Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Emiremir33

#5701 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 07/01/2021 12:54 Ne mogu se složiti sa tim mišljenjem, ispaljivali su ih i dok smo se uvlačili u Dobrinju i tokom rokanja unutar nje , ovo što sam predhodno pisao se dešavalo na relaciji D5-Nedzarići, nakon pada Rezervoara. A za Mojmilo i sam znaš. Prvo smo Rezervoar neutralisali uz njihovu ''pomoć'' pa onda upadali u Dobrinju. Ne sjećam se trenutno tačnog datuma pada Rezervoara, a ubacivanje u Dobrinju je bilo sredinom juna 1992.
Znam da je najviše ispaljivanja bilo pred početak rata,čim mrak padne raketa je u vazduhu.Možda su se bojali nekog napada tad
toska

#5702 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by toska »

Spominjanje svjetlećih projektila, a ne spomenuti Zuč je off. prozor mi gleda u tom pravcu i dešavalo se tokom cijelog rata.
Dozer

#5703 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Picile su svjetlece svukuda cijeli rat, na svim linijama na kojima se nesto desavalo ili gdje je postojala vjerovatnoca da bi se moglo desavati. Tamo gdje su pozicije bile fiksirane i gdje je bilo jasno da niko nece ici naprijed (Grbavica npr.), tu se nekad od kraja '92 ili pcetka '93 nisu ni trosile.
Nekako s proljeća

#5704 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

U Nedzarićima je bilo dosta privatnih kuća, od jednospratnica, krmetnjaka, ćumeza, štala..pa do onih sa 3 sprata sa ili bez potkrovlja. Za našu temu je bitno potkrovlje tih kuća nedzarićkog stanovništva sredinom 1992. Iz tih potkrovlja su mogli da pokrivaju snajperski i nas na položajima u stambenim zgradama dobrinje 5 , ali i da ubijaju ljude pješake ili one u nekom vozilu, koji ulaze ili koji odlaze iz Dobrinje u grad.
Brat bratu oko dva JNA sanduka pješadijske municije za kalašnjikov i pm , sa zelenom obilježavajućom glavom zrna od metka, smo ispucali u nekih 50-tak sumnjivih kuća tj objekata. Najmanje pola smo ih zapalili i odatle više nisu mogli ubijati. Od škole, kasarne, teologije i td jesu, imali su i jačih kalibara sa dometom do nas.
Dok smo pucali sa tom municijom, vrlo jasno smo odavali svoj položaj. Kako smo uspjeli ostati zdravi a uništiti im dosta pozicija, nemam pojma. Jedino da trolam temu prepričavajući čim su nas sve tukli, a tukli su uvijek kao odgovor ili odmazda.
Image
ofentash

#5705 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ofentash »

Prostorno nevezano za SA, ali vezano za trenutnu raspravu. Mi smo za osvjetljavanje terena većinom koristili osvjetljavajuće tromblonske mine. Pokazale su se daleko najbolje na daljinama do 300-400 metara.
Nekako s proljeća

#5706 Re: Snajperisti u Sarajevu..

@trambusek88 , iskoristih na brzinu da unesem na tvojoj mapi iz 2002. pravce djelovanja, moguće pravce djelovanja sa Rezervoara i naselja Mlađeni ka žrtvama , rahmetli Eniza u C fazi ispred okvirno oznaačenog ulaza, i rahmetli Envera u okvirno označenom ulazu gdje je stanovao i gdje se nalazi posthumna ploča. 3D bi bio mjera.
Image
Nekako s proljeća

#5707 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Članak od 14 maja 1993. u sarajevskom Oslobođenju, vjerovatno sa osvrtom unazad , znamo li tačan datum kada su se iselili na područje pod kontrolom VRS. Za Envera sam siguran da je okvirno sredinom maja 1992. ubijen, a za Eniza nemam u memoriji datum ubistva. @jeff, imaš li te podatke o pripadnicima Bosna-e tj ZB.

Image
Emiremir33

#5708 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 08/01/2021 21:08 Članak od 14 maja 1993. u sarajevskom Oslobođenju, vjerovatno sa osvrtom unazad , znamo li tačan datum kada su se iselili na područje pod kontrolom VRS. Za Envera sam siguran da je okvirno sredinom maja 1992. ubijen, a za Eniza nemam u memoriji datum ubistva. @jeff, imaš li te podatke o pripadnicima Bosna-e tj ZB.

Image
Poljski telefon bio je povezan sa vodovodom na Mojmilu i Nedžerićima,žica je kasnije otkrivena.A nebi me čudilo da su imali koji PASP
Nekako s proljeća

#5709 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Nema navedeno ništa od optike, samo optika za RB. Bio je još jedan štek iznad njih, mislim da je neko Zirojević prezime bilo, našao je i u toj kući MUP naoružanja i opreme. Pusti se telefona, kojeg datuma su organizovano ''nestali'' iz svojih kuća. Pitaj nekog od onih što su se brzo spuštali i puhali po kućama, samo nam informacija treba.
Emiremir33

#5710 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 08/01/2021 21:48 Nema navedeno ništa od optike, samo optika za RB. Bio je još jedan štek iznad njih, mislim da je neko Zirojević prezime bilo, našao je i u toj kući MUP naoružanja i opreme. Pusti se telefona, kojeg datuma su organizovano ''nestali'' iz svojih kuća. Pitaj nekog od onih što su se brzo spuštali i puhali po kućama, samo nam informacija treba.
16 Maja 1992 su izašli iz naselja,koji ih je izveo to neznam,pričalo se od Juke pa nadalje.Koje puhao naselje stvarno to neznam,čak nisam ušao u naselje dok se nije formirala brigada,tu je bila kuhinja bataljona,štabovi ,minobačka jedinica.A tu su iznad bili Zirojevići,Sladoje,Saviči
Emiremir33

#5711 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

15 Maja ujutru bio je prvi naš napad na vodovod,15 maja srpske snage izvele pješadijski napad na naselje.Tako da ujutru ili do podne 16 Maja Mlađeni su izvedeni iz naselja
PM72

#5712 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Mjestani Mlađena su žene i djecu izveli iz naselja u etapama...nije to bilo organizovano u koloni nego su se dislocirali prema Lukavici kao ”odoše po hljeb”...nadajući se brzom povratku.
Muškarci su ostali da ”brane” naselje oslanjajući se na podršku s Mojmila i Nedzarića.Kad su vidjeli da od toga nema nista-po noći su se izvukli kroz onaj šumoviti usjek do bunkera na vrhu Mojmila pa nizbrdo prema kućama Trapara.
Vrlo bogato naselje koje su ”naši oslobodioci” danima pljačkali.
Koliko me pamćenje služi,dok se nisu isparili nisu se puno oglasavali sem jedne ispaljene zolje koja je zavrsila u mojoj zgradi .Mislim da su se te veceri i isparili.U naselju je bio potpuni mrak a jedno vrijeme je i ulicna rasvjeta radila na cesti koja odvaja C fazu i Mlađene tako da su mogli vidjeti ko im prilazi.U samom naselju Mlađeni bile su pogašene sve ulične lampe.
Ne sjećam se nekog snajperisanja i pucanja iz tog naselja po C fazi Doduse,bio je jedan snajperista u C fazi na pocetku rata ali vrlo neucinkovit (hvala bogu) jer je pucao po nama iz nekakve jazbine ali vrlo slabo ciljao.Opali metak ili dva pa ga nema čitav dan.Nije se dugo zadrzao-vjerovatno se ispalio mada bih volio da je zavrsio bacanjem sa nebodera-kako su srbi govorili da im radimo...a niko nije bačen.
Za Mlađane mi je interesantno da su dosta sanduka s municijom pronašli po bastama jer se sjecam policajaca iz Novog grada koji su nosili šipke od armature kojima su probadali baste i hrpe s pijeskom i tako nalazili sanduke.
Sto se tice žice i poljskog telefona sa Mojmilom...sumnjam...
Emiremir33

#5713 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Mi smo čuli priču da ih je Juka sve izveo i da su mu debelo platili
PM72

#5714 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ja mislim da je bliža priča kako su ih sandzaklije sa Mojmila proveli do srpskih kuca preko Mojmila.
Juka je bio ”urbani” gerilac.
Sve u svemu,čisto sumnjam da su se Lukavice domogli bez podrske sa ”nase” strane.Po Mojmilu su bile straze a Mlađeni su izasli sa oruzjem-ostavili su ono sto nisu mogli teglit preko brda.

PS.Nijedno vozilo nije ostalo...interesantno
Emiremir33

#5715 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

PM72 wrote: 09/01/2021 08:54 Ja mislim da je bliža priča kako su ih sandzaklije sa Mojmila proveli do srpskih kuca preko Mojmila.
Juka je bio ”urbani” gerilac.
Sve u svemu,čisto sumnjam da su se Lukavice domogli bez podrske sa ”nase” strane.Po Mojmilu su bile straze a Mlađeni su izasli sa oruzjem-ostavili su ono sto nisu mogli teglit preko brda.

PS.Nijedno vozilo nije ostalo...interesantno
Bili smo gore i nema šanse da su preko Mojmila se spustili do Lukavice. A da su "naše " strane da je neko to jači odradio sto posto ta priča stoji
Emiremir33

#5716 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Poslije toliko godina dođe ko misterija,kuda i kako su Mlađeni izašli,sigurno da 16 Maja do poslijepodne nisu bili u naselju
PM72

#5717 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Jedan sandzo iz Svrakinog mi je pričao da su propusteni preko Mojmila...sta su dobili zauzvrat-ostaje tajna.Nisam se tad puno ni interesovao u stilu-nek su samo otisli,ko im yebe mater,da bar sa te strane ne zazirem šta će me potrefit
Nekako s proljeća

#5718 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Na ploči piše da je 15 maj 1992. datum ubistva Envera Šakića Ene (Bosna-e 22)
Image

Civilno stanovništvo iz naselja Mlađani je moralo biti pod ingerencijama MUP-a ili konkretnije Malika Krivića i kada je njihov odlazak u pitanju. To su civilni poslovi i vjerovatno ljudi iz Mup-a znaju tačan datum pa i okolnosti koje su vladale u to vrijeme. Moguće je da je u pitanju 15 ili 16 maj 1992. Prvi pokušaj deblokade 14 maj, Pofalićka bitka 16 maj, pojačala se dinamika branilaca i logično je da su se osjetili ''ugroženim'' i kao bogato pleme našli način da daju imetak a sačuvaju glave.

Rahmetli Šakić je dao imetak za odbranu ali nije sačuvao glavu. To me zanima. I naravno Eniz i njegov datum ubistva, kao i datum neutralisanja JNA sa rezervoara.. Da privedemo kraju neke dileme, ima i drugih slučajeva koji zaslužuju da se uvrste u sadržaj teme.
PM72

#5719 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Kakve ingerencije i odobrenja MUP-a,moj NSP,ko da ih je neko pitao...
Pojedinci će pomisliti da su Mlađeni ,onako jedan po jedan ,išli do stanice policije da im daju potvrdu i muhur da napuste opštinu...
Hoćemo li Maliku Kriviću prebaciti krivicu i za one civile srbe koje su Jukini i ostali klošari ubijali,tukli,pljackali? Bilo je i toga-nećemo se lagati.
Emiremir33

#5720 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Rokaš po Mojmilu i C Fazi i izađeš bez probleme i ljudskih gubitaka
Emiremir33

#5721 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 09/01/2021 09:26 Na ploči piše da je 15 maj 1992. datum ubistva Envera Šakića Ene (Bosna-e 22)
Image

Civilno stanovništvo iz naselja Mlađani je moralo biti pod ingerencijama MUP-a ili konkretnije Malika Krivića i kada je njihov odlazak u pitanju. To su civilni poslovi i vjerovatno ljudi iz Mup-a znaju tačan datum pa i okolnosti koje su vladale u to vrijeme. Moguće je da je u pitanju 15 ili 16 maj 1992. Prvi pokušaj deblokade 14 maj, Pofalićka bitka 16 maj, pojačala se dinamika branilaca i logično je da su se osjetili ''ugroženim'' i kao bogato pleme našli način da daju imetak a sačuvaju glave.

Rahmetli Šakić je dao imetak za odbranu ali nije sačuvao glavu. To me zanima. I naravno Eniz i njegov datum ubistva, kao i datum neutralisanja JNA sa rezervoara.. Da privedemo kraju neke dileme, ima i drugih slučajeva koji zaslužuju da se uvrste u sadržaj teme.
NSP gdje je tačno snajper ubio rahm.Enu Šakića u B.Fazi?
Nekako s proljeća

#5722 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Na balkonu njegovog stana, izašao na balkon da bi motorola imala bolji prijem, nikako da se neko javi i navede koji je sprat zgrade u pitanju i na koju stranu je balkon na kojem je ubijen okrenut, prema parku unutar B faze (metak je moguć sa položaja JNA rezervoar) ili na drugu stranu sa pogledom na C fazu i Mlađane preko puta. Ploča je u parkiću zgrade gdje je stanovao ugrađena na strani koja gleda prema C fazi i Mlađanima. A i iz tog pravca je mogao da bude ubijen.
Emiremir33

#5723 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Sasvim logično iz oba pravca mogao je da bude likvidiran iz snajpera
PM72

#5724 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ako je bio na balkonu u B fazi okrenut prema parku-tesko da je metak dosao sa rezervoara
Od rezervoara do te zgrade u B fazi ima vise od 600 metara a zgrada je ,u odnosu na rezervoar,ukoso i balkoni nisu istureni prema Mojmilu
Nekako s proljeća

#5725 Re: Snajperisti u Sarajevu..

U smislu orijentacije tačan položaj balkona isključuje jedan od dva moguća pravca. Bez odgovora na tu nepoznanicu i spratnost stana, ne mogu da se dalje bavim nekim 3d mapiranjem, koje bi potvrdilo mogućnost pogodtka ili demantovalo zbog postojanja neke prepreke na putanji metka. To bi ovi naši forumaši koji se bolje razumiju u balistiku pojasnili.

Ovo je npr pogled na balkone zgrada B faze okrenute ka Mlađanima i C fazi, jasna meta na svim balkonima iznad 4 sprata (zbog zgrade Toplana kao prepreke strijelcu iz Mlađana) a iz C faze full. Okvirno drugi ulaz nebodera sa lijeva na desno gledano, je posthumna ploča rahmetli Šakića, neki granap ima u neposrednoj blizini.
Image
Post Reply