Samo ću reći, svaka čast Crvenom križu/krstu BiH. Već dva dana svako jutro idem u lokalni CK da ponudim pomoć i ljudi zaista neumorno rade da prime svačiju donaciju i da objasne svima. Mogu tek zamisliti kako je onima koji su na terenu. I ne mogu vjerovati da ima tako svojeglavih ljudi koji neće nikog da slušaju. Kaže ti neko da nešto radiš, i ti kažeš: "Meni se to ne sviđa". Pa svašta, stvarno..Itakoto wrote:Polako ljudi iz dijaspore. Pomoc u BiH ce biti potrebna jos mjesecima ako ne i godinama kad se sve ovo zavrsi. Hrane izgleda ima dovoljno a i da nema potrebno je samo da se objavi apel i narod u BiH (pa i bliza dijaspora) ce opet biti spreman da prikupi ono osnovno.
Kad smo vec kod donacija hrane i osnovnih potrepstina udruzenja poput Crvenog Kriza su vec pocela objavljivati demante povodom raznoraznih deziniformacija: http://www.ckfbih.ba/index.php/poetna
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- It_is_a_Leclerc
#5701 Re: Poplave u cijeloj BiH
-
Itakoto
#5702 Re: Poplave u cijeloj BiH
Konvoji su danas krenuli i iz Hercegovine. Narod jos uvijek donosi tako da ovo nije kraj...
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ne-krajeve
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ne-krajeve
- soccerfan88
#5703 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma znam da ce trebati nego ruzan nekako osjecaj gledati sve ovo a ne moci pomoci. Sto se tice udruzenja, kako god okrenes opet je Crveni krst najsigurniji. Iako neki ne vjeruju oni znaju gdje je najpotrebnije pomoci.Itakoto wrote:Polako ljudi iz dijaspore. Pomoc u BiH ce biti potrebna jos mjesecima ako ne i godinama kad se sve ovo zavrsi. Hrane izgleda ima dovoljno a i da nema potrebno je samo da se objavi apel i narod u BiH (pa i bliza dijaspora) ce opet biti spreman da prikupi ono osnovno.
Kad smo vec kod donacija hrane i osnovnih potrepstina udruzenja poput Crvenog Kriza su vec pocela objavljivati demante povodom raznoraznih deziniformacija: http://www.ckfbih.ba/index.php/poetna
- So What!
#5704 Re: Poplave u cijeloj BiH
Danas kada sam zaglavio u Maglaju nakon što se stijena obrušila, došao sam tuda i prohodan je put.pospanko123 wrote:Po mojim informacijama nije prohodan zbog klizista. Rade sve da ga osposobe.yoyo13 wrote:Zna li neko kakav je put preko Crnog vrha za na relaciji Tesanj-Zepce
-
KlaasJH
#5705 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ljudi, maksuz sam se registrirao da vam prikažem sliku iz Maglaja i da vas pozovem svoju da pomognete jer niste ni svjesni koliko jedna flaša vode znači tim ljudima. Ovo što sam danas vidio me je toliko pogodilo da sam i suzu pustio kad smo se vraćali.
Došli smo oko pola 9 ujutro, trebalo nam je oko 2-3 sata više da uopće tamo stignemo jer su neke ceste zatvorene, BIHAMK smo zvali 10 puta da nam daju smjernice i kažu kako da što brže stignemo tamo. Situacija katastrofalna, ceste neprohodne, ne može se jednostavno na nekim dijelovima ni proći od količine vode i zemlje, pa smo se nekoliko puta morali vraćati na druge ceste.
Kad smo došli tamo, horo. Neopisiva tuga i bijeda.
Išli smo sa dva kombija pa smo mogli više toga ponijeti, uglavnom većinu toga je donirao narod koji su imali samo sat vremena da nam se jave jer smo i mi potpuno neplanski krenuli, mislili sve to usput kupiti. Ne možete vjerovati koliko smo poziva primili u tih sat vremena, jednostavno imam osjećaj da je iza nas ostalo najmanje 10 kamiona donacija koje nismo mogli ponijeti sa sobom. Čujem da su neki odmah nakon toga krenuli svojim autima, i drago mi je da jesu.
Došli smo u jedan dio grada, ne znam stvarno ni koji jer mi je to sve tamo nepoznato. Par ljudi nas je uputilo u najkritičnije dijelove, neki su pošli sa nama. Nevjerovatno koliko su ljudi susretljivi i koliko su se potrudili da nam pomognu da to sve distribuiramo koliko smo mogli.
Ovo što smo doživjeli nam je natjeralo suze na oči. Ljudi nemaju šta jesti, nemaju gdje biti, neki su nas molili da im damo bilo šta kad smo krenuli nazad, jednostavno nismo imali više ništa. Curica nas je u suzama grlila i ljubila što smo im došli, tad sam potpuno puko što bi se reklo, nisam više mogao izdržati. Dajte molim vas, preklinjem, organizirajte u vašim lokalnim mjestima akciju, idite od vrata do vrata, kupite namirnice i ako možete odite i sami da vidite šta se dole dešava i kakvo je stanje. Ja sam krenuo bez nekih osjećaja, a vratio se toliko ponosan na sebe i toliko tužan zbog tih ljudi da ću sebe natjerati da odem opet.
Gledali smo čovjeka iz kombija dok smo čekali vozača kako sjedi u blatu i plače. Čovjek vjerovatno od nekih 50 godina, nisam imao hrabrosti ni pitati ga šta mu je bilo, je li izgubio nekog ili nešto, samo sam sebi govorio ne želiš da znaš.
To su slike koje vas jednostavno natjeraju da nešto uradite.
Jedan čovjek nam je rekao kako su iz Kladuše bila dva čovjeka sa svojim autima, i nazad u Kladušu su poveli dvije žene i njihovih petero djece, očevi su ostali pomagati. U Kladuši će biti sve dok se situacija ne smiri i ne riješi se stambeno pitanje. Svaka čast i Kladušanima!
Evo upravo sad sam pročitao da u Cazinu u Crvenom križu nema dovoljno mjesta za sve donacije, da će ogromne količine pomoći sutra krenuti prema Maglaju i drugim gradovima. Ja sam ponosan na sebe, na ljude oko mene i na ljude koji pomažu.
Sa jednom flašom vode možete ljudima donjeti osmijeh na lice, a da vam ne kažem kakvu smo radost vidjeli kad je naš prijatelj djevojčici dao Milku.
Došli smo oko pola 9 ujutro, trebalo nam je oko 2-3 sata više da uopće tamo stignemo jer su neke ceste zatvorene, BIHAMK smo zvali 10 puta da nam daju smjernice i kažu kako da što brže stignemo tamo. Situacija katastrofalna, ceste neprohodne, ne može se jednostavno na nekim dijelovima ni proći od količine vode i zemlje, pa smo se nekoliko puta morali vraćati na druge ceste.
Kad smo došli tamo, horo. Neopisiva tuga i bijeda.
Išli smo sa dva kombija pa smo mogli više toga ponijeti, uglavnom većinu toga je donirao narod koji su imali samo sat vremena da nam se jave jer smo i mi potpuno neplanski krenuli, mislili sve to usput kupiti. Ne možete vjerovati koliko smo poziva primili u tih sat vremena, jednostavno imam osjećaj da je iza nas ostalo najmanje 10 kamiona donacija koje nismo mogli ponijeti sa sobom. Čujem da su neki odmah nakon toga krenuli svojim autima, i drago mi je da jesu.
Došli smo u jedan dio grada, ne znam stvarno ni koji jer mi je to sve tamo nepoznato. Par ljudi nas je uputilo u najkritičnije dijelove, neki su pošli sa nama. Nevjerovatno koliko su ljudi susretljivi i koliko su se potrudili da nam pomognu da to sve distribuiramo koliko smo mogli.
Ovo što smo doživjeli nam je natjeralo suze na oči. Ljudi nemaju šta jesti, nemaju gdje biti, neki su nas molili da im damo bilo šta kad smo krenuli nazad, jednostavno nismo imali više ništa. Curica nas je u suzama grlila i ljubila što smo im došli, tad sam potpuno puko što bi se reklo, nisam više mogao izdržati. Dajte molim vas, preklinjem, organizirajte u vašim lokalnim mjestima akciju, idite od vrata do vrata, kupite namirnice i ako možete odite i sami da vidite šta se dole dešava i kakvo je stanje. Ja sam krenuo bez nekih osjećaja, a vratio se toliko ponosan na sebe i toliko tužan zbog tih ljudi da ću sebe natjerati da odem opet.
Gledali smo čovjeka iz kombija dok smo čekali vozača kako sjedi u blatu i plače. Čovjek vjerovatno od nekih 50 godina, nisam imao hrabrosti ni pitati ga šta mu je bilo, je li izgubio nekog ili nešto, samo sam sebi govorio ne želiš da znaš.
To su slike koje vas jednostavno natjeraju da nešto uradite.
Jedan čovjek nam je rekao kako su iz Kladuše bila dva čovjeka sa svojim autima, i nazad u Kladušu su poveli dvije žene i njihovih petero djece, očevi su ostali pomagati. U Kladuši će biti sve dok se situacija ne smiri i ne riješi se stambeno pitanje. Svaka čast i Kladušanima!
Evo upravo sad sam pročitao da u Cazinu u Crvenom križu nema dovoljno mjesta za sve donacije, da će ogromne količine pomoći sutra krenuti prema Maglaju i drugim gradovima. Ja sam ponosan na sebe, na ljude oko mene i na ljude koji pomažu.
Sa jednom flašom vode možete ljudima donjeti osmijeh na lice, a da vam ne kažem kakvu smo radost vidjeli kad je naš prijatelj djevojčici dao Milku.
- luckylaka
#5706 Re: Poplave u cijeloj BiH
Samo da se podsetimo na ovog velikog covjeka.Respect ljudino.Da su nam vodje pola ko ova ljudina gdje bi nam bio kraj.-
5 0 5
#5707 Re: Poplave u cijeloj BiH
skupljate li vi sta u americi? podijeli link ako imas.luckylaka wrote:Samo da se podsetimo na ovog velikog covjeka.Respect ljudino.Da su nam vodje pola ko ova ljudina gdje bi nam bio kraj.
-
omar little
#5708 Re: Poplave u cijeloj BiH
kako je to uopce doslo do smecara iz avaza?Itakoto wrote: Kad smo vec kod donacija hrane i osnovnih potrepstina udruzenja poput Crvenog Kriza su vec pocela objavljivati demante povodom raznoraznih deziniformacija: http://www.ckfbih.ba/index.php/poetna
- House
#5709 Re: Poplave u cijeloj BiH
RTS uživo prenosi dok naši ublehaši iz FTV i BHT spavaju kao zaklani 
- Fidel_Sa
#5710 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nije sve kako procitate i vidite na Tv-u.....Sad iz Olova, Kladnja i Zivinica....
Ima ljudi kojima treba,al oni su u selima iznad navedenih "gradova" ..
Oni su izolovani i nemaju pristupa ovim donacijama koje dolaze radi majmuna koji uzmaju sve i ocekuju da naprave profit od istih
Ima ljudi kojima treba,al oni su u selima iznad navedenih "gradova" ..
Oni su izolovani i nemaju pristupa ovim donacijama koje dolaze radi majmuna koji uzmaju sve i ocekuju da naprave profit od istih
- soccerfan88
#5711 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja sam visocije naveo da skupljamo na vise racuna ali na ova dva osnovna gdje smo najvise skupili ima vise od 50 000505sCrtom wrote:skupljate li vi sta u americi? podijeli link ako imas.luckylaka wrote:Samo da se podsetimo na ovog velikog covjeka.Respect ljudino.Da su nam vodje pola ko ova ljudina gdje bi nam bio kraj.
http://www.gofundme.com/982a54
i
http://www.gofundme.com/98iwck
-
Itakoto
#5712 Re: Poplave u cijeloj BiH
Samo pazite kome donirate $. Ne kazem da je prvi account lazni ali ja ne procitah nigdje da je pomozi.ba ista objavio povodom ovog prikupljanja. Ovaj drugi je spomenut na homepage Crvenog kriza/krsta FBiH.soccerfan88 wrote:Ja sam visocije naveo da skupljamo na vise racuna ali na ova dva osnovna gdje smo najvise skupili ima vise od 50 000505sCrtom wrote:skupljate li vi sta u americi? podijeli link ako imas.luckylaka wrote:Samo da se podsetimo na ovog velikog covjeka.Respect ljudino.Da su nam vodje pola ko ova ljudina gdje bi nam bio kraj.Bice jos vise ako Bog da
Ako ti treba link evo
i
- soccerfan88
#5713 Re: Poplave u cijeloj BiH
cim skupimo novac, poslat ce se Elviru iz Pomozi.ba (bosanska organizacija) koji ce odraditi njegov dio i sleperima dostavljati hranu svim onima koji nisu u mogucnosti da izadju iz svojih kuca. Hvala vam od sveg srca!
Znam ali ovo im pise na stranici trebalo bi da je ok. A prijatelj mi licno zna ljude tako da ja znam da su ljudi od povjerenja.
Znam ali ovo im pise na stranici trebalo bi da je ok. A prijatelj mi licno zna ljude tako da ja znam da su ljudi od povjerenja.
-
Itakoto
#5714 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne znam zasto ne uplacujete direktno Crvenom krizu/krstu? Zar i Ameri trebaju da zaradjuju na nama?
GTC: I agree to GoFundMe's terms & conditions and understand that a fee of 5% will be automatically deducted from each donation I receive.
GTC: I agree to GoFundMe's terms & conditions and understand that a fee of 5% will be automatically deducted from each donation I receive.
- soccerfan88
#5715 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa i kad uplacujes na njihov ziro racun isto tako uzmu 5 % fee zato sto procesuju novac. Tako da isto dodje a ovako ce brze stici.Itakoto wrote:Ne znam zasto ne uplacujete direktno Crvenom krizu/krstu? Zar i Ameri trebaju da zaradjuju na nama?
-
Itakoto
#5716 Re: Poplave u cijeloj BiH
A vi cete ovaj skupljeni novac iz US prebaciti avionom ili sta? Ovako dva puta (jednom nepotrebno) placate transakcije.
- soccerfan88
#5717 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa ovako svi skupljaju zato sto se uplacuje preko Paypala i raji je tako najbrze i najsigurnije.Itakoto wrote:A vi cete ovaj skupljeni novac iz US prebaciti avionom ili sta? Ovako dva puta (jednom nepotrebno) placate transakcije.
-
Itakoto
#5718 Re: Poplave u cijeloj BiH
I "malo" se pokaze ko skuplja i uplacuje, tipicno za amerikance. Ali nebitno, vazno je da bilo sta stigne.
- Kal El
#5719 Re: Poplave u cijeloj BiH
Meni prvi liči kao da je Hayat otvorio da bi preko ove tragedije zaradila para...Itakoto wrote:Samo pazite kome donirate $. Ne kazem da je prvi account lazni ali ja ne procitah nigdje da je pomozi.ba ista objavio povodom ovog prikupljanja. Ovaj drugi je spomenut na homepage Crvenog kriza/krsta FBiH.soccerfan88 wrote:Ja sam visocije naveo da skupljamo na vise racuna ali na ova dva osnovna gdje smo najvise skupili ima vise od 50 000505sCrtom wrote: skupljate li vi sta u americi? podijeli link ako imas.Bice jos vise ako Bog da
Ako ti treba link evo
i
-
Itakoto
#5720 Re: Poplave u cijeloj BiH
- soccerfan88
#5721 Re: Poplave u cijeloj BiH
Meni prvi liči kao da je Hayat otvorio da bi preko ove tragedije zaradila para...[/quote]
Ljudi imaju i fb profil i obavjestavaju one koji naravno zele da znaju kakvo je stanje sa novcem i kad ce se slati. Meni su dosad bili ok. Volio bih i ja da ima kakv drugaciji nacin, ali nema.
Ljudi imaju i fb profil i obavjestavaju one koji naravno zele da znaju kakvo je stanje sa novcem i kad ce se slati. Meni su dosad bili ok. Volio bih i ja da ima kakv drugaciji nacin, ali nema.
- shibonja
#5722 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dobro jutro,u Tuzli sunce usjalo pravo,nadam se da je tako i u ostalim ugrozenim podrucjima sirom nase jedne i jedine

-
splinter
#5723 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sa isto okupano suncem uz pokoji oblačak.shibonja wrote:Dobro jutro,u Tuzli sunce usjalo pravo,nadam se da je tako i u ostalim ugrozenim podrucjima sirom nase jedne i jedine![]()
Najgore je prošlo
Sad lopate u ruke
-
alenthekiller
#5724 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Ilijasu magla, prije togla se moglo vidjeti vedro nebo i sunce sto treba izaci.
-
splinter
#5725 Re: Poplave u cijeloj BiH
ja polazim odavde u 8 tačnoalenthekiller wrote:U Ilijasu magla, prije togla se moglo vidjeti vedro nebo i sunce sto treba izaci.
PS u Ilijašu je vazda magla