Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
sumirprimus
#5701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ne razumijem ako sam kupio stan/kucu kako mi je bolje i jeftinije rentat nego imat svoj stan/kucu?
- 512MB
#5702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je to. Ko ima love, gleda da mu banka financira zivot, a svoju lovu cuva na sigurnom i mnozi, diverzifikacija itd..animals wrote: Mene zanima, jel ti to pises iz iskustva ili si cula..
imas li ti auto na lising i znas li koliko to kosta..
to je dobra opcija samo za firme ili one koji zaradjuju jako dobro..
Ljudi bez kinte u dzepu ganjaju nekakve nekretnine citav zivot a zivot prolazi..
-
sumirprimus
#5703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
to mozda vani, u bosni jbo si jeza ako ce ti banka finasirat zivot 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Recimo da pojedini ne znate šta pišete.
Poštenije je reći da te nekretnine zanimaju i da nisu tvoj fah.
Ne odmah sa nekim etiketama kako su to ljudi bez para, bez mozga ili šta već.
Sjeti se samo kako te ljudi nazivaju zbog priče o kriptovalutama.
Poštenije je reći da te nekretnine zanimaju i da nisu tvoj fah.
Ne odmah sa nekim etiketama kako su to ljudi bez para, bez mozga ili šta već.
Sjeti se samo kako te ljudi nazivaju zbog priče o kriptovalutama.
- muha_sa
#5705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
amidzazeher wrote:Muha pratis li?![]()
Ova dvojica samo jos sto slike nisu poceli postavljati
Mozda bi vam lakse bilo staviti nam ovdje link za FB profile ma da lajkamo stagod!
pratio otvaranje olimpijade za mlade
imal sinoc ne krepah od ljepote
- JThomas
#5706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bio jednom jedan kralj i imao tri sina.
- 512MB
#5707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo banalno receno, za desetak godina moras mjenjat krov ili fasadu, ne znam kako se cijene krecu u BiH al vani su to oko 100 milja eura. Dok kad rentas, zaboli te rinaka za te stvari...sumirprimus wrote:ne razumijem ako sam kupio stan/kucu kako mi je bolje i jeftinije rentat nego imat svoj stan/kucu?
-
sumirprimus
#5708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ok vani al ja sam drug u bosni. skroz druga igra.512MB wrote:Evo banalno receno, za desetak godina moras mjenjat krov ili fasadu, ne znam kako se cijene krecu u BiH al vani su to oko 100 milja eura. Dok kad rentas, zaboli te rinaka za te stvari...sumirprimus wrote:ne razumijem ako sam kupio stan/kucu kako mi je bolje i jeftinije rentat nego imat svoj stan/kucu?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Banalno rečeno, na stanu ne mijenjaš fasadu i krov.512MB wrote:Evo banalno receno, za desetak godina moras mjenjat krov ili fasadu, ne znam kako se cijene krecu u BiH al vani su to oko 100 milja eura. Dok kad rentas, zaboli te rinaka za te stvari...sumirprimus wrote:ne razumijem ako sam kupio stan/kucu kako mi je bolje i jeftinije rentat nego imat svoj stan/kucu?
Odnosno, ne radiš to o svom trošku ako treba da se radi.
Konkretno, mi iznajmljujemo površinu za reklamu i u narednom periodu će biti neki od tih radova na zgradi od tih stvari. Nešto je već urađeno.
Primjer ti je tješenje, ima li kakav bolji?
-
biscanka2
#5710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Roditeljima ili djeci koja su u radnim godinama zakonski moras kiriju naplatiti (prikazati).Tomahawk11 wrote:Veliki ti porez, a i nije neka kirija.
U takvim slucajevima navodi ili uzima se po standardu najniza cijena kvadratnog metra.
Na kiriju koju dobijes obavezan je porez - prije par godina bilo je 20% od netto zaradjene kirije ali mislim da su to podigli na 25% posto.Sve financijske izdatke oko renoviranja stana ili zgrade - kuce (ako se nesto pokvari ili orusi a nije u obavezi stanara) poreskim putem budu priznata - sto znaci ti izdatci ne ulaze u oporezivanje.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
biscanka2 wrote:Roditeljima ili djeci koja su u radnim godinama zakonski moras kiriju naplatiti (prikazati).Tomahawk11 wrote:Veliki ti porez, a i nije neka kirija.
U takvim slucajevima navodi ili uzima se po standardu najniza cijena kvadratnog metra.
Na kiriju koju dobijes obavezan je porez - prije par godina bilo je 20% od netto zaradjene kirije ali mislim da su to podigli na 25% posto.Sve financijske izdatke oko renoviranja stana ili zgrade - kuce (ako se nesto pokvari ili orusi a nije u obavezi stanara) poreskim putem budu priznata - sto znaci ti izdatci ne ulaze u oporezivanje.
- 512MB
#5712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prijatelju, ko onda placa to ako ne ti? Jel ti mene zezas?Tomahawk11 wrote:Banalno rečeno, na stanu ne mijenjaš fasadu i krov.512MB wrote:Evo banalno receno, za desetak godina moras mjenjat krov ili fasadu, ne znam kako se cijene krecu u BiH al vani su to oko 100 milja eura. Dok kad rentas, zaboli te rinaka za te stvari...sumirprimus wrote:ne razumijem ako sam kupio stan/kucu kako mi je bolje i jeftinije rentat nego imat svoj stan/kucu?
Odnosno, ne radiš to o svom trošku ako treba da se radi.
Konkretno, mi iznajmljujemo površinu za reklamu i u narednom periodu će biti neki od tih radova na zgradi od tih stvari. Nešto je već urađeno.
Primjer ti je tješenje, ima li kakav bolji?
Kad kupis stan, ti nisi vlasnik stana nego suvlasnik zgrade i zemljista. Dovoljno ti je da vecina u zgradi izglasa da se treba mjenjat krov u vec moras placat. Konkretno, stancic koji rentam je u dvospratnoj zgradi sa 6 stanova, bez lifta. Prije dvije godine ljudi izglasali da hoce lift, moj stan u prizemlju, ne treba mi lift. Opet sam morao 20 milja platit, htio ne htio..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ti fino napisah da imamo izvor prihoda direktno od te zgrade, ali ti ne čitaš.512MB wrote: Prijatelju, ko onda placa to ako ne ti? Jel ti mene zezas?
Kad kupis stan, ti nisi vlasnik stana nego suvlasnik zgrade i zemljista. Dovoljno ti je da vecina u zgradi izglasa da se treba mjenjat krov u vec moras placat. Konkretno, stancic koji rentam je u dvospratnoj zgradi sa 6 stanova, bez lifta. Prije dvije godine ljudi izglasali da hoce lift, moj stan u prizemlju, ne treba mi lift. Opet sam morao 20 milja platit, htio ne htio..
Lift u dvospratnici
Kod tebe to baš neki rigorozni primjeri. Ne bih ni ja uzeo takav stan, neko te dobro prevario.
- 512MB
#5714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Drugcije ne mpzes kupit stan. To je standard. Nije mene niko prevario, ali tako ti je kad posjedujes stan, ti si samo suvlasnik a nikakav vlasnik. I to svako ko (van bih) posjeduje stan zna. Vecina u zgadi moze izglasat sta god zeli, napravit bazen, promjenit fasadu, stavit novu ogradu, ugradit lift, itd itd. I ti nemas izbpra, osim prodat ga opet...Tomahawk11 wrote:Ja ti fino napisah da imamo izvor prihoda direktno od te zgrade, ali ti ne čitaš.512MB wrote: Prijatelju, ko onda placa to ako ne ti? Jel ti mene zezas?
Lift u dvospratnici![]()
Kod tebe to baš neki rigorozni primjeri. Ne bih ni ja uzeo takav stan, neko te dobro prevario.
Last edited by 512MB on 11/02/2019 15:00, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#5715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
to je tacno, samo u bosni kontaju ako je kupio stan da je uhvati oboga za damu i da ima sva prava a nikakve odgovornosti
pa tako imamo sarenolike fasade,stolarije,klime,..neuredjene i zapustene podrumske prostorije i sl.dok vani to ne moze proci.
pa tako imamo sarenolike fasade,stolarije,klime,..neuredjene i zapustene podrumske prostorije i sl.dok vani to ne moze proci.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To sam liftom je baš rigorozno. To je veća investicija.
Tačno je da većina mora biti saglasna, međutim mora postojati opravdanost investicije.
Lift za dvospratnicu to sigurno nije.
Tačno je da većina mora biti saglasna, međutim mora postojati opravdanost investicije.
- 512MB
#5717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ocigledno je postojala opravdanost... Ispod zgrade su podrumi, ispod podruma podzemna garaza... i sad bi ti rekao ljudima sa penthouse stanovima od milion € na drugom spratu da idu pjehe iz garaze 4 sprata stepenicama..Tomahawk11 wrote:To sam liftom je baš rigorozno. To je veća investicija.
Bolje reci odma da mislis da lazem, umjesto da trosis vrijeme odgovarakuci mi... Ti si gori od Melburna i RadioSarajevo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za dvospratnicu? Nema šanse.512MB wrote:Ocigledno je postojala opravdanost... Ispod zgrade su podrumi, ispod podruma podzemna garaza... i sad bi ti rekao ljudima sa penthouse stanovima od milion € na drugom spratu da idu pjehe iz garaze 4 sprata stepenicama..Tomahawk11 wrote:To sam liftom je baš rigorozno. To je veća investicija.
Bolje reci odma da mislis da lazem, umjesto da trosis vrijeme odgovarakuci mi... Ti si gori od Melburna i RadioSarajevo
Nije to opravdanost, to je luksuz.
Taj ko ima penthouse od milion eura može sebi priuštiti.
Ne uklapa mi se to, nisam rekao da lažeš.
Ti sa 60 kvadrata, do tebe Tom Cruise i Nick Nolte sa penthausima...i ti podijeliš s njima cifru za lift
Najlakše ti je razgovor riješiti ad hominem
- mirsek
#5719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
OK je to da treba vecina ili u nekim slucajevima 100% pristanak stanara za neke radove ali da MORAS da platis nesto sto ne zelis a zakonski ne moras, to ne kontam. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imam već finog stanarskog staža i iz iskustva ti mogu reći da nije takomirsek wrote:OK je to da treba vecina ili u nekim slucajevima 100% pristanak stanara za neke radove ali da MORAS da platis nesto sto ne zelis a zakonski ne moras, to ne kontam.
Nisam još ništa platio na tu foru.
- muha_sa
#5721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
necu sa hanumom u Austriju
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/105 ... pruga.html
SVAĐA U BEČU ZAVRŠILA KOBNO: Državljanina BiH nožem izbola supruga
Austrijska državljanka je nakon porodične svađe u subotu nožem smrtno ranila svog supruga, državljana BiH, koji je, nakon ukazane pomoći, preminuo u bečkoj bolnici, pišu austrijski mediji.
Kako je istaknuto, policija vodi istragu šta je prethodilo porodičnoj svađi, a tragediji su svjedočile i dvije kćerke, a starija je, nakon što je otac zadobio ranu u grudi, ocu pružila prvu pomoć i pozvala hitnu pomoć. Starija kćerka, kako pišu austrijski mediji, ima 18 godina, a mlađa je imala 11 godina. Majka ima 38 godina, dok je preminuli bh. državljanin imao 40 godina.
Kako piše Oe24, majka je uhapšena i nalazi se u policiji, a svoje djelo pokušala je opravdati policiji time što se branila od nasrtaja njenog supruga.
Policija, kako je istaknuto, nije davala komentare, pravdajući to time što još nisu poznate sve činjenice. Za sada je jedino poznato da se tragedija desila u višespratnici u Ulici Karla Hajnca u Beču oko 14 sati, kada je starija kćerka pozvala policiju. Nakon brze intervencije prve pomoći, muškarac je odvezen u bolnicu, gdje je preminuo nešto iza 17 časova. Nakon tragedije, majka je uhapšena, a djeca su poslana u socijalni centar za zbrinjavanje mladih.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/105 ... pruga.html
SVAĐA U BEČU ZAVRŠILA KOBNO: Državljanina BiH nožem izbola supruga
Austrijska državljanka je nakon porodične svađe u subotu nožem smrtno ranila svog supruga, državljana BiH, koji je, nakon ukazane pomoći, preminuo u bečkoj bolnici, pišu austrijski mediji.
Kako je istaknuto, policija vodi istragu šta je prethodilo porodičnoj svađi, a tragediji su svjedočile i dvije kćerke, a starija je, nakon što je otac zadobio ranu u grudi, ocu pružila prvu pomoć i pozvala hitnu pomoć. Starija kćerka, kako pišu austrijski mediji, ima 18 godina, a mlađa je imala 11 godina. Majka ima 38 godina, dok je preminuli bh. državljanin imao 40 godina.
Kako piše Oe24, majka je uhapšena i nalazi se u policiji, a svoje djelo pokušala je opravdati policiji time što se branila od nasrtaja njenog supruga.
Policija, kako je istaknuto, nije davala komentare, pravdajući to time što još nisu poznate sve činjenice. Za sada je jedino poznato da se tragedija desila u višespratnici u Ulici Karla Hajnca u Beču oko 14 sati, kada je starija kćerka pozvala policiju. Nakon brze intervencije prve pomoći, muškarac je odvezen u bolnicu, gdje je preminuo nešto iza 17 časova. Nakon tragedije, majka je uhapšena, a djeca su poslana u socijalni centar za zbrinjavanje mladih.
- mirsek
#5722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa imam i ja pa mi to malo cudno. Za sve stvari koje nisu zakonski obavezne trebalo bi se barem neki ugovor napraviti da bi postojala neka obaveza.Tomahawk11 wrote:Imam već finog stanarskog staža i iz iskustva ti mogu reći da nije takomirsek wrote:OK je to da treba vecina ili u nekim slucajevima 100% pristanak stanara za neke radove ali da MORAS da platis nesto sto ne zelis a zakonski ne moras, to ne kontam.![]()
Nisam još ništa platio na tu foru.
Kod mene recimo u lameli, stanari su anketom rekli da bi im odgovaralo da se mjesecno placa neka simbolicna cifra za odrzavanje dvorista ali ko nece da placa ne moze ga niko natjerati. E druga bi stvar bila da se napravio ugovor gdje se stanar potpise i gdje ima obaveza placanja te naknade, onda bi osoba mogla biti tuzena ako ne placa.
- Radio Sarajevo
#5723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nikad iznajmljivanje nije bolja opcija, osim ako cijena nekretnine padne za 50 ili više procenata, a to je skoro nemoguće. Prosta računica to kaže da je uvijek bolje kupiti, čak i ako više mjesečno plaćaš.moonca wrote:Kao i prevozno sredstvo- u danasnje vrijeme ko moze priustiti -iznajmljuje auto- uvijek novo vozi . Majstora ne vidi.Ti si izjavio da je bolje rentati stan jer je kupovanje sirotinjsko. Meni dovoljno, konstatacija je debilna da ne može biti debilnija.
Kuca/ stan - ako ne mislis kockati i preprodaavti ih radi zarade -bolja opcija iznajmljivati- bez brige oko odrzavanja o dodatnih troskova ako zivis u boljoj cetvrti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaš šta je paradoks, ovi naši ''Ameri'' kad dođu, dovuku svoje auto, s tablama Ontario, Nevada....u tom slučaju je isplativije iznajmiti vozilo na mjesec dana, al eto...Radio Sarajevo wrote:
Nikad iznajmljivanje nije bolja opcija, osim ako cijena nekretnine padne za 50 ili više procenata, a to je skoro nemoguće. Prosta računica to kaže da je uvijek bolje kupiti, čak i ako više mjesečno plaćaš.
- muha_sa
#5725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
jebo aVto sU našijem tablamaTomahawk11 wrote:Znaš šta je paradoks, ovi naši ''Ameri'' kad dođu, dovuku svoje auto, s tablama Ontario, Nevada....u tom slučaju je isplativije iznajmiti vozilo na mjesec dana, al eto...Radio Sarajevo wrote:
Nikad iznajmljivanje nije bolja opcija, osim ako cijena nekretnine padne za 50 ili više procenata, a to je skoro nemoguće. Prosta računica to kaže da je uvijek bolje kupiti, čak i ako više mjesečno plaćaš.
treba ovo pokazat Ontario, Nevada.