Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#5701 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

moonca wrote:
Bilo koji biznis možeš uništiti ili promijeniti odnos prema mušteriji nenasilnom metodom, a to je da ne koristiš njegov proizvod/uslugu.
Pa ili će se biznismen promijeniti ili će propasti.

Ali to od strane mušterije podrazumijeva odlučnost i spremnost na gubitak komfora.
Da ,i daje nevjerovatne rezultate. Dovoljno bi bilo 7 dana bojkota, zasto to narod ne cini , nije mi jasno.
Najviše ih ima, ipak imaju najbolja vozila, pa ako ti taksi baš treba lakše ćeš doći do njihovog taksija nego do drugih, a i veće su ti šanse da ćeš se voziti u boljem vozilu. A i ljudi su konformisti, principi padaju u vodu ako treba malo da se trpi neka neugodnost.
S@din

#5702 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by S@din »

Ne mogu da vjerujem da ste tako blesavi da vam je draze podrzati privatnu firmu (tipa crveni taxi i sl.) u kojoj vozac radi za plaću, a bogati se samo jedan gazda, dok ostali rintaju na minimalcu...
nego eto sarajevo taxi, koji je samo udruzenje koje reguliste stajalista i radio sistem, ali poslovanje je licno, znaci svaki taxista je obrtnik sam za sebe i zaradjuje sam za sebe i svoju porodicu... :bih:
bumerangss

#5703 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

holowey wrote:
dječak sa šibicama wrote:Treba taj broj inspekcije upisati, pa kad taxo kaze "ne mogu jarane, kratka relacija a novo auto, da ga ne trosim" lijepo sjediti unutra i okrenuti inspekciju, i sacekati je.

Klosari.
mentalitet prosjecnog sa taxe ti garantuje batine koje pamtis za zivota :cry:

ko je to ziku ili gasija prijavio za kamatarenje? :-)
Nine tacno! Vecina su takvi samo na rijecima ali na djelu su supci.
Samo sjesti i zvati policiju 122 i rijeseni problemi
bumerangss

#5704 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Toffee karamela wrote:potukli se hrvatski taxe i uberovci...krv je pala...zamislite šta će bit kod nas ako se uber pojavi :shock:

https://www.24sata.hr/news/kaos-uberovc ... ogu-533950
Iskreno... jedva cekam uber
seoBIH

#5705 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

Jedva cekam. Pa taxo nece moci ni uberisati ako nije tip top. Pa ce i Spencer da bude uljudan i da vozi gdje mu kazem i kako kazem, jer mu je to posao. :bih:
dječak sa šibicama

#5706 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Zamislite sa taxu u odijelu, ili bar sakou, cist uredan, u autu mirise, ne trese narodnjak nego neka fina muzika, otvori ti vrata ako ulazis na stajalistu, ponudi se da smjesti ono sto prtis u rukama u gepek, nasmijesen i susretljiv.
moonca

#5707 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

dječak sa šibicama wrote:Zamislite sa taxu u odijelu, ili bar sakou, cist uredan, u autu mirise, ne trese narodnjak nego neka fina muzika, otvori ti vrata ako ulazis na stajalistu, ponudi se da smjesti ono sto prtis u rukama u gepek, nasmijesen i susretljiv.
I hoces li mu ostaviti baksis 20 %.
Jon Spencer

#5708 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

dječak sa šibicama wrote:Zamislite sa taxu u odijelu, ili bar sakou, cist uredan, u autu mirise, ne trese narodnjak nego neka fina muzika, otvori ti vrata ako ulazis na stajalistu, ponudi se da smjesti ono sto prtis u rukama u gepek, nasmijesen i susretljiv.
Biće i to abd, ali ćeš se ti nalaziti na tramvajskoj stanici i gledati kako gospoda koja ima da plati start 5 KM i 2KM po kilometru sjeda u taxinu najnoviju mečku.
pecpec

#5709 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by pecpec »

Pravi li ko od raje dilove,pogotovo ovi sto rade skupa kad se vracaju sa posla,rastale se po 2 marke njih 4 i taxijem ko gospodin kuci,ne cekas i ne guras se po prevozu a dodje te haman ko karta.
Jon Spencer

#5710 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Admine ako je nešto protiv pravila foruma banuj me a nemoj hinjski brisati postove koji nisu po tvom ukusu!
O'zone
Globalni moderator

#5711 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by O'zone »

Jon Spencer wrote:Admine ako je nešto protiv pravila foruma banuj me a nemoj hinjski brisati postove koji nisu po tvom ukusu!
Nije ništa protiv pravila. Samo ne želim da se koristi najveća žrtva koju su članovi Sarajevo taxi-a podnijeli za odbranu svog grada i države u nekom forumskom prepucavanju i da to ode u krivom smijeru kao što je već bilo krenulo i zato je i obrisano.

LP
Jon Spencer

#5712 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

O'zone wrote:
Jon Spencer wrote:Admine ako je nešto protiv pravila foruma banuj me a nemoj hinjski brisati postove koji nisu po tvom ukusu!
Nije ništa protiv pravila. Samo ne želim da se koristi najveća žrtva koju su članovi Sarajevo taxi-a podnijeli za odbranu svog grada i države u nekom forumskom prepucavanju i da to ode u krivom smijeru kao što je već bilo krenulo i zato je i obrisano.

LP
Ako nije protiv pravila onda nemaš pravo da mi brišeš postove.
O'zone
Globalni moderator

#5713 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by O'zone »

Jon Spencer wrote:
O'zone wrote:

LP
Ako nije protiv pravila onda nemaš pravo da mi brišeš postove.
Imam. Pročitaj pravila i uslove korištenja foruma.

LP
Jon Spencer

#5714 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Na žalost možeš, a pravo nemaš.

Samobanujem se uživajte.
dječak sa šibicama

#5715 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

I sta kaze, start 5 km :D

Najbolje nemojte se ni micati sa standova, sjedite tamo, naprdujte i drobite dnevnu politiku, filozofirajte u prazno, a prolaznicima naplacujte sto prolaze pored standa i eto para. Sacuvali svoje mecke, hebale vas one.
Hakiz

#5716 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

moonca wrote:
Zavisi. U nekim zemljama se i kada ti sve to taksista uradi ne ostavlja napojnica.

Razne države, pa čak i gradovi u jednoj državi, imaju različite kulturoliške, tradicionalističke i sistemske pristupe stvarima.
Hakiz

#5717 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

O'zone wrote:Samo ne želim da se koristi najveća žrtva koju su članovi Sarajevo taxi-a podnijeli za odbranu svog grada i države u nekom forumskom prepucavanju...
Ta žrtva im ne bi smjela dati pravo da se ponašaju kako se ponašaju prema onima koji su tu istu žrtvu podnijeli odbrani džrave i grada, a danas su njihove mušterije.
Hakiz

#5718 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

Jon Spencer wrote:
Biće i to abd, ali ćeš se ti nalaziti na tramvajskoj stanici i gledati kako gospoda koja ima da plati start 5 KM i 2KM po kilometru sjeda u taxinu najnoviju mečku.
Tako i treba. Što se mene tiče neka start bude 20 KM i kilometar 5 KM, pa neka se vozi ko ima. A onda koji taksista uspije da nahvata dovoljno mušterija biće bogat, ostali će prodati automobile da plate kruh i račune.
dječak sa šibicama

#5719 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Tanko ce nahvatati, mozda po neku suprugu ministra. Ko ima da plati taxi 5 km start i takve poguzluke, ima i auto boli glava pa mu ne treba taxi.

Ne treba ni meni, imam auto, ali kad idem u strogi centar grada nekakav gradski bonton nalaze da ne srljam autom i ne pravim guzvu ko ovi papci, nego ili pjeske ili busom ili taksijem. Ali necu sa taxu i tacka :D

Oni moraju shvatiti gdje zive, ovo je drzava gdje je fukara vecina, i to sto se njima ne svidja trenutni cjenovnik taxi prevoza, jebiga, preselite u Bec.
moonca

#5720 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

Hakiz wrote:
moonca wrote:
Zavisi. U nekim zemljama se i kada ti sve to taksista uradi ne ostavlja napojnica.

Razne države, pa čak i gradovi u jednoj državi, imaju različite kulturoliške, tradicionalističke i sistemske pristupe stvarima.

Za pojedine servise je baksis neizbjezan.Tu spadaju i taxisti, bilo ko, ko ti daje neku uslugu.
U Americi recimo , u nekim skupljim zgradama imate domara - i radi oko 8sati.Ako vam pomogne u bilo cemu, otovori vrata, pomogne u garazi oko nosenja namirnica iz kupovine itd , obavezno je dati min$1. E tokom dana , nakupi se toga . :-)
Npr, bilo je neke polemike ako je frizer i vlasnik radnje -koji sisa -kao nije potrebno dati baksis. To mi je malo cudno. :-)
seoBIH

#5721 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

S@din wrote:Ne mogu da vjerujem da ste tako blesavi da vam je draze podrzati privatnu firmu (tipa crveni taxi i sl.) u kojoj vozac radi za plaću, a bogati se samo jedan gazda, dok ostali rintaju na minimalcu...
nego eto sarajevo taxi, koji je samo udruzenje koje reguliste stajalista i radio sistem, ali poslovanje je licno, znaci svaki taxista je obrtnik sam za sebe i zaradjuje sam za sebe i svoju porodicu... :bih:
Samo privatnik, pa ce onda i ovaj drugi popraviti uslugu, ne jer hoce, vec jer mora. Podrzim onoga ko mi za moj novac da najvise i najkvalitetnije. Ako su razlike male, onda mogu biti patriota. Pa ni mene niko ne pita, jesi li i kako zaradio? AHa tesko ti je, evo ti 20% manje.
moonca wrote: I hoces li mu ostaviti baksis 20 %.
Odmah da kazem da ostavim uvijek, posebno ako je manja ruta, ali koji q ima veze baksis sa cijenicom da im je losa usluga? Je li ti dajes baksis teti koja te sisa, koja ti cisti haustor, teti na kasi, ili teti u vodovodu?
Hakiz

#5722 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

moonca wrote:

Za pojedine servise je baksis neizbjezan.Tu spadaju i taxisti, bilo ko, ko ti daje neku uslugu.
U Americi recimo , u nekim skupljim zgradama imate domara - i radi oko 8sati.Ako vam pomogne u bilo cemu, otovori vrata, pomogne u garazi oko nosenja namirnica iz kupovine itd , obavezno je dati min$1. E tokom dana , nakupi se toga . :-)
Npr, bilo je neke polemike ako je frizer i vlasnik radnje -koji sisa -kao nije potrebno dati baksis. To mi je malo cudno. :-)
Znam. Amerika je specifična po tom pitanju.

Ako ne dajem bakšiš na šalteru u banci, zašto bih dao konobaru? Oba radnika primaju platu za svoj posao. I razumio bih da mi uradi neku uslugu viška, to treba nagraditi napojnicom. Ali, ako mi konobar donese naručenu kafu, i to po redu, tada samo radi redovan posao za koji prima platu. Tako i taksista i domar i svi. Ako urade redovan posao, nema potrebe za napojnicom, za to primaju platu. Ali, ako mi urade nešto što im nije redovan posao, to zaslužuje napojnicu. I tu se onda javi situacija kada ne treba dodatna usluga, ali se osoba nametne da je uradi da bi dobila napojnicu. To onda počne da podsjeća na trgovce po Turskoj (Nekada, više ni oni to ne rade), Tunisu, Egiptu itd koji te salijeću i napadaju na ulici da te uvuku u radnju i nešto ti prodaju.

U Španiji i Portugalu je to super riješeno. Kafa te, na primjer, košta 80 Eurocenti ako je piješ za šankom (dakle platiš samo kafu). Ako je piješ za stolom u objektu košta 1 Euro (naplati što je konobar donese). Ako je piješ u bašti onda košta 1,20 Eura (naplati duži put konobara i baštu/pogled). Tada nema potrebe za napojnicom, jer su dodatni rad i usluga uračunati u cijenu.
moonca

#5723 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

U Japanu je uvreda nekome dati baksis.

Tacno , ko je na plati nije neophodno --ali, imaju nepisana pravila za neke drzave - za Bosnu ne znam ,zavisi od volje naroda.

Ali, taxisti, frizeri, predikeri , maseri, konobari- nekako je pa i neizbjezno ne dati im nesto extra.
Dobro to -iznudivanje ,nekada nervira ,ali ipak barem se trudi ,treba ga nagraditi.
Hakiz

#5724 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

S@din wrote:Ne mogu da vjerujem da ste tako blesavi da vam je draze podrzati privatnu firmu (tipa crveni taxi i sl.) u kojoj vozac radi za plaću, a bogati se samo jedan gazda, dok ostali rintaju na minimalcu...
Ti bi bio u pravi kada ne bi kupovao tvornički pravljene proizvode u prodavnici nego za sve šta ti treba, mlijeko, krevet, televizor, baš sve išao majstoru koji sam svojim rukama to pravi i direktno prodaje. Ali, ako kupiš, na primjer, trpezarijski sto recimo u Dallasu, ti isto tako kupuješ proizvod od firme u kojoj se gazda bogati a radnici koji prave taj stol crkavaju za minimalac. Jer, mogao bi otići kod stolara, naručiti stol i time stolaru obrtniku koji zarađuje sam za sebe i svoju porodicu pomoći. I tako za sve što kupuješ, odjeću naručivati kod krojača, obuću kod obućara, hranu kupovati direktno od onoga ko je uzgaja na svojoj zemlji itd.

Zašto bi taksi bio u drugačijoj situaciji od ostalih? I za taksiste bi morala važiti pravila konkurencije, tržišta i svega ostalog koja vrijede za sve druge (privatne) biznise.
Hakiz

#5725 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

moonca wrote:U Japanu je uvreda nekome dati baksis.

Tacno , ko je na plati nije neophodno --ali, imaju nepisana pravila za neke drzave - za Bosnu ne znam ,zavisi od volje naroda.

Ali, taxisti, frizeri, predikeri , maseri, konobari- nekako je pa i neizbjezno ne dati im nesto extra.
Dobro to -iznudivanje ,nekada nervira ,ali ipak barem se trudi ,treba ga nagraditi.
Vjeruj mi da se trudim i ja na svom radnom mjestu. Ali kako mi radno mjesto nije takvo da direktno radim sa ljudima, nemam šansu da dobijem bakšiš. A možda nekada radim više od onoga ko ima priliku dobiti bakšiš i možda mi je plata manja nego plata konobara bez bakšiša.

Mogu li, na primjer, bakšiš dobiti rudari, bilo gdje u svijetu? Nije baš da ne rade težak posao i da se ne trude.
Post Reply