Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
shbc

#5701 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Gor123 wrote:Image

I ovo je evolucija, stvarno cudno, toliko zivota na zemlji i izvan nje i sve je nastalo tom evolucijom ''onako''
Kao po obicaju opet se brukate:
https://www.sciencefocus.com/nature/why ... sting-you/
Smrcak15

#5702 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:Pa smrle, ja kad gledam madžioničara, prvo kažem svaka čast pa onda se zapitam kako je to izveo. Kad kažem pogrešne navode za čuda kontraproduktivni, mislio sam na ovo, pa mi ti objasni kako ovo pomaže? http://abdullahsameer.com/blog/the-so-c ... quran/amp/
A kad stvarno ima neš što mi nije jasno, i ima nekako smisla, cjenim argument
pisao sam tom covjeku neki dan, greske koje radio u pisanju tog teksta , nije mi se jos javio, vjerovatno nesmije jer cim ga neko priklijesti sa jakim argumentima, povuku se u misiju rupu kao sto je nbaletio na mene Rationalizer jedan od najzeci ateista koji napada islam i to vjesto i mastovito...okomio se na mene oko rijeci Dan i 365 puta spoiminja u kurana, oko toga smo diskutovali i kad sam mui prilozio dokaze i liste gdje se nalazi, covjek pobjegao nije se vise javljao.

evo da ti pokazem sad kakve taj greske radi na tom linku sto si mi postirao

on kaze ovo:

The words “paradise” and “hell” are each repeated 77 times

pa iznese dokaz da nije tacno i napise ovo

Jahanam (hell): 77 times (proper noun)
Janat (heaven): 147 times

samo je zaboravio da je argument sledeci

Dzehennem je spomenuto samo u jednini, nema mnozine, znaci 77 puta

Dzennet je spomenut u jednini i mnozini, u mnozini spomenut 77 a jednini 70 puta, povezujuci jedninu sa brojem spomnuti rijeci za SUdnji Dan(Dan stajanja) i naziv sudnjeg dana (Toga dana)
Image

znaci nije navod tacan da dzenet i dzehenm su ukupno spomenuti 77 puta, nego je navod da mnozina za dzennet 77 puta a jednina za dzehennem 77 puta.

Pa kaze ovo:
“Sun” (shams) and “light” (nur) both appear 33 times in the Qur’an.

Sun: 33 times
Nur: 43 times as the noun nūr (نُور)

i ovo nije tacno navedeno kako treba

Sunce u jednini nema mnozine spomenuto 33 puta
Svjetlo(Nur) u jednini jednostavna forma isto tako 33 puta

pa pise sledece
The words “man” and “woman” are also employed equally: 23 times.

Man: 29 times as the noun rajul (رَجُل)
Woman: 26 times as the noun im’ra-at (ٱمْرَأَت)

NI ovo nije tacno

argument je, muskarac u jednini i zena u jednini spomenuti su 24 puta obadvoje, a ne 23 niti 29 ili 26.

dokaz
Image
Image

i tako dalje nastavlja sa greskama u navodima koje necu nastavljati ovdje da diskewtiram i rastavljam na proste faktore. uglavnom sve je greske navodio.
MarlboroGold

#5703 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Gor123 wrote:U Kur'anu nikad nije spomenuto da je zemlja ravna, naprotiv govori se da je okrugla
"On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju."
"... i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini"
"i Zemlju – kako je prostrta?!"
"Allah vam je Zemlju učinio ravnom"
"A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste,"
"A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? – kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda! A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje"
"koji vam je Zemlju učinio posteljom, a nebo zdanjem; koji s neba spušta kišu i čini da s njom rastu plodovi, hrana za vas. Zato ne činite svjesno druge Allahu ravnim!"
"i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –"
"On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!' – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno."
"i neba i Onoga koji ga sazda,
i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini"

"Dahaha
Ova riječ trenutno izaziva interes muslimana koji u Kur`anu traže čuda. Svi arapski rječnici su uskladili to da ova riječ znači: raširiti, izravnati, poravnati ili raširiti. Ovaj termin se također često koristio da se opiše običaj Noja koji ravna zemlju pripremajući je za polaganje jaja. Islamski učenjaci su uzeli asocijaciju na jaja i sada ovu riječ prevode kao "oblik jajeta" što onda koriste da bi dokazali da je Kur`an tvrdio da je Zemlja oblika jajeta a ne poravnata. No ta riječ označava običaj noja da priprema tlo za polaganje jaja. Dakle, to je stariji izraz koji u suštini samo opisuje radnju kada noj "priprema" tlo za polaganje svojih jaja. To zapravo samo podrazumijeva čišćenje i proširivanje prostora gdje će jaja biti položena. "Dahaha" u ovom ajetu ima ulogu predikata, a u osnovi je nastalo iz glagola "daha". Glagol "daha" nema apsolutno nikakve veze s jajetom i označava kao što smo već rekli proširivanje i izravnavanje. Pa uprkos tome što "dahaha" ne označava jaje niti bilo šta slično, činjenica da opisuje nešto što ima indirektne veze s jajima bila je dovoljna da se izvrši manipulacija. Islamski učenjaci su samo iskoristili asocijaciju na jaja.

Enes Karić u dodatnom objašnjenju svog ajeta izraz "zaobliti" opravdava informacijom da "dahaha" označava zaobljivanje gnijezda od strane noja. Možemo vidjeti da se dakle ne poziva direktno na oblik jajeta, već to prevodi u kontekstu načina na koji noj pravi gnijezdo. Noj nema obično ptičje gnijezdo za polaganje jaja. Noj svoja jaja jednostavno polaže u tlo koje prethodno rasčisti i proširi po svojoj volji. Čak i da noj kojim slučajem iskopava u pijesku svoje "gnijezdo", kako to nazvati "zaobljivanjem"?

Svakome će na prvi pogled usporedba oblika jajeta i oblika Zemlje biti neobična, jer jasno imaju velike razlike. No, neki poput dr. Zakira Naika, tvrde da Kur'an time ukazuje na stvari oblik Zemlje, obzirom da je ona spljošteni sferoid. Dakle, Zemlja je ispupčena na ekvatoru, a spljoštena na polovima. Ta spljoštenost iznosi otprilike 40 km što jasno doprinosi tome da nikome normalnom ko vidi sliku planete iz Svemira neće pasti na pamet da je uporedi s jajetom. Priča bi zvučala puno uvjerljivije da dr. Naik nije opisao izgled jajeta aludirajući pri tome da je Zemlja ispupčena na polovima, što je blago rečeno samo djelić njegovog neznanja. Jaje zapravo ima oblik produženog sferoida, a Zemlja kako smo već rekli spljoštenog sferoida. Shodno tome bilo kakva usporedba nije moguća jer su to potpuno suprotni geometrijski oblici. Ne treba ni napominjati da jaje nije simetrično i da u prirodnom položaju gornji dio ima manju površinu od donjeg. Allah je mogao objaviti da je Zemlja okrugla ali nije to učinio. Prema njegovoj objavi Zemlje je ravna ploča."
Pujdo12

#5704 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
Pujdo12 wrote:Pa smrle, ja kad gledam madžioničara, prvo kažem svaka čast pa onda se zapitam kako je to izveo. Kad kažem pogrešne navode za čuda kontraproduktivni, mislio sam na ovo, pa mi ti objasni kako ovo pomaže? http://abdullahsameer.com/blog/the-so-c ... quran/amp/
pisao sam tom covjeku neki dan, greske koje radio u pisanju tog teksta , nije mi se jos javio, vjerovatno nesmije jer cim ga neko priklijesti sa jakim argumentima, povuku se u misiju rupu kao sto je nbaletio na mene Rationalizer jedan od najzeci ateista koji napada islam i to vjesto i mastovito...okomio se na mene oko rijeci Dan i 365 puta spoiminja u kurana, oko toga smo diskutovali i kad sam mui prilozio dokaze i liste gdje se nalazi, covjek pobjegao nije se vise javljao.

on kaze ovo:

Dzennet je spomenut u jednini i mnozini, u mnozini spomenut 77 a jednini 70 puta, povezujuci jedninu sa brojem spomnuti rijeci za SUdnji Dan(Dan stajanja) i naziv sudnjeg dana (Toga dana)
Image

znaci nije navod tacan da dzenet i dzehenm su ukupno spomenuti 77 puta, nego je navod da mnozina za dzennet 77 puta a jednina za dzehennem 77 puta.

Pa kaze ovo:

pa pise sledece

NI ovo nije tacno

argument je, muskarac u jednini i zena u jednini spomenuti su 24 puta obadvoje, a ne 23 niti 29 ili 26.

dokaz
Image
Image

i tako dalje nastavlja sa greskama u navodima koje necu nastavljati ovdje da diskewtiram i rastavljam na proste faktore. uglavnom sve je greske navodio.
Zašto tebi da vjerujemo a ne njemu?
Smrcak15

#5705 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:
Smrcak15 wrote: reci mi kako mutacija doprinosi informacijama u celijama, to jeste drugi rijecima, kako mutacija stvara nove kodove u DNK lancu?
de smrle, 'ljeba ti, pogledaj sta je mutacija.
znam ja dobro sta je mutacija, a evo nek te nauci vasa evolucijska stranica sta je mutacija

Mutations are random
https://evolution.berkeley.edu/evolibra ... tations_07
славянин

#5706 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Sve je to pogresno prevedeno ne razumijete arapski itd :mrgreen:
Pujdo12

#5707 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

MarlboroGold wrote:
Gor123 wrote:U Kur'anu nikad nije spomenuto da je zemlja ravna, naprotiv govori se da je okrugla
"On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju."
"A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste,"
"A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? – kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda! A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje"
"koji vam je Zemlju učinio posteljom, a nebo zdanjem; koji s neba spušta kišu i čini da s njom rastu plodovi, hrana za vas. Zato ne činite svjesno druge Allahu ravnim!"
"On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!' – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno."

"Dahaha
Ova riječ trenutno izaziva interes muslimana koji u Kur`anu traže čuda. Svi arapski rječnici su uskladili to da ova riječ znači: raširiti, izravnati, poravnati ili raširiti. Ovaj termin se također često koristio da se opiše običaj Noja koji ravna zemlju pripremajući je za polaganje jaja. Islamski učenjaci su uzeli asocijaciju na jaja i sada ovu riječ prevode kao "oblik jajeta" što onda koriste da bi dokazali da je Kur`an tvrdio da je Zemlja oblika jajeta a ne poravnata. No ta riječ označava običaj noja da priprema tlo za polaganje jaja. Dakle, to je stariji izraz koji u suštini samo opisuje radnju kada noj "priprema" tlo za polaganje svojih jaja. To zapravo samo podrazumijeva čišćenje i proširivanje prostora gdje će jaja biti položena. "Dahaha" u ovom ajetu ima ulogu predikata, a u osnovi je nastalo iz glagola "daha". Glagol "daha" nema apsolutno nikakve veze s jajetom i označava kao što smo već rekli proširivanje i izravnavanje. Pa uprkos tome što "dahaha" ne označava jaje niti bilo šta slično, činjenica da opisuje nešto što ima indirektne veze s jajima bila je dovoljna da se izvrši manipulacija. Islamski učenjaci su samo iskoristili asocijaciju na jaja.

Enes Karić u dodatnom objašnjenju svog ajeta izraz "zaobliti" opravdava informacijom da "dahaha" označava zaobljivanje gnijezda od strane noja. Možemo vidjeti da se dakle ne poziva direktno na oblik jajeta, već to prevodi u kontekstu načina na koji noj pravi gnijezdo. Noj nema obično ptičje gnijezdo za polaganje jaja. Noj svoja jaja jednostavno polaže u tlo koje prethodno rasčisti i proširi po svojoj volji. Čak i da noj kojim slučajem iskopava u pijesku svoje "gnijezdo", kako to nazvati "zaobljivanjem"?

Svakome će na prvi pogled usporedba oblika jajeta i oblika Zemlje biti neobična, jer jasno imaju velike razlike. No, neki poput dr. Zakira Naika, tvrde da Kur'an time ukazuje na stvari oblik Zemlje, obzirom da je ona spljošteni sferoid. Dakle, Zemlja je ispupčena na ekvatoru, a spljoštena na polovima. Ta spljoštenost iznosi otprilike 40 km što jasno doprinosi tome da nikome normalnom ko vidi sliku planete iz Svemira neće pasti na pamet da je uporedi s jajetom. Priča bi zvučala puno uvjerljivije da dr. Naik nije opisao izgled jajeta aludirajući pri tome da je Zemlja ispupčena na polovima, što je blago rečeno samo djelić njegovog neznanja. Jaje zapravo ima oblik produženog sferoida, a Zemlja kako smo već rekli spljoštenog sferoida. Shodno tome bilo kakva usporedba nije moguća jer su to potpuno suprotni geometrijski oblici. Ne treba ni napominjati da jaje nije simetrično i da u prirodnom položaju gornji dio ima manju površinu od donjeg. Allah je mogao objaviti da je Zemlja okrugla ali nije to učinio. Prema njegovoj objavi Zemlje je ravna ploča."
AKO JE KOME PREVIŠE ZA ČITATI, SPOMINJE SE KOLIKO JE PUTA ZEMLJU RAVNOM UČINIO
Gor123

#5708 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gor123 »

Gor123

#5709 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gor123 »

Pujdo12 wrote:
Smrcak15 wrote:

on kaze ovo:

Image

Pa kaze ovo:

pa pise sledece

NI ovo nije tacno

dokaz
Image
Image

Zašto tebi da vjerujemo a ne njemu?
Glupog odgovora, pa ako nevjerujes istrazi!!!
Pujdo12

#5710 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

O moji (neki)vjernici koji ne vjeruju, zar ne vidite
belfy

#5711 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote:
Smrcak15 wrote: reci mi kako mutacija doprinosi informacijama u celijama, to jeste drugi rijecima, kako mutacija stvara nove kodove u DNK lancu?
de smrle, 'ljeba ti, pogledaj sta je mutacija.
znam ja dobro sta je mutacija, a evo nek te nauci vasa evolucijska stranica sta je mutacija

Mutations are random
https://evolution.berkeley.edu/evolibra ... tations_07
nema potrebe da mene ucis. meni je dovoljno da odgovoris na pitanja:
belfy wrote:
Smrcak15 wrote:
belfy wrote: pricas, ali ne odgovaras. da li je taj kinesin stvoren odjednom ili kako?
pa imaju dvije varijante

1. odjednom stvoren od BOga

2. stvoren Od Boga kroz mutacijske procese, znaci mutacije pod navodnjavanjem u odredjenom smjeru.

a samo da je od sebe slucajnim dogadjajima stvoreno, ni u najludjim snovima ne bi mogao srcu prihvatiti jer je totalno nelogicno.

pitanja su velika tu evolucionistima

1. kako su razni dijelovi stvoreni
2. kako su sastavljeni , kako da mutacija zna sastavljati dijelove na tacne pozicije
3. kad ga cijelog sastavi, kako mu programira ili kodira radnje, sta ce tacno da radi i kako da radi?
4. evo nek je sve ovo uradjeno, sta cemo ako robot nezna da hoda, ako se spotice i pada, problemi veliki
5. ovo sve nema smisla bez programiranja celije da se moze razmnozavati
6. kako mutacije to jeste slucajni doagadjaji da pisu kodove u DNK, je DNK su kodovi od 4 slova A,T,C,G dok kompijuter funkcionise na binarnom kodiranju 0 i 1.
svakako da su pitanja tu za evolucioniste, ali evo sam kazes da je moguce da je stvoren od boga kroz mutacije (ovo pod 2). dakle moguce je da nije toliko kompleksan da je morao nastati od jednom, jel tako? (nek ovo stoji kao pitanje br. 1 da ga ne preskocis)
kao sto je moguce moguce da su mutacije dio toga. dakle mutacije mogu biti dio procesa, jel tako? (nek ovo stoji kao pitanje br. 2 da ga ne preskocis)
Last edited by belfy on 23/08/2018 22:38, edited 1 time in total.
Pujdo12

#5712 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Kako ovo kad nekoga vrjeđa pomaže?
Gor123

#5713 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gor123 »

Ovaj ovjek Dr. Zakir je pametniji od sviju nas zajedno tako da mu ne mozemo bas puno prigovoriti!!

Odgovori te na pitanja
Last edited by Gor123 on 23/08/2018 22:40, edited 1 time in total.
shbc

#5714 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Gor123 wrote:Ovaj ovjek Dr. Zakir je pametniji od sviju nas zajedno tako da mu ne mozemo bas puno prigovoriti!!

Kako da ne:

Olicenje pameti za neuke mase
MarlboroGold

#5715 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Gor123 wrote:Ovaj ovjek Dr. Zakir je pametniji od sviju nas zajedno tako da mu ne mozemo bas puno prigovoriti!!

U gornjem tekstu se spominje i to što Zaik govori. Jadni vi kad vas on predstavlja.
Smrcak15

#5716 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Profesore Smrle, da li ste ikada culi za prokariote? Jesu li i te celije kao New York ili vise lice na Maocu?
to su mikrobi i bakterije

a sto se tice prokartiotske bakterije pod nazivom MO-1 Magnetostatic bacterium , je ferari medju vbakterijama, to je najbrza bakterija koja ima vise sihronizovanih motrora nego oni helikopteri nosaci.

Znaci ima motore i sto je fantasticno sa ovom bakterijom je da ima magnetnu navigaciju, kompas, zna gdje je sjever, pa se orijentise prema sjeveru.

Image

ako tebi ovo nije kompleksno onda neznam sta je.

a ako cemo o drudoj vrsti prokariota, uzet cemo Bakteriofag, sto je poput Moon landera, kapsula za spustanje na mjesec

ako tebi ovo ne izgleda kompleksno onda neznam sta je
Image

ljudi moji vi ste izgleda ostali jos u onom vremenu kad su vas ucili da cu celije ovo
Image

tako jendostavno izgledaju u skolskim knjigama, a slabo kad ce te vidjeti ovako
Image
ili tu nano masineriju koja je prisutna u celijama
Pujdo12

#5717 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Gor123 wrote:
Pujdo12 wrote:
Glupog odgovora, pa ako nevjerujes istrazi!!!
[/quote]
To je vaš zadatak, napravi i ti blog ubleha koja tvrdi brojčana čuda nisu tačna, nećemo mi u vaše ime

A ja te neću nazvati glupanom
belfy

#5718 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

shbc wrote:
Gor123 wrote:...
...
mislim da hranis trola.
Smrcak15

#5719 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
http://greskekurana.wixsite.com/kuran-n ... vna-zemlja

Ali je prevod naravno netacan. Kao i svaki put kada se Kur'an suprotstavi sa naucnim cinjenicama :roll:
ja sam to davno razjasnio sta koja rijec znaci i kako se tumaci, ali tebi to izgleda nije ostalo u glavi.
Smrcak15

#5720 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

belfy wrote: svakako da su pitanja tu za evolucioniste, ali evo sam kazes da je moguce da je stvoren od boga kroz mutacije (ovo pod 2). dakle moguce je da nije toliko kompleksan da je morao nastati od jednom, jel tako? (nek ovo stoji kao pitanje br. 1 da ga ne preskocis)
kao sto je moguce moguce da su mutacije dio toga. dakle mutacije mogu biti dio procesa, jel tako? (nek ovo stoji kao pitanje br. 2 da ga ne preskocis)
ma jeste kompleksan ba, naravno da je kompleksan, samo

sto je razlika velika kad tvrdimo mutacije same odradile bez inteligente ruke i navodjenje mutacije gdje stoji iz inteligenti dizajner.

kompleksno je kad imas vise komponenata i cine jednu cjelinu , i ta cjelina odrajuje neke radnje, to je kompleksnost.

nemozemo za jedan kamen na ulici reci da je kompleksna stvar, nego kad vidimo puzle sastavljene to mozemo reci da je komplekksno, tako isto i roboti i motori u celijama.
shbc

#5721 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:
http://greskekurana.wixsite.com/kuran-n ... vna-zemlja

Ali je prevod naravno netacan. Kao i svaki put kada se Kur'an suprotstavi sa naucnim cinjenicama :roll:
ja sam to davno razjasnio sta koja rijec znaci i kako se tumaci, ali tebi to izgleda nije ostalo u glavi.
Da da. Posto si mi ti relevantniji od svih ovih ljudi koji su profesionalni prevodioci arapskog. Kako na engleski, tako i na nas.
Smrcak15

#5722 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Gor123 wrote:Image

I ovo je evolucija, stvarno cudno, toliko zivota na zemlji i izvan nje i sve je nastalo tom evolucijom ''onako''
ovo je bas jako interesantno, nisam nikad kontao na ovo, a jako logicno zvuci. :)
shbc

#5723 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

belfy wrote:
shbc wrote:
Gor123 wrote:...
...
mislim da hranis trola.
Kada su u pitanju ove rasprave, najtuznije je sto covjek vise izgubi mogucnost prepoznavanja trolova. Obzirom da ljudi fakat vjeruju u ove stvari

p.s. Evo kako npr se Smrcak odmah uhvati za ovu glupost oko pcele. Naravno link koji sam ja postavio na tu temu je vjesto izbjegao. Ne uklapa se u doktrinu jbg
Last edited by shbc on 23/08/2018 22:51, edited 2 times in total.
Pujdo12

#5724 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Jedno ti priznajem smrle, što se foruma tiče pravi si dzihadista
Smrcak15

#5725 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:

"Dahaha

rasiriti upravo to
Image
Locked