čeka ljeto, alat koji mi je potreban za rad da čeka putnika za BiH, kad dodje dodje.
Ja kontam tvoj način kupovine, majčice, hlače, džemperi...manje više odjeća koja se kombinuje, na duge staze i višesezonski. Meni takva kupovina ne odgovara jer, vodjena iskustvom, a imam pun ormar novih stvari i da dokažem, ono što kupim ove sezone za sljedeću rijetko kad ili nikad ne obučem.
Samo mi jos jedna stvar pade na um. :D Ti ako kupujes po snizenjima, ti si manje vise osudjena da cekas iducu sezonu, a osobito po onim zadnjim snizenjima. Tako da opet nema neke razlike.
no_sikiriki

#5710 Re: Sarajevo shoping

Post by no_sikiriki »

Zna li iko gdje se mogu kupiti pantole (npr. crne farmerke) bez elastina?? kupim pantole sa 5% elastina i opet izgledaju kao helanke :-)
galamdzinica

#5711 Re: Sarajevo shoping

Post by galamdzinica »

no_sikiriki wrote:Zna li iko gdje se mogu kupiti pantole (npr. crne farmerke) bez elastina?? kupim pantole sa 5% elastina i opet izgledaju kao helanke :-)
Ja sam takve kakve trazis kupila u mangu. Imaju malo elastina, ali im je cvrst pamuk pa ne izgleda strasno. Model se zove cindy cini mi se, napisem tacnije kad dodjem kuci.
no_sikiriki

#5712 Re: Sarajevo shoping

Post by no_sikiriki »

galamdzinice, hvala ti, pogledacu preko vikenda :)
Cholina_Lokica

#5713 Re: Sarajevo shoping

Post by Cholina_Lokica »

I tom tailor ima modela koji su bez elastina pa ne budu takve
no_sikiriki

#5714 Re: Sarajevo shoping

Post by no_sikiriki »

Super, pogledacu i tamo, hvala za info :)
galamdzinica

#5715 Re: Sarajevo shoping

Post by galamdzinica »

no_sikiriki wrote:galamdzinice, hvala ti, pogledacu preko vikenda :)
Model se zove new patty, ne znam otkud mi cindy :)
yoda82

#5716 Re: Sarajevo shoping

Post by yoda82 »

Umalo popisivac wrote:
Ako tražiš povrat poreza, obično jave. Onda te naši izvedu na granici i peglaju. E sad nekad se provučeš pa ne platiš carinu, a nekad moraš i platiti.
Ovo sa etiketama pali ako ne tražiš povrat poreza, a neko odluči da ti rovi po stvarima da vidi šta si kupio i da li taj iznos podliježe carini.
MrsJ

#5717 Re: Sarajevo shoping

Post by MrsJ »

A kako ce oni znati iznos kada ja skinem etikete? Nekoliko puta sam isla, i niko me nije rovio iako sam redovno trazila povrat poreza, tako da bas i nisam sigurna u to javljanje granicara.
yoda82

#5718 Re: Sarajevo shoping

Post by yoda82 »

MrsJ wrote:A kako ce oni znati iznos kada ja skinem etikete? Nekoliko puta sam isla, i niko me nije rovio iako sam redovno trazila povrat poreza, tako da bas i nisam sigurna u to javljanje granicara.
Da bi tražila povrat poreza, moraš im pokazati tax free markice, koje na izlazu iz EU treba da ovjere. Tu piše koji je iznos. (ili bi bar trebalo da piše). Ja sam nedavno bio u Austiri, i tri žene su tražile povrat poreza. Te tri žene je carinik i izveo na našoj granici (na Brodu). Ne znam da li im je naplatio carinu, ali koliko sam čuo, nekad naplate, a nekad se raja provuče. U svakom sučaju treba računati i na tu mogućnost.
MrsJ

#5719 Re: Sarajevo shoping

Post by MrsJ »

OK, znam ja da moram predati carinicima u EU iznos za povrat poreza. Ali nece me oni roviti nego nasi. I kako nasi mogu znati vrijednost toga sto prenosim ako skinem etikete a ne pokazem im racun i ovjeru sa EU carine. Mogu jedino ici kod EU carinika i provjeravati sta sam predala na svoje ime. A mislim da su nasi prelijeni da bi se s tim zezali. Ionako skoro svaki put kada ulazim samo mahnu rukom, mozes droge koliko hoces unijeti, rijetko koga provjeravaju.
Smile :)

#5720 Re: Sarajevo shoping

Post by Smile :) »

ja ponavljam svoje staro pitanje.. :) da li neko zna da li se može do nas naručiti odjeća i obuća marke Next? Najbliža je u Hrvatskoj i Sloveniji. prije je na fb bio profil djevojke koja je radila tu narudžbu ali je ugasila profil.
DaffyDuck

#5721 Re: Sarajevo shoping

Post by DaffyDuck »

MrsJ wrote:OK, znam ja da moram predati carinicima u EU iznos za povrat poreza. Ali nece me oni roviti nego nasi. I kako nasi mogu znati vrijednost toga sto prenosim ako skinem etikete a ne pokazem im racun i ovjeru sa EU carine. Mogu jedino ici kod EU carinika i provjeravati sta sam predala na svoje ime. A mislim da su nasi prelijeni da bi se s tim zezali. Ionako skoro svaki put kada ulazim samo mahnu rukom, mozes droge koliko hoces unijeti, rijetko koga provjeravaju.
zavisi kako naletis. Nekada im i carinici sa hrvatske granice jave da su ovjerili povrat pa te ovaj nas vec ceka na granici. I onda ti obracuna i carinu i PDV pa platis vise nego sto si dobila.
Ako imas neke stvari na koje si trazila povrat, a na neke ne, onda obaveznp sacuvaj racune za te koje nisi trazila povrat da mozes pokazat ako te budu rovili.
suspect_zero

#5722 Re: Sarajevo shoping

Post by suspect_zero »

CherryLips wrote:Svugdje sniženja ali brojeva/ veličina ni za lijeka. Malom tražili cizmice nigdje broja,muž hoće jaknu nema veličine... :-)

Baš tako, sve što je sniženo ostali veliki brojevi...40,41,42.. :roll: dame koje imaju taj broj mogu kupiti jako lijepe čizme i ciple po povoljnim cijenama :) .........elem, našla sam ove u Planici u SCC http://planika.ba/bs/gleznjace/73zgl108 ... ....ostale jedne 38,5 :D
VenomousV

#5723 Re: Sarajevo shoping

Post by VenomousV »

suspect_zero wrote:
CherryLips wrote:Svugdje sniženja ali brojeva/ veličina ni za lijeka. Malom tražili cizmice nigdje broja,muž hoće jaknu nema veličine... :-)

Baš tako, sve što je sniženo ostali veliki brojevi...40,41,42.. :roll: dame koje imaju taj broj mogu kupiti jako lijepe čizme i ciple po povoljnim cijenama :) .........elem, našla sam ove u Planici u SCC http://planika.ba/bs/gleznjace/73zgl108 ... ....ostale jedne 38,5 :D

gdje to jos ima 42? (osim deichmanna)
suspect_zero

#5724 Re: Sarajevo shoping

Post by suspect_zero »

VenomousV wrote:
suspect_zero wrote:

gdje to jos ima 42? (osim deichmanna)

Dobro si, na Deichmann sam mislila sa brojem 42....a u ovim ostalim, Planika, Bata, Office, pa ček sam gledala i u NY bile jedne simpa gležnjače al i one velike....i da, prelijepa dva para sam vidjela u jednoj radnji u BBI, cijena 89 km, al' isto 40 i 41 :sad:

Kada već pominjemo Deichmann, fakat mi jedna stvar nije jasna....od čega prave đonove, betona????...gotovo svaku cipelu/čizmu koju sam uzela bila je preteška i baš su onako krute :oops: :? probala sam dva para i malo je reći da su bila neudobna....al' da su cijenama povoljni, to stoji :oops:
CherryLips

#5725 Re: Sarajevo shoping

Post by CherryLips »

U Deichmanu zavisi na sta naletiš. Ja kupila odlične gleznjace na jesen,doduše jesu skuplje bile od njihovih standardnih cijena,nekih 120-130 Km ali su mi preudobne. Dječaku kupila navodno nepropusne cizmice koje su nakon dva nosenja propustile vodu skoro cijelom dužinom dzona. Vratila ih u radnju,nakon dužeg prepucavanja uzela i novac nazad. Tako da,sve je lutrija...
Post Reply